[ nikol@c @ 26.03.2010. 12:44 ] @
Pozdrav,

sa kolegom na poslu usao sam u raspravu oko toga da li je bolje koristiti konzolu ili graficko okruzenje za administraciju Linux sistema.
Ja zastupam ideju da je bolje koristiti konzolu, u principu kod koristenja grafickog okruzenja svi klikovi ispod haube sadrze komande koje kucamo u konzoli.
Mislim da koristenjem konzole mnogo bolje znamo kako problem rijesiti, i bolje poznajemo samu srz problema.
Misljenje mog cijenjenog kolege je da koristenje grafickog okruzenja znatno pojednostavljuje stvari s cim se djelimicno slazem, ali zasto svi dobri sistem administratori koriste konzolu?
[ Ivan Dimkovic @ 26.03.2010. 12:51 ] @
Ja i ne znam sta to pa moze da se "administrira" u Linuxu u GUI okruzenju... osim nekih osnovnih desktop stvari.

Ako ti treba nesto komplikovanije, i ovako i onako moras da zasuces rukave i pravac u konzolu :)
[ maksvel @ 26.03.2010. 12:54 ] @
Postoje i web-alati, kojima se znatno pojednostavljuje rad, a opet nisu "grafičko okruženje".
Sa druge strane, svaki takav alat dodatna je stavka za instalaciju/ažuriranje, a i potencijalna "rupa" u sistemu.
Klasično grafičko okruženje bespotrebno bi opteretilo server, pa ga obično i ne instaliraju ili bar ne pokreću na istom. Na desktopu je svakako lakše kliknuti par puta, umesto kucanja, ali je pitanje da li taj klik-klik uvek završi posao. Nekad i nemaš gde da klikćeš, nego moraš da ukucavaš u terminal. A neki mnogo brzo kucaju, pa su navikli itd.
Sve u svemu, veterani sigurno mnogo više koriste klasičan shell/ssh, mnogi koriste webmin ili yast ili nešto drugo što može on-lajn bez X-a, a za desktop klikćeš - što da ne. Samo ako radi :)
[ IgorMedo @ 26.03.2010. 12:56 ] @
Misljenje mog cijenjenog kolege je da koristenje grafickog okruzenja znatno pojednostavljuje stvari s cim se djelimicno slazem, ali zasto svi dobri sistem administratori koriste konzolu?”.

Svi sistem administratori koriste konzolu iz vise razloga:
1. Da nama obicnim ljudima koji se ne bavimo ovim poslom njihov posao izgleda tezak.
2. Da stvore odbojnost drugih prema ovoj vrsti posla.

I jos jednom kazem koji normalan covjek bi koristio konzolu ako za to ima adekvatno graficko okruzenje.
"Covjek kojem je dosadno, nema sta da radi pa uci konzolne komande."

Po mom misljenju koristenje konzolnog okruzenje je ne efikasno. Vrijeme potreseno na ucenje komandi je mnogo vece nego vrijeme i napor ulozeno za savladjivanje rada u grafickom okruzenju.

Ne vidim ni jedan dobar razlog zasto bi onaj ko koristi konzolu bio u prednosti nad onim ko koristi graficko okruzenje.

Smatram da dobro graficko okruzenje je normalnije za upotrebu nego crna konzola i treptuca linija u kojoj ja treba da upisem komande.

Moje licno vidjenje da ucenje komandi za konzolu je isto kao pamcenje brojeva telefona bez koristenje imenika u telefonu.
Ucenje tablice monozenja napamet bez koristenja digitrona.

Pozdrav

P.S.
Ja sam kolega koji zastupa Graficko okruzenje.
[ maksvel @ 26.03.2010. 13:00 ] @
Slažem se sa prvih par konstatacija - mnogi vole malo da mistifikuju i neke jednostavne stvari, da bi se afirmisali ili šta već.
Ali... Zavisi šta je u pitanju. Za desktop mašinu sa nekom frendli distribucijom, odlično je da korisnik (laik) ne mora da čačka komande. Za nešto "ozbiljnije", mora da se "zaviri u mrak".
[ Tyler Durden @ 26.03.2010. 13:22 ] @
Citat:
1. Da nama obicnim ljudima koji se ne bavimo ovim poslom njihov posao izgleda tezak.

Nemoj pogresno da me shvatis, ali ti zvucis kao da ove fore jako dobro pale na tebi :)

Ali maksvel je to odlicno i sazeto napisao.
Zavisi o cemu se radi, ali za mene velika vecina admin poslova se lakse i brze zavrsi iz konzole, a samim tim ja sam efikasniji. I to je cinjenica.
[ nkrgovic @ 26.03.2010. 13:32 ] @
Ako pricamo o sistem administraciji, tj. o serverima onda je konzola skoro pa jedino resenje, bar u nekim situacijama. Jednostavno, serveri stoje tamo gde im je mesto a pristupa im se remote. Dizanje raznih IP/KVM resenja je dugotrajno i komplikovano, dok konzola i ssh rade sa svih mogucih i nemogucih platformi. Jednostavno, konzolni pristup je mnogo jednostavniji i prakticniji.

Takodje, dizanje grafickog okruzenja zahteva instalaciju jako velikog broja dodatnih paketa na serveru. Sav taj softver, posebno ako mu se pristupa remote, a ne kroz dedicated hardver, predstavljaju gomilu dodatnih problema, potencijalnih rupa i mesta za upad, softvera ciji bugovi mogu da sruse ili osakate sistem... Jednostavno, nema razloga zasto bi neko sebi pravio dodatni posao instalirajuci jos 100-njak dodatnih paketa, jer ne zeli da nauci dvadesetak osnovih komandi.

Konacno tu su i drugi Unix-i. Vecina onoga sto danas zovu big iron unix, tipa IBM i Sun, nema grafiku. Jednostavno, nema graficke karte, nema mogucnosti pristupa kroz GUI jer nema na sta da se nakaci monitor - postoji samo konzola. Da ne spominjem da, za pristup u hitnim situacijama i kroz potencijalno ogranicen bandwith (GPRS, los signal...) konzola radi neuporedivo brze i pouzdanije.

Jednostavno - razlog zasto ja koristim konzolu je - jer mi je lakse.

Ako bi morao da biram, uvek bi izabrao neki webmin-like alat a ne gui. Ako mora da postoji "graficko" okruzenje, treba izabrati takvo koje je kompatibilno sa standardnim softverom i package management sistemom prirodnim okruzenju (ko je probao cPanel zna zasto ovo pisem), neko koje se snalazi i ako administrator koristi konzolu, tj. ume da razume izmene u konfiguracionim fajlovima unete na ruke i konacno, neko koje ima sto manje paketa i dodatnih zavisnosti koje treba odrzavati.

Ako ne mora - konzola je sasvim dovoljna.

P.S. Negde sam procitao: "Unix(TM) is the worlds most friendly operating system. It's just picky about it's friends". Ima i toga. Neko naviknut na konzolu moze mnogo toga da odradi dosta brze nego iz GUI-ja. Naravno, to trazi period ucenja i privikavanja, ali kada se radi o administraciji sistema - onda pricamo o profesionalcima.
[ combuster @ 26.03.2010. 13:35 ] @
Hahaha, ne ne, za jednu kobasicu u terminalu nam treba: gksu, aplikacija koja ce da povuce python, gtk, onda da gatas u pasulj dal' je to odradilo kako treba...

Heh, ne kazem da po svaku cenu se treba drzati init3, zavisi od zahteva, situacije, problema... Ali bih rekao da je za ADMINISTRACIJU Linuxa dovoljan terminal :)
[ casiel @ 26.03.2010. 14:00 ] @
Neka svako radi onako kako mu je lakse ili kako vise voli ili kako je navikao ili kako misli da je efikasniji.

Meni licno graficka okruzenja lice na ortopedska pomagala.
Covek koji zna da nesto uradi ne pravi pitanje da li ce klikne ili da otkuca.
Covek koji ne zna, moze da klikce misem 'kano soko suri', uvek postoji verovatnoca da ce pogoditi, mada jako mala.

Ono sto meni bode oci, kako godine prolaze u ovom poslu, je cinjenica da je rad postao zlo:

'Moram da zapamtim komande' Zlo.
'Moram da otkucam komandu?' Zlo X 2
'Moram da zapamtim koje opcije ima komanda?' Zlo X 3...

I tako u negodled. Zato se neko na kraju smiluje i napravi pomagalo za korisnike misa.

Ovo o cemu pricam je tendencija. Iskoristicu citat:

Citat:
Moje licno vidjenje da ucenje komandi za konzolu je isto kao pamcenje brojeva telefona bez koristenje imenika u telefonu.

Pamcenje je lose? Znanje tablice mnozenja je lose?
Do pojave mobilnih telefona svi su znali potrebne brojeve telefona napamet. Ko danas zna vise od 10 telefonskih brojeva, genijalac je.
Ko danas ume da pomnozi 2 dvocifrena broja bez digitrona takodje.

Konzola je zakon. :)
[ combuster @ 26.03.2010. 14:08 ] @
Thumbs up na ovo :)
[ dany12 @ 26.03.2010. 14:25 ] @
Pitanje je koliko ima ljudi koji znaju sve komande i opcije napamet,ali zato postoji lepo resenje zvano man,jedina komanda koja mora da se zna :)
[ Tyler Durden @ 26.03.2010. 14:38 ] @
Niko ne zna sve komande i opcije napamet ;-)
[ IgorMedo @ 26.03.2010. 14:43 ] @
"Zavisi o cemu se radi, ali za mene velika vecina admin poslova se lakse i brze zavrsi iz konzole, a samim tim ja sam efikasniji. I to je cinjenica."

Ti meni zvucis kao neko ko nije dao sansu nekom grafickom okruzenju nego je odmah sijeo i naucio da koristi konzolu.

Da li je moguce da prilikom konfigurisanja necega u nekom konfiguracionom fajlu napravis gresku prilikom kucanja pa taj posao moras da ponovis, da li se takva greska brzo pronalazi?

A podesavanje te opcije izvodi se u grafickom okruzenju klikom na check box ili izborom iz drop down menija.

Da li je lakse citati bijeli teksts na crnoj podlozi bez podvlancenja linija drugog znacenja i trazenja odredjenog tekst sa find funkcijom ili jednostavnog uocavanje checkboxa i sl.

[Ovu poruku je menjao IgorMedo dana 26.03.2010. u 16:31 GMT+1]
[ cisco89 @ 26.03.2010. 15:11 ] @
Ovo je isto kao i ona diskusija Linux vs Windows....

Ja uvek kazem, neka koristi ko sta hoce, sta mu vise pase, sta mu je lakse... ako je neko navikao na konzolu, i upoznat je sa istom, zasto ja njega da ubedjujem da koristi GUI? Cinjenica jeste ta da su mogucnosti mnogo vece u konzoli, iako mozda treba vise vremena da se odradi nesto. Na dobrom Adminu jeste odluka kada sta da koristi, sta pase kojoj situaciji. Kada se zaposlis kao Linux admin, vazno je da svoj posao radis tacno i efikasno, a sada da li ti koristio GUI ili konzolu, to nije bitno.
[ tdjokic @ 26.03.2010. 15:21 ] @
Istina je, kao i uvek, negde na sredini.

Instalacija drajvera za moj stampac LBP2900 mora da se radi konzolom, ali je Canon dao iscrpno uputstvo za to, pa su tamo citirane i sve potrebne komande i ja lepo Copy&Paste odande u svoju konzolu i gotovo. Znaci, konzola na GUI nacin

Druga fora. Da bi mi gornji stampac stampao moram da mu kazem /etc/init.d/ccpd start ali to sam otkucao samo jednom i stalno je tu, pa opet ne moram nista da kucam.

Nezgodno je sto se ovde o svim stvarima diskutuje zajedno, skoro da bi trebalo napraviti "Profi ES" i "Amater ES", jer je svakome njegov problem najveci.
[ combuster @ 26.03.2010. 15:29 ] @
@Igor

Citat:

Da li je lakse citati bijeli teksts na crnoj podlozi bez podvlancenja linija drugog znacenja i trazenja odredjenog tekst sa find funkcijom ili jednostavnog uocavanje checkboxa i sl.

Brate mili, ako kucas tako i pod konzolom - bolje ostani orijentisan na GUI jer ces vrlo lako da zabrljas neki conf... :D
[ IgorMedo @ 26.03.2010. 15:45 ] @
"Pamcenje je lose? Znanje tablice mnozenja je lose?"

Ovo je prevelika generzalizacija primjera.

Ovo je treablo da se odnosi ne tehnologiju i napredak.

Koliko od vas vozi juga ili ficu a koliko od vas ima neko bolje auto.

I sada ja postavljam pitanje da li mi trbamo napredak.

Zasto da koristim traktor za oranje kada imam asov.

Kad ja sebi to iz asovivim siguransam da sam to dobro uradio, a kada mi onaj izore traktorom ko zna sta mi je uradio.

Koliko vremena treba da nesto izasovis a koliko treba nesto da izores sa traktorom.

Ovako mi se cine vasi odgovori:
Ne treba da koristim navigaciju u autu kada odem u inostransvo "Kinu" (navigacija moze da pogrijesi), naucicu kinseki i pitat neko cicicu da mi objasni gdje treba da skrenm (mislim da je ovo lakse).

Jednostavno receno ja ovde nisam dobio nijedan konkretan odgovor zasto je konzola bolja od grafickog alata.
Ili sam nesto preskocio.
[ combuster @ 26.03.2010. 15:55 ] @
Pravi Linux admini ne koriste komparacije sa automobilima :)

Server treba da bude konfigurisan tako da maksimalno iskoristi raspolozive resurse za zadatke koje treba da obavlja. Ako ga nakrcas sa GUI-jem bez preke potrebe to je bacena memorija i procesorsko vreme.

Jos ti je neko gore lepo objasnio da vise software-a znaci vise mogucih sigurnosnih rupa sto treba izbeci po svaku cenu.

Dovoljan razlog?
[ z@re @ 26.03.2010. 16:03 ] @
Citat:

Pod broj jedan, to kako tebi nesto izgleda nije nikakav argument. Ima baba okolo kojima bi izgledalo nemoguce tesko klikat po Windowsima, pa sta onda? Ako ti netko zeli ostavit impresiju majstora zato sta lupa po konzoli, i neupucena osoba moze vidjet da li taj netko lupa bezveze ili nesto radi. Mislim, ako ti se pokvari auto a mehanicar digne haubu i pocne bezveze odvidavat vide i odspajat kabele, primjetit ces ubrzo da je izgubljen u materiji.

Pod broj dva, boli mene neka stvar sta ce netko mislit o atraktivnosti mog posla.

Citat:

I jos jednom kazem koji normalan covjek bi koristio konzolu ako za to ima adekvatno graficko okruzenje.
"Covjek kojem je dosadno, nema sta da radi pa uci konzolne komande."

Ti jednostavno ne kapiras da ne postoji adekvatno graficko okruzenje. Cak i na Windows Server-u moras zasukat rukave i otic u konzolu / napisat skriptu.
Dat cu ti primjer, i moram se odmah ogradit jer baziram primjer na iskustvu svojih Windows kolega; ajde fino iz "grafickog okruzenja" natjeraj primarni i sekundarni DHCP server koji su na razlicitim sistemima (2003 / 2008) da izmedju sebe sinkhroniziraju fiksne leasove (dakle da se ja RDP-am na jedan i za svoj MAC fiksiram adresu, a da drugi to automatski pohvata).

Citat:

Po mom misljenju koristenje konzolnog okruzenje je ne efikasno. Vrijeme potreseno na ucenje komandi je mnogo vece nego vrijeme i napor ulozeno za savladjivanje rada u grafickom okruzenju.

Misljenje ti je krivo, a to dokazuju i studije najvecih advokata GUI administracije, Microsofta. Cak su i oni zakljucili da administratori do jedne razine imaju lagan learning curve, a sve iznad toga postaje jako tesko; jer ako si ucen i ako se oslanjas iskljucivo na GUI alate manje kontas sta se zapravo dogadja ispod haube nego onaj koji tuce komande.

Ti si jednostavno "natjeran" da donekle shvatis kako neki protokol radi ako ces ga administrirat sa njegovim setom konzolnih alata koji zahtjevaju precizne argumente i ne ostavljaju mjesta za pogreske. Jel i dalje mislis da je to baceno vrijeme?

Citat:

Ne vidim ni jedan dobar razlog zasto bi onaj ko koristi konzolu bio u prednosti nad onim ko koristi graficko okruzenje.

Znanstveni je dokaz da je mis puno sporiji HID od tastature, a cista fakta da je GUI puno sporiji i trosi n puta vise resursa nego konzola.

Citat:

Smatram da dobro graficko okruzenje je normalnije za upotrebu nego crna konzola i treptuca linija u kojoj ja treba da upisem komande.

Smatram da si u teskoj zabludi, sta pokazuje i broj ostalih pro-konzola misljenja na ovom topicu.

Citat:

Pa opet ucimo tu tablicu mnozenja i svaka normalna osoba je zna napamet (do 100).
Prije 15 godina kad nije bilo mobitela cim ti netko izdiktira broj zapamtis ga i kucas ga nakon par sati, onako mahinalno.
Ucenje razvija mozak, i ja tu definitivno ne vidim nista lose.

Sta ces kad ti krepa mobitel ili digitron, a imas normalan telefon sa kojeg mozes nazvat al nemas broj? Sta ces kad ti krepa GUI ili jednostavno si na serijskoj konzoli ili sporom linku gdje ti se remote GUI vuce ko prebiveni pas?

Citat:

Ja sam kolega koji zastupa Graficko okruzenje.

Kolega, vjeruj mi, ako cijenis svoj posao / poziv promjeni to misljenje ASAP.
[ IgorMedo @ 26.03.2010. 16:15 ] @
"vise software-a znaci vise mogucih sigurnosnih rupa".

ovo mi se cini paranojicno.
[ casiel @ 26.03.2010. 16:28 ] @
@Medo

Medo, druze, zbunio si me.

Pokusacu jos jednom.
Citat:

I kako to biva u zivotu cija su jedina izvesna pravila Marfijevi zakoni, jednog dana ti crkne baterija.
Zena tvog zivota ceka da je nazoves veceras, obecao si, ali nikako da se setis broja.
I puce provod te veceri, a tvoj zivot krenu neplanirano geek putem... :)

Slicno je i za digitron. Ako ikad budes valjao devize na crno i ne budes nosio digitron, molim te, dodji kod mene, otkupicu ti sve :).

Bez sale, ajd da prevedemo sve ovo u Linux svet.
Imas tacno 3 minuta da izvrsis naredbu, a graficko okruzenje ti je crklo iz nepoznatih razloga.
Potrosices sva 3 minuta da oporavis graficko okruzenje, zato sto je 'tamo negde' mesto gde bi trebalo da kliknes ?
Ili ces pokusati da pogodis koja je komanda u pitanju, s kojim opcijama i otkucas je sam ?
Ovo nije nista licno. Ti bi mozda znao, mozda i ne.

Poenta citave price je jedna od veoma interesantnih tema na ES oko mediokriteta u IT-u.
Mnogi medju nama samo lice na IT strucnjake. Pricaju price o svemu vezanom za IT, cak i bolje nego pravi strucnjaci.
Samo, kad dodje do neceg konkretnog sto bi trebalo uraditi, mozda i pogode gde se klikne, mozda i ne.
Ali sigurno nece otkucati komandu. Ne znaju je. Nikad je i nece znati.
Ako das misa i graficko okruzenje nekom nasem pretku, nije tesko izracunati verovatnocu da pogodi prave vrednosi checkbox-eva, radio-button-a, combobox-eva, i eto naseg novog admina.
On je pogodio. Neko strucan bi znao. Velika razlika.

[ Machiavelli... @ 26.03.2010. 17:57 ] @
Gotovo sve je receno. Da se slozim sa necim

Ja sam jedan od onih koji grafickom okruzenju nisi ni pruzili sansu. E sad vidim da ne da nisam napravio gresku, vec je to bio odlican izbor.

1. Vrlo mali broj servera uopste dozvoljava ili ima mogucnost koriscenja bilo kog GUI alata.
2. Siguran je
3. Light je - sto mu dodje mozes sarecimo cak i mobilnim Edge mreze da administriras servere i opet sigurno je :-)
4. Za apsulutno svu administraciju koja zahteva "nestandardna podesavanja" ocekuj da gomila GUI alati nece ni imati opciju
5. Rad u konzoli od GUI brizi bar 40%, da ne preteram i kazem 70%!
6. Bukvalno za administraciju Linux-a mi ne treba GUI apsolutno, i ne vidim sta je tu lose?! Sta vise!

Stoga nikakva mistifikacija koriscenja konzole nije potrebna... Jednostavno je brzo, sigurno, samo-dovoljno za 100% administraciju!

Pa, sta ces vise?! :-)
[ xtraya @ 26.03.2010. 18:48 ] @
Citat:
Stoga nikakva mistifikacija koriscenja konzole nije potrebna... Jednostavno je brzo, sigurno, samo-dovoljno za 100% administraciju!
Pa, sta ces vise?! :-)

haha, uzivas u RemonteDesktop-iranju na win serverima :) cak mozes i sa ajfona , nekako je zgodnije nego kuckati u terminalu :)

zamislite ironiju gurati recimo slackware ili centos na napushenom serveru i dizati X kroz net za administraciju :) ... plakanje...
[ Ivan Dimkovic @ 26.03.2010. 18:55 ] @
Citat:

2. Siguran je

Po cemu je konzola sigurnija od remote UI administracije?

Oba najpopularnija protokola za remote administraciju preko komandne linije i UI-ja (SSH i Windows RDP) su kriptovani.

Neke stvari je lakse uraditi u konzoli, neke druge stvari je lakse uraditi preko UI-ja.

Medjutim, u Linuxu je moguce uraditi jako mali podskup radnji u UI-ju tako da nema nikakvog smisla i razmisljati o UI administraciji. U Windowsu je sve dostupno i preko UI-ja i preko konzole, pa ostaje samo pitanje izbora sta je lakse za nesto.

Dakle, kada se radi o Linux administraciji - konzola je u vecini slucajeva najbolje (a nekad i jedino) resenje.
Kada se radi o Windows administraciji - sve zavisi od zadatka. Nekad je konzola laksa, a nekad UI.
[ xtraya @ 26.03.2010. 20:53 ] @
haha, sve i da je tako, zbog lakoce UI-ja su uveli konzolne fore i fazone u serv 2k8 :)

[ Ivan Dimkovic @ 26.03.2010. 21:02 ] @
Procitaj ponovo - za NEKE stvari je GUI laksi. Za neke druge je konzola laksa.

Windows Server, sve do verzije 2k8 nije mogao da se administrira kako treba iz konzole, i to je naravno bio veliki minus, bas zato sto su neke stvari daleko lakse za uraditi iz konzole.

Sada lepo imas i GUI, a imas i PowerShell... pa sam biras sta i kako, kako ti vec odgovara.

Linux je, naravno, sasvim druga prica - iz prostog razloga sto je to UNIXoid, i kompletan sistem je takav da je konzola jedino resenje za vecinu stvari, pa tu nema puno dileme. Konzola ftw.

Da ne pricamo o tome da svaka Linux distribucija ima drugacije GUI alate, koji su mahom nekompletni i sa njima ne mozes uraditi nista vise od podesavanja rezolucije ekrana i osnovnih mreznih parametara.
[ combuster @ 26.03.2010. 21:15 ] @
Citat:

Da ne pricamo o tome da svaka Linux distribucija ima drugacije GUI alate, koji su mahom nekompletni i sa njima ne mozes uraditi nista vise od podesavanja rezolucije ekrana i osnovnih mreznih parametara.

Jes', sta ce nam to na Linuxima. Daj mi osnovni KMS da sljaka i ja srecan (cisto da ne prckam po grub-u). Kazem - jedino webmin ili neke 3rd party service specific aplikacije i da ima opravdanja za DE-om, u stvari kakav bre DE, WM dovoljan... Jok sad cemo i gtk teme da nagruvamo na server lol :D

Tako da, vecinom izglasano, Linux init3 won the match. U drugom zanimljivom windows duelu je TIE izmedju shell-a i GUI-ja.
[ maksvel @ 26.03.2010. 21:24 ] @
Citat:
"vise software-a znaci vise mogucih sigurnosnih rupa".

ovo mi se cini paranojicno.

Paranoični administratori ne postoje. Postoje oni koji brinu o bezbednosti i oni koji jok. Ti drugi se pišu sa navodnicima: "administratori".
[ Ivan Dimkovic @ 26.03.2010. 21:27 ] @
Postoje situacije kada nisu administratori ti koji odlucuju o kolicini aplikacija.

Recimo, ako firmina infrastruktura zahteva neke Java aplikacije (Javu mrzim iz dna duse, ali ona jeste jako popularna u nekim sektorima, vezanim za finansije itd...) onda bloat tesko da mozete da izbegnete.
[ maksvel @ 26.03.2010. 21:31 ] @
Pa dobro to, ali ovde idemo više na "bistrenje" upotrebe dodatnih alata za administraciju, npr. pored ssh. Baš na jednoj temi skoro je čovek pomenuo da mu šef brani instalaciju webmina.
Ne kažem da je to 100% opravdano u tom slučaju, i ne treba da se svi drže toga k'o pijan plota, ako ubrzava neki zadatak...

BTW, je l' se vama pored poruka pojavljuju nekakve kratke crte desno?? Da l' Gojko nešto opet čačka? ;)
[ loonies @ 26.03.2010. 22:19 ] @
Da mi treba GUI koristio bih Windoze
[ combuster @ 26.03.2010. 22:33 ] @
Ahahaha samo sam tebe cek'o da se javis :D
[ xtraya @ 27.03.2010. 00:06 ] @
samo da probam rdc sa ajfona .... nikad ga ne bi menjao za ssh

:)

a i iprdekalo se greje ko blesavo
[ combuster @ 27.03.2010. 00:09 ] @
And u can't tell when it's gonna blow up in ur face :)

Istetovira ti jabuku na forehead, ono perm...
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2010. 00:53 ] @
konzola je bre zakon, kad naviknes na nju, ne menjas vise stil zovota ;)))
[ Nedeljko @ 27.03.2010. 01:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Javu mrzim iz dna duse

Zašto?
[ combuster @ 27.03.2010. 01:07 ] @
Pa dobro, vise ni terminal nije neophodnost :) Alt+F2 pa izrokas komandu i to je to :) Na KDE-u to postaje way of life... Na GNOME-u tu i tamo ali bice u 2.32 kad gnome-shell dodje na red. Mada ova prica nema veze sa serverima naravno.
[ xtraya @ 27.03.2010. 01:11 ] @
al samo zamisli da teras X kroz net :) a server je negde u 3pm :)
[ Shadowed @ 27.03.2010. 01:13 ] @
Koliko vidim, svodi se na to da je u Linux-u daleko bolje koristiti konzolu za administraciju iz prostog razloga sto je gui jadan :o]
[ combuster @ 27.03.2010. 01:18 ] @
Ili zato sto ne postoji :D

Znas koliko puta se postavljalo pitanje na Linux forumima u sledecem fazonu:

U network manager-u podesim ip, dns i nece. Sa ifconfig proverim - ono stoji na dhcp.

A i Linux admini se nisu nauceni rodili. Citala se dokumentacija. A tamo koliko se secam skoro nikad ne pise - alt+f2 pa gksu gedit /etc/rc.local ... U stvari ne pise ni nano ni vi nego just edit configuration file and... :)

A i to sto kazes xtraya, char-ovi srcu mnogo manje nego compiz ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 01:32 ] @
Citat:
Nedeljko
Zašto?

Zbog mnogo razloga, za koje bi bilo potrebno dosta prostora da ih opisem, a i nije bas on-topic.

Citat:
Srđan Pavlović: konzola je bre zakon, kad naviknes na nju, ne menjas vise stil zovota ;)))

Da, totalno ubija :) Evo u VM prozoru imam Linux, bildujem najnoviji CyanogenMod za Android 2.1... sjebao se JIT building ono neke matore strukture referenciraju (koji i ne radi uzgred, nego eto ja se zezam sa JIT-om malo)... i, sad, ajde preko komandne linije grepuj sine, pa onda otvaraj C fajlove, izbacuj neke outdated assert-e #@)(*....

Umesto da lepo to otvorim u postenom IDE-u, search project, find/replace klik klik...

Yeah... zakon :)
[ Shadowed @ 27.03.2010. 01:36 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zbog mnogo razloga, za koje bi bilo potrebno dosta prostora da ih opisem, a i nije bas on-topic.

Mozes i u posebnom topic-u :) (bas me zanima)
[ xtraya @ 27.03.2010. 01:38 ] @
a combuster, koliko batica koji prate advocacy uopste zna sta znaci terati X kroz net?
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 01:44 ] @
@Shadowed,

Mozda sutra... moram da palim sad :)

Reci cu samo jednu stvar - jedan moj poznanik, development director, ima veliki broj ljudi koji rade za njega... prelazili oni tako na Njavu, i pitam ja njega, pa dobro... sta je bio problem sa C++ ?

Pointeri bato - izvor svih zala... Java je mnogo bolja, ne mogu developeri da divljaju, kod ce biti cistiji, lepsi, stariji...

Nisam hteo da ga uvredim, posto mi je i drugar... ali znate kako, ako neko nije u stanju da ukapira pointere i pointersku aritmetiku, za njega jednostavno nije programiranje... bolje da ide da crta neke UML dijagrame, PPT prezentacije, da bude menadzer i da se guzi po sastancima i izigrava nekog arhitektu, sefa sta god... ali da menjamo programski jezik i da ga zaglupljujemo zbog takvih?

Sto bi Cika Vene rekao, da ga parafraziram - "Sine, pointeri razvaljuju ali si ti pglu za programiranje" :-)

ANSI C FTW...

U najgorem slucaju, C++

Smrt teletabis jezicima :)
[ combuster @ 27.03.2010. 01:46 ] @
Nemam pojma, startuj poll :)

Citat:

sad, ajde preko komandne linije grepuj sine, pa onda otvaraj C fajlove, izbacuj neke outdated assert-e #@)(*....

to mi je jedan od top 5 nacina kako da ubijem slobodno vreme :) Nije fun uz codelets :)

/edit: Heh, kako je lepo lik uporedio:

http://www.vanemery.com/Linux/XoverSSH/X-over-SSH2.html
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2010. 02:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Da, totalno ubija :) Evo u VM prozoru imam Linux, bildujem najnoviji CyanogenMod za Android 2.1... sjebao se JIT building ono neke matore strukture referenciraju (koji i ne radi uzgred, nego eto ja se zezam sa JIT-om malo)... i, sad, ajde preko komandne linije grepuj sine, pa onda otvaraj C fajlove, izbacuj neke outdated assert-e #@)(*....

Umesto da lepo to otvorim u postenom IDE-u, search project, find/replace klik klik...

Yeah... zakon :)

e, ali kad konzola (grep, sed....) proradi, tu je (kad znas sta oces) dovoljna jedna kobasica to "rule them all".. :)

jbg, razmera ucinka u konzoli (vs gui) je direktno srazmerna dostignutom "guru" level-u upotrebe iste :)

mislim ono, taj "search & replace" si mogao da uradis nad vise fajlova iz konzole jednom kracom kobajom :)

Ali dobro - ono sto ostaje kod gui alata je sto daju "pregled(nost)" na stvari, dok kad radis sa konzolom,
ti sve imas u glavi i samo istresas...
[ Machiavelli... @ 27.03.2010. 04:30 ] @
Init 3 :-)

Ova je dobra "dovoljna jedna kobasica to "rule them all".. :)"

Svaki dan naucis po nesto novo...
Za "konzolase" bi preporucio knjigu OReilly - Linux in a Nutshell 6th Edition, lepo, koncizno, odlican podsetnik i, za mene bar, mnogo novih stvari.
[ mulaz @ 27.03.2010. 04:58 ] @
Konzola... zato sto je brza (kad znas da radis sa njom).

Cak i za normalne desktop poslove.... neka neko proba, koliko vremena mu treba da neki file iz nekog folder iz PM prebaci u neki drugi folder u drugoj PM, kliktanjem preko foldera i trazenjem podfoldera izmedju 300 drugih foldera...

A i fale neke lepe stvari poput grep-a (koje bi bile korisne cak i van kompjuter sveta... i svaki put se zalim, kad trazim nesto u Bronstajnu, da nema grep-a u real-life-u) :))
[ vladared @ 27.03.2010. 07:11 ] @
Konzola jer nema joj alternative. Kada se navikneš na istu deset puta je brže otkucati neku kobasicu koja kombinuje ulaze i izlaze jedne naredbe i sve reši u jednom prolasku nego u windowsu isto doći do traženih podataka.
Sigrnost sistema - lakše se pokrade greška u 100 više dodatnih paketa, nego u 100 manje. Mislim da je ovde sve već rečno povodom ovoga i slažem se da onaj ko brine o bezbednosti sistema nikada se ne može nazvati paranoičan, jer svaki red koji uvede u priču (pod uslovom da taj red nešto znači) je dodatna zaštita. Nedavno sam imao slučaj gde smo imali učestale napade (spolja) na jedan FTP server. Rešenje koje mi je ponudio "administrator" je bilo da mi isključimo taj ftp server i da se od sada podaci režu na DVD i šalju poštom ilik kako god već!!!! Pazi koji security rešenje :) ???
Opterećenost resursa - GUI zahteva određene resurse na računaru gde ako imaš mašinu prilagođenu za Win server 2008, pod linuxom grafika se neće ni osetiti, do onog trenutka kada pokušaš da je provučeš preko mreže. Generalno ako ne mora grafika (java je jedan od pomenutih stavki kada ponekad mora) ne stavljam na server ništa. Dakle već pomenuti init.3 u redhetolikim sistemima...
[ cisco89 @ 27.03.2010. 11:20 ] @
Sto se tice konzole, imas i ljudi sto je koriste samo da izgledaju "1337 h@x0r". Sve u svemu, ima se vise mogucnosti ali ti zato treba i vise vremena.

Evo nesto za kraj

:D
[ combuster @ 27.03.2010. 11:23 ] @
Superhero like even :)
[ Nedeljko @ 27.03.2010. 13:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ako neko nije u stanju da ukapira pointere i pointersku aritmetiku, za njega jednostavno nije programiranje...

Slažem se, ali šta ćemo sa tim što neko zaboravi neki pokazivač negde u kodu? Znaš li koliko su Linuks aplikacije više curele pre valgrind-a? Neke aplikacije i dan-danas cure, a nisu ih pisali ljudi koji nisu ukapirali pokazivače. Uostalom, ima ih i džava, samo su pod kontrolom virtuelne mašine. Ništa džava od pokazivača nije izgubila. Osim toga, džava osim đubretara ima i pravilo jasne dodele i višestruko nasleđivanje ograničeno samo na interfejse (a ne kao C++, nasleđuj šta hoćeš kolko hoćeš), generike, koji su podšišani u odnosu na C++ šablone i da ne nabrajam dalje. Jednom rečju, manje mogućnosti da se pogreši. Daleko od toga da nema šta da se uči, tako da ga ne bih nazvao teletabis jezikom.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 13:06 ] @
Znas kako Nedeljko,

Los programer je los programer. Njegova glupost ce se u C/C++ kodu manifestovati pointerskim greskama, a u Java kodu kroz nesto drugo.

Sad, da li ce ti program puci sa Windows/Linux porukom o segfault-u, ili sa Java VM porukom "Java Exception" meni i nije bas razlicito.

U stvari jeste - kada Java pukne dobijes 58 stranica sa nekim XML djubretom koje nisu citljive organizmima koji su evoluirali na principu DNK. Uvek sam se fascinirao Java greskama i kolicini nepotrebnih informacija koje dobijes sa njima. Tolikoj kolicini da postaje posao juriti "pravu" gresku.
[ Nedeljko @ 27.03.2010. 13:22 ] @
Ama, ko priča o lošim programerima. Ja ne govorim o džavi kao pojasu za spasavanje loših programera. Ti kao da govoriš o tome da dobar programer nije onaj ko ne pravi greške, a takav ne postoji. Najbolji programer takođe greši a džava mu smanjuje mogućnost greške.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 13:34 ] @
Imam ja jos bolju ideju - da tom tvom hipotetickom programeru sasecemo ruke sekirom, postize se isti efekat... smanjujemo mu mogucnost greske :)

Mislim, Java tu nije nista novo... imali smo Visual Basic, i on je imao bytecode i virtuelnu masinu, samo se to tada nije zvalo tako fensi.
[ z@re @ 27.03.2010. 15:03 ] @
Sve je to krasno, potegao sam nekoliko puta za C# kad je trebalo napravit neki mali jednostavni programcic u roku od doslovno sat vremena.
I to je odlicno, sta sam imao alat da sebi ustedim vrijeme, a ne da moram uzimat C, FTLK, biblioteku za ovo, bibiloteku za ono. Medjutim cinjenica stoji da su ti "managed jezici", a sve je pocelo od VB-a, napravili cijelu novu generaciju programera koji brate ne znaju programirat.

To sta Ivan kaze, pointeri su osnova i ko ne drzi pointere u malom prstu nema pravo sebe zvat programerom.

Citat:

Znaš li koliko su Linuks aplikacije više curele pre valgrind-a?

Kako to da OpenBSD base nije curio prije valgrinda?

Projekt na kojem radim izmedju ostalog ima i C komponentu i Java komponentu. Prije nesto vremena je C komponenta procurila. Jbg, uzeli smo valgrind i rjesili stvar. Bio je deadline, moralo se u produkciju nove verzije, presing ovo ono. Da je ta komponenta u Javi bilo bi tristo tisuca drugih problema. A da ne govorim da se radi o realtime servisu koji jednostavno pod Javom uopce ne bi mogao imat zadane performanse.

Iako osobno nemam negativno misljenje o Javi uopce. Framework koji je stvarno portabilan nosi neke posljedice sa sobom. .NET mi je petsto puta gluplja stvar, managed framework koji radi na jednoj platformi.

Recimo muCommander radi out-of-the-box na svakom Java capable PC OS-u.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 15:10 ] @
Ta hype-ovana "Java Portabilnost" vazi iskljucivo za J2SE/EE - i to je tacno samo u proteklih par godina, pre toga je bio totalni haos tamo. Ovo je verovatno rezultat pritisaka citave industrije koja koristi Javu kao #1 soluciju (finance/ERP/...) - pa je sada konacno dovedena u red.

Medjutim, kada predjete na J2ME, mozete da se pozdravite od portabilnosti i tu vazi pravilo da je svaka virtuelna masina eventualno kompatibilna sa samom sobom - i to obicno samo sa poslednjom minor verzijom.
[ jablan @ 27.03.2010. 15:18 ] @
Citat:
z@re: To sta Ivan kaze, pointeri su osnova i ko ne drzi pointere u malom prstu nema pravo sebe zvat programerom.

Nisam siguran da je Ivan to rekao, no nebitno. Bitno je to da masa programera danas zarađuje pišući programe koji završavaju posao a da ne drže pointere u malom prstu. I nema ničeg lošeg u tome.
[ Nedeljko @ 27.03.2010. 15:52 ] @
Pitanje je kako rade posao, jer pokazivače moraš znati i za džavu i za si-šarp i za većinu drugih jezika.

Pokazivače ne mora da zna neko ko radi u prologu, ali za većinu jezika da.
[ xenox @ 27.03.2010. 19:26 ] @
u se i u OpenSuse. Windowmaker sa xdm koji ne dize gui na init5. yast2 za osnovno podesavanje pa zaronis u crno.... remote X i ssh/putty...

Java i Flash su (cenzurisana rec od ES) - IMHO...
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2010. 19:29 ] @
U se i u ArchLinux kljuse :)
[ nkrgovic @ 27.03.2010. 21:00 ] @
Back on topic, samo za Dimkovica (da znam da kasnim):

Nije poenta da je RPD unsecure. Poenta je da je remote X, makar i kroz ssh unsecure. Ili bar potencijalno unsecure. Ako je izbor da imas jedan (ili nekoliko, da se ne lazemo) root daemon-a koji se vrte, zavisni od desetak razlicitih biblioteka, ili - da ih nemas :) - bezbednije je da ih nemas.

Ako imas X mozes da imas bug u X-u. Ako nemas X - bas te briga. A ssh skoro sigurno imas sve jedno, a i cak da ga "nemas" - to jedan softver nasuprot njih 30 (dva, ako nemas ni SSL, ali onda imas neki VRLO cudan server).
[ combuster @ 27.03.2010. 21:09 ] @
Cekaj samo, vrtece se i X u userland-u pa nece biti frke. Valjda :D
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 21:16 ] @
@nkrgovic,

U pravu si - imas vise modula, sto je svakako veci attack surface naravno.

Opet, sa druge strane - ako vec imas sistem koji mora da ima te module, iz ovog ili onog razloga - onda je situacija drugacija, jer ne gubis nista GUI funkcionalnoscu.
[ nkrgovic @ 27.03.2010. 21:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Opet, sa druge strane - ako vec imas sistem koji mora da ima te module, iz ovog ili onog razloga - onda je situacija drugacija, jer ne gubis nista GUI funkcionalnoscu.

Ja jos nisam video serverski program ili primenu *nix servera koja zahteva da imas GUI. U najgorem slucaju - mozes da sednes za X terminal, pa da ga pokrenes remote. Ne treba ti X na serveru.

Hvala na prilici da kazem "X terminal" - to je sintagma koju nisam koristio brat-bratu 10 godnia.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 21:23 ] @
Neki Java sistemi zahtevaju GUI, na zalost - cak i ako je u pitanju Linux server :-)
[ nkrgovic @ 27.03.2010. 21:26 ] @
Opet moze kroz X terminal. Uklonis daemon-e sa servera.
[ Dejan Lozanovic @ 28.03.2010. 17:12 ] @
Ja mislim da je nedostatak gui-a za linux, vise posledica performansi nego zapravo bezbednosti i ostalih cuda koje ste napisali. Da se razumemo ko vama brani da vi dignete X server na lokalnoj masini, zatim da se lepo remote konektujete na drugu masinu, i da veselo radite , ili mozda ona malo vise hardcore varijana

Code:

export DISPLAY=192.168.1.20:0.0

i da veselo iz konzole tamo startujete graficke programe na vase lokalnom X serveru !?

Kao sto rekoh performanse toga u odnosu na ispisanih 30-50 karaktera su enormno velike.
[ mulaz @ 28.03.2010. 21:13 ] @
saa ovim gore moras jos sa xhost da namestis ko sve sme da se konektuje...

to mozes da zaobidjes sa "ssh -Y ovo.je.tvojserver.com" :)

ali opet... osim jave (koju sam koristio samo jednom, pokrenuto u virtualnome (vnc) X serveru..... ne vidim druge potrebe po GUI-u, bar ne za nek "ozbiljniji" rad.

Ako dajes server na direktnu upotrebu korisnicima (web hosting, itd.), naravno da ti treba nek gui-clicky-clicky webmin za sve to.

Ali za mail-, network-*, file-, i sl. servere... sto dalje od GUI-a i X-a :)
[ w3bl0rd @ 29.03.2010. 07:50 ] @
vidim da dosta spominjete servere, po mojem mišljenju instalacija X-a na server je malo žešća glupost, nema nikakvog razloga da se X instalira i neko Desktop okruženje jer to ne može donijeti ništa dobro, a narušava sigurnost sistema
[ Nedeljko @ 29.03.2010. 09:22 ] @
Otišli ste u žešči of topik. Tema je Java vs C++.
[ Dejan Lozanovic @ 29.03.2010. 12:05 ] @
Nedeljko umes zesce da iznenadis , to sto je dimkovic pljucnuo javu usput je druga stvar. Tema se zove "Linux konzola vs graficko okruzenje"
[ combuster @ 29.03.2010. 12:06 ] @
Ma ja sam se iskezio skroz na skroz, nasmejao me je od ranog jutra :D

Hvala Nedeljko sto si mi ulepsao dan u startu :)
[ Pedja_N @ 30.03.2010. 00:48 ] @
Iako sam pristalica da se u datom trenutku i za odredjene potrebe koristi ono
sto ce najbolje i najbrze odraditi posao moram da primetim da ipak u konzoli
ima nesto iskonsko. :-)
[ xtraya @ 30.03.2010. 01:05 ] @
Dimkovic
Code:
U pravu si - imas vise modula, sto je svakako veci attack surface naravno. 

Opet, sa druge strane - ako vec imas sistem koji mora da ima te module, iz ovog ili onog razloga - onda je situacija drugacija, jer ne gubis nista GUI funkcionalnoscu.

haha, ssh 192.168.xx.xx -u Administrator :)

eh i to win chudo da vidim , mada me ne bi cudilo da za 3-4 godine ugrade u win 2k14 neki vid ssh-ovanja :)

opet ce prodati tu pricu sa bajkama tipa:

"state of the art , amaizing new technology, revolutionary , better performace , your life is more secure , sit back and relax without mouse..."

obzirom da je svest o linuxu daleko daleko veca poslednjih godina , a i distroi su se zestoko profilisali pa se jednostavno sada zna sta valja i sta je za koje namene (serv/desktop)
[ peejunk @ 31.03.2010. 14:52 ] @
Sa stanovista usability-ja i produktivnosti, najbolji nacin konfiguracije za relativno staticku stvar sa puno opcija je definitivno koncizan, dokumentovan (npr. komentarima) config file. Za dobar primjer vidi apache-ov httpd.conf, za prosjecan BIND-ove konfiguracijske fileove, za los vidi Spring Beans papazjaniju u npr. Alfresco-u. Uvijek je lakse i brze podesiti neki sistem ovako nego kroz milion tabova sa milion textboxa i dva miliona radio button-a i slicnih kontrola (npr. KDE podesavanje Sambe), a i komentari koji opisuju konfiguraciju mogu biti po zelji verbozni tako potencijalnog novajliju upoznati sa mogucnostima.

S druge strane od GUI podesavanja veliku prednost imaju wizardi sa jako puno podrazumijevanog i malim brojem korisnicki unesenih opcija (za los primjer, opjevani Help Database wizard u windowsima pre-XP, za dobar, DCPromo wizard u Win2003 koji jako kompliciran administrativni zadatak pretvara u pjesmicu), pogotovo ako za rezultat daju konf datoteku iz prvog pasusa (sto sa ova dva nije slucaj) koju je dalje moguce tweakat po zelji.

Konacno, za neke stvari GUI alati su nezamjenjivi u broju i nacinu prezentiranja stanja i opcija. Disk Druid je jednostavno milion puta bolji nacini particioniranja diska nego sto ce fdisk i parted ikada biti -- niti se moze biti produktivniji u konzolnim alatima u ovom slucaju, niti je manja mogucnost greske, niti je moguce uraditi (bitno) vise. Too bad da biseri iz RedHat-a/Fedore nikad nisu raspetljali taj fenomenalni alat od Anaconde tako da je Linux GUI particioniranje uglavnom ograniceno na GParted koji nema ni pola opcija Druida.

Potpuno headless serveri nemaju mnogo smisla. Inicijalna podesavanja kad se korisnik/admin bori sa morem problema i opcija uvijek je lakse raditi iz preglednog i prostranog GUI-ja (na kraju, i MC i GEdit daju vise toga za vidjeti na 1280x1024, a nekad je problem upravo nemogucnost spajanja na server). Kasnije je lako sistem presaltati da radi u runlevel 3 a sav trosak je par megabajta (sve jeftinijeg) diska.

Dakle za nekakvo "opcijsko" podesavanje konf datoteke su bolje od GUI-ja. Za "imperativno" podesavanje bolji je GUI nego konzolne kobasice. Trenutno stanje u Linuxu je takvo da nazalost bolja opcija rijedje postoji nego sto ne postoji.
[ xtraya @ 01.04.2010. 10:08 ] @
Citat:
Konacno, za neke stvari GUI alati su nezamjenjivi u broju i nacinu prezentiranja stanja i opcija. Disk Druid je jednostavno milion puta bolji nacini particioniranja diska nego sto ce fdisk i parted ikada biti -- niti se moze biti produktivniji u konzolnim alatima u ovom slucaju, niti je manja mogucnost greske, niti je moguce uraditi (bitno) vise. Too bad da biseri iz RedHat-a/Fedore nikad nisu raspetljali taj fenomenalni alat od Anaconde tako da je Linux GUI particioniranje uglavnom ograniceno na GParted koji nema ni pola opcija Druida.

cfdisk radi sasvim solidno svih ovih godina :)
[ combuster @ 01.04.2010. 10:12 ] @
Ali ni cfdisk ne trpi W7 brljotine. A i ume da kuka mnogo ako vidi da je geometrija particija skembana, ne mozes ni da ocistis hd...
[ xtraya @ 01.04.2010. 10:53 ] @
pa onda cat /dev/urandom > /dev/sda(b,c,d ...)

mislim, ako je vec do ciscenja problem :) , a spasavanje podataka hahahah da da :)
[ combuster @ 01.04.2010. 11:11 ] @
Da bre, kriptografiija na delu :D
[ peejunk @ 01.04.2010. 13:43 ] @
Citat:
xtraya: cfdisk radi sasvim solidno svih ovih godina :)

YMMV. Meni ne radi.

Meni na CentOS-u nikad nije htio ni da mrdne, ili defaulta na /dev/hda (sto je kad imas samo SATA hdd-ove CDROM) pa crkne umjesto da procita tablicu, jer je isti readonly, ili ako mu dam SATA disk (u pravilu kod mene uvijek veci od 320GB u zadnje tri-cetri godine, prije mi je obicni fdisk bio jedini alat) crkne sa "cannot seek on disk drive". Tako da nisam uspio to nahvaljeno cudo nikad probati, ali koliko znam sa MD RAID-om i LVM-om barata jednako dobro kao i xParted bratija -- nikako.

Dakle ponovo, ako zelis podesiti MD RAID u GUI-ju to mozes iz RH/Fedora/CentOS instalacije sa Druidom lako, pregledno i jednostavno (iz GTK ili iz ncurses ako ti je vec to furka), ili poslije kobasicasto sa mdadminom i partedom, posto fdisk takodje ima problema sa velikim SATA diskovima.

Ja imam tu politiku da UbunDora distribucije ne koristim nikako jer ne vidim sta meni kao poslovnom korisniku imaju za ponuditi. Na kraju sam izmedju Debian stable i CentOS-a izabrao CentOS zbog ISV dzidza, pa mozda koristim cudne, stare i od silnih backporta munjene verzije tih alata u koje se svi kunu a meni ne rade stoga onaj YMMV.
[ Milan M. Radovic @ 02.04.2010. 07:11 ] @
50:50... zavisi od stavke koju treba uraditi.
Npr, interfejs ... recimo wlan0 (wireless) cu pre izkonfigurisati i dici iz konzole. S druge strane, neko otpakivanje ili editovanje cu uraditi sa nekim editorom u grafickom okruzenju.

Ali cista administracija tipa dozvole, kontrola, nadzor... i sl. nece ici bez konzole, a razlog je cesce prost - niko nije napisao program koji bi imao graficko okruzenje i radio sve i svasta... dosta je odradjeno i postoji, ali nista kao konzola.
p.s. Nadji mi jednog CISCO administratora (ok nije unixoliko ali opet je konzola a noviji uredjaji imaju i web-based okruzenje) koji NE KORISTI konzolu :)
[ combuster @ 02.04.2010. 08:17 ] @
Hah covece sta su navike:

Citat:

Npr, interfejs ... recimo wlan0 (wireless) cu pre izkonfigurisati i dici iz konzole. S druge strane, neko otpakivanje ili editovanje cu uraditi sa nekim editorom u grafickom okruzenju.

Ja raspakivanje UVEK radim iz terminala a wireless mi je nekako lakse da odradim preko networkmanager-a osim ako distro ne podrzava network profile a ja nemam nameru da se kacim na vise ap-ova, uz pomoc netcfg-a je vrlo lako nakaciti se. Ako radis preko terminala klasicno, iwconfig pa posle dhcp bla bla bla, smaranje :D

Uglavnom navike su cudo, jednom kada naucis i kada naviknes da radis nesto na neki nacin - tesko je posle menjati tu naviku :)
[ xtraya @ 02.04.2010. 11:33 ] @
iwconfig :)

doduse, mozes skrivene opcije da palis, ali ne sve, obzirom da je malo drajvera danas kao sto je bio hostap nekada za prism chipset ...
mislim, ahterosi rade posao sa madwifi , ali je mahom sve neobicno skriveno :)
[ peejunk @ 02.04.2010. 12:37 ] @
Citat:
xtrayahaha, ssh 192.168.xx.xx -u Administrator :)

eh i to win chudo da vidim , mada me ne bi cudilo da za 3-4 godine ugrade u win 2k14 neki vid ssh-ovanja :)

Ovo sam tek sad vidio.

Zapravo za cisti daljinski shell MS u SFU ima RSH, a za non-server windowse ima PSExec koji koristi RPC samo sto su oba nesigurni/bez enkripcije.

No veca je fora da klasicni OpenSSH postoji za win32 i jednostavno ga je instalirati (i da, koristi se upravo tako kako si ti napisao). Zove se SSHWindows i instalira se jednostavno, na masinu nabaci samo bare minimum Cyqwin-a tako da djeluje kao potpuno native win32 aplikacija. Ja ga upravo koristim za daljinsku administraciju w2k3 servera sa kojima sam spojen vezom koja je toliko loša da je rdp neupotrebljiv (mada kao klijent koristim Putty), pa radim onoliko win administracije koliko kroz konzolu mogu. A radi skoro sve sto SSH pod *nix-ima radi, SCP, umetanje u TCP lanac i slicne stvari. Moze se port forwardingom bez problema napraviti SSH/RDP konekcija pomocu SSHWin-a i klasicnih windows Terminal Server alata.

Jedino sto znam da mi GNU MC koji na w2k3 inace radi normalno, preko Putty-ja kroz SSHWin tunel ne iscrtava onaj svoj "GUI", ali to je vjerovatno nedostatak win shell-a (cmd.exe), ne znam puno o tome, a nisam probao neki win-only NC klon.

Stvarno, obzirom na to koliko je SSH korisna tehnologija pravo je cudo da MS nije napravio neku svoju implementaciju tog protokola makar kao dio SFU-a. Mada, obzirom da je FLOSS alternativa dostupna za win32 i radi odlicno, nemaju ni potrebe.