[ biske86 @ 17.03.2010. 23:47 ] @
Negde sam video neku winrar koji je bio malo neobičan pošto je imao umesto običnih ikonica ikonice sa pingvinima. Da li je to neka besplatna zamena za winrar ili je to samo primenjena tema? Ukoliko je besplatna verzija vrlo rado bih je skinuo sa interneta tako da imam jedan nelegalni program manje..
[ Milos911 @ 18.03.2010. 01:00 ] @
Ne znam koji je to program, ali ako ti treba bolji program od winrar-a obavezno probaj 7zip. Program je besplatan.
[ bachi @ 18.03.2010. 07:56 ] @
Bolji nije, ali besplatan jeste. :)
[ Ljubiša Begović @ 18.03.2010. 14:00 ] @
U svakom slučaju je dobar, a to šta je najbolje... tu bi bilo dosta polemike, jer svako bi imao nekog svog favorita, i svoje argumente (kako za cenu tako i za mogućnosti).
Verujem da to većina koristi samo da upakuje i raspakuje fajl (više njih da raspakuje, da se ne lažemo), tako da retko kad posegne za nekim naprednijim opcijama.
[ calexx @ 18.03.2010. 18:37 ] @
Jedini problem je što 7z pakuje samo u 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 i TAR formate a nije baš uvek zgodno da nekome pošalješ .BZIP2 arhivu. ;) Za raspakivanje nema problema.
[ Ljubiša Begović @ 18.03.2010. 23:45 ] @
Nije problem ako taj ko prima ima 7z
Tih formata ima "mali milion", ali svi znamo koji od njih su najviše zastupljeni...
7z je baš moćna kompresija, i dovoljan je samo taj format. A i raspakuje mnogo toga. Jednostavan a moćan.
I WinRAR podržava mnogo formata pored rar, ali je rar najzastupljeniji.

Ako nekome treba evo tema za Winrar - http://www.rarlab.com/themes.htm
Ima ih dosta, ali ne videh nigde pingvine ;-)
To mora da je iz neke kućne radinosti...
Mogu da se kreiraju i sopstvene teme - http://www.rarlab.com/themes_new.txt
[ bachi @ 19.03.2010. 05:35 ] @
Ne sporim da 7z bolje "ZIPuje" od RARa (ali i to je nešto minimalno u koristi 7z, dok on mnogo sporije kompresuje od rara, pa je pitanje - isplati li se čekati toliko), ali je rar najzastupljenja arhiva na warez sajtovima, a i ovako uopšteno.

A i onaj GUI od 7z je ružan do besvesti, a i nije nešto funkcionalan.

E sad, Rar se plaća i za legaliste :) je to bitna stavka, jer je 7z besplatan. Mada je u poslovnoj korespondenciji najbezbolnije koristiti zip arhive, jer su podržane na nivou samog OSa počev od XPa, pa na dalje.
[ calexx @ 19.03.2010. 08:21 ] @
Oni koji koriste Total Commander imaju brigu manje jer on ima integrisan InfoZip koji je sasvim dobar, kažu da je možda i najbolji a za dž je.
[ Take 5 @ 19.03.2010. 08:36 ] @
^ Od kada je to TC postao besplatan?!!!???

PC
Znam za besplatni klon "Free Commander"

[ calexx @ 19.03.2010. 09:32 ] @
Zar sam ja negde napisao da je besplatan? Usput, nisi pitao ni od kada je Windows besplatan pošto i njega koristi. Napisao sam Oni koji koriste TC što znači da ga imaju i da su taj deo rešili. Ako postoji neki program koji zaslužuje da se plati, to je TC pa pretpostavljam da nije ništa neobično da ga je neko i platio. A traženje besplatnog arhivera je sasvim druga priča.

Besplatni ili jeftini klonovi su besplatni verovatno iz sasvim opravdanih razloga. ;) Kao što je trabant jeftin klon mercedesa.
[ Catch 22 @ 19.03.2010. 12:26 ] @
Koliko me sećanje služi i pomenuti TC je nastao kao klon nekadašnjeg NC (Norton Commander), samo se u početku zvao WC (Windows Commander).
[ bachi @ 19.03.2010. 13:10 ] @
Sećanje te dobro služi staro momče. :)

[Ovu poruku je menjao bachi dana 19.03.2010. u 15:20 GMT+1]
[ calexx @ 19.03.2010. 14:18 ] @
Naravno da ga služi ... njemu ništa ne promakne. ;) Ipak, TC tj WC nije jeftin ili besplatan klon NC-a pa ne spada u moje poređenje. Valjda se od početka plaća a to sigurno znači nešto. Ja sam i NC koristio relativno kratko, čim sam spazio DN (Dos Navigator), znao sam da NC više nema šta da traži kod mene. Kasnije mi je WC bio slabačak u odnosu na DN ali je na kraju moralo da se izađe iz dosa ... Mislim da je najbolji klon DN-a WinFrigate ali mi je bilo kasno da se navikavam na njega. Ovi besplatni klonovi koji se ponekad pominju su TC/WC u najminimalnijem obliku sa 2% mogućnosti ali završavaju osnovne poslove.
[ mrle 011 @ 19.03.2010. 18:04 ] @
ghisler kaze ovako ...

ako juzeru ne smeta ono 1-2-3 na pocetku i ako nema novaca, ili cena licence za total commandera predstavlja znacajan deo njegovih mesecnih prihoda, onda moze da koristi program sasvim legalno i nakon isteka onih mesec dana, bez kupovine.

Citat:
bachi:A i onaj GUI od 7z je ružan do besvesti, a i nije nešto funkcionalan.

e hvala bogu sto nije naduven i nakindjuren ko bozicna jelka.

na odlicnom je putu da istisne ove shareware pakere .... tj. vec ih poprilicno istiskuje.

jedino mi nije jasno sto ga ne napravi kao portable aplikaciju (makar kao opciju), da cuva settinge u ini-ju.
kad to uradi, ja cu ovog winrar-a da deinstaliram.
.... mada je za prosecnog juzera i samo total commander, sa onim sto se dobija zajedno s njim, sasvim dovoljan.

7zip plagin za total commandera je isto odlican.
[ calexx @ 19.03.2010. 18:10 ] @
Hm, nisam skoro čitao ali mi se čini da ranije nije bilo ovako i da je posle mesec dana bilo ili-ili. A što se tiče dodataka, mislim da nema potrebe da se dodaje ako već ima odličan InfoZip. Jedino ako baš moraju da se prave rar ili 7z arhive, inače ovaj sve završava.

edit: gde to kaže Ghisler? Pogledao sam na sajtu, kaže probaš pa ako ne platiš, TC mora da leti sa harda. Možda na nekom forumu?
[ biske86 @ 19.03.2010. 19:42 ] @
Raspitao sam se za onaj program koji mi je trebao to je u stvari 7z. Najveći problem mi je to da bude besplatan i da ima osnovne funkcje pakovanja i raspakivanja .rar i .zip arhiva.
[ bachi @ 19.03.2010. 19:50 ] @
Ni jedan program besplatan ne može da packuje rar. Svi mogu da ga raspakuju, ali da pakuju ne.
[ mrle 011 @ 19.03.2010. 19:58 ] @
Citat:
calexx: gde to kaže Ghisler? Pogledao sam na sajtu, kaže probaš pa ako ne platiš, TC mora da leti sa harda. Možda na nekom forumu?

evo, nasao sam ...

Citat:
... I also allow people to use the demo version (with the 1-2-3 buttons) longer than 30 days if they can live with it, and the registration costs a considerable amount of their salary ...

predzadnji post ---> http://www.ghisler.ch/board/viewtopic.php?t=22225

Citat:
calexx: ... A što se tiče dodataka, mislim da nema potrebe da se dodaje ako već ima odličan InfoZip. Jedino ako baš moraju da se prave rar ili 7z arhive, inače ovaj sve završava.

pa dobro, ali ipak ovaj 7z definitivno napravi najmanju arhivu.

... i za SFX arhive je dobar..... vidim da se sve vise koristi.

-------

evo sad sam spakovao jedan mali folder - par exe-a, jedan zip i malo txt i tako to ... oko 6 MB.

rezultat:

zip : rar : 7z = 3,2 MB : 1.9 MB :1,7 MB.

zip je commanderov, rar je rarov a 7z je wcx plugin.
sve podeseno na max kompresiju.

ipak je ovo razlika skoro duplo izmedju zipa i 7zipa.

EDIT: wlx ---> wcx

[Ovu poruku je menjao mrle 011 dana 19.03.2010. u 21:17 GMT+1]
[ R A V E N @ 19.03.2010. 20:13 ] @
U obračunu arhivera između WinRARAa i 7-Zipa, moj glas također ide 7-Zipu.

Jednostavno, sve sve čega se mogu sjetiti je bolje odrađeno kod 7-Zipa. Jedina loša strana je to što je kreiranje/dearhiviranje .7z arhiva nešto sporije nego .rarova. Ali to sam ionako čuo od drugih, a na svome sporom kompjuteru nisam primjetio nikakvu osjetnu razliku.

Usput, prije nepuna dva dana je izašao 7-Zip verzije 9.11 beta koji je misteriozno skočio na tako veliki broj sa oficijelne verzije 4.65.

Program čak koristi, odnosno, preciznije njegovu mogućnost kreiranja samoraspakirajućih arhiva, i Opera pri pakovanju i distribuciji svoga browsera za Windows platformu

Prvo sam koristio WinZip, a onda nije mogao da otvori neki prastari tip arhive (čini mi se da to bijaše .arc ili .arj), pa sam prešao nas PowerArhiver, pa na WinRar i konačno na 7-Zip.

Nekada je WinZip bio, čini mi se, skoro jedini poznati arhiver, ali sada, kako čujem, narastao je na ogroman bloatware.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 19.03.2010. u 21:55 GMT+1]
[ icobh @ 19.03.2010. 20:14 ] @
Ne znam da li znate, ali možete probati i sâmi se uvjeriti. Ovako:
1. Uzmite jedan fajl (5-10MB, nije bitno) i kopirajte ga
2. Sad zapakujte ta dva fajla u jednu arhivu (originalni i kopiju) sa WinRAR (rar format) i sa 7-Zip (7z format)
3. Uporedite veličine arhiva

Ja sam do ovoga došao sasvim slučajno, gdje sam trebao zapakovati jedan te isti program sa samo minornim izmjenama, tipa ono, verzija programa 1.2.2, 1.2.3, 1.2.4 itd..., u jednu arhivu i poslati mejlom. Zapakujem ja u RAR sa najboljom kompresijom, ono 48MB. Hmm. Puno. Imam slab upload, moraću da ga smanjim kako god znam. Rekoh ajd da probam 7-Zip, jer ako smanji 5MB, značiće mi nešto. Krene on da kompresuje, radi on to nešto, traje kompresija 3 puta više nego RAR, ali na kraju, arhiva veličine 16MB... U odnosu na RAR, u tom mom slučaju, 3 puta bolja kompresija.

Od toga dana, 7-Zip je moj primarni archive manager...
[ mrle 011 @ 19.03.2010. 20:22 ] @
Citat:
R A V E N: .... Usput, prije nepuna dva dana je izašao 7-Zip verzije 9.11 beta koji je misteriozno skočio na tako veliki broj sa oficijelne verzije 4.65. ....

to je sad nova fora kod mnogih programa, verzija je u stvari godina.

verzija 9.xx je 2009 godina.

... mada ... sad je 2010. 'al nema veze, to je to.
[ bachi @ 19.03.2010. 20:32 ] @
Citat:
icobh: Od toga dana, 7-Zip je moj primarni archive manager...

Pa sad, nisam primetio da je drastična razlika. Ne kažem da lagiš, ali, jesi li u raru enablovao solid archive opciju? Ima tu i raznih dictionary "hackova" i štelovanja.
[ SlobaBgd @ 19.03.2010. 20:33 ] @
Citat:
mrle 011
jedino mi nije jasno sto ga ne napravi kao portable aplikaciju (makar kao opciju), da cuva settinge u ini-ju.
kad to uradi, ja cu ovog winrar-a da deinstaliram.

http://portableapps.com/apps/utilities/7-zip_portable
http://7-zip-portable.en.softonic.com/
...
[ icobh @ 19.03.2010. 20:41 ] @
Citat:
bachi: Pa sad, nisam primetio da je drastična razlika. Ne kažem da lagiš, ali, jesi li u raru enablovao solid archive opciju? Ima tu i raznih dictionary "hackova" i štelovanja.

Nisam ništa drugo dirao sem što sam u WinRAR kompresiju stavio na Best a u 7-Zip na Ultra. Evo jedan screenshot što sam sad zapakovao fajlove. Ko ne vjeruje, mogu mu na pp poslati link od ove arhive zapakovane sa 7z, pa neka raspakuje i pakuje sa WinRAR i uvjeri se.

P.S. Evo sad sam ponovo kompresovao sa WinRAR i uključenim Solid archive i dobio sam arhivu veličine 58.7 MB, što jeste manje od 61.9 MB ali opet mnogo više od 16.2 MB...
[ bachi @ 19.03.2010. 20:45 ] @
Ok, hajde uključi i solid archive opciju u raru, pa da vidimo, čisto me zanima.
[ icobh @ 19.03.2010. 20:50 ] @
Pa eto, dodao sam kao postscript u prethodnom postu...
[ bachi @ 19.03.2010. 20:54 ] @
Ok, jeste drastična razlika.
[ icobh @ 19.03.2010. 20:56 ] @
Čekam samo da se uploaduje na RS, pa ću ti poslati link...
[ Take 5 @ 19.03.2010. 21:13 ] @
Ehhh ne znam šta si ti to komprimovao, evo dole primera:

1. Nešto što se ne može baš komprimovati...

2. Nešto što se dosta dobro komprimuje (Word dokumenti)

Neke razlike postoje, ali su daleko od senzacionalnih(???!!!!)

[ R A V E N @ 19.03.2010. 21:13 ] @
Sve zavisi kakav tip datoteke kompresujete.

Npr. .txt, .doc, .htm, .c++, .c će se veoma dobro kompresovati i u .7z i u .rar formatu, čak u .7z formatu nešto bolje.

S druge strane .mpg, .avi, .mp3 i slične datoteke će se veoma malo smanjiti, možda oko 1% ili 2%. Izgleda da, pošto su podaci sadržani u tim tipovima datoteka već kompresovani, ne možete ih više smanjiti. Valjda postoji neki univerzalni kompresioni "zakon" koji kaže do koje granice možete ići pri sabijanju podataka i ne možete odmaći dalje, ma koji pristup koristili. Uglavnom, neko ko stvarno dobro poznaje informatičku teoriju bi to mogao pojasnti.

Zanimljiva je slijedeća činjenica: dok .jpg datoteka spadaju u ovu drugu grupu (dakle, bez obzira na kompresiju, neznatno se smanje), .bmp datoteke spadaju u prvu grupu, te pri kompresiji ih možete smanjiti za poprilične iznose: 50%, 60% ili 70%. Isto, čini mi se, važi i za .wav datoteke nasuprot .mp3-a.

Ja mislim da je pri uspoređivanju arhivera i tipova arhiva, ipak stepen kompresije marginalniji pored ostalih značajki koje se gledaju. To je nekada bilo bitno, no danas su Internet-veze sve brže i prostor za skladištenje podataka (DVD-i) je jako jeftin. Više se i nema kupiti tvrdih diskova ispod 160 GB.

Dakle, kompresovanje samo da bi se sačuvao prostor na disku, je u velikoj mjeri izgubilo smisao. Više se skoro niko s time ne muči. Arhiviranje (što je različita operacija od kompresovanja) ima svoj smisao i danas u tome da bi se distribuiralo mnogo datoteka u jednom paketu.

Čudi me samo kako 7-Zip nije postao popularan na piratskoj sceni nasuprot WinRARu? Ljudi teško mijenjau stare navike i(li) je pristup "Koristimo što više piratluka što možemo!" pravilo kojim se vode pirati?

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 19.03.2010. u 22:29 GMT+1]
[ icobh @ 19.03.2010. 21:26 ] @
^Tačno tako. Kompresovani podaci se teško mogu dalje kompresovati. Prost primjer je slika: BMP i JPG... Samo to pogledajte i sve će biti jasno...

Citat:
Take 5: Ehhh ne znam šta si ti to komprimovao, evo dole primera:

Nema nikakve misterije, evo dobićeš link na pp...
[ calexx @ 19.03.2010. 22:02 ] @
Pošalji link i meni, baš me zanima. Inače sam upravo počeo da pravim neke testove i rezultati će da budu malo različiti od ovde pominjanih. Završiću ih kasnije kad budem kući, sada samo odmeravam. Inače važi neko pravilo da stepen kompresije može još da se poveća ali je dobitak premali u odnosu na potrošeno vreme. Verovatno se ne radi mnogo na tome zbog sadašnjih hardova pa i sadašnjih internet linkova.
[ icobh @ 19.03.2010. 22:10 ] @
Poslao. Ja nisam radio nikakve testove prije, nego mi se jednostavno desilo to da je 7z bio strašno bolji u toj mojoj, već opisanoj, situaciji. Znači, nekoliko veoma sličnih, ali opet različitih exe fajlova...
[ Horvat @ 19.03.2010. 22:25 ] @
^^ico,ajd bas kompresuj s kgb-om,zanima me sta ce on uraditi [ako te ne mrzi]
jeste da je do zla boga zahtevan i spor,ali i kompresuje

@raven,na konto onoga da je winzip oduvek bio primarni,rar je bio u velikoj upotrebi jos u doba dos-a [pored arj i disk dupe]
[ icobh @ 19.03.2010. 22:31 ] @
^Znaš da sam skinuo poslednju verziju KGB-a i pokušao kompresovati one iste fajlove, ali sam odustao nakon 15 min. jer je do tad bio došao do 15%. Jednostavno, pojede svu RAM memoriju (a nemam je puno) i Windows se zabezekne...
[ Horvat @ 19.03.2010. 22:36 ] @
ma to ostavis preko noci,pa polako...mozda do sutra zavrsi :D
[ Milos911 @ 19.03.2010. 23:11 ] @
Citat:
R A V E N:
S druge strane .mpg, .avi, .mp3 i slične datoteke će se veoma malo smanjiti, možda oko 1% ili 2%. Izgleda da, pošto su podaci sadržani u tim tipovima datoteka već kompresovani, ne možete ih više smanjiti. Valjda postoji neki univerzalni kompresioni "zakon" koji kaže do koje granice možete ići pri sabijanju podataka i ne možete odmaći dalje, ma koji pristup koristili. Uglavnom, neko ko stvarno dobro poznaje informatičku teoriju bi to mogao pojasnti.

Ja ne poznajem stvarno dobro ali mogu da ti objasnim ono sto te zanima :) Fajl se kompresuje tako sto arhiver trazi identicne nizove bajtova u fajlu i onda ih "spaja". Evo ti primer da bi lakse razumeo:
Citat:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaooooooooooooooooooooooooooooooooooooaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ssssssssssssssssssssssssssssssssaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaoooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Ovo gore je sadrzaj jednog fajla. Posle kompresije ovaj fajl bi trebao da izgleda ovako:
Citat:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaoooooooooooooooooooooooooooooooooooo[-||- kao od 1 do 35]
ssssssssssssssssssssssssssssssss[-||- kao od 1 do 35][-||- kao od 36 do 72]
Verovatno moze jos da se kompresuje tako sto se nekako "opise" ovaj niz slova a ali ne znam da li neki arhiver to radi.
P.S. znam da sam dao debilan primer ali mi nista drugo ne pada na pamet :)
[ Hackman @ 19.03.2010. 23:22 ] @
Što se mene tiče, ja koristim 7zip, a ponekad i Win rar ovaj prvi najviše,
jel mi se najbolje pokazao.
[ IpAsOfT @ 20.03.2010. 09:35 ] @
Ja mislim da je kgb arhiver cista laz! Par puta sam sa neta skinuo pc igre spakovane u samo nekoliko megabajta kgb arhive i pustio da dekompresuje i po celu noc. U oba slucaja samo fajlovi tipa txt html ini inf i slicno su bili upotrebljivi, a sve ostalo: exe dll cab itd... fajlovi su imali zadatu velicinu ali nisu funkcionisali. Kada sam ih otvorio u txt i hex editoru video sam da su bili popunjeni svi istim znakom ili bite-om od pocetka do kraja da bi dobili zadatu velicinu u bajtima....

A kada sam pravio arhive sa kgb-om sasvim nesto manje su bile od rar formata... cak ni u maksimumu kompresije koje stvarno dugo traje a ne daje bas bolje rezultate od normalne kompresije....

WinRar koristim jer sam navikao na koriscenje istog, a odlicna besplatna zamena mu je 7zip, mada malo sporiji u dekompresiji rar fajlova od WinRara...
[ bachi @ 20.03.2010. 10:12 ] @
Poslat mi je link na PM. I jeste, sam sam se uverio. Ali to je zato što kada staviš na Ultra u 7z, dictionary size bude 64MB, dok je kod rara max size 4MB.

Misterija rešena. :D Povećanjem dictionarya se povećava i vreme kompresije, ali se isto tako dobije mnogo manji fajl, pa ko voli, nek izvoli.

7z is winrar (winner) :)

Edit: Ko koristi Total Commander, postoji 7z plugin za njega koji može da pakuje 7z arhive. Naravno, može i unpack.

http://www.totalcmd.net/plugring/7zip_new.html
[ icobh @ 20.03.2010. 11:25 ] @
Hmm, da, 7z jeste bolji zbog toga, ali zašto i kod WinRAR-a ne može biti rječnik veličine 64MB?!

Npr. da li je Yugo bolji sa originalnim motorom ili da ubace neki VW-ov?! Pa vjerovatno bi bio bolji sa VW motorom, ali ostaje pitanje zašto to onda Zastava ne radi?

Tako i ovdje. Očigledno je da 7z šije RAR najviše zahvaljujući veličini rječnika, ali je pitanje zašto je kod RAR-a rječnik 4MB?!
[ calexx @ 20.03.2010. 12:14 ] @
Citat:
Ljubiša Begović: Ima ih dosta, ali ne videh nigde pingvine ;-)
Hm, meni ovo pomalo liči na pingvine. ;)

[ calexx @ 20.03.2010. 12:20 ] @
Liči mi da je to nešto na šta su zaboravili, u helpu piše nešto tipa ... ako u kompu imate 64MB rama ... ovo se odnosi na solid arhivu, ako u 7z isključite da je pravi, onda će i on da napravi 60MB+ kao i ostali. Izgleda da kod WinRara to više nema neku vidljivu korist.

Ipak, pitanje je koliko često će to da znači. Potrebno je da pravimo arhivu od više sličnih fajlova pa da ih on dobro spakuje, ako su fajlovi različiti ili ako je u piranju jedan fajl, onda 7z nema neku prednost.

edit: Sad sam malo pogledao, upravo ovo se odavno traži pa očekuju da će Winrar 4 da to odradi. Dotle će 7z da bude u prednosti ... mada vidim da mu zameraju da je samo za Windows dok Rar postoji skoro za sve platforme.

[Ovu poruku je menjao calexx dana 20.03.2010. u 13:31 GMT+1]
[ bachi @ 20.03.2010. 13:05 ] @
Da, kada je jedan fajl u pitanju, razlika je mizerna u korist 7z i to kada se stavi na ultra.

[ calexx @ 20.03.2010. 13:16 ] @
Ovde je u pitanju dobro odrađena solid opcija koja kod winrara čeka unapređenje. To je ipak korisno samo u nekim situacijama, kod solo fajlova 7z ume da bude dosta slabiji a večeras ću da testiram sa više proizvoljnih fajlova, to je jedini realan test. Osim ako je nekome potrebno da često pakuje slične fajlove pa mu ovo znači.
[ Zoran Milovanovic @ 20.03.2010. 14:09 ] @
@take 5

icobh je dao malo specificniji primer, obrati paznu na deo:
Citat:
Ne znam da li znate, ali možete probati i sâmi se uvjeriti. Ovako:
1. Uzmite jedan fajl (5-10MB, nije bitno) i kopirajte ga
2. Sad zapakujte ta dva fajla u jednu arhivu (originalni i kopiju) sa WinRAR (rar format) i sa 7-Zip (7z format)
3. Uporedite veličine arhiva

Verovatno ti je promaklo, pa ste malo skrenili sa teme :P
[ TheRazza @ 20.03.2010. 14:26 ] @
7-zip je besplatan software, odnosno open source, nema crackove pa ni potencionalno otvaranje rupa putem cracka, postoji u portable varijanti, i za obicne korisnike koji ga nemaju najmanji je problem i da ga instaliraju posto mu je download velicina oko 2 Mb koliko se secam a instalacija traje 6 sekundi.

Uzgred i WinRAR ga cita bez problema, ima jednu od najboljih ako ne i najbolju kompresiju, i dosta drugih stvari (kreiranje exe fajla, Srpski jezik...)

Stoga ne vidim potrebu za drugim software-om za arhiviranje.
[ Nozzlezator @ 20.03.2010. 15:05 ] @
Evo uporedjivanje Arhivera koje je obavio Tom's Hardware

http://www.tomshardware.com/re...hive-zip-compression,2572.html
[ icobh @ 20.03.2010. 16:28 ] @
@Zoran Milovanovic
Da, dobro si primjetio. Ja sam naveo tu specifičnu situaciju i to onako kao "Did you know?". Uopšte nisam radio neke ogromne testove prethodno i nisam se ni mislio upuštati u neku veću raspravu, jer sam iz ove oblasti relativno tanak... Do ovaga sam došao sasvim slučajno i naveo sam u kojoj sitaciji se to desilo...

Nego još da bih pokazao da ne lažem, upload-ovao sam ovu arhivu i poslao na par adresa, no, Take 5 je jedini koji je rekao da mu ne pada na pamet da skida, što dovodi do zaključka da je njegov odgovor bio čisto da se ja diskriminišem i označim kao lažov...
[ Catch 22 @ 20.03.2010. 17:23 ] @
Citat:
bachi: Da, kada je jedan fajl u pitanju, razlika je mizerna u korist 7z i to kada se stavi na ultra.

Zavisi i od fajla(?)

Primer 1 exe fajl:

Primer exe fajl i njegova kopija (!!!!??????):

Deluje kao da WinRAR ne ume da prepozna da se radi o kopiji istog fajla, a da 7zip jednostavno ni ne pakuje kopiju fajla?

PS
@icobh: Zvučiš kao da želiš da započneš nepotrebni flame, a ne vidim da je Take 5 bio raspoložen za polemiku, samo je izneo svoj primer...

[ icobh @ 20.03.2010. 18:03 ] @
Ma nisam mislio da flejmujem i izvinjavam se, ako sam tako zvučao. Taj dio koji se ne vidi u Take 5 postu, može se vidjeti u mom inbox-u za pp. No, evo neću ništa više da kažem, povlačim se iz dalje diskusije...
[ calexx @ 20.03.2010. 22:36 ] @
Evo, testirao sam malo i rezultati su onako osrednji. U celoj priči je 7z nepravedno ;) forsiran pošto je kod njega solid pakovanje malo naprednije urađeno pa je ispalo da je bitno bolji a on je tu negde. Osim u slučajevima kada se pakuju baš slični fajlovi. Pakovanje fajla i njegove kopije ne bih računao u test, to spada u solid kombinaciju.

Jedan slučajno izabran folder sa slikama i klipovima, tif, avi, jpg ... veličine 124MB, Winrar je spakovao u 78MB dok je 7z napravio arhivu od 83MB. Folder system32 iz Viste, 2525 fajlova ukupno 961MB, Winrar pakuje u 280MB dok 7z pravi 243MB. Dalje, jedan audio album tj wav fajl 588MB pokazuje da ova vrsta ne leži 7z pakeru. Winrar ga je spakovao na 391MB dok je 7z od njega napavio ahivu od čak 515MB. Ovde do izražaja dolaze namenski takoreći arhiveri, od ovog wav fajla je ispao flac fajl od 331MB dok je ape napravio samo 313MB.
U poslednjem slučaju ne pomaže ni pakovanje više fajlova, naseckao sam taj veliki wav na 13 delova tj 13 kraćih wav fajlova i ponovio pakovanje. Rezultat je skoro potpuno isti kao i sa jednim wav fajlom pa samo mogu da zaključim da se 7z ne snalazi sa audio fajlovima.
Zamalo da zaboravim, ovaj wav fajl su svi pakovali za 1-2 minuta dok je 7z to radio oko 9 minuta.

Sve u svemu, 7z pravi bolje solid arhive, očekuje se da novi Winrar dobije par promena koje će da ga oprave u tom delu. Kome nije problem da pravi i šalje 7z arhive a ima dovoljno vremena, on će da koristi 7z. Ko mora da pazi na ostale, on će da koristi rar sa dobrom kompresijom ili čak i zip koji dosta kaska sa kompresijom ali je neuporedivo brži od ostalih.
[ Catch 22 @ 21.03.2010. 00:11 ] @
Citat:
icobh: ... Taj dio koji se ne vidi u Take 5 postu, može se vidjeti u mom inbox-u za pp. No, evo neću ništa više da kažem, povlačim se iz dalje diskusije...

Već je ranije više puta konstatovano da javno iznošenje sadržaja privatnih poruka ovde na forumu predstavlja flagrantno kršenje elementarne etike, te iz očiglednih razloga nije dobrodošlo!
Isto važi i za prenošenje ličnih polemika sa terena privatnih poruka na javni deo foruma!

Ili sam možda ja ovde nešto pogrešno shvatio?
[ mrle 011 @ 21.03.2010. 10:16 ] @
Citat:
Catch 22: ... a ne vidim da je Take 5 bio raspoložen za polemiku, samo je izneo svoj primer... ;)

Citat:
Catch 22: ... Ili sam možda ja ovde nešto pogrešno shvatio? :O

mozda nisi dobro procitao sve?

Take 5 nije samo iznosio svoje primere, vec je na pocetku posta napisao i ovo ...

Citat:
Take 5: Ehhh ne znam šta si ti to komprimovao, evo dole primera: ...

nemam nikakve zle namere, niti uopste znam ista o @Take 5 niti o @icobh .... ali sta ova quote-ovana recenica treba da znaci?

indirektno - nemas ti pojma, ko zna sta si ti to pobrkao kod sebe na kompjuteru, evo ti dole moji primeri ... ja znam sta radim?

kako to Take 5 "Ehhh ne zna" sta je icobh radio, kad je covek pre toga lepo okacio sliku gde se sve jasno vidi, a onda se jos i pomucio da uploud-uje taj fajl na rapid share da bi sve neverne tome mogle da se uvere sami?

----------------------

na kraju krajeva ... sta znace dva primera koja je Take 5 napravio?

sta treba da predstavi prvi primer sa *.wmv fajlom?
pa valjda svi znamo da je "wmv" fajl vec komprimovan sam po sebi i da se on vise ne moze smanjiti nikako?

kakav to zakljucak treba ucesnik na ovoj temi da izvadi iz tog primera sa komprimovanjem "wmv" fajla?
da 7zip ne komprimuje bolje od WinRar-a, zato sto nije to uradio sa wmv fajlom iz primera?
... ili sta?

---------------------

sta treba da predstavlja i drugi primer koji je Take 5 napravio sa *.doc fajlom, gde on konstatuje da za preko 30% veca rarova arhiva, u odnosu na 7zip-ovu, nije nista "senzacionalno"?

sta prdstavljaju onih deset usklicnika i uzvicnika na kraju te recenice?

sta bi trebalo da bude "senzacionalno"? ..... da 7zip spakuje taj "doc" fajl u jedan bajt?

-----------------------

zasto si ti kvako navalio na coveka, ako je lepo rek'o u zadnjem postu da napusta temu?

sta je lose u tome sto je @icobh ovde napisao da je ostavio PP sa rapidshare linkom Take 5-u ... i da mu je ovaj odgovorio da mu ne pada na pamet da to skida?

ma znam za to, nego sam mislio da bude portable sam po sebi ... da pise setting-e u *.ini umesto u registry.
ili jos bolje, da user sam izabere sta 'oce od to dvoje ... kao npr. AkelPad i jos gomila programa koji imaju takvu opciju.

WinRar ima onu "unplugged" verziju koja se kao portable aplikacija ugradi cak i u explorerov meni iz desnog klika misem.

btw... ovakve portable aplikacije mozes i sam da pravis, jos bolje nego sto ih prave ovi sa portableapps.com-a.

meni se najboljim pokazao vmware-ov ThinApp ---> http://downloads.vmware.com/d/...p_downloads/vmware_thinapp/4_5

.... mada i ovaj xenocode-ov program ---> http://www.xenocode.com/ nekada spakuje bolje odredjenu aplikaciju.

probao sam jos neke programe za virtuelizaciju, ali su bezveze.

[ Catch 22 @ 21.03.2010. 11:15 ] @
Citat:
mrle 011:... sta je lose u tome sto je @icobh ovde napisao da je ostavio PP sa rapidshare linkom Take 5-u ... i da mu je ovaj odgovorio da mu ne pada na pamet da to skida?
...

????
Prenošenje sadržaja privatne prepiske u javni deo foruma (bez obzira na njen sadržaj) je to što je loše, ranije su već izneti razlozi zašto.

PS
Ostale delove tvog komentara ne bih diskutovao jer bi to predstavljalo nepotrebnu polemiku.
Bio je dat nekakav primer, posle su razni ljudi davali svoje različite primere vezane za temu i to je dovoljno... individualna stvar je donošenje konačnih ličnih zaključaka na osnovu datih primera i ne vidim čemu uopšte bilo kakva polemika oko toga (uključiv i ovaj moj komentar!?)
[ Ljubiša Begović @ 21.03.2010. 16:48 ] @
Eh, šta uradiše ikonice sa pingvinima, pokrenu se žustra rasprava, bez potrebe...
U pravu je callex, ja sam prevideo pingvinčiće, nisam se baš zagledao jer ima mnogo tema pa sam preleteo.
Bitno je da postoje alternative, pa ko šta voli nek izvoli. Meni ovo liči na raspravu o ukusima...
[ R A V E N @ 30.04.2010. 22:14 ] @
Kao što gore rekoh, 7-Zip koristi (ili njegov format) i Opera za distribuiranje svoga preglednika za Windowse, a oni vjerovatno znaju šta je dobar software:

Još jedna stvar gdje program ima dobru funkcionalnost (barem na prvi pogled) je kao alterntiva file exploreru:

Jednom prilikom sam označio neku datoteku kao nevidljivu i kada sam probao da namjestim tako da Windows Explorer prikazuje i takve datoteke, to nije imalo efekta. Srećom, 7-zip ju je odmah pokazao i bila je potpuno dostupna manipulaciji.