[ Jovana86 @ 19.04.2010. 16:16 ] @
Zadatak glasi.... Dokazati da prostor relnih ogranicenih nizova nije separabilan.. I da je Banahov. Dobro bi mi doslo jedno lepo i detaljno objasnjenje... Hvala svima... |
[ Jovana86 @ 19.04.2010. 16:16 ] @
[ Nedeljko @ 19.04.2010. 17:22 ] @
[ Jovana86 @ 19.04.2010. 18:36 ] @
za banahov smo dokazivali nesto u tri faze..u prvoj, uzme niz iz tog prostora i pokazuje da konvergira u R..u drugoj, pokazuje da je ogranicen.. a u trecoj da konvergira u tom prostoru..nije bas cist racun...a za separabilnost ...tako nesto slicno sam nasla na internetu...ali bi ti moj profesor samo napisao objasnjenje....????... :).. mi smo pravili neke otvorene lopte L(<xk>,1/2) gde mi je <xk> neki niz iz {0,1}N, pa je pokazivao racunski da je taj prostor kardinalnosti c...ima tu svega pa mi zato nije bilo nista jasno,to je verovatno slicno sto si i ti napisao... mada hvala i na ovome..
[ Nedeljko @ 19.04.2010. 19:13 ] @
Pa, uradi nešto sama. Ovo nije servis za izradu zadataka, već za pomoć u rešavanju.
Lopti ima isto koliko i podskupova od N, a to se valjda zna da je c. Ako bi X bio neki gust podskup, onda bi se svaki od centara morao naći na rastojanju manjem od 1/3 od neke tačke skupa X, pa bi ona bila u toj kugli, a zbog disjunktnosti ne može biti niujednoj drugoj. Stoga tačaka skupa X mora biti najmanje koliko i kugli (imaš 1-1 preslikavanje skupa kugli u X), pa X ne može biti prebrojiv. Dao sam ti skicu, a ti kompletiraj rešenje. Da, kompletnost se sastoji od ta tri jednostavna koraka. [ Jovana86 @ 19.04.2010. 21:03 ] @
Trebalo je da procitas moju poruku pa tek onda da odgovoris, jer ja nisam trazila samo skicu... Svakako hvala
[ Bojan Basic @ 19.04.2010. 22:54 ] @
Pravila ovog foruma nalažu da najpre pokušaš sama — pa ako negde zapneš, kažeš dokle si stigla i gde si zapela, i neko ti onda pomogne da kompletiraš rešenje. Nedeljko ti je dao neke smernice. Probaj da postupiš prema njegovim upustvima, pa se javi opet s opisom šta si pokušavala i šta ti od toga nije išlo.
[ Jovana86 @ 20.04.2010. 13:40 ] @
Sve vreme pokusavam da vam objasnim da imam resenje ali mi treba objasnjenje, tako sam i napisala, ali ako ne znate u redu je. Bojane, ako ne mozes da pomognes, nemoj ni da mi odmazes. Zadatak je uspesno priveden kraju...
[ holononi @ 20.04.2010. 13:59 ] @
Hajde napiši rešenje da i mi neznalice nešto naučimo.
[ petarm @ 21.04.2010. 12:37 ] @
Citat: Jovana86: Sve vreme pokusavam da vam objasnim da imam resenje ali mi treba objasnjenje, tako sam i napisala, ali ako ne znate u redu je. Bojane, ako ne mozes da pomognes, nemoj ni da mi odmazes. Zadatak je uspesno priveden kraju... Mislim da bi najbolje bilo da skeniras resenje i da onda tacno ukazes na korake koji te muce. Te 2,3 strane skeniras, prikacis ih kao slike uz poruku i postavis pitanje. [ number22 @ 22.04.2010. 12:00 ] @
Imam slicno pitanje. Kako dokazati da je prostor svih nizova koji konvergiraju ka nuli [c0] separabilan. Znam da je prostor svih konvergentnih nizova [c] separabilan. Da li to vazi i za [c0] jer je podskup od [c]? Metrika je d(X,Y) = sup|Xn-Yn| za n >= 1.
[ Nedeljko @ 22.04.2010. 14:17 ] @
Da, potprostor separabilnog prostora je separabilan.
No, možeš i direktno to da dokažeš na sličan način. Fundamentalni niz je niz svih vektora koji na jednom mestu imaju jedinicu, a na ostalim nule. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|