[ anakin14 @ 06.04.2010. 17:36 ] @
interesujemo se da probamo 1:1 trgovinu za 5000$, gde je najbolje probati?
[ zorans @ 08.04.2010. 17:53 ] @
Polugu ti sam odredjujes velicinom pozicije, maximalno do one koju broker nudi (1:5, 1:25...50, 100 itd), tako da svuda mozes trgovati 1:1.
a gde je najbolje, na to pitanje je najbolje vi sami da odlucite u zavisnoti kako zelite da trgujete...

neke od vaznijih tema za razmisljanje bi bile:

1. da li je vas novac siguran kad ga deponujete kod brokera, tj dal isti pripada nekom od vecih regulatora tipa NFA, ARIF, CFTC, FFA, FSA..., takodje ce se time izbeci razne mahinacije koje broker moze da radi protiv vas, stoploss hunt itd ili pri podizanju novca broker izmisli da nesto u trgovanju nije bilo regularno itd...
2. koji je minimum deposit.
3. koji je minimum za velicinu pozicije.
4. u zavisnosti od strategije dal spread odgovara i dal je fixni ili se menja u vreme izlaska news-a itd...
5. kolike su dadzbine na podizanje novca.
6. koliko interfejs odgovara nacinu trgovanja, exekucija, slippage, koji symboli su dostupni za trgovanje itd.

Sto se mene tice mogu da preporucim Oandu, iz mnogih tehnickih razloga koji odgovaraju mom nacinu trgovanja (vazno je znati sta se hoce i dal to sto broker nudi odgovara). Takodje Oanda je jedan od najvecih brokera za male trejdere, sto ne znaci da isti ne koriste i veliki, nema minimum deposit, a najmanja velicina pozicije moze biti 1 dolar (sto i malim accountima omogucuje veoma sofisticiran money menadzment - najbitnija stvar u svakoj strategiji i za uspeh na long run).

Ukoliko se prvi put susrecete sa trgovanjem, mozda bi bilo dobro da odkinete jednu 0 od tog iznosa i probate live sta kako i skapirate neke stvari koje su bitne za vas, pa potom na ceo iznos. Takodje i kroz demo moze dosta toga da se sazna sto se tice tehickih detalja samog brokera, al demo server takodje u vecini slucajeva sluzi i za beta testiranje nekih novina te nije retko da ima tehnickih problema...

Puno citanja i istrazivanja po netu, pa na demo, pa mali iznos na live, pa onda full. Lagano i postepeno ako se prvi put susrecete sa ovim - moja topla preporuka.

poz

[Ovu poruku je menjao zorans dana 08.04.2010. u 19:25 GMT+1]
[ toplim @ 13.11.2010. 19:24 ] @
@ZoranS sta mislis o fxlideru, s obzirom da ga ima u Srbiji?