[ Blue82 @ 18.04.2010. 17:16 ] @
Code:

Public Class Form1
    Private WithEvents Cn As ADODB.Connection
    Private WithEvents rsRecordSet As ADODB.Recordset
    Private WithEvents rstempcode As ADODB.Recordset

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        'Dim br_konta As String
        Dim rsRecordSet As New ADODB.Recordset
        rsRecordSet.CursorLocation = ADODB.CursorLocationEnum.adUseClient
        rsRecordSet.CursorType = ADODB.CursorTypeEnum.adOpenStatic
        rsRecordSet.LockType = ADODB.LockTypeEnum.adLockBatchOptimistic

rsRecordSet.Open("SELECT * FROM Tabela where Konto LIKE '1%'", Cn)
        MsgBox(rsRecordSet.RecordCount)
        DataGridView1.DataSource = rsRecordSet
    End Sub

Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
        Cn = New ADODB.Connection
        Cn.Open("Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Persist Security Info=False;Data Source=C:\Documents and Settings\home\Desktop\Baza za zakljucni\Baza za zakljucni.mdb")
    End Sub
End Class

EDIT

A ocigledno mi ne radi ni jednostavno citanje upita, npr.

Code:

textbox1.text=rsRecordset!Konto

[Ovu poruku je menjao Blue82 dana 18.04.2010. u 19:44 GMT+1]
[ Blue82 @ 18.04.2010. 19:50 ] @
Zar niko da mi pomogne oko najprostije stvari???
Ne mora biti za 2010, 99% je identicno i u 2008-ici.
[ mmix @ 18.04.2010. 20:02 ] @
Nisi dao koji te exception baca program i na kojoj liniji.
[ Blue82 @ 18.04.2010. 20:25 ] @
Ne desava se apsolutno nista. U prvom primeru sve prodje bez ikakvog obavestenja, jedino se u data gridu ne pojavi nista. Odgovor na upit bude tacan, to proverim sa rsRecordset.recordcount i vidim da je pronasao tacan broj odgovora na upit.

Kod ovoga
textbox1.text=rsRecordset!Konto
kaze da tip rsrecordseta ne moze da se konvertuje u tip textbox1.text.
Znaci pitanje je jednostavno. U promenjivoj rs.Recordset imam odgovor baze na upit, sada jos trebam da u datagridu prikazem to.

I drugo, posto je to verovatno kao u verziji 6 u jednom redu, molim te napisi mi kako da ocitam vrednost, obrisem i update-ujem u bazi.
Citanje npr u formatu TextBox1.Text= (neka vrednost iz baze iz kolone Konto)

[Ovu poruku je menjao Blue82 dana 18.04.2010. u 21:54 GMT+1]
[ Blue82 @ 18.04.2010. 22:24 ] @
Uspeo sam da pronadjem resenje za ocitavanje vrednosti. Caka je da se iz nekog razloga ne moze direktno vresnost recordSeta dodeliti TextBox-u nego se mora dodeliti nekoj promenjivoj pa onda tu promenjivu strpati u textbox

Code:

Dim zapis As String
        zapis = rsRecordSet.Fields("Konto").Value
        TextBox1.Text = zapis

I to na ovaj nacin radi. Ali jos uvek ne mogu da updejtujem zapis

Code:

rsRecordSet.Update("Konto", "1000")

npr ovaj code ne radi, nema izvestaja o gresci ali ne desi se nista tj ostane stara vrednost u bazi.
[ mmix @ 19.04.2010. 08:00 ] @
A sto ti uopste koristis ADO u .NETu preko COM interopa kad u istom imas ADO.NET?

I btw, recordset nije isto sto i record, recordset je niz/kolekcija recorda, bez obzira sto isti ima samo jedan element moras da iz njega izvuces record (npr indeksirajuci ga, tj rsRecordSet[0])

Pretpostavljam da si presao sa VB6 platofrme, mozda bi trebalo prvo da prodjes neke tutorial ili uputstva.

Podji nor, odavde, http://msdn.microsoft.com/en-us/vbasic/ms789086.aspx
[ Blue82 @ 19.04.2010. 08:29 ] @
Pa navikao sam na taj ADO a u .net-u imam samo jučerasnji dan iskustva otuda takvi problemi. Kada prelayim na novo obicno u njemu pronalazim sve sitnice, isprobam pojedinacno i to manje vise radi. Malo sam probao da vidim kako rade baze pa mi delimicno ide.

Juče sam na to izgubio bukvalno ceo jedan dan.
Hajde molim te pogledaj projekt, i samo da updejtuj da zavrsim sa bazom. Bas me je nanervirala.
[ mmix @ 19.04.2010. 08:41 ] @
Pa ne bih da te ucim pogresno, ako me razumes, batali ADO to ti vise ne treba i neke stvari se rade totalno drugacije. Ozbiljno, vb.net nije vbX (x>6), to je potpuno drugacija platforma i kao takvu treba i da je tretiras, znas sintaksu jezika, super, sve ostalo je drugacije i bukvalno ucis od pocetka.

Bili su i neki quick-start tutoriali na netu ali vise ne mogu da ih nadjem.
[ Blue82 @ 19.04.2010. 08:56 ] @
.... Imas li onda neki simple link za taj drugaciji nacin da se opet ne zapetljam. Treba mi osnovno, otvoriti konekciju procitati vrednost, update vrednost i delete vrednost, nista vise, nista manje.
[ michaelk @ 19.04.2010. 09:06 ] @
Mislim da treba ovako :

rsRecordSet.Fields("Konto").Value = "1000"
rsRecordSet.Update()

pod uslovom da nisi zatvorio konekciju.
[ mmix @ 19.04.2010. 09:09 ] @
Evo ti npr ovaj link

http://quickstart.developerfus...wto/doc/adoplus/employees.aspx
[ Blue82 @ 19.04.2010. 09:25 ] @
Citat:
Mislim da treba ovako :

rsRecordSet.Fields("Konto").Value = "1000"
rsRecordSet.Update()

pod uslovom da nisi zatvorio konekciju.

Probao sam i ovu varijantu pa isto neće sto me yaista cudi.

@mmx sada cu pogledati, hvala!

EDIT
pretpostavljam da je ovo vezano sa SQL , mora li se nesto promeniti za Access?
[ mmix @ 19.04.2010. 09:38 ] @
ADO.NET uvek radi na isti pricnip samo se razlikuje provajder kojeg koristis. U tvom slucaju ti treba OLEDB provajder (pogledaj: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/a6cd7c08.aspx)

Znaci sve je isto samo sto umesto SqlConnection koristis OleDbConnection, itd. POsto svi oni nasledjuju iste bazne klase metodi i propertiji su isti.