[ ksrele @ 30.04.2010. 10:13 ] @
Kao sto rekoh, zelim da napravim sklop koji ce raditi tako sto kada zakrenem potenciometar za neki ugao da se za taj isti ugao (i mozda istom brzinom) zakrene i osovina nekog motorcica sa druge strane. Naravno, ne mora ovo da radi ovako 1:1 ako ne moze. Moze i da se koristi neki prenos. Recimo da motor napravi veci zaokret ali da to neki reduktor smanji pa da ispadne isti ugao kao kod potenciometra. Znam da se ovo moze resiti mikrokontrolerom i nekim motorom. Za pocetak cu biti zadovoljan i sa objasnjenjem koji motor se tada koristi, ALI prvenstveno me zanima da li je ovo izvodljivo bez mikrokontrolera, znaci analognom tehnikom. Razmisljao sam da umesto potenciometra stoji onaj "scroll" sistem sa racunarskih miseva, isti (slican) sistem je i u nekim pojacalima umesto potenciometra. To cudo pravi impulse signala kada se rotira. Ja sam mislio te impulse voditi do nekog pojacivaca snage pa onda na neki (opet ne znam kakav) motorcic i bez mnogo mudrovanja on bi se zakretao kako ja rotiram onamo. Jedino mi nije jasno kako tada da detektujem smer? Ajd mnogo pitanja odjednom, odgovorite na bilo koje :) E da, i da kazem da mi sad za sad ovo ne treba ni za sta kokretno, ali nekad mi je trebalo a tada nisam imao vremena da svrljam po forumu. Zato sada kada imam vremena da svrljam ja i postavljam pitanje da razradim problem pa cu ga implementirati tamo gde mi bude potrebno. P.S. Da li one igrackice na daljinski imaju takav sistem? Da li se tamo na tom auticu mogu zakrenuti tockovi (kod skretanja) tacno analogno pomeraju dzojstika na daljincu? Ili to ide skokovito [ili si skrenuo ili nisi]? Kad malo bolje rasmislim moraju oni imati makar jedan motorcic koji tako radi, a to je za gas (Throttle) kontrolu, zar ne? Kako se ti signali prenose i procesiraju? |