|
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2010. 11:37 ] @
| Zbog petljanja sa Androidom vise vremena provodim u Linuxu...
Ovo je neverovatno, znaci svaki put kad covek radi sa ovim sistemom, ne moze a da se ne zacudi... KO BRE pise GUI? Reklo bi se da ti ljudi nikad nisu radili sa onim sto napisu.
Evo, recimo, GNOME - onaj njegov file manager...
Zamislite problem - nalazite se u nekom folderu koji ima 10000 podfoldera, i treba da nadjete neki fajl, recimo neki shugavi WiFi kernel drajver?
#1 - "Find" opcija nema istoriju pretraga... znaci svaki put moram da kucam "bcm4329.ko" kao invalid, umesto da OS to ponudi/zapamti
#2 - Kada nadje fajl, NEMA TEORIJSKE SANSE da dodjete do PUTANJE do njega... znaci, samo ga prikaze, a putanja? Alooo?

^ cak i ako odete na "properties" u nadi da cete tu naci ceo path do fajla, MAJMUN je isekao putanju do fajla u dijalogu i stavio "..." na kraju, taman da ta linija vise NEMA NIKAKVOG smisla #@)&@#)@#
Pa dobro bre.. 2010-ta je godina, ovo je kao Windows Explorer iz 1995-te....
Dzizs... mislim i Windows Explorer je skrndelj, ali je za ovo Porsche 911 GT3
I posle neko pita "GUI ili komandna linija" - pa sa ovakvim genijalnim GUI-jem, komandna linija je ZA-KON. |
[ combuster @ 29.03.2010. 11:52 ] @
A jel' Dimke, jesi li probao da prosiris taj prozor? :)
E ali razumem te u potpunosti, kad te nesto toliko puta nacepi - onda te sve iznenadjuje :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2010. 12:48 ] @
E do j4j4... a kako bi covek znao da to moze uopste? Najjace je sto resize radi samo ako predjes misem preko male povrsine na ivici dijaloga, inace se kursor pretvori u normalnu strelicu... ono, treba da budes vidovit da to izvalis.
Dakle, Windows Explorer:
1. Ima istoriju stringova tvojih pretraga -- ovaj nema, svaki put moras kao majmun da kucas sve iz pocetka #@*()&#@ Naucih napamet bcm4329.ko #@*()
2. Prilikom pretrage ti odmah baca list-view u kome je jedna od kolona folder u kome se fajl nalazi - ovaj to ne radi
3. Ako odes u properties, imas ceo path odmah tako da ne moras da razvlacis dijalog ko mahnit (i sta ako je path duzi od ekrana??)
Sad videh, ako search rezultate manuelno prebacis u "detail" view, i dalje nema putanje u kolonama... pa koji ce mi list-view onda @#*()&
Pa brate...
Mislim 'ajde razumem sve, ali dodjavola rade na ovome ono vise od deceniju. Windows sve to ima bar 10 godina ako ne i vise.
Ovo su bre osnovne stvari... Umesto sto se bave menjanjem pozadina i konstantnim kopiranjem "poslednje mode" iz Mac i Win sveta u vidu dizajna, mogli bi se fokusirati na FUNKCIONALNOST toga sto prave @#*&@#
Grrr...
Ne vredi, ako hoces nesto da uradis u Linuxu, mora konzola... kupicu neki Linux Reference Manual sebi, da ne izigravam invalida u ovom polu-dovrsenom GUI-ju.
[ combuster @ 29.03.2010. 13:10 ] @
Ajde da se prvo osvrnemo na search.
terminal:
find /data -iname *.so
/data/build/evolution-tray-0.0.3/src/.libs/liborg-gnome-evolution-tray.so
Ok, find koristimo za naprednu pretragu, sa njim mozes da trazis fajlove po gomili kriterijuma. Sasvim dovoljno za one koji su navikli na njega.
GUI:
Gnome: Ako ne koristimo 3rd party app-ove vec nautilus koji je default file manager mozemo da zakljucimo da je njegova mogucnost za pretragu TRASH ! Dakle moze da posluzi za neke osnovne stvari. I verovao ili ne na tome sam im zahvalan. Zasto? Videcemo na primeru KDE-a.
KDE: OMG !!! Strigi indexer. Great stuff. Indexira ti dir i sve subdir-ove koje navedes. Nepomuk (Networked Environment for Personalized, Ontology-based Management of Unified Knowledge ROFL) ti omogucava naprednu pretragu bookmark-ova, email-a, kalendara, tag-ova itd... On vuce podatke pomocu akonadija koji zahteva soprano koji ima virtuoso kao backend.
Dakle sta imamo? Strigi->Nepomuk->(Akonadi -> (mysql, soprano (soprano -> virtuoso)). Ovo su dep-ovi koji se provlace. Naravno sav PIM related software se vrti oko Akonadija (Kontact(adresar), Kopete(chat),Akregator(RSS feed reader), KMail(E-mail klijent).
Prsne mysql, ne reindeksira virtuoso bazu, bilo kakav gltch - i hebeno ne mozes da posaljes mail, ne mozes da citas vesti, ne mozes da chat-ujes, odose mozda kontakti u 3LPM itd itd.
Ali zato imas blazing fast search, alt+f2, odcukas ime drugara, enter, posaljes mail, odcukas recenicu unutar tvog dokumenta, evo ti je vec ponudjena, kucas Titanic izadje ti ponudjeno sa wikipedie linkovi o Titanicu. Semantic Desktop brale, SUCKZ !!!
Sve je to lepo na oko, i pravo da ti kazem ne radi uopste toliko lose, ali je tako dizajnirano da ti moze zeznuti bitne podatke ili zabraniti pristup istima u odsudnim trenutcima - sto nije bas tako cute. :)
I opet se vracamo na blazing fast search preko terminala :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2010. 13:13 ] @
Yep..
Terminal rulz kada je Linux u pitanju... definitivno moram da prostudiram neki bolji manual :)
Ovaj Gnome file manager je... neupotrebljiv.
Mozda je to i ideja Linux developera... isfrustrirati korisnika GUI-jem, dok ne po3.14zdi i nauci da barata kobajama u shellu :)
[ Ixtis @ 29.03.2010. 13:15 ] @
He, a može i još lakše Dimke. Tu u Properties, pa u Location, samo klikni dva puta mišićem na putanju fajla, pa desni klik, pa copy (bez obzira na tačkice, kopiraće se cela putanja fajla)!
[ combuster @ 29.03.2010. 13:16 ] @
Znas sta me cudi samo? Zasto nisu napravili samo frontend za find unutar nautilusa? Koji ce meni video, pictures i document previews, dobar search je ono sto treba svima, ALI NE PREKO 100 Q... Jer svaki od njih moze da te j*.
[ combuster @ 29.03.2010. 13:16 ] @
Cuti Ixtis, sad ce da nas naprzi kako moramo da koristimo prljave hackove da bi pretrazili obican fajl, unistice nas i to sa pravom :D
[ Ixtis @ 29.03.2010. 13:19 ] @
Citat: combuster: Cuti Ixtis, sad ce da nas naprzi kako moramo da koristimo prljave hackove da bi pretrazili obican fajl, unistice nas i to sa pravom :D
:-), On će i ovako da bije po lindži...
[ combuster @ 29.03.2010. 13:23 ] @
Hehehe, istina... :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2010. 13:27 ] @
Znate kako...
Ja bih preferirao "hack" tj. frontend za find od ovog polu-resenja koje vidim... nit mu je usability neki, niti je mocan (heck, malo napredniju stvar ne moze da uradi)
Tako da... frontend za find - bring it on!
[ combuster @ 29.03.2010. 13:38 ] @
nautilus-search-tool
Ima kao ekstenzija i bas je frontend za find. Nisam ni znao (buduci da koristim samo find u terminalu), trebalo bi da ima po repoima vec, na archu je u AUR-u.
Hvala Dimke :D
Napomena: Mora logout-login da bi se pojavio extension na desni klik buduci da je nautilus non stop aktivan (moze i restart nautilusa samo ne znam kakve posledice ima po trenutnu sesiju :))
/edit: Sad sam pogledao source, nije frontend za find ali obavlja isti posao :)
[Ovu poruku je menjao combuster dana 29.03.2010. u 14:52 GMT+1]
[ dany12 @ 29.03.2010. 14:13 ] @
Nautilus i nije nesto podoban za search,ali zato postoji Beagle.
[ combuster @ 29.03.2010. 14:25 ] @
Paaaa i beagle je malo zeznut. Prvo sto trazi da daemon bude podignut u pozadini, drugo pogodniji je za pretrazivanje samo svog home direktorijuma zato sto indexira kao i strigi. I trece - nije imao ljubavi vec godinu dana tako da ne znam da li se radi na njegovom razvoju i dalje :)
Uglavnom, ne zelim da zbog nesto brze pretrage meni on drlja po hd-u svaki dan... ;-)
[ Srđan Pavlović @ 29.03.2010. 14:44 ] @
Vazno je da su README i NEWS u arhivi tog tar.gz-a nula bajtova...
Ono, nema nista unutra  Nek napisu bar "Hello World" u README, pa cemo instaliramo.. 
[ combuster @ 29.03.2010. 14:55 ] @
Sta se zalis, smanjili su ti download za par kb...
[ Srđan Pavlović @ 29.03.2010. 14:59 ] @
Haha, da, super - hvala im :)
btw, moze i:
srdjan@Zverko ~ $ locate xorg.conf
/etc/X11/xorg.conf
/usr/share/man/man5/xorg.conf.5.gz
srdjan@Zverko ~ $
...or...
Perica@BT ~ $ locate *.avi | grep S01E01
/home/Perica/Downloads/The Sopranos-Complete 1st Season/The Sopranos-S01E01-Pilot.avi
Perica@BT ~ $
:D
locate koristi bazu, doduse, i ne vidim opciju da pretragu ogranicim samo na neki dir osim da se malo grepuje... :)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 29.03.2010. u 16:10 GMT+1]
[ _goThic_ @ 29.03.2010. 15:14 ] @
Iako sam na linux vec duze vremena, i nemam namere da se vracam na win, slazem se sa Ivanom.
Jesam na Mint (koji valjda vazi za naj_idiot_proof), al ceo GUI kao da kasni par godina unazad.
Svaki program vodi svoju politiku, drag n drop skoro i da ne postoji izmedju programa.
Bem li ga, ne znam da l' je isto i na KDE...
Ko sto rekose, kao da ljudi koji prave to, ne probaju svojih ruku delo.
[ combuster @ 29.03.2010. 15:44 ] @
Heh, srecom, ja nikada nisam skontao drag and drop... :D Mis mi je tu - reda radi, da se nadje za neki fps i za browsing :)
[ maksvel @ 29.03.2010. 15:57 ] @
Ma ne mož' neko da napravi dobar GUI, kad ne veruje u isti.
A evo i novog buzzworda: D&DD - Drag and Drop... Dead
[ combuster @ 29.03.2010. 16:00 ] @
Citat:
Drag and Drop... Dead
Priceless :D
[ Srđan Pavlović @ 29.03.2010. 16:11 ] @
Daj ne fudujte, radi D&D sasvim OK, tamo gde je predvidjeno... :-)
[ combuster @ 29.03.2010. 16:12 ] @
Zasto lazes kad nigde nije predvidjeno ?
[ Srđan Pavlović @ 29.03.2010. 16:19 ] @
Ma jeste, prevlacim bre svaki dan gomilu puta... 
[ combuster @ 29.03.2010. 16:21 ] @
E sad si me razocar'o :D :D :D
[ Machiavelli... @ 29.03.2010. 16:41 ] @
Hehe, Ivane... Welcome to the club!
Posto si pogramer, naucices lepo da radis u konzoli za par meseci, posle nadogradnja ceo zivot. Samo cekam reakciju nakon tih par meseci, i komentar WHAUUU. :-)
Potpisujem da ces polako jednu po jednu stvar podesavati iz konzole, dok posle izvesnog vremena ce biti samo 3 u inittab ;-)
[ Zoran Milovanovic @ 29.03.2010. 17:29 ] @
Citat: Machiavelli...:Potpisujem da ces polako jednu po jednu stvar podesavati iz konzole, dok posle izvesnog vremena ce biti samo 3 u inittab ;-)
A posle "posle izvesnog vremena" nece ni koristiti racunar, jer sta ce mu?
Potpuno je u pravo sto pljucka po tom GUI-u. Sto kaze, ti sto to napisu, ocigledno i ne koriste (pa pobogu konzola rulz) tako i da nemaju pojma da li isto vredi ili ne. Vazno da moze da se kaze, ima.
Probaj mc :) To je to ;) jos se zivi u konzoli tamo. A hoces nesto iz 21 veka da uradis, odmah u konzolu. GUI je ...
[ _goThic_ @ 29.03.2010. 17:55 ] @
...tako noobish.
[ combuster @ 29.03.2010. 18:12 ] @
Jel ja to osecam sarkazam ? :D
[ Machiavelli... @ 29.03.2010. 19:21 ] @
Ja nemam pojma sta je pisac hteo da kaze?!??!
"- Citiraj ovu poruku -
Citat:
Machiavelli...:Potpisujem da ces polako jednu po jednu stvar podesavati iz konzole, dok posle izvesnog vremena ce biti samo 3 u inittab ;-)
A posle "posle izvesnog vremena" nece ni koristiti racunar, jer sta ce mu?
Potpuno je u pravo sto pljucka po tom GUI-u. Sto kaze, ti sto to napisu, ocigledno i ne koriste (pa pobogu konzola rulz) tako i da nemaju pojma da li isto vredi ili ne. Vazno da moze da se kaze, ima.
Probaj mc :) To je to ;) jos se zivi u konzoli tamo. A hoces nesto iz 21 veka da uradis, odmah u konzolu. GUI je ..."
Ja tebe nista ne razumem!
[ combuster @ 29.03.2010. 19:51 ] @
Dobro ljudi, salu na stranu, DE's na Linuxu su daleko poodmakli.
Slazem se da je GNOME po default-u ruzan ko djavo. Evo Ubuntu se trudi da to promeni ali bez nekog uspeha imho, ove nove teme im nisu nizasta. Malo su ispimpovali notification-e ali ne znam koliko im se to isplatilo, mada lepo radi za sada (ne svidja mi se jer su prckali po svim programima koji koriste taj notification). Ali to ne znaci da Gnome ne moze da izgleda kao zmaj i da obavlja fantastican posao kao desktop okruzenje - samo ipak zahteva korisnicke intervencije. Promenice se to kada clutter i mutter se ispeglaju dovoljno, videcemo i sta ce biti i od gnome-shell-a itd...
KDE sa druge strane je Linux-ov pandan Aero-u, obavili su fantastican posao, sve to radi extra, ispod haube mi se ne svidja kako je to odradjeno (i kwin je djubre jedno neopevano) ali na funkcionalnost ne mogu da se pozalim - da radi - radi. To sto su moguca zestoka s*** ako se nesto zezne to je druga prica.
Naravno, tu je i plejada lightweight DE-ova i standalone tiling WM-ova koje obozavaju oni koji ne sklanjaju prste sa tastature.
Ja licno ne bih da se vracam u 90's (sa xmonad-om, ratpoisonom itd) kada vec imam masinu koja moze da tera opusteno Gnome - ali buduci da ovo pricam sa samo par dana iskustva i to sa xmonad-om resio sam da mu dam drugu sansu (mozda probam i awesome posto mi haskell nije jaca strana).
I nije istina da developeri ne koriste ono sto programiraju, problem je u tome sto ne zele da se osvrcu na neke sitnice koje dosta znace. Recimo mnogo se ljudi zalilo zasto evolution ne moze da se dock-uje u system tray. Zamisli foru - postoji ikonica koja se pojavljuje u sys tray-u kad ti stigne nov mail ali evolution mora da ti bude otvoren ili minimizovan negde - ali zaboga ne moze u systray (notification-area da budem tacniji) zato sto notification-area za to ne sluzi vec upravo za ta popup obavestenja. Zamisli ti tu tvrdoglavost. Pa ja moram da koristim 3rd party plugin za to a mogli su sami to da urade da su hteli - a gomila korisnika (ako ne i svi) misle da bi to bila odlicna ideja. If u don't like it do it yourself, source and documentation are available. Njihova politika...
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2010. 20:14 ] @
Uh, KDE jeste lepsi to stoji - ali je teska bloatcina.
A ni on nije bas dovrsen - haha kad se setim onog idiotizma sa dijalogom koji se 20 puta u sekundi redimenzionise kako bi stao tekst od update procesa :)
Inace, jos jedan quirk... dakle, Ubuntu instalaciji sam zabranio da se apdejtuje... je li...
Znaci, za budzenje Android kernela mi je trebao neki program... kako sam ukucao sudo apt-get install blabla... iskoci mi Update prozor sa upozorenjem, kako - eto, ne moze da se apdejtuje zato sto sam mu ja zabranio...
PA ZABRANIO SAM TI SA RAZLOGOM - A TO JE DA ME NE SMARAS @#*()&@#*()&@#
Covece...
[ dany12 @ 29.03.2010. 20:46 ] @
Mislim da bi ti Ivane trebao da probas Arch Linux,mnogo se bre smaras sa tim ubuntu-om :)
Ja dok nisam probao Arch nisam mogao da sastavim ni tri meseca na linux-u,uvek me tako iznervira da ga izbrisem i vratim se na windows.A evo koristim ga vec godinu i po,i nisam se jos nijednom posteno iznervirao :)
[ combuster @ 29.03.2010. 20:47 ] @
Hahaha e ali pazi, to nije nista cudno. Postoje developeri distribucija koji polaze od toga da si totalni n00b i da oni znaju bolje od tebe sta je sistemu potrebno, desi se da ostave advanced user configuration a desi se i takav po neki quirk koji ce da te upozori za svaki slucaj, mozda si kao n00b slucajno okinuo pogresan checkbox. Iz tog razloga ja Ubuntu vise ne bih mogao da koristim.
Postoje distribucije koje logicnu - vrlo korisnu stvar nece da automatizuju, jednostavno takav im je princip da sve zahteva korisnicku intervenciju. Ovo je dobro jer znas da za sve sto se dogadja si sam kriv, a lose jer je neki put mnogo zeznuto da se sve podesi ili moze da ti se dogodi da bitnu stvar ne odradis (simple overlook) pa ostavis sistem busan ko reseto. Ali wiki je tu :)
Uglavnom to nema mnogo veze sa samim desktop okruzenjem, ja prednosti/mane svakog desktop okruzenja posmatram kroz vanilla verzije, to sto neke debilcine tamo koje peglaju neki distro smatraju da treba da prckaju nesto sto ne bi trebali - to je njihov problem a ne odgovornost developera koji rade na tim okruzenjima.
Tako da sve ima svoje prednosti i mane ali to je i car Linux-a, mogucnost izbora i da sam prema svojim potrebama koristis ono sto ti odgovara. Niko ti ne namece nista a i ako ti namece - uvek postoji alternativa. Na kraju krajeva i da ne postoji alternativa i da su te saterali u cosak, sednes lepo sam - otvoreno je i koliko je u tvojoj moci ucini da nadesis sve onako kako ti odgovara. Ko ne zna neka uci, ko nece da uci onda ga i ne zanima i to vazi za sve - ne samo za Linux. Ako nekome nesto ne odgovara by design a u pitanju je core system komponenta - e onda jbg stvarno nema pomoci sto se Linuxa tice (nemoj neko da je pomislio da ga prozivam, ovo pricam uopsteno - dosta sam se salio danas :))
Ja sam recimo bas uhvatio talas na kome se razvija linux - zato sto sam poceo da koristim vanilla pakete. Cak i kada krenem da kompajliram rc i development verzije vidim kako to izgleda bas onako kako je i upstream, znam kakve su performanse/mogucnosti zaista i onda mogu i da ucestvujem u razvoju makar kao tester. Ovako bih morao da saljem report-ove distro developerima koji ponekad bas mogu da budu zesci assholes :D
/edit: @dany Arch rulez, pogotovo bi Ivanu pasovao jer imam osecaj da jednom kada bi ga namestio ne bi vise probao ni jedan drugi distro. Posto sam snimio da gro tih "feature-a" njega stvarno nervira a toga na arch-u nema. Arch nema feature-e osim ako ih sam ne nakalemis :) Ali - ne ocekuj nista out of the box, KISS je totalno druga prica...
[ Tyler Durden @ 29.03.2010. 20:50 ] @
Ja koristim awesome zadnjih par mjeseci i svidja mi se. Jos vise bi mi se svidjao kad bih imao veci monitor.
Naravno, ima i par stvari koje mi prave problem.
Ipak, to nije za obicne korisnike WM. Da bi odradio neko podesavanje moras da naucis novi programski jezik, lol.
Samo, ja svakako nemam neku pretjeranu zelju da Linux postane popularniji tako da....
Sve te prigovore Linuxovom desktopu smatram za izvrstan filter :)
[ combuster @ 29.03.2010. 20:51 ] @
Sta bese na awesome-u, lua ???
/edit: Jeste lua, sad proverih :D
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2010. 20:55 ] @
Probacu Arch...
Mislim da cu na kraju da ugasim GUI potpuno... za ono za sta mi treba je komandna linija sasvmi OK, nego se nekako uvek navuces na kvazi-GUI pa mislis da mozes da zavrsis posao pa se svaki put iznerviras.
[ combuster @ 29.03.2010. 21:02 ] @
Heh, veruj mi, sem opcionalnih dep-ova za koje ce te pacman obavestiti prilikom instalacije nekog software-a iz repoa (i to se sve radi iz terminala) - nikakva ti sranja iskakati nece - osim ako ti to ne budes zeleo i ne nakalemis nekako :D Dakle bez korisnicke intevencije - zip, nada, nothing :)
[ Miroslav Strugarevic @ 30.03.2010. 09:05 ] @
Haha Dimkovicu svaka cast :)
[ Sir_Oliver @ 30.03.2010. 10:06 ] @
@Dimkovic gledam tvoj prvi post u temi i ovaj prozor za pretragu koji si uslikao. Jesi primetio u gornjem desnom uglu padajući meni gde piše "Icon View"? Šta bi se desilo kada bi prebacio na neki drugi View Type?
[ Dejan Lozanovic @ 30.03.2010. 11:12 ] @
Ivane pre nego sto batalis gui u totalu :) ako smem da ti dam mali hint :) sta da probas da instaliras :)
Program se zove Krusader, clone onih norton commander/ total commander file menadzera.
[ combuster @ 30.03.2010. 11:23 ] @
Iliti gnome-commander buduci da je u pitanju GNOME :) Ali opet je midnight commander zakon :D I search mu je super...
[ jablan @ 30.03.2010. 12:17 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mislim da cu na kraju da ugasim GUI potpuno... za ono za sta mi treba je komandna linija sasvmi OK, nego se nekako uvek navuces na kvazi-GUI pa mislis da mozes da zavrsis posao pa se svaki put iznerviras.
Čekaj, da se razumemo. Ti si mogao da završiš posao (dakle rekli su ti ljudi da možeš da kopi-pejstuješ putanju do fajla bez obzira što nije stala cela u prozorče). Ok, usability je loš, to nisi mogao da skapiraš sam, ali na kraju je ispalo "ne može to u Gnome-u da se odradi pa instaliraj ovo, instaliraj ono", što jednostavno nije tačno.
[ combuster @ 30.03.2010. 12:28 ] @
Niko nije rekao NE MOZE nego MOZE BOLJE ! :D
[ lega99 @ 30.03.2010. 12:37 ] @
Nabisernije za cupanje kose na glavi je copy pa paste u konzolu i ono odradi ladno bez entera, jos kad je sudo pa napravi pravi belaj. Ili copy teksta iz browsera, zatvoris browser, paste u neki editor ono nema nicega. 
Krusader je majka za sve, iz njega radim i kad mi treba konzola.
[ combuster @ 30.03.2010. 12:49 ] @
Da, nema neki native clipper, mozes da koristis samo dodatke neke u gnome-u, u KDE-u vec ima util za to...
A sto se c/p u konzoli tice, ja mislim da sve zavisi kako kopiras, ako selektujes i nov red pri kopiranju onda ce da se izvrsi komanda odmah, ako pri markiranju ne selektujes ceo red komplet onda radi sve kako treba :)
[ Zoran Milovanovic @ 30.03.2010. 13:14 ] @
Citat: combuster: .. Ali opet je midnight commander zakon :D I search mu je super...
Sta sam ja ono rekao? ;-)
Cela ova tema je posledica dugogodisnjeg koriscenja Windows OS-a.
Nije da ne moze, moze, ali nije najbolje reseno. Da je Dimke koristio Lindzu aktivnije (a ne samo da bi nas zahebavao ovde) sve to bi mu uslo u rutinu odavno.
Odmah bi znao da resajzuje prozor i ... bi mu se pretvorile u full path.. (ili da kopira sve) Ali da je to bzvz reseno, to ne moz' da pobije niko (sem gnome developera - ali njih i onako nikada nisam razumeo :P)
Krusader je dobar, samo mislim da nije bas "lak" program. gnome-commander, necu da komentarisem. Koristio sam oba, ali na kraju sam ipak odlucio ili konzola (ok mc) ili kde (dolphin, konqueror, krusader*). Ali da je KDE bloat, ni to ne mogu da kazem da nije :( Ali mi se cini da je ipak filozofija koji oni teraju itekako bolja od "konkurencije", mada, znam ljude kojima mnogo bolje legne gnome. Sto opet zavisi, od slucaja do slucaja.
Evo, sada sam zaboravio ono glavno sto sam hteo da kazem.. Jbg.
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 13:31 ] @
@Jablan,
Da, mogu da dodjem do path-a... ali ostali problemi stoje, kao recimo kucanje search stringa svaki put, jer se nisu setili da naprave search history.
Mislim ono - ako pricamo o grafickom interfejsu, poenta je da se olaksa posao... a u slucaju Gnome-a pravo da ti kazem, komandna linija je laksa.
[ Zoran Milovanovic @ 30.03.2010. 13:37 ] @
Ne verujem da se nisu setili, pre mislim da oni smatraju da to ne treba da postoji.
[ combuster @ 30.03.2010. 13:41 ] @
Bravo Zoki, to je to...
[ jablan @ 30.03.2010. 14:52 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mislim ono - ako pricamo o grafickom interfejsu, poenta je da se olaksa posao... a u slucaju Gnome-a pravo da ti kazem, komandna linija je laksa.
Nema sumnje da tu postoji usability flaw. Ali mislim da je u konkretnom slučaju više u pitanju frustracija pri prelasku sa jedne na drugu platformu. I Vindous ima (barem je XP imao, ove novije nisam koristio) bisera na kilo ali kad ga koristi godinama čovek uprogramira "workarounde" u svoju neuronsku mrežu i više i ne primećuje da ih obavlja. Ja bih sad mogao naširoko o svojim frustracijama pri prelasku sa Gnome-a na OSX. Iskreno mislim da nijedan aktuelan GUI ne prednjači niti zaostaje preterano nad konkurencijom. :/
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 15:13 ] @
A koji je to workaround za besomucno kucanje bcm4329.ko u search polju?
Trebam da pravim txt fajl na desktopu gde cu da snimam moje pretrage??
[ jablan @ 30.03.2010. 16:11 ] @
Heheh pa kad ga jednom nađeš valjda znaš gde je, što bi ga tražio više puta?
Eh kad moram da butujem VM...
U principu, Nautilus se ponasa kao browser, tako da je logicno da stvari koje si ranije radio potrazis u history-ju...

[ CONFIQ @ 30.03.2010. 21:27 ] @
jablan: Ne prica o toj 'istoriji'
Ivane, trazis na pogresnom mestu. Idi na Places>Search for Files
Dobices ovakav prozor:
Tamo imas istoriju i sve sto normalni GUI search ima...
A to sto je u Nautilis-u tako... ne znam, valjda zato sto je ipak to file browser...
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 22:02 ] @
Ja cu na kraju da editujem Android Linux Kernel iz Visual Studio-a... a da ga samo buildujem iz VM-a...
Jeste blasfemija... ali brate, 100x produktivnije za mene :-)
Koga zanima sta radim:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=654416
Upravo sam dodao podrsku za adaptive voltage support na Nexus One telefonu, tako sto sam uspeo da portujem kod iz ChromeOS-ovih Qualcomm drajvera za CPU i to ubacio u 2.6.33.1 N1 kernel kod... bas sam h4xor :)
[ Tyler Durden @ 30.03.2010. 22:07 ] @
Jos ce Dimkovic da postane dev za Linux.
Kud ide ovaj svijet..... :)
[ combuster @ 30.03.2010. 22:15 ] @
Dimke, ajde budi dobar i uploaduj one fajlove ovde, da se ne registrujem tamo za dz :)
/edit: zasto jednostavno ne iskoristis gedit ili nano za source, gcc imas - rokaj snimaj, sta ce ti gui? Ja sve patch-eve ionako primenjujem na kernel iz konzole :)
[ MladenIsakovic @ 30.03.2010. 22:16 ] @
Mislim da je rešenje u promeni distribucije 
[ Tyler Durden @ 30.03.2010. 22:20 ] @
Dimkovicu, konzolni editor joe je tvoj prijatelj. Mocan program.
[ combuster @ 30.03.2010. 22:21 ] @
Ma Linus, Anholt, Keith i cela ta ekipa trci na Fedori :) Mada kazem opet, ono sto Ivan radi - dovoljan mu je terminal... Iz mc-a moze da edituje fajlove ako hoce vec boje u zavisnosti od funkcija, promenljivih etc, mnogo olaksava posao...
[ Slobodan Milivojevic @ 30.03.2010. 22:23 ] @
A Dimke dal mozes da verujes da sam ja imao problem da koristim Finder u OSX-u (radim neki iPhone dev nebitno), jer ebeni Finder nema mogucnost da mu kucam path do fajla, i nema UP dugme (ima onaj neki pogled na foldere / fajlove), ali nema dugme UP, ima samo back/forward. Nekad sebe zamisljam kako grizem onu alu tastaturu kolko me to iznervira.
Jos jedna stvar na koju sam navikao je sftp (fish, file transfer over ssh). To na macos-u ne mogu da koristim. Imam par router masina sa nekom mojom varijantom linuxa, i jedini nacin da promenim neki fajl je sftp. Sistem je ultra lightweight i necu da ga bloatujem sa ftp serverima, ned'o bog samba ili nesto tako...
Ovo je rezultiralo da na iMac-u imam dual boot OSX/Ubuntu...
Ono sto hocu da kazem je da su navike cudo, i da te razumem Ivane. Pretragu izgleda retko koristim (organizovan mi HDD), pa mi nije zapalo u oci da tolko ne valja.
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2010. 22:24 ] @
@combuster - pregledati i editovati source nano editorom je... mazohizam
Mislim ono - OK je nano da se ponesto upise u neki konfiguracioni fajl, ali
da tamo pregledas C source, menjas ga... ne znam bas, i ja bih pre otvorio VS

[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 22:28 ] @
Uh,
Pa trenutno i koristim gedit :) A nano mi jedino sluzi za ubacivanje cron taskova u dreambox :)
Samo kada se covek navikne na InteliSense sa Visual Studiom + VisualAssist-om... sve ostalo nekako bedno deluje :)
@combuster
Koje tacno fajlove? Kernele ili sors?
Sors je na githubu, naravno:
http://github.com/psyq321/nexus_one_kernel_additions
^ to je verzija koja ima overclock (1.1 GHz), undervolt (fin), AVS podrsku (za AVS podrsku ces morati da dodas i avs sors iz ChromeOS repozitorijuma) i jos par tweakova...
Mada, ako ukljucis AVS podrsku - undervolt nije potreban, jer AVS koliko vidim sam trazi najmanju stabilnu voltazu za svaku frekvenciju.
[ combuster @ 30.03.2010. 22:32 ] @
Heh. Sto kaze u onom vicu: mjauuuuuuu
Ja obicno znam sta trazim tako da mi ni nano ne predstavlja neki problem - sasvim lepo zavrsava posao, ako vec treba da mozgam kako da prilagodim source onda mc-ov editor mi najvise tu odgovara.
[ jablan @ 30.03.2010. 22:42 ] @
Kad je već tema otišla u klinac, reci nam der jel vredi taj Android nešto, onako s korisničke strane?
@confiq: Kako ne priča o toj istoriji. Hteo je da zna po čemu je vršio neku prethodnu pretragu. To ima u history-ju Nautilusa, jer Nautilus posmatra pretragu samo kao još jedan "URL" koji je korisnik posetio.
[Ovu poruku je menjao jablan dana 31.03.2010. u 00:16 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 22:51 ] @
Sa korisnicke strane?
Sasvim solidan... za sada mogu da nadjem sledece mane:
1. Nema ActiveSync podrsku za desktop (HTC doduse to resava sa HTC Sync-om - ali to je proprietary i, naravno, HTC-only)
2. Exchange Calendar podrska je sugava (HTC, opet, to resava sa boljom Exchange podrskom - isto kao i za prvo)
3. Dalvik VM (Java) i dalje nema JIT - u AOSP repozitorijumu postoji unstable JIT kod koji ubrazava neke stvari i preko 2 puta, ali na zalost jos nije zavrsen i posledice koriscenja su random rebooti... Linpack benchmark, recimo, skace i do 3 puta.
4. Stock Android nema Flash podrsku (HTC Sense ima... opet, ista prica - proprietary, HTC only)
^ Ovo su 4 stvari koje meni najvise smetaju... sve ostalo je manje-vise skroz OK.
Sama cinjenica da je sistem skroz otvoren je stvorila ogroman community koji je vrlo aktivan. Recimo, wyContacts je dorada stock. kontakt aplikacije, koja dodaje gomilu korisnih stvari... i sve je to moguce zato sto je sistem OSS.
[ combuster @ 30.03.2010. 23:32 ] @
Code:
for (i = 0; acpu_freq_tbl[i].acpu_khz; i++) {
freq_count++;
if (acpu_freq_tbl[i].acpu_khz == 1113600) /* idimkovic: ugly hack, TODO: replace it with proper code! */
freq_index = i;
}
Sta je tebi ovde freq_index ? -1 u svakom slucaju osim pri najjacoj frekvenciji ?
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2010. 23:37 ] @
Ma treba inicijalizovati taj AVS sa najvisom frekvencijom i baciti mu sve indekse, mogao sam prosto da podelim acpu_freq_tbl sa sizeof(struktura) ali nisam stigao ... ovo sam zbudzio za pola sata...
Ubacicu sutra.
[ lega99 @ 31.03.2010. 12:32 ] @
Citat: combuster wrote:
A sto se c/p u konzoli tice, ja mislim da sve zavisi kako kopiras, ako selektujes i nov red pri kopiranju onda ce da se izvrsi komanda odmah, ako pri markiranju ne selektujes ceo red komplet onda radi sve kako treba :)
Neko mi je negde isto tako odgovorio, nikad i nikad ne kopiram naredni red, iskljucivo kopiram pocetak i kraj komande. Ovo ne da je mala falinka nego je mnogo velika falinka. Ako je komanda dugacka dva reda na nekoj html stranici onda je iskopiram u editor pa iz editora kopiram u konzolu.
[ combuster @ 31.03.2010. 12:37 ] @
Ja sam navikao da cukam kobasice ;-) Prvo sto tako je lakse zapamtim a drugo - brze cu da je iscukam nego dok sve to odradim :)
/edit: Mada u principu dovoljno mi je da znam cemu koja komanda sluzi, komanda --help ili man komanda kasnije odradjuje posao...
[ cisco89 @ 31.03.2010. 14:40 ] @
Citat: Heheh pa kad ga jednom nađeš valjda znaš gde je, što bi ga tražio više puta?
Eh kad moram da butujem VM...
U principu, Nautilus se ponasa kao browser, tako da je logicno da stvari koje si ranije radio potrazis u history-ju...
izvinite za off-topic
jablane mozes da mi das informacije o tom fontu i distribuciji linuxa? :)
[ Srđan Pavlović @ 31.03.2010. 14:45 ] @
Ovo za copy/paste u konzolu i automatsko izvrsavanje bih se slozio da je jako losa stvar,
imao sam par puta priliku da tako nesto shebem (treba mi copy/paste, ali i da izmenim
nesto pre lupanja po ENTER-u, a ovo se odma izvrsi).
Takodje, kada nesto kopiram u klipbord u FF-u, i zatvorim FF, sadrzaj klipborda nestane.
Govorim za GNOME standardni bez kojekakvih dodatnih "klipbord" pomagala.
Znaci ova dva propusta se jos vuku, i to je katastrofa :)
[ jablan @ 31.03.2010. 19:15 ] @
Citat: cisco89: jablane mozes da mi das informacije o tom fontu i distribuciji linuxa? :)
A jel da je seksi? :)
U pitanju je Mint 7 (dakle praktično Ubuntu 9.04) i DejaVu Sans Condensed font. Carbon tema za Gnom.
[ combuster @ 31.03.2010. 19:46 ] @
Eto, dodjosmo do zakljucka da linux ne samo da je user friendly i usable vec je i sexy :D
[ Tyler Durden @ 31.03.2010. 20:08 ] @
Linux je oduvijek bio sexy, zato ga windozeri i hejtuju. Potajno ga zele, ali neee moze :-)
[ combuster @ 31.03.2010. 20:14 ] @
Linux is user friendly - it's just picky 'bout his friends ;-) :D :D :D
[ gorgo @ 03.04.2010. 16:22 ] @
Linux kao linux je ok, ali ja licno imam najvise problema sa "Linux for human beings" aka Ubuntu...reklamiraju ga kao user friendliest, ali ja sam imao kontra iskustva...
Fedora je druga prica. :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|