[ Valerij Zajcev @ 16.04.2010. 11:49 ] @
Moze li neko da mi preporuci knjigu koja (donekle na pocetnicki nacin) opisuje kako u Javi napraviti web servis od pocetka do kraja? |
[ Valerij Zajcev @ 16.04.2010. 11:49 ] @
[ reg @ 17.04.2010. 17:07 ] @
Brate i saborche nikako ti ne bih preporucio debele knjige i silno citanje
za sam pocetak rada sa WS. Iz licnog iskustva 10 dana sam kao lud gutao tahnologije i skracenice SOAP, JAX-RPC,RMI, WSDL, SAAJ, JAXM... i proucavao arhitekture i cuda da mi se na kraju sve popelo na glavu i na kraju mi je nekoliko dobrih linkova otvorilo pricu. Dakle kreni s kraja - kroz kratak tutorial kreiraj WS serverski deo i kllijneta koristeci linkove koje ti dajem, a onda proucavaj kod i kad pohvatas koncepte bakci se knjigama i teorijom koliko ti to treba. Prvo malo SOAP i WSDL: WSDL tutorial Onda kreiranje bottom up i top down servisa uz Eclipse IDE (verovatno slicno ima iza Netbeans): Eclipse Axis Web service tutorials Obrati paznji na linkove na kraju te strane. Za pocetak nadjes negde web servis server podignut izmes njegov WSDL file i pustis ga u Eclipse kroz "Using Web Service Explorer to test a Web service" da vidis da li radi i koji je format poruka koji se razmenjuje. Evo npr ovaj: Bible web service Naravno foramt poruka vezan za taj primer prouci ovde: Bible web service operations Onda pomocu wizarda uzmes taj WSDL fajl odozgo i kreiras clientski kod i proucavas Stub-ove, Proxy-ije i ostalo. Onda predji na full teroriju o RPC, SOAP i svemu ostalom i menjaj alate, engine i IDE po zelji, ali ovako ces jako brzo uci u pricu i preskociti jalovo citanje u prazno. Ako se glavis negde javi. Srecan ti pocetak! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|