[ daki88 @ 06.04.2010. 16:20 ] @
Pre svega me zanima hoće li (skoro) posle uveđenja zakona o HD televiziji i satelitski kanali prestati sa emitovanjem signala kao do sada u MPEG2 formatu i početi u HD MPEG4 i primorati nas da svi kupimo HD risivere ili će se i dalje emitovati signal kao i do sada?
Ako se nastavlja emitovanje kao i do sada koji jeftiniji risiver da uzmem da ima podršku za DVB titlove (trenutno imam Strong 6126, super otvara kodirane kanale ali malo mi znače bez prevoda jer ne otvara DVB titlove), da ne bude skup (najbolje bi bilo da je oko 50 - 60€ ).
Ako uskoro prelaze na digitalni signal koji HD risiver preporučujete, ne interesuje me snimanje sadržaja i kasnija reprodukcija, samo otvaranje kodiranih kanala i gledanje sa prevodom?
Hvala
[ mmiodrag @ 06.04.2010. 17:10 ] @
Za nekoga ko studira elektronski fakultet (a i ja sam ga završio) pitanja ti nisu baš smislena...
Nema nikakvog zakona o HD televizijii niko ne prisiljava satelitske provajdere da pređu na HD ili MPEG-4 već je pitanje šta se njima više isplati...
Jedino je za zemaljsku televiziju obaveza da se pređe na digitalno emitovanje (do 2012.) zbog usaglašavanja sa susedima i međusobnog ometanja signala.

Što se tiče satelita i HD kanali se mogu emitovati u MPEG-2 kompresiji ali se zbog manje kompresije zauzimaju veći resursi na satelitu pa je i skuplje emitovanje takvih kanala pa se mora više iskeširati astri ili eutelsatu.
Sa druge strane pošto većina provajdera dotira cenu satelitskih prijemnika svojim pretplatnicima, a MPEG-4 prijemnici su nešto skuplji od MPEG-2 prijemnika, nije došlo do velike migracije na MPEG-4 kompresiju kod SD kanala pošto se ušteda koja se dobija guranjem više mpeg-4 kanala na jedan transponder poništava skupljim prijemnicima i potrebom da se zamene stariji prijemnici...

Tako da će se još duže vremena emitovati SD mpeg-2 kanali, a što se tiče izbora risivera moja preporuka je neki dreambox klon, jer otvara digi preko emulatora, rade dvb titlovi i kad zavrnu digi moći ćeš da ga koristiš i za CS...
[ Doberman @ 06.04.2010. 17:15 ] @
Koji je to zakon o HD televiziji???
Zemaljski tv emiteri treba da predju na digitalno emitovanje programa a ne na HD. Satelitski programi ce i dalje da se emituju u SD bar jos nekoliko godina, a cisto da znas i oni se emituju u digitalnoj tehnici isto kao i HD. A sto se tice risivera koji podrzava DVB titlove kao trenutno najpovoljiji ja ti preporucujem Dreambox 500s kineza, koji mozes da kupis za 75 do 80 evra. Mada ako mozes sebi da priustis bolje bi bilo da odmah uzmes isto neki dreambox ali sa podrskom za HD kanale posto je to ipak buducnost. Jer sta ce ti LCD od 40 ili vise inca ako na njemu gledas SD kanale.
[ sofrenic @ 06.04.2010. 17:26 ] @
http://www.elitesecurity.org/t385616-HD-risiveri-preporuka