[ smotica @ 02.05.2010. 18:14 ] @
Imam problem sa nekim podesavanjima .
Imam instaliranu mreznu kameru na svojoj kucnoj mrezi mreza je wirles mislim da je ip ispod nat .
Router mi je doldelio adresu tipa 192.168.0.142 znaci kad sam u lokalu ja mogu da pristupim kameri ,
Ali kad pokusam sa spolja to ne ide .
Mrezna kamera ima svoj server tako da moze da radi i bez kompijutera .
Ako mi neko moze pomoci dali postoji mogucnost da se pristupi spolja i adresi koju je dodelio router.<IP JE ISPOD NAT>

Svaka Pomoc je dobrodosla
[ tox master @ 02.05.2010. 19:26 ] @
Kakav pristup internetu imas?
Jesi li mislio da provajder koristi NAT ili je kod tebe na lokalnoj mrezi tako podeseno?
[ smotica @ 03.05.2010. 11:10 ] @
Mreze je wirles koju deli natovane adrese

Na mrezi mi je zakacen AP d link a na njega mi je isto zakacen d link router ,na router imam zakacen jedan laptop kucni kompijuter i sada kameru .
Znaci ja mislim da mi router dhcp daje adrese za ove uredjaje na primer za kameru 192.168.0.142 za laptop 192.168.0.146 itd .
Znaci kada sam kuci ja mogu da ukucam za kamericu 192.168.0.142 i da dobijem pristup njenom web serveru .

Sad me zanima kako ja spolja da pristupim toj adresi Ako je adresa od provajdera natovana a ja koristim isto tako router

Hvala na vasim odgovorima
[ mantas @ 03.05.2010. 11:53 ] @
od kuce pristupas zato sto imas pristup svom dhcp-u koji oredjuje tvoj router.od spolja jedna od solucija je da pristupas svom access pointu npr WISP + Universal Repeater mod ako ga imas, i u njemu odredis dhcp i utp kabel u router(wan port) koji ce uzimati dinamicku ip od ap-a,ili da od provajdera zatrazis posebnu dinamicku ip adresu!
[ smotica @ 03.05.2010. 19:48 ] @
Da postoji WISP + Universal Repeater ali ne znam koji dhcp da upisem da pronadjem neki besplatni server ili?

Koliko ja razumem kad upisem server oni ce dodlelti automatski adresu u router koja ce biti dinamicka i vidljiva sa interneta ..
Al ovo ne razumem kako da dodjem do kamere koja ce biti ispod nat na routeru koji ce joj dodeliti ip neki tipa 192.168.0.145
I dali je dovoljno da otvorim port samo na routeru ili moram da otvorim port i na ap posto kamera radi na portu 80 koji je obicno zatvoren.

[ mantas @ 03.05.2010. 22:06 ] @
WISP + Universal Repeater:primas signal od ISP-a i takodje saljes signal od svoje lan strane(svoje mreze u tvom slucaju ta kamera i racunari koji su povezani na router) koji mozes da nazoves kako hoces i da je zatitis, znaci videce se jos jedna mreza u etru pod imenom koje si ti izabrao.dodelis dhcp koji hoces u ap-u npr 192.168.111.50-192.168.111.100 ali kada to pustis kroz wan port na routeru tvoja wan podesavanja(mislim na router) ce biti IP Address: 192.168.111.50 Subnet Mask: 255.255.255.0 Default Gateway:ce biti staticka adresa za pristup ap-u.a dhcp od routera ti ostaje kako je i bio i sve prolazi pod 192.168.111.50.otvoris port na ap pod 192.168.111.50,a router ostavljas kako je i bio!!ali sve to nece biti vidljivo sa interneta kao sto si mislio nego sa tvog ap znaci ti ces slati signal u etar koji ces moci da hvatas u zavisnosti od same snage ap-a i antene!znaci koliko ce to dobaciti!!tako je kod mene odradjen call of duty 4 server koji isto pod natom na internetu, a vidljiv i u etru tako da mogu i preko klasicne wireless konekcije da se konektuju na server bez internet konekcije(kao u lan-u) ,ali ja nisam iza nata kod provajdera!!mozda kod tebe nece biti tako,probaj nista ne kosta.

pogledaj ovo mozda ti bude jasnije(WISP + Universal Repeater) wl-5470
[ smotica @ 04.05.2010. 06:01 ] @
Okej hvala pokusacu
[ smotica @ 04.05.2010. 08:22 ] @
Okej to mi fukcionise po celom dvoristu ,ali me jos uvek zanima dali postoji nacin da se pristupi sa interneta.
Na primer da sa posla vidim kameru ..

[ mantas @ 05.05.2010. 06:53 ] @
jedino da zatrazis posebnu ip adresu od povajdera tj da nisi iza NAT-a(to se posebno placa).