[ baza @ 25.04.2010. 18:12 ] @
POZDRAV!
potrebna mi je pomoc oko izrade jedne baze podataka za servis bleck horse akumulatora ,inace postao sam serviser aku ,i potrebna mi je baza za lakse vodjenje servisa .Poceo sam da radim na tome ali sam zapeo ,malo sam poceo da radim u accesu imam primjer ... Inace potrebno mi je popis pregled reklamirani i neraeklamiranih aku te stanpanje svih lista ,,
Unaprijed se zahvaljujem !
[ Getsbi @ 25.04.2010. 18:24 ] @
Zakačio si pogrešan fajl. Fajl tipa .ldb je nešto kao Access-ov temporary fajl. Izgubiće se kad zatvoriš AKUMULATORI.mdb. Svoj .mdb spakuj sa zip ili rar arhiverom i zakači ovde.
[ baza @ 27.04.2010. 21:36 ] @
Pardon ! negdje sam zurio ,a sto se tice accessa nisam neki majstor ali pokusavam da sebi olaksam posao da to ne pisem u wordu ili exelu onda je vako trebalo biti lakse ..evo ponovo !
[ Getsbi @ 28.04.2010. 06:39 ] @
Nemoj da započinješ forme i ostale objekte dok ne budeš imao model podataka. Neznam baš mnogo oko servisiranja akumulatora (gotovo ništa), ali pokušaj da opišeš rad tvog servisa: zbog čega trebaju POZAJMICE, da li svaki akumulator ima na kutiji urezan broj i slično. Za početak evo jednog prostog modela.
[ ilekicika @ 28.04.2010. 09:22 ] @
Getsbi ti je dao dobru početnu osnovu. S obzirom da ni ja ne znam mnogo o servisiranju akumulatora ali primećujem da te akumulatore ipak neko reklamira odnoso vlasnik je istih, pa ti predlažem da napraviš još jednu tabelu tblKorisnik u kojoj bi smestio osnovne podtke o tom licu kao na primer ID,Ime,Prezime,Adresa,broj potvrde itd. naravno istu stvljaš u relaciju jedan prema više sa tabelom tblEvidencija. Neznam koliko ti je poznata problematika relacija. Pogledaj primer koji ti je dao Getsbi....
[ baza @ 29.04.2010. 18:14 ] @
Pozdrav .
Prvo da se zahvalim za odg, inace podatci su mi potrebni radi prijema akumulatora u servis .Svaki akumulator ima serijski broj I topli zig na sebi , a pozajmice su TEST BATERIJE koje se izdaju u zamjenu dok se baterija nalazi na servisu, u stvari dok se baterija ne popravi. Vlasnici baterije koji donesu bateriju imaju normalno svoje podatke gdje se ostavljaju iz razloga dok je baterija na pregledu te kad se baterija zavrsi treba broj tel valasnika da se javi da je baterija ok/ne te dali se ista baterija reklamira ....
Znaci vlasnik donosi bateriju upisuju se podatci od baterije i vlasnika kao na tabeli ,te bi trebao da se moze pamtiti ili pretrazivati baza po serijskom broju akumulatora ili valsnika iste posebno baterije koje su reklamirane da se oznacuju i sve da se moze stampati na A4 format ,,,.

P.S UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM

[Ovu poruku je menjao baza dana 29.04.2010. u 21:46 GMT+1]
[ Getsbi @ 30.04.2010. 06:23 ] @
Evo početnog modela i baze.
[ baza @ 01.05.2010. 20:50 ] @
opet problem povezivanja tabela
[ Getsbi @ 01.05.2010. 21:31 ] @
Iz zakačenog fajla se ne vidi koji problem imaš u vezi povezivanja. Trebalo bi da popuniš tabele nekim validnim vrednostima. Upit koji si napravio nema nekog smisla u realnom poslovanju.
[ Zoran.Eremija @ 02.05.2010. 17:57 ] @
Za pocetak bi ovaj model mogao da posluzi. Nisam sirio model sa entitetom Korisnik da ne bi otisli od pravog problema. Ima jos dosta pitanja koja direktno uticu da se model dat u prilogu drugacije postavi:
1. Da li jedan akumulator moze da ima vise gresaka (po meni moze)?
2. Da li jedna greska moze da ima vise nacina resavanja (po meni takodje moze)?
3. ...

Razmislite o tome.
[ baza @ 02.05.2010. 21:57 ] @
HVALA!
Mnogo ste mi pomogli malo sam dodao oko automatskog pisanja broja telefona dodao ogranicenje na serijskom broju od 12 cifara te oko toplog ziga 6 cifara potrebno mi je jos da ako je moguce ova zakacka od dali je reklamiran ili ne da se moze posebno da stampa akumulatore koji su reklamirani sa podatcima kupca i one koji nisu zasebno ...i koliko vidim razumijete se puno mislim da bi to bilo od koristi ,te da se akumulatori u garantnom roku moguce da pojavi vise puta u servsu tako da je i ta mogucnost ukljucena ako nije na serijskom broju ili na toplom zigu kljuc za ponavljanje broja i sve moguce stampe
1. Da li jedan akumulator moze da ima vise gresaka (po meni moze)? moze
2. Da li jedna greska moze da ima vise nacina resavanja (po meni takodje moze)? moze
3. ...dali jedan akumulator moze da se pojavi vise puta *moze @
[ Zoran.Eremija @ 02.05.2010. 22:55 ] @
Citat:
baza
2. Da li jedna greska moze da ima vise nacina resavanja (po meni takodje moze)? moze


Ako jedna greska moze da ima vise nacina resavanja, da li su ti nacini resavanja poznati i isti tj jasno definisani i samo se tako resavaju?
Recimo ako je u pitanju neka greska "LOM IZVODA", da li bi se resavanje ovog ili nekog drugog problema moglo razlikovati od slucaja do slucaja? U jednom slucaju ova navedena greska se otklanja "LEPLJENJEM" a u drugom slucaju "ZAVARIVANJEM" ili "ZAMENOM"?
[ baza @ 03.05.2010. 06:38 ] @
Sve greske su poznate koje se upisuju ,potrebno je upisatai samo sta je bilo sa aku. koja je greska i kako je rijesen !
[ Zoran.Eremija @ 03.05.2010. 12:55 ] @
Evo otprilike ovo bi bila postavka...
[ baza @ 03.05.2010. 22:08 ] @
MALO sam postao dosadan aloi !!! Sto se tice baze ok je jedino sto smo sada izbacili reklamaciju akumulatora dali je akumulator reklamiran ili ne te potvrda o dopuni akumulatora bi trebala da sacinjava .1korisnik i podatci od korisnika .TIP AKUMULATORA 2. broj akumulatora vrsta grese te datum i vrijeme prijema te napomena koja je upisana .kao na pr. NAPOMENA :Akumulator se mora podici u roku od 10 dana od datuma prijema u servis ispo bi stojala pozajmica akumulatora ako je izdata i topli zig aku te potpis i pecat servisa ... TE BI JOS trebalo da se stampa kompletan spisak posebno reklamirani i nereklamirani akumulatora ..
UNAPRIJED ZAHVALAN !!!
[ Zoran.Eremija @ 03.05.2010. 22:25 ] @
Ako imate tu potvrdu na papiru ili Word-u ili Excel-u nakacite da vidimo kako bi trebalo da izgleda, a ako nemate bilo bi zgodnije kada bi ih napravili u Word-u...

A sto se polja ReklamiranDaNe tice mislim da vam je bolja varijanta da imate sifarnik VrstaServisa u kome ce vam pisati tekst koji se lako moze iskorititi za izvestaje.
[ baza @ 03.05.2010. 22:41 ] @
OK je reklamacija nisam primijetio odma da ima. a evo nesto sam sastavio u wordu kako otprilike izgleda orginalna potvrda od servisa imam na papiru ali bi trebao da skeniram pa sam vako prekucao ..
[ Zoran.Eremija @ 03.05.2010. 22:47 ] @
Dobro je i ovo, ali bi bilo bolje da je skeniran obrazac, jer vidim da je oznacen oznakom "QP15.Z-03". Bilo bi JAKO dobro da skenirate potvrdu koja je popunjena a ne prazna, a sto se izvestaja tice takodje pokusajte da osmislite kako bi oni trebali da izgledaju ili oni vec postoje kao obrasci...
[ baza @ 04.05.2010. 17:27 ] @
Evo nekih od potvrda > sliko sam tel !i ako nisu bas ok !

[Ovu poruku je menjao baza dana 04.05.2010. u 19:30 GMT+1]
[ Zoran.Eremija @ 04.05.2010. 20:11 ] @
U mom prethodnom postu sam uocio da se radi o oznacenim obrascima, a sada vidim da su najverovatnije u pitanju obrasci definisani zahtevom Sistema kvaliteta. Sta reci nego samo uffff i neka vam je bog na pomoci...

No da bi se sve razumelo i da bi ste imali aplikaciju tj bazu koja ce Vam pomoci u Vasim poslovima, neophodno je prvo da se uradi funkcionalna analiza u bio kojoj poznatoj metodologiji. Ako imate uveden sistem kvaliteta i morate postupatii po Uputstvima i procedurama i morate koristiti forme zapisa koje ste ovom prilikom poslali problem je kada su ti zapisi definisani iz ugla i aspekta uvodjenja Sistema kvaliteta. Nazalost u mojoj praksi nagledao sam se svega i svacega. Evo na primer obrazac "EVIDENCIONI LIST O REKLAMIRANIM AKUMULATORIMA" oznacen oznakom Sistema kvaliteta "QP 15.Z-05" napravljen je bas jako lepo vizuelno, ali se pitam tj. pitam autora kako zamislja da taj obrazac uopste popuni, posebno kolona Vrsta greske, ako smo ranije rekli da jedan akumulator moze da ima vise vrtsa greski i kolona Nacin resenja opet isti slucaj. Vecina ovakvih obrazaca nastaje na taj nacin da nije konsultovan niti pitan neko ko se bavi informacijama i njihovo analizom i strukturom.

Kada se pritupi informacionoj analizi dokumenata kao pogled odozdo veoma je uputno zahtevati od korisnika da prikazu takav obrazac POPUNJEN, NIKAKO PRAZAN. Jer na osnovu nase prethodne prepiske ovaj obrazac sigurno ne bi ovako izgledao.

Resenje Vaseg problema nadalje zahteva dosta promena na nivou dokumenata. Posebno imajuci u vidu ako poslujete u ambijentu u kojem je uveden Sistem kvaliteta. Recimo jedna od osnovnih aksioma Sistema kvaliteta ja sledljivost (oni kazu dokumenata) a informaticari kazu informacija i medjusobne veze. Sledeci element standarda sistema kvaliteta je ODGOVORNOST, a to znaci ko je i kada sta uradio, sto ukazuje da bi se model podataka morao prosiriti sa svim elementima odgovornosti (Organizacija, Radno mesto, Zaposleni...).

Imajuci u vidu sve ovo i prethodnu prepisku pitanje je da li se onaj dokument - Report "PotvrdaOPrijemu" da li se bas tako zove tj da li se bas zove "POTVRDA O DOPUNI AKUMULATORA" ? Poo nekoj logici stvari i recimo primene IDEF0 Metodologije funkcionalne analize sigurno je da bi se identifikovao proces "PRIJEM AKUMULATORA U SERVIS" i kao proizvod tog rada bi nastao zapis koji bi se mozda zvao "Potvrda o prijemu akumulatora u servis" itd...

Razmislite o svemu ovome pre nego sto krenete u proces primene racunara u poslovanju...

U prilogu cu vam prikaciti malo doradjen Report "PotvrdaOPrijemu", s time sto bi trebalo dodati i ostale elemente dokumenta koji izdaje neka institucija, logotip itd...
Znaci diazjn je nesto drugo ...

[Ovu poruku je menjao Zoran.Eremija dana 04.05.2010. u 21:35 GMT+1]
[ baza @ 07.05.2010. 14:11 ] @
POZDRAV !POTREBNO dovrsiti preduzece na potvrdi za prijem akumulatora
[ Zoran.Eremija @ 08.05.2010. 13:48 ] @
Evo i "Preduzece"...
[ Getsbi @ 09.05.2010. 15:34 ] @
Ovo je još jedan program koji je zaslužio da bude u Top temi Gotovi programi članova foruma:
http://www.elitesecurity.org/t...Gotovi-programi-clanova-foruma
[ kuršum @ 30.10.2021. 21:28 ] @
Pozdrav svim korisnicima foruma.

Noćima već ne spavam učeći access da bih napravio malu bazu podataka koja bi mi pomogla oko izrade i evidencije faktura za moju malu zanatsku radnju u kojoj radim servis hidraulične opreme. Nađoh svakakva uputstva na jutjubu i napravih prvu bazu sa dve tabele. Zatim nadjem uputstvo za pravljenje baze za izradu faktura u accessu pa se broj tabela malo povećao (već ih je bilo 3-4), pojaviše se i kveri i forme i report. Baš sam bio ponosan na sebe kako sam to lepo uradio. I onda nadjem još komplikovanije (ozbiljnije) uputstvo na YT kanalu "Computer Learning Zone". Međutim u tom uputstvu se pravi baza koja radi i sa narudzbinama a to meni ne treba. I tu krene sa nespavanjem do 5 ujutro sve pokušavajući da naučim dovoljno da bih promenio njegovu bazu i zamenio te narudzbine za što meni više odgovara. Usput u tom procesu nadjooh ovaj forum na kome sam stvarno dosta naučio. Problem je što usput nađoh i ovu bazu i sad je situacija još gora... Ovo je fenomenalno i baš mi odgovara ali je toliko komplikovano (ubi me right join, glup sam i ne mogu to da skapiram) da nikada ne bih naučio dovoljno da je malo modifikujem. Jel ima neko dovoljno zaludan da mi malo pomogne? Pokušavam da izbacim pozajmicu, topli žig i datum prodaje a da ubacim još samo cene radova i izradu faktura.

Unapred hvala.


[ BiloKoje @ 31.10.2021. 04:24 ] @

@kuršum

mislim da nije dobro rešenje da se prilagođava baza za servis akumulatora, bolje je napraviti novu za posao koji tebi treba. Koliko vidim, ova baza je rađena za evidenciju radova, a tebi treba za fakturisanje, ne znam tvoj proces rada ali mislim da mogu da postoje specifičnosti koje se teško uklapaju u unapred zadatu šemu podataka.
Nije bitno koliko će baza imati tabela, nekad, čak vrlo često, veći broj tabela pojednostavljuje rad.
Čim čujem da treba raditi bazu za fakturisanje, odmah u glavi vidim 5-6 tabela: Korisnik, Fakture, Stavke fakture, Delovi i usluge, Kupci, Stope poreza, možda još neka, zavisno od potreba korisnika.
Radio sam veliki broj baza, najveći napor je proučiti proces rada, često budući korisnik i ja drugačije razmišljamo, treba nam vremena da se razumemo, pa zbog toga počinjemo analizu od najsitnijih detalja, od naizgled stvari koje se podrazumevaju, dobro bi bilo ako bi mogao da priložiš neku tvoju postojeću fakturu, obrazac sa napomenam šta bi menjao od podataka.
Spreman sam da pomognem, imam vremena, ne znam da li i dovoljno znanja, a na ovom forumu je uvek bilo dovoljno "majstora" da se reši skoro svaki problem.[ kuršum @ 31.10.2021. 10:32 ] @
Hvla na brzom odgovoru

Citat:
BiloKoje: @kuršum

mislim da nije dobro rešenje da se prilagođava baza za servis akumulatora, bolje je napraviti novu za posao koji tebi treba. Koliko vidim, ova baza je rađena za evidenciju radova, a tebi treba za fakturisanje, ne znam tvoj proces rada ali mislim da mogu da postoje specifičnosti koje se teško uklapaju u unapred zadatu šemu podataka.


Evidencija radova je prvi deo posla. Fakturisanje dolazi posle i fakturišu se evidentirani radovi. Napraviću novu temu i pokazati šta meni treba i do čega sam sam uspeo doći.