Nismo u sudnici da odgovaramo na tacno postavljenja pitanja.Svaki odgovor je necija dobra volja da tebi pomogne u rijesavanju problema, tako da svoje drske komentare zadrzi za sebe.
@senija prvo si rekla
Citat:
nisam plaho upucena u ove stvari
A posle ovoga filozofiras na dobijene odgovore ?!
Ja ne znam kako si ti zamislila da bez "programa" komuniciras sa serverom, mozda sa nekim hardwerom ili vec sta.
Znaci ako zelis da komuniciras sa serverom 1 prvo moras da odlucis sta ces od "programa" koristiti? Opet se vracamo na programe.
Namece nam se samo jedno rijesenje, neki remote administrator valjda.
Sledeci izbor je da izaberes dali ce to biti neki Shell, Telenet koji nisu bas user friendly, a vidim da bas nisi upucenja....ili ces koristiti neki koji ima graficku podrsku tipa Radmin, VNC, teamviewer, ammyy, windows remote....itd....
Posto radis na windows serverima gosp Bill ti bi vjerovatno preporucio windows remote.
Vecina njih da bi radila sa daljine trazi neki pristup tvojoj mrezi.Ako ces koristiti radmin, vnc, windows remote moras da ih instaliras na svom serveru, podesis autentifikaciske podatke i zamolis svog Administratora mreze da ti omoguci neki VPN (Na vasem rutertu prema tvom serveru) tipa PPTP, L2TP, SSTP. IKEv2...itd
Ili za VNC i ostale, da preusmjeri njegov port na ruteru na IP adresu tvog servera.....sto je u pogledu bezbjednosti nesigurna varijanta jer je port uvijek otvoren, a sve ovo sa nekim od VPN je mnogo sigurnije.
Preporucio sam ti teamviewer ili ammyy jer bi njih relaitivno lako mogla podesiti (direktno na serveru 1, pod uslovom da se mogu instalirati, jer ih ja nisam nikad koristio na serverskim OS-ovima) da ne moras nikoga da molis od administratora, sem ako nisi ti administrator?
Uglavnom imas puno nacina kako udaljeno upravljati serverom sa daljine, ti samo treba da se odlucis za jedan, a podesavanja na serveru su trivijalna.I moze ti svako pomoci u podesavanju kada ti odlucis sta hoces i sta ti u stvari treba.