[ aleksandara 93 @ 26.04.2010. 20:36 ] @
Od nedavno imam u susedu majstora koji ima aparat za varenje i kada on vari u mojoj kući a i kod ostalih komšija sijalice trepere. Jednom sam imao priliku da vidim taj "aparat za varenje" i odmah sam znao zbog čega se ovo dešava, taj aparat je otprilike duplo manji nego što imam ja i kad ja moj koristim i to sa produžnim kablom sijalice rade punom snagom. Ovaj njegov nisam obratio na jačinu ali dosta slab i neke nekvalitetne marke(debljina i kvalitet kablova, kućište...) i verovatno ima mali broj navojaka na primaru pa opterećuje mrežu. Mene zanima da li je izvodljivo ga tužim i kome da se obratim jer on nema određeno kad vari, a napon je manje više strašno što varira nego što sigurno se dosta poveća i onda elekronike riknu?
[ Horvat I @ 26.04.2010. 21:13 ] @
Njemu nemozes nista!
Mzez se zaliti na elektrodistribiciju, oni su krivi sto je losa struja.
Inace taj var aparat je elektronac, daleko bolji od tvog i ostalih starih gvozdjusina
[ peca26000 @ 26.04.2010. 23:12 ] @
Sa komsijama ne treba ratovati! Uvek i uvek ce trebati ljudi jedan drugome i ako su vasi odnosi ok, daj mu tvoj aparat i resi se muke...
[ aleksandara 93 @ 27.04.2010. 12:29 ] @
Taj aparat nije elektronac nego običan sa trafo-om, a kaže da kad malo duže vari aparat se toliko zagreje da nesme rukom da ga pipne jer loše vari i podešen je na većoj snazi a i kupio ga je za neke male pare. Neznam kolika je snaga ali mislim da nije više od 110-120A a moj je 180/200A
[ EasyCorps @ 27.04.2010. 18:14 ] @
Citat:
Neznam kolika je snaga ali mislim da nije više od 110-120A a moj je 180/200A

Ti tvoj verovatno prikljucujes na 380V, pa je i manje strujno opterecenje jedne faze. A moguce je i da ne opterecujes tu fazu na kojoj ti je osvetljenje pa ne primecujes smetnje. Nema nikakve logike, ako vam je daleko trafo stanica, sigurno ce pokazati pad napona i sa tvojim aparatom pa koliko god da je kvalitetan.
[ aleksandara 93 @ 27.04.2010. 20:22 ] @
Moj aparat je 180A na 220V a 200A na 380V na tom kablu kada je priključena sijalica+aparat (220VAC) i vari se normalno da se primeti pad napona i sijalica svetli malo slabije a u kući se ne primećuje uopšte, a bio je kod mene jednom sa tim aparatom i uključen je bio direktno na mrežu(bez produžnog kabla) i sve sijalice su treperile, dosta manje nego kada vari kod njega ali je primetio i košija u susednoj kući. Ima isto i CO2 koji je dosta jači i sa njim kad vari sijalice ne trepere pa verovatno i napon ne opada.