|
[ Pigoza @ 15.03.2010. 07:47 ] @
| Zeleo bih da prodiskutujemo o terminalima koji se koriste kao SPK OUT,bilo u D.I.Y izradi ili fabricki-HI FI,HI-END...itd.
Ovo sam pisao racunajuci da cemo ovde razmeniti iskustva o tome koji terminali su se najbolje pokazali da zadovoljavaju da se koriste u HI-FI sluzbi...
Krenucu da opisujem one za koje ja znam,ili sm cuo a vi me ispravite,dopunite.
1.Speakon prikljucak.
Znam da se uglavnom koristi u zvucnik kutijama,ali mislim, da je veoma kvalitetan terminal i da moze da se koristi i u pojacivacima kao izlazni terminal.Posebno sto moze da se koristi za Bi-wire konekciju.
2.DIN konektor.
Nemam trenutno sliku sa montazom na kuciste,ali znate o kojim se prikljuccima radi,mislim da su ranije bili veoma popularni,recimo Korting pojacivaci imaju takve izlaze, u EI nis kutijama su stavljali takve konektore,...
Mislim da postoje bolji konektori i da su ovi prevazidjeni?
3.Zabice,veoma prostranjeni konektori sa oprugama,mislim da su jedni od najlosijih konekcija i izbora za terminal,koriste se u Low cost i Low Fi izradi.
4.Banana ili kao se vec ovaj konektor zove,cetvrti po redu..nemam iskustva sa njim?
5.Jack 6,3mm veoma popularni terminal,mada cesto se vidja i u preamp izlazu(mixete),ali se koristi i na zvucnim kutijama.smatram da je ovo jedno od najoptimalnijih resenja cena-kvalitet-dugotrajnost.
6.XLR ili canon konektor, veoma se koristi u profi tehnici za unbalansed out or in,za 90% mikrofonske ulaze/izlaze samo sto je montaza za na kabel,mislim da mogu da se koriste i za izlazni terminal audio pojacivaca,posebno sto stoji u karakteristikama da moze da izdrzi i 16A struje....mislim da je ovo posle Speakon-a i Banana prikljucka ,trece najbolje resenje, i ovde moze da se koristi za BI-wire konekciju.
7.Cinc konektor,dobro poznati ali namenjen malim signalima,retko se vidja kao terminal SPK out,ili uglavnom do 10-ak W.
Neznam samo koja je razlika izmedju ovih i RCA konektora?
8.Banana uticnica,smatram de je jedna od vrhunskih konekcija i da se koristi i u profi izvedbi,kako kao terminal na zvucnicima tako i SPK OUT na pojacivacima,smatram da deli prvo mesto sa Speakon terminalom.
9.AMP stopica,postoje i one za montazu na uredjaj,,ovo je elektricarski pribor,ali s obzirom da podnosi velik estruje i napone i da postoji i u pozlacenoj varijanti,mislim da je kvelitetno resenje,jedino ostaje malo grubo estetsko resenje.
10.Najruznije ali ne najlosije resenje su tkzv. luster kleme,mislim da im je velika moc pritezanja i spajanja,jedino sto ruzno izgleda i malo je teze raskaciti i prikaciti konekciju.
Znam da je bolje da sam okacio sliku pa opis ispod,ali ne znam kako to da uradim i mislim da bi zauzelo mnogo prostora,tako da mislim i ovo de je OK.
E pa drugari ocekujem vase komentare,sta vi mislite sta je ovde favorit,naravno i nove ideje ili konektore koje ja nisam naveo,iznesite pa da razmenimo misljenja.
Pozzz!
[Ovu poruku je menjao Pigoza dana 15.03.2010. u 09:35 GMT+1] |
[ ogylab @ 15.03.2010. 08:42 ] @
U pravu si: banana
speakon
xlr..............
Odlicni terminali su one " zabice" sa vojnih tel. centrala i poljskih telefona, sto imaju zarez sa strane. Imaju jaku oprugu i debeli sloj srebra , iako izgledaju neugledno bolji su od vecine onih pozlacenih, lijepih banana. Pozdrav!
[ peca26000 @ 15.03.2010. 09:07 ] @
U potpunosti delim misljenje od ogylab, sad neko moje iskustvo sa raznim ovim utikacima.
Banana uticnice su veoma opasne, ukoliko se na njih vezuje izvor bilo kakve struje, prilikom uguravanja banane dolazi do kratkog spoja!
Din uticnice su lose jer je razmak veoma mali medju kontaktima isto tako znaju da korodiraju vremenom i pojavljuju se cesto prekidi!
Chinch uticnice su vesto napravljene za audio i video tehniku za spaljivanje skupocenih uredjaja, isto tako prekidi su neizbezni jer su veoma loseg kvaliteta, sve vise ima fusha.
Citat: Odlicni terminali su one " zabice" sa vojnih tel. centrala i poljskih telefona, sto imaju zarez sa strane. Imaju jaku oprugu i debeli sloj srebra , iako izgledaju neugledno bolji su od vecine onih pozlacenih, lijepih banana. Pozdrav!
Eh da to je to, ali sve je manje toga...
Ja koristiom luster-kleme jeftino i korisno na kutijama, samo ne kalajisati zice ako ih retko skidate! (vremenom kalaj popusta i tu se prekid zna pojaviti, niotkuda)
[ zeoN_Rider @ 15.03.2010. 10:14 ] @
Luster klema samo u hitnim slučajevima!
Trajna konekcija i jedina Profesionalna su " Spikon " konektori, ali i naj skuplji!
Sve ostalo je za slučaj nužde!
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 15.03.2010. 12:47 ] @
Hvala drugari,moze li ovde da se napise i gde ima provereno da se kupe najkvalitetniji.
Znam da sve ovo ima i Elementa,ali ne znam kakav je kvalitet izrade?
Ako se neko seti jos nekih konektora,cisto me zanima kakve koriste Nemci-mozda jos uvek DIN, Amerikanci Jack 6,3mm, Japanci banana ,Danci,Englezi - Speakon....?
[ ogylab @ 15.03.2010. 13:15 ] @
Kod spajanja zvučnika je najbitniji električni i mehanički spoj. Sto se tice električnog spoja najbolje bi bilo zalemiti, ali to nije praktično. Po meni iza lema dolazi spoj gdje se na provodnik stavlja ušica koja se priteže ispod buksne jer ima najvecu kontaktnu površinu. Iza nje dolazi Spikon jer se njegova kontaktna površina proteže duž valjka, u odnosu na npr. 6,3 mm bananu kojoj je kontaktna površina prakticno jedna mala tačka. Iza Spikona je XLR koji po jednom pinu ima dvije dodirne tačke. Ovi DIN više nisu za upotrebu jer su nepraktični i mehanički su jako loši. Gdje se zahtijeva često uključivanje- isključivanje Spikon je neprikosnoven jer ima najbolju kombinaciju električnih i mehaničkih osobina, ali samo Neutrik jer ima nekih divljih koji se tope kao svijeća, pogotovo na većim snagama. Pozdrav!
[ Pigoza @ 15.03.2010. 13:22 ] @
Dali to znaci sto se tice lektricnih i mehanickih svojstava da je AMP stopice dobra kao i luster kleme,jedini sto su malo neprakticen i ruzne-estetski,ali da su na vrhu kad je pitanje karakteristika dobrog prenosa elektricnih svojstva i mehanicke cvrstine?
[ ogylab @ 15.03.2010. 13:33 ] @
Ako ces ozvucavati npr. neku zgradu i montiraces zvucnike na plafon, koji se nece nikad skidati, onda mozes koristiti luster kleme, ali kad ozvucavas neki nastup- onda je tu Spikon. Sto se tice elektricnih osobina ovi prije sigurno ne zaostaju za Spikonom. Pozdrav!
[ Pigoza @ 15.03.2010. 13:42 ] @
Na koje ,,prije" si mislio konektore?
[ zeoN_Rider @ 15.03.2010. 14:29 ] @
Što se kontakta tiče tu je najbolji Spikon!
XLR, je dobar ali probaj 4mm2 da uguraš i zalemiš!?
6,3 odpada odmah, razlog kao gore + mala površina kontakta, a i kada je na pola uvučen tada je kratak spoj.
Pitaj Muzikante.
AMP konektori za krimpovanje: Da ali samo ako imaš odgovarajuća klešta za stezanje!!
Pozdrav zeoN_Rider
PS. Pigoza, jel mi tražiš "Ono"?
[ Pigoza @ 16.03.2010. 07:55 ] @
A banana utikaci kako su se oni pokazali -Zeon?,90% kutija sada su sa tim terminalima.
To su oni na slici 1 banana.
Zeon,to si u pravu sa XLR, ali za manje snage i za provodnik 2,5mm valjda bi mogao da prodje?
Sto se tice Jack 6,3mm,pa opste je pravilo kad se disconectuje zvucnik od pojacivaca da se prvo pojacivac izgasi...?
Pitam jer imam 15-ak mono bananica izvadjenih iz mixete behringer a nisu uopste koriscene,nije bilo potrebe za tim ulazima.
A u vezi amp stopica i prikljucaka,bas to sto pricas,ja sam trazio krimp klesta,imam i ona kineska ali ja ne umem sa njima da pogodim kako da stegnem kleme,nudi se na trzistu te ovakva te onakka krimp klesta ali dali odgovaraju ne znam, jos i to da sada u prodaji imaju te AMP zenske za na kabal koje imaju duze one stezaljek nego sto treba pa ne moze lepo da se stegne..uf..!
Nego Zeon i ostali drugari,kupio sam u Radio klubu neke konektore koje oni zovu ,,Buksna" znam da su 4mm unutra pa me zanima jel su ovo bananice ili kako se zovu i koji muski konektori idu za njih??
Hvala! [img][/img]
P.S. Nisam zaboravio,trazim ali nigde ni za lek,ko da se ne valja,sta li su ljudi uradili sa silnim tim uredjajima?
[Ovu poruku je menjao Pigoza dana 16.03.2010. u 09:09 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Pigoza dana 16.03.2010. u 09:50 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 16.03.2010. 08:56 ] @
Citat: Pigoza: A banana utikaci kako su se oni pokazali -Zeon?,90% kutija sada su sa tim terminalima.
To su oni na slici 1 banana.
Zeon,to si u pravu sa XLR, ali za manje snage i za provodnik 2,5mm valjda bi mogao da prodje?
Sto se tice Jack 6,3mm,pa opste je pravilo kad se disconectuje zvucnik od pojacivaca da se prvo pojacivac izgasi...?
Pitam jer imam 15-ak mono bananica izvadjenih iz mixete behringer a nisu uopste koriscene,nije bilo potrebe za tim ulazima.
A u vezi amp stopica i prikljucaka,bas to sto pricas,ja sam trazio krimp klesta,imam i ona kineska ali ja ne umem sa njima da pogodim kako da stegnem kleme,nudi se na trzistu te ovakva te onakka krimp klesta ali dali odgovaraju ne znam, jos i to da sada u prodaji imaju te AMP zenske za na kabal koje imaju duze one stezaljek nego sto treba pa ne moze lepo da se stegne..uf..!
Nego Zeon i ostali drugari,kupio sam u Radio klubu neke konektore koje oni zovu ,,Buksna" znam da su 4mm unutra pa me zanima jel su ovo bananice ili kako se zovu i koji muski konektori idu za njih??
Hvala! [img][/img]
P.S. Nisam zaboravio,trazim ali nigde ni za lek,ko da se ne valja,sta li su ljudi uradili sa silnim tim uredjajima?
Za kućne uređaje Da, što se tiče tih banana.
6,3 se davno koristio, i napisah da Muzikanti znaju za štos kada na nekoj svadbi ili ispraćaju ili... neko ko sedi blizu zvučnika izvuče konektor iz kutije ali ne sasvim.
Sa pravim ( Originalanim ) Krip kleštima se jako lako radi. Postoje klešta za izolovane i ne izolovane .
Daj sliku tih Buksni!
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 16.03.2010. 09:01 ] @
Eve gu slika majstore!

[ zeoN_Rider @ 16.03.2010. 09:19 ] @
Citat: Pigoza: Eve gu slika majstore!
Klasične buksne za ugradnju na šasiju, izolovane.
Koliko sam shvatio pitanje je bilo koji konektor se konektuje na metalni deo?
Postoje ženski koji se konektuju za krimpovanje!
Ali mislim da je bolje zalemiti i predhodno navući Termo bužir, tada je majstorsko delo!
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 16.03.2010. 09:23 ] @
Zeon ,koliko je ovaj konektor dobar kao terminal za zvucnike(pojacivace)SPK OUT?
Mislio sam kako se zove taj muski deo koji ide u ovaj zenski(muska buksna?),pitam jer ove konektore nema u Elementi,verovatno ih ima u Kerco(bivsi Radio klub)?
Evo kako ih zovu u Kerco:
BANANA BS4 CRVENA 8696
Banana BS4, crvena
Struja: 30A
Povezivanje lemljenjem
Max. presek kabla: 2.5mm2
Mogućnost priključenja druge banane
106,02 din (1-9 kom)
[ zeoN_Rider @ 16.03.2010. 09:32 ] @
Sve može da se upotrebi, ali meni se baš nešto i ne sviđa!
Razlog: nema mogućnost da se gola žica priključi, kao kod ovih  ,  možda je idealan za neki ispravljač.
Muški je isti AMP samo 4mm.
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 16.03.2010. 09:34 ] @
Ove se pricvrscuju vijkom(Kerco)

[ zeoN_Rider @ 16.03.2010. 09:39 ] @
Citat: Pigoza: Ove se pricvrscuju vijkom(Kerco)
Piše u Kelko katalogu Banana 4mm.
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 17.03.2010. 08:08 ] @
Ok,hvala!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|