[ Alkemicar @ 11.04.2010. 17:15 ] @
Moze li mi neko pomoci u vezi sledeceg:

Radio sam parametarsko modeliranje zupcanika prema tutorialu kod kojeg sam kao rezultat trebao dobiti zupcanik koji mozemo mijenjati promjenom modula i broja zubi.Medjutim postigao sam samo to da mogu mijenjati modul,a ne i broj zubi,jer kad promijenim i modul i broj zubi prihvacena bude samo promjena modula.
I jos na kraju tutoriala pise da se promjenom modula i broja zubi moze dobiti bilo koji zupcanik i to kako cilindricni tako i sa bilo kojom vrstom zubi i tu ima slika zupcanika sa kosim zubima.
To mi posebno nije jasno jer ovaj tutorial se odnosi na zupcanik sa ravnim zubima i ugao zakosenja zupca (beta) ovdje nigdje nije spomenut.
Zamolio bih ako ima neko ko je ovo radio da mi kaze gdje sam napravio gresku.

Radio sam prema tutorialu

http://rapidshare.com/files/374814159/3D_Design_Catia.zip.html[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 12.04.2010. u 01:49 GMT+1]
[ Tex707 @ 12.04.2010. 06:27 ] @
Na brzinu sam pogledao tutorial...nisam siguran da mi se dopada nacin na koji je sve ovo uradjeno (treba detaljnije razmotriti), ali ako si koristio komandu Circular Pattern za "razmestanje" zubaca po kruznici sa fiksnim brojem instanci od 25 i uglom 14.4deg (sto mi opet nije bas najjasnije, ali hajde) ne mozes da ocekujes da se broj zuba menja.
[ Tex707 @ 12.04.2010. 11:19 ] @
Pogledao sam malo pazljivije tutorial i model koji si postavio...bez namere da bilo koga uvredim, meni i tutorial i model deluju pogresno. Na ovaj nacin, cini mi se, mozes modelirati ispravan zupcanik samo sa jednim brojem zuba. Kada se menja modul zupcanik se, cini mi se, menja pogresno. Uz to, modul je postavljen u Sketchu kao geometrijska vrednost duzine, a ne kao parametar (ne vidi se u Tree-u). Pogledaj kako izgleda Tree jednog ispravno mdeliranog zupcanika, verovatno ces uociti razlike i greske.
[ najacnc @ 12.04.2010. 11:38 ] @
Ugao zahvata 14.4 je colovni standard a nas je ugao zahvata 20 stepeni i retko se menja sto je ugao veci potkorena velicina je deblja na zubu, a zub je spicastiji a kada je manji od 20 stepeni potkorena je potkopana a spic zuba je deblji. Ugao potkorene velicine za slabije materijale je veci da se zub nebi slomio .
Manji ugao sluzi za zupcenje zupcanika sa mnogo velikim zupcanikom i malim u paru recimo Z= 8 ili Z= 4 koji su van standarda standard je z= 17 ispod su potkopani.
[ Tex707 @ 12.04.2010. 12:30 ] @
Najo, svaka cast za objasnjenje, ja sam te stvari vec poprilicno pozaboravljao (nisam se bavio zupcanicima od fakulteta, a to znaci skoro 20 godina). Vrednost ugla i broja zuba sam pomenuo zbog rasporeda u Circular Pattern-u...kada se radi raspored po celom obodu kruznice najcesce je pozeljno definisati ukupan ugao (dakle 360 stepeni) i broj instanci, jer uvodjenje ugla izmedju instanci moze da dovede do nezeljene greske.
[ SlavishaT @ 12.04.2010. 14:46 ] @
Ne bih da uvrijedim autora, ali to što je opisano u tutorialu nema nikakve veze sa modeliranjem pomoću parametara i relacija između njih. Kako je Teks već rekao nemoguće je koristiti dužinsku mjeru iz skice za definisanje broja zubaca. Za definisanje broja zubaca potrebno je kreirati cjelobrojni parametar (Integer) koji se kasnije koristi za Instance(s) Circular Pattern-a.

Dakle parametre možeš kreirati u Formula dialog box-u, ili ih uvesti iz Excel tabele. Ova druga varijanta je po meni i bolja, jer iste parametre iz Excel tabele možeš uvoziti u više part-ova ili product-a, pa na taj način parametrizovati cijeli sklop pa čak i finalni proizvod!

Ranije je jedan kolega dao linkove za sjajne tutoriale za parametarsko modeliranje zupčanika u Catia. Izvinjavam se jer ne znam ko je tačno linkove ostavio. Pogledaj:

http://gtrebaol.free.fr/doc/catia/spur_gear.html

http://gtrebaol.free.fr/doc/catia/bevel_gear.html

http://gtrebaol.free.fr/doc/catia/helical_gear.html

http://gtrebaol.free.fr/doc/catia/worm.html

http://gtrebaol.free.fr/doc/catia/epicyclic.html


Ako treba još šta pomoći oko ovoga slobodno se javi. Pozdrav.


[Ovu poruku je menjao SlavishaT dana 12.04.2010. u 15:57 GMT+1]
[ najacnc @ 12.04.2010. 20:18 ] @
Slavisha odlicni su tutorijali za CATIA_U
Svaka cast sve pohvale i ako nisam korisnik Catia koristim neki drugi program, sve sto je potrebno sadrzano je u tim tutorijalima.
[ NePitajteMene @ 12.04.2010. 20:36 ] @
Gildas Trébaol sa gore navedenih linkova je naravno dao jedan od najuspesnijih nacina modeliranja zupcanika u catia-i po citavom netu, kao i prethodno nas covek Goran Gajic, a kojeg ovaj Francuz (valjda) pominje kao "inicijatora" ideje...Goran je ideju video sa nekog japanskog sajta posvecenog Catiji

Originalni Gajicev link se zagubio negde sa http://ggajic.sbb.co.yu/pub/catia/ verovatno na domen rs

Fazon je sto je i francuzov i profesorov "nacin" modeliranja zupcanika iz prvog Alkemicarevog posta tacan samo do odredjene mere-ne moze se podnozje zupca zupcanika proizvoljno aproksimirati ekstrapoliranim krivama catie ili proizvoljnim radijusima kad vrh zupca alata opisuje matematicki tacno definisanu krivu koja se zove trohoid, a nijedan od ovih nacina ne daje ni naznake da moze da je generise -kao sto kaze najacnc, za z<=17 potpuno parametarski model bi trebao da prikaze podseceni zubac, a nijedan od ovih 3D parametarskih modela to nece moci, ni Frenchman-ov niti profin

Tako da je i jedno i drugo zadovoljavajuce za neke skolske primene, a o nekoj vecoj ili nedajboze apsolutnoj tacnosi 3D-modela nema ni govora

Inace se profin metod provlaci jos iz SolidWorks-a od verzije kad su ubacili SW-ov Toolbox, mozda od SW 2003.To je primer kako je modeliran SW-ov "prototipski" zupcanik, sa modulom i brojem zuba definisanim jos u sketch-u.

Evo citata coveka koji je napisao mali DOS program koji je prava stvar za generisanje profila zubaca ("GearGN"):

I took a couple of courses in Autocad and played around
with Designcad at home. The routines I came across for gear
drawing with these programs seemed to be pretty lame. They
would draw something that looked like a gear form but were not
even close to the mathematical reality. I have seen some cad
drawings of gears that did look real --- from the base circle
up. Below the base circle is another matter. Most if not all
of the cad drawings of gears I've seen have had some kind of
arbitrary lines and radii below the base circle. They com-
pletly ignored the effects of the trochoidal shape of a gener-
ated root radius and of the undercut in the smaller numbers of
teeth.
Geargen uses a mathematical representation of a gear
generator as the name implies. You can readily see the effects
of changing the root radius, the pressure angle, or extending
the addenum on the gear form, especially on gears of smaller
numbers of teeth.


Tako da nemojte da se zavaravate da je jos iko napravio tacan model zupcanika u catiji i "okacio" ga na net, pitanje je samo koliko koja aproksimacija radi posao za 3D

Sta bi onda radili i gde zaradjivali tvorci Camnetix GearTrax-a, KiSSSofta, MITCalc-a i ostali koji "umeju" da generisu pravi zupcanik i exportuju ga u vas zahtevani CAD program?

Nisu neki doktorirali na zupcanicima badava

[ Alkemicar @ 12.04.2010. 20:52 ] @
Hvala Slavisa

Ja sam vec ranije skinuo te linkove na nekom forumu.Bio sam poceo da radim ovaj prvi primjer koji se odnosi na parametarsko modeliranje zupcanika sa ravnim zupcima gdje sam u stablu ubacio odgovarajuce parametre i njima pripadajuce formule.
Dalje sam pomocu funkcije fog upisao odgovarajuce izraze za Yd i Zd(pomocu ovih formula mislim da bi se mogle definisati tacke u YZ-ravni).Dalje je slijedilo ubacivanje otvorenog tijela u stablo(Open Body odnosno Geometrical Set.1) i u sklopu toga vidio sam da je dodato Axe X u stablo.Ne znam kako je to Axe X(x-osa)ubaceno u stablo tj nism pronasao takvu ikonu ili drugi nacin na koji se ubacuje u stablo.Ispod toga u stablu bila je tacka nazvana Origine(vjerovatno zato sto jew za reference izabrana tacka Default(Origin) i ta tacka je definisana sa tri koordinate:X=0;Y=0;Z=0(iz cega se vidi da je tip tacke coordinates,a to isto se ne moze zakljuciti za vec pomenuto Axe X).
Dalje je trebalo povezati 5 tacaka i povezati ih sa funkcijom Spline i to ovako:
Point.1(X=0;Y=0=Relations\d.Evalute(0);Z=12.216=Relations\Zd.Evalute(0) i dalje
Point.2
Point.3
Point.4
postoje u stablu i postoje te tacke na ekranu,ali nisam vidio nikakvo objasnjenje na koji nacin tjkoje su njihove koordinate,kojem tipu tacaka pripadaju(mislim da su te tacke dobijene pomocu pomenutih formula za Yd i Zd iako sam vidio te formule jos ne znam koje vrijednosti za t ubacivati da se dobiju te tacke).Ubijedjen sam da su ovi tutoriali koje si postavio izuzetno kvalitetni i da treba dosta truda da se razrade tako da ja trenutno i ne postavljam nikakva pitanja jer mi sad za sad ovo djeluje dosta neuhvatljivo.Tek kad dodjem do nekih cvrscih saznanja postavicu poneko i pitanje jer smatram da bi ovo bila jako dobra stvar rijesiti sve ove linkove i da bi se trud isplatio.

Samo bih jos napomenuo da sam posle toga pronasao tutorial koji sam gore postavio,za koji sam mislio da je dosta jednostavan i dobar.Ispostavilo medjutim se kao sto smo vidjeli da nije.
[ Alkemicar @ 13.04.2010. 08:45 ] @
Tex707

Mozes li ponovo prikaciti taj fajl koji si vec prikacio,ali tako da bude vidljiv i drugi dio tree-a koji se sad ne vidi,
naravno ako je to izvodljivio.

[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 13.04.2010. u 10:44 GMT+1]
[ Tex707 @ 13.04.2010. 10:54 ] @
Fajl je iz tutoriala koje je Slavisha okacio, otvori ga i videces sve detaljno. Ako ne uspes kazi, poslacu ti na mail.
[ Alkemicar @ 13.04.2010. 12:34 ] @
Hvala,upravo sam pronasao primjer uradjen na nacin kao sto je prikazano u prvom tutorialu koji je postavio Slavisa.

[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 14.04.2010. u 12:29 GMT+1]
[ zvejk @ 19.03.2011. 08:48 ] @
Da obradujem mnoge koje interesuje parametarsko modeliranje zupcanika, ja sam u toku svog diplomskog napravio jedan sa kolegom. Uradjen je po Nemackom standardu DIN 5480 sa sve evolventom! Pored toga menjaju mu se broj zubaca, precnik vratila,takodje mogu da bude sa zakosenim zupcima...i mnogo toga jos... Ako nekog nesto interesuje moze da me kontaktira preko mail: [email protected]
Pozzz
[ NePitajteMene @ 25.03.2011. 03:10 ] @
Evo da "demistifikujemo" pravi podseceni zupcanik kako bi stvarno trebalo da izgleda-ovaj put u Catiji, a moze i u bilo kom drugom 3D-CAD programu (z1=10, x1=0, alfa=20, m=3.5mm,Beta=0-pravozubi zupcanik)

Powered by MITCalc ->to DXF -> to Catia (moze i u SW,NX,ProE, SE, Inventor...)

Model je relativno tezak jer je uradjen u non-native fajlu, tipa 1,1 MB, tako da ko voli da ima lep zupcanik, a mrzi ga da se bakce s formulama, pravilima, proverama u svom nativnom omiljenom CAD paketu, ne treba da izmislja toplu vodu-ovo je "real deal", pravi geometrijski tacan 3D CAD model zupcanika


[ aleksim @ 14.02.2013. 18:35 ] @
Ovde je pomenut Goran Gajić, kolega sa smera, na Mašinskom fakultetu u Bg. Igrom slučaja sačuvao sam fajlove koji objašnjavaju modeliranje zupčanika u CATIA V5.
[ Alkemicar @ 23.04.2019. 11:48 ] @
Mozda prije oko 7 do 8 godina uradio sam parametarski model sa ravnim zubima a to je okacio Slavisa T-tutorials.I sad sam opet to uradio,ali mi se pred kraj oko 20% pojavljuje blokada.Radio sam kao prije u stablu,ali nece.I sad sam nasao u jos jednu stvar kod mene u stablu a to je:Axe x/Line Definition/lLine type-explicit tj pojavi kada kliknem na Axe x,a prije se ne sjecam te komande-explicit.Da li neko moze da nadje Axe x i explicit-funkcjju-Zahvaljujem.
[ Alkemicar @ 10.03.2020. 11:55 ] @
Na ovom Forumu nisam vidio CATIA-parametarsko modeliranje.I onda je Slavisa T.postavio nekoliko tutoriala tj:ravni zubi,puzni parovi i kosi zupci jer to je bilo oko (4-5)godina.Tu sam pokusao da uradim te tutoriale,ali nije islo.I naposletku sam uradio jedan tutorial i to sa ravnim zubima i postavio na Forum i rekao sam da cu pokusati i sa kosim zubima,ali nije islo.I kasnije sam nasao jos drugih tutoriala i to kosi zupci(helical gear) i konusni zupcanici(bevel gear) i tako malo po malo ja sam te tutoriale uradio.Tu je jedna stavka bila "B"(Beta) i mogli smo da idemo na jednu ili drugu stranu odnosno lijevi ili desni zupcanik,a ako stavimo nulu tj 0-onda postaje ravni zupcanik.
Znaci ovo se radi pomocu parametara tj f(x) na dnu ekrana-CATIA-e.Znaci to je to.
Ali juce kad sam usao na program CATIA vidio sam da parametar ne raaguje,ali sve drugo radi.Znaci kad ja hocu da odem na parametre i da udjem npr z1=40,a ja hocu da bude z1=50,taj podatak taj parametar ne reaguje,a bilo je sve u redu.Mozda sam ja kliknuo na neku drugu stavku i to se dogodilo.Kod mene je CATIA V5 R20,ali sam instalisao CATIA V5 R18,ali se nije nista dogodilo.
Pa ako neko zna...bicu zahvalan.
[ NePitajteMene @ 16.03.2020. 20:32 ] @
Da nije z1 zakljucan parametar (ima simbol katanca na sebi)?
Nekad parametri/relacije mogu i da se sakriju da bi se "zastitili" od nekontrolisane promene ;)
[ Alkemicar @ 05.05.2020. 15:34 ] @
Pa ja sam to pronasao.U tom programu sam isao na stavku "Rotate" i tu je jedna bila greska i zablokirao je racunar.Kad sam to iskljucio pojavile su se stvari kako treba,ali jos nisam vidi kakva je to bila greska,ali druge stvari rade.Hvala.
[ Alkemicar @ 29.04.2021. 18:53 ] @
Radio sam Puzni vijak i Puzno kolo u Catia V5-parametarski i bilo je dobro.Imao sam znaci dva sklopa:Puzni vijak i Puzno kolo.I kad hocu da vidim kod Z1 ili Z2 i kad to uradim,vidim i jedan i drugi sklop.Ali sad se tu nesto poremetilo I sad vidim samo jedan sklop,tj ili Puz ili Puzno kolo.Kad recimo idem pomocu Define in Work,opet samo vidim jedan sklop.
Pa ako neko zna.Zahvaljujem.