[ TheOnlyOne92 @ 28.03.2010. 17:34 ] @
Pozdrav!

Pre nego što me neko napadne i kaže da tražim po forumu o ovoj temi, želim da kažem da sam već tražio i načitao se svakakvih poruka o otvaranju firme, ali uglavnom se takve teme pretvaraju u prepucavanje između nekih korisnika gde jedan kaže ovo, a drugi kaže ono. Tako da nisam više uspeo da shvatim šta i kako.
Nedavno sam napunio 18 godina i želim da sav zarađen novac legalno podignem.

Bavim se sledećim delatnostima:
- Prodajom sopstvenih digitalnih proizvoda (eBooks, video kursevi, membership sajtovi) tj. prodajom infomercial proizvoda. U ovom slučaju prodaje vršim preko 2CheckOut-a i odatle prebacujem novac na Payoneer-ovu karticu preko koje bih podigao gotovinu;
- Affiliate marketingom (prodajom digitalnih pa i fizičkih proizvoda za druge). U ovom slučaju bih novac dobio preko čekova, ili eventualno wire transfer-om.

Želim da sve odradim legalno, plaćam poreze i želim da sve ovo obavim kao firma, ne kao fizičko lice!

Po onome što sam do sada pročitao mislim da je nabolje da registrujem d.o.o.

Zamolio bih Vas da me posavetujete o procesu otvaranja firme. Potpuno sam neupućen u ovo pa ne znam čak ni kako bi sve to trebalo da izgleda. Da li treba sebe da prijavim kao zaposlenog u firmi i da plaćam platu, ili kako već to funkcioniše?

P.S. Nemojte da me savetujete da ovo radim na crno, jer se ne radi o nekoliko dolara.

Unapared zahvalan!
[ Dexic @ 29.03.2010. 21:49 ] @
Imaces veeeeliki problem da dokazes neke troskove, tj. cimace te.

Ako mozes troskove da platis pre nego sto novac stigne na tvoj racun ili racun tvoje firme, onda ti je ta opcija najbolja - tu nemas potrebe za doo, sem cisto ako zelis da razdelis svoju i imovinu firmu (koliko toliko). Pausalac, obican preduzetnik (sa knjigama) ili fizicko lice koje placa porez po ugovoru.

Ako ne mozes troskove platiti pre nego ostatak dodje kod tebe.. imaces sigurno cimanje za dokazivanje. Sem u BG i NS verovatno nece ni znati o cemu pricas.

Cekovi ako stizu na tvoje ime, nema to veze sa firmom - moraces kao fizicko lice zasebno da ih tretiras (sam izracunavas porez). U vecini drugih drzava moze da se po ugovoru pokaze da je novac namenjem firmi i tako se tretira.


90% stvari ce zavisiti od toga u kom gradu, u kom delu grada si i ko ti se padne. Bez sale.
[ TheOnlyOne92 @ 01.04.2010. 14:12 ] @
Aha. Hvala.

A za prodaju knjiga bi trebalo da bude jednostavnije, zar ne?

Da li treba negde da se registrujem ako samo zelim da prodajem knjige? Kako i gde se prijavljujem za oporezivanje?

Unapred zahvalan!
[ Dexic @ 01.04.2010. 22:09 ] @
Na obe stvari se odnosio moj odgovor. Sve troskove "preko neta" ce te cimati ako ih odavde placas kao troskove.
Npr. mene na ShareIt-u dosta njih cima da mi direktno prebace (ShareIt vendor-2-vendor), nego da to ide preko njihove firme, iako ih isto kosta, jer ako treba da pravdaju to kao trosak... e jbg.

Da li imas nacin da sve ili barem ogroman deo placas nekako van zemlje? Iskoristi ga. U tome ces imati ustedu od nekoliko % samo zbog konverzije valuta preko dinara.

O kojoj je sumi rec? Postoji cifra do koje je jeftinije biti preduzetnik, a preko nje je jeftinije biti doo (i uzeti najveci deo zarade kroz dividende - 19% naspram <48% kao preduzetnik - jer preduzetniku sva dobit ulazi u osnovicu za plate i doprinose (do limita za doprinose)).

BTW, meni su rekli da cak ni kupovina autorskih prava ne moze da se deklarise kao trosak :( (tj. ulazi u DOBIT, pa se placa porez na to)
[ TheOnlyOne92 @ 01.04.2010. 22:16 ] @
Trenutno imam $5.100+ koji su blokirani na 2CheckOut racunu. Uvek cu dobijati uplate vece od $1.000.
Na drugom racunu imam $400+. Mnogo komplikovano mi ovo deluje. Procitao sam razne pravilnike i uredbe, ali nigde nije odredjeno (ili ja nisam primetio?) internet poslovanje.

A nemam kako da platim van drzave :(
[ Dexic @ 02.04.2010. 16:22 ] @
A sta su ti troskovi? (konkretno)