|
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 14:02 ] @
| http://www.pcauthority.com.au/...s-core-i7-hit-100-degrees.aspx
http://www.engadget.com/2010/0...-100-degrees-celsius-your-lap/
Citat:
Core i7-equipped MacBook Pro hits 100 degrees Celsius, your lap cowers in fear
Hydrocarbon fuel cell? 600 degrees Celsius. Large Hadron Collider? -271 degrees. Microwave drill? 2,000. Your run of the mill Core i7 MacBook Pro can't compete with these extreme temperatures, but that won't keep it from burning your lap. PC Authority recently put the latest edition of Apple's sleek silver classic through a series of torture tests, and found that running Cinebench could cause the CPU temperature to climb over 100 degrees Celsius. The metal shell proved ineffective at dissipating the heat as well as the similarly equipped Fujitsu Lifebook SH760, which finished the same test at 81 degrees, and actually required PC Authority to run the MacBook Pro on its side (see pic above) to complete certain tests. The site thinks that Apple's cooling solution may be inadequate for a Core i7, but these results could be a fluke -- in our experience with the machine, we actually noticed an improvement over the egg-cooking solutions of yesteryear.
Hahahahaha, citajuci ovo jutros, setih se jedne izreke....
Fantasticno, ogromna 17" laptopcina kuca CPU na 100 stepeni HAHAHA... eto sta se desava kada dizajneri vode glavnu rec u proizvodnji tehnicke robe* :-)
Moj 13" laptop koji takodje ima Core i7 sa sve CPU i GPU torture testovima ne prelazi 75 C... ali opet, nije "fashion statement" tako da se to ne racuna... Mozda je ovo razlog zasto Apple nije izbacio 13" i7 MacBook Pro... taj bi verovatno otopio onaj "unibody" aluminijum :-)))
Treba gledati pozitivno - par sati rada na ovoj masini, i kondom vam nije potreban tog dana.... Apple je ubio sve spermice k'o zeceve :-)
* Izvinjavam se Apple fanovima sto sam objekat njihove ceznje nazvao priprostom "tehnickom robom" a ne "magicnom i revolucionarnom" spravom... ali sta je tu je, propustio sam moju dozu Kool Aid-a dok sam prolazio pored Apple prodavnice. |
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 14:19 ] @
E da... na NBR forumima, napadose Sony zbog toga sto ima puno proreza na dnu za hladjenje u novom Z-u... kako to nije design-centric razvoj, da ih je bas briga za dizajn, da treba da se ugledaju na Apple itd....
Hmm... hmm... izgleda da ipak necemu sluze ti prorezi, necemu pametnom za razliku od "unibody" limenke :-)
[ Ixtis @ 26.04.2010. 14:39 ] @
Očekujem da vrlo brzo izbace na tržište IFresh frižiderče kao estetski dodatak za ovaj cool laptop. em cool, em hladi...
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 14:44 ] @
Uzgred,
Na sajtu stoji slika gde CPU ide do 101 C - koja je napravljena u Windowsu... Cisto da neko ne bi rekao kako je, eto, Windows kriv sto se novo Apple cedo greje do usijanja...
Citat:
To be sure of our results we left the Macbook Pro overnight to cool off. Upon coming back into the office we repeated our tests, first in Windows and then in OS X. By the time the second run of the Cinebench test finished in Windows, the CPU Diode was reporting a temperature of 101 degrees Celsius.
A similar situation occurred in OS X. We've included the graph showing the heat output from the MacBook Pro's sensors below. In it the CPU peaks at 101 degrees, but worryingly the heat buildup in the CPU doesn't register on the enclosure sensors. This is despite the chassis getting hot to the touch, and the heat buildup being registered on all the hardware-based sensors in the Macbook Pro.
A onda ispod i screenshot.
Yep... 101 C i na Mac OS X-u...
1 C iznad temperature kljucanja vode momci... Revolucionarna tehnologija, nema sta... nova perspektiva na izraz "this device is HOOOT!" :-)
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2010. 14:59 ] @
CPU na 101 C? Zar ne bi trebao da se sam ugasi ili trotluje frekvenciju
kada dodje do neke vise temperature? Dokle on moze da radi bezbedno po
specifikaciji?
[ brcha @ 26.04.2010. 15:00 ] @
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2010. 15:02 ] @
Da, ali ovo Apple cudo sigurno pre dostigne 100C nego taj reso
A ima i jeftiniji model:
http://www.tehnomanija.rs/katalog/tara-reso-er-80.html
(ovaj je izgleda plag end plej, nema ni prekidac 
[ Shadowed @ 26.04.2010. 15:10 ] @
Citat: Srđan Pavlović: CPU na 101 C? Zar ne bi trebao da se sam ugasi ili trotluje frekvenciju
kada dodje do neke vise temperature? Dokle on moze da radi bezbedno po
specifikaciji?
Ne znam za CPU, al' meni je graficka isla do 130 stepeni :)
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2010. 15:12 ] @
Ok, za GPU, ali za CPU mislim da je puno.
Moja 8800GTX je na idle oko 70 C, a kada je duze opteretis ide i od 90-105 C i radi ko zmaj.
Ali ona po specifikacijama radi sasvim OK do cak 120C.
Medjutim Laptop CPU... malo mi puno 100 C :)
[ combuster @ 26.04.2010. 15:12 ] @
Hah, sad mi je lakse, kad kompajliram kernel sa -j3 switch-em ide na 91C ali me je nova tehnologija za*ebala za celih 10C :) I to moja 13-tica kojoj tek treba da procistim levo "rebarce" :)
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 15:22 ] @
Citat: Shadowed
Ne znam za CPU, al' meni je graficka isla do 130 stepeni :)
Graficke kartice su pravljene na drugacijem procesu i njihove sigurne temperature su nesto vece, ali se i one smanjuju sa smanjivanjem procesa izrade.
45nm Core 2 kao i 32nm mobilni Core i3/i5/i7 imaju max. sigurnu temperaturu od 105 C, na 105 C se salje PROCHOT signal, i CPU ulazi u hardverski rezim smanjenja temperatura halt-ovanjem na odredjeno vreme.
Throttling strategija zavisi od EFI-ja/ACPI-ja - u principu, vecina modernih sistema pocinje termalni throttling na 90 C, obaranjem frekvencije CPU-a na krace momente kako bi se temperatura odrzavala na tom nivou... ako to ne uspe, obara se i frekvencija bus-a - a ako ni to ne uspe, CPU se potpuno halt-uje dok temperatura ne padne. PROCHOT je poslednja opcija pred THERMTRIP# kada se hardver gasi potpuno radi sprecavanja katastrofalnog pregrejavanja.
CPU nikako ne bi smeo da dostize 101 C u 17" masini - to ocigledno pokazuje da je termalni dizajn tog hardvera neadekvatan - sto uopste nije nista cudno za Apple, nije im ni prvi a verovatno ni poslednji put. Bilo koji drugi proizvodjac bi bio "kamenovan" zbog tako loseg termalnog dizajna, ali Apple zna sta radi, to upakuje u fancy kutiju i onda im je sve oprosteno :-)
[ combuster @ 26.04.2010. 15:29 ] @
Jbg, ima prostora da se napravi bas lep protok vazduha - al sta ces, blindirano s*anje :)
Mada ima tu logike znas, bitno je da je tih a ionako ko ce da drzi 17-ticu na krilu, to je bukvalno zamena za desktop...
/edit: Heh, sad mi pade na pamet, p0rn is not the way Jobs wanna go, so he will disable his clients to enjoy it in any way he can :)
[Ovu poruku je menjao combuster dana 26.04.2010. u 16:39 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 15:40 ] @
Hmm... ja ne vidim ni gram logike da 17" masina dostize 101 C na procesoru, ali dobro, to je Apple... siguran sam da imaju jako lepo opravdanje za to :-)
[ Srđan Pavlović @ 26.04.2010. 15:49 ] @
Pa trebali su samo gore, tu negde iznad procesora da izvedu jednu ringlu,
i aplikaciju na desktop iCookCoffee koja ce da radi fibonacija kad se startuje
i onda taman stavis dzezvu sa vodom, em hladis procesor, em kuvas kafu.
Ko kaze da nema logike :D
[ Daniel Fat @ 26.04.2010. 17:51 ] @
Citat: combuster:/edit: Heh, sad mi pade na pamet, p0rn is not the way Jobs wanna go, so he will disable his clients to enjoy it in any way he can :)
iCastrate for men.
Mada to je covek koji je mislio da su ljudi preglupi za dva dugmeta na misu. Sto kaze ona poslovica "Ovce su za šišanje".
[ combuster @ 26.04.2010. 18:12 ] @
Ja bre ne znam kako oni postoje uopste posle toliko gafova.
- iPhone - eksplodira
- iMac - dolazi sa skrcanim monitorima
- iPad - los wifi
- MBP - samo sto se ne vaporizuje :)
I TO BRE LJUDI STOJE U REDOVIMA DA KUPE !!! Jos ono, preorder now da ga dobijes u prvom naletu... Genijalci su, stvarno...
[ darkonsm @ 26.04.2010. 18:48 ] @
Zasto stoje u redu da kupe njihove proizvode?
-Genijalni marketing pre svega i to im sluzi na cast !
-Ima istine da su okrenuti prema korisniku ali nije tacno da su retka kompanija u tome niti da prednjace posebno mnogo ispred ostalih .
-Fanboy obozavaci .Ne samo da kupuju sve sto oni izbace nego i "demonizuju ' svakog ko u medijima ,strucnim casopisima itd postavi neka legitimna pitanja .
[ squirll @ 26.04.2010. 20:53 ] @
Citat: combuster: Ja bre ne znam kako oni postoje uopste posle toliko gafova.
- iPhone - eksplodira
- iMac - dolazi sa skrcanim monitorima
- iPad - los wifi
- MBP - samo sto se ne vaporizuje :)
I TO BRE LJUDI STOJE U REDOVIMA DA KUPE !!! Jos ono, preorder now da ga dobijes u prvom naletu... Genijalci su, stvarno...
zaboravio si garanciju za slucaj "Duvanski dim"
[ combuster @ 26.04.2010. 21:52 ] @
Ma to su vec propratne fore tipa tog garancija (void) zbog dima i zabrane kupovine proizvoda zbog slanja rodjacima u neku zemlju treceg sveta i tako to... Toga je vec ihahahaj :)
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 22:17 ] @
Elem, evo Intel specifikacije dole... 105 C je apsolutno max. temperatura na kojoj dolazi do forsiranog halt-ovanja CPU-a da se rashladi :-)
Takodje, laptopi koji imaju CPU temperaturu vecu od 90 C provode mnogo vise vremena u throttling strategiji, sto znaci daleko sporiji rad, jer ce CPU umesto da trci na 2.66 GHz bar 50% vremena provoditi na <= 1.6 GHz frekvenciji kako bi sistem pokusao da se izbori sa temperaturom.

[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 22:28 ] @
A evo kako izgleda Core i7 620M 13" masina.... koja ima posteno odradjen termalni menadzment.
I ne samo to, nego sam joj ja digao sve ACPI fan trip-pointove u BIOS-u/EFI-ju (sa 55C na 75C)
Isti hardver, samo mnogo manje kuciste i tezina kao Macbook Air...
80C max... 21 stepen manje od 17-incnog iSporeta :-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 26.04.2010. u 23:39 GMT+1]
[ DjordjeGeo @ 27.04.2010. 08:16 ] @
to tako treba, ne znate vi, posaljes mail, posle bacis jaja na laptop, ispeces za sekund, doruckujes, a posle predjes na pc da radis :-)))
[ Brucelee @ 27.04.2010. 11:41 ] @
možda nisu skinuli celofan sa kućišta?!
[ mmix @ 28.04.2010. 09:58 ] @
Srdjane, sa elektronicarske strane temperatura na termo diodi nije problem sama po sebi, problem je core temperatura u pn spoju koja je uvek veca za neki faktor (zavisi od materijala i gradijenta grejanja) od temperature na termo detektoru, jedino sto je vazno za elektroniku je da core temperatura ne predje 165C jer na toj temperaturi pn spoj nepovratno prelazi u provodnik a to ne zelis  . Posto razne power saving tehnike osiguravaju da u idle rezimu veci deo tranzisotra nije pod napajanjem, ako naglo dignes CPU util sa 0 na 100 naglo palis i tranzitore i naglo skace temperatura i to ne uniformno preko celog cipa, zbog visokog gradijenta dok temparatura na detektoru dodje do 90, 100 jer fan ne radi dobro, pn je vec prso  zato je pogadjanje core temprature na osnovu davaca zapravo educated gledanje u pasulj i zato se i stavljaju nize temprature kao throttle triggeri, za svaki slucaj.
Mnogo veci problem sa losim hladjenjem i razlog za niske throttle temperature u laptopovima su vise druge komponente nego CPU, ako je izbacivanje toplote iz samog kucista masine lose (a kod laptopa jeste losije kako god dobro da uradis) i unutar masine vecito 100C pocece da crkavaju kondenzatori, diskovi, itd. Nista naglo i odjednom ali si onda na donjem delu belove krive u MTBF kalkulaciji i onda kondenzator umesto radnog veka od 12, 13 godina imaju radni vek od 6 meseci jer su oni najosetljiviji na visoke radne temperature. I naravno univerzalni reproduktivno-dermatoloski problem sa laptopovima ako rade na 100C 
[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2010. 10:16 ] @
Citat: mmix
a kod laptopa jeste losije kako god dobro da uradis) i unutar masine vecito 100C pocece da crkavaju kondenzatori
Izdrzace taman do sledece generacije MacBook-ova, koja je jos vise magicna i jos vise revolucionarna :-)
Haha zamislite sa ovakvim termalnim menadzmentom MacBook Air sa i7-micom... morao bi da ima onu zutu nalepnicu na kojoj pise "DANGER: FIRE HAZARD, FOR STARBUCKS FACEBOOK SURFING ONLY"
[ xtraya @ 28.04.2010. 12:35 ] @
Citat: I naravno univerzalni reproduktivno-dermatoloski problem sa laptopovima ako rade na 100C
iMac u muskom krilu a temperatura lako ode above 35C .... byebye spermatogeneza :) ... i ima istine u tome... zato testisi putuju po rodjenju iz stomaka u scrotum jer je u stomaku suvise vruce ... :)
pffff... apple spermicidni iMac faktor :)
[ srdjee @ 28.04.2010. 12:57 ] @
iSperMACid 
[ mstevic @ 03.05.2010. 09:16 ] @
Ništa novo. Powerbook Titanium se isto usijava, a napravljen je odavno. To im postaje tradicija.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|