[ tincek @ 25.04.2010. 00:16 ] @
Evo ovako...

prije par dana sam isao spojiti na komp tv antenu - i doslo je do zadivljujuceg plavkasto-bijelog bljeska... :( ...

Sto mislite, po nekakvim iskustvima, sto je otislo...

Promjenio sam napajanje jer je ono sigurno otislo kao i tv kartica - uspio sam provjeriti graficku, rame, disk - i oni rade... ali problem mi je s maticnom i procesorom - nemam ih gdje isprobati...

btw, ovo je konfiguracija kompa...

Procesor Intel i5 750, 2.66GHz, 8MB cache, socket 1156
Gigabyte P55-UD3R, s1156, Intel® P55, 4x DDR3 2200/1333/1066
Gigabyte Radeon HD 4670 1GB DDR3,128bit, DVI-I / D-sub / HDMI
Napajanje CORSAIR 450W, VX Series CMPSU-450VXEU, 12cm vent.,ATX2
DDR3 2048MB ( 2GB ) Kingmax, 1333MHz, CL9, FLFE85F-B8EE9
HDD SAMSUNG 500GB 7200rpm 16MB cache Serial ATA II-300, F3

thx
[ redbull2 @ 25.04.2010. 15:40 ] @
jel daje ploca i kakve znake zivota ... kad stavis novu napojnu ....jel rade fanovi na kulerima ....

naj jednostavnije skines kuler i stavis prst na procesor i upalis racunar ako se procesor grije otisla je maticna .... a ako se negrije otisao je procesor

ako se grije procesor gasi odma racunar da se ne pregrije tj crkne
[ Miroslav Cvejić @ 25.04.2010. 16:08 ] @
Odnesi u servis neki pa probaj procesor na drugoj ploči i drugi procesor na tvojoj.

[ fidel_urga @ 26.04.2010. 08:43 ] @
To su prilicno nove komponente. Imas li garanciju na njih?
Jasno je da je racunar doziveo ozbiljan elektro sok. Probaj da uradis ClearCMOS (ako nisi vec uradio) pa da ukljucis samo plocu i procesor da vidis da li ce da pisti na ram. Ako pisti dodaj ram i grafiku, a ako ne pisti juri garanciju ili servis. Na to se svodi ono sto ti mozes sam da uradis.
[ tincek @ 26.04.2010. 14:36 ] @
ma nedaju nikakvu garanciju ni na udar struje, ni na bilo sto osim nekog kvara koji se nikad nece dogodit :D...

pokusao sam s baterijom, ali nista - a sto se tice servisa - ne znam isplati li mi se odnijeti njima (za to bi mi naplatili pola vrijednosti maticne...) ...

samo me muci to da nije i proc otisao...
[ StORM48 @ 26.04.2010. 22:27 ] @
Ako je to pod garancijom, ipak Ti to odnesi na servis.
Teško će oni znati da je u pitanju "udar struje". Pogotovo što je njima svejedno, zamenske reklamacije na kraju uvek realizuje proizvođač.

Pozdrav
[ tincek @ 26.04.2010. 22:43 ] @
da bar... vidi ovo...

Servis neispravne robe vrši se tek ukoliko je predočena sva dokumentacija dobivena uz komponente.
Potrebno je opisati nastali kvar!
Lažne reklamacije se naplaćuju ovisno o utrošenom vremenu za potvrdu ispravnosti.
Jamstvo ne pokriva kvarove nastale nestručnim rukovanjem , djelovanjem više sile (udar groma, požari, poplave i sl.),
mehanička oštećenja, istrošenosti, overclocking !!!!.
[ fidel_urga @ 27.04.2010. 08:11 ] @
A ti nemoj da kazes da je nastao kvar na taj nacin. Tvrdim ti da ako nema fizickih ostecenja na ploci ili procesoru, serviser, ma koliko iskusan bio, ne moze da kaze kako je doslo do kvara. Ti kazi da je radio normalno i da je samo zacrneo ekran i da nisi mogao da ga ukljucis ponovo.
Imas sva prava. Iskoristi ih!
[ miki069 @ 28.04.2010. 02:00 ] @
Ako su mu sve/većina komponenti crklo nema ništa od garancije.
Samo kažu strujni udar i ćao.
Jel ti na istu antenu vezan i televizor?
Jel kablovska ili obična TV?
Jel u trenutku udara bio uključen bojler u stanu/kući?
Ako je kablovska, neka ti u servisu računara napišu dijagnozu, pa tuži kablovskog operatera.
Ili elektrodistribuciju.
[ fidel_urga @ 28.04.2010. 08:26 ] @
Kolege, ko je imao posla sa resavanjem reklamacijama kao davalac garancije zna kako se to radi. Ja spadam u tu kategoriju i reci cu kakva je zakonom propisana procedura za one koji je ne znaju ili zanemaruju:
Roba se prima na reklamaciju sa opisom kavara (nacin na koji je doslo do njega nije bitan i zakon ga ne uzima u obzir),
Vizuelnim pregledom se utvrdjuje da nema fizickih ostecenja,
Roba se prima i u roku od 7 dana javlja klijentu da li ce biti popravljena, zamenjena ili vracen novac.
Serviser nema sta da prigovara nidi da spekulise o tome koji je uzrok kvara. Ako je roba fizicki neostecena onda mora biti primljena na reklamaciju.

Prijatelju, odnesi slobodno na reklamaciju tu plocu. Ja svima sugerisem da odstampaju zakon o zastiti potrosaca i ponesu ga sa sobom. Nije na odmet.

[ Binary Mind @ 28.04.2010. 11:33 ] @
Reklamacije i cao, kao sto rece fidel. BTW plavkasto beli dim koji je pomenuo pokretac teme (zargonski to zovem "dim masina") je obicno znak da je napajanje pustilo svoju plemenitu dusu Masinu bi prvo trebalo isprobati, ako to nije vec uradjeno, takvu kakva je (sa sve plocom i procesorom) sa drugim provereno ispravnim napajanjem dovoljne snage da moze da upali masinu i da se ne zapali kao predjasnje.
[ tincek @ 28.04.2010. 18:39 ] @
Citat:
redbull2: jel daje ploca i kakve znake zivota ... kad stavis novu napojnu ....jel rade fanovi na kulerima ....

naj jednostavnije skines kuler i stavis prst na procesor i upalis racunar ako se procesor grije otisla je maticna .... a ako se negrije otisao je procesor

ako se grije procesor gasi odma racunar da se ne pregrije tj crkne

evo, sada kada sam stavio napajanje - rade kuleri - tj. komp se pokrene i odmah ugasi - zatim se opet sam upali i ugasi itd...

znaci li to sto...
[ tincek @ 28.04.2010. 18:46 ] @
Citat:
miki069: Ako su mu sve/većina komponenti crklo nema ništa od garancije.
Samo kažu strujni udar i ćao.
Jel ti na istu antenu vezan i televizor?
Jel kablovska ili obična TV?
Jel u trenutku udara bio uključen bojler u stanu/kući?
Ako je kablovska, neka ti u servisu računara napišu dijagnozu, pa tuži kablovskog operatera.
Ili elektrodistribuciju.

sto se tice komponenti koje rade - to su disk, graficka, i sada novo napajanje :D...

a nisu provjereni rami, maticna i proc... tesko mi ih provjeriti - nitko od drustva nema ove novije komponente...

a sto se tice kablovske - na tu antenu je bio vezan i tv... obicna je tv... a ovo za bojler - imamo centralno :D...
[ fidel_urga @ 29.04.2010. 08:58 ] @
Tincek, Moja spekulacija je sledeca:
Posto je doslo do kratkog spoja na PCI magistrali, koja se napaja sa 3.3V, mora biti problem sa komponentom koja je vezana za to napajanje. To iskljucuje procesor jer je on na liniji 12V.
Od onoga sto jeste na 3.3V, moze biti: RAM ili njegovo napajanje, Southbridge i drugi ozbiljni kvarovi na ploci.
Od onoga sto ti mozes da uradis sam si vecinu vec uradio. Jedino je ostalo da probas ram. Izvadi oba modula i ukljuci racvunar. Ako pisti na nepostojeci ram onda si delimicno dijagnostikovao problem.
Ipak je moj savet da se neobazires na taj strujni udar i lepo potrazis strucnu pomoc.
[ tincek @ 29.04.2010. 20:17 ] @
moze male preporuke u vezi slanja kompa na servis...

posto sam ga kupio u dijelovima (sve iz iste firme) da ga njima posaljem rastavljenog u originalnim kutijama ili da ga posaljem ovakog sastavljenog sa praznim kutijama...

i sto da napisem da je kvar - da mi se odjednom zacrnio ekran i da je prestao raditi ili nesto drugo...

eto, unaprijed thx na preporukama...
[ miki069 @ 29.04.2010. 21:02 ] @
Razdvojeno.
I to ne istovremeno.
Prvo ploča i procesor.
Pa grafička kad ti reše ploču i CPU.
Pa HDD kad ti reše grafičku.
Memorija je valjda ispravna.
Napajanje na totalnom kraju.
Prvo dijagnostikuj negde memoriju, HDD i grafičku.
Sa CPU se ne zezaj i ne dijagnostikuj ga.
Obaveno ga ubodenog u ploču predaj na servis.

Svojevremeno na bofl Maxtor HDD-ovima je bila svega 1 do 2mm široka plastikica koja je razdvajala IDE i naponski deo.
Ko nije znao "foru" nije ima šansu da 2 puta stavi i skine IDE kabl a da ne slomi plastikicu.
Normalno nema garancije - mehaničko "oštećenje".
Nije je bilo jer ni "uvoznici" nisu imali garanciju.
Ti Maxtori su bili otpad koji su veliki brendovi vratili proizvođaču.
Kupovalo se na tone. U pola cene.

Matična ABIT NF7 iz njihove fabrike u Kini, rađene u trećoj smeni, bez kontrole kvaliteta.
Preko Rusije ploče su stigle u Bugarsku, Rumuniju i Srbiju.
Upola cene, ali nema garancije od "uvoznika".
Kuler na severnom čipu stane i ploča crkne.
Nema garancije - što nisi "slušao" kuler.
Ako staviš svoj kuler - nema garancije - fizičko oštećenje.

Matična FIC AZ11 matične sa poluispravnim AGP slotom.
U nabaci 2002-ge su bile 12evra u veleprodaji, a 23e u maloprodaji.
Grafička se stavlja samo jednom.
Ako radi prodaje se i više nema vađenja.
Nema garancije kupcu - "oštetio" je AGP slot.
Imali smo zubarsku pincetu za ispravljanje pinova na AGP-u.
Normalno kupac plaća servis.
Ili mu se nudi neka zamena za Chaintech uz masnu doplatu.

AMD Athloni sa kupovani od firme koja je trebala da ih reciklira.
Firma je dobijala 1 dolar za reciklažu poluispravnih CPU.
Oni ih pakovali i prodavali.
U trećinu cene. Rusija, Bugarska, Srbija, Bosna, Hvatska.
Greju se, ali i rade.
U Hrvatskoj su hapsili zbog toga.
U Srbiji nije bilo ni u novinama.

Tako se radilo pre 5-10 godina.
Da ne idemo u vreme Pentiuma I kada se prodavao AMD-486 na 133MHz kao Pentium I PR-75 MHz.
Razlika u ceni ta 2 CPU je bila oko 500 nemačkih maraka.
Izgleda da su sad kupci zaštićeni malo bolje.

Da ne pišem više.
Ovo je za 3 do 8 godina u CZ-u.

[Ovu poruku je menjao miki069 dana 29.04.2010. u 22:36 GMT+1]
[ tincek @ 29.04.2010. 23:04 ] @
Citat:
miki069: Razdvojeno.
I to ne istovremeno.
Prvo ploča i procesor.
Pa grafička kad ti reše ploču i CPU.
Pa HDD kad ti reše grafičku.
Memorija je valjda ispravna.
Napajanje na totalnom kraju.
Prvo dijagnostikuj negde memoriju, HDD i grafičku.
Sa CPU se ne zezaj i ne dijagnostikuj ga.
Obaveno ga ubodenog u ploču predaj na servis.

Thx na izvjestaju, kao prvo...

znaci, prvo saljem cpu i maticnu zajedno - i napisem da je odjednom crklo sve samo od sebe...

ovo sve drugo radi - provjerio sam...
[ fidel_urga @ 30.04.2010. 08:06 ] @
Da li si procitao zakon o zastiti potrosaca? Ko ga je jednom procitao nikad vise nama problema sa vracanjem na reklamaciju bilo cipela, pegle, tv-a ili racunara/komponenti. Sve je veoma jasno. Ne radi-vracas.Nisi zadovoljan-vracas.
Vrati plocu i procesor zajedno i reci da ne daju sliku na monitor. Servisi nisu istrazni organi.
Sta se njih tice da li si ti na ploci gajio kokoske ili grejao supu na procesoru. Bitno je da je sve uredno i neosteceno.
Oni ce to vratiti uvozniku, uvoznik inodobavljacu i tako redom. Ti u roku od 7 dana dobijas novu plocu ili pare nazad:)

Predlazem kolegama da se otvori jedan podforum vezan za ostvarivanje garantnih i vangarantnih prava. Da objasnimo ljudima sta smeju a sta ne. Koja su prava kupaca a koja davaoca garancije. Ali argumentovano. Ova se rasprava pretvorila u frustriranje coveka kome je crkla ploca u garantnom rouku i ne zna sta da radi a stvar je jednostavna.

Tincek, drzim ti fige. I javi kako je proslo. Samo se naoruzaj odstampanim zakonom, ponesi garantni list i racun. Ako ti sta kazu, neka ti odmah to i pokazu u tom primerku zakona:) Pokazi im i kaznene odredbe!
[ Miroslav Cvejić @ 30.04.2010. 12:35 ] @
Ako u garanciji piše da ne pokriva štetu nastalu strujnim udarom...

Šta ako serviseri u tom lancu imaju viška vremena i čitaju ovo?

Svi potrošači znaju svoja prava a zaborave svoje obaveze (da priznaju da je bilo strujnog udara).

no dobro, ne bih da idem u off tipic, ali biće zabavno ako se za ove stvari podforum napravi.
[ fidel_urga @ 30.04.2010. 13:05 ] @
Ja bih voleo da mi neki elektricar objasni kako se dokazuje da je bio strujni udar. Kojom naucnom, nepobitnom i dokazivom metodom moze da se dokaze da je komponenta na kojoj nema vidljivih ostecenja crkla kao posledica strujnog udara. To se tako pise ali da se dokaze...veoma tesko.
Mora da sam vec dosadan, ali ocekivati da se covek sam prijavi da je kriv za crkavanje komponente... Mislim da to ne ocekuju ni najveci optimisti medju onima koji primaju reklamacije:)
Necu vise da pisem nista po ovom pitanju...
I rest my case!
[ 3way @ 30.04.2010. 13:17 ] @
Kad smo vec kod toga, kako dokazati da strujni udar nije posledica napona u mrezi nego neispravne same komponente?
Meni se komp zapalio iz cista mira, a nista mu nisam radio...
[ Miroslav Cvejić @ 30.04.2010. 13:35 ] @
Jel se komponente osećaju (mirišu) na paljevinu?
[ 3way @ 30.04.2010. 13:43 ] @
To se desilo pre nekoliko godina i tada komponente odavno nisu bile pod garancijom :)
Nije bitan taj moj slucaj, pitam uopsteno...ali da, sve je smrdelo na spaljenu plastiku...

Znaci kupis plocu, proc, sve ok i odjednom pljas.
Ko ce i kako da utvrdi da li je do kurcslusa doslo zbog struje ili zbog neispravnih komponenti?
[ Binary Mind @ 30.04.2010. 17:03 ] @
Gospodo, radio sam na prijemu reklamcija, tacnije u jednom servisu gde sam pre radio bio sam zaduzen za testiranje komponenti koje su stizale na rekalmacije a bilo ih je za medalju. Jedine komponente koje nismo slali dalje dobavljacima bile su one koje su imale bas vidljiva fizicka ostecenja, kao sto je spaljen ili zagrban pertinex na stampanim plocama, slomljena ili spaljena plastika na konektorima na bilo kojoj komponenti i slicna vidljiva ostecenja... Sve ostalo je uredno islo dobavljacima, reklamacije su prolazile i kod njih i za neispravne komponente smo dobijali zamene. Ono o cemu prica miki069 se takodje desavalo, ali na svu srecu takva vremena su proslost. Susretao sam se sa FIC-ovim ploca koje je pominjao.
[ radojko2 @ 30.04.2010. 20:53 ] @
A tek Maxtori 40gb refurbish sa prelepljenom etiketom i kad se odlepi vidi se jasno da je bio na "doradi"..pa prosle godine sam video seagate diskove 250gb isto refurbished ali je cena normalna ko novima... ima toga dosta.Za hardove cim ima izgorelog na chipovima ne priznaju garanciju a poznati su lct serija quantuma sa chuvenim philips chipovima koji su masovno crkavali i goreli na par pinova... a nema veze sa strujnim udarom najcesce....
[ radojko2 @ 30.04.2010. 20:58 ] @
I još ovo:Prvi zakon elektrotehnike:
svaki elektricni uredjaj radi na beli dim
koji se nalazi u njemu; kada beli dim izadje,
uredjaj više ne radi!
[ 3way @ 30.04.2010. 21:37 ] @
Citat:
Binary Mind:Jedine komponente koje nismo slali dalje dobavljacima bile su one koje su imale bas vidljiva fizicka ostecenja, kao sto je spaljen ili zagrban pertinex na stampanim plocama, slomljena ili spaljena plastika na konektorima na bilo kojoj komponenti i slicna vidljiva ostecenja...

Drugim recima, ako imas fizicki ostecenu plocu, i ukljucis je, a ona izgori, mozes da izduvas za reklamaciju?
[ Binary Mind @ 30.04.2010. 22:35 ] @
@3way

Da...

@radojko2

Vec sam video i WD green hardove od 1TB u prodaji na kojima fale torx srafovi i na kojima pise "Recertified".

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 30.04.2010. u 23:46 GMT+1]
[ fidel_urga @ 01.05.2010. 07:32 ] @
Citat:
Gospodo, radio sam na prijemu reklamcija, tacnije u jednom servisu gde sam pre radio bio sam zaduzen za testiranje komponenti koje su stizale na rekalmacije a bilo ih je za medalju. Jedine komponente koje nismo slali dalje dobavljacima bile su one koje su imale bas vidljiva fizicka ostecenja, kao sto je spaljen ili zagrban pertinex na stampanim plocama, slomljena ili spaljena plastika na konektorima na bilo kojoj komponenti i slicna vidljiva ostecenja... Sve ostalo je uredno islo dobavljacima, reklamacije su prolazile i kod njih i za neispravne komponente smo dobijali zamene.

Ovo cu shvatiti kao podrsku mog generalnom stavu o problemu koji Tincek ima.
[ tincek @ 01.05.2010. 07:59 ] @
evo poslano je na "reviziju" pa cemo vidjeti kako ce proci...

thx
[ Binary Mind @ 01.05.2010. 10:52 ] @
@fidel

Naravno da je i podrska tvom stavu, kao i podrska ljudima koji imaju pokvarene komponente bez vidljivih fizickih ostecenja, koje su u garanciji, da ih slobodno bez ikakve bojazni odnesu ili posalju tamo gde su ih kupili na reklamacije.
[ akiko1 @ 01.05.2010. 14:35 ] @
Citat:
Binary Mind: ... Sve ostalo je uredno islo dobavljacima, reklamacije su prolazile i kod njih i za neispravne komponente smo dobijali zamene. ;)

Znaci firme koje prodaju racunare i komponente mogu i duplo da zarade!

1. Ako uspiju da naplate zamjenjene komponente koje su pod garancijom, obrazlazuci to kako je kupac ili strujni udar kriv tj. neposjedovanje UPS-a. To se desi onim kupcima koji su iskreni i kazu stvarni problem (vecina informaticki nepismenih ljudi). Prodavac zatim taj dio posalje proizvodjacu i dobije novi jer je u garanciji
2. Kod nas na Balkanu cesto garancije za neke uredjaje traju duplo krace nego za iste uredjaje na zapadu tako da u slucaju kvara nakon 1god garancije prodavaci jos uvijek imaju garanciju na uredjaj i zamjene ga pa opet kao pod 1. naplate servis i jos dobiju novi uredjaj!

Jesam li u pravu ili...
[ Miroslav Cvejić @ 01.05.2010. 14:58 ] @
Mogu ako je kupac dovoljno nezainteresovan pa im ostavi neispravnu komponentu kada mu kažu da garancije nije uvažena.

Ali idemo u težak offtopic.

Kao što je na ovim prostorima stvar opšte kulture u svakoj normalnoj prilici zeznuti nekog (posebno na relaciji kupac-trgovac-uvoznik u svim pravcima) tako je i za očekivati da se ne poštuju sva pravila.

(jedva čekam da se otvori tema za ovakve diskusije, jer sam imao nesreću da radim u firmi koja je uvoznik i firmi koja preprodaje, a i sam sam potrošač)
[ Binary Mind @ 01.05.2010. 16:34 ] @
@akiko1

OK.

1. Ako ces tako da dolivas vatru na temu, kako jedan informaticki nepismen korisnik moze da zna kako je doslo do kvara komponente? Ja bih se takvom samo kulturno nasmesio, primio komponentu, pregledao vizuelno da bih se uverio da nema vidljivih fizickih ostecenja, istestirao, i ako bih konstatovao komponenta neispravna (neretko se desava da ljudi pa cak i dileri koji prodaju hardver donose ispravne komponete na reklamacije.) prosledio je dalje da se resava reklamacija. Najbolji savet kako se ponasati kada se komponenta donese na reklamacije je da se ne prica previse i da se samo preda osoblju koje je zaduzeno za prijem reklamacija i kaze da komponenta ne radi. Tacka.
2. Mene kao servisera ne interesuje korisnikovo tumacenje kako je doslo do kvara, ako uredjaj koji je u garanciji ne radi i nema vidljiva fizicka ostecenja. Interesuje me da konstatujem da isti ne radi ili ne radi kako treba i da ga prosledim dalje ili dobavljacu ili osobi u firmi za koju radim koja je zaduzena za resavanje reklamacija. U vecim servisima sa vise zaposlenih servisera vrlo je malo interakcije izmedju sefova i servisera sto se tice uzroka kvara. Sefove uglavnom interesuje da ako je komponenta u garanciji da se reklamacija sto brze resi kako ne bi izgubili komitenta. ;) Tako je u normalnim firmama koje se bave ovim poslom.
3. Sto se tice tacke broj 2 komplikovano je. Uglavnom je savet da se kupci pre nego sto nesto negde kupe pazljivo informisu o garanciji koju daje proizvodac kao i uslovima garancije koje daje prodavac. O garancijama koje daje proizvodjac je bolje informisati se kod domacih distributera nego na sajtu proizvodjaca jer ponekad isti uslovi garancije ne vaze za svaki regon u svetu. Ako prodavac daje garanciju manju nego proizvodjac, zaobici ga u sirokom luku i traziti komponentu na nekom normalnom mestu gde se daje puna garancija na komponentu. Tacka. Nekad se desava da proizvodjaci npr. sami smanje garancije na svoje proizvode, tako da treba uvek biti informisan sto se ovoga tice. Takodje treba napraviti razliku izmedju uslova garancije na retail i OEM (bulk) komponente. OEM/Bulk komponente proizvodjac prodaje sistem builderima pod pretpostavkom da ce oni da ih integrisu u svoje konfiguracije i da pruzaju tehnicku podrsku za iste tako za njih ne vazi puna garancija kod proizvodjaca koja vazi za retail verzije istih ili slicnih proizvoda. Iz svih ovih razloga vazno je raspitati se o uslovima garancije za odredjeni proizvod pre kupovine istog. Najbolje adrese za to u slucaju naseg podneblja su lokalni distributeri i lokalna predstavnistva proizvodjaca ako postoje. Takodje postoje normalne firme koje ce po svaku cenu hteti da izadju u susret komitentu ako je komponenta neispravna, kao i zakon o zastiti potrosaca.

Mislim da smo dovoljno rekli na ovu temu. Bilo je slicnih tema i pre, ali bi se uvek zavrsavale flame-om tako da cemo ovu pazljivo pratiti i zakljucati ako izmakne kontroli.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 02.05.2010. u 00:14 GMT+1]
[ Veyron @ 01.05.2010. 20:24 ] @
Ljudi, odlucio sam da se ukljucim, posto sam par puta nakon kacenja kabla od kablovske primetio da na monitoru dolazi do odredjenog podrhtavanja slike, tj. igranja, kao kada je slabo osvezenje. Samo da kazem da su ovo pci kartice nezavisne od graficke kartice, tj. nisu vivo ili nesto slicno.
E sad, zar uopste treba da razmislja da nosi komp na reklamaciju zato sto se ovo desilo? Pa ljudi, prikljucio je odgovarajuci kabal na odgovarajuce mesto na tv karti, nije stavljao 220v u USB prikljucak ili nesto slicno...
Ne znam, mislim da nigde ne pise da se koaksijalni kabal ne sme prikljucivati na tv karticu u toku rada.
Mada, iskreno, video sam par puta kada mi je ispadao ovaj kabal i dohvatao do kucista da je dolazilo do odredjenog el. luka, tj. kao kada palite prekidac pa malo sevne plava varnica.... Kako stvari stoje, izgleda sam imao srece da nista ne pregori, ali da se desilo, ja licno bih, bez razmisljanja odneo komp na reklamaciju...
Opet, pitanje je koliko nasa kablovska postuje odredjene propise sto se tice voltaze u tim kablovima jer je sigurno ima, par puta sam osetio na sopstvenoj kozi...
sve sam ovo napisao kao laik, ne uzimajte greske za zlo
[ rem0ver @ 23.05.2010. 13:45 ] @
A sta uraditi ako se serijski broj komponente razlikuje od serijskog broja koji je prodavac upisao na garantnom listu?