[ marko river @ 02.05.2010. 14:24 ] @
Zdravo svima.

Zanimaju me razliciti algoritmi za resavanje razlicitih problema oko matrica. Koristim C++ sto i nije mnogo bitno, zanimaju me same ideje.

Prvo, zanima me racunanje determinante kvadratne matrice. Nije potreban kod, toga barem ima ovde, vec me zanimaju objasnjenja razlicitih algoritama za resavanje ovog problema, kako rekurzivni tako i iterativni. Vec sam gledao neke teme, hteo bih da ovde objedinim razlicite pristupe i objasnjenja, kao i uporedjivanje efikasnosti. Mozda budem koristio i vise pristupa u zavisnosti od zadataka koje radim.

Potom me zanima trazenje sopstvenih vrednosti, karateristicnog i minimalnog polinoma, kako uopste racunati sve to tj. sta prvo racunati pa koristiti. Imam neku predstavu da se karakteristicni polinom moze racunati preko sistema jednacina sa racunanjem determinanti kao slobodne kolone, ali to je sve.

Takodje, kako se svodi na kanonicki oblik. Koje sve algoritme znate?

Zna se da je matrica kvadratna, dimenzija od 2 do 10, zna se i da je simetricna i da se sastoji od nula i jedinica (sa nulama na glavnoj dijagonali). Svi ovi problemi me zanimaju i za kvadratne matrice uopsteno, ali mozda neko zna i neke prostije algoritme za ove konkretne slucajeve.

Sta god da znate od svega ovog sto sam nabrojao, molim vas objasnite.
Unapred zahvalan.
[ Nedeljko @ 04.05.2010. 21:05 ] @
U slučaju realne simetrične matrice (opštije, kompleksne samokonjugovane matrice), svi navedeni problemi se rešavaju Jakobijevom metodom dijagonalizacije.
[ marko river @ 07.05.2010. 00:58 ] @
Ovo mi nesto deluje komplikovano na prvi pogled. Kontam da nije bas jednostavno naci sopstvene vrednosti, ali nisam znao da ne mogu da koristim obicno svodjenje na dijagonalnu matricu...
[ Nedeljko @ 07.05.2010. 09:21 ] @
Pa, jeste to svođenje na dijagonalnu matricu. Prvo Givensovom metodom svodiš simetričnu matricu na trodijagonalnu, a onda Jakobijevom metodom ubijaš elemente van glavne dijagonala. Naravno, Jakobijev metod je iterativan, pa dobijaš približna rešenja.
[ NicholasMetropolis @ 15.05.2010. 18:17 ] @
Marko, pogledaj "Numerical Recipes in C". Drugo izdanje knjige je dostupno na netu:

http://www.nrbook.com/a/bookcpdf.php

Naći ćeš sve što te zanima i mnogo više. Ja ne mogu da ti opišem koliko puta mi je ova knjiga spasila život.