[ MarkoBalkan @ 28.03.2010. 12:11 ] @
što se obično koristi u razvoju?

hibernate, spring, ejb, soap, jsp?

da li se sve ove stvari mogu povezati i koristiti istovremeno u jednom projektu?

[ Dragan @ 30.03.2010. 11:11 ] @
Pozdrav,

Ne bih se pozivao na statistike, svako navodi vodu na svoju vodenicu. Po meni, imas dva velika igraca: Spring i JavaEE (EJB 3.0). Spring se reklamira kao neinvazivan framework, sto znaci da se lako kombinuje sa ostalima.

Ono sto ces cesto videti, je spring (core) + spring mvc + jstl + hibernate (jpa). Umesto spring mvc-a, za presentation layer cesto ces videti struts (2), pa i JSF. GWT takodje. Sto se tice data acces layer-a, hibernate (ponekad i kao JPA provider), iBatis se ranije dosta koristio posto je imao bolju podrsku za stored procedures od hibernate-a (sada ne znam kakva je situacija).
Soap - pretpostavljam da mislis na web servise, ako radis spring onda verovatno spring-ws ili apache cxf i naravno Axis. Jsp tesko, obicno ide jstl, pa imas freemarker, velocity...

Od component based framework-a, pored JSF-a (i u neku ruku GWT-a) vidim da se Apache Wicket dosta koristi u poslednje vreme. On se takodje lako integrise sa spring-om.

Za EJB ce ti odgovoriti neko drugi nadam se, svojevremeno sam gledao Jboss Seam ali ne znam koliko se koristi. Takodje, mislim da postoji i EasyBeans projekat.

Na kraju, pogledaj i maven2 - za sve ovo sto si naveo ce ti trebati build tool.
[ kolani83 @ 01.04.2010. 02:41 ] @
Izvinite sto upadam,verovatno je moje pitanje offtopic, ali me zanima integracija springa i wicket-a sto je Dragan naveo.
Da li ima neko mali projekat sa wicketom i springom da okaci ili posaljemi na mail, PM?
Unapred hvala