[ abitbp6 @ 06.05.2010. 22:06 ] @
http://www.novosti.rs/code/nav...0virus%2C%20ognjen%20cvetkovic

BEOGRAĐANIN Ognjen Cvetković prvi je Srbin protiv kojeg je podneta krivična prijava zbog pravljenja kompjuterskog virusa. Osim što je napisao program (popularno nazvan "trojanac", jer se poput trojanskog konja ubacuje u tuđe računare), kojim je "zarazio" više od 70 kompjutera, njemu se na teret stavlja i krivično delo prevare.
Kako se kaže u saopštenju MUP Srbije, Cvetković je napravio virus OMEA, pomoću kojeg je mogao da slika monitor, snima kucanje na tastaturi i skida fajlove sa zaraženih računara. Sa lažnih i-mejl adresa, u kojima se predstavljao kao Irena Miletić, Johan Majster i Dr Mauer, Cvetković je virus slao kao prilog ("atačment") većem broju korisnika - od pojedinaca do državnih ustanova.
"Trojancem" je uspeo da zarazi i računare troje nemačkih državljana, da sazna šifru bankovnog računa jednog od njih, klijenta Baden Virtemberg banke. Sa sajta te banke, kojem se "predstavio" kao klijent, skinuo je 2.600 evra i prebacio ih na svoj račun u Beogradu.

<cenzura>Na ovom mestu u tekstu su ispisana razna nagađanja poznatog nam konsultanta za bezbednost.</cenzura>

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP u otkrivanju ovog krivičnog dela imala je pomoć domaćih bankara, naših internet-provajdera, nemačke organizacije za zaštitu računarskih sistema i nemačke policije.

KAZNA
ZA pravljenje i unošenje računarskih virusa u tuđe računare ili mreže, Krivičnim zakonikom predviđena je novčana kazna ili zatvor do šest meseci. Ako vinovnik pri tom nanese štetu, predviđeno je i do dve godine zatvora.