[ mrkidivx @ 15.01.2004. 10:55 ] @
Da li uzeti 2 hard diska od po 80GB ili 1 od 160?
[ Vertygo @ 15.01.2004. 12:40 ] @
Pa bolje je 2 od 80, u slučaju da ti crkne jedan, ostaje ti drugi...
[ ivanvuk @ 16.01.2004. 19:54 ] @
Ja bih isto radije uzeo 2x80gb, zato shto je praktichnije ako se igrash sa vishe operativnih sistema, ako zelish negde da nosish hard, i uopshte ako se bakcesh sa takvim stvarima. Isto tako i ako imash RAID kontroler ili zelish da ga nabavish, imash razne opcije sa dva ista hard diska. Dakle u koliko si zahtevan korisnik, i bavish se komplikovanijim stvarima, imash dosta prednosti sa dva harda.

Mana je to shto ti zauzimaju jednu celu IDE granu, pa ukoliko imash samo ukupno dve (primary & secondary) ogranichen si na josh samo dva uredjaja! Npr. CD rom i DVD. A ako zelish da dodash josh i rezach, moracesh da izbacish neshto od ovoga. Ili ne daj boze DVD rezach :))) Mada uvek mozesh da kupish i dodatni IDE kontroler!


Ukoliko se igrash, slushash muziku, i radish neke obichen stvari sa kompom, onda nije tako bitno, ali ostaje vrlo jak razlog koji je prethodno dat! :))

Mislim to sa crkavanjem jednog!
[ Billy_boy @ 16.01.2004. 20:08 ] @
Postoji jos jedan razlog:

Recimo da imas muzike ili filmove na kraju prostora na hardu, a win pri pocetku i gledas film ili slusas muziku, a windowsi koriste swap file i stalno nesto zapisuju na hard. To znaci da ce glava harda stano setati s kraja na kraj, sto meni na Maxtoru od 80 Gb proizvodi skljocanje koje zivcira, a vjerojatno da je muzika na drugom hardu bi oba dulje trajala. Druga stvar ti je to sto ti je "pametno" ne drzati dva opticka uredjaja na istom IDE kabelu kao ni dva Harda (nece se nista dogoditi, ali navodno je bolje ne stvljati tako), pa je najbolje staviti:
Primary:
- Master: Hard disk
- Slave: DVD ili CD rom
Secondary:
- Master: Przilica
- Slave: Hard

Tom kombinacijom imas istovremeni pristup sadrzajima oba diska bez gubitka na brzini, a ako imas przilicu ona ima veci "prioritet" nad IDE kabelom.

Znaci u svakom slucaju su dva bolja nego jedan.
[ hrkljus @ 18.01.2004. 20:55 ] @
Citat:
Druga stvar ti je to sto ti je "pametno" ne drzati dva opticka uredjaja na istom IDE kabelu kao ni dva Harda (nece se nista dogoditi, ali navodno je bolje ne stvljati tako)


Hmmm.... a ja procito u uputstvu za svoj CD-ROM (napisano crvenim slovima) da se nikako ne stavlja CD i HDD na isti IDE kanal jer navodno ATA/IDE radi brzinom najsporijeg uredjaja na kanalu, u ovom slucaju to je CD.
Ne pravim se pametan, mozda je ovo sto ja tvrdim netacno.... Molim nekoga strucnog za objasnjenje jer me jako zanima: da li je pametno stavljati jedan HDD kao master a drugi kao slave... ako nije molim objasnjenje
[ ivanvuk @ 20.01.2004. 03:30 ] @
Iskreno, shto se toga tiche, ja mislim na osnovu iskustva da je potpuno sve jedno.

Mozda jedino, kada koristish on the fly rezanje cdova sa chitasha na rezach nije preporuchljivo da i chitach i rezach budu na istoj grani. Dakle jedan bi mogao da bude na primary, a drugi na secondary. Isto se odnosi i na napajanje, pozeljno je da rezach ima svoje zasebno napajanje (mislim kablic), da ga ne deli sa nekim hard diskom ili cd romom i gomilom kulera :)) Ali u vecini sluchajeva i to ce raditi kako god da ga stavish. Mislim na moderne kvalitetnije ploche, za neke low cost ne znam stvarno.
[ pctel @ 20.01.2004. 15:39 ] @
Komunikacija izmedju uredjaja je brza kada su na razlicitim IDE granama. Oni uredjaji koji redje medjusobno razmenjuju podatke idu na istu granu.
[ hrkljus @ 20.01.2004. 17:13 ] @
Citat:
pctel:
Komunikacija izmedju uredjaja je brza kada su na razlicitim IDE granama. Oni uredjaji koji redje medjusobno razmenjuju podatke idu na istu granu.


Dobro to, al' nisi direktno odgovorio na pitanje: u diskusiji je receno da iz nekog razloga nije dobro kaciti 2 hdda na istu granu. Moje je pitanje: da li je to tacno i zasto je to tako?
Ponavljam: u uputstvu za cd-rom je navedeno da se cd nikako ne kaci kao primary-slave jer to ce navodno da uspori hdd ako je postavljen kao primary master... Po toj logici onda je bolje da se oba diska nakace na jedan IDE kanal a da sporiji, opticki uredjaji idu na sekundarni IDE kanal.
Da li sam upravu?
[ BeastMaster @ 20.01.2004. 17:51 ] @
Nije preporučljivo kačiti HDD i CDROM na istu IDE granu jer može doći do usporenja harda u radu.
[ hrkljus @ 21.01.2004. 07:27 ] @
Tako sam i mislio. Hvala :)
[ kUdtiHaEX @ 21.01.2004. 08:33 ] @
Citat:
ivanvuk:
Mana je to shto ti zauzimaju jednu celu IDE granu, pa ukoliko imash samo ukupno dve (primary & secondary) ogranichen si na josh samo dva uredjaja! Npr. CD rom i DVD. A ako zelish da dodash josh i rezach, moracesh da izbacish neshto od ovoga. Ili ne daj boze DVD rezach :))) Mada uvek mozesh da kupish i dodatni IDE kontroler!


Ukoliko se igrash, slushash muziku, i radish neke obichen stvari sa kompom, onda nije tako bitno, ali ostaje vrlo jak razlog koji je prethodno dat! :))

Mislim to sa crkavanjem jednog!Eto to nije tacno. Svako moze da qpi jedan PCI ATAXXX kontroler i da ubode josh IDE uredjaja.....
[ pctel @ 21.01.2004. 11:51 ] @
Citat:
hrkljus:
...nisi direktno odgovorio na pitanje: u diskusiji je receno da iz nekog razloga nije dobro kaciti 2 hdda na istu granu. Moje je pitanje: da li je to tacno i zasto je to tako?


Namerno nisam direktno odgovorio na pitanje, jer se neke stvari suvise generalizuju. To je potpuno individualna stvar i u opstem slucaju ne vazi, ali evo zasto npr. kod mene vazi:
u racunaru imam 2 HDD-a, oba koristim u radu i svakodnevno prebacujem vece kolicine podataka sa jednog na drugi. Sa druge strane CD i rezac upotrebljavam redje od 1 mesecno, u njima ne stoji disk pa racunar ne obraca paznju na njih, nista se ne usporava. Ovako, imam duplo vecu brzinu kopiranja podataka sa HDD na HDD nego kada su na istoj IDE grani. Ako promenim sklonosti i pocnem da rezem CD-ove po ceo dan, logicno je da rezac i HDD ili CD sa kog obicno rezem moraju biti na razlicitim IDE granama. Suprotno tome, ako mi bude trebalo da neki CD po ceo dan stoji u Cd citacu, jasno je da nece biti na istoj grani kao i HDD sa operativnim sistemom.

2 uredjaja na istoj grani ne mogu istovremeno da salju/primaju podatke vec slave uvek ceka da master zavrsi. To su delici sekunde, ali nakupi se podosta vremena, pa na istu granu ne treba stavljati uredjaje koji obicno istovremeno treba da rade. Neka opsta preporuka se ne moze dati jer nekom istovremeno rade 2 HDD-a a nekom HDD i rezac...

[ ivanvuk @ 22.01.2004. 03:11 ] @
Dragi kUdtiHaEX, da si malo bolje prochitao to shto si citirao, video bih da sam upravo to i rekao! (5. red citata)

ali nema ljutnje naravno :))))To shto PCTel kaze verujem da je tachno, ali iskreno nikada nisam primetio razliku u brzini, niti me je preterano zanimala, poshto imam jedan HDD i dva CD-ROMa. Dakle bez vishegigabajtnih prebacivanja podataka sa medijuma na medijum :))

Zakljuchak je da u principu nije toliko bitno ukoliko nisi posebno zahtevan korisnik bash po tom pitanju! Bash kao shto je otprilike i rekao!