|
[ BBS @ 20.03.2010. 16:58 ] @
| Rumunija sa 6,2 Mbps je 4. u svetu po prosečnoj brzini interneta
Južna koreja je na prvom mestu sa 14,6 a zatim sledi Japan 7,9 a SAD su tek na 18. mestu sa 3,9
Interesantno je i da od 10 gradova sa najbržim Internetom u Evropi, čak 4 su u Slovačkoj
http://www.akamai.com/stateoftheinternet/
[Ovu poruku je menjao BBS dana 22.03.2010. u 07:17 GMT+1] |
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 17:11 ] @
Ma pojma bre nemaju Rumuni, prodali su sve europskoj uniji i sada zive kao na filmu Borat... sve ostalo sto cujete je propaganda iz zapadnih centara moci koja sluzi da se nas narod navede na pogresan put... Cuj, Rumuni i Internet... pa gde to ima :-))
[ kristi1 @ 20.03.2010. 17:38 ] @
To je beda zemlja bila i ostala, a to sto su upali u EU takvi kakvi su to je druga prica.
[ Nedeljko @ 20.03.2010. 17:53 ] @
Pa, možda po kućama slabo imaju internet, tj. imaju ga samo firme, a tamo je kablovski itd.
Možda je podatak tačan, ali ko zna šta to onda znači. Kada bi merili zbir brzina svih veza u Rumuniji podeljen sa brojem stanovnika, sumnjam da bi se proslavili.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 17:54 ] @
Podatak jeste tacan i radi se o end-user internetu. Za smesne pare se dobija solidan broadband link i to solidan za evropske pojmove.
E sad, mozda oni jesu "beda" kako neki kazu, ali su beda sa poprilicno brzim netom :)
Evo ponuda:
http://www.rcs-rds.ro/4-servicii-la-pret-de-2/
http://www.rdslink.ro/fiber/fiber_abonamente.htm
100 Mbit/s bato, za 39 leja mesecno.
To je 10 eura. Od te ponude tesko da ima nesto uporedivo na ostatku kontinenta.
[ xtraya @ 20.03.2010. 18:53 ] @
pa naravno da imaju dobar net kad su ulozili milione za optiku po celoj rumuniji... ne cudi onda 100 mbps za 10 evra, za razliku od srpskih 160 evra za 60 mbps (kod sbb) sa nekom bedom od uploada ...
[ Legionar_ @ 20.03.2010. 18:57 ] @
Citat: 1,949,100 Internet broadband connections as of Nov/08, per ITU, 8.8% p.r.
Ovo su podaci o broadband konekcijama u Rumuniji.Dakle tričavih 8.8 % procenata.Smešno malo ljudi ima uopšte pristup tome,a i oni koji ga imaju suviše su zauzeti preživljavanjem pa ih 100 Mbit/s za 10 evra ne interesuje puno,pogotovo što tih 10 evra nije za bacanje na neke sulude internet brzine dok ti porodica jedva sastavlja kraj sa krajem.
Citat: Cuj, Rumuni i Internet... pa gde to ima  )
Vala bas. 
Mnogo su se usrećili od ulaska u EU.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 18:59 ] @
Da i to sto kazes, 9.99 EUR za 100 Mbit bas zvuci da su se usrecili :-)
Uzgred, to sto citiras je broj >broadband< konekcija - sto je sasvim solidna cifra za zemlju u razvoju. I to jos iz 2008.
Citat:
Total number of active providers, as of Dec 31 2007: 1338 [1]
* Dial-up Access (fixed and cellular): 64 providers,
* Coaxial Cable (cable modem) Access: 72 providers,
* Optical Fiber Access: 343 providers,
* Wireless Access: 355 providers,
* xDSL Access: 52 providers,
* Twisted pair Ethernet, satellite, other: 1125 providers
[ Slobodan Miskovic @ 20.03.2010. 19:09 ] @
Koliko Optical Fiber Access provajdera ima u Srbiji?
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 19:13 ] @
Ih koliko - 1000 komada
1. Telekom Srbija
2. Telekom Srbija
3. Telekom Srbija
...
150. Telekom Srbija
...
1000. Telekom Srbija
Tucemo Rumune 10:1
[ malikarlo @ 21.03.2010. 02:09 ] @
Da, da tako smo se smijali i Ceskoj, Slovackoj, Bjelorusiji itd. pa nam sada mogu biti uzori. Ljudi s podrucja bivse SFRJ jednostavno nemogu prepoznati bitne stvari, pa kad nekoga i kritiziraju kritiziraju ga kroz svoja seljacka stajalista; bitno je imati mercedesa da ga ljudi vide, nije bitno sto poslje njega nece ostati novaca za jesti, bitno je da se izgrade ceste i dvorane (neproduktivne stvari) da svijet vidi, nije bitno sto drzava ima cca 50 milijardi € duga, bitno je da se otvaraju ogromni shopping centri da se u njemu izigravaju ameriKKKanci, nije bitno sto je industrija mrtva i nezaposlenost raste itd.
[ Nedeljko @ 21.03.2010. 08:37 ] @
Možda je u Rumuniji bolji internet, ali nam ona ne može biti uzor. Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska su druga stvar.
[ Slobodan Miskovic @ 21.03.2010. 08:50 ] @
Citat: Nedeljko: Možda je u Rumuniji bolji internet, ali nam ona ne može biti uzor.
Zasto?
[ Marko_L @ 21.03.2010. 09:11 ] @
Bolji je ipak malo preblaga reč. Radi se o trenutno možda najboljom ponudom u Evropi. Činjenica je da su telekomunikacije u Rumuniji znatno uznapredovale u poslednjih par godina. Igrom slučaja, sarađivao sam sa nekim rumunskim firmama baš na polju telekomunikacija, pa znam kakva je situacija. Uopstalom, nije to bitno. Kamo sreće da nas tuku samo u telekomunikacijama. Tuku nas i u proizvodnji (Dacia i Nokia verovatno proizvode više nego sve fabrike u Srbiji zajedno), zatim imaju znatno manju nezaposlenost, imaju mnogo jači IT sektor i možda najveći potencijal u Evropi (što je u vreme informacionih tehnologija jako bitno), itd. Tako da, možda su oni beda što se tiče životnog standarda (kao da smo mi nešto bolji), ali aktivno rade na tome i pametnom politikom uspeli su znatno da napreduju na svim poljima i tek će napredovati. To što prednjače sa jakim broadbandom može biti samo plus. Mislim, možda to većem delu stanovništva, pogotovo onom siromašnijem delu, to ne znači mnogo, ali bolje prednjačiti po tome, nego po ceni benzina na primer. U svakom slučaju, ne vidim zašto Rumunija ne bi mogla da nam služi kao uzor. Treba da nam služi kao uzor svako ko je barem na nekom polju bolji od nas, a nažalost, takvih zemalja nije malo u Evropi ovih dana.
[ Shadowed @ 21.03.2010. 09:47 ] @
Citat: Marko_L: možda su oni beda što se tiče životnog standarda (kao da smo mi nešto bolji), ali aktivno rade na tome i pametnom politikom uspeli su znatno da napreduju na svim poljima i tek će napredovati.
E, TO je ono zbog cega trebaju da nam budu uzor.
Taman i da su 10 puta gori od nas, ako su pre 5god bili 20 puta gori - vec su bolji od nas.
[ Suns @ 21.03.2010. 10:30 ] @
Zašto se čudite što Rumunija ima dobar net!? Pa oni su i pre 10 godina (kao i danas naravno) držali sve mirror servere za Download.com i Softpedia.com
Moj brat radi u JAT tehnici na održavanju aviona, i veoma često ide za Rumuniju na 2 meseca jer rumunska avio kompanija plaća naš kadar da dodje tamo da sredjuje avione, i on mi sam kaže da je to jad i beda zemlja, ali bukvalno kao što je Ivan rekao kao u Borat-ovom filmu, do guše su u kreditima, kao i ameri, voze dobra kola i za to žive, dakle kupuju kola na kredit od po 70-80K € a žive u šupama...
Kada sam gledao slike gradova u Rumuniji (i to oni "razvijenih") šutiram se u dupe što živim u Beogradu, kakva bre rumunija cccc
[ Slobodan Miskovic @ 21.03.2010. 11:05 ] @
Muka mi je od ovih sto sve znaju i podcenjuju tudje jer misle da su nebeski narod.
Malo realnih cifri i argumenata nije na odmet:
Rumunija:
GDP (purchasing power parity):
$256.3 billion (2009 est.)
country comparison to the world: 44
$275.3 billion (2008 est.)
$257 billion (2007 est.)
Srbija:
GDP (purchasing power parity):
$77.01 billion (2009 est.)
country comparison to the world: 78
$80.73 billion (2008 est.)
$76.59 billion (2007 est.)
onda po stanovniku:
Rumunija:
GDP - per capita (PPP):
$11,500 (2009 est.)
country comparison to the world: 97
$12,400 (2008 est.)
$11,500 (2007 est.)
Srbija:
GDP - per capita (PPP):
$10,400 (2009 est.)
country comparison to the world: 103
$10,900 (2008 est.)
$10,300 (2007 est.)
Dalje, dug:
Rumunija:
Public debt:
20% of GDP (2009 est.)
Srbija:
Public debt:
37% of GDP (2007 est.)
Dakle skoro duplo veci javni dug ima Srbija i to 2007., sad je verovatno i vise od duplo.
Pa onda spoljni dug:
Rumunija:
Debt - external:
$95.48 billion (31 December 2009 est.)
Srbija:
Debt - external:
$26.24 billion (2007 est.)
Ovo je naravno prividni podatak jer je cifra za Rumuniju stara 3 meseca a za Srbiju 3 godine. Dakle dosta vise o pljuvanju tudjeg rada, Rumuni rade i imaju sansu da vrate taj dug i servisiraju ga redovno za razliku od Srbova koji samo nesto kukaju i vicu kako su najbolji bla bla truc truc...
Pogledaj malo gradove u Rumuniji, Cluz recimo, Galati, Temisvar, Brasov i slicne, to su gradovi uredjeni i cisti, sredjeni. Koliko gradova u Srbiji imas da su sredjeni kao ti gradovi i da imaju komplet infrastrukturu? Eto sad vise nema ni viza, moze da se skokne i uveri.
Uzimajuci sve u obzir (infrastrukturu, kvalitet zivota, standard i ekonomiju) Rumunija je danas mnogo bolje mesto za zivot od Srbije.
Kad Beograd bude imao metro kakav ima Bukurest mozemo da pricamo o necemu, eto jedna mala stvar koju nesposobni Srbi nisu u stanju da odrade vec nekoliko decenija...
http://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Metro
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2010. 11:16 ] @
Tuzno je sto Rumunija radi sve sto je u njenoj moci da se razvije a Srbija radi sve sto je u njenoj moci da ostane na istom :(
Telekomunikacije su samo slika i prilika... i vrh ledenog brega. Ti Rumuni su bili aspolutna saka jada dok je Srbija za njih bila USA - ali za sve to vreme izmedju tada i danas su Rumuni radili na tome da ne budu saka jada.
Ali, dobro - treba se tesiti Boratom, dok Srbija raspisuje nekakve "tendere" za "drugog operatera fiksne telefonije" na koje se javlja "jedan zainteresovani", dok ih u Rumuniji ima na stotine.
[ drbest @ 21.03.2010. 11:31 ] @
Bas smo srecni sto zivimo u Srbiji, posebno na polju telekomunikacija.Ja sam cesto u Rumuniji pa znam da je do svake te supe u kojoj zive provucen kabal, da svako ima mogucnost za kablovsku televiziju i net u skoro svakom selu, o gradovima da i ne pricamo.Ima ,,samo,, 5 operatera mobilne telefonije (Vodafone, Orange,Zapp, Cosmote i Digitel) i 6 satelitskih (Digi, Max tv, Dolce, Boom,Focus sat i Akta tv). O uporedjivanju cena nema ni govora, jer je pristup obicnom netu od 4 Mbit ukljucen u cenu pretplate za kablovsku televiziju a razgovori u mrezi svakog provajdera su skoro besplatni.Ko hoce moze to proveriti na njihovim sajtovima.
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2010. 12:21 ] @
E... mozda nema 100 Mbit/s u Srbiji ali...
IMA ZIRAFA bato: http://www.elitemadzone.org/p2554331
I, pravo da vam kazem, to je bolje... deca treba da budu na vazduhu, a ne za tim kompjuterima.
[ Horvat @ 21.03.2010. 13:18 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Tuzno je sto Rumunija radi sve sto je u njenoj moci da se razvije a Srbija radi sve sto je u njenoj moci da ostane na istom :(
ili ide unatraske ;)
ma b'e kako moze neka rumunija/bugarsa/ovo ono da bude bolja od srbije,ma to je beda! ne verujte ljudima koji tamo zive,oni se varaju
ne verujte njihovom bruto dohotku,ne verujte zaduzenju,platama,standardu
to samo stvani pvacenici hoce da ponize svbiju
[ ljuba.micic @ 21.03.2010. 13:48 ] @
[ Slobodan Milivojevic @ 21.03.2010. 14:35 ] @
Sto bi neko u nekom selu u Bugarskoj placao Vivacom ADSL - pazite ADSL od 12/1Mbit citavih 7.25eur! Pa to je preskupo! Bolje placati 15 eur ovaj nas ADSL od 1M/128k, zar ne? Dakle govorim o podrucjima (uglavnom ruralnim) gde je ADSL jedini net, da ne pricamo o gradovima gde klasika imate optiku do zgrade pa lan kroz zgradu ili optiku do kuce/bloka kuca pa lan do vas, sa brzimama od 10 (za 10eur) do 60Mbit/s i lokalnim brzinama (u okviru Bugarske do 100Mbit) za 35eur recimo, mozda negde ima i vise al ja nisam video
Ali sto da ne, sto da ja ne placam 4.5M/640kbps net pisljivih 28eur (i to je jos i povoljno u odnosu na cene ADSL-a u Srbiji), i na drugom mestu pisljivih 36 eur za 5M/300k (realnih, u reklami pise 6M ADSL). Mislim bas ne razumem sta fali ovom nasem netu. Super je odlican! Nista mu ne fali, jedino sto je "malo" skup!!! Ali od necega javna potrosnja mora da se namiri, ne znam sta ce jadni kad prodaju Telekom?
[ MladenIsakovic @ 21.03.2010. 14:56 ] @
Ja ne razumem malo - protiv koga ciljate vi što kao "hoće da unište Srbiju"... ?
Pa ja ne znam da je iko ikada pohvalio Lelekom igde, naše lelekomunikacije, itd... To je bagra koju treba javno povešati na Terazijama za primer! Znači, ni oni što sebe zovu patriotama ne hvale Lelekom, bar ja nisam čuo to nigde, a vlast i njihovu politiku pljuju na sva usta. Znači, oni su u pravu, zar ne?
Nebitno, da ne idemo u politiku, ali primetio sam "tvuli zapad da uništi Svbiju"... pretpostavljam da je čovek citirao Šešelja. Ovaj, Šešelj već 10 godina nije na vlasti, niti njegovi naslednici, bio je oko godinu ipo dana, i to manjinski partner. Što vam je kriv Šešelj za telekomunikacije u zemlji ?????? Pa ko vlada poslednjih 10 godina, 'bo vas on???!!! Opet krivi Sloba i Šešelj, jel?
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2010. 15:03 ] @
Zahvaljujuci tom "zlom zapadu" i pritiscima je Srbija 2005 morala da usvoji novi zakon o telekomunikacijama.
Ali je ipak uspela da ih "zezne" pa eto vec 5 godina odlaze deregulaciju telefonskog trzista. A to mora da je zbog nekog zlog zapada... nema nikakve veze sa kleptokratijom u Srbiji, vlasnik monopola su "zapadni centri moci" al za malo :-)
Srbiju unistava sopstvena kleptokratija i apsolutna korupcija na svim nivoima vlasti, od opstina pa do vrha drzave - koja se opire bilo cemu pozitivnom sto urusava njihov mali i lepi svet koji su stvorili za sebe. U to spada i normalno telekomunikaciono trziste, pored svega ostalog.
[ aleksa74 @ 21.03.2010. 18:23 ] @
O da, mnogi još žive u iluziji da Rumuni još dolaze u Srbiju da rade za 5 maraka.
Bio sam prošle godine turistički u Rumuniji, 5 dana, i praktično obišao celu zemlju.
Ne mogu se oni rešiti tako lako 50 godina komunizma.
Ali gaze napred. U EU su, dobijaju pare za poljoprivredu, infrastrukturu, mnogi su otišli da rad van zemlje.
Lepa, velika, zelena i čista zemlja. I mislim najprijateljskija prema nama od svih naših suseda.
I nije bilo viza. I cene su bile kao u Srbiji. I ima šta da se vidi.
[ Brucelee @ 21.03.2010. 18:48 ] @
Verovatno imaju samo 4 korisnika i zato su najcarevi!!!
[ Brucelee @ 21.03.2010. 18:51 ] @
i mi imamo najbrzi dialup na svetu!!!
[ tarla @ 21.03.2010. 19:19 ] @
Ali su i 5. u svijetu po broju SPAMERA.... (izvor UCEPROTECT)
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2010. 19:25 ] @
Sto nije cudno... mislim zamisli te spam-botove od inficiranih kompova koji imaju fakin 100 Mbit/s UPlink....
[ Nedeljko @ 21.03.2010. 20:39 ] @
Ivane, ne znam zašto si se ostrvio na jadnu žirafu. Taj Palma je bolji od ogromne većine gradonačelnika u Srbiji, bar sudeći po onome što uradi za Jagodinu, što bi trebao da bude jedini kriterijum. Dobre gradonačelnike/predsednike opština u Srbiji možeš na prste jedne ruke da izbrojiš.
Citat: Ivan Dimkovic: Srbiju unistava sopstvena kleptokratija i apsolutna korupcija na svim nivoima vlasti, od opstina pa do vrha drzave - koja se opire bilo cemu pozitivnom sto urusava njihov mali i lepi svet koji su stvorili za sebe. U to spada i normalno telekomunikaciono trziste, pored svega ostalog.
Nažalost, ovo je tačno. Evo, Đokovići neće izgraditi tenisku akademiju u Kragujevcu jer ne žele da blate prezime po novinama sa lokalnim džukelama. Šta će im to, kad mogu sa svojim parama i ugledom da žive lepo i bez spuštanja a taj nivo.
[ stonex @ 21.03.2010. 22:10 ] @
E pa baš bih voleo da vidim gde bi bila Rumunija posle 10 godina ratova , prolupalog crvenog predsednika i još crvenije njegove žene !
Posle komplet uništene infrastrukture u celoj zemlji i gomile političkih pritisaka i tihih sankcija zbog nepriznavanja gubitka dela svoje teritorije !
Baš bih voleo da vidim gde bi bila Rumunija da im nije Evropa u poslednjih 15 godina upumpala jedno 60 - 70 milijardi eura !
I zato ne s*r*te više !
[ Slobodan Miskovic @ 21.03.2010. 22:16 ] @
Hehehe, uvek je neko drugi kriv. Srbija koliko znam nije ratovala niti je na njenoj teritoriji bilo sukoba. A sto ste tice predsednika :) imali su oni jednog mnogo duze... :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C5%9Fescu
Bolje lepo motiku u ruke pa na posao...
Nego zasto Evropa ne "upumpa" neke novce u Srbiju kad je to tako lako :) opet nas svi mrze! :)
[ Izvoljski @ 21.03.2010. 22:21 ] @
Citat: Posle komplet uništene infrastrukture u celoj zemlji
da nisi malo preterao ?
[ delboy_bg @ 21.03.2010. 22:53 ] @
E 100 megabita je 10 evra u rumuniji,a toliko je 256 kb kod telekoma,pa za jedno 100 godina stići ćemo rumune što se tiče interneta,ja bi bio zadovoljan da mi uvedu i 2 megabita za 1425 dinara, jer znam da od telekoma više i ne mogu da očekujem, i to ako daju da se udaramo u dupe,a da pritom ne povećaju pretplatu za adsl
[ MladenIsakovic @ 21.03.2010. 23:35 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Zahvaljujuci tom "zlom zapadu" i pritiscima je Srbija 2005 morala da usvoji novi zakon o telekomunikacijama.
Ali je ipak uspela da ih "zezne" pa eto vec 5 godina odlaze deregulaciju telefonskog trzista. A to mora da je zbog nekog zlog zapada... nema nikakve veze sa kleptokratijom u Srbiji, vlasnik monopola su "zapadni centri moci" al za malo
Srbiju unistava sopstvena kleptokratija i apsolutna korupcija na svim nivoima vlasti, od opstina pa do vrha drzave - koja se opire bilo cemu pozitivnom sto urusava njihov mali i lepi svet koji su stvorili za sebe. U to spada i normalno telekomunikaciono trziste, pored svega ostalog.
Pa upravo o tome i jeste reč, znači ako je taj "tvuli zapad" i Šešeljeva retorika kriva za 90-te, nisu krivi za zadnjih 10 godina, moglo se za ovo vreme sve to ispraviti. A drugi deo si sasvim u pravu.
Ono što je meni zasmetalo je to što vi koji ste preko uvek nešto mudroserete "tvuli zapad hoće da uništi Svbiju", k'o da ovde sve ovan do ovna, niko ništa ne zna i nije doživeo, samo vi treba da nam objasnite.
Na svu ovu temu pojma nemam kome se ustvari negativno obraćate, kad niko, ama baš niko ne brani Telekom, niti politiku svih vlada kad su telekomunikacije u pitanju.
Drugi deo posta sve govori, konj je 5. oktobra ostao isti, samo se jahač promenio, savez Srbija-Rusija-Belorusija je zamenjen mitom o ulasku u EU, a sve ostalo isto: krade ko šta stigne, laže i vara svako, postavljaju se partijske sudije, partijski "eksperti" bez sopstvenog mišljenja, itd. Znači, nije u pitanju "strah od trulog zapada", kako neki od vas to hoće da prikažu, već lopovska vlast u Srbiji koja vlada u poslednjih 20 godina, sve vlade do jedne!
[ Izvoljski @ 21.03.2010. 23:48 ] @
ja bih ipak rekao da se od 5.okt krade puno vise.
[ Nedeljko @ 22.03.2010. 00:45 ] @
A pored motike, ja bih dodao i kuku, pa po onoj narodnoj...
[ dekster2 @ 22.03.2010. 08:15 ] @
@Tuzno je sto Rumunija radi sve sto je u njenoj moci da se razvije a Srbija radi sve sto je u njenoj moci da ostane na istom :(
@I, pravo da vam kazem, to je bolje... deca treba da budu na vazduhu, a ne za tim kompjuterima.
Nadam se da si dobro i da nemaš neku temperaturicu,ali ove dve rečenice ne liče na tebe i gađaju u centar,sa jačinom i kvalitetom,kao da si ponovo rođen.Bravo.
Nadam se da da sa prvim citatom se neće usporiti i sabotirati ovo
http://www.kraljevo.in.rs/2009.../srpske-avione-kupuju-stranci/ gde Rumun hoće da uzme zastupništvo za svoju zemlju.Trenutno je panika pa su možda u velikoj gužvi da unište ovako dobru stvar kao i sve ostalo.Žuri im se i sa prodajom Telekoma.Slažem se da smo po brzini smešni za razliku od svih.U nemačkoj 20mb/s je isto koliko i kod nas 2mb/s ali koliko je to recimo potrebno nekome ko ide samo na facebook i gleda mail.MI zaostajemo kao i
uvek za svime.U Grčkoj je 95 telefon bio na ugovor 100 drahmi a kod nas 10 godina kasnije.Stići će i kod nas samo strpljenja.Mi ćemo imati te brzine
kada oni to budu izbacili iz upotrebe i prešli na telepatsko slanje mejlova i surfa.Neka oni ovde ubrzaju upload,download i nije loš pa ko može neka plaća.
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 08:38 ] @
Citat: Izvoljski
ja bih ipak rekao da se od 5.okt krade puno vise.
Srpski "eksperti" kradu u skladu sa mogucnostima - sad ima vise love pa se vise i krade.
U koraku sa vremenima #@)&@#()*&@#&*()
[ Marko_L @ 22.03.2010. 08:58 ] @
Ma nije tu uopšte bitna ta brzina u smislu brzine. Ja ne znam ni za šta bih to koristio sve i da imam mogućnosti za to. Mislim, ja sad kući imam 12Mbit, pa opet kada nešto skidam, na više od pola servera ne mogu da ostvarim punu brzinu. Jedino je dobro to što mogu u isto vreme da pustim download, internet radio i nastavim udobno da surfujem, mada s obzirom da nešto veće skidam jednom u 2 meseca, to mi i ne znači toliko. Samo da je upload malo bolji, tipa 1Mbit, ništa više ne treba. Čak ni cena nije nepodnišljiva, ako ti već treba broadband, iako nikad nije na odmet da bude još manja. Dakle, nije to bitno u smislu brzine, već čisto kao pokazatelj gde smo mi, a gde su neke zemlje kojima smo se do juče smejali i čiji su žitelji dolazili kod nas da gastarbajtuju. I opet kažem, kamo sreće da su telekomunikacije jedino u čemu su nas stigli i prestigli... tu su i putevi (svako ko je skoro putovao u neki veći grad tipa Bukurešt, Temišvar, itd. zna o čemu pričam), IT sektor (što znači i obrazovanje), proizvodnja, metro... Tako da, možda oni jesu još uvek beda, ali su beda koja brzo grabi napred i neće još dugo biti beda, dok smo mi beda koja stagnira, a ponekad ide i u rikverc i to je ono što je problem.
I nije mi jasno zašto se uopšte pominje EU u celoj priči. Pa nije EU Rumuniji izgradila sve to. EU samo pruža neke dodatne mogućnosti i olakšava neke stvari, ali ne treba ti EU da bi popravio puteve, izgradio metro, obnovio most, poštovao zakone... pa opet, putevi puni rupa, glavni most u gradu samo što se ne sruši, metro je u planu već 20 godina, a poštovanju, tj. nepoštovanju zakona bolje i da ne pričamo... jel EU možda kriva za to ?
[ Slobodan Miskovic @ 22.03.2010. 09:03 ] @
Samo jedna cinjuenica da ne bi nekom palo na pamet da drvi kako je EU izgradila metro u Bukurestu, isti je izgradjen, tacnije prva stanica linija, 1979. godine :) pre 31 godinu.
[ dany12 @ 22.03.2010. 11:32 ] @
Vi ovde pisete o nekim tamo velikim brzinama,a niko ne spominje to sto jedan veci deo Srbije moze samo da sanja broadband vezu i od 256 kbps.
[ BBS @ 22.03.2010. 13:01 ] @
Upravo o tome se i radi, mnogi u Srbiji su jos na dial-up a ovi koji koriste nazovi broadband često imaju takvu brzinu da teoretski nebi ni smeli da se zovu tako. Imamo monopoliste u državi tipa Telekoma a ni SBB nije ništa bolji
[ component @ 22.03.2010. 13:54 ] @
da li znaš kolika brzina treba da bude da bi mogla da se zove broadband?
[ w3bl0rd @ 22.03.2010. 14:04 ] @
Citat: component: da li znaš kolika brzina treba da bude da bi mogla da se zove broadband?
kolika?
za Sr ne znam mnogo o konekcijama, ali u Hr je ADSL postao standard i mislim da 99% ljudi koristi ADSL, a najsporiji je sad 4Mb, makar prema vani mislim da je i dosta skupo, ali opet, jedino što se tiče mobilne telefonije je stvara malo onako, svi veći gradovi i naselja su ok di radi 3G veza pa je često i brže od normalnog ADSL-a, ali ima i puno nepokrivenog područja di je veza gprs pa je to dosta sporo
[ Izvoljski @ 22.03.2010. 14:11 ] @
Citat: Ivan: Srpski "eksperti" kradu u skladu sa mogucnostima - sad ima vise love pa se vise i krade.
Eh, bar da kraduckaju TM, pa da im se i oprosti, nego bre uzeli pa KRADU !
[ component @ 22.03.2010. 15:04 ] @
Citat: w3bl0rd: kolika?
za Sr ne znam mnogo o konekcijama, ali u Hr je ADSL postao standard i mislim da 99% ljudi koristi ADSL, a najsporiji je sad 4Mb, makar prema vani mislim da je i dosta skupo, ali opet, jedino što se tiče mobilne telefonije je stvara malo onako, svi veći gradovi i naselja su ok di radi 3G veza pa je često i brže od normalnog ADSL-a, ali ima i puno nepokrivenog područja di je veza gprs pa je to dosta sporo
Postoji više definicija broadbend interneta
npr po OECD to je sve iznad 256 kbit/s u bar jednom pravcu.
po Federal Communications Commission (FCC) tj. Amerikancijma to je sve iznad 768 kbit/s
International Telecommunication Union kaže da broadband internet treba bude brži od 1.5 ili 2 Mbit/s.
Ako posmatramo prvu definiciju svi koji koriste ADSL imaju broadband internet. Ja imam 4 Mbit/s i imam broadband internet po bilo kojoj definiciji.
[ Legionar_ @ 22.03.2010. 15:31 ] @
Citat: I, pravo da vam kazem, to je bolje... deca treba da budu na vazduhu, a ne za tim kompjuterima.
Naravno da je bolje.Deca treba da provode vreme na svežem vazduhu,a ne da bleje na kompjuterima uz onaj Facebook i ostale budalaštine.
A što ti stalno pljuješ po ovoj zemlji i po njenom narodu?Kad god se govori o Srbima i Srbiji postovi su ti uvek puni sarkazma i neke mržnje.Izgleda da su tu ti na zapadu propagandom uspeli da ti totalno isperu mozak,pa sad nemaš ni malo poštovanja prema zemlji i narodu iz koga si potekao.
I mislim super za Rumuniju.....imaju 100 Mbit/s za 10 evra,baš lepo.Možda bi i Srbija imala neke slične brzine da je decenijama nisu ponižavali,ucenjivali,pljačkali kojekakvi domaći i strani "eksperti",uvodili sankcije,bombardovali,otimali teritorije,itd.
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 15:37 ] @
Citat: Legionar_
.Izgleda da su tu ti na zapadu propagandom uspeli da ti totalno isperu mozak,pa sad nemaš ni malo poštovanja prema zemlji i narodu iz koga si potekao.
Kao i sve ostalo u zivotu, postovanje se zasluzuje, Legionar_ - to sto si se negde rodio ne implicira da si primoran da postujes sva sr4nja koja "eksperti" svakodnevno rade jer, zaboga, "nasi smo".
A sto ne bi imao sarkazam... kada se trguje zirafama u borbi za vlast dok komsije imaju 100 Mbit za 9.99 EUR, sta drugo covek da kaze. A - da, pa naravno, drugi su krivi.... pu :)
[ Nedeljko @ 22.03.2010. 16:00 ] @
Šta ti imaš protiv žirafa i zooloških vrtova? Mogu da zamislim grad koji bi ti projektovao - nigde ništa sem kablova.
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 16:02 ] @
Daleko bilo da imam nesto protiv zirafa... mislim da si promasio poentu, koja je u "trgovini zirafama za dolazak na vlast".
[ Nedeljko @ 22.03.2010. 16:35 ] @
Ne vidim problem oko nabavke žirafe za zoo vrt, koja je čak donacija. Palma je učinio za svoj grad više od 99% gradonačelnika/predsednika opština u Srbiji. Za razliku od građana Jagodine, koji su dobili zoo sa žirafom, građani drugih gradova u Srbiji su dobili kypac od ovce.
[ Horvat @ 22.03.2010. 17:10 ] @
@covek koji me je pitao kakve veze ima "seselj"
ono "svbija" je bilo vise u ironiji,nema direktne veze s seseljom,ima veze s "nacinom razmisljanja" koji se moze videti na prethodnim stranicama
u tome kako to neka rumunija moze biti bolja od srbije?
ima broadband net? ma lazu lopovi,nemaju 'leba da jedu,po kaldrmama idu usred bukuresta i slicno nipodistavanje
[a sto se tice "vladavine",nije forum za to,ali cu samo kratko,"vlada" i pozicija i opozicija...]
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 18:03 ] @
Citat: Nedeljko
Ne vidim problem oko nabavke žirafe za zoo vrt, koja je čak donacija.
Ni ja ne vidim problem oko donacije zirafe... problem moze mozda biti u faktu da je zirafa bila deo post-izborne kombinatorike, ali to zavisi vec od coveka do coveka... :-)
Citat:
Palma je učinio za svoj grad više od 99% gradonačelnika/predsednika opština u Srbiji. Za razliku od građana Jagodine, koji su dobili zoo sa žirafom, građani drugih gradova u Srbiji su dobili kypac od ovce.
Znas kako, kypac od zirafe je verovatno mnogo veci od ovnovog... tako da, ima vise da boli :)
[ slavke76 @ 22.03.2010. 19:18 ] @
Npr u Svajcarskoj je 3Mbitsa najveca brzina, bar sto ja znam i koliko sam procitao u novinama.
[ Nedeljko @ 22.03.2010. 20:12 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ni ja ne vidim problem oko donacije zirafe... problem moze mozda biti u faktu da je zirafa bila deo post-izborne kombinatorike, ali to zavisi vec od coveka do coveka... :-)
Pa, to je valjda normalno u politici.
Citat: Ivan Dimkovic: Znas kako, kypac od zirafe je verovatno mnogo veci od ovnovog... tako da, ima vise da boli :)
Nisam pominjao nikakvog ovna. Pročitaj bolje.
[ dany12 @ 22.03.2010. 20:24 ] @
Uskoro ce se telekom prodati,pa ce da vidimo sta ce nam urade stranci :)
[ spainica @ 22.03.2010. 20:27 ] @
Vidi se da nisi bio van Srbije,jedino na nebu!!!
[ spainica @ 22.03.2010. 20:30 ] @
Sam ti je nesto malo vise KILAV net.....he,he.he
[ spainica @ 22.03.2010. 20:42 ] @
Samo par miliona ljudi imaju tu srecu da zive u Srbiji,ostali nemaju tu srecu,ali imaju sve stalo!
[ Dejan Lozanovic @ 22.03.2010. 21:52 ] @
Citat: spainica: Samo par miliona ljudi imaju tu srecu da zive u Srbiji,ostali nemaju tu srecu,ali imaju sve stalo!
A da , uslov da bi dobio drzavljanstvo jeste da zivis barem 3 godine u srbiji i da srbiju osecas kao svojom zemljom :D. Mislim da neke africke zemlje imaju malo strozije kriterijume.
[ sekvoja @ 22.03.2010. 22:13 ] @
Citajuci postove stekao sam utisak da mnogi ovde likuju sto je u Srbiji losa situacija...
Tuzno :(
[ zivanicd @ 22.03.2010. 22:43 ] @
Mogu da Vam kazem samo da je na 15km od nas putem (2km vazdusno) grad od 100k stanovnika u Rumuniji. U tom gradu SVAKI LOKAL, SVAKA ZGRADA ima fiber (FTTB).
99% je spoljna samonosiva optika. Izgleda ruzno, paukova mreza... ali su zato sve telekomunikacione usluge dzzzaaaabbbbeeeeeee.
Oko 20 km dalje je grad od 6k stanovnika koji takodje ima fiber do svake zgrade...
Rumuni nisu zapostavili provinciju.... optika je svuda...
Cene kablova su im smesne - 24 vlakna ADSS je ispod evra. Cena kod nas slicnog kabla nije ispod 5 evra. Oni cepaju VDM kroz jedno vlakno full duplex.
Naravno optika nije u vlasnistvu jedne firme vec drzave i svaki ISP moze da zakupi resurse do korisnika...
Zanimljivo je i sto oni vec 10 godina imaju nacionalni exchange tako da p2p saobracaj ili bilo koji nacionalni saobracaj je dodatnih 100Mbps... :)
Znachi 100Mbps internet + 100Mbps lokalnet (Rumunija) + telefonica + televizija..... oko 7-8 eura mesecno za krajnjeg korisnika :)
Veleprodajne cene su im tek ludnica... jos pre godinu dana je terranet prodavao 1Gbps fiber access za 5 eura / Mbps sa PDVom :)
Dok su kod nas "cene bez popusta" oko 100eur sa PDVom :)
A i "nasi" i "njihovi" kupuju internet od istih nadprovajdera...
Valjda je sada jasno zasto je Telekom Srbija "lider u telekomunikacijama" :)
A o ostalim uslugama u Rumuniji da ne govorim...
Za 3G Vodafone nudi FLAT za oko 6 evra mesecno. Medjunarodni pozivi su skoro dzabe... roming je skoro dzabe....
Uglavnom su sve telekom usluge skoro dzabe :)
To ce biti i kod nas... ali sutra kume... sto bi rekao neko u maratoncima...
[ donbozone @ 22.03.2010. 22:44 ] @
Citat: Ma nije tu uopšte bitna ta brzina u smislu brzine. Ja ne znam ni za šta bih to koristio sve i da imam mogućnosti za to. Mislim, ja sad kući imam 12Mbit, pa opet kada nešto skidam, na više od pola servera ne mogu da ostvarim punu brzinu. Jedino je dobro to što mogu u isto vreme da pustim download, internet radio i nastavim udobno da surfujem, mada s obzirom da nešto veće skidam jednom u 2 meseca, to mi i ne znači toliko. Samo da je upload malo bolji, tipa 1Mbit, ništa više ne treba. Čak ni cena nije nepodnišljiva, ako ti već treba broadband, iako nikad nije na odmet da bude još manja. Dakle, nije to bitno u smislu brzine, već čisto kao pokazatelj gde smo mi, a gde su neke zemlje kojima smo se do juče smejali i čiji su žitelji dolazili kod nas da gastarbajtuju. I opet kažem, kamo sreće da su telekomunikacije jedino u čemu su nas stigli i prestigli... tu su i putevi (svako ko je skoro putovao u neki veći grad tipa Bukurešt, Temišvar, itd. zna o čemu pričam), IT sektor (što znači i obrazovanje), proizvodnja, metro... Tako da, možda oni jesu još uvek beda, ali su beda koja brzo grabi napred i neće još dugo biti beda, dok smo mi beda koja stagnira, a ponekad ide i u rikverc i to je ono što je problem.
I nije mi jasno zašto se uopšte pominje EU u celoj priči. Pa nije EU Rumuniji izgradila sve to. EU samo pruža neke dodatne mogućnosti i olakšava neke stvari, ali ne treba ti EU da bi popravio puteve, izgradio metro, obnovio most, poštovao zakone... pa opet, putevi puni rupa, glavni most u gradu samo što se ne sruši, metro je u planu već 20 godina, a poštovanju, tj. nepoštovanju zakona bolje i da ne pričamo... jel EU možda kriva za to ?
+1
[ Leyla77 @ 23.03.2010. 07:58 ] @
Internet im je brz zato sto je jeftin...
Cesto putujem poslovno u Rumuniju i presisali su oni nas davno:(
Nama je ostalo to lose misljenje o Rumuniji zbog onih sto su pre 20 godina dolazili ovde da prodaju na cesti nozeve i prnje, ali od tada su mnogo napredovali, a mi stalno tapkamo u mestu :(
[ naky @ 23.03.2010. 14:17 ] @
Eh da, mi smo uvek najpametniji i najbolji. Zato nam ovako dobro ide.
Secam se da sam kao dete isao u te, tada, zemlje istocnog bloka i da mi je bilo jako zao kad vidim prazne prodavnice, ljude koji su bukvalno gladni, reke koje su bile crne kao da je neko sipao kartan, odeca na ljudima je bila jadna. Secam se i nasih primitivaca koji su se izivljavli i lecili svoje komplekse u tim istim zemljama.
Danas je svaka od tih zemalja bolja nego Srbija. Previse je argumenata vec spomenuto, necu da davim. Pa do skoro nismo mogli da putujemo u te zemlje slobodno koliko smo jadni bili.
I sada opet sinovi istih onih primitivaca pokusavaju da lece komplekse, ali ovog puta ne moze. Svi su bolji od nas, bilo koji parametar da uzmete u obzir.
I umesto da stavimo prst na celo i da se zapitamo sta mozemo za sebe i svoju decu da uradimo, mi pljujemo po drugima.
Srecan sam sto su nasi prijatelji i komsije Rumuni tako napredovali i neka samo tako nastave. Zasluzili su. Trebalo je izdrzati tolike godine diktature i gladi, trebalo je raditi i stvoriti nesto. Svaka cast!!!
Sram nas bilo!!!
[ mr. ako @ 23.03.2010. 17:40 ] @
Stvarno nas sram bilo!!!
Mi nismo izdrzavali diktature i gladi kao jadni Rumuni, mi nismo radili i stvarali, mi smo lenji i neradnici... ...mi nismo imali ratove i bombardovanja, nismo izgubili deo teritorije... Sram nas bilo!
...kako mi se penju na k***c ovakvi komentari... uhh...
Da smo u kanalu - jesmo, da je to velikim delom i nasa greska - jeste, ali ne znam samo kako ljudi imaju tako kratko pamcenje?!?! Pa do pre par godina smo mleko cekali u redovima! Pa ne moze sve preko noci... Moze i moglo je da ide i brze sigurno, ali kroz ovo su prosli i ti Rumuni i Bugari (koji cak i nisu nesto napredovali) i to uz veliku pomoc EU i bez raznih ratova i sr*nja kroz koje smo mi prosli...
Poz,
Marko
[ Ivan Dimkovic @ 23.03.2010. 18:20 ] @
Mene samo zanima dokle ce ljudi da se loze na tu pricu o ratovima, sankcijama, Slobi...?
Kakve veze imaju ratovi sa monopolom na trzistu telekomunikacija?
Ko to sprecava drzavu Srbiju da trziste telekomunikacija uredi kako treba vec skoro 10 godina? Da nije mozda EU?
[ flighter_022 @ 23.03.2010. 20:05 ] @
Citat: Dejan Lozanovic: A da , uslov da bi dobio drzavljanstvo jeste da zivis barem 3 godine u srbiji i da srbiju osecas kao svojom zemljom :D. Mislim da neke africke zemlje imaju malo strozije kriterijume.
U Nigeriji propis kaze:
1. Ako sam ovde sa privremenim boravkomm (koji se produzava svake godine), nakon 10 godina, od kojih poslednjih 5 neprekidno, boravka u Nigeriji sticem pravo da podnesem zahtev za drzavljanstvo. Uz zahtev je neophodno i pozitivno misljenje predstavnika lokalne zajednice, u smislu da me prihvataju kao uzornog clana drustva bla bla bla
2. Boravak (na osnovu kojeg kasnije dobijam drzavljanstvo) mogu da dobijem ili na osnovu zaposlenja, ili na osnovu braka. Ja ga imam po osnovu zaposlenja, mada bih mogao da ga dobijem i po osnovu braka, ali sto da ja bacam pare koje je poslodavac obavezan da potrosi.
3. Na osnovu braka mogu da dobijem SPECIAL IMMIGRATION STATUS, sto mi omogucava da automatski dobijam vizu cak i ako ne boravimo u Nigeriji i ne radim ovde. To bi bila velika olaksica ako zivimo negde drugde.
Za Srbiju stvari stoje ovako, barem po osnovu braka:
1. Strani drzavljan moze po osnovu braka da zatrazi privremeni boravam na teritoriji Republike Srbije.
2. Nakon 3 godine neprekidnog posedovanja privremenog boravka, stranac ima pravo da podnese zahtev za nastanjenje / stalni boravak. Ovo se resava nekoliko meseci.
3. Kada se i ako stalni boravak odobri, stranac ima pravo da podnese zahtev za drzavljanstvo a kada ga dobije i na pasos kao i svaki drugi drzavljan.
[ mr. ako @ 24.03.2010. 19:19 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mene samo zanima dokle ce ljudi da se loze na tu pricu o ratovima, sankcijama, Slobi...?
Kakve veze imaju ratovi sa monopolom na trzistu telekomunikacija?
Ko to sprecava drzavu Srbiju da trziste telekomunikacija uredi kako treba vec skoro 10 godina? Da nije mozda EU?
Ne lozim se ja uopste na tu pricu! Da si procitao citav post, verovatno bi i sam video... Treba samo biti malo objektivan, ako je zemlja u ratu i pod kontrolom diktatora i kriminala 10 godina, onda ne treba mnogo da cudi sto se ne sredi sve to preko noci... ili cak i za narednih 10god... pogotovo telekomunikacije! Ima toliko drugih bitnijih stvari... koje se isto tako ne resavaju... msm, samo malo zdravog razuma i objektivnosti.
Poz,
Marko
[ Ivan Dimkovic @ 24.03.2010. 20:00 ] @
Ne resavaju se ni bitnije stvari.
Drugo, vidis - postoji genijalna stvar koja se zove: MINISTARSTVO - a Vlada Srbije ih ima ohoho. Ministarka Telekomunikacija i njen kompletan tim, je li, treba da se bave... telekomunikacijama, i za njih je NAJVECI I JEDINI problem - problem trzista telekomunikacija. Znaci, nije njihov posao da "brane Kosovo", resavaju problem zakasnelih plata, da se bave diplomatijom, vec samo i iskljucivo unapredjenje telekomunikacija u Srbiji.
Sta rade ministarstva telekomunikacija svih tih 10 godina? Pogledaj koliko im GODINA treba da uvedu mobile-number-portability... koliko GODINA im treba da se VoIP integrise i postane identican servis obicnoj telefoniji... Za vreme koje oni MRSOMUDE su se u ostatku sveta smenile citave generacije broadband tehnologija.
Cime se to BITNIJIM oni bave? Koje su to teme kojima oni trebaju da se bave, umesto MICANJA Srbije iz crne rupe sveta telekomunikacija?
Mene bas zanima, na cemu ta gospoda potrosila svoje IZUZETNO SKUPO vreme sve ove godine? Sta su oni to uradili za ovih 10 godina da im se moze oprostiti eto ta "sitnica" sto je Srbija decenijama iza Rumunije po pitanju telekomunikacija?
Zasto u Srbiji stvari koje se na ostatku kontinenta resavaju za nekoliko meseci traju GODINAMA? Pricamo o resoru telekomunikacija... treba da se napisu pravilnici i da se stvari sprovedu u delo. Tu nema ama bas nikakvih opravdanja, jer nije potrebno nista vise od VOLJE da se to uradi. Dakle, sve te price o ratovima se mogu okaciti macku o rep, jer to BLAGE VEZE nema sa nekompetencijom i nesposobnoscu ljudi koji su zaduzeni za taj posao.
...
Ministarka putuje o trosku drzave i promovise Facebook u skolama... mislim WTF bre, ono ima li pilota u avionu?
[ mr. ako @ 24.03.2010. 21:45 ] @
Ma sve je to OK, slazem se sa tobom, ali kad bi se to desavalo u nekoj Nemackoj...
Ministarstvo jeste genijalna stvar, ali u zemlji gde je ono napravljeno sa razlogom, a ne samo kao puko ime. Gde ministar nije samo klovan, koji igra zadatu ulogu. Gde od njega nesto zaista moze da zavisi, a ne da se za svaku vecu stvar mora obratiti nekolicini "bitnih" ljudi koji se pitaju za sve (bilo da su oni iz Vlade ili iz sfere "biznisa")...
Znaci bitna je "politicka volja", bez koje se ne moze nista uraditi u Srbiji, ne 10, nego 50 godina! Doneli su oni razne pravilnike i uredbe, zakone, ali dzaba kad to mora neko "odozgo" da aminuje, da odobri, da se ugradi, da... zavisi vec od posla koji je u pitanju.  Portability number ili VoIP nisu uveli o5 iz nekog razloga koji bio bitan za pojedinca nekog ili firmu (Telekomov monopol) ili socialni mir - odnosno o5 razloga politicke volje nekog odozgo. Dzaba maloj ministarki Matic (ili bilo kom drugom "malom" ministru) najbolji tim na svetu i npr. rad od 20 sati dnevno (ne znam koliko radi niti me interesuje  ), kad to sto ona hoce da uvede zavisi od veeelikog broja faktora!
Za ovakvo stanje se, naravno, nikome ne moze oprostiti i mnogi treba da odgovaraju, ali to ce se desiti u dalekoj buducnosti, a mozda ni onda.  Takva je situacija u mnogim sferama zivota u ovoj drzavi i mnogi politicari tu igraju samo privremenu ulogu pajaca sa etiketom ministra, a kasnije ih te iste partije koje su ih postavile brane od eventualne krivicne odgovornosti... i tako u krug, do sledecih izbora i vlade, sto je najgore i suparnicke partije se medjusobno brane zato sto imaju mnogo prljavog vesa jedni o drugima. No, odoh u politiku totalno...
Znaci ne moze se posmatrati to tako jednostavno, ne mogu se posmatrati odvojeno telekomunikacije od sveopsteg stanja u zemlji. Odvojeno od svih drugih ministarstava, politicara ili politickih uticaja. Sve je to uvezano, ko svinjska creva!
Sto se tice Facebook-a i predloga ministarke, definitivno jedan od vecih hitova u poslednje vreme! (Razmisljam se da pocnem da zapisujem sve bisere i gluposti koje proizvodi politika  ) ...a pilota u avionu ima, samo sto mislim da ih je previse, pa pokusavaju da ga voze u 7 smerova istovremeno! 
[ TheOnlyOne92 @ 26.03.2010. 13:43 ] @
Neverovatno su napredovali telekomunikacije u Rumuniji. Romtelecom nudi internet od 20mb/s za 12,5e i jos 6 meseci besplatno, ili besplatan laptop na ugovor od godinu dana (ili dve, nisam siguran).
A mi placamo 12e za brzinu koja je 20 puta manja. Za one koje tvrde da u Rumuniji vlada beda - neka provere to jos jednom. Jeste da su sela malo zabacena, ali se za gradove nikako ne moze reci da su bedni. Svake godine putujem u Rumuniju i svake godine se prijatno iznenadjujem. Na putevima se non-stop radi i to je svakako za pohvalu. Kada sam prvi put isao u Rumuniju, pre 10-ak godina, putevi su bili strasni! A sada da ne pricam. Milina, stvarno. Cak imaju i one trakice na putevima od kojih zuje tockovi kada se prelazi preko linije za suprotnu traku :D
Sto se elektronskog poslovanja tice, da ne pricam... Imaju sve omogucene opcije za PayPal sto dosta govori...
Verovali ili ne, oni su nas presisali vec odavno. Ne znam zasto neki imaju misljenje da je to bedna drzava. Ali dobro, priblizicemo im se mi polako.
[ gorgo @ 27.03.2010. 16:41 ] @
Ma bre Rumuni su beda. Ma nemate vi bre pojma sto ih branite. Nista od toga nije istina. Nista sto se na ovom svetu desava nije istina. Istina je samo Srbijanska...
Ajde bre, koga mi zavaravamo. Rumuni ce uskoro pustiti autoput koji ce preuzeti kompletan saobracaj sa Koridora 10, a samim tim i novac koji ova drzava od njega ubira...i nisu ga gradili kao mi 50godina, nego ga zavrsavaju za 5-6...
I sve ostalo tako funkcionise. I to ne samo u Rumuniji, svuda oko nas. Ali to nista nije istina! Sve je to laz! Svuda je beda u Srbiji je raj...
Izem ti Smrdiju...jedva cekam da odem odavde. (DA, makar i u Rumuniju...)
[ donbozone @ 28.03.2010. 23:39 ] @
Evo, mistarka veceras izjavila kako je dobro sto se prodaje Telekom nakon liberalizacije trzista, a da je prodat pre 3 meseca da bi bio prodat i monopol..missssim, ja sam se osecao ponizeno dok sam slusao komentar. Setio sam se ove teme i pozelio da se javim u emisiju da im se nacestitam mile nove godine.
[ Goran Rakić @ 29.03.2010. 00:15 ] @
Ministarka Matić je u emisiji pomenula na opasku Aleksandre Smiljanić da će privatizacioni savetnik da predloži hoće li se privatizovati i lokalna petlja i infrastruktura ili ne. Žao mi je što se o ovoj temi nije više govorilo u emisiji, deluje kao da su svi izbegavali i istovremeno svi znali za to pitanje.
[ mr. ako @ 29.03.2010. 00:49 ] @
Nisam gledao od pocetka i u kontinuitetu, ali koliko sam video, emisija je bila cirkus! Ne znam ko je vise gluposti izrekao... da li bivsa ministarka, da li sadasnja, onaj Vlahovic je prica za sebe, a i onaj cetvrti (nisam video ko je) koji navija da se Telekom ne proda (mirise mi na nekog sindikalca koji nece da ga otpuste i 50% kolega mu ili mozda direktora koji se lepo uvalio, pa mu zao da izgubi lepu platu  ).
Sve u svemu prilicno sam se razocarao u ministarku i njene stavove... ipak je pritisak postao prevelik pa je popustila.  (ili se varam i od pocetka je bila na dark side?!  )
Poz,
Marko
[ musicman @ 29.03.2010. 01:33 ] @
@zivanicd
A zasto ti ne kupis iz Rumunije te jeftine kablove i sprovedes taj tvoj j*b*n* net svuda po opstini Kladovo ili jos bolje zakupis od Rumuna 10 X 100.MBps i das ljudima pristojan net u Kladovu za razliku od toga sto sad radis sa par linkova od 12.Mbps za 1000.konektovanih i net im je NULA.
[ bachi @ 29.03.2010. 07:40 ] @
Možda zato što nema dozvolu da "uvozi" link?
[ BBS @ 30.03.2010. 05:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ministarka putuje o trosku drzave i promovise Facebook u skolama... ?
E da je jedina nego cela svita plus kao podrška još jedan ministar.
I što je još interesantnije masa prosvetara u Srbiji to radi već dve godine i neke od tih projekata su i linkovali na onom portalu koji Microsoft radi za njih ali džaba nisu iz BG fgimnazije, nemaju člansku i nisu dobri sa ministrarkom ili ministrom
[ herzog @ 20.04.2010. 19:33 ] @
Rumunija je u golemom *urcu tako da je , naravno, bez ikakvog sarkazma tacno ono sto je napisao
cenjeni g-din administrator, poznati rusofil itd
[ Nedeljko @ 21.04.2010. 03:53 ] @
Ko je ovde admin rusofil?
[ herzog @ 21.04.2010. 18:43 ] @
niko, sad sam ja bio malo sarkastican heh
[ Slobodan Miskovic @ 26.04.2010. 21:00 ] @
Izasao State of Internet Report za 4. kvartal 2009.
:)
Evo malo tablica...
Vidimo da su i Hrvati dobri a Rumuni su u nekim segmentima i treci na svetu...
[ nn123 @ 15.05.2010. 00:47 ] @
“Srbiju unistava sopstvena kleptokratija i apsolutna korupcija na svim nivoima vlasti, od opstina pa do vrha drzave - koja se opire bilo cemu pozitivnom sto urusava njihov mali i lepi svet koji su stvorili za sebe. U to spada i normalno telekomunikaciono trziste, pored svega ostalog.”
Dear Ajvan,
Šššššššš! Nemoj da te ko čuje...bićeš, u najmanju ruku, državni neprijatelj...pa ti udaraš u sam temelj našeg društvenog uređenja...cccc sram da te bude *ubre jedno.Ma ti njima u stvari zavidiš zato si taki X) nesposobnjakoviću jedan 
[ Ognjen_Kop @ 16.05.2010. 11:59 ] @
Tacno je nevjerovatno koliko nalazimo izgovor za sve... Pa jbt, Njemacka je 2 puta roflpwn-ovana, zatim izmuzena do srzi u izuzetno kratkom vremenskom roku, pa su danas treca ekonomska sila svijeta. Japan popusi dvije nuklearke, a vidi ga danas. Francuzi i Englezi nisu propustili nijedan veci rat koji se spomenuo u Evropi, pa vidi ih gdje su danas, a i kako su se drzali prije. Mozemo mi mlatiti 2 dana kako nas svi mrze, tuku, deru, pljackaju i sl, ali sve dok ne skoknemo nivo vise u nasim "prerazvijenim" i uber inteligentnim mozgovima i shvatimo da sami krojimo svoju sudbinu, uvijek cemo ostati rupa na karti svijeta....
Neke Balkanske zemlje se lagano odlepljuju, ali Srbija i Bosna...
hajd' Srbija i mice nekako, ali ova druga...pff
[ MladenIsakovic @ 16.05.2010. 12:51 ] @
Citat: Ognjen_Kop: ... shvatimo da sami krojimo svoju sudbinu ....
Kako da shvatimo, kad to nije tačno? Istina, ima mnogo naše krivice zbog stanja kakvo je, ali da sami krojimo svoju sudbinu - to jednostavno nije tačno.
Pitaj Ivana, ako meni ne veruješ 
[ Ognjen_Kop @ 16.05.2010. 15:15 ] @
Pa ok, nisam mislio bukvalno i u potpunosti, ali kad bi postali disciplinovaniji ljudi, kojima rad ne prestavlja toliki problem i koji mogu da gledaju malo dalje od par godina u buducnost, stvari bi bile drugacije.
Mislim, vecina "Balkanaca" bi navela svoje idealno zanimanje kao nesto sto donosi milione u kesu dok leze na vodenom krevetu... Ofc, ne bih da generalizujem , ali tako je sa vecinom. Ono malo sto nije je "krivo" za ovo malo dobrog sto imamo xD
[ MladenIsakovic @ 16.05.2010. 15:28 ] @
Citat: Ognjen_Kop: vecina "Balkanaca" bi navela svoje idealno zanimanje kao nesto sto donosi milione u kesu dok leze na vodenom krevetu...
Većina Balkanaca???!!!!! 
Ovaj, ne bih da rušim ideale, ali to što si opisao je san većine populacije ove planete, da ima lovu, uživa i ništa ne radi (bar ako se radi o radu za platu)! Ko to ne bi želeo? Ti ne bi, jel? 
Pa to je ono što zovu američki san, odradiš neku šljaku, zgrneš pare i posle ceo život juriš qrve po Beverli Hilsu 
[ Ognjen_Kop @ 16.05.2010. 15:34 ] @
Aww, propade moja vjera u svijet :-)
Ali ozbiljno, rad je stvorio covjeka ( lol :-) ), pa poprilicno sam ubijedjen da bi svakoga smorilo da zivi tako, zasitis se svega, ne postoji nista sto moze da te uzbudi i motivise, a ne postoji nikakav osjecas uspjeha i samozadovoljstva jer zapravo nista nisi ucinio da imas to sto imas... Mozda samo ja mislim ovako, ali vjerujem da bi se pomenuto desilo svakoj osobi!
istina, i ja bih sada volio da imam milione, a da se ne mucim, ali garantujem da bi mi se sve popelo na k nekad kasnije!
Poenta je, Balkanci nece da rade, pa zato i nema napretka. Sve je korumpirano, ide se linijom manjeg otpora, ne misli se na sutra i sl...
Note: Ja nisam uopste pretjerano " radan " covjek, imam 19 godina, prva godina studija, a ne lomim se bas uceci. Svjestan sam toga, pa sam mozda i licemjeran, ali barem vidim sta mi je mana i trudim se da se promijenim :-)
[ Horvat @ 16.05.2010. 15:57 ] @
Citat:
istina, i ja bih sada volio da imam milione, a da se ne mucim, ali garantujem da bi mi se sve popelo na k nekad kasnije!
pa niko ne kaze da ne treba ista da radis
nego to sto radis,radis "za svoju dusu",a ne da bi od toga prezivljavao...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|