[ Towe1e @ 29.03.2010. 19:31 ] @
[ Towe1e @ 29.03.2010. 19:31 ] @
[ Towe1e @ 29.03.2010. 21:03 ] @
Hmmm,niko još...elem,mislim da sam došao do rešenja...
Evo postupak: 1) odredimo tangentu elipse paralelnu datoj pravoj 2) iz dodirne tačke formiramo normalnu na datu pravu 3) izračunamo udaljenost tačke i prave Mislite li da je to ok? [ Rato iks de @ 31.03.2010. 13:59 ] @
n ti prestavlja odsjecak na y-osi koju odsjeca zadana prava 3x + 2y +1= 0.Kada prestavis pravu u kordinatnom sistemu n i y ti se moraju poklapati.
Kada prestavis pravu 3x + 2y + 1=0 u kordinatnom sistemu ona presjeca zadanu elipsu u dvije tacke ako je elipsa CENTRALNA i onda ova prava neodgovara. E mi u Gimnaziji opsteg smjera radimo samo centralnu elipsu.Sad ako ti je ova elipsa u I - kvadrantu (recimo) mora se izvrsiti prevodjenje u centralnu a mi to necemo raditi. Ja mislim da je u pitanju neka druga prava. Ako je neka druga prava u zadatku ja bih to ovako uradio: - uzeo proizvoljnu tacku na elipsi,jer ne znam da li je bas ona sto mi izgleda najbliza tacka pravoj na slici najbliza - povukao normalu kroz tu tacku na zadanu pravu - iz uslova tangecjalnosti na CENTRALNU kruznicu odredio pravu,odrazac je a^2 K^2 + b^2 = n^2 - K oderedimo iz uslova ortogonalnosti K * K1 = -1,gdje na je K iz prve zadane prave - iz uslova tangecjalnosti ne znam a i b,ali rjesimo to recimo po a i uvrstimo u jednacinu b^2X1X + a^2Y1Y = a^2b^2 i izracunamo b (ako smo uzeli a) - znamo tacku koja polovi normalna prava na X-osi to je (X,0) - uvrstimo sve podatke u jednacinu b^2X1X + a^2Y1Y = a^2b^2 dobijemo tacku na elipsi - duzina u analitici se racuna po obrascu D = sve pod korjenom (X2 - X1) + (Y2 - Y1) i dobijes udaljenosti E sve ovo pada u vodu ako elipsa nije centralna a prevodjenje je tesko kako smo mi jednom radili. To je moja ideja ako misli ko drugacije neka kaze. [ Nedeljko @ 31.03.2010. 20:15 ] @
Citat: Towe1e: Hmmm,niko još...elem,mislim da sam došao do rešenja... Evo postupak: 1) odredimo tangentu elipse paralelnu datoj pravoj 2) iz dodirne tačke formiramo normalnu na datu pravu 3) izračunamo udaljenost tačke i prave Mislite li da je to ok? Definitivno OK. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|