Iako je pokretač teme uradio šta je želeo ja i dalje koristim priliku za diskusiju.
@raikkonen
Naravno, nema nikakvog nesporazuma. Ja kao član i moderator ovog foruma ponekad moram da proširim temu, sve u cilju ne samo rešavanja postavljenog problema, već i sagledavanja svih mogućih scenarija radi onih koji imaju sličan problem ili žele nešto da nauče. Ipak ovaj celokupan forum ¨čita¨ par desetina hiljada ljudi dnevno i to je za mene više nego dovoljan razlog za krajnje ozbiljno pisanje.
Eto, i ja nešto naučih. Nije mi palo na pamet da bi neko i menjao aktivnost particije radi podizanja sistema. U tom slučaju su particije zaista nezavisne, jer svaki sistem ima na svojoj particiji ona tri fajla za početak podizanja sistema. Lepo. Ali... (opet ja

) Zašto komplikovati sa dodatna dva nezavisna programa kada sam Microsoft ima svoje sasvim OK rešenje. Pa i Microsoft valjda zna ponešto o podizanju svojih operativnih sistema. Ne govorimo o kombinacjama sa Linuxom, Microsofta to ne interesuje.
Za neupućene i one nesigurne...
Prilikom instalacine sistema (NT4, 2000, XP i 2003) Windows će na aktivnu particiju, odnosno na prvu aktivnu particiju ako ima više diskova, smestiti tri veoma važna fajla,
boot.ini,
ntldr i
ntdetect.com. U
boot.ini-u stoji zapis o svim Microsoft operativnim sistemima koji su instalirani na tom računaru, bez obzira koliko ima diskova i, naravno, gde se nalaze. Kada se instalira sledeći sistem u taj fajl će se samo dodati zapis o novom sistemu i na kojoj particiji se on nalazi. Važno je ne obrisati taj fajl. Ako se obriše moraćemo ručno napraviti taj zapis ili pokrenuti
Recovery Console i otkucati odgovarajuću komandu (
bootcfg /rebuild). Fajl
ntldr je tzv.
NT Loader i služi za učitavanje sistema. Bez njega takođe nema podizanja sistema. Ako ga nema može se kopirati sa tuđeg računara, s tim što taj sistem na tuđem računaru ne sme biti stariji od onog posrnulog na problematičnom računaru. Može se i pomoću pomenute
Recovery Console povratiti na svoje mesto. Zapravo,
ntldr će iz
boot.ini-a pročitati gde se nalazi operativni sistem i tamo će ga potražiti i nastaviti sa njegovim učitavanjem. U slučaju nedostatka
boot.ini-a,
ntldr će ipak na aktivnoj particiji prvog diska potražiti folder
Windows i ako ga nađe obavestiće nas o nedostaku ili oštećenju
boot.ini-a i da će pokušati sa učitavanjem sistema iz foldera
Windows. Dalje, ako je odabrani sistem iz NT familije pokrenuće se i
ntdetect.com koji će sakupiti potrebne informacije o fardveru i konačno, pokrenuće se
ntoskrnl.exe. I
ntdetect.com se može povratiti kopiranjem ili pomoću
Recovery Console.
Običan korisnik ne mora da zna sve ovo, važno je samo da ne briše pomenute fajlove ili da ne formatira tu particiju. U slučaju dodavanja i menjanja redosleda diskova sve može poći naopako (a i ne mora) tako da nas isključivo korišćenje Windows-ovog boot menadžera možda neće spasiti od takvog scenarija. Ako dodajemo disk važno je da stari i dalje bude prvi na spisku.
Mislim da je ovo najbolje rešenje za većinu korisnika jer iziskuje najmanje znanja i potrebnih uslova. Samo neka stari disk ostane primarni i terajte dalje.
Za sve ostale varijante je potrebna izvesna doza znanja iz hardvera i samog Windows-a i mislim da to prevazilazi potreban nivo svakodnevnog korisnika.
Eto, ja se raspisah, ali se nadam da će ovo pomoći mnogima u konačnom razrešenju ovih nedoumica.
Pošto smo već tri godine zagazili u eru Viste, a od skoro i 7-ice, voleo bih da neko ko dobro poznaje način učitavanja tih sistema isto nešto napiše ili neka postavi link ka postojećoj temi. Ja se još uvek nisam time pozabavio.
[Ovu poruku je menjao plavigor dana 29.04.2010. u 18:20 GMT+1]