[ PWISTED @ 05.05.2010. 14:01 ] @
Naime... Nešto razmišljam... Hardware ima ograničenja, koliko ja znam na izlazu svake konvencionalne zvučne kartice max koji hardware može da da je nekih 44100Hz sa 32 bita što bi značilo 32 tačke koje određuju sinusoidu u 44100Hz ili prevedeno u realnost to znači modulaciju od 705K6Hz (44100x32=1411200 pa onda 1411200/2=705600Hz -polovina zbog toga što je jedna tačka u plusu a jedna u minusu) (sl. max.jpeg u prilogu)...
Neko ce reći da to ne može da se čuje... istina... Ali tih 705KHz je testerast napon i ne moze biti ni valni ni pravougaoni... a da ne pominjem šta se dešava kada je u pitanju prelomna frekvenca na npr. 529K2Hz (sl. 3-4.jpeg u prilogu)...
I još nešto ako problem sagledamo realno pravougaoni napon nije moguće generisati kompjuterom jer će on uvek biti trapez a kako idemo ka višim frekvencama taj problem je sve više izražen i na kraju kulminira na 352K5Hz gde svaka frevenca izgleda kao trapez (sl. 1-2.jpeg u prilogu)...

Ako grešim molim da me neko ispravi...

Pitanja:
Dali neko zna dokle se otišlo u kvalitetu zvuka kod novijih zvučnih kartica?
Kako prevazići problem... (padalo mi je na pamet da koristim trafo između komjutera i pojačala ali to ima i svojih mana...)
[ peca26000 @ 05.05.2010. 16:14 ] @
Cemu svrha audio izlaza preko 20.000hz ?
Citat:
Pitanja:
Dali neko zna dokle se otišlo u kvalitetu zvuka kod novijih zvučnih kartica?
Kako prevazići problem... (padalo mi je na pamet da koristim trafo između komjutera i pojačala ali to ima i svojih mana...)

Otislo se dotle da se stavljaju eksterne karte na 1394 port ili jeftinije na USB.
Problem ne postoji i netreba na izlazu trafo.
[ vladac @ 05.05.2010. 16:57 ] @
Jel' ovo napredak: http://www.one-hifi.com/Product.aspx?id=559 ?

PozdraV
[ PWISTED @ 05.05.2010. 22:51 ] @
Peco, hvala na odgovoru ali bih te zamolio za neki link ili bar karakteristike... cena nije bitna već brzina (USB ne bih uzimao u razmatranje ako mora da bude externo rešenje... mada, mislim da je i PCI napredovao...)

a na tvoje pitanje čemu -imam samo jedan odgovor A-klasa pojačala... (hoću da kažem možda je tih i TAKVIH 20kHz dovoljno za AB ili realnije B klasu ali... ) i još nešto, probaj da generišeš pravougaoni signal na tih 20KHz i pusti na osciloskop pa će ti biti jasno o čemu govorim... ja jesam pomenuo extreme u teoriji ali je pitanje dali to uopšte i može da izbaci neka prosečna kartica....
Otprilike bi ovako izgledao:

ali bez modulacije od 32bita izgleda ovako:

a evo i sinusoide sa...

i bez...

Ne vlado, info kaže:
Izobličenje (1 kHz FS 44.1 kS/s) 0.008%
Brzina prenosa podataka do 24 bit

A ja sam teorisao sa 44k1 na 32 bita
Kada kažu izobličenje verovatno misle na PP posle DA convertera...

ja imam integrisanu Intel HD audio ICH 10 family...
Evo podataka>
Intel HD Audio delivers significant improvements over previous generation integrated audio and sound cards. Intel HD Audio hardware is capable of delivering the support and sound quality for up to eight channels at 192 kHz/32-bit quality

[edit: dopunjeno slikama i podacima]

[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 06.05.2010. u 14:38 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 07.05.2010. 12:20 ] @
Citat:
44100Hz sa 32 bita što bi značilo 32 tačke koje određuju sinusoidu u 44100Hz

nece biti, 44100 puta se uzima uzorak analognog signala u sekundi, i zapisuje sa 32bita, to nisu 32 tacke koje odredjuju sinusoidu, to je rezolucija sa kojom se sample/uzorak zapisuje tj njegova vrednost, i zapisuje se 44100 puta u sekundi, sto vise bita imamo na raspolaganju veca dinamika analognog signala moze biti zapisana, sa 16bit npr je 96db, da bi se analogni signal verno preneo u digitalni, i obratno, potrebno je uzeti dva puta vecu frekvenciju uzorkovanja od najvise frekvencije signala, za zvuk je uzeto 22050Hz, zatim se radi kvantizacija, pa se stavlja aliasing filtar ali to su neke druge price
[ PWISTED @ 08.05.2010. 02:48 ] @
Ček, ček...
Priznajem, ovo gore je moja logika, nisam znao šta se tačno i kako dešava... hvala na objašnjenju...
Citat:
guslac: 44100 puta se uzima uzorak analognog signala u sekundi, i zapisuje sa 32bita, to nisu 32 tacke koje odredjuju sinusoidu, to je rezolucija sa kojom se sample/uzorak zapisuje tj njegova vrednost, i zapisuje se 44100 puta u sekundi

Ali mi ovo nije baš najjasnije...
Kako sam ja to shvatio je da se signal od 22050Hz uzorkuje 2 puta za svaku evoluciju i zapisuje da 32 bita znači 32 karaktera digitalnog signala (nula ili jedinica) što daje 64b po evoluciji (~)...
To znači da bi takav zapis bez kompresije trebalo da ima 1411200 bita/s ili ti 176,4 KB/s (kilo bajta po sekundi) ako sam u pravu...

Ako se uzorkuje kod AD (Analog to Digital) konverzije, kako se radi DA (Digital to Analog) konverzija recimo za 32 bita na 44,1kHz?
Recimo istih tih 22,05kHz po jednoj evoluciji dobija 64b u dva uzorkovanja što za sinusoidu znači šta? 32 tačke koje odredjuju oblik sinusoide po poluperiodi ili šta?

Imamo, recimo, zapis u mp3 extenziji (MPEG1 Audio layer 3) sa bitrate 199kb/s na 44100Hz Stereo 32-bit float (koji je definisan sa Quality -lossy) -Šta to u prevodu znači?
Neko moje mišljenje je da je 199kb/s prosek jer se konstantno menja prilikom reprodukcije u zavisnosti od frkvence... što je veća frekvenca više je i kb/s...

Izvinite ako mešam babe i žabe ali pokušavam da objasnim sebi a samim tim i drugima koji znaju koliko i ja ili manje o konverziji po zato i tražim pomoć...

Inače, hvala guslac, vidi se da dobro poznaješ ovu oblast (a ne kao ja) zato bih cenio ako nastaviš da mi budeš sagovornik...
I kad si već pomenuo i podsetio me na aliasing evo nečega što može da se i čuje...
Ogg Vorbis sound file(length 6.0s, 75kbps)A demonstration of a sawtooth, non-aliased and aliased, with fundamental at 440 Hz, then 880 Hz and finally at 1760 Hz. Sampling frequency is 22050 Hz.

a i vidi...
leva strana je non-aliased a desna je aliased (pritom neću ni da komentarišem kako izgleda viša frekvenca od 1760 Hz na 22050 Hz uzorkovanja)

Još i ovo da dodam:
Cilj mi je da demistifikujem koliko je kvalitetan zvuk na izlazu iz kompjutera i da postavimo stvari na svoje mesto uz vašu pomoć...
Zato molim da svako ko o ovome nešto zna napiše to ovde...
Hvala
[ Aleksandar Đokić @ 09.05.2010. 05:08 ] @
Citat:
Kako sam ja to shvatio je da se signal od 22050Hz uzorkuje 2 puta za svaku evoluciju i zapisuje da 32 bita znači 32 karaktera digitalnog signala (nula ili jedinica) što daje 64b po evoluciji (~)...
To znači da bi takav zapis bez kompresije trebalo da ima 1411200 bita/s ili ti 176,4 KB/s (kilo bajta po sekundi) ako sam u pravu...

nisam te bas razumeo, evo ja cu ti napisati primer pa ti vidi

ako imas digitalizovani zvuk zapisan u 44100Hz sample rate-u, 16bit bit-depth u trajanju od 10sec on ce biti veliki:

44100*16*10=7056000bit-a, ili 880KB

Citat:
Ako se uzorkuje kod AD (Analog to Digital) konverzije, kako se radi DA (Digital to Analog) konverzija recimo za 32 bita na 44,1kHz?
Recimo istih tih 22,05kHz po jednoj evoluciji dobija 64b u dva uzorkovanja što za sinusoidu znači šta? 32 tačke koje odredjuju oblik sinusoide po poluperiodi ili šta?

kako se radi DA? pa citaju se tih 32bita i u odredjenom vremenu se rekonstruise signal, sta ti tu nije jasno

za ovo drugo te ponovo nisam razumeo, ne 32, vec 44100 tacke svake sekunde opisuju signal, odredjuju ga, sinusoidu kako ti kazes, i svaka od tih tacaka je zapisana 32bitnom vrednoscu (24, 16, 8), od kojih 16bit-a imamo za pozitivnu i 16 za negativnu poluperiodu, zamisli koordinatni sistem gde na levoj strani imas skalu koja ide od 0 do 2 na 32, i na polovinu imas horizontalnu liniju koja je zamisljena 0, e tu sada zamisli zvucni signal i sve ce ti biti jasno, uzmi sekundu, ona ima puno perioda, kako ti kazes evolucija, ali to nisu pravilne periode/sinusoide, tu postoji osnovni harmonik pa visi harmonici... to je jedan slozen signal, i od tog signala se uzima vrednost 44100 puta u sekundi, posto je najvisa frekvencija koju on moze da ima 20kHz, oni su uzeli 20050Hz, uzorkuje se sa 44100Hz, rekli smo zasto (pogledaj nikvistovu teoremu)

Citat:
Imamo, recimo, zapis u mp3 extenziji (MPEG1 Audio layer 3) sa bitrate 199kb/s na 44100Hz Stereo 32-bit float (koji je definisan sa Quality -lossy) -Šta to u prevodu znači?
Neko moje mišljenje je da je 199kb/s prosek jer se konstantno menja prilikom reprodukcije u zavisnosti od frkvence... što je veća frekvenca više je i kb/s...

Izvinite ako mešam babe i žabe ali pokušavam da objasnim sebi a samim tim i drugima koji znaju koliko i

ja ili manje o konverziji po zato i tražim pomoć...

mp3 je kompresovan zvucni zapis, i mp3 nije audio datoteka, vec obican text, a mp3 playeri, i codeci od nje naprave bitove potrebne za DA konverziju, quality je lossy jer je to format koji kad se jednom primeni ne moze se vratiti originalni zapis, to sto je izgubljeno, izgubljeno je zauvek, to kaze lossy

ovo 199kb/s znaci da je toliko podataka upotrebljeno za jednu sekundu, nema veze sa frekvencijom

ovo zadnje vazi, ali ne kada je u pitanju kompresovan signal

Citat:
A demonstration of a sawtooth, non-aliased and aliased, with fundamental at 440 Hz, then 880 Hz and finally at 1760 Hz. Sampling frequency is 22050 Hz.

a i vidi...
leva strana je non-aliased a desna je aliased (pritom neću ni da komentarišem kako izgleda viša frekvenca od 1760 Hz na 22050 Hz uzorkovanja)

to je signal sa osnovnim tonom na 440Hz (to je inace A), sa prvim harmonikom na 880Hz i drugim na 1760Hz, da bi to lepo digitalizovali potreban nam je min 3520Hz sample-rate, 20050Hz je mnogo vise nego sto nam treba, ali to naravno znaci da je kvalitetnije uzorkovan, cini mi se da ne razlikujes frekvenciju signala od sample rate, frekvencija signala je broj perioda u jedinici vremena, perioda je rastojanje izmedju dve tacke iste amplitude (prosto receno), frekvencija uzorkovanja kaze koliko puta se uzima uzorak analognog signala u sekundi

p.s ih al sam ti napisao, ne zameri ako imas gresaka, pogledaj u koliko sati sam pisao :)
[ PWISTED @ 11.05.2010. 02:08 ] @
AHA!!!

Sad sam tek prochitao pažljivo i skapirao...

Kako sam shvatio to mu dodje kao kordinantni sistem...
44,1Hz ide horizontalno u jedinici vremena dok 32, 16, 8 bita daju vertikalnu rezoluciju tj. intenzitet signala od čega pola u plusu a druga polovina u minusu...

Znači shto više bita veća dinamika odnosno preciznije se određuje jačina signala u tački uzorkovanja...

ako sam u pravu konstantan signal na 11025Hz zapisan u 44100Hz sample rate-u, 8bit bit-depth (da ne poreterujem) u digitalnom obliku jedna perioda bi izgledala ovako:
Code:
0000000 1000000 0000000 0000001 0000000 

Au onda stvari ne stoje baš tako dobro...
Bilo kakav signal istog intenziteta na 11025Hz ili na 22050Hz će izgledati isto bilo da je u pitanju sawtooth squer ili sine... zar ne?

A 44,1kHz sample rate 32bit bit-depth je tzv cd kvalitet...

E, sad, ne znam kroz šta prolazi dalje taj i tkav signal ali mi se sama pomisao na to ne sviđa...
Ne znam za druge ali ja čujem “metalan” zvuk na visokim tonovima na tih 44,1kHz sample rate-a a naročito kad je sample rate niži...
Zato mi je i padalo na pamet da stavim ulazni (na ulazu u pojačalo) trafo (i stavio sam) sa fe-si (dinamo limom) jezgrom jer on ne reaguje toliko brzo na višim frekvencama (čitaj sporije se magnetiše i razmagnetisuje) pa mi ublažava taj “metalni” zvuk i čini ga nekako prirodnijim tih 11025Hz kad prođu kroz trafo nisu više kao sawtooth... izadju nekako kao sine što se uhu čini prihvatljivije i ne “zamara”...
ali tu se javlja i pitanje vernosti jer ni squer neće biti squer čak ni na nižim frekvencama...
To sam rešavao tako što sam mase na primaru i sekundaru prespajao a na + između primara i sekundara sam stavljao nekoliko namotaja bez jezgra (experimentalno dobijenih probama na uvo) da provedu niže frekvence...
Sve to dovodi do izobličenja signala pa sam se pitao dali je neko radio nešto efikasnije na tu temu...

Inače...
Citat:
guslac:cini mi se da ne razlikujes frekvenciju signala od sample rate

Razlikujem za toliko, možda sam se negde zaneo u pisanju... vazi i za mene da baciš pogled na vreme pisanja... Pišem kad imam brainstorming i kad ne mogu da zaspim...

Citat:
guslac:ovo 199kb/s znaci da je toliko podataka upotrebljeno za jednu sekundu, nema veze sa frekvencijom

ovo zadnje vazi, ali ne kada je u pitanju kompresovan signal

da dopunim... ZAVISI OD CODECA

Inače sam više pristalica ogg vorbis nego mp3... nekako mi je bolji... ali je mp3 zastupljeniji pa šta je tu je...
[ PWISTED @ 11.05.2010. 14:57 ] @
Htedoh da prikrijem svoje ne znanje brisanjem poruka ali sam se odlučio da to ne radim jer ljutski je grešiti...
Nego... dok sam to mozgao videh nešto...
20 kHz na 44,1kHz sample rate 32bit bit-depth ima interferenciju sa nosećim signalom tj. sa 44,1kHz sample rate -odnosno dolayi do pojačavanja i slabljenja signala kao posledica toga što noseći signal zatiče sinusoudu u različitim delovima periode pa se javlja kako bih ja reko laički bug... ili ti po nekoj mojoj logici... sample rate modulation... ali da ne lupam pošto ne znam kako se to zove neka ostane na ovom...
kada bi signal bio 22,05kHz nebi bilo toga ali ovako ima i ybog toga signal izgleda ovako...

Da bi se bolje razumeli o čemu pričam evo i slike sa analognim crvenim signalom i digitalni -plavi sa tačkama preseka...

Pokušacu da objasnim koliko je to zapravo bitno...
Ako imamo signal na ravno 22kHz ostaje razlika od 50Hz jer da signal ne bi imao modulaciju potrebno je da on bude tačno 22050Hz!
Znači javiće se udarni talasi nastali usled pojačavanja i utišavanja signala od 22kHz uyrokovani interferencom izmedju nosača i signala...

E, sad, možda neko ne može da čuje 22kHz ali ce sigurno čuti udarne talase na 50Hz!
to zvuči ovako
Probajte pa će te videti...

Ovom problemu ne vidim rešenje...

[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 11.05.2010. u 16:16 GMT+1]
[ peca26000 @ 11.05.2010. 16:35 ] @
Vidim da se mucis sa tim softverima i to realno izgleda sasvim drugacije, kao sto si meni napisao da merim osciloskopom.
Takvo merenje preko softvera koji nudis ovde sa slikama, promenice se slika kako budes menjao generatore signala, to znaci da nijedna slika nece biti realna! osciloskopskom merenju.
Napisi kojim softverom to meris, ima dosta razlike u tome, kao i spajanje na linijskom ulazu, pravi generator (spoljni) nikako softver, ja sam to davno radio sad me mrzi da to sklapam da bi dokazao kako radi na 16bita 44KHz sto je meni sasvim bilo prihvatljivo na 18KHz i to je sasvim ok.

Secam se da sam merio MP3 fajlove i tu trazio zamerku u sinusoidi, kada je rec o kockastom signalu nema ni nalik kockastog signala!
Tvoje merenje bi bilo realno da radis test sa 2 komjutera! Videces razliku kad razdvojis uredjaje, sam osciloskop na izlazu kartice je nezavisan od kompjutera isto tako i spoljni generator!
[ PWISTED @ 12.05.2010. 03:40 ] @
Pošto si me već pitao da odgovorim...
Peco ja sam na linux-u, kao što se vidi ispod imena, koristim koristim svakakve programčiće a ovo su konkretno skrinovi programa Audacity...
Njime sam generisao i zumirao signal...
Mislim da postoji i verzija ovog programa za tvoj OS (win XP) ali kako radi u XP-u nemam pojma...
Inače imam dva desk top kompjutera i povezani su i umrezeni na svaki mogući način jedan mi je 24/7 online a drugi palim po potrebi (da ne davim šta, kako i zbog čega)...

Meni linux radi pod ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) mada mogu da menjam zvučni server i u OSS direktno, a PULSE mi uvek radi u pozadini (traže mi ga neki programi)...
Mada mislim da to nije ni bitno toliko... Mislim da je bitno šta udje u PCM -zar ne...

Slažem se ja sa tobom da signal izgleda drugačije ako ga generišeš analogno pa ubaciš u komp i da signal generisan u kompu ne izgleda isto na osciloskopu i to je zbog softverskih “poboljšavanja” (kao npr. aliasing filter i druge složene jednačine kojima software obradjuju zvuk) ali čak i ako eliminišemo to opet se javljaju razna izobličenja i gremlini upropaste zvuk...

BTW
Ja sam onih 22kHz generisao u kompjuteru na 44,1kHz sample rate 32bit bit-depth i puštao ga i sirov i sa obradom i uvek je isti ma čime ga generisao i ma kako ga pustio čuje se modulacija od 50Hz...

Možda sam ja jedina crna ovca medju audiofilima koja sluša syber punk, hardcore, gabba, electro i sl. muziku (ako bih smeo da se usudim da je tako zovem a da me neko ne kamenuje) ali meni lično smeta kad “visoki” modulisani bas koji ima dosta visoku frekvencu počne da prdi i kada mi se neki oblici sinusoida pokrive ako koristim veću kompresiju...
Možda bi Šaban i Sejo Kalač (kako li se već zove onaj kravoliki...) zvučao ok čak i na “tranzistoru” (kako je to moja baba zvala) ali na žalost ništa ispod 6-7 kanala istovremeno mi ne pričinjava užitak osim nekih minimal techno stvarčica i NARAVNO genijalnih kompozitorskih rešenja u tzv. ozbiljnoj muzici (tu negde je i J.M. Žar, Cosmic Baby, i drugi savremeni klavijaturisti)
Posebno mesto u mom svetu muzike zauzimaju Kraftwerk (bili su prvi i jedinstveni) i Richard D. James aka Aphex Twin koji je, po meni, ne prevazidjeni genije za muziku (Mozart današnjice)
Mislim da ste saznali i što niste hteli ali isto tako mislim da sada znate sa kakvom budalom imate posla...

Inače ako se neko pita čemu sve hajde i to da kažem (kad sam se već nalupao)... ko ne želi ne mora da čita...
Do skoro sam imao pojačalo moje izrade sa 2x ECL82 i ECC80... jedva wat i nešto preko ako radi u A klasi... (jbg to sam imao pa iskoristio) pre toga je bio jedan mono blok sa EL84 koj sam rasturio da bih skepao ovo...
Nego ja nebih bio ja da nisam čačkao i pokušavao da ga “unapredim” da se čuje jače kad trba a kvalitetnije kad ne treba snaga...
To je na kraju nateralo pametnije lampe da popuste pa sam trenutno spao na 4x TBA 800 doduše malo sam budžio i tu shemu pa se čuje sve ukupno na oko 2-3 W kvalitetnog zvuka (koliko to može da se kaže za ovo kolo)...
E, sad, imam u planu da napravim neko pojačalo u A klasi samo mnogo jače.
Znam da je 20W u A klasi sasvim dovoljno po mono bloku (imao sam prilike da slušam i otvaram 20W Korato sa 2x EL84 +ECC80 mono blok) ali kad već pravim a moraću da ne krpim više da napravim i zvučnike i pojačalo mislim da bi oko 4 puta jače u punoj A klasi zadovoljilo moje kriterijume (za rušenje kuće ili manje zgrade kvalitetnim zvukom )
Hteo sam nešto da se igram sa tri kanala (2+1) i lampama pa da sekundar na levom i desnom izlaznom trafou bacim na napon i da stavim elektrostatičke zvučnike (ESL) u mojoj izradi a bas da bacim na hornu ali... uvek ima ono ali... nisam imao toliko vremena niti ću ga (realo) ikada imati da se tako igram... osim toga tehnologija napreduje pa ni poluprovodnici nisu što su nekad bili...
Gledao sam i tražio svuda po netu i video sam neke rezultate sa novijim komponentama i mogu vam reći da mi se zasviđalo...
Tako sam se odlučio na korak da napravim neko pojačalo naših savremenih genija... Nelson Pass je malo izlapeo i ne koristi novotarije ali nije on jedini ima dosta pametnih ljudi i sumo sumarum najverovatnije ću praviti neko Borino pojačalo (techno ili sl.) jer čovek je genije što se audio tehnologije tiče pa dok se pripremam i čekam neke pare da mi legnu rekoh da vidim šta može da se učini po pitanju izvora zvuka. odnosno kako ga unaprediti jer mi se dešavalo da mi zasmeta...

Da ne dužim previše to je uglavnom sve što mi leži na srcu... koga zanima više neka pita... mada, sumnjam da će se neko usuditi posle ovog kilometarskog pisanja...
Obećavam neću više tako opširno...

[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 12.05.2010. u 04:56 GMT+1]
[ enaB @ 12.05.2010. 06:41 ] @
Citat:
A 44,1kHz sample rate 32bit bit-depth je tzv cd kvalitet...

Audio CD je 16 bit-ni :)
[ peca26000 @ 12.05.2010. 07:10 ] @
Naravno meni ne smeta i klasican CD pusta 22KHz i to cisto bez ovih problema, imam taj test disk kad hocu to da proverim i obavezno normalan spoljni osciloskop.

@PWISTED pa naisao si na pravi forum, pisi koliko ti volja, meni ne smeta komentari su ti ok, ali nemoj toliko da se mucis, nevolim kad se neko muci a nema cime da izmeri, znaci osciloskop prvo da nabavis i to bilo-kakav.
Linux, da nije los mada ja sam navikao na ovaj XP, imam Knoppix i to je slicno, slusao sam zvuk na tom operativnom sistemu i dopalo mi se, kao da Windows-XP ima naduvane drajvere...

Sto se tice lampi sad si nastradao, ja to realno premerim, ECC83 je djubre koje jedva ide do 10KHz spram PCC88 i to koristim vise!
Za ECC80 nisam video nikada zaista ne znam tu lampu.
EL84 najbolja pentoda, sa vise paralelnih to je milina, ECL82 treba da je 3-3,5W premericu i to cim mi dodje shaka.

Moja preporuka da radis Hiraga pojacalo, malo delova ali zato ti netreba da meris nista nicime, radi zagarantovano dobro. Naravno ako stavis ljudski trafo i elektrolite 2X30,000uF

Da se vratimo na temu, tu ne mogu bas mnogo da ti pomognem, mogu samo da odmazem jer ne koristimo iste sisteme...
Pozdrav
[ PWISTED @ 13.05.2010. 01:04 ] @
ups...
Citat:
peca26000:Za ECC80 nisam video nikada zaista ne znam tu lampu.

pobrkao sam ispravljačku EZ u naponskom delu sa ECC... naravno ECC88 (pravio sam ga pre 10-ak godina pa se zaboravilo...) u originalnoj shemi je bila ECC83 koja mi je vršila posao neko vreme ali sam pronašao na buvljaku ECC88 trebalo je još nešto da se menja al se ne sećam sad dali sam i to menjao... tada sam ga i pojačavao da se čuje jače... može i 6DJ8 znam da je jeftinija ali nisam hteo da se mlatim da naručujem jer tada nisu imali nego da se naruči a na buvljaku su ove mogle da se nađu za džabe... bilo je i PCC ali je drugo grejanje i još neki problemčići pa nisam ni razmatrao te opcije... a umesto EL84 može da dođe u razmatranje i 6BQ5 koja je kao i 6DJ8 (umesto ECC8 mnogo jeftinija...
ALI SAM DIGAO RUKE OD LAMPI...
Ja sam to sklapao sa što manje truda i prepravki kao i novca tako da sam koristio šta sam imao a snabdevao se na buvljaku za ono što mi zahvali...
Pravo da ti kažem, nisam siguran, ali mislim da ne može da se izvuče iz ECL82 više od 1,8W u A klasi ali to bi podrazumevalo kompletno premotavanje izlaznog trafoa a da se mlatim sa tim da bih dobio 0,5-0,8W nije mi bilo ni na kraj pameti...
Delove za taj mono blok sa ECL82 sam uzeo iz jednog magnetofona (mislim da beše SONET B4 ili tako nekako) koji sam isto nabavio na buvljaku za neku smešnu cenu... koliko para -toliko muzike...

Vezano za
Citat:
peca26000:nevolim kad se neko muci a nema cime da izmeri, znaci osciloskop prvo da nabavis i to bilo-kakav.
imam.. al da ga slikam pa da kačim slike... osim toga čuje se... hajde molim te okači makar 10 sec tih 22kHz sa tog test diska da pogledam (čujem)... i ako ti nije teško reci mi čime su generisani odnosno grabovani...

Citat:
peca26000: Linux, da nije los mada ja sam navikao na ovaj XP, imam Knoppix i to je slicno, slusao sam zvuk na tom operativnom sistemu i dopalo mi se, kao da Windows-XP ima naduvane drajvere...

Knoppix je sličan Mandrivi (koju ja koristim) po zvuku samo je malo loš u pogledu procesovanja zvuka... (moje iskustvo) sa mandivom kad nešto vorpujem hoće da padne zvučni server ali to nije problem pri normalnim zahtevima i mogu da ti kažem da je zvuk bolji nego na XP-u...
Kao što ti kažeš XP (a i drugi windowsi) imaju naduvane drajvere. Ne znam dali vraća zvuk nazad kroz PCM ili kako već, ali kao da ima feed back loop (povratnu spregu) jer mi se ista kartica na winu čuje za 1/3 jače a i nije samo u snazi razlika već i u “kvalitetu” izraženiji je zvuk i u basovima i na visokim (kao da je uključen loudness) samim tim i deformisaniji...

Citat:
enaB: Audio CD je 16 bit-ni
-JOŠ GORE! (Manje dinamike...)

I vezano za ovo... otvoriću, uskoro, temu kad budem spreman za pravljenje pojačala da nebismo išli u offtopic...
Citat:
peca26000: Moja preporuka da radis Hiraga pojacalo, malo delova ali zato ti netreba da meris nista nicime, radi zagarantovano dobro.

Znam za hiragu i čuo sam sve i svašta.. kako pozitivno tako i negativno... ima više verzija tokom vremena... nije loše zamišljeno ali...
Nije mi problem da provedem i nedelju dana u štelovanju ali da krajnji rezultat bude ok! makar morao da podešavam struju svakog izlaznog tranzistora skaćivajući žičane otpornike (da ih postavim da rade kao perfektno upareni)... Ne bi mi bio prvi put...
[ peca26000 @ 16.05.2010. 11:51 ] @
Taj CD treba da nadjem, nisam davno to koristio, ali cim ga nadjem moracu na rapidshare koji nerado koristim jer ne znam da drugacije shaljem.
Taj disk je originalni pre nekih 12-15 godina, bio je aktuelan kad se pojavio, kao iznenadjenje lepo i pokazuje sinus na osciloskopu.
Da bih ti poslao taj fajl morao bih ja da ti grebujem *.wav fajl ali to vise nije to!
[ Aleksandar Đokić @ 17.05.2010. 01:03 ] @
uh al ima da se naslusate tih 22kHz :) milina
[ peca26000 @ 17.05.2010. 19:48 ] @
@guslac vidim da si padobranac i da ti je dosadno?
Od toliko tema bas nadjes ovu, mada ni ovaj deo foruma nije bas ozbiljan...
[ PWISTED @ 17.05.2010. 23:56 ] @
Kao prvo da se izvinim sagovornicima što nisam blagovremeno odgovarao...
Nešto me zezao net...
A sad...
Citat:
guslac: uh al ima da se naslusate tih 22kHz milina

22kHz se i ne čuje ali ako ga modulišeš sa 100Hz to će da se čuje! samo je pitanje dali ćeš to čuti na bas zvučniku ili?
Mada, istini za volju, u praksi se više koristi modulisan bas na srednjim tonovima...
Tako se u Hardcore pravi, nazovimo to, kompletan bas koji “probije” i na visoke i na srednje a i na bas dođe ista ta ne modulisana frekvenca pa to zvuči... (treba da se čuje) probaj i sam, ako imaš mogućnosti, nekim signal generatorom (ne kompjuterom) pa će ti biti malo jasnije zašto mi smeta kad to “usnimiš“ na kompjuter pa pustiš...

Zaključio sam da bilo koja savremena kartica neće moći skoro da izbaci takav zvuk... tako da... šta je tu je...

Jedino ako se doda još neka matematička jednačina koja će “unaprediti” zvuk... evo, onima koji ne znaju čime se služi Audacity

[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 18.05.2010. u 01:09 GMT+1]
[ PWISTED @ 20.05.2010. 12:51 ] @
Skidam neku muziku pa se setih GUSLAC-a...
Jasno mi je zašto je rekao
Citat:
guslac: uh al ima da se naslusate tih 22kHz :) milina
ali ako mi dozvolite evo da objasnim primerom...
Nesporno je da ima ljudi koji nisu čuli kako zvuči hardstyle pa ne mogu da razumeju šta se to čuje na tih 22kHz ili manje... čitava svrha modulisanja basa je da prođe kroz skretnicu i da se čuje u isto vreme kad i na bas zvučniku (inače takav bas ima i svoj naziv i zove se BRASS) mada ima i izuzetaka, ponekad kasnije ide sekvenca na basu, a po nekad i ranije.
Ima mnogo takvih kompozicija koje potenciraju takav zvuk ali bi, možda, bile neprikladne (ili zamorne) za nekoga ko ne sluša takvu vrstu muzike. Jer svrha BRASS-a je da se “igra” bubnim opnama dok “infra” bass razmešta unutrašnje organe i masažom srca ubrzavaju puls i izaziva lučenje adrenalina koji se dalje kanališe.... (da ne davim) ZATO za ovu “muziku” kažu da je čista energija...

Ja sam odabrao jedno mnogo “blaže” delo (čitaj bez posledica po organizam) pa ko želi neka posluša... evo linka: Gostosa -Sutra
Tu su, zapravo, dve kompozicije (.mp3 sa bitrate 320kb/s) ali preslušajte samo kompoziciju “Sutra” do kraja (JER SE NE MOŽE SUDITI O NEKOM DELU AKO NIJE CELO)...
Ko želi može da pusti zvuk na osciloskop pa da zamrzne i okači da svi vide...
interesantan je onaj prvi deo kompozicije mada i u drugom delu (posle klavirske deonice) ima interesantnih stvari da se vide kada počne BRASS...

Toliko od mene...
Mislim da smo iscrpeli ovu temu i došli do zaključka da smo još daleko od EBM (Electronic Body Music control) u Hardstyle verziji...
Ko ne zna šta je EBM neka pogleda ovaj link gore ka wikipediji...

Pozdrav sagovornicima, hvala na razumevanju i na tolerisanju mog NE znanja u vezi transformacijeanalognog u digitalni signal i sl.

P.S.
Peco čekam onaj disk ako ga nađeš negde na netu (pošto znaš šta treba da traziš) ili ako ga uploaduješ negde da mi pustiš link...
[ peca26000 @ 20.05.2010. 14:13 ] @
Skinuo sam fajl sa Hotfile.com pa kad budem imao vise vremena to cu meriti kako si objasnio ali pravim osciloskopom!

Zanima me kako i kojim programom da spakujem *.cda fajl, mislim da ti posaljem spakovani *.bin ali kako to prekopirati, da li ima neko ideju kako da coveku posaljem originalnu kopiju audio CD!? Bez kompresije i skracivanja!
Jos jedno pitanje, Hotfile.com da li mogu njega da koristim za slanje fajlova i koliko dugo ostaje fajl na tom sajtu?
[ Aleksandar Đokić @ 20.05.2010. 19:28 ] @
iako sam padobranac da ti napisem, sa nekim od lossless kodeka, npr. FLAC,
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Lossless_Audio_Codec
[ peca26000 @ 20.05.2010. 22:52 ] @
Koliko vidim na Wikipediji ima bre mnogo da klikcem, ima li nesto jednostavnije? (ja tu ne mogu da se snadjem...)
Moze li Nero preneti kao fajl obican audio CD format, pa to posle da posaljem coveku? Ali bez toga da rezem disk!
Prosta stvar ali kako, bez da kompresuje i da kvari karakteristiku!
Dzabe pokusavam na ovaj deo foruma da to pitam, aj saznajte pa da coveku pomognem.
Sad pokusavam ovde http://www.elitesecurity.org/p2605423 pa ako oni objasne lakse ce biti nadam se...
Pozdrav

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 21.05.2010. u 00:16 GMT+1]
[ yugaja @ 21.05.2010. 09:17 ] @
Evo peco:

http://www.exactaudiocopy.de/

Poz,
Z.
[ peca26000 @ 21.05.2010. 15:47 ] @
Hvala @yugaja program radi ali samo ko ima IDE cd-rom kontroler, na ove nove kompjutere nece sa SATA kontrolerom i na kraju sam uspeo sa starim kompijuterom pa cu vam poslati fajlove sacinjene sa ovim softverom od @yugaja svaki fajl je 3mb WAV formata.
Linkove cu postaviti cim uploadujem fajlove.
Pozdrav
[ peca26000 @ 21.05.2010. 16:45 ] @
Linkovi su tek sad, malo to sporo ide ali vredi, uverite se da li radi i kako na vasim masinama 16bit mora da pokaze bez gubitka na ljute sprave...

http://hotfile.com/dl/43996000/84516cc/Track06.wav.html 1000hz
http://hotfile.com/dl/43996732/a2b0191/Track07.wav.html 20hz
http://hotfile.com/dl/43997396/8253d9e/Track09.wav.html 31.5hz
http://hotfile.com/dl/43997964/b3647a9/Track11.wav.html 50hz
http://hotfile.com/dl/43998632/2367466/Track14.wav.html 100hz
http://hotfile.com/dl/43999443/1809c6e/Track21.wav.html 500hz
http://hotfile.com/dl/44000102/f3ae060/Track31.wav.html 5000hz
http://hotfile.com/dl/44000667/5e7c3ed/Track34.wav.html 10000hz
http://hotfile.com/dl/44001390/fdbf0a8/Track35.wav.html 12000hz
http://hotfile.com/dl/44002126/0777021/Track36.wav.html 16000hz
http://hotfile.com/dl/44002935/b95fac3/Track37.wav.html 20000hz
Kod mene sa moje masine to izgleda ovako.

JBG ne vredi kompjuter, sad to videti na cd-rom je sasvim drugacija slika, to me sad bas mrzi da povezujem ali cu uraditi ko neveruje da je obican cd-rom bolji od svega ovde vidjenog do sada!

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 21.05.2010. u 18:01 GMT+1]
[ PWISTED @ 21.05.2010. 20:07 ] @
Prvo veliko hvala svima koji su pomogli, imao sam neka preča posla pa sam se tek sada našao vremena da pogledam iako mi je u pozadini otvoren [ES]...
Kažem ja peco na tačno 22kHz ima 50Hz modulacije a na 20kHz ima 2050Hz što se jasno vidi i na tvom, kako ti kažeš, tuga na 20kHz...

evo radi poređenja sam screen-ovao isti deo 20khz kao i ti...

a sa osciloskopa ću da nakačim čim nadjem malo vremena...

Evo i slike osciloskopa telefonom SE K550i (2Mpix)... ociloskop i nije neki i ne može da zamrzne sliku ali mi vrši posao...

kao što se (ne) jasno vidi ima po jedna sinusoida za svaki bit (kao što sam i pričao) a kada ga podesim na područje očekivane interference sa nosećim signalom (odnosno sample rate) jasno se vidi ono zbog čega ja “kukam”...
Inače, ko ne zna, to je na 22050-20000=2050Hz
Sliku slikanu u području 2uS možete da vidite u prikačenim falovima (20kHz_na_2uS.JPG - 180.88k) da je ne kačim jer mi osciloskop nije toliko dobar...
više u sledećoj poruci....

Edit: Ubačena slika osciloskopa i komentar vezan za nju

[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 22.05.2010. u 00:13 GMT+1]
[ peca26000 @ 21.05.2010. 22:55 ] @
Iznenadices se kad budes video na cd-rom da nema ove brljotine na 16bit 20khz to samo ovi novi kompjuteri zezaju, isti cd cu ubaciti na 20khz i mericu osciloskopom da potvrdim.
Zakljucak da novotarija od 2000-te pa nadalje je tesko djubre, evo probao sam i sa 2,5khz i ima vec kvadratice sto znaci da je kvalitet ocajan...
To merenje ce ici direktno sa cd-roma od audio izlaza, nema ovakvih iznenadjenja, to znam jer sam to davno probao.
Pozdrav

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 22.05.2010. u 00:35 GMT+1]
[ PWISTED @ 21.05.2010. 22:56 ] @
Da bude jasnije za objašnjenje koristio sam 22kHz gde je očekivana interferenca na 50Hz (44100/2=22050 → 22050-22000=50Hz)

Na kompjuteru izgleda OVAKO

a na osciloskopu u području 1uS izgleda OVAKO

Vidiete da je isto...

E, sad, kada je osciloskop na 20uS slika se menja zavisno od toga koji je bit-depth upotrebljen...
Na 8bit bit-depth će biti 4 sinusoide (bolje reći testere) na 16bit bit-depth - 8 ; na 32bit bit-depth - 16...
takvu sliku možete videti gore i smatram da bi bilo suvišno i nju da “kačim”...

Još i ovo... SIGNAL NA TIM FREKVENCAMA JE ISKLJUČIVO SAWTOOTH!

BTW
Čitava zabuna sa pecom je što nije merio u frekvenci očekivane interferencije već u frekvenciji signala...

Toliko o razlikama između osciloskopa i software-a...
Nisam hteo da tvrdim dok ne dokumentujem i potvrdim.

[ PWISTED @ 21.05.2010. 23:27 ] @
Citat:
peca26000: Iznenadices se kad budes video na cd-rom da nema ove brljotine na 16bit 20khz to samo ovi novi kompjuteri zezaju, isti cd cu ubaciti na 20khz i mericu osciloskopom da potvrdim.

mogao sam i ja da “isčistim” slabije signale pa da dobijem čist samo najjači signal ali nije to poenta.
Nisu u pitanju smetnje pri merenju već bit-depth... biće ti jasnije ako ih ostaviš da se vide pa prilikom generisanja signala koristi manji bit-depth pa primeti razlike.
Raspitao sam se za Audacity -i pod XP-om radi ok! -koristi njega za generisanje. Odličan je po tom pitanju a u podešavanjima mu menjaš bit rate i bit depth
Inače, kao što rekoh, promeni područje na 2uS ili 5uS kako već imaš...
[ peca26000 @ 21.05.2010. 23:44 ] @
Ovo preko kompjutera je bezvezno jer na 2,5khz vec ima kvadratica, i glupo je da vidim osciloskopom istu sliku koju ti imas.
Bice prilike da ja potvrdim da je audio CD-rom bolji od svake audio karte.
[ Aleksandar Đokić @ 22.05.2010. 02:25 ] @
imate jos jedan problem, u mp3 skoro pa nikad nema nista iznad 17-18kHz, cesto i nize, tako da taj problem ne postoji

da dokumentujem, da ne bude da pricam svasta:

Citat:
The sound can then be sampled at the standard CD sample rate of 44.1 kHz (or 48 kHz in DAT), set somewhat higher than the calculated Nyquist-Shannon rate of 40 kHz to allow for the cut-off slope of a reasonable band-pass filter.

When additional compression of sound is required, higher frequencies are usually cut off first, because regular adults' hearing in those areas is often even less than 20 kHz. This is due to loss of hearing in the high-frequency range, due to either hearing damage (e.g. from listening to loud music) or aging. For instance, the commonly used MP3 coding often cuts sounds above 18 kHz, or when compressing as high as 128 kbit/s, at 16 kHz

http://en.wikipedia.org/wiki/High_frequency_limit
[ PWISTED @ 22.05.2010. 15:25 ] @
Citat:
guslac: For instance, the commonly used MP3 coding often cuts sounds above 18 kHz, or when compressing as high as 128 kbit/s, at 16 kHz
http://en.wikipedia.org/wiki/High_frequency_limit

Zato ja preferiram 320kbit/s kada je u pitanju hardstyle

[obrisan off]

[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 22.05.2010. u 19:46 GMT+1]
[ peca26000 @ 22.05.2010. 15:35 ] @
Evo prosudite sami o onome sto sam pisao.

[ PWISTED @ 22.05.2010. 16:10 ] @
Citat:
peca26000: Evo prosudite sami o onome sto sam pisao.

Nisi pustio na 5uS 20kHz!
Pusti to pa okači...

Kao što rekoh, mogao sam i ja da isčistim da se vidi samo najjača amplituda ali to nije realnost...

A kad si već u poslu priključi i na komp sa tim podešavanjima...
Možeš i basove u onoj kompoziciji da pogledaš pa ako ti se zasviđaju i njih da nakačiš ako imaš mogućnost da zamrzneš sliku.
[ peca26000 @ 22.05.2010. 16:49 ] @
Jesam pustio i to ali nema potrebe, sad je gotovo sve sam sklonio od uredjaja.
Slika je svuda ista od 20hz-20khz!
Jos bolja slika je na Mitsumi CD-rom jos je kvalitetnija, toliko o ovom merenju i kvalitetu.
Ja sam zavrsio sa merenjima i drugim pokusajima jer sve drugo nema ni nalik a kamoli reci o kvalitetu signala.
Toliko od mene i pozdrav.
[ PWISTED @ 22.05.2010. 18:28 ] @
Citat:
peca26000: Jesam pustio i to

Pa okači, onda, taj na 20kHz na području od 5uS

Citat:
peca26000:Jos bolja slika je na Mitsumi CD-rom jos je kvalitetnija, toliko o ovom merenju i kvalitetu.
Ja sam zavrsio sa merenjima i drugim pokusajima jer sve drugo nema ni nalik a kamoli reci o kvalitetu signala.

Ne razumem?!
Činjenice su da je CD kvalitet 44,1kHz sample rate 16bit bit-depth! Moj kompjuter, konkretno, može da da izbaci signal na 192 kHz/32-bit quality!
Nije mi jasno šta to ima Mitsumi CD-rom a da ne može da se priključi na digitalni izlaz kompjutera da kompjuter preko njega da tako kvalitetan signal kao on ili čak i bolji (ako ništa drugo ima više informacija od cd roma)...
Osim...
Baš sad razmišljam na tu temu i jedino što dolazi kroz moj “plavi šeširić” u glavu je da ima oscilator na 44,1kHz pa detektuje i demoduliše kao radio prijemnik..
Opet lupam gluposti... tako radi FM ali ovde nije reč o frekventnoj već amplitudnoj modulaciji znači AM... Pojma nemam...
KAKO?
Može li neko da objasni kako to radi CD-player? (ili ti rom kako reče peca)
Nisam uopšte zalazio u tu problematiku pa su mi to BUKVALNO španska sela...
Što znam, znam! A što ne znam želim da naučim!
[ Aleksandar Đokić @ 22.05.2010. 18:37 ] @
Citat:
dali je poznavao Slavicu Jovanović (rođena Stojković) OJ Elektronika ZOVS-JŽ?
Ako jeste pozdravi ga od njenog starijeg sina Milana
A onda znači da znam i tebe...

pitao sam oca, ne zna doticnu

a sad moderator neka obrise i ovu
[ peca26000 @ 22.05.2010. 21:05 ] @
Citat:
Pa okači, onda, taj na 20kHz na području od 5uS

Vec sam ti napisao da sam sve sklonio i da sam merio i to, merio sam i na 2uS i slika je ista, to znaci da imam cistu liniju, ti znas sta znaci cista linija u polukrug jedne anvelope na 20KHz
Citat:
Ne razumem?!
Činjenice su da je CD kvalitet 44,1kHz sample rate 16bit bit-depth! Moj kompjuter, konkretno, može da da izbaci signal na 192 kHz/32-bit quality!
Nije mi jasno šta to ima Mitsumi CD-rom a da ne može da se priključi na digitalni izlaz kompjutera da kompjuter preko njega da tako kvalitetan signal kao on ili čak i bolji (ako ništa drugo ima više informacija od cd roma)...
Osim...

Da bi to shvatio imas opremu pa izmeri ali audio izlaz cd plejera ili DVD plejera imas i prikacene zvucne fajlove, video si iz mog prilozenog posta, ja sam dokazao da nema bolje do sada cistije slike, vidi se i koji je cd-plejer, probao sam i DVD plejer ima jos cistiju sliku, sve ovo sto pokusavamo da dokazemo preko kompjutera je sramota za 2,5khz pa navise, tuzno jadno i bedno.
Ja zaista vise nemam komentar...
Pitanja moze.
Pozdrav
[ d.veljko83 @ 23.05.2010. 02:29 ] @
"Koliko vidim na Wikipediji ima bre mnogo da klikcem, ima li nesto jednostavnije? (ja tu ne mogu da se snadjem...)
Moze li Nero preneti kao fajl obican audio CD format, pa to posle da posaljem coveku? Ali bez toga da rezem disk!
Prosta stvar ali kako, bez da kompresuje i da kvari karakteristiku!
Dzabe pokusavam na ovaj deo foruma da to pitam, aj saznajte pa da coveku pomognem.
Sad pokusavam ovde http://www.elitesecurity.org/p2605423 pa ako oni objasne lakse ce biti nadam se...
Pozdrav"

Kasno sam vido al za drugi put...

Kopiraj nero-m audio diskove, ako imas jedan cd-rom na compu kada izaberes cd-copy opcijuu "on the fly" polje ce ti biti bledo, a automatski cekirana "image file" sa default fajlom imagefile.nrg ali i CEKIRANIM POLJEM ZA "Delete image file after disc copy" pa je iskljuci i ostace ti fajl koji je najbolja kopija originalnog audio cd-a koju mozes imati.

inace ono sa ...audiocopy.de nije tacno.
[ PWISTED @ 24.05.2010. 04:18 ] @
Citat:
peca26000: sve ovo sto pokusavamo da dokazemo preko kompjutera je sramota za 2,5khz pa navise, tuzno jadno i bedno. Ja zaista vise nemam komentar...
Pitanja moze.

Evo pitanja:
Citat:
PWISTED: KAKO?
Može li neko da objasni kako to radi CD-player? (ili ti rom kako reče peca)
Nisam uopšte zalazio u tu problematiku pa su mi to BUKVALNO španska sela...
Što znam, znam! A što ne znam želim da naučim!

Da pojasnim:
Kako se kod CD-a ne javljaju ta i takva “izobličenja” koji sklop to eliminiše?
Da pojasnim i zašto pitam:
Ideja mi je da iskoristim od CD-a DA konvertor i taj sklop (koji se, pretpostavljam, nalazi iza njega) i da dobijem čistiji zvuk bez izobličenja koji bi poticao od kompjutera a pritom bi bio čist kao kod CD-a.
Naravno, pod pretpostavkom da svari sa CD-om zaista stoje tako kako ti Peco kažeš (a ja ti verujem jer nemam razloga da sumnjam)

Ja ću se lično pozabaviti time čim mi padne šaka neki ispravan CD da prikupim dodatne informacije i izvršim potrebna merenja njegovog signala i šta se dešava kada se dovede digitalni signal sa kompjutera jer imam jedan kome je crk`o laser (koga nikako da zamenim) ali ne vredi da ga čerupam ako se i sa njim bude dešavalo isto što se sada dešava na analognom izlazu muzičke kartice...

U međuvremenu pitam koji je sklop “krivac” da analiziram i prikupim informacije tipa dali sam ograničen na 44,1kHz sample rate 16bit bit-depth jer će možda moći da koristim i punih 192kHz sample rate pri 32bit bit-depth moje zvučne kartice ukoliko može nekako da se “nabudži”...
Ne znam -zato pitam.

Zaključak ove teme je da je kvalitet zvuka na analognom izlazu muzičke kartice UŽAS -kako reče Peca tužno, jadno i bedno i tu se u potpunosti slažem sa njim!
Ali hajde sad da vidimo dali to može da se popravi. Imam na mom kompjuteru i SPDFI out pa računam ako već postoji može da se upotrebi a da pritom ne kupujem profesionalnu opremu već da iskoristim ono šta imam
[ peca26000 @ 24.05.2010. 14:13 ] @
Uzmimo u razmatranje cinjenicu da je u samoj srzi problema i sam prikaz nesavrsen, to znaci da nebitno koji je operativni sistem i cak hardver u pitanju, slike su nam iste i to je dokaz, jer imamo sve razlicito od opreme.

@d.veljko83 zahvaljujem se na pomoci u vezi ovog usta sam slutio da je bas tako, hvala za uputstvo.
[ PWISTED @ 25.05.2010. 01:26 ] @
Peco, ništa te nisam razumeo molim te pojasni.
Rekao sam da je analogni signal iz bilo koje muzičke kartice loš još na početku jer sam čuo isti original disk na CD player-u kod jednog prijatelja a kad sam ga pustio kod mene preko kompa zvučao je potpuno drugačije!
Doduše nisam imao pretstavu koliko loš ali se čula očigledna razlika!

Sada znam kako i šta je uzrok -to sam saznao pa objasnijo, sebi i drugima, i dokumentovao.
Naime, reč je o interferenci između nosača signala (sample rate) i samog signala.
Primer:
signal 22000Hz nosač 44100/2=22050Hz → interferenca 22050-22000=50Hz

To je tu i to stoji! To je prisutno čak i na Pecinom test disku na 20kHz!
Jedino pravo pitanje je kako CD player prevazilazi taj problem?
Odnosno kako se to rešenje u CD plejeru razlikuje u odnosu na muzičku karticu u kompjuteru?

Inače, palo mi je nešto na pamet pa sam generisao sam sam svoj test CD, narezao i ubacio ga u DVD player i slika na osciloskopu je ista kao na kompu!
Inače DVD je novijeg datuma Samsung DVD-P191 (živo s**** koje je plaćeno 4 i nešto hiljade, skoro 5000 RSD u nadi da je bolji od onih za 2500RSD) neki dvx “seckaju” malo na njemu...

Kad sam već odvoio vreme za experimente rekoh da vidim kako se ponaša konverzija u Ogg-Vorbis sa tog diska.

Što se konverzije tiče mogu vam reći sledeće:
22kHz se ne vide na lošijem kvalitetu od Ogg-6 (192bps) a i na tih 192 bps ima dosta izobličenja. (kako je i guslac citirao wikipediu) (368,368KB)
Na Ogg-9 (320bps) signal od 22kHz ima neznatne sitne varijacije... (402,997KB)
Dok je na Ogg-10 (400bps) bez ikakve zamerke, veran originalu sa samo 1221,103KB ~1,2MB!

Napomena:
Originalan zapis traje 3 minuta i 15,8MB je velik! (kako je to guslac lepo objasnijo 44100Hz*16bita*180sec=127,008M bita →127,008/8=15,876MBajta) ili 31,752MB za 32bit bit rate

Probao bih i poređenje u odnosu na mp3 ali nemam instalirane kodeke (ako neko ima vreme i volje da se mlati sa tim neka okači rezultate) a mene, da budem iskren, mrzi da se mlatim sa sa Lame pošto je pod licencom. A i kad će to da mi zatreba u životu....

@d.veljko83 -hvala puno na pomoći, nisam znao da Nero i to može zato nisam komentarisao... Hteo bih da pitam dali postoji način da Nero napravi standardan .ISO 9660 image (ili sličan) ili je ograničen na .nrg? Ja, doduše, imam jednu skriptu koju pokrećem iz konzole i koja mi konvertuje .nrg u .iso ali, rekoh, da pitam da znam dali može i kako da se ne mlatim sa konverzijom sledeći put.
Ne mlatim se previše sa windows-om kod mene K3b radi sve vezano za optiku! Jednom sam probao Nero za Linux ali kad sam radio nešto sa njim izgledalo mi je kao da pokušavam da radim sklekove u malom liftu, pa sam ga se rešio.
[ peca26000 @ 25.05.2010. 05:02 ] @
Desilo se ono sto nisam zeleo, to je da si dobio isto sto i ja na kompjuteru, ali znas zasto.
Citat:
d.veljko83 inace ono sa ...audiocopy.de nije tacno.

E to ti je odgovor i morace "image file" da bi to ispravno izmerio!
To znaci da si samo preneo onu sliku koju ja imam na kompjuteru na tvoj audio-cd/dvd zato slika nije dobra. (ustvari jeste dobra jer audio-cd verno prikazuje brljotine kompjutera )
Sve ovo sam hteo da izbegnem, ali je vec bilo kasno jer sam uploadovao sa audiocopy.de
Zakljucak je cim se prebacuje kroz zvucnu kartu da nesto kompresuje to je GOTOVO sa kvalitetom, nema ga, pokusacu taj audio-CD da vam kopiram na image file, tek onda ima smisla meriti...
Postoji jedan drugi problem PWISTED to je da ti nadjes nacin da menjas sample-rate? ako je uopste to problem? Mozda onaj 'bafer'?
ili nesto jace da se cekira 'nekako' , siguran sam da nikakve uske veze nema CD-plejer sa nacinom rada kompjutera, osim softvera koji je nagovaran da radi kao obican audio-cd.
Citat:
PWISTED Jedino pravo pitanje je kako CD player prevazilazi taj problem?
Odnosno kako se to rešenje u CD plejeru razlikuje u odnosu na muzičku karticu u kompjuteru?

Neradi uopste tako da prevazilazi bilo sta, zato sto je kasnije nastao WAV i MP3 ! ! !
To luduvanje koje nastaje cak mizarno sa 2,5khz nastavlja da skrnavi i kvari u beskonacnost, a sam prikaz jete veran ja se u to ne razumem da izmenim ovu situaciju.
Ono sto si ti pronasao, nije nista novo ali izmeni prvo u softveru, pa da probamo zaboga 21. vek je, ima li pomaka od nastanka Realtek bez HD audio, sto je dokazano zabluda novotarije i uzimanja para na kvarno i sve na gomili.
Ja o softverima necu pisati, ja se u to ne razumem, kao ni filozofije audiofilichara i za to me bas briga, ja hocu samo obicne stvari.
Za obicno razumevanje problema bez mnogo filozofije, ukljuci, stavi i sviraj. Na dalinski da bude, marsh u off AC230v~
Pozdrav
[ PWISTED @ 27.05.2010. 02:00 ] @
Čekam da zakačiš negde taj imidž pa kad ga skinem i narežem da vidim o čemu se tu radi...

Za sada ću se suzdržati od komentara dok se ne uverim, mada, koliko ja znam svaki CD je na 44,1kHz sample rate 16bit bit-depth pa mi je malo ne spojivo u glavi da može da bude razlike jer je .wav istina došao kasnije ali sa 32bit bit-depth... A osnovni je sa 16bit bit-depth na 44,1kHz sample rate pa ne vidim kako bi se razlikovao od zapisa na disku...

Koliko se ja razumem u digitalije, postoji 1 i 0 (on i off) i ništa više... tako je i CD zapisan u tim istim nulama i jedinicama i ima isto toliko podataka kao i .wav tako da nebi trebalo da bude razlike osim u softweru koji od tih nula i jedinica kasnije konverzijom pravi analogni zapis koji se, između ostalog, koriguje raznim matematičkim jednačinama i propušta kroz razne filtere...
[ d.veljko83 @ 07.08.2010. 18:02 ] @
Citat:
PWISTED
@d.veljko83 -hvala puno na pomoći, nisam znao da Nero i to može zato nisam komentarisao... Hteo bih da pitam dali postoji način da Nero napravi standardan .ISO 9660 image (ili sličan) ili je ograničen na .nrg? Ja, doduše, imam jednu skriptu koju pokrećem iz konzole i koja mi konvertuje .nrg u .iso ali, rekoh, da pitam da znam dali može i kako da se ne mlatim sa konverzijom sledeći put. :)
Ne mlatim se previše sa windows-om kod mene K3b radi sve vezano za optiku! Jednom sam probao Nero za Linux ali kad sam radio nešto sa njim izgledalo mi je kao da pokušavam da radim sklekove u malom liftu, pa sam ga se rešio. ;)

Prvo izvinjavam se, slucajno sam sada ovo video, stvarno skroz uzasno pratim sta se desava...

Ne moze, nero pravi *.nrg koji ti je i dovoljan, ne razumem za sta ti je toliko bitan iso format?

I sta bi na kraju teme? bas me zanima da cujem
Jesi dobio disk, si premerio? :)

pozz
[ peca26000 @ 07.08.2010. 18:26 ] @
Ja nisam nista slao, zato sto je fajl preko 650mb i to se dugo uploaduje...
Uzas je velicina i mogao bi iso fajl, jer ne menja sadrzaj podataka idenmticnog diska.
[ d.veljko83 @ 07.08.2010. 19:04 ] @
Citat:
peca26000: Ja nisam nista slao, zato sto je fajl preko 650mb i to se dugo uploaduje...
Uzas je velicina i mogao bi iso fajl, jer ne menja sadrzaj podataka idenmticnog diska.

Steta...

Ma na to i ja mislim peco nrg, iso itd. svi rade isto, ne mora bas specijalno da bude bas iso format.
[ peca26000 @ 07.08.2010. 20:46 ] @
Bilo bi dobro da samo izdvojim fajl za par trakova, znaci sve sto je sa cd-a nije cak ni potrebno da se sve uploaduje, ali ono najvaznije kako to izdvojiti, ima 99 trakova a potrebno je nekih 8-10 komada za normalan test, pa sam mislio kako to mogu da izdvojim ''pesmu ili track'' pa to da bude u ISO itd.? Jer kad se to radi on trazi sve da se spakuje u jedan celokupni ISO itd...
Neki multi pack, seckani po zelji ? hm kako i da li to moze?
[ d.veljko83 @ 07.08.2010. 21:25 ] @
Citat:
peca26000: Bilo bi dobro da samo izdvojim fajl za par trakova, znaci sve sto je sa cd-a nije cak ni potrebno da se sve uploaduje, ali ono najvaznije kako to izdvojiti, ima 99 trakova a potrebno je nekih 8-10 komada za normalan test, pa sam mislio kako to mogu da izdvojim ''pesmu ili track'' pa to da bude u ISO itd.? Jer kad se to radi on trazi sve da se spakuje u jedan celokupni ISO itd...
Neki multi pack, seckani po zelji ? hm kako i da li to moze?

Instaliraj Ultraiso, najkorisniji software za manipulaciju sa image fajlovima. Uz pomoc njega mozes da "cupas" sta ti ne treba iz originalnog image fajla. Mislim da bi trebalo da bude bez ikakve stete po ostatak. Ovo radi i sa audio diskovima kao i sa bilo kojom drugom rstom cd-a ili dvd-a.

Samo da dopunim da ako koristis nero za narezivanje kada budes kopirao OBAVEZNO cekiraj ona polja kod Audio tracks: Read indexes i Read all subchanel data. Za jitter cini mi se da zavisi od hardware-a tako da treba da stoji cekirano, da li ce da funkcionise ne znam. (ovde i bilo lepo kada bi me neko ispravio ukoliko gresim)
Razlika sa i bez cekiranih polja kod jednog audio cd-a duzine 50 minuta je 20Mb!!!

Eto nisam se setio malo pre, napravi mali image sa materijalom, pa da se tema privede kraju. Tj. da se premeri :)

pozz

[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 07.08.2010. u 23:53 GMT+1]
[ peca26000 @ 08.08.2010. 09:34 ] @
Sadrzaj bin fajla su frekvencije od 20hz do 20khz i jedan test kockastog oblika, veoma zanimljiv za pracenje kvaliteta AD-DA konvertora.

UltraISO nije to mogao i pravio je WAV fajlove, odmah sam se nasmejao kiselo da od tog posla nece biti nista, nekako sam se setio da postoji i program PowerISO je uspeo da isece BIN fajl sto je i krajnji cilj, pusto sam ga da napravi BIN od 656mb i usao i posekao trakove CDR-a :)
Dosta je zagusen saobracaj za upload, sporo ide 10-15kb/s probacu sutra.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 08.08.2010. u 19:30 GMT+1]
[ d.veljko83 @ 08.08.2010. 14:29 ] @
Citat:
peca26000: Evo, odmah sam se nasmejao kiselo da od tog posla nece biti nista, nekako sam se setio da postoji i program PowerISO je uspeo da isece BIN fajl sto je i krajnji cilj, pusto sam ga da napravi BIN od 656mb i usao i posekao trakove CDR-a :)
Dosta je zagusen saobracaj za upload, sporo ide 10-15kb/s probacu sutra.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 08.08.2010. u 12:50 GMT+1]

Ova dva programa se razlikuju u ovom konkretnom slucaju po nacinu ispisa informacija na ekranu. Nista vise.
(otvori bin sa oba prog) Oba rade potpuno isto.

Jedino sto me muci je da su oba fajla dobijena ovako i dalje manja od onog dobijenog sa nero-m i nije mi najjasnije da li su te dodatne info u relaciji sa materijalom ili se radi o necemu posebnom.

Koliko sam shvatio cdda koristi svih 2352 bytes/sectoru za audio info i koristi samo CIRC bit parnosti. Pri rezanju u raw modu software je taj koji automatski generise subchannels P i Q za kontrolu i tajming a R i W za cd-txt.

Ako je subch. nesto sto se pri jednom nacinu (raw) citanja ili pisanja generise software-ski a pri drugom (SAO ili TAO) uz pomoc hardware-a ( a kod data-cd i drugi novo zastite L-EC sa edc/ecc kodovima) moje pitanje je DA LI nero stvarno kopira i ove podatke (bilo bi lepo da ih kasnije i upise) ili ih samo cita bez potrebe jer ima neke fensi funkkcije koje praktisno ne sluze nicemu??? Bilo bi lepo kada bi neko ko zna vise o ovome objasnio ovo malo bolje i skratio nam muke.

[ peca26000 @ 08.08.2010. 18:26 ] @
Evo sta ima novo kod mene, izvinjavam se sto upadam ovako ali desilo se nekim cudom da sam se mnogo zapetljao sa ISO,IMG,BIN,CCD,ITD...taj Nero je prebacio trakove sa audio-cd u WAV i snimanjem tih fajlova natrag na drugi CD-RW sam iskoristio da ovo proverim! u audio-cd dobio sam dobru sliku na CD plejeru, tj. osciloskopu, cudno taj kompresovani audio-cd dok je u kompjuteru on ga nevidi kvalitetno na 20khz kad se prebaci on je punog kvaliteta ali iskljucivo da je audio-cd!

Zakljucak: Nero ima neke kodeke u sebi, koji resava ove nedostatke WAV formata, gledajuci u audio editore, i mereci osciloskopom isto je losa slika kao i do sad, sto znaci da upravljanje pre audio karte nije logicno da pocinje da pada kvalitet vec na 2,5khz, kad Nero odradi audio CD takvih nedostataka vise nema u cemu je kvaka, nesto brlja editor u Windows/Linux/itd. operativni sistemi i editori pokazuju isto, to smo vec razjasnili ali ovakav slucaj je bas veliki nedostatak kad se pusta iz kompjutera, dok pravljeni fajl na 44,100 na 16bit-a ili jaci nevidi ga kao pun kvalitet u kompjuteru na audio karti? To nesto nije u redu, zasto posle obrade u Nero takvih nedostataka nema u CD plejeru sa audio cd-a?
Velika zagonetka bar za mene, evo smanjio sam samo na 6 trakova u WAV formatu i kacim na rapidshare, neki zip od 31mb, zaista je ovo prebacivanje fajlova sporo i dugo.
Raspakujte ovaj zip koji cu poslati i snimite u Nero kao audio cd, stavite osciloskop i dobicete 6trakova sa frekvencijama 20hz,1khz,20khz,1khz square,250+8khz,440hz ukupno 6 trakova u WAV 44.100 na 16bit-a, i cudom to izgleda savrseno na CD audio plejeru!? Na kompjuteru izlaz iz karte tuga za Realtek HD audio...
Napokon taj fajl se uploadovao http://rapidshare.com/files/411781944/svih_6__rezanje.zip

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 08.08.2010. u 19:39 GMT+1]
[ d.veljko83 @ 08.08.2010. 20:15 ] @
Citat:
peca26000: Evo sta ima novo kod mene, izvinjavam se sto upadam ovako ali desilo se nekim cudom da sam se mnogo zapetljao sa ISO,IMG,BIN,CCD,ITD...taj Nero je prebacio trakove sa audio-cd u WAV i snimanjem tih fajlova natrag na drugi CD-RW sam iskoristio da ovo proverim! u audio-cd dobio sam dobru sliku na CD plejeru, tj. osciloskopu, cudno taj kompresovani audio-cd dok je u kompjuteru on ga nevidi kvalitetno na 20khz kad se prebaci on je punog kvaliteta ali iskljucivo da je audio-cd!

Zakljucak: Nero ima neke kodeke u sebi, koji resava ove nedostatke WAV formata, gledajuci u audio editore, i mereci osciloskopom isto je losa slika kao i do sad, sto znaci da upravljanje pre audio karte nije logicno da pocinje da pada kvalitet vec na 2,5khz, kad Nero odradi audio CD takvih nedostataka vise nema u cemu je kvaka, nesto brlja editor u Windows/Linux/itd. operativni sistemi i editori pokazuju isto, to smo vec razjasnili ali ovakav slucaj je bas veliki nedostatak kad se pusta iz kompjutera, dok pravljeni fajl na 44,100 na 16bit-a ili jaci nevidi ga kao pun kvalitet u kompjuteru na audio karti? To nesto nije u redu, zasto posle obrade u Nero takvih nedostataka nema u CD plejeru sa audio cd-a?
Velika zagonetka bar za mene, evo smanjio sam samo na 6 trakova u WAV formatu i kacim na rapidshare, neki zip od 31mb, zaista je ovo prebacivanje fajlova sporo i dugo.
Raspakujte ovaj zip koji cu poslati i snimite u Nero kao audio cd, stavite osciloskop i dobicete 6trakova sa frekvencijama 20hz,1khz,20khz,1khz square,250+8khz,440hz ukupno 6 trakova u WAV 44.100 na 16bit-a, i cudom to izgleda savrseno na CD audio plejeru!? Na kompjuteru izlaz iz karte tuga za Realtek HD audio...
Napokon taj fajl se uploadovao http://rapidshare.com/files/411781944/svih_6__rezanje.zip

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 08.08.2010. u 19:39 GMT+1]

Peco, nero ne pravi wav fajl pri kopiranju.
Nero ne koristi nikakve kodeke da "popravlja" wav-ove.

Jel mozes malo da pojasnis sta si radio, nista ne razumem?
[ peca26000 @ 08.08.2010. 20:58 ] @
Cudno da ne razumes? Kako Nero prebacuje audio cd u WAV, isto taj WAV koji napravi Nero napravi u audio cd.
Ne znam ja to kako sta ali neki pretvarac fajlova ima i zato ja to zovem kodek, mozda se to tako ne zove ali ja nisam haker i ovo me ne interesuje vec gotov cin svega toga, nego ne rece niko da li je skinuo ove fajlove i napravio audio cd, ako nije niko ja ne moram vise da ucestvujem jer ima puno pitanja a malo odgovora i konkretnih primera.
Hvala
[ d.veljko83 @ 08.08.2010. 23:50 ] @
Citat:
peca26000: Cudno da ne razumes? Kako Nero prebacuje audio cd u WAV, isto taj WAV koji napravi Nero napravi u audio cd.
Ne znam ja to kako sta ali neki pretvarac fajlova ima i zato ja to zovem kodek, mozda se to tako ne zove ali ja nisam haker i ovo me ne interesuje vec gotov cin svega toga, nego ne rece niko da li je skinuo ove fajlove i napravio audio cd, ako nije niko ja ne moram vise da ucestvujem jer ima puno pitanja a malo odgovora i konkretnih primera.
Hvala

Zbunjujes me nekim izjavama, zato i ne razumem.

"taj Nero je prebacio trakove sa audio-cd u WAV i snimanjem tih fajlova natrag na drugi CD-RW sam iskoristio da ovo proverim! u audio-cd dobio sam dobru sliku na CD plejeru, tj. osciloskopu, cudno taj kompresovani audio-cd dok je u kompjuteru on ga nevidi kvalitetno na 20khz kad se prebaci on je punog kvaliteta ali iskljucivo da je audio-cd!"

Evo ovaj pasus, uspevam da pratim odprilike sta si hteo da kazes ali kad stignem do "kad se prebaci" nemam pojma na sta mislis i onda sve gubi smisao. Sta se prebaci i gde???
Pominjes nekompresovani audioCD, pa svaki materijal na audioCD-u je u nekopresovanoj formi.
Kazes da te ne interesuje a trebalo bi, to sto bi ti da gledas sta ima na kraju DA konvertora ne dolazi tu samo od sebe. I tekako je bitno sa cime ce taj konvertor da radi. Ne treba biti strucnjak za ovo.

Pre vise godina, kada ovo predpostavljam nije toliko bilo usavrseno, imao sam situaciju da na primer duzina traka sa audioCD-a iscitana u npr winap-u pokazuje jedno trajanje, dok isti taj cd extraktovan u wav i ucitan opet u winamp pokazuje drugu miinutazu tj trajanje. Kod duzih pesama se isto tako mogla videti razlika! Ovo naravno znaci da su bile razlicite velicine. To je tada tako bilo, i jedino su kopije dobijene cd-kloniranjem (nikakav rip ili extract) su bile u redu.
Koristio sam neki software pisan iskljucivo za to i koji je imao nenormalno puno opcija za odabir nacina obracanja hardware-u. Kod razlicitih nacina extraktovani fajlovi su bili cak razlicite duzine!!! Nisam mogao da verujem svojim ocima ! Meni je ovo bio pokazatelj da je svaki rip, extract jedno veliko S..nje.
I da to u sustini na ovaj ili onaj nacin ima malo veze sa originalom. Danas imas situaciju da poneki programi uzimaju u obzir offfset cd-roma, iscitavaju podatke sa istog sektora po vise puta i proveravaju razliku a konacan upis se vrsi tek nakon sto je uslov da je definisani broj poklapanja ispostovan, koriste svu mogucu podrsku hardware-a itd...
I gle cuda, isti audioCD od sinoc u trajanju od 49:38 pokazuje isto vreme i preko image-a i kada su ucitani wav-ovi. Naravno i velicine su iste. Bilo bi zgodno za probu da se extraktuje audiocd kod koga nema pauze izmedju pesama jer u ovakvim slucajevima ranije nije bilo govora o kontinuitetu! Danas mozda.

Drugo pominjes da Nero pri kopiranju pravi wav fajlove a to nije tacno.
Vec sam ti reko da kada si programom Ultraiso otvorio taj image.nrg na monitoru si video track01.wav, track02.wav itd... Ne moj da se obazires na to, taj program jednostavno tako to prikazuje na ekranu i kraj. Da si probao da otvoris istim programom image.bin fajl (napravljen preko poweriso prog za koji si tvrdio da u stvari on radi pravu stvar) video bi isto tamo nesto .wav! A kad otvoris taj isti image.BIN sa poweriso vidi se track01.cda. Da je napravljeno da ispise tracd01.peca ili track02.veljko pisalo bi bas tako ali nije.
Zato ne mozes da govoris tako olako da jedan radi ovo a drugi ono jer zbunjujes ljude.

Znaci po tebi je ispalo dovoljno da se ripuje neki zapis sa audioCD-a kasnije se to bez problema vrati na cd i sve je ok. Jesam li ovo dobro shvatio? Ali dok se gleda na compu ne valja, kad se stavi u cd-player sve je ok? Ako sam ovo dobro razumeo i ako sam razumeo sta pise u predhodnim postovima demantovao si sam sebe jer si rekao da liku koji je i postavio temu cini mi se da je upravo to ono sto ne valja citirajuci moju izjavu da nesto tamo da audiocopy.de nije tacno ako se dobro secam. Da je upravo ripovanje u wav bilo problem i da si trazio nacin da se uradi kopija bez toga.

Mislim tek mi sada nije nista jasno.

Ja nemam osciloskop peco, niti znam kako da ga koristim. Zato ne mogu nista ni da kazem.

Pozzz
[ peca26000 @ 09.08.2010. 13:35 ] @
Ajmo polako, ovako je moralo da se desi, pa cu ja citirati tako je lakse da se razume. Takav nesporazum je normalna stvar, jer cinjenica da ljudi koji se bave softverom retko ulaze u hardver.
To sto ja tebe zbunjujem to cemo lako da razjasnimo, osim sto mene zbunjuje je raznorazni softver, kao sto sam napisao da sam se uzpetljaja sa svim ovim softverima.
Problem je totalno evidentan ali kako dolazi do toga nemamo info, razlog promene nekog sadrzaja (rip ili extract) to vidis meni nije jasno i to me ne zanima kao i sto postoji MP3 fajl koji je tu nesto bez dvoumljenja lose skroz!
Znaci da se manemo toga nego konkretno, ja sam pisao za Nero sta radi, mozda zbunjuje moj opis, ajde pokusacu da budem sto direktniji i jasniji.

Idvojicu ovo kao objasnjenje ili postupak toga sta sam radio: Nero kada uzme fajlove sa audio cd-a, prebacuje kao WAV e sad ako ti se licno to ne svidja bas nisam raspolozen da objasnjavam ovo, ali ono sto sam video prenosim tacno postupak! Ne ulazim u detalje da li je neki fajl *.* nesto me to posebno ne interesuje kao sto vec napisah!

Idemo redom znaci kopiran sadrzaj sa audio cd-a je (track1.WAV) i nista drugo od toga! E sad da li je to kopirano u virtual drajvu i to me posebno ne interesuje, sledeci korak kad to (track1.WAV) nabacim za drugi audio cd on postaje identican bez promene, ali sad prati sta pisem, kad taj sadrzaj uzmes i stavis u audio editor da vidis 20khz to se vidi lose ! I tako lose se i reprodukuje na izlazu od zvucnih kartica ! Isti sadrzaj moze se lako videti u sound forge i druge programe ja koristim WaveLab nebitno, pa cak i koji je operativni sistem u kompjuteru pa cak ni stari p2,p3,p4,p5 i raznorazni laptopovi i ovi drugi kompjuteri za koje i ne znam.
Kad narezes taj los sadrzaj 44.100 na 16bit-a postaje bez gresaka na audo cd-u preko cd plejera ili kucnog DVD bioskopa! Kako? zasto? to isto nemam pojma!

Citat:
Evo ovaj pasus, uspevam da pratim odprilike sta si hteo da kazes ali kad stignem do "kad se prebaci" nemam pojma na sta mislis i onda sve gubi smisao. Sta se prebaci i gde???
Pominjes nekompresovani audioCD, pa svaki materijal na audioCD-u je u nekopresovanoj formi.
Ovakvim stvarima se necu baviti.
Citat:
Pre vise godina, kada ovo predpostavljam nije toliko bilo usavrseno
Pre koliko godina bitno je, ako nije audio cd nemamo sta da diskutujemo u vezi ovoga.
Citat:
gle cuda, isti audioCD od sinoc u trajanju od 49:38 pokazuje isto vreme i preko image-a i kada su ucitani wav-ovi. Naravno i velicine su iste. Bilo bi zgodno za probu da se extraktuje audiocd kod koga nema pauze izmedju pesama jer u ovakvim slucajevima ranije nije bilo govora o kontinuitetu! Danas mozda.

Nema ovo veze samnom!
Citat:
Drugo pominjes da Nero pri kopiranju pravi wav fajlove a to nije tacno.
Sta je tacno ja sam to video koristim Nero 6.6.1.4 Prikazuje WAV i moze da se menja jacina efekti itd. Znaci nije originalni sadrzaj vec nesto tu Nero muti jel.?
Citat:
Vec sam ti reko da kada si programom Ultraiso otvorio taj image.nrg na monitoru si video track01.wav, track02.wav itd... Ne moj da se obazires na to, taj program jednostavno tako to prikazuje na ekranu i kraj. Da si probao da otvoris istim programom image.bin fajl (napravljen preko poweriso prog za koji si tvrdio da u stvari on radi pravu stvar) video bi isto tamo nesto .wav! A kad otvoris taj isti image.BIN sa poweriso vidi se track01.cda. Da je napravljeno da ispise tracd01.peca ili track02.veljko pisalo bi bas tako ali nije.
Zato ne mozes da govoris tako olako da jedan radi ovo a drugi ono jer zbunjujes ljude.

Ti zbunjujes sad sa ovom izjavom, ono sto sam video da ponovim, UltraISO pokazuje WAV, pa sta god da je nije ono sto sam hteo! A hteo sam sadrzaj ne WAV!
Citat:
Znaci po tebi je ispalo dovoljno da se ripuje neki zapis sa audioCD-a kasnije se to bez problema vrati na cd i sve je ok. Jesam li ovo dobro shvatio? Ali dok se gleda na compu ne valja, kad se stavi u cd-player sve je ok? Ako sam ovo dobro razumeo i ako sam razumeo sta pise u predhodnim postovima demantovao si sam sebe jer si rekao da liku koji je i postavio temu cini mi se da je upravo to ono sto ne valja citirajuci moju izjavu da nesto tamo da audiocopy.de nije tacno ako se dobro secam. Da je upravo ripovanje u wav bilo problem i da si trazio nacin da se uradi kopija bez toga.

Mislim tek mi sada nije nista jasno.

Ja nemam osciloskop peco, niti znam kako da ga koristim. Zato ne mogu nista ni da kazem.

E, ovo je na kraju jako bitno sto si napisao ali tu imas sadrzaj koji menja sustinu svega sto sam radio do sada, da bi razumeo ovo za audiocopy.de je zaista lose znaci takav rip nije ok!!! Kad uzmes nero onda tek ima smisla a sta radi Nero, to me stvarno ne zanima a trebalo bi, jok stvarno imam cime da vidim pa ce bilo koja nasumice tvrdnja od vas koji nemate cime da vidite, pada lako da nebude istinito ili ono sto neko tvrdi da nema promene u sadrzaju ili najgore ima promene ali ja to nemogu da registrujem kao promenu, jes vraga je tako.

Zakljucak svega ovog sto radimo, da konacan ishod svega ovoga vidimo na instrumentima, znaci nema ''cile Mile, mrte trte, trte mrte" pa ajmo jos koji rip koji nece kobajagi da izmeni ili pokazuje promenu u nekom *.* formatu jel, ma evo ga, HOCU CISTU SLIKU NA KRAJU, sta god da je, pa neka je i rip ili ovo *.*meni to nije bitno. Ne moram da se bavim ovakvim stvarima osim da znam sta slusam ako necujem dovoljno dobro.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 09.08.2010. u 14:46 GMT+1]
Da li je iko probao ovo da nareze u Nero? http://rapidshare.com/files/411781944/svih_6__rezanje.zip javite rezultate vi koji imate osciloskop, ja sam vec probao i radi savrseno.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 09.08.2010. u 14:49 GMT+1]
[ 44250 @ 09.08.2010. 20:43 ] @
Mene zanima nesto jednostavno-ako originalni cd-format konvertujem u mp3 preko x programa pa rezultat opet konvertujem u cd-format preko istog da li cu kao rezultat opet dobiti isti kvalitet zvuka kao na pocetku? Ako NE koliko losiji je rezultat ako DA,ok. Ne zanimaju me oscilatori,instrumenti,samo usi. ...
[ d.veljko83 @ 09.08.2010. 20:54 ] @
Bice izgleda nade da se Peco ti i ja sporazumemo :)

Zbrku prave reci:
->Kopiranje: (Celokupni sadrzaj sa jednog cd-a se prenosi na drugi pri tom te ne zanima koja je vrsta cd-a)
Kada ja kazem kpiranje mislim iskljucivo na ovo.
->Extract=Rip: Koriscenjem raznoraznih programa se (zovu ih greberi ili extractori) podaci sa audioCD-a                  extraktuju u formi pogodnoj za upis na hdd (kada je personalni racunar postao multimedijalna masina napravljen je wav za potrebe windows-a).
->Kompresovanje: proces u kome se matematickim tretmanom fajla jedne forme i velicine dobija drugi fajl najcesce izmenjene forme postujuci neke postavljene standarde i manje velicine (ukratko napisano).

E sad vidim izricito navodis da te ovo ne zanima i ja to postujem normalno, samo da bi bili u stanju da komuniciramo moramo znati sta koja rec predstavlja. Kada reci jasno opisuju ono sto mislimo lako je.

Dakle ja sam protivnik ove druge dve reci reci. Pitao si kada, pre tacno 11 godina sam svaku vrstu ovoga ripovanja odbacio kao veliku glupost rukovodeci se logikom koju sam naveo u predhodnom postu. Nisam imao Osciloskop ali sam video stvari na drugi nacin: Velicine istog fajla su bile razlicite u zavisnosti od nacina grebovanja kao i minutaza naravno. Ja kada to vidim dovoljno sam video i za mene je to bio kraj.
Iskljucivo imajuci ovo iskustvo sam se javio i skrenuo paznju da stvari na audiocopy.de nisu bas najbolje. I tu smo se slozili.
Naveo sam najlaksi nacin kako je moguce uraditi najbolju kopiju i pomenuo famozni nero jer ga svako ima instaliranog na racunaru. I objasnio kako da se uradi (new->cd-copy->enter, skoro da je ovako).
Mislio sam da si radio ovako i zato su mi bile cudne stari koje si pisao kasnije i imao sam problema da sve to povezem, jer ako radis ovako znam sta se desava.
Ono sto si naveo da se cak i od wav-a napravljen audioCD na cd-playeru ponasa potpuno normalno dok je u digitalnoj formi na computeru los je za mene novina i to sam Extremno hteo dobro da razumem.

Citat:
peca26000
E, ovo je na kraju jako bitno sto si napisao ali tu imas sadrzaj koji menja sustinu svega sto sam radio do sada, da bi razumeo ovo za audiocopy.de je zaista lose znaci takav rip nije ok!!! Kad uzmes nero onda tek ima smisla a sta radi Nero, to me stvarno ne zanima a trebalo bi, jok stvarno imam cime da vidim pa ce bilo koja nasumice tvrdnja od vas koji nemate cime da vidite, pada lako da nebude istinito ili ono sto neko tvrdi da nema promene u sadrzaju ili najgore ima promene ali ja to nemogu da registrujem kao promenu, jes vraga je tako.

Zakljucak svega ovog sto radimo, da konacan ishod svega ovoga vidimo na instrumentima, znaci nema ''cile Mile, mrte trte, trte mrte" pa ajmo jos koji rip koji nece kobajagi da izmeni ili pokazuje promenu u nekom *.* formatu jel, ma evo ga, HOCU CISTU SLIKU NA KRAJU, sta god da je, pa neka je i rip ili ovo *.*meni to nije bitno. Ne moram da se bavim ovakvim stvarima osim da znam sta slusam ako necujem dovoljno dobro.

Nadam se da ovim "trte mrte" u zakljucku nisi mislio na mene, ne secam se ni jednog svog posta napisanog u tom stilu.
Moju kritiku da bi trebalo da te zanimaju i te stvari pogresno si shvatio. Mene zanima pa sam zatrazio pomoc u jednom postu od ranije i jos uvek nisam dobio odgovor. Moje tvrdnje nisu "nasumice" naskrabane, ono sto znam napisem (a ako gresim ima ljudi koji to znaju pa ce skrenuti paznju) a za stvari koje ne znam pitam, ne vidim u cemu je problem.
To sto si bauk za neke stvari ne daje ti pravo da pises na ovakav nacin. Ja sam takodje BAUK za neke druge (ne treba daleko, pogledaj temu o pojacalu) ali duboko postujem i cenim svaki post koji sam dobio, citam po 10 puta i trudim se da nesto shvatim.
Molim te nemoj da se ovo pretvori u neko prepucavanje ili sta ja znam, bilo je skroz dobronamerno.
Meni je dovoljno sta sam naucio u ovoj temi pa se odjavljujem.
Pozdrav.
[ introitus @ 09.08.2010. 21:19 ] @
>
Neces dobiti isti kvalitet zvuka, MP3 je lossy kompresija tj. kompresija
sa gubicima.
Vise o tome na:
https://secure.wikimedia.org/w...en/wiki/Lossy_data_compression
https://secure.wikimedia.org/w...en/wiki/Audio_data_compression
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/MP3
[ peca26000 @ 10.08.2010. 08:05 ] @
@introitus Rekoh ja da me ne interesuje cak sam i napisao da je MP3 bas skroz bezveze, nema potrebe, hvala za linkove i interesovanje za ove teme.

@d.veljko83 slazem se sa ovim sto si pisao i meni je to nelogicno jer tu ipak postoji nesto sto ne znamo!
Ovo je nazalost tako!
Citat:
Ono sto si naveo da se cak i od wav-a napravljen audioCD na cd-playeru ponasa potpuno normalno dok je u digitalnoj formi na computeru los je za mene novina i to sam Extremno hteo dobro da razumem.

Na zalost je tako ali i novina ko nije probao ili nije imao cime da vidi. Tu vazi ono da nema ''cile Mile, mrte trte, trte mrte" znaci nista licno, boze sacuvaj to nije uopste
Citat:
Meni je dovoljno sta sam naucio u ovoj temi pa se odjavljujem.

E ne moze sad tako i ja isto citam po nekoliko puta, da samo znas da od prepucavanja nema nista jer tema ne dozvoljava takav sadrzaj da to bude rasprava, to kako ja pisem je globalno ne toliko licno ako nisam naveo nekoga, znaci nastavljamo gde smo stali, prvi citat bi trebalo da se objasni strucno zasto se dogadja ta pojava a zasto nije na zvucnoj karti idealno jer tema je ''Kvalitet zvuka na izlazu iz kompjutera..." pa idemo tom stazom, i moj upad u temu je bio kao otkrivenje za stari audio cd zapis, ljudi izbegavaju a ne znaju koliko je dobar! a koliko je los zvuk sa zvucnih kartica kompjutera. Kako to i zasto tako?
Pozdrav
[ yugaja @ 10.08.2010. 09:42 ] @
Samo kao mala ideja, jer nemam vremena da sam proverim ceo postupak koji ste opisali: "javlja" mi se kao uzrok problema nepostojanje odgovarajuceg "brick wall" filtera kada iz sound editora peco pustas "ripovan" wav. Taj filter postoji u CD plejeru, DVDju itd... Naravno taj rekonstruktivni filter postoji i na izlazu DAC-a (ili ispred njega ako je neki digitalni...) na zvucnoj karti, ali to je vec pitanje svega i svacega: od tipa zvucne, DAC-a, podesavanja (44.1, 48, 96,192...) mozda cak i drajvera i ko bi sve znao sta ulazi u pricu u opstem slucaju. Ne znam kakav je taj signal na 20KHz, ne moze biti nista drugo do sinusoida ( sampluje se sa 44.1KHz po red book-u za CD) sto ce reci da imas samo 2 odbirka po periodi (nyqist...) To ne moze da izgleda "lepo" u editoru, cak i kad bi mogao da zagledas nekako direktno na audio CD. Signal svoj oblik na 20KHz tek dobije kad prodje kroz filter (rekonstruktivni)

Poz,
Z.
[ peca26000 @ 10.08.2010. 11:05 ] @
Znaci vecina kompjutera nema taj filter da ispravi nedostatak od 2,5khz-20khz tu u tom spektru je problem, bezvezno je sto kompjuter ima mogucnosti preko softvera da ima editor koji vidi to sve, a sam nedostatak je vidljiv, znaci oni koji nemaju osciloskop vide tacno ovo o cemu se diskutuje, temu nisam ja zapoceo vec nekoliko nas vodimo bitku oko 2,5khz pa nadalje.

Tesko ja sve ovo razumem @yugaja to o postupku tog nedostatka evo citiracu da bude lakse, a ti ako mozes malo prostijim recnikom slobodno se raspisi.
Citat:
"javlja" mi se kao uzrok problema nepostojanje odgovarajuceg "brick wall" filtera kada iz sound editora peco pustas "ripovan" wav. Taj filter postoji u CD plejeru, DVDju itd... Naravno taj rekonstruktivni filter postoji i na izlazu DAC-a (ili ispred njega ako je neki digitalni...) na zvucnoj karti, ali to je vec pitanje svega i svacega: od tipa zvucne, DAC-a, podesavanja (44.1, 48, 96,192...)

Kako se to moze softverski podesavati jer ja imam neki sitan ali bitan problem sa softverom tj. drajverom za zvucnu malo mi reprodukcija pucka, inace sve radi normalno ali ovo mi bas smeta.
Taj filter o kojem pises, to me posebno zanima, taj hardverski deo u zvucnoj karti, sta se tu moze uraditi, ima cime da se proveri ako nece niko ja cu jer imam i starije kompjutere gde mogu do mile volje da budzam i da probam sve sto vama padne napamet, imam p1,p2,p3,p4 a ovaj trenutno najnoviji koji imam dualCore na 2x2,53ghz, ima zucnu HD realtek audio ALC889A 6CH i na njega imam to opisano puckanje...
Ovi stari navedeni pentijumi imaju ISO slotove i imam onu yamaha zvucnu kartu koja radi odlicno, cak vise mi se svidja nego ovo novo, nisam testirao to staro al onako po sluhu, doci ce i to na red jer mi je lakse da vadim karticu iz slota pa naknadno da buidzim, imam i ES89xxx kartice i imam jos neku za PCI slot znaci nekoliko vrsta audio karti, manje vise rade sve isto.
[ d.veljko83 @ 10.08.2010. 14:35 ] @
Citat:
peca26000: @introitus Rekoh ja da me ne interesuje cak sam i napisao da je MP3 bas skroz bezveze, nema potrebe, hvala za linkove i interesovanje za ove teme.

@d.veljko83 slazem se sa ovim sto si pisao i meni je to nelogicno jer tu ipak postoji nesto sto ne znamo!
Ovo je nazalost tako!

E ne moze sad tako i ja isto citam po nekoliko puta, da samo znas da od prepucavanja nema nista:) jer tema ne dozvoljava takav sadrzaj da to bude rasprava, to kako ja pisem je globalno ne toliko licno ako nisam naveo nekoga, znaci nastavljamo gde smo stali, prvi citat bi trebalo da se objasni strucno zasto se dogadja ta pojava a zasto nije na zvucnoj karti idealno jer tema je ''Kvalitet zvuka na izlazu iz kompjutera..." pa idemo tom stazom, i moj upad u temu je bio kao otkrivenje za stari audio cd zapis, ljudi izbegavaju a ne znaju koliko je dobar! a koliko je los zvuk sa zvucnih kartica kompjutera. Kako to i zasto tako?
Pozdrav

Ispasce da nisam covek od reci, ali mislio sam da ce sve ovo krenuti nekim drugim tokom pa sam hteo da se sklonim na vreme.

Ova tema bi mogla malkice da se prosiri ali naravno u okviru koji to dozvoljava. Ima ovde jos puno zanimljivih pitanja, kada bi se dali odgovori na njih mislim da bi konacno pale sve zablude i mlacenje prazne slame u vezi muzike sa computera, cd-playera, sta se cuje, sta se ne cuje, sta je bolje a sta nije. Na kraju vec je u predhodnim postovima pominjan cd-player a i u par zadnjih pa nije lose da se i on obuhvati ovim.
A evo na sta mislim:

Kada se shvati razlika izmedju burst-copy i raw nacina citanja podataka jasno je zasto kopija dobijena po savetima sa sudiocopy.de NE valja a zasto kopije koje daje nero izgledaju dobro. Sto znaci da i od samog nacina redjanja tih bitova zavisi krajnji ishod, pored odgovornosti koju nosi hardware.
Ovde bi bilo lepo da se u pricu uvede cd-player i da se objasni na koji nacin on resava deo oko citanja. Racunam da bi vrlo edukativno i da zanima mnoge ljude a ne iskljucivo mene.
Dalje hardware,
Nije lose da se objasni zasto svi padaju u nesvest oko digitalnih filtera? Po ko zna koji put se srecem sa ovakvim izjavama a nigde da naidjem na pravo objasnjenje. Svi pricaju kako su oni krivci za mnoge stvari ali cinjenicama ili bar teorijski u neku ruku nema objasnjenja. Sigurno da postoji literatura pa je dovoljno da se uputi na nju ali kako ne poznaju svi dovoljno eng. jezik sigurno da se neka sustina u vidu sazetog objasnjenja moze ponuditi. Onda kao yugaja rece "brick wall" filter, mnogi ljudi ne znaju sta je to kao i ja, pa se moze objasniti uloga, uticaj, mesto gde se nalazi, dati neke neke razloge itd.
Dalje oversampling i real-time konvertori. Verovatno da ce uspout doci sama po sebi jos neka pitanja i duboko sam ubedjen da ce biti puno koristi od ovoga i bez da se otvara nova tema.

Bez nekih jakih cinjenica u vezi svega ovoga ostaje i dalje samo nagadjanje, pa neko ko moze i ima volje bi mogao da se ukljuci u onako krene od pocetka.

Ovo je samo predlog pa ako ste za...
[ yugaja @ 10.08.2010. 14:52 ] @

Po mom misljenju verovatno nista tu nije pogresno. Audio kartice, a i ostali >90s digitalni audio uredjaji, uglavnom koriste delta sigma konvertore...U nekom smislu filter je njihov sastavni deo. Postoje i analogni filteri na izlazu DACova tipa RC ili samo C...

Ono sto unosi zabunu je cinjenica kako editori prikazuju odbirke tj kako "provlace liniju kroz tacke" kojima predstavljamo semplove. To je recimo jedan problem.

Sad sam probao soundforge, on ne ulepsava stvari, tj provlaci liniju radi grafickog prikaza bez neke interpolacije i "gladjenja" Eto na mala vrata se dolazi do filtera. Ako hoces da ta slika izgleda glatko, propusti je kroz filter. Evo sta sam ja probao u SF-u:

1. otvorim prazan doc, 16 bit, stereo, 44.1KHz
2. sintetisem prost sinus frekvencije 20KHz
3. signal u editoru izgleda bas kao sto ti kazes, ali poenta je da i ne moze puno drugacije da izgleda (osim ako neces da te program "laze" i radi interpolaciju radi lepseg prikazivanja)
4. resampluj fajl na recimo 96KHz sa antialiasingom
....

Sto se repordukcije tice, tu ko ziv ko mrtav; od situacije do situacije, u zavisnosti od zvucnih kartica, drajvera setovanja...U principu bi sve trebalo da bude saglasno tj ako je fajl 44.1KHz onda se ostatak softwera i hardwera konfigurise tako da filtrira do 20KHz. Da li stvarno tako radi, ne znam, ako kazes da na osciloskopu izgleda ko u etidoru onda jbg... Gledaj s' lepse strane mozes slusati muziku u kao na NOS DAC-u, jer ni to nije losa varijanta uopste

Poz,
Z.

[ peca26000 @ 10.08.2010. 15:09 ] @
Moje misljenje je da nastavimo svakako, postavljac teme je jasno izneo problem, ja sam taj problem produbio diskutovanjem sa tobom @d.veljko83.
Imamo iznesenne cinjenice na sta se zalimo, cak smo potvrdili da operativni sistemi nisu kljucni problem, ima jos jedna novost sa kojom cu vas upoznati po pitanju cdrom-a.

Ako ima vas koji imate kablic sa cdrom-a za audio out, na tom kablicu je analogni izlaz od njega, taj kablic se nekada praktikovao da se prikljuci na zvucnu karticu, danas redje nazalost!
Sa tog audio izlaza cdrom-a ima cistu sliku, dok na tom izlazu ne postoji nacin da imate zvuk dvd-a ili mp3 ali audio cd radi na tom izlazu!
Takav analogni audio izlaz je veoma kvalitetan, sta se dogadja kad se taj kablic spoji u zvucnu karticu to vec znam, zasto je ovo vazno zato sto cete verovatno dobiti los kvalitet o kojem smo diskutovali da nije dobar, dokazano editorima i osciloskopima.

Oko cega se ja ne slazem @d.veljko83 to su teme iz pocetka ili ponavljati isto ili ne imati sagovornika koji ucestvuje na aktivan nacin, sta to znaci, pa evo zamoljen da posaljem sadrzaj diska i to ono najosnovnije vise nije vazno, jer niti je iko odgovorio niti koga zanima audio cd, znaci nije nam tema audio cd, vec kvalitet sa kompjutera to je ono sto se trazi!

Mozda je moja greska sto sam vam svima pustio buvu i to bas ono sto se vama najvise ne dopada AUDIO CD bas dosadno zvuci ali je istinito ko hoce i moze nek se uveri, imam postavljeni link pa nek proba, al izgleda da to vise nije bitno.

Citat:
Bez nekih jakih cinjenica u vezi svega ovoga ostaje i dalje samo nagadjanje, pa neko ko moze i ima volje bi mogao da se ukljuci u onako krene od pocetka.
Na zalost to nije tacno.

[ d.veljko83 @ 10.08.2010. 16:08 ] @
Citat:
peca26000: Moje misljenje je da nastavimo svakako, postavljac teme je jasno izneo problem, ja sam taj problem produbio diskutovanjem sa tobom @d.veljko83.
Imamo iznesenne cinjenice na sta se zalimo, cak smo potvrdili da operativni sistemi nisu kljucni problem, ima jos jedna novost sa kojom cu vas upoznati po pitanju cdrom-a.

Ako ima vas koji imate kablic sa cdrom-a za audio out, na tom kablicu je analogni izlaz od njega, taj kablic se nekada praktikovao da se prikljuci na zvucnu karticu, danas redje nazalost!
Sa tog audio izlaza cdrom-a ima cistu sliku, dok na tom izlazu ne postoji nacin da imate zvuk dvd-a ili mp3 ali audio cd radi na tom izlazu!
Takav analogni audio izlaz je veoma kvalitetan, sta se dogadja kad se taj kablic spoji u zvucnu karticu to vec znam, zasto je ovo vazno zato sto cete verovatno dobiti los kvalitet o kojem smo diskutovali da nije dobar, dokazano editorima i osciloskopima.

Oko cega se ja ne slazem @d.veljko83 to su teme iz pocetka ili ponavljati isto ili ne imati sagovornika koji ucestvuje na aktivan nacin, sta to znaci, pa evo zamoljen da posaljem sadrzaj diska i to ono najosnovnije vise nije vazno, jer niti je iko odgovorio niti koga zanima audio cd, znaci nije nam tema audio cd, vec kvalitet sa kompjutera to je ono sto se trazi!

Mozda je moja greska sto sam vam svima pustio buvu i to bas ono sto se vama najvise ne dopada AUDIO CD bas dosadno zvuci ali je istinito ko hoce i moze nek se uveri, imam postavljeni link pa nek proba, al izgleda da to vise nije bitno.
Citat:
Na zalost to nije tacno.

Peco evo da se objasnim bolje. Ja sam tvojim cinjenicama zadovoljan! Niti mi smetaju! Ono sto sam predolzio kao mogucnost za nastavak teme vidim kako prostor za kojekakve manipulacije od strane polupismenih tj edukovanih iz nedeljnih casopisa pa sam tu mislio da se iznesu neke cinjenice koje bi stvari postavile na svoje mesto. NA kraju zato sam i predlozio jer ne volim Bla bla bla bla... vec konkretne stvari. A kako je vecina ljudi naculo nesto ili zna do pola, naslusao sam se raznih stvari i gotovo da svako ima svoju pricu.

Nemam nista protiv audioCD-a cak ga volim i redovno slusam bez computera.

To kada kazes da se cak ni onaj ko je postavio temu vise ne interesuje si u pravu (mada mozda je covek na odmoru) Ja sam ti vec rekao iz kog razloga ne mogu da dam svoj doprinos na taj nacin i ponovicu, nemam instrumente koje ti imas. Inace rado bih.

Kako se ionako skoro niko ne ukljucuje dalje sem tebe, racunacu da mi je i tvoj odgovor dovoljan. Znaci nismo za prosirenje, onda ja ne znam sta bi drugo dodao ovde. Ono sto me je iteresovalo sam procitao i zadovoljan sam.

Pozdrav
[ mulaz @ 10.08.2010. 16:11 ] @
Mogu ja malo o teoriji

ako imas 44100Hz sample rate, najveca frekvenca koja moze da se uopste detektira (pravilno!) je manja 22050Hz. (idealno, limita koja ide prema 22050Hz). Sve vise frekvence, recimo 22100Hz se preslikaju dole, na nize frekvence (recimo 22100 se pretvori u 22000Hz), zato je na ulazu potreban filter, koji te frekvence odsece. Naravno filter nije idealan, pa moramo filtrirati na malo nizej frekvenci.

Kod rekonstrukcije signala, svaku amplitudu sa sampling frekvencom saljemo na DAC, koji svaki (digitalni) broj pretvori u neku interpolacijsku funkciju (recimo teoreticno sin(x)/x), i sve zajedno sabere. Posto je spektar diskretnog signala (znaci digitalnog) periodican, nam se u rekonstruiranom signalu pojave vise komponente, koje naravno necemo, i zato nam tamo opet treba filter, koji ce da odsece na 22050Hz. Posto ni taj ne moze da bude idealan, sece na malo nizim frekvencama.

Pre par stranica sam video da neo pominje signal na 22000Hz (pri 44100Hz sample rateu), pa da ne zna da li je to sinus ili pravougaoni/testerast/... signal ili sta vec.
Evo pravougani signal od recimo 1000hz je suma sinusa od 1000hz i (malo umanjenog) sinusa od 3000hz, i jos vise smanjenog sinusa od 5000hz,...
Na 22000Hz, bilokoji visi harmonik ima dosta visu frekvencu od filtera, i zato ga taj filter posece, a ostane, naravno, samo taj prvi sinus. Zavisno od broja harmonika, koji jos predju filter, dobimo na izlazu razlicit signal:

Zasto na zvucne kartice (ne?) stavljaju filtere, odnosno zasto stavljuju drugacije, ... tu je dosta mogucnosti:
-cena
-razni 'efekti' (virtual surround, razni filteri za 'bolji' zvok kod mp3-ja, i sl.)
-fakat, da je prosecan covek gluv za bilosta iznad 16khz

Ponekad cak n-bitne DA konvertere prave tako, da je na izlazu samo 1 i -1 (znaci 1 bit), a uz pomoc n-puta veceg sample rate-a (koji je relativno jeftin) dostignu PWM, koji posle sa (isto jeftinim) RC filterom lepo izglade u zeljeni signal.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2010. 16:22 ] @
Sa jeftinim zvucnim karticama postoji jos jedan dodatni problem - gomila njih hardverski podrzavaju samo 48000 Hz sampling rate.

Pre Windows Viste (i njenog WASAPI layera) se desavalo da ako pustate CD Audio i drajver dobije PCM 44100 Hz zvuk, da ga sam drajver izvrsi softverski resample sa 44100 na 48000 Hz.

Na zalost, drajveri za jeftine zvucne kartice su koristili najjednostavnije algoritme za konverziju sampling-ratea u 48 kHz, koji su imali ogroman "aliasing". Oni su to odabrali zbog sto manje latencije, i sto manjeg opterecenja CPU-a.

Bio je jedan klip - "udial.wav" koji je sadrzao 20 kHz sinusoidu i modulisan telefonski DTMF ton (pritiskanje telefonskih tastera i dobijanje DTMF frekvencija). Svaki put kada se cuje DTMF, dobijali ste distorziju u niskim frekvencijama zbog aliasing efekta.

-

Tako da - ako imate zvucnu karticu koja hardverski ne podrzava 44.1 kHz najpametnije je da >sami< softverski resample-ujete zvuk sa 44.1 kHz na 48 kHz sa nekkim dobrim resamplerom. Foobar2000 ima sasvim pristojan resampler (ima i "Ultra" mod sa jos vecom preciznoscu) - sa time cete minimizovati aliasing.
[ d.veljko83 @ 11.08.2010. 13:56 ] @
Citat:
yugaja: Gledaj s' lepse strane mozes slusati muziku u kao na NOS DAC-u, jer ni to nije losa varijanta uopste :)
Poz,
Z.

Eto, kako sad ovo kad u zadnje vreme moda da su NOS dacovi zakon! I da sve drugo je u stvari neka da kazem zavera.
[ peca26000 @ 12.08.2010. 08:29 ] @
Zanima me kako da promenim na zvucnoj kartici koju sam opisao ranije, da softverskim putem povecam kvalitet? HD realtek audio ALC889A 6CH maticna ploca GA-P35-S3G
Gde se to podesava u windowsu ili u zvucnom drajveru, na koji nacin je moguce, imam Windows xp sp2.
Hvala
[ yugaja @ 12.08.2010. 14:12 ] @

Citat:
d.veljko83: Eto, kako sad ovo kad u zadnje vreme moda da su NOS dacovi zakon! I da sve drugo je u stvari neka da kazem zavera.

Sta znam, po mom misljenju ima tu svega: i dima i vatre i magle :) NOS DACovi mogu da pokazu koliko je culo sluha nesavrseno za neke stvari, a o5 za druge izuzetno osetljivo. Kazem po mom misljenju ima tu zdravog rezona (bez filtera nestaju svi problemi koje on unosi sto zbog fizike, sto zbog stednje u projektovanju i/ili realizaciji), covek je o5 prilicno gluv preko petanestak KHZ gde jasno pocinje "zurka" kod bezfilternih... Kazu da zvuce toplije (mozda zbog frek k-ke), imaju cvrsci bas (valjda zbog impuslnog odziva)...

Onda pride to uzme marketing pod svoje, zavrte se velike pare i eto zavere ;)

[ d.veljko83 @ 12.08.2010. 15:28 ] @
Citat:
yugaja:Kazu da zvuce toplije (mozda zbog frek k-ke), imaju cvrsci bas (valjda zbog impuslnog odziva)...

Onda pride to uzme marketing pod svoje, zavrte se velike pare i eto zavere ;)

Lazu to sto kazu :)

Imam jedan sa 8Xtda-1543 i CS8414, nista posebno!

Postoji li nacin da vas nagovorim da se raspisete malo vise?
[ newtesla @ 04.09.2010. 08:59 ] @
Ok, pošto me je pecadvadesetšesthiljada pozvao na temu, valjda je vreme da vam odgonetnem tajnu CDDA, nakon 4 strane teksta: CD plejeri (noviji [1988+ :) ] koriste, stariji su koristili neke posebno fino motane zavojnice, kondenzatore i slično, da bi ispeglali špiceve posle D/A konverzije) koriste oversampling, x2 i x4, što bi značilo da sam plejer pre D/A konverzije generiše još dodatni bit iza svakog bita (x2) ili još dodatna 3 bita nakon svakog pravog bita (x4) - time se učestalost uzorkovanja (sampling frequency) pomera na 88.2kHz / 176.4kHz, pa je rekonstrukcija audio signala približnija. naravno, signali inače ne prelaze 20-21kHz.

Ko se razume u digitalnu fotografiju, ista stvar je sa softverskim povećanjem broja piksela u odnosu na čip, ali tu se taj zahvat zove (mislim) interpolacija.

Ili se možda i kod cd plejera to radi prostom interpolacijom... jbt, zaboravio sam, davnno je bilo...

enivej, dobije se fs=176.4kHz, ali je originalni signal ipak semplovan na 44.1kHz, što u principu efektivno znači da Nuquist-ova frekvencija važi za 44.1kHz (gornja frekvencija koju je moguće reprodukovati 22050Hz), ali da se dobija oblik napona (za frekvencije do 22050Hz) kao da je fs=176.4kHz, to jest, čujni opseg bude mnogo verniji, uz četiri puta manje podataka, i ono najvažnije - kompatibilnost sa već odštampanim CDDA diskovima.

inače, da, prilkom A/D konverzije se primenjuju lowpass filteri, podešeni tamo negde na 20-21kHz, baš iz razloga da ne bi slučajno prošla frekvencija koja ne može biti semplovana (23kHz recimo), a koja će izazvati aliasing.

@pwisted: ako još nije niko rekao, 16bitni zvuk ima rezoluciju od 15bita u pozitivnom delu, i 15bita u negativnom - onaj jedan bit određuje pozitivni ili negativni deo periode... dakle, 16bita ima rezoluciju od +32768 do -32767 tačaka u odnosu na pravu, i izgleda da nikada nikome nije zasmetalo u zvuku nepostojanje prave sredine :)

@peca-twentysix000: audio CD sa test sinusoidama se najbolje kompresuje .rar formatom - davno sam kompresovao .wav test-tonova, i od 10-11MB .wav fajla dobijao 35kB .rar! jednostavno je neviđeno lako kompresovati nešto što se neprestano ponavlja, kao što je sinusoida u digitalnom obliku. Takođe, proces je bez gubitka ijednog originalnog bita, tj. svi bitovi iz originala će postojati i u krajnjem, dekompresovanom fajlu. Moja procena je da bi za ceo .iso (.nrg isto) onog test cedea od 600MB dobio maksimum 15-tak MB .rar fajl, iz koga bi se najlakše dekompresovao image fajl, bez gubitka ičega.

P.S. ljudi ne slušaju sinusoide, četvrtke, trouglove, pozitivne i negativne rampe - ljudi slušaju krajnje kompleksne zvukove, sastavljene od mnoštva ovih gorenavedenih, plus nekoliko redova harmonika... tako da, čista sinusoida ne garantuje prijatan zvuk, jer možda problem nastane tek kada se pomešaju trougao i četvrtka sa njom :)

takođe uopšte ne treba porediti originalne datoteke (PCM .WAV) sa kompresovanim datotekama kod kojih se deo početne informacije izgubio.

Takođe, numerički podaci o zvučnim karticama za PC nisu nikakav pokazatelj kvaliteta zvuka - kartica koja ima podatak da radi sa materijalom od 192k/32bit, ima samo brzinu obrade podataka - na šta će da liči taj napon kada bude napustio čip, to nigde ne piše uz jeftine integruše, a kod skupljih se navodi kao THD (total harmonic distorsion).

Ako imate još pitanja, slobodno. A ako sam negde pogrešio, ispravite me, ali konstruktivno :)
[ PWISTED @ 05.11.2010. 03:04 ] @
Razmišljao sam se da li da napišem uopšte nešto da izbacim već umrtvljenu temu kao more brodolomnika pa sam se, eto, ipak odučio za...

Prvo se izvinjavam svima koji su učestvovali u temi jer me nije bilo... Prvo odmor pa posle brdo stvari koje čekaju na mene.. da se ne pravdam više...

Inače, nisam odustao od teme, čak sam bacio pogled i narezao pecin fajl na disk... (hvala peco!) ali efekat je bio isti kao kod onog mog kog sam ja semplovao, pa sam smatrao nepotrebnim da se ponavljam... Naravno na audio cd playeru je potpuno druga slika -što je razumljivo posle ovoga što sam pročitao tek danas (nažalost)... Nisam bio uopšte na ES-u posle toga (jbg privatni problemi)

Hvala, newtesla,
Citat:
newtesla: ako još nije niko rekao, 16bitni zvuk ima rezoluciju od 15bita u pozitivnom delu, i 15bita u negativnom

stvarno nisam znao, mada mi je padalo na pamet...

A sada ono što je bitno i što me je nateralo da ponovo izbacim ovu temu među žive...

Kao što reče
Citat:
yugaja: Audio kartice, a i ostali >90s digitalni audio uredjaji, uglavnom koriste delta sigma konvertore...U nekom smislu filter je njihov sastavni deo. Postoje i analogni filteri na izlazu DACova tipa RC ili samo C...

Tako sam i ja razmišljao i koristio RC da uobličim sinusoide na visokim frekvencama (da ih istupim i uklonim nepravilne pikove) -što je imalo za posledicu slabiji zvuk u visokim tonovima koji sam kasnije propuštao krz EQ da ga ujednačim..
I još...
Citat:
yugaja: "javlja" mi se kao uzrok problema nepostojanje odgovarajuceg "brick wall" filtera kada iz sound editora peco pustas "ripovan" wav. Taj filter postoji u CD plejeru, DVDju itd... Naravno taj rekonstruktivni filter postoji i na izlazu DAC-a (ili ispred njega ako je neki digitalni...) na zvucnoj karti

Samo se verovatno razlikuju iz razloga što CDDA ima isključivo 44.1kHz a kod zvučnih kartica je to promenljivo...
I kako reče
Citat:
mulaz: Evo pravougani signal od recimo 1000hz je suma sinusa od 1000hz i (malo umanjenog) sinusa od 3000hz, i jos vise smanjenog sinusa od 5000hz,...
Na 22000Hz, bilokoji visi harmonik ima dosta visu frekvencu od filtera, i zato ga taj filter posece, a ostane, naravno, samo taj prvi sinus. Zavisno od broja harmonika, koji jos predju filter, dobimo na izlazu razlicit signal:
Zasto na zvucne kartice (ne?) stavljaju filtere, odnosno zasto stavljuju drugacije, ... tu je dosta mogucnosti:
-cena
-razni 'efekti' (virtual surround, razni filteri za 'bolji' zvok kod mp3-ja, i sl.)
-fakat, da je prosecan covek gluv za bilosta iznad 16khz

Ponekad cak n-bitne DA konvertere prave tako, da je na izlazu samo 1 i -1 (znaci 1 bit), a uz pomoc n-puta veceg sample rate-a (koji je relativno jeftin) dostignu PWM, koji posle sa (isto jeftinim) RC filterom lepo izglade u zeljeni signal.

Što jasno ukazuje na razliku kvaliteta zvuka na izlazu iz kompjutera u odnosu na CD player. A na kraju mi potvrđuje sumnju što na dvd playeru dobijam goru sliku na osciloskopu nego na kompu...

Najzanimljiviji mi je početak newtesline pouke iznad u kojoj kaze:
Citat:
newtesla: CD plejeri (noviji [1988+ ] koriste, stariji su koristili neke posebno fino motane zavojnice, kondenzatore i slično, da bi ispeglali špiceve posle D/A konverzije) koriste oversampling, x2 i x4, što bi značilo da sam plejer pre D/A konverzije generiše još dodatni bit iza svakog bita (x2) ili još dodatna 3 bita nakon svakog pravog bita (x4) - time se učestalost uzorkovanja (sampling frequency) pomera na 88.2kHz / 176.4kHz, pa je rekonstrukcija audio signala približnija. naravno, signali inače ne prelaze 20-21kHz.
enivej, dobije se fs=176.4kHz, ali je originalni signal ipak semplovan na 44.1kHz, što u principu efektivno znači da Nuquist-ova frekvencija važi za 44.1kHz (gornja frekvencija koju je moguće reprodukovati 22050Hz), ali da se dobija oblik napona (za frekvencije do 22050Hz) kao da je fs=176.4kHz, to jest, čujni opseg bude mnogo verniji, uz četiri puta manje podataka, i ono najvažnije - kompatibilnost sa već odštampanim CDDA diskovima.
Ako imate još pitanja, slobodno. A ako sam negde pogrešio, ispravite me, ali konstruktivno

Sve lepo rečeno pa sam morao da citiram... Elem... Pitanje bi bilo kako to izvesti sa zvučnom karticom... Neki konstruktivni predlog? ili ti, ime krivca (čipa -kola) koj radi to resemplovanje (množenje)? pa da se na to doda neki RC da se doradi i dobiješ maximum kvaliteta..?

Još jednom se izvinjavam svim učesnicima diskusije što sam dugo bio odsutan...