|
[ combuster @ 17.04.2010. 01:07 ] @
Znaci brain f*ck scheduler, hrabro :)
[ Srđan Pavlović @ 17.04.2010. 01:31 ] @
Citat: sta reci osim toga da sve radi-sada i odmah.
Isto k'o na Mint-u, a? :)
[ Nedeljko @ 17.04.2010. 02:41 ] @
Ne priznajem ništa bez dvd-a.
[ Srđan Pavlović @ 17.04.2010. 13:08 ] @
[ Srđan Pavlović @ 17.04.2010. 13:23 ] @
Uh zeznuo sam se, stavio sam HDD sa dinamickim resize-om
od "4GB", medjutim real je 2,4GB... sad nece da mi instalira
OpenOffice, kaze nema mesta na disku.
A ne znam sad kako da mu kazem da poveca velicinu diska,
posto ne vidim tu opciju u VirtualBox setting-u za tu virtuelnu masinu.
/edit:
Ah, evo nasao sam kako moze, ali me mrzi... - http://www.my-guides.net/en/content/view/122/26/ :)
[ GashiR @ 17.04.2010. 20:21 ] @
Što se mene tiče najbolji/najbrži live CD je Scientific, koji je verzija Red Hata...
[ laikexpert @ 21.04.2010. 03:52 ] @
Zvanicno dostupna je za download:
PCLinuxOS 2010 Edition
http://pclinuxos.com/?p=579
prava poslastica za upucene i one manje-vise neupucene.
DistroWatch:
http://distrowatch.com/?newsid=06018
In addition to our regular KDE 4 release we also have other desktops
available such as GNOME 2.30.0, LXDE, Xfce and Enlightenment 17.
Iz mnostva okusa izaberite onaj koji vam najvise odgovara:
KDE Desktop
http://pclinuxos.com/?page_id=180
Gnome Desktop
http://pclinuxos.com/?page_id=184
Gnome ZenMini Desktop
http://pclinuxos.com/?page_id=186
LXDE Desktop
http://pclinuxos.com/?page_id=188
XFCE Desktop
http://pclinuxos.com/?page_id=213
Enlightenment Desktop
http://pclinuxos.com/?page_id=215
Download:
http://pclinuxos.com/?page_id=10
P.S.
Long live linux
[ BBS @ 21.04.2010. 13:14 ] @
Jesi li probao nešto od ovoga, kakvi su utisci, na koje si probleme naisao itd
p.s.
ovde na forumu čini mi se da je neko ovu distribuciju zestoko namazao ali se ne secam oko cega i zbog cega
[ dany12 @ 21.04.2010. 15:01 ] @
Za pocetnike idealan,ima mnogo korisnih programa i sto je najvaznije ne treba uopste terminal,sve se moze podesiti iz gui alata.Isprobao sam verziju sa gnome DE,i nemam zamerki nekih veci.Znaci ovo sve pisem za pocetnike i za one koji ne zele da nista uce o linuxu.Za naprednije korisnike ima mnogo boljih resenja.Recimo,uporedio sam net sa arch-om i razlika je drasticna.Mozda zato sto na PCLinuxOS-u se povezujem preko networkmanager-a,a na arch-u direktno.Cekam ubuntu 10.04 pa da ih uporedim.
[ BBS @ 21.04.2010. 23:52 ] @
A ima li razlike između njega i Gentoo linuxa?
Šalu na stranu kako se uopste jedna distibucija čiji je cilj da što više nalikuje Winu može porediti sa distribucijama kakav je Arch a to se ovde prečesto radi
[ combuster @ 22.04.2010. 12:45 ] @
Pa i ne poredimo ih koji je bolji koji je gori, u 99% slucajeva je pitanje sta kome odgovara. Naravno neki distroi pate non stop od loseg resolve-ovanja dep-ova i slicno i na to treba skrenuti paznju - ali treba skrenuti paznju i kada se situacija popravi po tom pitanju. Ja licno ne volim te mesavine derivata jacih distribucija, npr mandriva based with synaptic, c'mon :) Ali to ne znaci da neko ne voli da ima easy as pie distro ne osvrcuci se na ono ispod haube...
[ dany12 @ 22.04.2010. 14:33 ] @
Citat: BBS: A ima li razlike između njega i Gentoo linuxa?
Šalu na stranu kako se uopste jedna distibucija čiji je cilj da što više nalikuje Winu može porediti sa distribucijama kakav je Arch a to se ovde prečesto radi
A zasto da se ne porede,kad danas postoje mnogi koji tvrde kako se sistem moze bolje podesavati kroz gui alate nego putem terminala,pa cak ima jedan veliki broj naprednijih linux korisnika koji koriste ubuntu,pclinuxos,mint ili neki drugi distro koji se preporucuje za pocetnike i ne zele da se prebace na neke druge distribucije kao sto su fedora ili debian,a arch ili gentoo da i ne spominjem.Ja sam samo hteo da istaknem prednosti ove druge strane.
[ Srđan Pavlović @ 22.04.2010. 14:53 ] @
Rasprave takve prirode "sta je bolje, GUI, konzola",
ko sta vise voli... sta god, ostavite za Advocacy forume (vec ima tema tamo).
Tema je PCLinuxOS ovde.
[ Ixtis @ 22.04.2010. 20:51 ] @
Aj` da i ja kažem štogod o najnovijem PCLinuxOS-u. Daklem, to je jedina distribucija koja je do sada, u live modu, prepoznala wi-fi na laptopu - što me je oduševilo!
Instalirao sam ga radi probe, i..., što se tiče mog laptopa (HP6735s), nema šta da traži pored Debiana. I tu se završilo moje druženje sa dotičnim!
Jednostavno, nisam mu našao ni jednu jedinu prednost u odnosu na Debian, (u stvari ima jedna, brže otvara Main Menu, kada na njega klikneš :-) ) a ima dosta nedostataka.
Zaključak: na laptopu i dalje ostaje deka Debian, a na PC-ju Arch!
[ combuster @ 22.04.2010. 21:09 ] @
A koje nedostatke ima? Nisam ga probao pa me zanima...
[ Ixtis @ 22.04.2010. 21:41 ] @
Citat: combuster: A koje nedostatke ima? Nisam ga probao pa me zanima...
Prvo i osnovno: izgled fonta na ovoj distribuciji (i gnome i kde okruženje). To je, bar meni, odvratno kako izgleda. Mutnjavo sa nekom senkom, ma odvratno, ne znam kako drugačije da objasnim. Šta god da sam pokušavao, a pokušavao sam - naravno, nije mi uspelo da ovo sredim. A bez toga meni je operativni sistem neupotrebljiv!!! Pa na Debianu kad naštelišem bree, to je oštro kao nož za pečenje, a ovde mi treba neke 3d naočare, ne bi li možda sve ovo na PCLinuxOS-u imalo smisla. Ne znam, možda nekome ovakav izgled fonta i odgovara, ali meni definitivno NE!
Drugo, i meni vrlo bitno, visina temperature laptopa, koja je i ovde (kao i na Arču) dosta višlja nego na Debianu!
Treće i manje bitno, ali meni ide na živce, je što PCLinuxOS, prilikom instalacije instalira brdo, meni, nebitnog softvera, ali baš brdo; pa posle ja treba dva sata da se mučim, i zlopatim sa brisanjem istih, kao i njihovih repova.
Četvrto, ne mogu nikako da svarim kombinaciju Synaptic & rpm. Šta ću, ja Synaptic vezujem striktno za deb, i to je to!
Ostale sitnije zenzacije sam već pozaboravljao. Ja i dalje čekam na distro koji će raditi na mom laptopu, bar rame uz rame sa deka debianom (Čekajući Godoa).
[ combuster @ 22.04.2010. 21:50 ] @
Citat:
Četvrto, ne mogu nikako da svarim kombinaciju Synaptic & rpm.
Zbog toga ga nisam ni isprobao ;-) Dakle ima propusta, mada pazi, ovaj bug sa pregrevanjem - resice se valjda kroz neki update opensource drajvera, ono jes da popizdis kako je lose powermanagment odradjen u ovim trenutnim verzijama... :(
[ Ixtis @ 22.04.2010. 22:11 ] @
Citat: combuster: Zbog toga ga nisam ni isprobao ;-) Dakle ima propusta, mada pazi, ovaj bug sa pregrevanjem - resice se valjda kroz neki update opensource drajvera, ono jes da popizdis kako je lose powermanagment odradjen u ovim trenutnim verzijama... :(
Ja mislim da pregrevanje nije do drajvera za grafiku, već do novijih kernela (i poprilično sam ubeđen u to). A taakoo me mrzi da se zezam sa kompajliranjem kernela... to sam radio nekada davno na RedHat-u, i mrzi me bree da se ponovo zezam sa tim...
[ combuster @ 22.04.2010. 22:26 ] @
Sta znam, zalilo mi se par ljudi, kada su nabudzili catalyst-e spustila se temperatura za dobrih 5-10C na CPU u zavisnosti od graficke, tako da kontam da je donekle to bio problem kod ATI-ja.
[ Ixtis @ 22.04.2010. 22:55 ] @
Pa ja isključivo i koristim ATI-jeve oficijalne drajvere, tako da u mom slučaju, to sigurno nije do grafike. Ma nema veze.
Ostaće debian još dugo, dugo na lapu. Nešto sve manje imam volje da se zezam sa raznoraznim distroima, i na kraju nešto sj.ebem na makini.
Ali zato bata combuster-u, Arch leti na Desktopu. Zaista pravo osveženje za mene.
[ BBS @ 23.04.2010. 16:47 ] @
Tesko da je do grafike jer recimo Sabayon "daje" do deset stepeni nizu temperaruru od Ubuntu ili Mint linuxa
A sto se poređenja tice ponavljam ne može neko da kaže za distribucije namenjene pocetnicima i koje su po defaultu Out-Of-Box ttj. većina stvari je predviđena da radi bez ikakvog podesavanja znas dobre su ali je bolja distribucvaija za koju se vecina stvari kompajlira i prilagođava korisniku tj sistemu.
Takva poređanja su besmislena jer to je kao da se poredi Yugo i Ferari i onda neko kaže moeže jer je reč o automobilima
[ dany12 @ 23.04.2010. 21:11 ] @
Citat: Ixtis: Ja mislim da pregrevanje nije do drajvera za grafiku, već do novijih kernela (i poprilično sam ubeđen u to). A taakoo me mrzi da se zezam sa kompajliranjem kernela... to sam radio nekada davno na RedHat-u, i mrzi me bree da se ponovo zezam sa tim...
Do kernela nije sigurno,ja nikad nisam imao problem sa temperaturom,imam laptop HP6715b i temperatura je oko 40 stepeni,ventilator se ukljucuje na 44 a gasi na 40.Ovaj najnoviji 2.6.33 kernel je najbolji do sada,kms radi fenomalno sa ati-jevim open drajverom,prvi put compiz radi bez greske.
[ Srđan Pavlović @ 23.04.2010. 21:11 ] @
Mogu pokusati dati neko objasnjenje.
Posto su u laptopu komponente prilicno "zbijene", toplotna disipacija
CPU-u moze dosta da utice na ambijentalnu temperaturu, tj. na temperaturu
okolo CPU-a, oko ostalih komponenti racunara (HDD, GPU...)...
Verovatno se razlikuje od modela do modela zbog izvedbe hladnjaka i
polozaja komponenti, ali sam siguran da CPU rezim rada i njegovo grejanje
moze uticati i na poneki dodatni stepen i na ostale komponente u blizini.
Ja recimo gledam da CPU drzim, i na desktopu i na laptopu, na minimalnom
taktu, a takt "on_demand" povecavam samo kada je zaista potrebno da CPU
radi najbrze, jer to u sustini na jacim racunarima potrebno samo za po neke aplikacije,
u najvecem broju slucaja ne primetim razliku u prakticnom radu kada je takt CPU-a
nizak, office rad, internet.. itd.
Tako da, vidite kako vam radi cpufreq daemon, koje su temperature CPU-a sa razlicitim
rezimima rada, i kako koreliraju temperature CPU-a, HDD-a, i GPU-a (narocito
u laptopovima zbog zbijenih komponenti) gde ako CPU dosta greje i stvara vislju
ambijentalnu temperaturu moze biti uticaja i na ostale komponente po pitanju temperature.
[ Ixtis @ 23.04.2010. 21:57 ] @
Citat: dany12: Do kernela nije sigurno,ja nikad nisam imao problem sa temperaturom,imam laptop HP6715b i temperatura je oko 40 stepeni,ventilator se ukljucuje na 44 a gasi na 40.Ovaj najnoviji 2.6.33 kernel je najbolji do sada,kms radi fenomalno sa ati-jevim open drajverom,prvi put compiz radi bez greske.
Mogu samo da kažem: "Svaka čast, ako ti AMD na laptopu drži temperaturu oko 40 stepeni"!
[ dany12 @ 24.04.2010. 12:55 ] @
Prvo sto sam uradio je sto sam stavio na "ondemand" u /etc/conf.d/cpufreq,i imam tri stepena rada 800MHz,1.6 GHz i 1.8GHz.Medjutim skoro uvek mi radi na 800MHz,to proveravam sa
Code: watch grep \"cpu MHz\" /proc/cpuinfo
Drugo,rastavio sam lap oko 5 cm od stola i redovno cistim ventilacione kanale sa komprimovanim vazduhom.
[ BBS @ 25.04.2010. 00:00 ] @
Citat: Srđan Pavlović:
Posto su u laptopu komponente prilicno "zbijene", toplotna disipacija
CPU-u moze dosta da utice na ambijentalnu temperaturu, tj. na temperaturu
okolo CPU-a, oko ostalih komponenti racunara (HDD, GPU...)...
Verovatno se razlikuje od modela do modela zbog izvedbe hladnjaka i
polozaja komponenti,
Kako onda objašnjavaš da isti laptop kad radi pod Windows 7 Ultimate ima 20 stepeni a Sabayon 10 stepeni nižu temperaturu od recimo Minta ili Ubuntu linuxa (isti laptop dakle)?
Citat: Srđan Pavlović:
Ja recimo gledam da CPU drzim, i na desktopu i na laptopu, na minimalnom
taktu, a takt "on_demand" povecavam samo kada je zaista potrebno da CPU
radi najbrze, jer to u sustini na jacim racunarima potrebno samo za po neke aplikacije,
u najvecem broju slucaja ne primetim razliku u prakticnom radu kada je takt CPU-a
nizak, office rad, internet.. itd.
Tako da, vidite kako vam radi cpufreq daemon, koje su temperature CPU-a sa razlicitim
rezimima rada, i kako koreliraju temperature CPU-a, HDD-a, i GPU-a (narocito
u laptopovima zbog zbijenih komponenti) gde ako CPU dosta greje i stvara vislju
ambijentalnu temperaturu moze biti uticaja i na ostale komponente po pitanju temperature.
Zar ti za ovako nešto nije neophodna podrška procesora tj. da procesor omogućava tako nešto. Teško da bilo koji daemon ili aplikacije koje su inače tome namenjene mogu da daju tj. obore takt procesora a time i spuste radnu temperaturu.
Na Ubuntu nije funkcionisalo, što je i logučno, jer ako procesor ne podržava tu opciju džaba što info pokazuje da je cpu na ispod 1000 a on šiba na skoro "dve i po" hiljade. Uostalom može se i proveriti sa :
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
ili
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
[Ovu poruku je menjao BBS dana 25.04.2010. u 01:10 GMT+1]
[ BBS @ 29.04.2010. 01:55 ] @
Kad procesor omogućava skaliranje onda je tu zanimljivo ovako nešto: http://grano.la/help/?os=linux&download
[ tdjokic @ 29.04.2010. 03:50 ] @
Skinuo sam Gnome verziju PCLinuxOS-a i probao ga kao Live, onakvog kakav jeste, bez ikakvih dodavanja ili promena.
Pokretanje je proteklo glatko, za razliku od Ubuntua PCLinux je prepoznao graficku (nvidia) i monitor i sliku postavio na sredinu. Prepoznao je USB vajerles adapter (onaj prijemnik signala koji mu salje ruter, ne znam tacno ni kako se kaze) za koji je u Ubuntu trebalo instalirati drajver. I sve ostalo je proslo dobro, koliko sam video ovako na brzinu.
Nekad se neke distribucije malo promene nakon instalacije na hd u odnosu na rad kao Live, ali ako ovo ovako radi i nakon instalacije onda je super. Ionako se za njega govori da je to distribucija kakva bi Mandriva trebala biti, tj. ucenik je nadmasio profesora.
[ BBS @ 30.04.2010. 19:10 ] @
Gnome verzija PCLinuxOS
POsle podizanja u LIve modu crn ekran na laptopu i zakucavanje prosto milina
[ Srđan Pavlović @ 01.05.2010. 12:24 ] @
Citat: Zar ti za ovako nešto nije neophodna podrška procesora tj. da procesor omogućava tako nešto. Teško da bilo koji daemon ili aplikacije koje su inače tome namenjene mogu da daju tj. obore takt procesora a time i spuste radnu temperaturu.
Naravno, podrazumeva se da procesor podrzava skaliranje frekvencije.
[ _goThic_ @ 02.05.2010. 21:06 ] @
Instalirao sam Zen Mini na Asus netbook. Pre toga je bio Ubuntu Netbook Remix.
Za sada sam primetio da mi jedino multimedia tasteri (F+...) ne rade... Ne znam sto.
Inace, u celini, mislim da je Zen bolje resenje za netbook od UNR.
Ah da, postoji i opcija da skenira wireless mreze. Wi-fi uredjaj je prepoznao, al ne uspeva nista da pronadje?
[ tdjokic @ 03.05.2010. 02:41 ] @
O wireless-u do pre par dana nisam imao pojma, tako da se izvinjavam ako lupam.
Citat: Wi-fi uredjaj je prepoznao, al ne uspeva nista da pronadje? Mislim da treba da udjes u Control panel ili nesto slicno i da tamo izaberes par parametara za wi-fi uredjaj da bi zaista proradio i nakon toga bi verovatno pronalazio.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|