[ bobito @ 17.03.2010. 12:18 ] @
Pozdrav svima. Iz revolta prema Telenoru nisam isplatio dugovanje za postpaid broj u iznosu manjem od 5000 dinara koji je nakon dva meseca neplacanja iskljucen. Ugovor za koriscenje postpaid broja sam potpisio i tim ugovorom nije definisano vreme koriscenja niti sam uzeo neki telefon na promociji koja ide uz uzimanje postpaid broja. Proslo je godinu dana od tada, stigle su mi cetiri opomene i ja i dalje nisam zeleo da izmirim taj racun, nakon cega su me pozvali iz telenora i dali mi ultimatum da u roku od nedelju dana isplatim ili ce da me tuze. Posto ni tad nisam uplatio novac nakon nedelju dana su me opet pozvali i pitali da li cu i kada da platim racun, rekao sam da ocu ali ne znam kad, a oni su rekli da ce sad da puste tuzbu i da ako zelim da se postupak prekine uplatim do odredjenog roka novac i obavestim ih telefonom o tome. Evidentno je da ce u postupku dobiti slucaj ako ne uplatim novac, medjutim interesuje me koliko bi "zakasao" ako bi se sa njima sudski gonio, jer sam i dalje tvrdoglav i u velikoj nedoumici da li da platim racun? Ocigledno je da je tuzba njima poslednje resenja cim su poslali silne opomene i toliko zivkali. Pozzzzz.
[ srdjan_m @ 17.03.2010. 12:58 ] @
Pa platićeš i kompletne sudske troškove, verovatno i zateznu kamatu za sve vreme tvog odbijanja da platiš, a možda i neku dodatnu kaznu...u svakom slučaju, mnogo više nego što je račun.
[ DR83 @ 17.03.2010. 15:43 ] @
A ako dobijes postupak, neces platiti nista.Znam ljude koji su svojevremeno dobijali Mobtel na sudu.
[ bobito @ 17.03.2010. 17:32 ] @
Da, ako dobijem postupak necu platiti nista, to si u pravu, ali kako da dobijem postupak, ako sam dao svoju licnu kartu i stavio svoj potpis na ugovor. Jedino da postupak traje jedno 70 godina onda mi dodje na isto posle toga :)
[ DR83 @ 17.03.2010. 18:14 ] @
Pa ako nemas osnova za tuzbu i nisi se konsultovao ni sa jednim advokatom, naravno da ces da puknes.

Ako nemas da platis, ide prinudna naplata, znaci odnose ti stvari iz kuce.
[ Slobodan Milivojevic @ 17.03.2010. 18:48 ] @
Ako oni nesto nisu pogresno obracunali, tj ako je sve uredu, plati racun i bice ti mirna glava.
[ mantaka @ 17.03.2010. 19:37 ] @
Sloba je sasvim u pravu, dobro prouci racun i ako je sve kako treba, mislim na uslove na koje si potpisao plati racun. To ti je svakako najbolja opcija, znam nekoliko prijatelja koji su iz raznoraznih razloga tipa, prekinuo da koristi karticu, nije ugasio broj, nije hteo da koristi vise broj ali nije raskinuo ugovor, bio nezadovoljan uslugom i prekinuo placanje kao sto je i tvoj slucaj....u svakom slucaju su na kraju platili to sto su dugovali , zatim kamatu i naravno sudske troskove. Da ne racunamo tu vreme izgubljeno na rocistima u sudu.
Ako dobro procitate ugovor koji ste sklopili sa operaterom videcete da je on itekako dobro napisan u smislu da je operater pravno zasticen maksimalno tako da ih ti u normalnim okolnostima neces nikako dobiti na sudu iz razloga koje si ti naveo. To sto te zovu i na neki nacin vrse pritisak na tebe da izmiris obaveze i ne odete na sud cine i sebi uslugu da i sami rese problem i smanje na neki nacin troskove koje ce i sami imati jer i njihov pravnik mora na sud kada Vas tuze.
U svakom slucaju iz iskustva ti govorim, plati racun da ne bi kasnije placao vise nego sto sad trebas, bilo kog advokata da angazujes nece nista moci da uradi jer argument koji ti imas je revolt iz nekog razloga, mozda i opravdan ali je samo revolt a oni imaju pravno valjani ugovor koji si ti potpisao i overio svojim potpisom a time se saglasio sa uslovima ugovora.

Svako dobro prijatelju.
[ espresso @ 17.03.2010. 22:37 ] @
Ako je prošlo godinu dana kao što si rekao, onda nemaju prava na potraživanje duga. To kaže Zakon o obligacionim odnosima. Kada stigne tužba idi odmah kod sudije i uloži prigovor pozivajući se na jednogodišnji rok zastarelosti, član 378 gore pomenutog zakona.

Zašta su te iznervirali pa nisi platio na vreme? U svakom slučaju srećno. Zakon potraži na netu a pitaj još nekog za savet.
[ bobito @ 18.03.2010. 01:52 ] @
Hvala svima na korisnim odgovorima. Moj revolt prema Telenoru je proistekao iz situacije koja nema veze sa ovom i sa ovim neplacenim racunom. Naime pre nekoliko godina koristio sam 063 pripejd karticu koju sam prelaskom na postpaid izbacio iz upotrebe ali sam je zadrzao kod sebe. Normalno posle odredjenog vremena neuplacivanja kredita i nekoriscenja te kartice ona je automatski i deaktivirana. Medjutim pre nekoliko meseci Telenor je ne znam na koji nacin nekom prodao karticu sa apsolutno istim brojem telefona. Nekoliko prijatelja koji nisu imali moj novi broj su me kontaktirali na tom starom broju i vrlo interesentno dobijali odgovore sa tog broja. Covek se jednostavno upustao u diskusiju i u moje ime odgovarao na poruke mojih prijatelja i stvorio mi velike probleme. Sretnem prijatelje na ulici koji me napadaju kako ih lazem, necu da se javim kad me zovu. Cak je jednom prilikom dogovorio i susret sa mojom rodjakom medjutim ja sam za sve to na vreme saznao. naterali su me da napisem 100 molbi da se ukine broj i nista nisu uradili po tom pitanju.

Citat:
espresso: Ako je prošlo godinu dana kao što si rekao, onda nemaju prava na potraživanje duga. To kaže Zakon o obligacionim odnosima. Kada stigne tužba idi odmah kod sudije i uloži prigovor pozivajući se na jednogodišnji rok zastarelosti, član 378 gore pomenutog zakona.

Zašta su te iznervirali pa nisi platio na vreme? U svakom slučaju srećno. Zakon potraži na netu a pitaj još nekog za savet.


Mislim da je neki prelazni period od godinu dana, nisam bas siguran, ali tu je negde, ne mogu sad da nadjem ugovor, u svakom slucaju odlucio sam da platim i daleko im lepa kuca, ako mi u medjuvremenu ne stigne tuzba.
[ dragancesu @ 18.03.2010. 07:17 ] @
To i drugi operateri rade. Drugar je davno bio u takvoj situaciji, valjda je izgubio karticu i posle dva-tri meseca zvao taj broj, prvo mu je objasnio da je tu karticu izgubio i da bi voleo da mu vrati ali covek rece da ju je pre mesec dana kupio regularno, ima papire. Nasao se u cudu, ali sta da radi? Pretpostavljam da je pravno gledano broj njihov a ti si samo korisnik. A sto je neko nekulturan, bezobrazan i ima uvrnut smisao za humor to je druga prica.
[ bobito @ 18.03.2010. 11:02 ] @
Znaci ako kupis na trafici broj nekog mobilnog operatera, sto samim tim znaci da ne potpisujes nikakav ugovor, operater moze kad god mu padne na pamet da ti iskljuci broj i da takav broj da nekom drugom korisniku. To se moze zakljuciti iz tvoje poruke na osnovu toga sto si rekao da je broj pravno gledano njihov, a to znaci da sa njim moze da rade sta god hoce. Cini se da im se nikako ne moze "doskociti". I kad se potpisuju ugovori, oni su toliko "jednosmerno" napisani da je operater zasticen kao beli medved, a zaista se sluze raznim prevarama ne bi li korisniku iscupali i zadnji dinar sa racuna.
[ hexter @ 18.03.2010. 12:29 ] @
Citat:
bobito: Znaci ako kupis na trafici broj nekog mobilnog operatera, sto samim tim znaci da ne potpisujes nikakav ugovor, operater moze kad god mu padne na pamet da ti iskljuci broj i da takav broj da nekom drugom korisniku. To se moze zakljuciti iz tvoje poruke na osnovu toga sto si rekao da je broj pravno gledano njihov, a to znaci da sa njim moze da rade sta god hoce. Cini se da im se nikako ne moze "doskociti". I kad se potpisuju ugovori, oni su toliko "jednosmerno" napisani da je operater zasticen kao beli medved, a zaista se sluze raznim prevarama ne bi li korisniku iscupali i zadnji dinar sa racuna.


O čemu ti pišeš i diskutuješ uopšte???? :-S

Aktiviranjem kartice iz paketa kupljenog na "trafici" ti prihvataš uslove operatera i puštanjem servisa po toj kartici nakon tvoje aktivacije operater isto preuzima neke obaveze. Jedna od obaveza a tvojih prava jeste da je broj na korišćenju dokle god se ti pridržavaš ugovornih obaveza, tj. ako redovno dopunjavaš prepaid kredit. Tačno je naznačeno u kojim slučajevima broj prestaje da bude aktivan uz tu karticu. I to je to.

Inače niko nije u obavezi da kupuje broj na trafici ili da potpisuje bilo kakav postpaid ugovor. Ukoliko mu se ne sviđaju stavke iz ugovora JEDNOSTAVNO ne mora da uzme broj. Vrlo jednostavno.
[ enthusy @ 18.03.2010. 15:54 ] @
Broj (i sama kartica) jeste njihovo vlasništvo i oni mogu da ih uzmu natrag, ali naravno da to neće uraditi sve dok se ti pridržavaš ugovora.
Kao što ti je Espresso već rekao, dug koji potražuju od tebe im ništa ne vredi ako u roku od godinu dana ne podnesu tužbu. Mada, ako su te kontaktirali i postavljali te ultimatume, verovatno su to uradili tačno pre isteka tih godinu dana jer nisu oni ni najmanje naivni.
Mislim da je tvoja krajnja odluka da ipak platiš račun potpuno ispravna jer ne vidim poentu u piš*nju uz vetar... time ćeš samo sebi praviti probleme, nikome drugom.
[ calexx @ 18.03.2010. 18:49 ] @
Ne znam da drugi operateri prodaju stare brojeve ali to nije mnogo važno. Ne može neko da kupi karticu, potroši nekoliko dinara i prestane da je koristi a da broj ostane samo i jedino njegov. I tako svaki put pa rezerviše desetine brojeva. Ja imam dva pripejd broja od početka i godišnje uplatim neki minimum pa su i dalje moji. Ako operateru posle nekog vremena budu potrebni ti stari brojevi, ima potpuno pravo da ih proda drugome a to što ti nisi na vreme javio prijateljima i nije neko opravdanje. Naročito nije razlog da zbog toga ne platiš potrošenih 5000 za sasvim drugu karticu.
Ja sam od Telenora svojevremeno dobio polovan ;) postpejd broj i ponekad traže prethodnog vlasnika. Skoro sam zaboravio na to ... i baš sinoć zvoni i traže njega ... hm, tvoje i njegovo prezime se razlikuju samo u jednom slovu. ;) To ume da iznervira pa mislim da imam više razloga da ja ne platim pretplatu nego taj prvi vlasnik. Naravno, nisam dogovarao susret sa rođakom ili slično ali sam nekoliko puta, posle napada tih koji su zvali, počeo da razmišljam o nekom leku, recimo da ih zavlačim i pričam svašta. Mislim, taj prvi vlasnik, kao i ti u ovom slučaju, je kriv što nije javio prijateljima i onda oni meni dosađuju. Srećom, primirili su se pa sam odustao.
[ bobito @ 19.03.2010. 01:38 ] @
Gospodo, ja apsolutno ne opravdavam svoje postupke. Ko ne plati na mostu, platice na cupriji. Mene je samo interesovalo koja je cena na "cupriji". Shodno tome da sam dobio tu informaciju, cini mi se da je bolje da platim na mostu i tu se prica zavrsava.
[ zvezdasbg @ 19.03.2010. 08:14 ] @
Kada koristis pri pejd karticu ti si kao sto rece neko gore u obavezi da uplacujes kredit u odredjenom periodu. Ukoliko prodje taj odredjeni period kartica se privremeno blokira, a zatim i potpuno gasi. Medjutim i tako ugasenu mozes da povratis u roku od 6 meseci. Posle toga perioda ti definitivno gubis pravo na taj broj i tu nista nije sporno. Jednostavno se nisi pridrzavao propisanih pravila i operater ti uzima broj. Posle toga provajder obicno ostavi neko vreme da taj broj "miruje", a zatim (posto je njegovo vlasnistvo) ga stavlja u prodaju. Kada ga kupi neko drugi, taj broj je njegov, a to sto si ga ti koristio vise nema nikakve veze niti tebi daje bilo kakvo pravo da se sad bunis ili pokusavas da ga vratis.
Moj primer:
Pre par meseci sam u Telenoru nasao super broj, uzeo ga kao post paid i posle par dana koriscenja saznao ko ga je koristio pre mene. Kako? Lako brate, poceo sam dnevno da dobijam po desetak poziva iz Krusevca i okoline i svi su trazili nekog Simu. Okej pretpostavio sam da je taj tip do skora koristio taj broj pa ga je iz nekog razloga odjavio ili prosto je Telenor prekinuo ugovor sa njim. Saznah ja o coveku sve i svasta (i to da je kako kazu prevarant koji je mnoge zavrnuo za neke registracije vozila :))) ali sam svim uredno objasnjavao da je to greska.
Sve u svemu, moj savet ti je da platis taj dug koji bas i nije neki, jer nikakav sudski postupak ti ne odgovara. I mene je VIP zeznuo sa nekim nebuloznim stvarima, raskinuo sam na jedvite jade ugovor, ali mi je ostao neki dug (fantomski) od 3500 dindzi koji nisam jos platio, ali cu to verovatno uraditi. Nema veze, ni ti ni ja necemo propasti zbog tih par hiljada, ali operateri gube dva korisnika.
[ bobito @ 23.03.2010. 16:37 ] @
Platio sam danas konacno racun u Telenoru, cak su me i pitali da li zelim da zadrzim i dalje koristim postojeci broj telefona.Nego nesto me interesuje kakva mi potvrda treba ako na tarifi prenesi 325 zelim da uzmem i mobilni telefon po povlascenoj ceni?
[ pajaja @ 23.03.2010. 17:18 ] @
Ne treba ti nikakva potvrda, trebalo bi samo da produzis ugovor za 1 ili 2 godine.
[ patriza55 @ 31.08.2010. 11:26 ] @
Citat:
bobito: Platio sam danas konacno racun u Telenoru, cak su me i pitali da li zelim da zadrzim i dalje koristim postojeci broj telefona.Nego nesto me interesuje kakva mi potvrda treba ako na tarifi prenesi 325 zelim da uzmem i mobilni telefon po povlascenoj ceni?


koliko je tacno meseci proslo od momenta kada si dobio taj racun do momenta placanja? Da li si platio tacno onoliko koliko je racun iznosio ili sa kamatom?
[ patriza55 @ 31.08.2010. 11:49 ] @
Ja imam slican problem i dilemu da li da platim racun Telenoru. Radi se o sledecem - mesec dana sam provela u inostranstvu u zoni koja je ukljucena u Telenor povoljnosti. Prvog dana, od kako sam tamo dosla, stigla mi je poruka o povoljnostima u romingu, naime, bila je rec o putnom paketu. Da ne bih sada tacno isla u detalje, uglavnom bile su u pitanju neke 4 varijante, npr. 20 SMS-a i 20 min za 999 din, ili samo 70 min za 999 din i sl... Uglavnom ja sam poslala nekih 40-ak poruka i imala 29 minuta razgovora od cega su oni napravili racun od skoro 7 000 din. U listingu nisam nigde naisla da je taj "putni paket povoljnosti" bio obracunat iako sam ga aktivirala... Po mojoj proceni oni su mi minimum duplo vise obracunali nego sto je realno. Imam nameru da isteram ovo do kraja, iz razloga sto oni ocigledno dovode korisnike u zabludu i obmanjuju ih takvim "prvilegijama" i "paket- povoljnostima".
Obratila sam im se pismenim putem povodom ovog porblema i ocekujem jos uvek njihov odgovor. Interesuje me da li je neko imao slicno iskustvo? Inace, poznajem jos par prijatelja koji su slicno prosli...
Nameravam da, ako treba i ako ne koriguju racun, podignem tuzbu zbog obmanjivanja korisnika...
[ Slobodan Milivojevic @ 31.08.2010. 11:57 ] @
^ Odlazni pozivi u roamingu se zaokruzuju na svaki zapoceti minut. Da li si to uracunala?
[ patriza55 @ 31.08.2010. 12:04 ] @
jesam, ali to ne razjasnjava problem nesrazmerno visokog racuna u odnosu na "privilegije putnog paketa"... Uglavnom, za sad cekam njihov odgovor i njihovo objasnjenje...
[ bachi @ 31.08.2010. 12:04 ] @
A jesi li sačuvala taj sms u kome nude te povoljnosti?
[ patriza55 @ 31.08.2010. 12:08 ] @
jesam. to cak postoji i na njihovom sajtu kao ponuda i informacija.
[ bachi @ 31.08.2010. 12:15 ] @
Ako si sigurna da si u pravu, onda nema razloga da njihov odgovor bude negativan. No ako pak bude, pokušaj lično da rešiš sa nekim njihovim šefčićem.

Ako je to zaista tako kako si napisala, čak i da te izvedu na sud, izgubili bi.
[ patriza55 @ 31.08.2010. 12:20 ] @
bez obzira na ovo, cinjenica je da se sve kompanije manje ili vise sluze raznim obmanama i trikovima kao sto su polovicne i nepotpune informacije, gde se prikazuje jedna strana a druga sakriva, i na taj nacin nanose finansijsku stetu korisnicima. Samo sramota je sto profitiraju kroz trikove i obmane... Kad tad stvorice los imidz koji ce im naskoditi na duge staze...
[ patriza55 @ 31.08.2010. 12:27 ] @
Citat:
bachi: Ako si sigurna da si u pravu, onda nema razloga da njihov odgovor bude negativan. No ako pak bude, pokušaj lično da rešiš sa nekim njihovim šefčićem.

Ako je to zaista tako kako si napisala, čak i da te izvedu na sud, izgubili bi.


Zaista je tako do detalja. Ja sam dugogodisnji postpaid korisnik i redovni platisa. Ovako nesto me je iznenadilo. Ali, imala sam takodje u par navrata prilike da se uverim da se cesto koriste raznim sitnim marketinskim trikovima, na koje nisam obracala paznju... Medjutim, na ovo ne mogu da ne obratim paznju i ako bih tek tako platila ovaj racun, osecala bih se kao osisana ovca. Najpre da sacekm njihov odgovor.
[ matrix66 @ 31.08.2010. 13:39 ] @
imao sam slicno iskustvo, samo sto je moj racun bio duplo veci, kojeg sam platio, posto verujem da bi neplacanje racuna dovelo iskljucenja, tuzenja, pa i do suda... a ja za isterivanje pravde nisam imao ni volje ni vremena... ne znam ni kolika je mogucnost da korisnik dobije na sudu? imam osecaj da je kompanija i predobro zasticena i da korisnik nema neke velike sanse... tako da... bolje plati racun i imaj jedno iskustvo vise sa majstorima za laz i prevaru...
[ espresso @ 31.08.2010. 15:36 ] @
Pričamo o istoj stvari u dve različite teme. Nastavite ovde:
http://www.elitesecurity.org/t408563