[ radarac66 @ 24.04.2010. 16:23 ] @
Da li je neko otvarao ovo sokocalo i zna li sta ima unutra.

Obzirom da sam ja jedan VELIKI NEVERNI TOMA, sumnjam da je ovo jos jedna u nizu
"zvaka za ludaka",,, pa ako neko ima nekih saznanja kako ovo cudo stedi 10_30%
mesecnih racuna za struju, da pravimo...

pozdrav ekipi
[ Odin D. @ 24.04.2010. 16:33 ] @
Nemam pojma o cemu pricas, ali znam da zakon o odrzanju energije mora da vazi u svako slucaju i u svakoj reklami, tako da je vjerovatno neka prevara u pitanju.

Drugo, ako i "stedi" struju, to moze biti samo na taj nacin da zakovrne fazu preko dozvoljene vrednosti, tako da ti se reaktivna komponenta snage poveca, pri cemu imas brojilo za struju koje nije u stanju da mjeri reaktivnu komponentu.

To je ranije bio slucaj sa svim brojilima privatnih potrosaca (ne znam kakva su ova nova digitalna brojila), a kod industrijskih potrosaca koja su imala neke masine koje su izrazito reaktivne, dodje ciko iz elektrodistribucije i donese specijalno brojilo.

Dakle, uzmi tu carobnu kutiju pa je otvori. Pa ako unutra ima neki blesavi kondenzator ili kalem, vjerovatno je zakovrtanje faze u pitanju i prevara elektrodistribucije, a ne stednja struje.
[ radarac66 @ 24.04.2010. 16:44 ] @
Nemam carobnu" kutiju, vec sam samo naisao na domacu licitaciju
(asocira na juzno voce iliti agrum a nije pomorandza).

Malo sam pitao cika Google-a, i dobri cika mi rece da to u belom svetu kosta oko 25-30$.

Zatim sam pitao neke stranske forumase i jedan mi dade semu unutrasnjosti na kojoj je na ulazu izmedju faze i nule
kondenzator od 6.2uF a iza njega na red 100nF, grec,i dve LEDare da bi se videlo da je ukljuceno.

Elem, ispade da samo ovaj kondenzator na ulazu toliko zakrene fazu da ustedi od 10 do 30% elektricne energije u domacinstvu...

Hm, hm...
[ Horvat I @ 24.04.2010. 16:54 ] @
http://www.siliconchip.com.au/cms/A_109592/article.html
[ Odin D. @ 24.04.2010. 17:15 ] @
Pa eto, znaci sigurno je da se radi o korekciji faktora snage (pomjeranje faze struje).

Citat:
radarac66: Elem, ispade da samo ovaj kondenzator na ulazu toliko zakrene fazu da ustedi od 10 do 30% elektricne energije u domacinstvu...
Hm, hm...

Ne stedi on nikakvu struju, vec samo pomjeri fazu struje da nije u fazi sa naponom. Potrosaci trose isto struje kao i do sad, ali neka brojila mogu da registruju potrosnju samo one struje koja je u fazi sa naponom.
Ako imas takvo brojilo, mozda pomogne, a inace ne.
[ robert63 @ 24.04.2010. 17:21 ] @
Vi mene zbunjujete sa tim NE-Ekonomicnim-Ludostima !!!

@Horvat I:

-Jel to na ulazu mreze kondenzator od 6.2 Farada / jedno 630Vac-a ?

--Pa koliki je taj kondenzator ?--Kao "Zamrzivac-Sanducar-450 Litara" ?

I sta sad,--to kolo treba da radi na mrezi ? ---Da lazira EDB ( distribuciju) ?

Ma nemoj,
Pa nisu oni "Tako Glupi" da moze svaka "šuša" koja naruci to "iz Fotelje"
-pa da NE placa ono sto potrosi,

Ta vremena su prosla.

POZ prvoklasnoj Ekipi !
[ Odin D. @ 24.04.2010. 17:37 ] @
6.2 Farada je sitnica.
Pogledaj npr. ovaj od 4000:
http://at.mouser.com/Power/Sup...ord=supercapacitor&FS=True

To su tzv. supercapacitori. Mos' ga koristiti ko bateriju. Drmnes ga nekim impulsom i napunis ga za sekund.

Ako ubodes taj u svoju uticnicu ima i komsiluku +- 5 kuca gore-dolje da ne otkucava nista :)
[ robert63 @ 24.04.2010. 17:46 ] @
Vec mi se svidja Kondenzator od "193,82 €"

-pa slošilo mi se,

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 25.04.2010. u 23:56 GMT+1]
[ espresso @ 24.04.2010. 17:54 ] @
Jeste li videli uopšte koliki je uređaj? Dakle, ništa od zamrzivača.

[ radarac66 @ 24.04.2010. 18:05 ] @
mislim da je izostavljeno "mikro" i na ulaznom konenzatoru, kao i na elko od 100 koji pegla napon za LEDare,
tako da to ne bi trebalo da predstavlja dilemu i razlog za sporenje.

Nego da se vratimo na pocetak:
Da li ova spravica zaista moze nesto da ustedi ili...???
(how to hack EDB)
[ Horvat I @ 24.04.2010. 18:28 ] @
Ljudi kako ne shvatate to je uredjaj za hakovanje dzepova lakovernih pokvarenjaka. Najsladje je ukrast od lopova!
Nisu mogli 2X da pogrese.
Da se i napravi po semi uredjaj osiguraci bi presvisnuli.
Da zanemarimo kond od 6F2, ledare bi svetlele mesec dana nakon nestanka struje
[ Odin D. @ 24.04.2010. 18:33 ] @
Ako je izostavljeno "mikro" onda nema sta da uradi. Zaboravi.

Dalje, nema ustede energije, samo potencijalna mogucnost da zayebe5 elektricno brojilo, ako i to moze.
Kad bi tako mogla da se ustedi energija, problem globalnog zagrijavanja (ako postoji) bi bio rjesen preko noci. Par kondenzatora, grec i eto ga svijet trosi 30% manje struje.
Dodas kondenzator u svaki potrosac jos u fabrici i eto imas ves-masinu koja trosi 30% manje struje od konkurencije!!! Tako i sa elektricnim sporetom, bojlerom, TA-peci, usisivacem, kompjetorom, televizorom, zamrzivacem, mjesalicom, hiltijem, i svim ostalim sto ti padne na pamet i odma si proizvodjac broj jedan u svijetu!

Eh, da tu ima nesto, valjda bi se neko ozbiljan zainteresovao za to.
[ radarac66 @ 24.04.2010. 18:39 ] @
Kolege dragi,

vrednosti elemenata smo apsolvirali iz nama dobro poznatih razloga,

no moje pitanje i dalje ostaje na snazi:

Ako zanemarimo onu sminku sa LED posle kondenzatora;

Mogu li tri kondenzatora od po 6.2uF
(na svakoj fazi po jedan)
da ustede na racunu na struju???

[ Odin D. @ 24.04.2010. 19:28 ] @
Faktor snage zavisi i od ostalih potrosaca, a ne samo od tog kondenzatora. Ako ti u citavoj kuci radi samo punjac za telefon, mozda ces sa tih 6.2 mikrofarada ustedjeti nekih 2 evra za 10 godina, pod uslovom da ti punjac radi min 12 sati dnevno, i da struja poskupi 14 puta u sledecih 10 godina.

Za to vreme, taj uredjaj ce ti crci cirka jedno 70 puta, pa jedino ako negdje imas nekog ko ce ti dati 70 komada dzaba, onda ga uzmi i ubodi u uticnicu.
[ veselinovic @ 24.04.2010. 21:09 ] @
Vec jednom rekoh, ali ima novih clanova pa cu ponoviti.
Istorijski gledano prvo je izmisljen strujomjer ( sprava za mlacenje novca ) i tek onda su poceli smisljati sta bi to moglo teci tuda da vrti pare, i logicno pronasli struju.
Dakle, definitivno nije moguce zeznuti distribuciju.
I jos nesto, ovo sokocalo bi trebalo biti kapacitivni potrosac. Potrosaci ( osim cisto omskih) su uglavnom induktivni. Ako spojite kondenzator na induktivni potrosac i jos ako se pogodi rezionantna frekvencija izmedju kondenzatora i induktivnog potrosaca ce teci izuzetno velika struja ( teoretski beskonacno velika) pa razmisljajte i o tome.
[ vranjin @ 25.04.2010. 09:09 ] @
Kondenzator koriguje cos f. Kod termogenih potrošača on je 1. Kod indukttivnih je manji od 1 i kondenzator ga približava jedinici da bi se smanjila reaktivna energija. Šta mi u kućama imamo od induktivnih potrošača?
[ radarac66 @ 25.04.2010. 18:57 ] @
frizidera,
zamrzivaca,
ves masina,
prigusnice za fluo rasvetu,
usisivac,
mikser,
super secko, ....
[ vranjin @ 25.04.2010. 20:46 ] @
Koliki je ukupan njihov udeo u utrosku? Mislim da je mali. Mislio sam na jace potrosace koji duze rade da bi se to isplatilo. korekcija cosf je isplativa u industriji. poz
[ magsavers @ 25.05.2010. 12:43 ] @
Bio sam na netu pa sam naleteo na Vasu temu. Ja sam narucio (poprilican broj) slican proizvod, tacnije 2 proizvoda. Monofazni i trofazni. Nisam ih jos ocarinio i nikome ne nudim na prodaju ovim putem da izbegnemo nedoumice. Nemam pojma da li uredjaj funkcionise. Znacu kada ga testiram. Koliko za sada znam jednofazni, ovaj o kome ste pricali pogodan je vise za zemlje gde je u domovima monofazna struja. Ovaj trofazni je poprilicno skup i nije isplativ za domacinstva. Kada ih uvezem videcete negde vec (PLACENU) reklamu. Bilo mi je zanimljivo i probacu pa da vidimo...
[ radarac66 @ 25.05.2010. 18:09 ] @
Tri monofazna vrse istu funkciju kao i jedan trofazni, odnosno ne bi trebali da budu vise od 3X skuplji od monofaznog.
(naravno, ukoliko nemaju neki jako veci broj elemenata, ili pak jace kondenzatore)

Molio bih te da svoja iskustva obavezno podelis sa nama, obzirom da si asociran nasom idejom,

hvala i pozdrav
[ magsavers @ 04.06.2010. 14:55 ] @
Stigli su mi ,,power saver,,-i. Juce i danas prevodim uputstva... Trofazni (60kw) deluje kud i kamo ozbiljnije: u aluminijumskom je kucistu, tezak malo vise od 2 kg i u obicnoj je cvrstoj kartonskoj kutiji (ocigledno je predvidjen za ugradnju. On je dosta skuplji od malog, plasticnog, monofaznog plug and save modela (radi se o SD-001 modelu). Uvezao sam potpuno legalno i jedne i druge. Trofazni cemo za vikend da montiramo u jednoj samoposluzi koja ima mesecne racune oko 80.000 din. pa cemo bas da vidimo za 30 dana sta se desilo. Vecina potrosaca u toj samoposluzi su frizideri, zamrzivaci i neonska rasveta pa bi tu uredjaj trebao da radi dobro. U uputstvu pise da ,,stedi,, do 30% ali ja bih bio zadovoljan i sa 8% - 10%. Ako uopste ne stede onda sam strasno pogresio i napravio sebi veliki trosak i ogroman posao (dogovor sa proizvodjacem, atesti, sertifikati, transport, carinjenje... 4 meseca posla). Mali se ubode u struju i trbao bi na toj fazi da ,,sredi,, struju. Jednofazni ce u maloprodaji biti izmedju 2800 din i 3000 din a trofazni 35.000 din - 40.000 din. sa ugradnjom. Za trofazni cemo davati dve garancije prvo na uredjaj 1 godinu i mesec dana da moze da se vrati ako ne ostvari ustedu bar 10% na prvom racunu. Znam i kako rade uredjaji ali to sve ima na internetu...Princip rada nije nov, svi sa ETF-a znaju kako to radi, znaju i iz elektro distribucije (oni nemaju nista protiv cak naprotiv...) Pozzz
[ robert63 @ 04.06.2010. 15:48 ] @
@magsavers

-Ti bas mislis da "Iz Fotelje" od NICEGA da napravis Pare ???

Citat:
magsavers:Vecina potrosaca u toj samoposluzi su frizideri, zamrzivaci i neonska rasveta pa bi tu uredjaj trebao da radi dobro. U uputstvu pise da ,,stedi,, do 30%

--Moje Iskreno Saucesce --za taj Projekat !

Pre mislim da ce biti ovaj scenario:

>Pise da,stedi,do 30% ali ja bih bio zadovoljan i sa 8% -10%.Ako uopste ne stede onda sam strasno pogresio i napravio sebi veliki trosak <

Iz Svake skole se ponesto nauci 'el -???

Aj sad "Reset"--Pa povratak na ono sto obracunava EDB-svakog meseca,

I mani se tih " Crnackih Fazona " za smanjivanje racuna---To NE Prolazi !

PS:
Ne radim u EDB-u,,i nisam njihov PR-a,
Samo zelim da sagovornika postedim Kosmara koji mu sledi !---ako nastavi Tako da Razmislja,
[ aleksandara 93 @ 04.06.2010. 17:57 ] @
@magsavers

Ako možeš obavezno javi jer me baš zanima jel tako nešto može da "uštedi" el.energiju?
[ veselinovic @ 04.06.2010. 18:26 ] @
Ova tema je prije za MadZone nego za ovdje.
Ovo stvarno vrijedja moju intiligenciju i znanje.
Da napomenem neke stvari.

Ispravno brojilo mjeri samo i iskljucivo samo utrosenu aktivnu energiju i tu nikakvi kondenzatori, pomjeraci faze, tiristori i slicne stvari ne igraju ulogu. Napominjem kod ispravnog brojila.

E sad, ako govorimo o mjerenju reaktivne energije, e tu se da sto sta popravljati kod odredjene vrste potrosaca, i tu je moguce napraviti ustede. I to jeste legalno i pozeljno - cak je ED propisala minimalni cos fi koji se mora zadovoljiti. Njima ( ED) reaktivna energija pravi velike probleme i u vecim TS oni sami stavljaju kompenzacije reaktivne energije.

Ako to sokocalo kompenzuje reaktivnu energiju ( kVAr) i imate mjerenje reaktivne energije i ako sokocalo radi ispravno ustede su itekako moguce ( i sam sam radio kompenzacije na TS).

PS Nije mi namjera nikoga da vrijedjam, ali tehnika ima svoje jasne zakone koji vaze i ne mogu se promijeniti ma koliko neko to zelio i ma koliko to izgledalo primamljivo.
[ magsavers @ 04.06.2010. 19:14 ] @
Upravo ste rekli sta radi ,,sokocalo,,. Mali dodatak: sokocalo koje je 450 Kva (oko 360 kw) je malo vece i tesko je oko 80 kg. Jedino sto moze da spada u domen zabave je taj mali uredjaj ,,plug and save,,. A to sto neko komentarise da hocu lake pare taj ili nema pojma o poslu ili je preterano ljut...U cemu je razlika ako sam uvezao (regularno) kondenzatore koji bi trebalo jos da poprave koeficijent iskoriscenosti i td. ili uvezao detektor dima ili bilo sta drugo. Cak je ovo neizvesnije a i zarada je manja od uvoza nekih drugih roba. A da li i koliko stedi videcu kada dodju racuni onima koji su ugradili.

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 04.06.2010. u 20:26 GMT+1]
[ espresso @ 04.06.2010. 19:16 ] @
Ako je čovek uložio toliko para i vremena da nabavi ove uređaje, dajte da bar da čujemo od njega kakav će biti rezultat.

@magsavers
Napiši utiske obavezno.
[ magsavers @ 05.06.2010. 08:43 ] @
Nemam nikakva iskustva jer mislim da cemo danas da ugradimo jedan trofazni od 60kw. Naci cu negde danas ili sutra i zgodnog potrosaca pa da stavim i mali (ubodni) pa da vidim sta se sa njim desava. Od mene nije po tom pitanju niko veci skeptik ali... Firma od koje sam kupio kondenzatore je zaista ozbiljna firma (postoji 10 godina, ima dobre bilanse, isti ljudi rade vec godinu dana koliko smo u kontaktu...), iskustva distributera u Spaniji, Portugaliji, Italiji...su ok (doduse kazu da se lepo prodaju a ne koliko stede). Mnogi ljudi sa kojima sam pricao o ovome (jer mi u vezi toga nista nije bilo jasno) su mi najnormalnije objasnjavali sta je:faktor snage, kapacitivna snaga opterecenja, induktivna snaga opterecenja, kwh = V x A pa ako se smanje A i meni je logicno da se smanji i kwh, da deo reaktivne energije koju stvaraju motori prihvata kondenzator, stabilizacija struje, poboljsani kvalitet napajanja aparata i ono sto me je opredelilo da ipak udjem u sve to je da svi koji prodaju te uredjaje u SAD, Kanadi, Italiji...vracaju novac ukoliko kupac posle mesec dana nije zadovoljan (to se koliko znam odnosi na ove vece i skuplje power savere). Reducing Current Value by Improving Conductivity ili Smanjenje trenutne vrednosti putem poboljšanja provodljivosti to mi nije jasno, Reducing Damages and over energy consume of facilities by suppressing Surge... Poslato mi je i dosta testova a nudili su da mi prodaju i uredjaje za testiranje i monitoring (to je prilicno skupo i nisam bas hteo odmah da ulecem u nepoznato punim kapacitetom) neki od testova koji meni skoro nista ne znace: Ampares test data, KVA, KVAR test data, KW & Power factor test data, Voltage test data...Ako budem video manje racune onda sve ovo ima za mene smisla.

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 05.06.2010. u 09:55 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 05.06.2010. 11:05 ] @
ako mozes negde da uzajmis jedno prosecno brojilo, resetujes ga, okacis neki veci potrosac (ves masinu / otvoren zamrzivac ..) pustis da radi 24h - zapises cifru na brojilu, onda to isto samo dodas i taj "korektor" pustis opet pod istim uslovima da radi (isti program na ves masini, otopljen otvoren zamrzivac ..) pa uporedis cifre .. za 2 dana ima poredive podatke posto u varijanti od 10% razlike koju "obecava" vec za 1dan mozes da vidis (jos bolje ako navatas neki polu ispravan zamrzivac 20godina star :D )... kapiram da bi najlakse bilo da okacis neki grejac ali afaik taj korektor ne moze da ustedi nista na grejacu... samo eventualno teoretski na motoru (ves masina ce zato teoretski pokazati manju ustedu nego zamrzivac) ...

jos ako mozes da nadjes 2-3 razlicita brojila - pa meris isto to sa sva tri ..
[ radarac66 @ 05.06.2010. 11:35 ] @
@magsavers :
Ne bi bilo lose da ga pre ugradnje otvoris, fotografises i okacis, da probamo da protumacimo principe rada doticnog sokocala.
(jos bolje ako bi uspeo i da skines semu)
A sve u cilju nauke i ustede energije na majcici zemlji.
[ Odin D. @ 05.06.2010. 12:39 ] @
Ajde da ne ulazimo sad u teoriju elektrotehnike, ali zar ne bi normalnom covjeku palo na pamet, da kad bi neko stvarno imao proizvod koji smanjuje racune za struju za x%, zar ne bi to bilo nesto popularnije i poznatije i veci bum napravilo od npr. iPhona, televizora, mp3-playera, punjaca za baterije, solarnih panela, i tako toga.

Energetski sistemi nekih zemalja u EU, (a vjerujem jos ih je i vise diljem planete) rade na ~120% svog kapaciteta, a preporuceno je da se radi sa 80%. Blackout-i ciji se troskovi mjere stotinama hiljada dolara po minuti vise drzavama nad glavom svakog sekunda, a oni "glupi" pa ne znaju da nekom jeftinom kutijicom mogu unaprediti energetski sistem za 20 godina unapred!?

Mislim, nije nuzno biti doktor elektrotehnike, ali i sa malo "opsteg" razuma nije tesko doci do nekih ociglednih zakljucaka.

Pozdrav!
[ magsavers @ 05.06.2010. 13:31 ] @
Prvo Odin-u. Postoje uredjaji koji stede struju onoliko dugo koliko postoje i motori na struju. Tu nema dileme. Problem je da li low-cost uredjaji dobro ili uopste rade? Za ovo prvo pogledaj na netu (u Srbiji ima bar 10 ozbiljnih firmi koje se bave ovim o cemu pricamo samo su te sprave relativno skupe i isplate se samo bas velikim potrosacima i to za 2 godine. Potrazi firmu Spektra iz Novog Sada, oni imaju General Electric opremu, njihovi su zastupnici. Toliko o tome zasto se to ne koristi. Naravno da se koristi i uvek se i koristilo. Predlog Bogdana kecmana je OK. Moracu da potrazim negde staro brojilo a stari sanducar imam u vikendici. Ako sve nadjem u toku sledece nedelje za vikend bih mogao da probam.
Nasao sam na netu semu za SD-001, to je ono malo sokocalo. Njega bih bas mogao i da otvorim a ovo vece u aluminijumskom livenom kucistu mi je glupo da razvaljujem (nije bas ni jevtina sprava ali kad je radoznalost u pitanju mozda smislim da i njega razvalim.
[ Odin D. @ 05.06.2010. 13:51 ] @
Ne postoje uredjaji koji stede struju, a uz istu potrosnju snage.
Zakon o odrzanju energije vazi svuda osim u marketingu.

Faktor snage se moze popravljati, ali za industrijske potrosace koji imaju snazne reaktivne potrosace elektrodistribucija ugradjuje posebno elektro-brojilo.
Obicna brojila ne otkucavaju reaktivnu snagu, tako da ti je svejedno da li ti popravljao faktor snage ili ne. Platices onoliko koliko si potrosio aktivne snage pa kakav god da ti je faktor snage. Tim sokocalom mozes smanjiti reaktivnu snagu, ali neces smanjiti racun za struju, posto reaktivnu snagu i ovako i onako ne placas.
Proizvodjaci bijele tehnike imaju obavezu da u svojim proizvodima dotjeraju faktor snage na neki nivo, tako da je to vec u samim potrosacima ugradjeno.

To sto se nesto prodaje ili ne prodaje nije dokaz da funkcionise. Prodaju se i kojekakve amajlije za zastitu od "negativnih energija" i uroka, pilule protiv starenja i kreme za povecavanje one stvari... no to svejedno ne dokazuje da te stvari funkcionisu.
To nije stvar nauke i tehnike nego trgovackog marketinga.

[ vlada_vlada @ 05.06.2010. 15:51 ] @

[ magsavers @ 05.06.2010. 17:47 ] @
Potpuno je moguce da je Odin u pravu. To znaci da ipak moze da se smanji racun kod onih koji imaju vece racune i koji su veliki potrosaci (njima se i isplati da plate pa bi im racun za struju bio manji.) Sto se tice stanova tu su racuni i tako mali a narod stedi jer nema novac ni takve racune da plati. Ako neko placa 2000 evra struju mesecno (i maplacuju mu reaktivnu snagu) on bi trebao da plati spravu koja ce mu pomoci 400 evra ili malo vise. Takvih firmi ima mnogo...E sad pitanje za nekog ko se razume. Da li ovo na slicu znaci da uredjaj smanjuje ampere (ne ulazim u to da li je slika foto montaza). Ako je slika istinita, da li bi tada uredjaj stedeo struju?

[ Odin D. @ 05.06.2010. 18:24 ] @
Ako je neko reaktivni potrosac, a ima klasicno brojilo (koje mjeri aktivnu snagu), onda ce on korekcijom faktora snage samo povecati sebi racun za struju, zato sto ce povecati aktivnu snagu (koju placa), a smanjiti reaktivnu (koju ne placa).

A ako je neko reaktivni potrosac, a ima brojilo koje mjeri i reaktivnu snagu, onda ce korekcijom faktora snage smanjiti reaktivnu snagu, a povecati za isti iznos aktivnu, tako da mu se isto vata. Koliko je smanjio potrosnju reaktivne snage, toliko je povecao potrosnju aktivne.

Jedini hipoteticki razlog zbog kojeg bi neko to ugradjivao je da ako elektrodistribucija iz nekog razloga vise naplacuje reaktivni KWh od aktivnog.
Medjutim, korekcija faktora snage je nesto sto se uci u svakoj srednjoj tehnickoj skoli unazad 100 godina, tako da se ne moze pricati o nekom novom "revolucionarnom" pronalasku koji je sad izmisljen, ili o necemu za sta onaj ko je projektovao instalacije za fabriku nije nikad cuo, ili oni sto projektuju elektromotore i sl. induktivne potrosace?!

Ako pogledas tu semu sto si okacio, sve sto tu ima je onaj kondenzator od 6.2F.
Sve ono desno od toga sluzi samo da svijetle one dvije LED diode (lampice).

[ bogdan.kecman @ 05.06.2010. 18:46 ] @
bice da je to 6.2uF ili cak 6.2 nF posto 6.2F blok kondenzator 220V .. mislim da je neko spominjao frizider :) i 6uF blok za 200V bi bio "poveci" ...
[ vlada_vlada @ 05.06.2010. 19:50 ] @
Mozda je neko iz Marketinga prepravljao shemu da bolje izgleda.

Meni je posebno impresivan onaj detalj sa 100F kondenzatorom skroz desno kod LED dioda.
[ veselinovic @ 05.06.2010. 19:52 ] @
Odine

Citat:
Odin D.: Ako je neko reaktivni potrosac, a ima klasicno brojilo (koje mjeri aktivnu snagu), onda ce on korekcijom faktora snage samo povecati sebi racun za struju, zato sto ce povecati aktivnu snagu (koju placa), a smanjiti reaktivnu (koju ne placa).

Greska, nece povecati aktivnu snagu, a reaktivnu ce smanjiti- ali je svakako ne placa. Doduse, postoji nesto sto se zove pad napona i koji je direktno srazmjeran struji ( korjen iz sume kvadrata aktivne i reaktivne) ali to ja zanemarljivo kod kucnih potrosaca.

Citat:
Odin D.
A ako je neko reaktivni potrosac, a ima brojilo koje mjeri i reaktivnu snagu, onda ce korekcijom faktora snage smanjiti reaktivnu snagu, a povecati za isti iznos aktivnu, tako da mu se isto vata. Koliko je smanjio potrosnju reaktivne snage, toliko je povecao potrosnju aktivne.

Vec je bilo, nece povecati aktivnu, ali ce smnjiti reaktivnu i ostvarice ustedu pri placanju, jer je naplacivanje reaktivne prakticno kazna za "prljanje" mreze. Kako rece poodavno jedan moj profesor pozelicemo sinus.

.
Citat:
Odin D.:

Medjutim, korekcija faktora snage je nesto sto se uci u svakoj srednjoj tehnickoj skoli unazad 100 godina, tako da se ne moze pricati o nekom novom "revolucionarnom" pronalasku koji je sad izmisljen, ili o necemu za sta onaj ko je projektovao instalacije za fabriku nije nikad cuo, ili oni sto projektuju elektromotore i sl. induktivne potrosace?!

Potpuno tacno i svi se borimo nekakko sa tim famoznim cos fi kako znamo i umijemo. Najcesce je kompenzacija na samom uredjaju ili za vece potrosace radimo kompenzaciju. Dakle, zaista, nista novo ni revolucionarno.
Kako rekoh, postavio sam nekoliko kompenzacija i radi to u praksi.

Izvini na ispravkama - nista licno.
Poz.

PS magsavers ovo sa ampermetrom je moguce ali za naizmejnicnu struju ne vazi prost oblik P=ui nego malko slozeniji P=ui cos fi, e pri ovom mjerenju cos fi igra ulogu.
[ Odin D. @ 05.06.2010. 21:34 ] @
@veselinovicu

Hvala na ispravci, malo sam ja to zbrzao ne obracajuci paznju suvise na matematiku :)
Uglavnom zbog neceg mi se pojavila misao u glavi o magnetnim poljima koja se vrte u asinhronim motorima, a poticu od reaktivne energije i njihovim gubicima... bla bla da ne lupam dalje kad me mrzi da gledam u knjige...

Elem, kao sto ti rece, ako ti brojilo ne mjeri reaktivnu snagu, nista od svega toga, a svi uredjaji na trzistu za domacinstvo moraju imati cos(Fi) koji edb tolerise bez penala, a industrijiski potrosaci (fabrike, preduzeca...) rade kompenzaciju kako bog zahtjeva, a ne kupovinom crnih kutijica.

Sa druge strane, recimo da neko nema nekih induktivnih potrosaca u stanu (npr. frizider i neonke su mu vec kompenzovani) ili da nisu znacajni i onda on ovim kondenzatorom samo zakovrne fazor struje na gore i pravi reaktivnu snagu tamo gdje je nije ni imao...
Mislim, otkad se to faktor snage kompenzuje "naslijepo" bez mjerenja i proracuna!?
[ veselinovic @ 06.06.2010. 08:14 ] @
>>Sa druge strane, recimo da neko nema nekih induktivnih potrosaca u stanu (npr. frizider i neonke su mu vec kompenzovani) ili da nisu znacajni i onda on ovim kondenzatorom samo zakovrne fazor struje na gore i pravi reaktivnu snagu tamo gdje je nije ni imao...
Mislim, otkad se to faktor snage kompenzuje "naslijepo" bez mjerenja i proracuna!

Nikad, ali nikad se ne gadja cos fi = 1, vec se uvijek bjezi malo u induktivni cos fi , recimo 0.96 - 0.98.
Bez ulazenja u teoretisanje, ako bih gadjao punu kompenzaciju imao bih paralelno oscilatorno kolo pa bi vrijednosti struje dostigle iznenadjujuce vrijednosti.
Ukoliko udjem u kapacitivni cos fi ( prekompenziram) opet sam u problemu jer sada struja izmedju mog kondenzatora i ostatka mreze moze porasti do neslucenih vrijednosti.
Dakle, razumljiva je zelja za ustedom, ali tehnika "ne voli" jeftina rjesenja, jer uglavnom kriju neku zamku koja cesto vodi do problema.

Malo off, ali korisno pogotovo za mladje kolege.

Ja uopste nemam dilemu da li ce neka instalacija da se zapali ili nece.
Odgovor je vrlo jednostavan, svaka instalacija ce da se zapali samo treba cekati dovoljno dugo.
Nase je da to dovoljno dugo odlozima na bar 50 godina ili vise, tj. da smanjimo vjerovatnocu desavanja odredjenih slucajeva.

Stoga, pamet u glavu kad se igramo sa par stotina volti i par stotina ampera. Greske nisu dozvoljene.
Poz.
[ magsavers @ 07.06.2010. 11:19 ] @
Hvala Odinu, Veselinovicu...Sutra cu da probam da smislim pismo sa pitanjima proizvodjacu. Proverio sam stoti put pre vikenda da li su u pitanju prevaranto. Sve govori da nisu. Oni inace zaista prvo praktikuju da urade projekat, pa onda izracunaju sta treba i onda uz garanciju postavljaju sve sto treba. Proverio sam (iz Kanade) njihovu listu uradjenih poslova i cini se da je OK. Jedini problem je sto se to sve ne odnosi na proizvod SD-001 o kome ovde pricamo. Mozda oni to prave da im drugi ne uzimaju taj deo kolaca, prosto ne mogu da verujem da neko svesno pravi spravu da bi varao ljude. To mi ne ide u glavu. Pitacu ih sve sto se budem setio.
[ magsavers @ 07.06.2010. 11:43 ] @
Evo sada sam video da su mi stigli neki grafikoni od firme Sunpower iz Koreje. Oni su predstavnici za Koreju...a proizvode i male vetrenjace za proizvodnju struje za podrucja gde je vetar umeren. (najmanja je za televizor, 2 sijalice, vetilator i punjac za telefon...). Zakacicu grafikone (to su valjda testovi). postoji i tekst ali nisam to zakacio.

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 08.06.2010. u 08:50 GMT+1]
[ magsavers @ 08.06.2010. 07:54 ] @
Samousluga u zgradi gde ja stanujem ima mesecnu potrosnju oko 1000 evra. Od uredjaja ima mnogo hladnih vitrina, frizidera, zamrzivaca, 4 klime a rasveta je neonska. Tu cemo da montiramo Power saver 60 kw, tri faze. U toj radnji postoji brojilo za reaktivnu energiju i vlasnik radnje mi je rekao da vecina ozbiljnijih samousluga ima mernu grupu...To je za mene dobra vest. Tako je bar u Beogradu. Kontaktirao sam 2 hladnjace i oni takodje imaju industrijsku struju, zvao sam jednu ,,betonsku bazu,, i ista je situacija. Znaci da jedino stanovi i male radnje imaju obicna brojila ali oni su i tako mali potrosaci pa tu ne moze mnogo ni da se ustedi. E sada drugo je pitanje da li malisa SD-001 jedna faza uopste radi? To zaista mora da se testira. Ja cu ili sam da testiram (nisam bas vican u tome, nikad nista slicno nisam radio) ili cu da dam nekom uredjaj pa neka on proveri, cisto da znamo i Vi i ja.
[ veselinovic @ 08.06.2010. 14:29 ] @
Da, ne znam kako je kod vas u Srbiji ali kod nas u Srpskoj sve preko 50 ampera mora imati mjerilo induktivne i vrsne energije.
Kad zadovoljis musterije sa smanjenjem racuna za reaktivnu energiju pocni razmisljati ustedu vrsne energije.
Poz.
[ radarac66 @ 08.06.2010. 15:44 ] @
@magsavers:
vidi PP, raspolozen sam za testiranje,
ali ne znam gde se nalazis posto ne pise u profilu,
pozdrav
[ magsavers @ 09.06.2010. 09:12 ] @
[quote]veselinovic: Da, ne znam kako je kod vas u Srbiji ali kod nas u Srpskoj sve preko 50 ampera mora imati mjerilo induktivne i vrsne energije.
Kad zadovoljis musterije sa smanjenjem racuna za reaktivnu energiju pocni razmisljati ustedu vrsne energije.
Poz.[/quote

Prvo moramo da ustanovimo da li uredjaji (koje sam ja uvezao) funkcionisu na nacin koji mi je opisao proizvodjac. Ako to bude kako treba uvozicemo, pravicemo sta god treba za potrosace... Meni mnogo znaci da komuniciram sa nekim ko se razume u sve to (za razliku od mene). A sto se tice propisa, mislim da su svuda slicni ali mi je pre neki dan jedan poznanik iz Negotina, koji radi na Djerdapu, rekao da u njegovom kraju sada retko ko ima mernu grupu...Svi imaju obicna brojila bez obzira koliki su potrosaci.
[ magsavers @ 14.06.2010. 12:55 ] @
nabavio sam brojilo i ovih dana bi trebali da testiramo uredjaj pa cemo da vidimo.

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 14.06.2010. u 18:09 GMT+1]
[ RF MasterX @ 15.06.2010. 00:43 ] @
Pozdrav PowerSaver-i.

Shetah malo po forumu i naleteh na ovu temu, odmah da kazem procitao sam je
celu i na osnovu toga mogu reci da je neko malo grickao bunike. Zasto?

Evo zashto doticni kondenzator ce pri frekvenciji od 50Hz imati otpor
od 513.4030422319204379641411721694 oma

pa ce se na osnvu dobro poznatog i = u/r dobiti

220V / 513.403.... Oma = 0.42851323794964779772630455747933 A

!!!ALO 0.42 Ampera!!!

pa iz toga dalje sledi 220V * .42.....A = 94.272912348922515499787002645452 W

!!!Ej 94.27 Wati !!!

a kao sto znamo vise nije 220V nego 230V
onda se po istom ovom proracunu dolazi do cifre od 103.0379558524380386350977776848 W

!!! Auuu 103 Wati !!!

Sta to znaci?

To znaci kao da ste u svojoj kuci ukljucili jos jednu sijalicu od 100 W

pa zbog toga ovaj powerSaver ja mogu nazvati PowerEater

ko ne veruje mogu mu reci: instrument u shake pa meri, pa ces i sam videti

a ako neko pita otkud onih 513 Oma, to je jednostavno evo otkud:

R = 1 / ( 2*Pi*F*C)

R = Otpornost u omima
C = Kapacitet kondenzatora u faradima
F = Frekvencija u Hercima
[ veselinovic @ 15.06.2010. 13:47 ] @
RF Masteru,
snaga kondenzatora nije u W, nego u VAr, voltamperareaktivnih.
Ako imas motor od 1 kW sa cofsfi 0.8 treba ti taman toliko VAr da ga ubudzis u cosfi koji distribucija ne kaznjava.
[ RF MasterX @ 15.06.2010. 15:16 ] @
Yea yea, ucio sam AC teoriju veoma detaljno, znam

samo sam hteo da pojednostavljeno objasnim sta ce

se desiti kada kondenzator ustekas u mrezu samog

ili sa termogenim otporima.

Kada u mrezu ustekas samo induktivitet induktivnost 1H

detectovace se protok struje od 722 mA

a ako paralelno njemu prikacis ovaj kond
protok struje bice 268.9 mA

medjutim ako kolu paralelno dodas i otpornik
velicine recimo 1Kohm protok ce biti 354 mA

i da, tu zaista nesto jesi uradio ali gde to

u domacinstvima ceo dan drndaju motori ?

al' bi to bilo veselo, veselo.

Mecina sadasnjih uredjaja ima invertorsko napajanje
a ti uredjaji su racunar, monitor, televizor, one fluo-cevi
koje se stavljaju umesto klascnih sijalica itd. itd

a tu ovaj kondenzator nece nista promeniti samo ce povecati
potrosnju.

A da ne zaboravim ovaj primer, sam otpornik 1Kohm ukljucen u mrezu

kroz njega tece 230 mA jel tako? tako je. I paralelno mu povezi
ovaj kond od 6.2uF tada ce kroz kolo teci 508 mA i sta si
onda postigao?
[ robert63 @ 15.06.2010. 17:36 ] @
Da li je moguce da VI i dalje imate SNAGE da pokusate da

--"Zaradite tamo gde se NE moze "-???

A sta bi se Lose desilo da se svi ti

-Electricity Saving Box-evi,
-Power Sawer-i

i njihovi Propagatori malko "u'vate" Žuto-Zelene-Žile---od barem 35 kvadrata

pa da se Malko Uzemlje !--i da ne lebde u oblacima,kad vec nema potrebe.
[ Lala 021 @ 16.06.2010. 08:57 ] @
Bez vredjanja i ja se slazem sa onima koji smatraju da je teorija i praksa
jedno samo nesto propustamo ili u praksi ili u teoriji. Ispricacu moj
slucaj. Pre mnoogo godina, jedan kolega (masinac) mi kaze kako neki stede
struju sto vezu kondezatore na mrezu. U momentu sam imao misljenje kao i
vecina strucnih ljudi (znajuci sve oko trafostanica (imali smo dve sa
2x630kVA transformatora u svakoj), ali povoljno kupim neke kondezatore od
25uF na otpadu. Proslo je podosta vremena, u firmi se javi problem, da u
vrhu opterecenja, pocnu da izbacuju neke AS sklopke. Prateci problem, vidim
da ampermetri u sve tri faze pokazuju od 750A ujutro do 950A oko podne (vrh
opterecenja). Naravno, merna grupa je pokazivala vise meseci katastrofalnu
potrosnju reaktivne energije, bili su neispravni neki Iskrini kontaktori
koji bi trebalo da ukljucuju kondezatore (kompenzaciju) a nabavka, naravno,
nije mogla da ih kupi iz ovog ili onog razloga, elem da ne duzim, posle
sredjivanj kompenzacije, struja je vrhu dostizala 650-700A, reaktivna
energija na nuli, AS sklopke vise nisu izbacivale.
Vec sam napravio onu za monofaznu (stavio sam samo otpornik i varistor) idem
negde da ndjem trofaznu viljusku. Za prvo vreme cu staviti 3x10uF od
vesmasine (one sa odpada iz proslog veka ne mogu da nadejem). O rezultatu
necu pisati, jer EPS je vrlo mocan i mogu to da proglase kradju struje.
`Ajd` uzdravlje, vas Lala
;;
> __________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus
> signature database 5170 (20100603) __________
>
> The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.
>
> http://www.eset.com
>
>
>
[ RF MasterX @ 16.06.2010. 12:58 ] @
Nema vredjanja i nema propusta, jedini propust je to

sto neko uglavnom iznese podatke o industrijkim potrosacima
pa to unese zabunu a naslov teme je pitanje:

electricity saving box, mit ili stvarnost?

A odgovor na ovo bi bio: i jedno i drugo, a sta ce biti

zavisi od strukture potrosaca tj. od clanova koji sacinjavaju
elektricno kolo.

A za one koji su se malo zaboravili ili za one koji tek pocinju
evo dva korisna linka:

http://g3ynh.info/zdocs/AC_theory/AC_theory.pdf

http://g3ynh.info/zdocs/AC_theory/RMS.pdf

Ja sad odo na jednu ladnu pivchugu

Ziveli.
[ magsavers @ 17.06.2010. 16:49 ] @
Evo za one koji se razumeju u temu a znaju engleski. Bice im sigurno zanimljivo. Neki od testova za sejvere...
http://www.megaupload.com/?d=SD9TZ044

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 17.06.2010. u 18:24 GMT+1]
[ RF MasterX @ 19.06.2010. 20:02 ] @
Ma pusti ti ta narucena istrazivanja.

Nekada je papir trpeo svasta, sada je to slucaj sa PDF.

Nego kazi ti nama kako je proslo tvoje testiranje, nekoliko

poruka iznad si rekao da ces poceti merenja?
[ magsavers @ 21.06.2010. 18:16 ] @
Mislim da je red da testiram lagano. Onako preliminarno: ima razlike koliko je daleko brojilo od kondenzatora, ima razlike i da li su motori novi ili stari, ima razlike i da li su neonke ili halogene ssijalice. Sacekaj da zavrsim testiranje (pomocu konca i kanapa pa da onda o tome pisemo). Inace ova istrazivanja ne govore nista sto nije poznato vec u praksi. Nigde ne kazu da ce kompenzacijom reaktivne snage direktno biti manji racun tamo gde se meri samo aktivna energija. Sto se tice smanjenja racuna u samoposlugama i uopste tamo gde ima ,,merna grupa,, tu nema vise dilema: Racuni za struju se smanjuju od 10% na vise. Znaci GARANTOVANO se smanjuju racuni tamo gde se meri i reaktivna snaga (merne grupe) a za ,,obicna,, brojila jos mora da se proba.
[ Nikola Stojanovic @ 22.06.2010. 09:03 ] @
kada postoji merna grupa, kondenzator treba da se uključi samo kada je aktivan neki od induktivnih potrošača. u tom slučaju, kondenzator se može smatrati elementom ''direktne kompenzacije reaktivne energije'' koja se sa pravilno dimenzionisanim kondenzatorima primenjuje i u industriji. inače se koristi regulisana kompenzacija. princip rada se bazira na različitim stepenima kondenzatorskih kapaciteta koje uključuje elektronika prema potrebi (dobija se informacija sa strujnog trafoa koja služi za procenu koji deo struje sa dovoda treba kompenzovati).
kako je kondenzator u ovom proizvodu fiksnog kapaciteta, nezahvalno je praviti procene o uštedi koja je ''10% i viša''.
[ topn @ 22.06.2010. 10:09 ] @
Posto sam imam prilicne racune za struju i posto se ovih kucnih varijanti dosta pojavilo na nasem trzistu, takodje sam se zainteresovao za ovo. Procitao sam gomilu foruma i raznih nezavisnih i narucenih ispitivanja i dosao do zakljucka da ovo za domacinstva i ne vrsi neki posao, narocito ako uzmemo u obzir da moramo imati 3 ova uredjaja za sve faze.

Na netu sam izmedju ostalih nasao i ovu firmu koja je prestala sa prodajom:

null

Nasao sam i ovo testiranje, ali sada ne moze vise da se pristupi celom testu bez placanja. Ipak moze da se pristupi semi i ostalim slikama tako sto se klikne na semu:

null
[ magsavers @ 27.06.2010. 17:48 ] @
A jos je gore i sto je mukotrpno da se testira (mislim na jednofazni). Nije dobar test da se stavi izmedju potrosaca i brojila i prati (pogotovu kada se radi o brojilu aktivne snage). Ja sam milion pitanja postavio proizvodjacima (ili velikim prodavcima). Sve sto sam se setio (mnogo sam cuo od Vas) i sve sto su mi rekli prijatelji i poznanici ja sam pitao. Nista sada nisam pametniji u vezi ove teme. Mogu zamo da citiram odgovore ukratko: Uredjaj stredi struju jer: se mreza manje zagreva, jer se motori manje zagrevaju, jer motori manje struje povuku kada krecu sa radom (sto vise puta krece i staje vise se stedi) i jos nekoliko razloga. Skoro niko derektno ne pominje kompenzaciju...Sumnjao bih ozbiljno ali mi nije jasno da mnogi garantuju ustedu (novcem naravno). A meni predlazu da je najbolje da testiram uredjaj tako sto cu da ga ukljucim i cekam mesec, dve da uporedim sa proslom godinom. To sam i uradio na kraju.
[ aleksandara 93 @ 27.06.2010. 19:13 ] @
@magsavers

Ako si u mogućnosti i ako uređaj nije zaliven otvori ga i slikaj pa okači slike ovde
[ magsavers @ 29.06.2010. 00:49 ] @
Ok, nije problem. Vec sam otvarao saving box (to je jednofazni, mali, ukljucuje se u uticnicu...) i trofazni, ali sam ih zatvorio. Otvoricu ponovo i slikacu ali cu prvo da okacim slike g-ner-g saver-a, super su smislili ime, lepo zvuci. To je jedna lepo dizajnirana sprava koja po popularnosti preti da nasledi electricity saving box. Zakacicu slike iznutra cim dodjem u firmu. Tamo su mi slike...
[ magsavers @ 02.07.2010. 18:00 ] @
Evo ove slike imam. To je zamena za saving box. Isto je mala sprava (igrackica).

[ aleksandara 93 @ 02.07.2010. 23:01 ] @
E baš sam zbog toga hteo slike, gde su sad onih 6.2F??? Na slici se lepo vidi 12mF, videćeš koliko će biti račun manji. Hvala puno na slikama
[ robert63 @ 03.07.2010. 00:40 ] @
Pa Vi Ste NE-Umorna Svita !

Hocete li vise da " Ustedite"

ili da " Uplasite" narod sa tim silnim mikrofaradima za ustedu "Racuna za struju--???"

Mozda bi bilo dobro da onaj ko prvi nacini Valjanu Racunicu organizuje neki S l e t--Rostilja !

Pa da se SVI okupimo oko iste Vatre da "Podelimo misljenja" oko istog !

AAaa,,,???

Ko nosi Cumur+Pice a ko Meso ???___aj sad,,

[ Kapetan Maks @ 04.07.2010. 11:14 ] @
Ćuti roberte, ne smaraj ljude.

U celoj ovoj raspravi sam shvatio da se to može isplatiti prodavnicama. Ali neko je pomenuo da za to treba imati elektroniku koja će uključivati i isključivati kompenzaciju. Ljudi, zašto komplikovati??? Nabudžiš kompenzacioni kondenzator U SAM FRIŽIDER, pa kad se frižider uključi, uključi se i kompenzacija (To bi trebalo da ugrađuje fabrika, dobiju frižider manje potrošnje). Ovako čak štediš struju što ne napajaš elektroniku za kontrolu kompenzacije.
[ Sepa011 @ 04.07.2010. 12:27 ] @
@Kapetan Maks:
Nije na tebi da ućutkuješ ljude na forumu, ima ko to treba da radi. Ako nisi letač onda za tebe važi ona stara: "Tko leti, vrijedi, tko ne leti, ne vrijedi" (Grunf, Alan Ford)

Što se pominjanih skalamerijica tiče, od njih imaju koristi samo uvoznici/trgovci pošto kućna brojila registruju samo AKTIVNU energiju, za reaktivnu im se bas nesto .....
[ robert63 @ 05.07.2010. 17:50 ] @
Citat:
Sepa011: @Kapetan Maks:
Nije na tebi da ućutkuješ ljude na forumu,

Hmm,,,kakav Fles !----sjajno !!!

Koja Sjajna Grupacija,

Pozdrav Sjajnoj Ekipi !
[ magsavers @ 05.07.2010. 18:15 ] @
Ja sam uvoznik i nemam nikakve koristi ni od saving box-a ni od g-ner-g savera (to su male monofazne spravice).
Od trofaznih koji u sebi imaju od 3 x 40 uF do 6 x 60 uF (vece uvozimo po potrebi) ima koristi ali njih ugradjujemo potrosacima koji imaju mernu grupu i garantujemo ustedu (60 dana od ugradnje ne mora da se plati...). Ugradjujemo i onima sa brojilima aktivne energije i ima ustede: Stedi se pri ukljucenju motora (bez kondenzatora motor pri startu povuce 300% struje i to za 50% predvidjenog obrtnog momenta, stedi se i tako sto se ne greju vodovi od motora do trafo stanice. Kada je prikljucen power saver uredjaj na kola, kondenzatori obezbedjuju kapacitet da se uspostavi ravnoteza induktivnog otpora usled indukcije i na taj način smanji (pik, peaking current) vrsna struja. Na neki nacin power saver vrsi ,,reciklazu,, rasute energije koja bi inace bila utrosena kao toplota.
Ukoliko nije ukljucen ni jedan uredjaj sa induktivnim opterecenjem struja bi se trosila za punjenje kondenzatora ali vecina domova, firmi, pogona ima ukljucena razlicita induktivna opterecenja stalno, u razlicitim ciklusima (stalno se nesto pali i gasi). Vazno je da se postavi pravi uredjaj (njegova glavna razlika od onih kojima se do sada ,,kompenzovalo,, je niska cena ali ipak prilicno neprecizno odmereni kondenzatori).
Ovi mali se jezivo lose prodaju (skoro da se i ne prodaju) a uvezao sam ih jer me je to zanimalo. Prodaju se vec nekoliko godina a niko bas nije siguran da li stede ili ne. Cak mi ni merenja nisu pomogla.
[ Odin D. @ 05.07.2010. 20:31 ] @
Nema tu drugar nikakve misterije.
Taj misticizam moze imati svrhu navlacenja naivnih kupaca i to je sve.
Svaki elektronicar kojemu ne fali vise od 5-6 dasaka u glavi ce za 10 minuta da obavi mjerenja koja ce sve pokazati.
Te price da "ni mjerenja nisu pomogla" i "da niko nije siguran da li stede ili ne" mogu da prodju na UMZ, ali ovdje je to potpuno suvisno.
Ako te to toliko kopka i interesuje, plati nekome da se pozabavi time sat vremena i dobices sve crno na bijelo.
Dosad si sigurno izgubio visestruko vise vremena u trazenju i skupljanju kojekakvih informacija o tome nego sto bi bila protiv-vrednost u novcu da si nekom platio da ti to izmjeri, ako vec ne vjerujes u racunanje.

Ovoj temi je, po meni, mjesto u UMZ.
[ magsavers @ 05.07.2010. 20:44 ] @
Znam da nema nikakve misterije. Saving box (ili nesto slicno) nema bas neku sansu kod nas iz vise razloga. Glavni je taj sto je kod nas trofazna struja a ta mala sprava je pravljena za zemlje gde je struja monofazna. Problem sa merenjem je taj sto sve te sprave glavni efekat upravo imaju kada se mnogo aparate (motora) cesto pali i gasi a to je potpuno sumanuto da simuliram i gubim vreme na to. Ja sam pitao par njih da mi testiraju ali kada su culi da me zanima usteda ne na kompenzaciji vec pri startovanju, zagrevanju vodova...Nisu hteli da se mlate sa tim. Nasao sam u medjuvremenu dva monofazna potrosaca(drugara) koji imaju i frizider i zamrzivac, pumpu za vodu, strug, klimu i jos dosta potrosaca. Poklonio im po jednu spravu i dogovor je da pratimo par meseci (cisto da zadovoljim znatizelju). Ja iskreno mislim da od saving boxa nema neke vajde.
[ robert63 @ 05.07.2010. 20:49 ] @
Evo Prave vec pomenute Rabote na ovu Temu :

Citat:
Odin D.:
Taj misticizam moze imati svrhu navlacenja naivnih kupaca i to je sve.
Svaki elektronicar kojemu ne fali vise od 5-6 dasaka u glavi ce za 10 minuta da obavi mjerenja koja ce sve pokazati.
Ovoj temi je, po meni, mjesto u UMZ.
---bas Vala !!!

Kakve li Ubitacne istine u dve reci !!!

Podrzavam To !

@Odin D---Pozdrav !!!
[ veselinovic @ 06.07.2010. 08:22 ] @
Tema je vec poodavno na ivici zdravog razuma, ali bilo je nekoliko kvalitetnih postova i objasnjenja.
Ni sam ne znam jeli za brisanje, katanac ili nista od to dvoje.
U principu, dotakla se nekih stvari koje imaju veze sa elektrikom ( nema poseban forum za elektriku, pa je logicno da je ovdje)
ali ima i nekih cisto markentiskih folova.
Volio bih cuti vase misljenje o tome, sve u cilju kvaliteta foruma.

Poz.
[ magsavers @ 06.07.2010. 10:02 ] @
Ako je neko pomislio da se reklamiram, IZVINJAVAM SE. Meni je zaista pomogao svaki Vas komentar jer sam ponesto o tome naucio. Zanimale su me neke stvari i mislio sam da to mogu da saznam na forumu gde sam video ovu temu.
[ Sepa011 @ 06.07.2010. 10:29 ] @
Obicno ne polemisem kada su kojekakve spravice u pitanju, ali kad se neko nalupeta, a uz to ni ne trepne,...

Citat:
Stedi se pri ukljucenju motora (bez kondenzatora motor pri startu povuce 300% struje i to za 50% predvidjenog obrtnog momenta, stedi se i tako sto se ne greju vodovi od motora do trafo stanice

zamisli, ne greju se vodovi kojima je dvocifreni poprecni presek, i to do trafo stanice. Pa ti vodovi su od EPS-a a ne od korisnika.

Sto se potezne struje motora tice, molio bih te da mi objasnis kako da mi startuje Copeland rashladni kompresor nazivne fazne struje 17A (prilikom starta 'povuce' preko 60A), sa, recimo 100 mA i da pri tome ima vise od 50% obrtnog momenta.

Kad nesto ne znas prvo pitaj, da ti se objasni, a ne da lupetas k'o "Maksim po diviziji"
[ peca26000 @ 06.07.2010. 16:16 ] @
Da imace poprilicno jos da uci, al evo zbog radi cega?
Prost primer, vise psiholoske prirode tj. (electricity saving box, mit ili stvarnost) za taj mali uredjaj sto ide u steker je DREAMS BOX zasto sanjarenje, zato sto sam mali trazi uticnicu koja je vec zauzeta nekim nepotrebnim potrosacem na produznom kablu u kuci, tako se stvara psiholoski efekat na ustedu! To zaista i radi taj posao, ali pod uslovom da je jos nesto ukljuceno za tih 12uF kako smo videli na slici! To je zbog ravnoteze, znaci sam BOX stvara POTROSNJU kako smo naucili iz primera @RF MasterX lepo je covek objasnio.
Slika koja je data sa ampermetrom, nije realna zato sto meri na 50Hz ne meri potrosnju u amperima! Ono sto meri je smanjeno magnetno polje=zavera=mit=slika. Ali struja je ista za tih 12uF ali sa neonkom nije dat primer kada nema potrosaca
Onaj skuplji REAL BOX za trofaznu, ima i drugaciju cenu. Znaci onaj ko je ozbiljan taj koristi ono sto je skuple a onaj SAVING DREAMS je za razmisljanje na koji je induktivni otpor za 12uF?

Znaci mali je pravljen za uzimanje para, tj. vatanje magle na osnovu skupljih sistema. M A R K E T I N G
[ magsavers @ 06.07.2010. 17:06 ] @
Ja sam i pitao sta ne znam. Nisam zeleo ,,da lupetam,,. Inace nesto o onome sto znam. Ponavljam da artikal ,,saving box,, nije dobar artikal za prodaju kod nas u regionu zabog vise stvari (da se ne ponavljam). A evo odakle mi usteda na startu motora i obrtni momenat...dobio sam pismo od poznanika koji se trudi da mi objasni uticaj kondenzatora na brojilo aktivne snage.

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 06.07.2010. u 18:16 GMT+1]
[ Lala 021 @ 07.07.2010. 07:22 ] @
Lepo rece da si uvoznik i na tome neka i ostane. Postoji probni period, pa
ko voli nek` izvoli (kao kosmodisk). Ako nekome, posle probe, pod istim
uslovima, ustedi novce, neka zadrzi skalameriju, medjutim, postoji opasnost
kad objekat ostane bez opterecenja (nedelja, praznici idr.), moze da dodje
do prekopenzacije, sistem ode u rezonancu, pojave se ogromni naponi (rece,
cini mi se Veselinovic), pre su probijali kablovi a danas strada sve sto
poseduje elektroniku; alarmi, klime, telefoni, kompjuteri itd, danas pise na
uputstvima i za klimu i za vesmasinu, iskljuciti iz mreze za vreme
grmljavine, inace asihroni motori, pri kretanju, imaju daleko povoljniji cos
fi nego bez opterecenja, isto i veliki transformatori. Struja magnecenja
(koja je kriva za los cos fi) ista je kod el. masina, bez obzira na
opterecenje.
pozdrav Lala 021
;;
>
> signature database 5249 (20100703) __________
>
>
>
>
>
[ RF MasterX @ 07.07.2010. 11:28 ] @
Ko o cemu, baba o ushtipcima. Choveci opet vi
o kompenzaciji i o tome shta se u uredjajima
treba nalaziti. A jel vi to mislite da su te
uredjaje projektovali pocetnici? ako tako mislite
opasno ste se zeznuli, jer te uredjaje projektuju
ljudi koji ipspred svog imena i prezimena imaju
jedno Mr. ili Dr.
I sta, sad ce neko ponovo da izmisli kondenzator i
kompenzator, pa mi smo poznati po kojestarijama
tipa:
Hidroelektrana koju pokrece voda cesmovaca.
Vetrenjaca koja se pokrece i radi u podrucjima bez vetra.
Perpeto mobile.
Od nishta nesto.
Beskonachna kompresija.
Kvadratura kruga i slicno.

Mada, ni u svetu ne manjkaju takvi izumi, recimo
oni sto sto hvataju neku misterioznu energiju iz
kosmosa, ali gle cuda mogu je uhvatiti samo kada
su u blizini visokoenergetskih dalekovoda.

Pa sad, kad predlazete da se nesto u uredjaj ugradi,
moram da vam postavim jedno pitanje. Jeste li vi, sto
to predlazete ikada otvorili neki uredjaj tipa:
Busilica.
Brusilica.
Fem za susenje kose.
Mlinche za kafu.
Mixer.
Usisivach.
Ventilator?

Ako niste onda je jasno, a ako jeste 'el ste videli
u tim uredjajima jedan mali plasticni cilindar ili
kvadar iz koga vire negde 2 a negde 3 zice? ako jeste jel
znate sta je to? ako neznate to je 'famozni' kondenzator, i
uklucuje se onda kada pritisnete prekidac za
startovanje nekog od tih uredjaja, i njegovu kapacitivnost
su vec odredili ljudi koje sam na pocetku poruke pomenuo,
i to ne onako, odokativno i odprilike vec ozbiljnom
analizom.

A kako njihovi radovi i analize izgledaju mozete pogledati
ovde:

http://emp.etf.rs/magistarski_radovi.html

http://emp.etf.rs/doktorski_radovi.html

Pozdrav.
[ magsavers @ 08.07.2010. 07:49 ] @
Da li Vi, uz duzno pstovanje, mislite da su razne tipove ,,power saver-a,, pravili obucari i belosvetski prevaranti ili takodje Mr i Dr? Pa te uredjaje proizvode velike kompanije. Prosto ne verujem da ce bilo ko da proizvede desetine miliona nekog artikla ukoliko nije siguran u kvalitet tog proizvoda. Zakacicu ovde Test Report za jedan od tih uredjaja. To vec govori da je postojala velika doza ozbiljnosti kada je uredjaj pravljen i pripreman za trziste.

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 08.07.2010. u 08:59 GMT+1]
[ mkaras @ 08.07.2010. 09:48 ] @
Prave oni i raznorazna sredstva za ulepšavanje. Od babe do lepotice
samo 7 dana. Da ne pričamo o sredstvima za skidanje suvišnih kilograma.
Boženka ih se nahvali i naprodava a ona sama ostade kakva je i bila.
Šalu na starnu. Taj argument koji potežeš, kao mnoge firme ga prave,
nije nikada bio dovoljan da me ubedi da je nešto dobro i kvalitetno. A
sada sam sve ubeđeniji da je tvoj osnovni razlog diskusije reklama i
samo reklama. Zato, zbogom.
[ peca26000 @ 08.07.2010. 11:45 ] @
Cek, de begate, pa ovo mora prvo da se doslovce opise i razjasni, vratite se na ovu sliku http://www.elitesecurity.org/p2618370 jel, pa onda u skladu sa postavljenim pitanjem da li je prevara na slici. Jeste bre, gde jos dve neonke vuku famoznih 5 i 3 ampera, jer smo mi bas toliko blesavi da nevidimo, da zice nisu nigde povezane sa amper kljestima!
Ako postoje oni koji ce da zazmure kako to nije vazno od nas koji se bar nesto razumemo, onda svaki komentar je uzaludan, samim tim i ko nije strucan ova slika totalno zaglupljuje i onaj koji nikad nije imao dodaira sa ovako necim slicnim, pogotovo to nece shvatiti MARKETING koji samo zeli da uvali nekome robu, na osnovu onih boljih i kvalitetnijih bokala za vodu...
Jao vidite taj prilozeni PDF koji je postavljen predhodno, de sta tih 5KHz-3GHz
A tek ovo, nema sanse ni da proveris.
Address : Chenwu Industrial Zone, Houjie Town, Dongguan,
Guangdong, China
Tel: 86-769-85935656 cik pitaj da razumes nesto
Ovo je za svaku osudu za ovaj proizvod.
4.2. Radiated Emission Test
RESULT : Pass
Test Procedure : EN 61000-6-3:2007
Frequency Range : 30 to 1000 MHz
Test Site : 966 Chamber
Gde nadje ovu tabelu, verovatno su smrsili konce sa nekim RF komponentama pa ajd kad vec obicna raja ne razume, strucnjaka je nedovoljno da vas uvere suprotno.
Test Data
EUT: ENERGY SAVING DEVICE Temperature: 25.3℃
M/N: LTT3638 Humidity: 55%
Test Mode: On Atmospheric Pressure: 101.51kPa
Test Engineer: Leo koji si mi pa ti?
Frequency
MHz
Antenna

Remark: The worst emission was detected at 875.84MHz ej bre di ces tude with corrected signal level of
31.00dBμV/m (Limit was 47.00dBμV/m) when the antenna was at Vertical Stvarno? i po horizontali moze A?
polarization and at 1.1m high, the turn table was at 120°.
Notes: 1. All the readings were Quasi-Peak values.
2. Emission
Nemoj vise molimte, malo se vise obrazuj ako ces nesto da tvrdis da je tako, bacio si pare na ove budalastine!

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 08.07.2010. u 13:32 GMT+1]
[ RF MasterX @ 08.07.2010. 13:11 ] @
Jaoj pola sata sam se valjao od smeha kad sam video
onaj dokument Horn Antene,
RF Kablovi i Spektrometri

ali i drvene daske izdignute 80cm od zemljeeee

A onaj "Krofna" Instrument ne treba ni komentarisati, jer on bi
se eventualno mogao upotrebiti za proveru dal kroz neki provodnik
tece AC struja, eventualno zato jer se zica mora promaci kroz
"krofnu", jer taj instrument meri indukovanu ems u "krofni"
a rezultat ce varirati mrdanjem zize, pomeraj za samo jedan stepen
moze drasticno promeniti brojke.

@magsavers
jel ti zaista zelis da saznas jel tvoj saver funkcionise ili ne?

Opisacu ti jedan jednostavan metod kako mozes testirati
ukoliko zelis.

[Ovu poruku je menjao RF MasterX dana 08.07.2010. u 14:39 GMT+1]
[ magsavers @ 08.07.2010. 13:52 ] @
1. Ja uopste ni jednog trenutka nisam tvrdio da taj mali, monofazni uredjaj radi ili ne.
2. Test report nije lazni jer to nikada ne bi uradila firma koja je narucila testiranje. Sve sto vidite u izvestaju je samo uobicajena procedura koja mora da se obavi da bi artikal dobio sertifikat CE (i jos sta treba), da bi mogao iz Kine da se izveze u Evropu. A da je lazni dokument (da nije u registru sertifikata) onda ne bi mogao nigde da vazi - prosto.
3. TV Luster (firma od koje sam kupio mali uredjaj) je ogromna firma sa velikom reputacijom u celom svetu. Bavi se trgovinom raznih TV artikala, prodaju razne artikle, ali ne podvaljuju sa laznim setrifikatima i testovima.
4. A po pitanju reklame: Kada bih znao da uredjaj sigurno stedi bar 5% u stanovima, videli bi onda sta je reklama (TV, radio, bilbordi...), ovako na forumu sam jer volim a ne da se reklamiram.
[ peca26000 @ 08.07.2010. 14:05 ] @
Cek cek, sad ces videti komentare nece ti se svideti, meni je vec pozlilo od tvog predhodnog PDF dokumenta!

u 12:45 predhodni moj post je dovoljan za ovo na 50HZ a ne 50MHZ ili 585MHZ ne da nema veze, nego si ti debelo omasio da se uopste bavis sertifikatima, sigurno je namerna greska jer i ne razumes, a potrebna ti je zbog komercijale i propisa, samo de nadje bas ovaj pogresan...
Znas sta bi bilo najbolje za tebe, svu robu sa takvim sertifikatom prodaj nekoj veliko-prodajnoj ustanovi, resi se bede pa da diskutujemo ovde kao strucnjaci, ovo je vec zrelo za katancenje.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 08.07.2010. u 15:18 GMT+1]
[ Kapetan Maks @ 08.07.2010. 17:01 ] @
Ja se izvinjavam robertu što sam ga ućutkivao. Nisam letač, već padač; moj stari ima običaj da kaže: "Ma koliko visoko leteo u životu, na kraju ne ideš dalje od zemlje". Živa istina.

Nego, moje pitanje je:
Ja sam prošle i ove godine otvarao Jugodent -ov ventilator da ga osposobim za leto (radi dok ovo kucam). U njemu sam naišao na 3 ili 30 mF kondenzator u metalnoj "konzervi". Jel to služi za kompenzaciju faze???
[ RF MasterX @ 08.07.2010. 19:15 ] @
Jeste kapetane za kompenzaciju, nego jesli li ti procitao temu

i nemoz se tek onako odprilike reci, "ovaj kondenzator ce kompenzovati sve"
verovatno hoce nesto u nekom specificnom slucaju ali ne u svakom

u tvom ventilatoru je to precizno odredjeno (samo mislim da si pogresno procitao
vrednosti kapaciteta)

aktivna snaga je snaga koja vrsi koristan rad
reaktivna snaga ti je snaga koja ne vrsi koristan rad

recimo imas induktivni potrosac cija je prividna snaga 100W
a cos(fi) mu je npr. 0.9

to znaci da mu je aktivna snaga 90W

jer je Aktivna snaga = Prividna snaga * cos(fi)

reaktivna snaga onda dodje ovako:
reaktivna snaga = kvadratni koren iz (prividna snaga na kvadrat) - (aktivna snaga nakvadrat)

pa ti za ovaj primer r. snaga 43 VA reaktivnih

i kad oces da je smanjis reaktivnu snagu ti stavis kond
a njegovu snagu kako ces izracunati vec sam rekao u
nekoj predhodnoj poruci.

ali ono sto nemozes kondom povecati to je korisna snaga.
vec ako stavis preveliki kond on ce praviti potroshnju jer
kroz njega teche struja.

jel ti sada jasno kapetane.

[ Sepa011 @ 08.07.2010. 20:14 ] @
@Kapetan Maks
Pazi samo da ne 'geknes' o pistu k'o jedan 'padac'-veciti porucnik u Nis.

Elem, ta koncerva od 3 ili 30 uF moze da bude i kondenzator pomocne faze, ako ti je motor ventilatora monofazni. Npr. motor kompresora Samsung klimavog uredjaja ima 35 uF na pomocnoj faci i oko 5 uF na pomocnoj fazi ventilatora.

Kompenzacije - NAJO
[ shadow88 @ 08.07.2010. 21:30 ] @
pitam se zasto se na ovoj test slici ne vidi deo sa neonkama tokom testiranja :) naprotiv, cenim da su amper klesta relativno precizna, ali ne prikazuju koliko fluo cevi je u postolju u slucaju br 1 a koliko u slucaju br 2 , posto su izmerene struje 0,586 A - ekvivalentna potrosnja za od prilike dve cevi snage po 60W i u drugom slucaju 0,277A , opet ekvivalentna potrosnja za od prilike jednu cev snage 60W , uz greske pri merenju i budjavost instrumenta - prihvatljiva racunica , ali IZVADILI SU JEDNU FLUO CEV U SLUCAJU 2 IZ LEZISTA , SVAKO KO I MALO IMA DODIRA SA ELEKTRIKOM BI OVO SHVATIO , CISTA PREVARA !!!

i da ima ova sprava nekog uticaja na stara brojila, pitam se kakav ce uticaj imati na nova - digitalna :)

kad smo vec kod "ustede" (kradje) struje, pre bih preporucio onima kojima brojila ne ocitavaju reaktivnu energiju, nwk stave na svoju instalaciju jedan motor od 6KW pa nek im taj motor okrece generator snage 6KW, i nek sa generatora trose struju, a brojilo ce registrovati mozda 200W koje motor pretvara u toplotu , tj 200W aktivne energije koje motorce trosi :)
[ magsavers @ 09.07.2010. 08:37 ] @
Ako je Peca 26000 u pravu da Test Report nije ispravan tj. da je montiran to je ogroman skandal. Ja sam dobavljaca proverio preko Kineske PK i Kineske ambasade i dobio sam uveravanja da je kompanija prvoklasna. Usput sam preporuke dobio i od firme koju zastupam u Srbiji (takodje Kineska firma). Meni po propisima nikako nije potreban Sertifikat dobavljaca tacnije po propisima za ovaj artikal nije potreban nikakav sertifikat a dobio sam ga zajedno sa artiklom (uobicajena procedura). Test moze i da se proveri preko preduzeca ,,kvalitet Nis,, samo bi to sigurno kostalo a to sigurno necu da placam jer Peca kaze da sam ja ili neko drugi izmislio Test Report. A da se ne razumem u elektroniku to je tacno, razumem se u druge stvari a ono sto ne znam pitam. Posebna je glupost kada Peca kaze da je moja namerna greska sto se bavim sertifikatima. radi istine: ,,Tema je Saving Box mit ili ...,, neko je komentarisao, neko je zakacio semu a ja sam zakacio ,,Test Report,,. Imao sam taj PDF i zasto ga ne bih podelio sa nekim koga vec zanima ova tema?
[ peca26000 @ 09.07.2010. 08:54 ] @
Pazi ovako ti se bavis marketingom, to je sad jasno, to je samo potvrda da taj uredjaj ne moze napraviti smetnje po CE standardu, tebi kao kupcu ili prodavcu to nije vazno ali to nisu tehnicki detalji za taj uredjaj, jasnije receno nemamo o cemu da diskutujemo o tehnici jer je to obicna prevara!
Imas tu kolege koji su potvrdili da je prevara, a ti da bi atestirao uredjaj trebas da das pare, mislim za nase podrucje, mi nismo u EU to sigurno znas...
Napravi svoj sajt ili plati reklamu ili kako kazes ti si TOP SHOP pa bavi se dalje time ja nemam nista protiv ali ne ovde, ovde je samo elektronika i to sto je unutar uredjaja!
[ magsavers @ 09.07.2010. 10:33 ] @
Ja se bavim trgovinom i zastupanjem (naravno i marketingom). Nisam onaj Top Shop sa TV-a (ne bih imao nista protiv) vec firma koja koja se tako zvanicno zove i radi 20 godina sa vise ili manje uspeha. Mene je zanimalo da saznam sto vise o uredjaju i kada sam video temu obradovao sam se. Ako si Ti (ili bilo ko drugi} utvrdio da je Saving Box (ili neki slican uredjaj) prevara, meni je to super. I ja sam sumnjao da nesto tako malo moze da bude efikasno. Glupo je jedino sto se ljutis na mene a ja sam hteo da doprinesem temi i da saznam po nesto a ne da se reklamiram.
[ Kapetan Maks @ 09.07.2010. 10:36 ] @
Master, hvala, sve mi je sad jasno.
Zanimljiva tema, nema šta, za filozofiju dušu dala. Ovo samo eksperiment može razrešiti: da se na nekom induktoru izmeri aktivna i reaktivna snaga sa i bez konda za kompenzaciju, ali snaga da bude dostavljena SA GENERATORA, ne sa mreže (ko zna kolko je mreža već poremećena). Onda ćemo tek videti ima li uopšte smisla ovaj sistem čuvanja energije. Na papiru (ekranu) ima smisla, ali u praksi...

Ja razumem da je ova tema o konkretnom uređaju, ali pošto tako mala kutijica je po mom mišljenju samo parazit koji crpi struju iz mreže, mislim da bi trebalo i da smislimo neki uređaj po tom principu koji bi funkcionisao po tom principu i za koje potrošače bi vredelo.

P.S. Pošto generator troši gorivo i na reaktivnu snagu, potrošnja bi verovatno bila manja...
[ magsavers @ 09.07.2010. 13:26 ] @
http://open4energy.com/forum/h...olphin_smart_electricity_saver
Evo ovde je lepo objasnjeno. E sad za Pecu pitanje? Da li bi on ovo zakacio ako zeli da se reklamira a usput da je i uvezao sokocalo kako neko rece?
[ peca26000 @ 09.07.2010. 14:10 ] @
Slabo se ja u to razumem, mislim na marketing, nisam adekvatan sgovornik za te stvari.
Probaj ja ti u svakom slucaju zelim uspeh.
Pozdrav
[ Sepa011 @ 09.07.2010. 14:36 ] @
@magsavers:
Bas mi je drago sto si postavio tako dobar link, precesljaj taj sajt malo bolje pa ces videti svojim ocima da za skoro sve "proizvide" koji su uzeti u razmatranje stoji fraud

Da se ne ponavljam, ali nekima to mora, i to po vise puta.

Domacinstvima se ne obracunava reaktivna energija (koju inace elektrane moraju da proizvedu - potrebna je potrosacima, motorima), tako da kojekakve skalamerije koje se turaju u uticnice kod takvih potrosaca sluze samo za stvaranje profita uvozniku/distributeru.

Industrija je sasvim druga 'fela' potrosaca i kao takvima se obracunava reaktivna utrosena energija. Prosta matematika izgleda 'vako: ukoliko je nekom pogonu za normalno funkcionisanje potrebno 100 VA i 50VAR, distribucija lepo naplati 100VA po ceni od 1 necega, a 50VAR po ceni od 4x1 necega posto kroz svoj distributivni sistem mora da 'progura' 100 + 50, a isto toliko mora i proizvodjac da isporuci). Upotrebom uredjaja za kompenzaciju se Cos Fi 'nateruje' da bude sto blizi 1 kako se ne bi placala papreno skupa reaktivna energija.

'Turanje' reaktivne energije u kojekakve 'kondenzatore' i ispustanje iste natrag prema potrosacima je cista glupost koja moze da prodje samo kod 'pametnih' amera, a i tamo domacinstva nemaju VAR metre, al' sta ces, ovce su za sisanje.

Sto se Atesta iz jednog od tvojih prethodnih postova tice, potpuno je regularan i potvrdjuje CE Conformity i jos sto sta, jedino sto nije vrseno merenje USTEDE

BTW, imam 4 slepera proslogodisnje magle, imas li kome to da izvezes?
[ robert63 @ 09.07.2010. 18:22 ] @
Ocigledno da se stvari jos nisu razjasnile,
Citat:
Sepa011:,,,,,imam 4 slepera proslogodisnje magle, imas li kome to da izvezes?

-4 Slepera ? --Pa ko ce To da istovari ???

Makar da su neke Elektronske ploce,pa ajd,

[ Lala 021 @ 10.07.2010. 06:49 ] @
Pre ce biti 3uF jer Jugodent je pravio te ventilatore sa regulacijom brzine
(za farme a i plafonske). Osnovna namena je zakretanje (pomocne) faze motora
a kompenzacija je kolateralna korist.
pozdrav Lala 021
;;
>
> signature database 5253 (20100705) __________
>
>
>
>
>
[ RF MasterX @ 10.07.2010. 07:51 ] @
@robert63 je rekao "Ocigledno da se stvari jos nisu razjasnile".

To isto i ja kazem, ali to je zato sto pojedini ucesnici odbijau
da stvari kazu oko kakve one jesu, pa cak ima meshanje zaba i
baba.

Prvo da krenem od one moje prve poruke i da do kraja razjasnim.
Rekao sam da ce taj kond. trositi 103W, zato jer sam hteo
pojednostaviti ovima koji nerazumeju da se od nishta ne moze dobiti
nesto, planirao sam dodati jos objasnjenja, ali neko me preteche i
reche da se ta energija brojilima ne meri, tacno ne meri se, pa taj
jedan kond. koji se ne meri nije ni bitan, na kraju krajeva, ali sta je
bitno? E bitno je ono sto se nesme izostaviti a to su recimo 10000
ili 100000 takvih kond.-ova koji mogu biti prikacheni na mrezi i sta
ce mo onda? A? A situacije u kojima on predstavlja nedovoljnu
kompenzaciju? A situacije u kojima on predstavlja "prekompenzaciju"?
Sve su to pitanja na koje treba dati adekvatan odgovor.

Takodje treba misliti i o vrlo cestim situacijama gde on u kombinaciji
sa drugim potrosacem predstavlja potrosac ciju ce potrosnju brojilo
meriti.

Takodje treba misliti o situaciji koju je pomenuo @Veselinovic, a to
je situacija kada on kolo moze dovesti u rezonancu.

Sta ce mo sa svim tim? A?

A onaj mali procenat slucajeva gde ce on predstavljati kompenzaciju
u opste nije sporan, ali to je isto kao kad bi ste rekli sledece:
ovo palidrvce sa lepkom za muve na svom vrhu ce hvatati muve,
pa, verovatno da hoce, nekad ce sleteti jedna na njega i to je to
ali ne znaci nuzno da ce to uvek biti slucaj.

Sto se tice @magsavers, ako cemo posteno govoriti, njega su zeznuli
tako sto sto su mu rekli da ovaj uredjaj stedi energiju i podmetnuli mu
dokumente koji ne pokazuju nista o stednji vec test o uticaju ovog uredjaja
na druge i drugih na ovaj uredjaj, medjutim ako cemo izvesti analogiju iz ovih
testova, to bi bilo kao kada bi smo testirali kakav uticaj krompirove zlatice
imaju na coveka, ili kao kada bi smo testirali kakav uticaj cvetanje belih rada
ima na prijem satelitskog TV programa. Mislim moze, ali cemu bi sluzio takav
test. Pa je zato onaj dokumenat u najmanju ruku smeshan. Prosta stvar
on je nasao nesto na net-u i mislio je da je to to. Ne branim nikog ali ako
se pogleda njegova prva poruka stice se takav utisak.

zato okanite se PowerSavera je u industriji struchjaci vec resavaju problem
kompenzacje, i vrednost kapaciteta kondenzatora varira od slucaja do
sluchaja a ne ovako gde izgleda pokusavaju reci da je taj kond. magican
i univerzalan.

Pozdrav.

[ magsavers @ 10.07.2010. 08:53 ] @
Firma koja mi je prodala G-ner-G savers verovatno nema pojma da li uredjaj radi ili ne. Oni su medju 4 najveca distributera robe za internet i TV prodaju i ja, da bih odrzao kontakt sa njima do nekih boljih vremena, s vremena na vreme kupim par stotina necega cisto da ostanemo u kontaktu. A usput G-ner-G im je medju top 10. najvecu korist od svega toga ce imati ipak potrosaci jer sada kada sam ja kupio verovatno ovi veliki koji se reklamiraju preko TV nece da ulaze u taj artikal (inace bi ceo Pink grmeo od G-ner-G ili saving box-a).
E sada: ako bi Sepa, Robert ili bilo ko pogledao pismo koje sam zakacio pre tri dana (Martinovo pismo) i video sta u njemu pise i da li su to gluposti. Da napomenem da taj tip nema bas nikakvog interesa da mene ubedjuje u bilo sta, jedino ako je lud.
[ Sepa011 @ 10.07.2010. 09:21 ] @
Nije lud, i on je trgovac
[ magsavers @ 10.07.2010. 09:54 ] @
Hvala. Mozda ipak misli, taj Martin, da cu jednog dana da kupim njegov Power Saver za 2000 i vise USD da bi on bio jos bogatiji i nastavio da putuje po svetu i lepo se zabavlja. On je vrlo ozbiljan igrac (da ne uptrebim ruzan izraz) u svetu internet prodaje, odrzavanja sajtova, foruma, e-zina...ali sam bio ubedjen da nema ideju da mene zaludjuje. Inace je najveci borac na internetu protiv plug and save power savera (malih...).
[ RF MasterX @ 10.07.2010. 10:08 ] @
E, konacno dodjosmo do razuma.
[ Kapetan Maks @ 10.07.2010. 11:20 ] @
Jeste 3 mikrofarada. Sad sam pogledo.

Te velike igrače NAJVIŠE volim....

Pozdrav ljudi.
[ magsavers @ 10.07.2010. 12:56 ] @
Ali ajd' sad budi pametan. Taj isti Martin je obezbedio kada neko od njega kupi spravu (u Americi) i pukne 2000 ili nemam pojma koliko dolara za KVAR saver, da dobije 10% subvenciju od drzave. To nije mozda, jer da to nudi lazno zavrsio bi u bukagijama. Onda reportaze na CBS-u (para drzavna TV) i oni podrzavaju ugradnju KVAR savera, onda elektro kompanije (to jos razumem). I ta kampanja tamo (i u Kanadi) traje vec 2-3 godine...a objasnjenja su u stilu: kada bi svako peto domacinstvo i svaka treca kompanija samo za 10 posto popravila Power Factor ustedelo bi se...i ne bi se otvarale nove elektrane pa bi se stitila priroda, sume, zagadjenje...i sve u tom stilu.

[Ovu poruku je menjao magsavers dana 10.07.2010. u 14:15 GMT+1]
[ RF MasterX @ 10.07.2010. 18:07 ] @
Pa sad, pametovanje nije dozvoljeno, koliko se secam
zato pamet u glavu

Ama ajd sto pitas, ali ti uvek navedes ime neke firme pa
jos kazes i 'najbolja', a ti kao menadzer znas da je to reklama
zato nemoj navoditi imena firmi.

A ovo sto kazes, mozda to misle na dinamicku kompenzaciju.
Proguglaj malo.
[ magsavers @ 12.07.2010. 18:12 ] @
Ok, slazem se... Kad bude nesto novo ili me bude zanimalo nesto (bas izrazito eto mene).
[ hipp @ 29.08.2010. 21:48 ] @
jedno pitanje za magsavers
jos u maju si naveo da ces postaviti u nekoj prodamnici trofazni uredjaj kao i prijateljima da si poklomnio monofazne uredjaje da izvrse testove i koliko im se smanjila potrosnja
mozes li navesti dal se smanjila potrosnja?????????
[ zoomtronic @ 28.09.2010. 17:53 ] @
Magsavers, dobro jesi li konačno uspeo da dokučiš da li uređaj radi ili ne radi, pošto vidim dobro se prodaje, zbog reklame neću da kažem gde.

pozdrav
[ abyss @ 28.09.2010. 21:52 ] @
Uredjaj ne radi, treba obavestiti admin-e tog sajta da ne bi trebalo da dopustaju prevaru. Video sam da doticni prodaje i nekakve magnete za manju potrosnju goriva.
[ zoomtronic @ 29.09.2010. 08:19 ] @
Ma svako ko ima imalo zdravog razuma, shvatiće da takav uređaj jednostavno ne može da radi,
a to što pojedinci i dalje zarađuju novac na lakovernim ovcama...
... to je već druga priča.
[ zoomtronic @ 29.09.2010. 08:21 ] @
Inače pratim temu od početka, znao sam da je o5 neka prevara u pitanju, ali eto pošto živimo u zemlji Srbiji sve je dozvoljeno.
[ zoomtronic @ 23.10.2010. 20:10 ] @
"on je stabilizator koji omogucava proticanje struje onoliko koliko je potrebno. sprecava skokove i padove napona tako da sprecava zagrevanje kucnih aparata, sto znaci da produzava vek trajanja televizora, ves masine, frizidera, punjaca, kompjutera.....sto znaci da usporava rad strujomera ....prakticno drzava nama naplacuje struju koju i ne potrosimo, jer strujomer vrti non stop i racuni su previsoki. sa ovim je potpuno drugacije. prodao sam par komada i svi su prezadovoljni. u nemackoj je ovo potpuno legalna i nova tehnologija na trzistu. imate forume na sajtovima o hiljadama korisnika koji su prezadovoljni ovim proizvodom.

radi na sve tipove strujomera, ukucajte na google - electricity saving box - ima dosta toga o aparatu i korisnicima koji ih poseduju, samo vam je potrbno znanje engleskog jezika"

Jel ovo samo meni smešno ili ima još onih koji se slažu samnom?
[ robert63 @ 23.10.2010. 20:49 ] @
Ma ima jos mesta na "Ringispilu"
samo zauzmite mesta---i Vezite se,

-ako ne sebe onda barem lakoverne citaoce saveta,

Ajd majstore zavrti masinu,ko do'vati lutku,,njemu jos 100 kWh manje mesecno,
[ shadow88 @ 26.10.2010. 11:26 ] @
ma i na ringispil cemo da nakacimo ovo cudo :)

pretpostavljam da je ljude koji su ovo kupili po paprenim cenama sramota da kazu da ne radi jer bi onda ispali zesce naivcine :)
[ veselinovic @ 26.10.2010. 12:29 ] @
Citat:
abyss: Uredjaj ne radi, treba obavestiti admin-e tog sajta da ne bi trebalo da dopustaju prevaru. Video sam da doticni prodaje i nekakve magnete za manju potrosnju goriva.

Administratori ( a i mnogi uvazeni clanovi ) ovog foruma su vec na pocetku diskusije dali svoje misljenje.
Ko ima oci procitace, ko ima razum shvatice.
Postoji i ono iz druge knjige Marfijevih zakona ( parafraziram) Nije moralno ostaviti naivcinama njihove pare kod njih u posjedu.

Iako, stvar koja se prodaje nije ilegalna, cak, koliko je meni poznato ona donekle popravlja faktor snage-ispade korisna, samo je pitanje koliko korisna i kome korisna.
Danas sam citao u novinama, posto ce od iduce godine u EU biti zabranjena prodaja sijalica sa uzarenim vlaknom ( osim halogenih) jedan nijemac se dosjetio i zastitio stvar nazvavsi sijalicu malom kuglastom grijalicom ciji je sporedni efekat odavanje svjetlosti. Dakle, rupe u zakonu su tu i nije ilegalno koristiti ih.
[ peca26000 @ 26.10.2010. 13:26 ] @
Ma najveci problem je sto ''MARKETING'' mesaju sa realnim zivotom, psihologiju naturaju da je zuta sijalica sa vlaknom grejac, sad ce da zabrane i takvo koriscenje svetla, kuda logika odlazi, da ocoravim od one ''stedljive sijalice'' jos je i vek trajanja takve sijalice za posebnu raspravu...

Zasto bas nadje marketingom da se bavi u elektronika forum, ako hoce da se bavi prodajom nek pise u oglasima, ako hoce da raspravlja o tome ima madZone pa nek se preseli ovo komplet!
Nema potrebe da se raspravlja o bilo kom proizvodu u marketinske svrhe, to svi forumasi znaju koji koriste ovaj deo foruma!
Ovo cist bezobrazluk i nekultura.
[ magsavers @ 05.11.2010. 09:08 ] @
Trofazni uredjai rade odlicno. Ugradjeni su u 30 objekata i svi su kupci zadovoljni. Uslovi ugradnje su takvi da niko ne moze da bude prevaren: Besplatna ugradnja a placa se posle 60 dana ukoliko je potrosac zadovoljan. Niko jos nije rekao da demontiramo trofazni Power Saver. Vecina kupaca je imala mernu grupu ali ne svi. zadovoljni su i oni koji imaju samo brojilo aktivne snage (recimo jedna sprtska hala). Ustede su od 10% do 20%.
Nisam ranije pisao upravo zbog clanova foruma da ne bi pricali da se reklamiram i ostale gluposti.
A sada malo o raznim koji bi da prijavljuju, denunciraju i slicno. Odakle nekom pravo da na bilo koji macin omalovazava, sprecava a pogotovu zahteva da neko prekine prodaju bilo koga i bilo cega sto je legalno u prometu Republike Srbije? Svi uredjaji koje prodajem su uredno uvezeni, placena je carina i u prometu su potpuno legalno. Cena po kojoj prodajem ESB i GNERG saver je takva da niko od Vas dusebriznika to ni u snu ne bi uradio, a toliko se brinete o potrosacima. GNERG prodajem po 8,5 eura, a morao sam da ga kupim. platim prevoz, carinu, pdv, pa koliko mislite da mene to kosta kada tako samouvereno tvrdite da se bogatim i jos pozivate na linc. ESB sam prodavao po istoj ceni a sada sam malo podigao cenu jer ga i nemam vise. Inace ukupno nisam prodao GNERG + ESB ni 100 komada. Toloko o bogacenju. A da li ESB i GNERG funkcionisu? Kupite pa proverite, ja stvarno necu nikoga da uveravam.
Zao mi je zaista sto ljudi olako vredjaju i omalovazavaju druge a verujte mi bez ikakvog razloga. Temu na ovom forumu nisam ja pokrenuo.
[ shadow88 @ 05.11.2010. 10:40 ] @
niko nije rekao da treba zabraniti prodaju vec da ovaj forum nije online prodaja, i da ne sluzi za reklamiranje, a teme narocito ne sluze ne za oglasvanje sto si ti upravo uradio u post-u, i jos stavio cene. koliko sam ja video da nekolicina clanova samo zeli da upozori naivne kupce, jer ovde ima mnogo ljudi koji imaju suvo znanje i iskustvo na polju elektrotehnike i elektronike, i dobro znaju da to ne moze da radi, a te price "kupi pa ces videti da (ne)radi" ne prolaze vise kod ovog napacenog naroda, takve skupe igracke koje ne sluze nicemu i uz to i ne rade kupuju samo ljudi koji imaju brdo para da bi oprali novac, a pri tome se zna kako se konfigurise cena za nekujavnu ustanovu :

cena uredjaja sa ugradnjom 500e
halapljivost direktora 1500e
halapljivost shefova i zamenika ukupno 1000e
podmazivanje ministra finansija 50% na ukupnu sumu
i na kraju kad sve to saberes dobio si
krajnji racun koji ce biti podeljen na ravne casti po broju gradjana koji ce to da plate ne znajuci ni sta to placaju
a kupac ce biti zadovoljan posto je opet iz drzavnog budzeta opet uspesno napunio svoje dzepove a i struju placa iz istog budzeta (narocito kad su sportske hale u pitanju) pa nije ni bitno da li uredjaj radi ili ne, a da bi dokazali da uredjaj radi kako ne bi ispalo da su bacili tolike pare, reci ce portiru da na kvarcnoj grejalici ne drzi non stop ukljucena tri grejaca nego dva i eto ustede, racun je manji za 10-20%

da se ne lazemo, sve se vrti oko pranja love, muzenja gradjana na sve moguce i nemoguce nacine,poznajem coveka koji je zaradio 5 miliona dinara kao pod izvodjac radova na skladistu gasa banatski dvor a taj covek nema ni bicikl a kamo li bagere ili neke masine niti firmu za gradjevinske radove, e sad , pomislicete da se obogatio na prevaru, nije, sve legalno, cuo je da je u toku tender za betoniranje staza za kompletno skladiste gasa banatski dvor , otisao u prvu gradjevinsku firmu, pitao koliko bi to kostalo, ovi mu rekli 20 miliona, a on ode i na tenderu ponudi 30 miliona kao cenu za izvodjenje radova na sta su ovi pristali jer je 5 miliona dobro posluzilo za podmazivanje kako bi prosao na tenderu, 20 miliona je otislo firmi koju je pitao posto je taj posao, a 5 miliona njemu u dzep, a da nije ni prstom mrdnuo, i to se danas radi na veliko i na siroko, pogotovo u velikim firmama i kompanijama...
[ magsavers @ 05.11.2010. 11:23 ] @
Nemoj molim te neko ce da pomisli da ja nekoga podmazujem ili dajem nekome novac. 20 godina radim i ispod nika sam naveo ime i firmu. Ja ne prodajem nista javnim preduzecima a trofazne power savere sam prodao iskljucivo privatnim firmama i to najvise samouslugama koje imaju racune od 50.000 do 100.000 dinara mesecno i svi su zadovoljno platili 60-og dana. Svi vlasnici samoposluga gledaju svaki dinar i zato sam im i dao rok 60 dana da vide racun za struju pa tek onda da plate. Usput svi vlasnici znaju kada im na racunu stoju isporucena reaktivna energija i kada im posle ugradnje ta stavka bude manja, a ujedno i celi racun bude manji.
E ako i dalje mislis da je prevara ja stvarno tu ne mogu nista osim da Te uputim da pogledas neku od knjiga koje govore o reaktivnoj energiji, kompenzaciji iste, kondenzatorima i slicno. A sa onima koji suvise dobro znaju tematiku je drugi problem, oni ne mogu da shvate da ,,kompenzacija reaktivne energije,, treba i moze da se uradi i ,,low cost,, uredjajima. Oni su naucili da mora da se kupi preskupa oprema (koja je naravno bolja i efikasnija}, da moraju strucnjaci da premere i proracunaju sve, a kako to da se isplati potrosacu koji trosi mesecno oko 600 eura na struju (i ima naravno mernu grupu). E zato postoje novi POWER SAVER-i koji su neprecizniji ali i mnogo jeftiniji od uobicajene opreme.
[ Sepa011 @ 05.11.2010. 11:25 ] @
ajde ti, megasavers, lepo da odj3b3s sa reklamiranjem na ovom forumu. mislim da bi ti bilo najpametnije, umesto sto nam 'turas prst u oko'.
[ magsavers @ 05.11.2010. 11:36 ] @
Nije lepo sto psujes. I ne reklamiram se ves odgovaram na neargumetovane napade i vredjanja. Nisam pisao nista mesecima ali sam morao da odgovorim na pitanja. I jos jednom Te najljubaznije molim da ne psujes i ne upotreblavas ruzne reci.
[ abyss @ 05.11.2010. 11:54 ] @
A magneti za manju potrosnju goriva?
[ magsavers @ 05.11.2010. 12:03 ] @
A zasto me to pitate na forumu pa ce posle neko ponovo da kaze da se reklamiram. Pitajte u privatnim porukama i sve cu da Vam odgovorim. Sve je OK osim zluradosti.
[ shadow88 @ 05.11.2010. 14:11 ] @
upravo te knjige koje pominjes a i zdrava logika govore da taj uredjaj ne moze da radi to za sta se tvrdi da radi, a ni u jednom segmentu mog post-a nisam rekao da ti podmazujes niti napisao nista uvredljivo, osim sto sam ti prigovorio za reklamiranje koje nije dozvoljeno na forumu, mislim da je i suvise toga receno na ovoj temi , da se ja pitam, ista zasluzuje katanac.

i jos jedna stvarm nemoj ti meni da preporucujes da citam knjige ne bi li me ubedio u svoja verovanja, time sto si rekao direktno vredjas moje znanje, inteligenciju i iskustvo na polju elektronike i elektrotehnike kao da ja i ostali clanovi foruma ne znamo nista a ti sve znas pa ces da nas naucis, nije nego.

ti pises kako su kupci zadovoljni i kako si im dao 60 dana odlozenog placanja, ok, to je kao kad bih ja napisao da sam bio na karibima i svi koji to procitaju da prihvate to zdravo za gotovo, e pa ne ide to bas tako, jedno je tvrdnja a drugo su cinjenice , dokazi, racunice, naucna dostignuca i otkrica u prethodnih nekoliko decenija, a ti sve to pokusavas da osporis u nasim ocima nekim trgovackim ubedjivanjem, (ne bih da zapocnem temu o tome koliko si zaista strucan da nam drzis predavanja o korekciji faktora snage) zapamti, trgovci bi eskimima prodali led, tj ubedili bi ih da njihov led ne valja, a da taj kupovni valja,da se sporije topi, duze traje,da bolje hladi, to je cisto zatupljivanje nacije, mislim kad vidim da ameri u prodavnicama mogu da kupe zapakovan led, sve mi je jasno, tj da jedan obican smrtnik ne zna da napravi led, pa to je smesno...
[ shadow88 @ 05.11.2010. 14:16 ] @
vidim da radis kao menadzer TOP-SHOP-a , toliko o strucnosti na polju elektronike i elektrotehnike, a svi dobro znamo sta se prodaje na top shop-u, to su stvari koje vam apsolutno ne trebaju , ali top shop ce vas ubediti da vi to zaista zelite da imate i da vam je to neophodno u zivotu, pa ako niste znali, ta umetnost ubedjivanja se zove marketing, odavno je prestao kvalitet i preporuka da prodaje proizvod, sada to cini marketing, ne kaze narod za dzabe da reklama prodaje proizvod, e sad postoji puno razlicitih vidova reklame...
[ Sepa011 @ 05.11.2010. 18:14 ] @
Citat:
magsavers: Nije lepo sto psujes. %< %< %<

Koliko me pamcenje sluzi, nigde u mom postu nije bilo psovki (da je bilo, vec bi taj post bio "oduvan"). Mozda jedna "ruzna" rec vezana za reklamiranje proizvoda koje tvoja firma prodaje uz mogucnost 'na dodjem ti - 60 dana'

U postu http://www.elitesecurity.org/p2644931 sam ti napisao sta mislim o powersaverfraud box-ovima. I opet cu da ponovim, nemoj ljudima koji se razumeju u elektrotehniku da guras "prst u oko". Ima, znas, nesto sto smo naucili u kojekakvim skolama, a u pomalo loodila u nasim glavama (pogotovo elektronicarskim), da ITEKAKO DOBRO ZNAMO kako nekakve kutijice funkcionisu.

Bolje bi ti bilo da dodjes na poljance u mom kraju i prodajes semenke/suncokret/kikiriki (za sargarepe imam monopol) imao bi dosta musterija koje ne bi morao da ubedjujes da je belo crno i obratno.
[ robert63 @ 05.11.2010. 19:18 ] @
Zarad negovanja i sacuvanja " Mentalnog zdravlja" posetilaca Foruma

--Ova tema bi stvarno trebala da se ZAKLJUCANA !!!

Uz duzno postovanje,toleranciju i skrivanje "iza Grabulje" ,
dete bas-bas ZAMORI sa upornim savetovanjem za kupovinu i koriscenje te " Famozne" kutijice,

Grom-Ga spalio ! ( Preko mreze 230Vac--Bandera-ON-Line) --Vala vise dosta lazi i slicnih
"BINGO,Pink,TOP-SHOP "-skalamerija,

Pamet u glavu i racun za struju u ruke !

-Za pamet u galvu pomaze --Razum !
-A za racun za struju pomaze stednja,

a nikako tamo koje-kakvi lazni "kompenzatori"---Marketinga puni
(od kojeg je Narodu vise muka )
[ veselinovic @ 05.11.2010. 19:35 ] @
Uvazeni clanovi,
posto je ovo tehnicki forum, a skupljaju se ljudi od znanja i ugleda koji se trude da ovo i bude tehnicki forum, na ovu temu zaista slijedi katanac.
Kao sto rekoh, ispricano je dosta o tome, ko zeli da shvati shvatice ( mislim na posjetioce nedovoljno potkovane - mnogima ovdje je jasno od pocetka), ko ne zeli, ima adresa pa neka kupuje.