[ cekic @ 27.03.2010. 21:15 ] @
Pravim prilagodjenu instalaciju Debiana koja bi se automatski instalirala, bez interakcije sa korisnikom. Za ovu priliku koristim FAI koji fenomenalno odradjuje posao. Da bi sve bilo potrebno je instalirati jedan program koji imam u source code-u. Problem je sto ne zelim da taj program kompajliram na target masinama i tako ga instaliram, a automatsko kompajliranje je malo nezgodno. Pokusao sam da napravim deb paket ali posto softver sadrzi biblioteke a ja nisam dovoljno iskusan da bih izasao na kraj sa takvim paketom. Ideja koja mi je pala na pamet je da instaliram ovaj softver u neki folder i od njega napravim tarball i raspakujem ga automatski na target sistemu. I ovde dolazim do pitanja. Kako naterati make da odredjeni folder tretira ka root file system ( / ). Sa configure skriptom mogu da namestim gde ce softver da se instalira na rootu, ali mi je potrebno da postignem da se neki folder tretira kao root i u njemu se softver instalira. Onda u teoriji spakujem taj folder i raspakujem ga na root target racunara i terijski trebalo bi da funkcionise. Na primeru to bi trebalo ovako da izgleda: defaultna instalacija: softver se instalira pod sledecim direktorijumima /usr/local/sbin /usr/local/lib /usr/local/libexec /usr/local/etc itd. ukoliko odradim configure --prefix=/somefolder --exec-prefix=/somefolder softver se instalira /somefolder/sbin /somefolder/lib itd. i promeni sve putanje u svojim conf fajlovima da pocinju prefiksom /somefolder sto mi neodgovara. Ako bi kao prefikse stavio sam / onda ne bih mogao da spakujem program na odgovarajuci nacin. Ono sto mi je potrebno je sledece /somefolder/usr/local/sbin /somefolder/usr/local/lib itd. i naravno da putanje u conf fajlovima ostanu na /usr/local Da li je moguce proslediti make install neku opciju da bi se resio ovaj problem ili je potrebno prepraviti Makefile. Takodje ako neko ima ideju na koji nacin spakovati ovo u deb paket dobrodosao je. Pokusao sam da pronadjem na netu resenje ali jedino sto mogu da nadjem je opcija dva. Pratio sam uputsvo sa debina sajta za pakovanje paketa i uspeo da spakujem softver koji u sebi ne sadrzi biblioteke i to je uspelo, dok sa softverom koji ima biblioteke to ne uspeva. Konacno da li postoji neki nacin da postignem trecu opciju. Hvala. |