[ madcama @ 15.03.2010. 11:58 ] @
Zelim da podignem Dansguardian na jednom racunaru u mrezi.
Pri instalaciji sam odabrao da hocu da koristim tinyproxy, koji se takodje instalirao, jer dansguardian zahteva proxy. Predpostavljam da bi to radilo da taj racunar izlazi direktno na internet, ali on ide na internet preko glavnog proxy-ja.
Pitanje je:
Sta i kome treba da kazem kako bi dansguardian poceo da blokira nezeljeni sadrzaj?
[ Aleksandar Olujic @ 15.03.2010. 18:40 ] @
vrlo jednostavno - klijent razgovara direktno sa dansguardianom na datom portu, dansguardian razgovara sa proksijem (proxyport). da bi efikasno iskoristio dansguardian moras onemoguciti internet pristup bilo kojoj drugoj masini osim proksija da pristupa internetu (postavis firewall ili bar sklonis default route ako ti ne treba i ako su dansguardian i klijenti u istoj mrezi, etc.)
u tvojoj situaciji mozes dansguardian-u reci da koristi glavni proxy tj. da se obraca direktno njemu.
u browseru (ie, firefox, etc.) podesis da je masina na kojoj je dansguardian proksi i zadas port koji si odabrao u konfiguraciji dansguardiana. to je sve.
ako zelis komplikovaniju konfiguraciju (e.g. da potpuno izuzmes neke internet hostove iz "posredovanja") mozes napraviti proxy.pac file, okaciti ga na web server (moze biti ista masina na kojoj je dansguardian) i konfigurises browser da koristi automatic proxy configuration, zadas url - lokaciju proxy.pac file-a (e.g. <ip tvog web servera>/proxy.pac). u samoj dansguardian konfiguraciji mozes podesiti koji su klijenti (po IP adresi) izuzeti iz filtriranja. isto tako mozes podesiti koji su internet hostovi izuzeti.
izuzetno je korisno zakaciti i antivirus filtering na dansguardiana bez obzira sto svi windows klijent vec moraju imati a/v softver kako bi prezivjeli neko vrijeme bez svakodnevnih intervencija i mjesecnih reinstalacija.
dansguardian je briljantan softver samo komercijalna upotreba se placa.
takodje mozes preuzeti i blocklistu od squidGuard paketa kako bi smanjio cpu load koji dansguardian pravi pri dinamickom filtriranju strana