[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2010. 22:42 ] @
| http://www.tomshardware.com/ne...-linux-john-carmack,10035.html
Citat:
The loss of Linux for the PlayStation 3 is less about running Linux on 4-year old hardware. As powerful as the Cell CPU once was, the future of homebrew vector programming and high-performance scientific computing is going to be found in the world of the GPU and technologies such as NVIDIA Fermi, AMD Cypress, and Intel Larrabee.
Instead, the loss of Linux represents the end of an era for PlayStation. Through all of the hyperbole that characterized the PlayStation world of the last decade, there was a desire and passion to build something grander than just a simple game machine.
Sony je odlucio da izbaci Linux podrsku - parcijalno zato sto je PS3 Hypervisor ocigledno jedina slaba karika u celom sistemu (GeoHot je pre nekoliko nedelja objavio kod koji donekle kompromituje HV) a parcijalno zato sto PS3 ocigledno nije postao ono sto su originalno umislili da ce biti - "super masina" od igracke do kucnog superkompjutera.
Sony je ipak odlucio da se vrati onome sto zna najbolje - pravljenu skupih i zatarabljenih CE igracaka - i u tome su jako dobri.
Eh, a kada se samo setimo postova na ovom forumu iz daleke 2006-te... gde se najava Sony-ja da ce PS3 podrzavati Linux pimpovala kao "next big thing" za Linux :-) |
[ combuster @ 02.04.2010. 22:45 ] @
Ok, that's it, od sony-ja vise ni mp3 playere ne kupujem. :)
Ma salim se, konzole nikad nisam voleo, cak ni za igranje za sta su i namenjene a kamoli da trpam OS na njih :)
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2010. 22:53 ] @
Bice zanimljivo videti kako ce ovo proci u USA - ovo je obicno mamac za advokate oportuniste.
Znaci, imas produkt koji je prodavan sa nekom mogucnoscu, i onda ti vendor tu mogucnost uskrati... bogme, zvuci kao fina mogucnost za class-action suit, cak i ako je broj ljudi koji koriste taj feature mizeran.
Licno - bas bih voleo da se to desi, ne zbog Linuxa na PS3 koliko zbog budjave Sony korporacije koja tretira svoje korisnike kao leminge bez mozga koji ce klimati glavom na sve sto im oni bace - ukljucujuci i rootkitove na CD-ovima.
[ maksvel @ 02.04.2010. 22:56 ] @
Linux na PS3 je čini se poslužio samo za opskurnije rabote, tipa onog klastera od 200 komada, kojim su razbili sertifikate sa md5 prošle godine.
Citat: Licno - bas bih voleo da se to desi, ne zbog Linuxa na PS3 koliko zbog budjave Sony korporacije koja tretira svoje korisnike kao leminge bez mozga..
Eh, izgleda da te prošao hype oko novog kompa :(
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2010. 23:06 ] @
Nisam ni imao hype oko novog kompa - mislim odlican je, i tako to... Ali to ne menja moje misljenje o Sony-ju kao korporativnim kokosarima :-)
Njihov pristup podrsci i uopste pravima kupaca pokazuje zabrinjavajuci trend "Apple-izacije" trzista - ako se ovako nastavi, krajem ove decenije ce vecina "pametnih" uredjaja biti kompletno zatarabljeni, sa mandatory DRM semama i gde korisnici nece moci nista da urade a da pritom to nije odobreno. Ukidanje feature-a ce biti normalna stvar, eno Windows Mobile 7 se vec hvali sa mogucnoscu remote revokacije aplikacija.
Ili pogledati recimo novi HTC Desire telefon, koji je manje-vise isti kao Nexus One. Hebena stvar trci HYPERVISOR koji stiti sistemski folder od mogucnosti promene sadrzaja...
Najjace je sto se firma koja pravi te hypervisore zove "Open Kernel Labs"... tipa, uzeli smo otvoreni kernel, a onda smo napravili sistem koji obezbedjuje zatvorenost.
[ combuster @ 02.04.2010. 23:15 ] @
Ja se Dimke ne brinem oko buducnosti. Sta vise stanje je mnogo bolje nego sto je bilo ranije. Jbg imali smo samo motorolu koja je trpala neki vid linuxa na svoje mob-ove i openmoko, a evo sad smo dobili android-a kao jakog igraca.
Uglavnom ti gadget-i koji su otvoreni pruzaju znatno jace mogucnosti za igru koje techies inace obozavaju, sto im daje vise slobode - bolje ce ici prodaja u to sam siguran. Sada makar imamo Nexus sa kojim moze da se uporedi market share, mozda ne vec sada buduci da je sve to realno novo, ali uskoro da...
Samo neka Sony i Apple DRM-uju, stite korisnike od sebe samih, nije frka, zatvorice sami sebe nadam se :)
[ Cartman @ 03.04.2010. 07:05 ] @
Neko ce sigurno pokusati da ih tuzi, ali su se verovatno dovoljno zastitili u TOS, evo jednog dela:
Citat: Access or use to any system software is subject to terms and conditions of a separate end user license agreement found at http://www.us.playstation.com/termsofuse. You authorize SCEA to provide such content and agree that SCEA shall not be liable for any damages arising from provision of such content or maintenance services.
Ja sam prestao da kupujem njihove proizvode od sramne rootkit afere.
Oko apple-izacije ste potpuno u pravu, trude se i da time uniste trziste polovnih igara.
[ Nedeljko @ 03.04.2010. 14:26 ] @
Može li me neko podsetiti na rootkit aferu? O čemu se radi?
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2010. 14:38 ] @
Sony je odlucio da sa svojim CD-ovima korisnicima uvaljuje i virus, koji sprecava kopiranje njihovog djubreta od muzike.
Kada su se korisnici pobunili, neki Sony VP je izjavio kako njemu uopste nije jasno u cemu je problem - posto vecina korisnika i nema pojma sta je "rootkit"... onda je valjda sve OK po njemu.
Onda su advokati presli na stvar, i Sony je morao da nadoknadi stetu svakom kupcu CD-a koji je dobio "more than he bargained for" sto bi rekli Englezi.
Najjaca stvar u celoj prici je sto je Sony u svom rootkitu koristio GPL kod :-) Takvi pacovi se retko radjaju :-)
[ combuster @ 07.04.2010. 14:58 ] @
Poruka Sony Korporacije Svim Korisnicima - F* off
http://www.thinq.co.uk/news/20...pdate-bricks-fat-playstations/
Citat:
A controversial update which was seeded by Sony in order to remove the ability to run Linux on the Playstation 3 games console has caused a storm of complaints.
The 3.21 firmware upgrade, which removes the security hole provided by the 'Install Other OS' widget used by lots of educational institutions and hackers alike, also removes the console's ability to play games or connect to the Interweb according to forum posts, turning it into a very expensive doorstop. itd...
Ima pravde na ovome svetu :)
[ Cartman @ 08.04.2010. 10:33 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2010. 10:40 ] @
Haha, ali Sony je tipican primer autista... navikli na svoje domace trziste u Japanu gde sve sto izbace ima status bozanske sprave (Japanski Apple :-) gde da se neko zali na product management... :-)
Kada su ljudi poceli da kukaju da Sony laptopi imaju iskljucen VT-x za virtualizaciju, Sony pozicija je bila "da, to jeste tako... i ostace tako".
Onda su ljudi lepo razbili njihove BIOS-e i ukljucili stvari koje su platili (VT-x je "advertised feature" Intel C2D procesora)
A onda se pojavio Windows 7 sa XP modom koji zahteva VT-x... pa je i Sony smeksao, ali je i dalje VT-x po defaultu "disabled", ali bar moze da se menja i u ne-hakovanom BIOS-u/EFI-ju :-)
[ combuster @ 08.04.2010. 18:56 ] @
Citat:
Onda su ljudi lepo razbili njihove BIOS-e
Ti ljudi su nadrljali kad ih Sony locira :P
[ Goran Mijailovic @ 08.04.2010. 19:12 ] @
Citat: Nedeljko: Može li me neko podsetiti na rootkit aferu? O čemu se radi?
Citat: Trojanci koriste Sonyjevu zaštitu od kopiranja
Kontroverzni program za zaštitu od kopiranja koji se automatski instalira slušanjem nekih Sony BMG audio CD-a na osobnim računalima sada iskorištavaju tri trojanska konja koji koriste skrivanje datoteka koje za njih obavlja kontroverzni program. Problem se tiče Windows korisnika, a infekcija omogućuje zlonamjernom korisniku krađu privatnih podataka, pokretanje napada na druga računala ili slanje spama. Ekspert za Windowse Mark Russinovich otkrio je 31. listopada skrivenu tehnologiju za zaštitu od kopiranja, a problem je u tome da ugovor o licenci sadrži napomenu da će se instalirati malen program, ali ne sadrži ni riječ o tome da će taj program biti skriven. Ovo otkriće izazvalo je bijes mnogih u računalnoj branši koji smatraju da je riječ o spywareu. Sony je prošli tjedan izdao zakrpu kojom korisnici mogu onemogućiti skrivanje datoteka, ali ova priča za Sony još nije završila. Naime zabilježena je prva tužba u Kaliforniji protiv ove tehnologije, a uskoro se očekuju i nove.
Bese to davne 2005. godine.
[ Nedeljko @ 08.04.2010. 21:13 ] @
A je li soni pošteno nagužen zbog toga?
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2010. 21:43 ] @
Jok i nije... morali su da nadoknade stetu kupcima viralnih CD-ova :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2010. 17:59 ] @
Poruka EU Sony Korporaciji: Ukidanje feature-a = 84 funte (95 EUR) nazad kupcu
http://www.engadget.com/2010/0...refund-after-other-os-removal/
Citat:
Admit it, most of you don't use the "Other OS" option on your PS3, do you? That's ok, we don't either, at least not regularly. Nevertheless, it's irksome, nay, vexing that Sony had the audacity to pull it; that feature was part of the deal bargained when we purchased the unit after all. Forum moderator, "lapetus," over at NeoGAF decided to take on the man by invoking European directive 1999/44/EC, a consumer protection law that requires goods to be "fit for the purpose which the consumer requires them and which was made known to the seller at the time of purchase." That little tactic earned lapetus a refund of £84.00 from Amazon without physically returning the console even though his (?) PS3 was well out of warranty. Oh just you never mind that Sony's user agreement claims the ability to revise settings and features without limitation to, "prevent access to unauthorized or pirated content, or use of unauthorized hardware or software in connection with the PS3 system." In other words, request your refund before installing Geohot's hacked 3.21 firmware.
[ combuster @ 09.04.2010. 18:28 ] @
E tako bre i treba da plate...
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2010. 18:55 ] @
Ovo je odlicna stvar - zao mi je sto sam prodao svoj PS3.
Svaki kupac PS3 u EU sada moze bez frke dobiti 100 EUR na poklon.
Ovo treba siriti - kako bi Sony pljusnuo sto vise para. Kako i treba da bude :-)
[ combuster @ 09.04.2010. 19:00 ] @
Ma inace - ako firmware update dovodi do regresije feature-a - onda to vise nije uredjaj koji sam kupio i zelim refund - bio uredjaj u garanciji ili ne :) Ovo je jos sweeter jer uredjaj mozes da zadrzis + dobijas 100EUR koje mozes da potrosis na OEM Windows (bljak) :D E a da ih MS ne sponzorise za ovo mozda ? :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2010. 19:08 ] @
Inace ovo je tipican primer sudara pravih zakona i nekakvih smesnih EULA.
Mogu da se kladim da u onoj EULA-i koju morate da prihvatite kada prvi put upalite PS3 pise da Sony ima prava da uradi ovo i da nije duzan nikome nista. Ali realnost je potpuno drugacija - bar kada su uredjena drustva u pitanju.
[ Shadowed @ 09.04.2010. 19:32 ] @
Sad treba naci polovan PS3 za 100e.. :)
[ the_tosic @ 09.04.2010. 19:48 ] @
Samo pazi da prodavac nije vec unovcio SONI-jevu bezobraznost. ;)
[ icobh @ 09.04.2010. 20:03 ] @
Citat: Shadowed: Sad treba naci polovan PS3 za 100e.. 
Xaxaxaxa... Priceless 
[ Nedeljko @ 09.04.2010. 20:51 ] @
OK, a kako onda komentarišete reklame tipa "svaka srećka dobija"?
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2010. 23:23 ] @
Pa nisu rekli sta svaka srecka dobija. Eto recimo - svaka srecka dobija.... "priliku da bude bacena u kantu za smece."

[ Nedeljko @ 09.04.2010. 23:58 ] @
Mislim da se neke stvari podrazumevaju. To ne bi smelo u nekoj ozbiljnijoj zemlji.
[ Shadowed @ 10.04.2010. 01:15 ] @
U kojoj ozbiljnoj zemlji si video tu reklamu?
[ Nedeljko @ 10.04.2010. 02:30 ] @
Nu u jednoj. To tamo ne može. Samo u Srbiji.
[ ljuba.micic @ 10.04.2010. 11:44 ] @
Neko će, možda, pokušati da ih tuži a neko da ih hakne:
"Haker uspeo da instalira "Linuks" u konzolu PS3
Blic - Pre 2 sata i 18 minuta
Haker Džordž Hoc, čiji je nadimak Geohot, pronašao je način da ponovo instalira operativni sistem "Linuks" u "Sonijevu" igračku konzolu - "PlejStejšen3" (PS3), objavljeno je danas na veb sajtu Zdnet.fr.
Geohotu je to uspelo zahvaljujući jednostavnom fajlu izvađenom iz prethodne verzije programa za PS3 - 3.15.
Taj postupak će omogućiti korisnicima konzole PS3 pristup svim njenim funkcijama, uključujući i umreženo igranje, instaliranjem sadašnje programske verzije za tu konzolu - 3.21."
http://vesti.krstarica.com/?ru...0&mesec=04&godina=2010
[ Cartman @ 30.04.2010. 10:44 ] @
Mali update: pokrenuta zajednička tužba.
Citat: The class action suit was brought on behalf of “a nationwide class of all persons who purchased a PS3 during the period November 17, 2006 and March 27, 2010 and who did not resell their PS3″ during that time.
The suit claims that the “Install Other OS” function was “extremely valuable.” According to the suit, the plaintiff he has not yet installed the latest firmware update so that he can continue to use the Other OS feature. The suit also notes that PS3 owners who choose not to update their firmware cannot access the PlayStation Network, play PS3 games online, nor can they play new games or Blu-ray videos that require firmware 3.21.
http://www.kotaku.com.au/2010/...nst-sony-for-dropping-otheros/
[ combuster @ 30.04.2010. 11:15 ] @
Yep, they're screwed. Ali se to odnosi samo na starije korisnike PS3 (kojih ima u nenormalnom broju) jer je Sony promenio EULA-u skoro...
[ Ivan Dimkovic @ 30.04.2010. 14:21 ] @
Tesko ce EULA da ih spasi - americki sudovi su vise puta presudjivali da je EULA nistavna kada se o ovakvim stvarima radi.
Zakoni o zastiti kupaca > EULA gluposti
Hehe pada mi na pamet "I fought the law, and the law won..." - EULA != law.
[ combuster @ 30.04.2010. 15:00 ] @
Hahaha, pa dobro, ja mislim da je ok da kupac ima prava prilikom kupovine proizvoda koja su naznacena u EULA koji je trenutno na snazi. Dakle sad kad bih kupio PS3 bio bih upoznat sa cinjenicom da nije moguce instalirati Linux na njega. Skroz OK, nema sta da ih tuzim. Ali ako kupim proizvod koji ima odredjenu funkcionalnost koju mi kasnije proizvodjac kroz firmware update ukine - e imam pravo da ih tuzim till judgment day comes... Tad EULA ne pomaze...
[ Ivan Dimkovic @ 30.04.2010. 15:24 ] @
Ne.
Tvoja prava proisticu iz mnogih stvari - ako je reklama / web sajt / dokumentacija ukazivala na to da neki feature postoji, i ispostavi se da nije tako tebi zakon daje odredjena prava, koja variraju od drzave do drzave.
EULA kao EULA nema nista sa tim - pogotovu "shrink-wrap" EULA koju nisi mogao da pogledas prilikom kupovine uredjaja.
"Fitness for purpose" je definicija, i ona ne proistice iz toga sta pise u nekoj EULA-i zapakovanoj ispod celofana i koja te ceka kada povezes uredjaj u struju - kada bi tako bilo, niko ne bi mogao da se odluci sta da kupi, jer bi morali da proveravaju EULA-e.
[ combuster @ 30.04.2010. 16:09 ] @
Pa na isti nacin na koji sam saznao da je moguce istalirati neki drugi OS na PS3 valjda je logicno da cu saznati na isti takav nacin da je taj feature disable-ovan. Ako mi na kutiji proizvoda pise da on ima neku mogucnost a ispostavi se da je nema e onda screw EULA. Samo nisam upoznat ni sa pakovanjem PS3-a ni sa njegovom EULA licencom tako da sad konkretno ne znam kako stoji situacija :)
[ Ivan Dimkovic @ 30.04.2010. 17:59 ] @
Ne mora biti samo to - ako je proizvodjac u nekoj pisanoj ili cak i usmenoj formi (recimo, u toku procesa kupovine) tebi stavio do znanja da proizvod radi nesto - a posle se to ispostavilo da nije tako, ti imas odredjena prava.
Zakoni koji stite kupce su vrlo gadni i vrlo jaki - secam se dok sam radio za proslu firmu da smo imali uvek gomilu tih tuzbi u USA, imas gomilu dokonih ljudi koji love ono greske u dokumentaciji i sta ti ja znam... ali zakon je takav kakav je, i ti kao proizvodjac tu imas prilicno male sanse da se izvuces ako si negde dao laznu sliku da nesto jeste feature, a kasnije se ispostavi da nije.
[ Nedeljko @ 30.04.2010. 21:31 ] @
A gde se to PS3 reklamira da se može Linuks staviti na njega?
[ Ivan Dimkovic @ 30.04.2010. 21:35 ] @
Nemam pojma gde reklamira, ili gde je reklamirao.
Ali ljudi koji ga tuze ocigledno znaju.
To moze biti brosura, press release ili nesto pedeseto...
Koliko je to zaje*ana stvar mogu da ilustrujem procedurom review-a svih marketinskih materijala koji se rade za USA trziste. Ono, bukvalno ceo lanac od odgovornog product managera za svaki feature pa do SVP marketinga mora da odobri sve, brosure, ambalazu, promotivne leaflet-e, svaku reklamu, itd...
I sve to zato sto postoji armija ljudi koji jedva cekaju mogucnost da tuze.
Ono, napises nesto sto ne treba - i sledi pravi shitstorm.
[ Nedeljko @ 30.04.2010. 22:58 ] @
Ako ta brošura nije sonijeva, mogu da mu puše.
[ pisac @ 01.05.2010. 01:10 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Koliko je to zaje*ana stvar mogu da ilustrujem procedurom review-a svih marketinskih materijala koji se rade za USA trziste. Ono, bukvalno ceo lanac od odgovornog product managera za svaki feature pa do SVP marketinga mora da odobri sve, brosure, ambalazu, promotivne leaflet-e, svaku reklamu, itd...
[offtopic]
Hehe, ja sam isofix dobio tako što sam otišao u Grand Motors, i rekao da mi ne pada napamet da kupujem isofix konektore kada u nekakvom pamfletu (koji sam čuvao još od pre kupovine kola) lepo stoji da auto ima isofix. Ok, kažu oni, ima isofix mogućnost ali konektor mora da se kupi i namontira. A jok, neće da može, piše da ima isofix i ja hoću da ga vidim na kolima odmah, i da pri tome ne dam ni dinar.
Nakon što su pristali da mi daju isofix za jedno sedište, još malo smo se natezali i za drugo sedište, i dobio sam ono što piše u pamfletu.
Hehehe
A jel sam pomenuo krovne nosače? Kažu oni: pa ima pripremu za krovne nosače. A, jel tako? Neće ni to da može! U pamfletu lepo piše "krovni nosači". I dobih krovne nosače.
Sledeći put nek dobro razmisle šta žvrljaju po tim njihovim reklamnim pamfletima.
[/offtopic]
Šteta što veći broj ljudi (ovde) nema pojma o svojim pravima, niti ima herca da se bori za njih. Inače se ne bi ovde (i kojekamo) kojekakve firme tako bahato ponašale.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|