[ toxi_programer @ 24.03.2010. 21:04 ] @
Pozdrav,

Pre oko nedelju dana sam pokrenuo novi sajt. Prijavio sam ga na pretraživače, nabavio par back-linkova( mada većina još nije ni indexirana ), postoje sitemape i poslate su pretraživačima, optimizovao sam svoj sajt kolko sam znao i sad...

Mnogo mi bolje ide na Yahoo nego na Google. Na primer, moj sajt Quotes And Sayings za upit Del Boy quotes je oko 6. mesta na Yahoo dok je na Google tek na trećoj stranici. A Yahoo čak nije ni indeksirao stranicu posebno namenjenu za "del boy quotes" nego neku drugu.

Primetio sam da kada je google imao samo par mojih stranica indeksiranih, "del boy quotes" je bio u prvih 5 rezultata. Sada to nije slučaj.

Nisam mnogo stručan za SEO pa mi bi značilo ako bi neko mogao da mi objasni da li ja nešto grešim, ne uviđam...? Savet bi svakako bio od pomoći.


Hvala unapred
[ m2webs @ 25.03.2010. 00:40 ] @
To je normalno jer im se racunanje rangiranja razlikuje. Neke razlike su u tome sto je Google malo strozi i malo vise pazi na manipulaciju dok je yahoo tolerantniji. Prakticno, google vise kaznjava greske od yahoo-a.

Takodje, google daje nesto veci znacaj backlinkovima dok yahoo vise paznje obraca na samu stranicu, tj. content. U principu, trebalo bi da google ima mnogo kompleksniji algoritam i non stop se trudi da daje prirodne rezultate. Google mnogo stroze prati dupliran sadrzaj, mnogo vise prati linkoive i razmatra sta su ti linkovi ustvari. Da li su prirodni ili kupljeni. Ima tu jos mnogo sitnih razlika i to je normalno. U svakom slucaju, google prati sve i kaznjava sve dok kod yahoo-a moze da se prodje. Zato google i jeste broj 1.

A i moglo bi jos dosta toga da se optimizuje na stranicama... Recimo, imas vise od jednog H1 naslova na stranicama, sto ne valja. Takodje, obzirom da se radi o citatima moguce je da google tvoju stranicu ne vidi kao jedinstvenu nego delom plagijat jer je sadrzaj isti. U redu, citati moraju ostati bas isti ali recimo na stranici desno gde ti je opis serije. Tj. sta je "only fools and horses" to si potpuno prekopirao. Prakticno, 80% stranice nije tvoj sadrzaj.

Sto se ovoga tice, nemoj me drzati za rec, ne tvrdim da ti je zbog toga pozicija slabija ali se moze desiti i da jeste!

A i sam kod je kompleksan dovoljno za google. Treba sesti i videti da li je dobar i mozda to googlu zadaje problem. Recimo, pre H1 taga imas brdo koda. To umanjuje vrednost tom bitnom seo faktoru. Dosta skripti na sajtu sa kojima se pretrazivaci ne snalaze bas najbolje.

Nisam obratio paznju ali takodje moze da bude problem keyword density. Za only fools and horses je mislim oko 8%. Obrati paznju na to. Nisam detaljisao ali mi se cini da si mozda overoptimizovao satj alt atributima sa tom frazom.

Baci pogled jos jednom. Ali bez brige, ne mozes ukapirati SEO vrlo lako. I ako vec ulazis u SEO pazi da ne napravis gresku koju mnogi prave. Postanu optereceni optimizacijom pa je rade previse a zaborave na ostale bitne faktore. tj. dzaba 30% poseta vise ako zadovoljstvo posetioca ode za 50% nize. Bolje 10 posetioca a da se polovini sajt dopadne nego 20 a da njih 18 odmah klikne X :)

Ajd uzdravlje, i ako treba jos nesto slobodno pitaj :)
[ toxi_programer @ 25.03.2010. 17:52 ] @
Hej, hvala za review

Svakako je od pomoći. Mada, imam jedno dodatno pitanje za tebe. Rekao si da postoji problem sa tim što su citati uvek isti. Ja verujem da svi ti citati koji se nalaze na mojim stranicama postoje na drugim sajtovima, ali sigurno da nigde ne postoje tim redosledom i baš isti citati na istim stranicama Da google ipak to sve vidi kao dupliran sadržaj?
Odlično si opazio da opisi autora/kategorija nisu autentični negdo su delovi tekstova uglavnom sa vikipedije. Opet pitanje je, da li je deo teksta kopiran sa drugog sajta dovoljan da "ocrni" celu stranu?

[ Zoran Milovanovic @ 25.03.2010. 19:48 ] @
Evo izvuci sam odgovor odavde: