[ marko1101 @ 09.04.2010. 11:54 ] @
situacija je sledeca ...

RATEL je juce dostavio provajderima dopis u kojem predlaze/trazi da se ispravi popis baznih stanica , jer su provajderi za baznu stanicu smatrali svaki AP i svaku karticu.

prvo su rekli ovo u RATELu:
bazna stanica je ustvari lokacija na kojoj se nalaze ti APovi i kartice. (nevezano za njihov broj)
dakle 3 Sektor antene na nekom krovu su jedna bazna stanica.

znaci oni koji su prijavili 50 takvih ap-ova, verovatno ce smanjiti broj na oko 20 (npr. 3 ap-a po krovu, prosek)

a da li je uopste tako ? ...


u ovom zadnjem dopisu pise sledece:
Definicija Bazne Stanice: stanica koja radi na frekvencijama za koje se ne izdaje dozvola (slobodni opsezi) je lokacija na kojoj se nalazi oprema koja sluzi za bezicne komunikacije preko koje se uspostavlja veza sa tackom za bezicni pristup (access point)

pa bih voleo da cujem vase misljenje na osnovu ovoga, ... sta je ustvari bazna stanica ?!

u RATELU kazu , bazna stanica je lokacija na koju kacite druge zgrade na kojima imate access pointe ?! ... to je njihovo tumacenje ovoga sto su napisali u dopisu.

znaci zgrada sa koje se salje signal na drugu zgadu (a ako na drugoj zgradi ima access point), je ustvari bazna stanica.

pa je na osnovu toga predpostavka u RATELu , da ce provajderi ustvari da prijave 3-4 Bazne stanice ???!!! ... ne znam ko je ovde lud ?ali NAJBITNIJE u svemu ovome, ...

RATEL ce onda da izda ponovo "RACUNE" za placanju i to za 2009. bez umanjenja, to jest 50000 din po baznoj stanici, a za 2010 ce da racuna 10000 din po baznoj stanici.

dakle RATEL nista nije preduzeo/uradio, niti je sazvao sastanak koji su trazili mnogi provajderi, kako bi resio problem sa obavestenjem koje je poslao pocetkom godine, a iskljucivo u vezi visine cene .

nego je vec iskoristio problem iskljucivo u svoju koris i pricom o tome kako se zale provajderi, "pritisao/"primorao" VLADU, da odobri 10000 dinara, jer ih je VLADA "kulirala', skoro 2 godine.

Znaci RATELU je jedino bilo bitno da dokument koji su doneli pre 2 godine, bude usvojen od strane VLADE, jer tako mogu da "opravdaju" provedeno vreme u Visnjicevoj 8.

a mozda su namerno cekali, kako bi bar jednom uzeli po 50k dinara za svaku baznu, jer da je dokument usvojen pre 2godine kad je i donese, onda bi i za 2009 bilo 10k din po baznoj stanici.

[ fade @ 15.04.2010. 12:34 ] @
Valjda je neka njihova definicija bazne stanice da ista moze da ima jednu ili vise pristupnu tacku radi rasterecenja mreze, posto svi ti AP-ovi rade zajedno, onda je to Bazna Stanica ili kako vec.
Verovatno ce biti neko povecanje cena od wisp-ova, naravno udri po korisniku, ili grupisanje vise ap-ova na jedno mesto da bi se platilo manje, a krajnji korisnik ce opet imati losiji signal, i jos losiji net.