[ CONFIQ @ 18.04.2010. 20:30 ] @
Nesto iz kuce FSF,
http://patentabsurdity.com/
Naslov se govori. Bas sad sam pogledao film, nije lose...
Ne verujem da ce da bude neka velika diskusija na ovom topiku, na kraju krajeva svi mrzimo patentiranje software-a !
[ Ivan Dimkovic @ 18.04.2010. 20:46 ] @
Ja nemam problem sa softverskim patentima per-se.

Mislim da je daleko veci problem u granici ispod koje se nesto ne moze smatrati patentabilnom inovacijom.

Ta granica je, IMHO, previse niska.

Kada bi se ta granica podigla, opao bi i broj aplikacija, i samim tim bi ceo sistem mogao da dise i da se kontrolise.

Takodje, ceo taj termin "softverski patenti" je idiotizam... danasnji moderan hardver uvek biva kontrolisan od softvera i sama logika operacije se gotovo uvek izvrsava kao softver. Nema apsolutno nikakve razlike izmedju cisto hardverskog aparata, ili hardverskog aparata sa memorijom i jedinicom za procesiranje koja obavlja taj proces uz pomoc instrukcija koje se zovu programski kod.

Najbolji primer su MP3 patenti - iako je vecina MP3 enkodera cist softver, patenti uopste nisu "softverski" i vaze u celom svetu, i u zemljama u kojima nije moguce patentirati "softverske patente".

Svaki iole ozbiljniji softverski pronalazak se moze predstaviti kao hardverski aparat.
[ NicholasMetropolis @ 20.04.2010. 00:37 ] @
My 0.02$:

Softver = Matematika

Ako imaš univerzalnu tjuringovu mašinu koja obavlja neki proces, taj proces se ne može patentirati. Ostalo je podložno patentima.
[ CONFIQ @ 20.04.2010. 22:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ja nemam problem sa softverskim patentima per-se.

Hah... Pa nisam ni ocekivao drugacije.
Mislim ako bi ja potrosio tako puno vremena "opisivajuci" moj izum jako bi se nadao da nisam potrosio tako puno energije i vremena bezveze.
Ono, pokusavam da se identifikujem sa ljudima koji su pisali dokumentaciju za naprimer patent #7,415,666. Radi se o dva dugmeta, page-up & page-down. Ako bi ja proveo 3+ nedelje (ili kolko vec?) pisajuci dokumentaciju za ovako nesto, morao bi da motivisem samog sebe da je to jako vazno i jako verovao u to sto radim jer bez te motivacije ili bi nasao drugi posao ili bi se ubio :)

Jako je zanimljivo ko zaradjuje na tim patentima, Patent advokati, patent trolls...
Jos zanimljive je ko gubi na ovome, posto kompanije moraju da finansiraju patent advokate/trollove samim tim njihovi proizvodi su skuplji a ko onda kupuje te proizvode?
Ja i ti :(

Mislim da film objasnjava mnogo bolje od mene, si pogledao?