[ djura1 @ 15.01.2004. 13:00 ] @
Trenutno radim u firmi koja se bavi projektovanjem racunarskih mreza. Posao nije los, ali mi je dosadio, tako da razmisljam da ga promenim. Voleo bih da se oprobam u razvoju softvera, ali imam dilemu, pa bih voleo mali savet.
Koji jezik se, po vasem misljenju trenutno najvise isplati uciti? C++ znam dosta dobro, a pre par meseci sam poceo da ucim javu. Medjutim, koliko sam video po raznim oglasima, najvise se traze PHP ili ASP programeri. Da li da batalim javu, pa da probam PHP? Ili da probam da ucim oba? Ne znam da li je dobro da se rasplinjujem na toliko strana, ili mozda da se koncentrisem na jedan jezik(C++). Da li su vece sanse za posao za web programere ili sistemske?

Drugo pitanje: kakve su mi sanse za posao bez nekog velikog iskustva? Naime, radio sam neke programcice u C++, ali nista ozbiljno. A opet, kako steci iskustvo u nekoj oblsti ako ne mozes da nadjes posao u njoj? (ovo mi izgleda kao zacarn krug)

Voleo bih da cujem vasa misljenja.
[ dinke @ 16.01.2004. 12:20 ] @
Ja sam pre par godina (2000-te) nakon zavrsenog fakulteta bio u slicnoj dilemi kao ti sada. Odabrao sam PHP cisto zbog toga sto je sa njim bilo lakse naci posao i nisam se pokajao. PHP je jezik koji se dosta lako savlada, ali kao i kod drugih tehnologija potrebno je vreme i iskustvo u razvoju softvera da bi se dosegao najvisi nivo. Kao pocetniku svakako su ti vece sanse da nadjes posao kao php (web) programer nego kao "sistemski" kako ti rece :)

Niposto ti ne bih preporucio da se rasplinjujes, vec se usresredi na jednu tehhnologiju, bilo da je to LAMP (Linux, apache, php/perl, MySQL) , .NET ili Java.

Pozdrav
Dinke