[ arsa011 @ 30.04.2010. 11:08 ] @
Imam potrebe da aplikaciju koja radi pod windows-om postavim na server i da je ucinim dostupnom velikom broju korisnika.
Radi se o aplikaciji koja opsluzuje bazu podataka pod Firebird serverom.
U "idealnim uslovima" na lokalu svaki korisnik aplikacije ima svoj nalog pod Windows-om, a koristi istu verziju aplikacije.

E sad bih to trebalo funkcionisati i preko neta.

Moja zamisao je (virtuelizaciju slabo ili gotovo u opste ne poznajem) da preko client programa/playera pristupa virtuelnom serveru koji se ponasa kao da je lokal u pitanju.

Trenutno mogu da dodjem do deduc. servera na veoma brzoj mrezi (sam server je Intel Core 2 Quad (4 x 2,4 Ghz), 8 GB RAM, dva 400 GB hard diska

Server radi pod Linuxom.

U ekstremnom slucaju aplikaciji treba da pristupi i do 300 korisnika.

Kakve su sanse da pomocu virtualizacije resim svoj problem.
Naravno sredstva su ogranicena. :))

[ igor.vitorac @ 25.05.2010. 08:46 ] @
Bojim se da imas veliki "design" problem.

Ako kazes da ti aplikacija radi pod windows-om, a server je Linux, znaci da ti treba jos i Windows Server da "trci" kao VM u okviru tog linux servera + instaliran Terminal server sa onoliko licenci koliko hoces da imas usera. Suvisno je da spominjem koliko ce to da te kosta.

Ako malo detaljnije izlozis problem, tip aplikacije, sta radi, zasto mora bas u lokalu, ... etc... mozda postoje mnogo elegantnija resenja.

[ djpetrovic88 @ 14.07.2010. 09:03 ] @
Ono sto bi ti preporucio jeste Hyper V pod Serverom 2008 R2 u firmi se pokazao efikasnim sa po 16 GB RAM memorije sto je i bas suvisno i ako mislim da bi radio sa 8GB. Slazem se sa Igorom mozda postoji neko elegantnije resenje ako bi tacno i precizno izlozio funkcije te aplikacije. Pozz
[ brusli @ 22.09.2010. 00:17 ] @
Win Srv 2008R2 radi super i sa 4GB, exchange 2007 radi sa 8 fenomenalno. A zavisi od aplikacije sve sta aplikacija zahteva i naravo kad ides preko neta koliki ti je upload i dl, pogotovu kod korisnika.
[ saasapop @ 02.12.2010. 08:10 ] @
Ukoliko želiš da dostaviš aplikaciju sa centralne lokacije svim korisnicima, pa čak i onima koji su van kompanije a imaju pristup internetu, a pri tom želiš da zadržiš bezbednost, osećaj brzine u radu, i bogatu podršku za štampače i periferne uređaje uopše, informiši se o XenAPP serveru http://citrix.com
Virtualizacija servera nije odgovor za tvoj problem. ukoliko te interesuje više detalja o xenapp serveru, možeš mi se obratiti i direktno.
nadam se da sam pomogao
pozdrav