[ arhiTect @ 08.05.2010. 10:34 ] @
Nadam se da postavljam temu na pravo mesto ako ne molim moderatore da je prebace u forum gde pripada.

Potreban mi je laser za secenje furnira do 2mm debljine. Zamolio bih ljude koji su upuceni da mi objasne koji tip i koja jacina lasera mi je potreban za tu svrhu. Naravno interesuje me i koliko novca takvo zadovoljstvo staje i gde moze da se nadje. Inace imam cnc masinu na koju bih to montirao.

Unapred hvala!
[ robert63 @ 08.05.2010. 10:39 ] @
@arhiTect

znas kako se kaze:
-PRVO ELEKTRONIKA pa sve ostalo makar i " Redirect"-na ostale Forume,uzivaj i NE brini,

A jel imas neki LINK ili neki INFO da se to " BAS-BAS " tako radi ?

Daj neke osnove,bice lakse svima koji bi da pomognu.

pozdrav
[ shadow88 @ 08.05.2010. 12:59 ] @
mislim da bi laser druge ili ti class II leser odradio posao, ali, nije ti dovoljan samo laser, jer on radi impulsno ( kao strob samo toliko brzo trpti da imas utisak da stalno svetli ) pa ti treba i drajver za taj laser za koji mislim da je mnogo jefitinije napraviti nego kupiti, e sad sve zavisi kakav laser kupis. ( moze se napraviti i laser ali nije jednostavno doci do materijala )

evo jednog linka koji bi ti mogao biti od pomoci
http://store.oemlasersystems.c...lid=CObTgIvDwqECFceVzAodECcPNg

[Ovu poruku je menjao shadow88 dana 08.05.2010. u 14:23 GMT+1]
[ shadow88 @ 08.05.2010. 13:01 ] @
snaga ne bi trebala da bude preko 1,5W u ove svrhe, pokusacu da iskopam link, negde sam video blue ray sa upakovanim drajverom u kuciste, snage 1W , za oko cca 500 dolara koji navodno moze da sece tanji lim do 1 mm , pa ne verujem da bi mu furnir pretstavljao problem.
[ guja011 @ 08.05.2010. 13:59 ] @
nije u pitanju kolika je dovoljna -tek-da-seče-snaga jer se obično zahtevi ne zaustave na furniru od 2mm.
ko što ti rekoh pre par godina, kit zalivena co2 cevka a ostalo nadogradiš.
[ arhiTect @ 08.05.2010. 16:46 ] @
Pozdrav svima,

@robert63

ovako posto sam ja za lasere laik neke podrobne informacije ne bih mogao da dam kakav mi konkretno laser treba u tu svrhu.

@shadow

gledao sam po netu diode sa optikom ali eto nisam znao da npr laser class II moze da zavrsi posao ako vec sece lim 1mm delim misljenje sa tobom da bi bio sasvim dovoljan za secenje furnira do 2mm debljine. Hajde molim te potrazi mi taj link da pogledam taj blue ray. A za drajver znam da je potreban uz diodu.

@guja011

pozdrav i za tebe mi smo debatovali na tu temu pre par godina i jos nisam nista uradio po tom pitanju evo ponovo me je sve to zaintrigiralo i mozda cu sada resiti pitanje laserskog secenja furnira. Inace mislim da bi mi najednostavnije bilo da to ipak bude neka dioda sa optikom i drajverom jer mi je co2 cevka komplikovana za montazu tj dovodjenje zraka do mesta gde ce seci. Naravno u koliko dioda moze da zavrsi posao ako ne onda cu naci drugo resenje ili sacekati da sakupim 5-6 hiljada i kupim laser ko svet i to je to.

Inace bavim se stolaskim poslom i interesuje me iskljucivo secenje furnira mislim da u druge oblasti ne bih srljao jer za intarzije recimo bih mogao da obezbedim neko trziste na koje bih mogao to da plasiram a ostale oblasti i svrhe koriscenja lasera me slabo interesuju. Cini mi se da sam na nekim sajtovima video i laser class IV pa me interesuje da li je on jaci ili slabiji od class II, mozda je pitanje glupo ali stvarno se ne razumem u to. Znam zasta mi treba ali sta mi treba to ne znam pa zato pitam. Jos neka informacija bi mi dobro dosla.
Hvala vam na dosadasnjim odgovorima i nadam se da sam sada malo bolje objasni zasta mi treba laser pa se nadam da ce mi neko od vas pomoci da resim dilemu.

Pozdrav!
[ guja011 @ 08.05.2010. 17:31 ] @
ovo je kit od 25w, zatvorenog tipa , znači treba ti malo dodataka za hlađenje i za fokusiranje.
cevka je podsetiću te van cnc stola i samo sa ogledalima snop prelazi na x pa na y pa na z. na z to je optika za fokusiranje i na taj način nemaš mnogo intervencija na samoj cnc.
ono što ti treba je gas za (pr)oduvavanje, i ventilacija, naravno.
kit ove snage je klase 750-1000€ u švabiji. za dalje do tebe se "snađeš". ko što vidiš i dalje jeftinije od gotovih naprava.
[ shadow88 @ 09.05.2010. 13:56 ] @
class IV je daleko jaci od class II , i tako nesto ti ne treba, jer vec class III sece celik debljine 10mm kao sir.

i obavezno kupi specijalne zastitne naocare ili masku, nije igrati se sa laserom i ocima.

cim iskopam link , kacim ga ovde, a do toga sam bio dosao preko www.kipkay.com pa je bila neka reklama za komponente iz njegovih projekata - gde ih nabaviti povoljno, a dok to ne iskopam, evo jos jednog linka

http://www.omicron-laser.de/?gclid=CMSP2viQxaECFZWAzAodHXCPLw

pozz

[Ovu poruku je menjao shadow88 dana 09.05.2010. u 15:13 GMT+1]
[ mradomir @ 09.05.2010. 20:54 ] @
Za intarziju ti ne treba laser može i sa glodalom:
http://drvene-stepenice.com

Kit sa CO2 cevkom teško da ti može pomoći, ako ćeš da menjaš
malo laser, malo freza, posebno što je stolarska radionica - zbog prašine.

Ovako iz iskustva mislim da nebi trebao da ideš ispod snage koju ti je guja predložio - 25W.
Može to i sa DVD diodicom, ali ćeš seći posmakom - metar u tri dana.
[ Azzrael @ 10.05.2010. 05:32 ] @
@arhiTect ...Zamolio bih ljude koji su upuceni...
Zaista se pitam šta ovde nije bilo jasno?!? (Gujo ne odnosi se na tebe)

Za rezanje drveta (furnir, MDF... #2-3mm) ne preporučujem cev snage ispod 60w. Svakako je mala razlika u ceni.
[ guja011 @ 10.05.2010. 12:01 ] @
od one price pre par godina do ovakvih kitova (koji su postojali naravno i u ono vreme)
i onog madjarskog sajta, mogao si da primetis malu razliku- prva resenja su bila sa protocnim gasom tj mesavinom i samogradnja. ovo u kitu je zatvoreni sistem sa nekih garantovanih 10.000 radnih sati posle kojih se cevka salje na reparaciju. znaci nema vise mesavine gasa, samo kulant i ko sto rekoh produvavanje adekvatnim gasom.
znaci ono gde je laser uslovno receno slab, pomogao bi sa kiseonikom, opet za osetljive stvari azot bi pomogo da ne plane
cadjavi ili pravi debeo rez. u svakom slucaju stitis optiku za fokusiranje od onog sto se oslobadja iz materijala tokom secenja
(npr gadne plastike, nije samo furnir pacijent).
u kitu dobijas napajanje cevke tako da je i tu problem resen. pumpa za kulant je smejurija ali nije bitna stavka tako da mozes i bolju da stavis, naravno.
sto se tice izmene laser/freza, menja se samo na z osi vreteno /optika fokusiranja. to je bar lako napraviti izmenjivo.
poslusaj sta ti kazu Azzrael i mradomir.

[ guja011 @ 10.05.2010. 12:03 ] @
zanimljiv podatak: od cene kita 1/3 otpada na transport do EU, tako da ako trazis jeftinije trazi u EU a ne u USA ili CN.
[ guja011 @ 10.05.2010. 23:14 ] @
to sa linka je kinez, opet co2 laser.
[ miki_su @ 11.05.2010. 10:14 ] @
Evo i ja da se ubacim u diskusiju, posto radim u firmi koja se bavi prodajom cnc i laserskih masina, pa mi je dosta stvari prilicno poznato. Kit sa staklenom cevi je ok za neke stvari, ali je tu najverovatnije u pitanju kineska cev, koja se hladi vodom, i koje sam se nagledao u kineskim CO2 laserima. Problem kod ovih cevi je preterano grejanje, tj. nemogucnost rada u nekom duzem periodu od 2-3 sata, jer se cev pregreva i potrebno je iskljuciti masinu i dati vremena cevi da se ohladi. Samogradnja odnosno nadogradnja lasera na postojecu cnc masinu nije bas tako jednostavna, optika izmedju laserskog izvora (cevi) i sociva koje zrak fokusira na materijal treba da bude veoma precizna i da ima pravilnu geometriju koja ce uvek da daje laserski zrak preko ogledala u centar sociva. Dalje, upravljacka elektronika koja daje komandu kada laser treba da radi, a kada da se iskljuci, nije bas jednostavna za integraciju sa ovakvim "kit" kompletima. Guja je zaboravio da pored cene samog kita navede i cenu sociva, ogledala i te upravljacke elektronike (ja sam shvatio da u kitu dolazi samo napajanje za tu cev, bez upravljacke elektronike). A sto se tice radnog veka cevi od 10000 radnih sati, ne bih da polemisem po pitanju toga jer nisam video specifikaciju ovog konkretnog kita, ali iz mog iskustva znam da slicne kineske cevi imaju radni vek 500-1000 radnih sati, vrlo retko "dobace" do 2000. Mozda ti je najbolje da razmislis o nabavci nekog kineza, a posto bi najvise radio vektorsko isecanje na furniru, onda bi bilo pametno da to bude cev snage 60W pa navise. Problem kod kineza je sto im je maltene nemoguca dobra regulacija snage pri radu, ali to ti je bitno samo kod graviranja, a ne kod isecanja. Rad sa laserom na otvorenoj cnc masini moze da bude veoma opasan po operatera. Pored toga, za isecanje je neophodan dovod komprimovanog vazduha na poziciju pored sociva, tako da uvek naduvava vazduh na mesto na koje laser udara u materijal. Mozes i bez ovoga, ali onda ti treba pp aparat na svakom cosku masine. Pored toga, potreban ti je i neki izduvni sistem koji bi izvlacio gasove nastale kao produkt prilikom isecanja, a koji jako smrde, veruj mi na rec. Kada sve to stavis na papir, pitanje je sta se vise isplati, kupiti nekog kineza ili se upustiti u avanturu samogradnje. Nemoj pogresno da me shvatis, i ja vise volim opciju da sam nesto napravim (trenutno se bakcem pravljenjem cnc masine malo veceg formata), ali nekada se neke stvare ne isplate kada se uracuna potrebno vreme, zivci i novac.
[ guja011 @ 11.05.2010. 13:31 ] @
u cifri (ne u kitu vec u ukupnoj cifri) su 3 ogledala i fokus glava. izvor napajanja se moze kontrolisati.
hladjenje je predvidjeno a chiller se pravi kod nas.
resenje kit-a nije najbolje ali je savrseno upotrebljivo i dovoljno pouzdano.
[ shadow88 @ 11.05.2010. 21:53 ] @
gujo gde moze da se nabavi ovaj kit i koliko dodje novaca ?
[ arhiTect @ 11.05.2010. 22:23 ] @
Jel zna neko sta je ovo link, da li to moze da posluzi za secenje furnira i eventualno sta jos treba uz ovo da bi radilo, ako uopste moze da radi?
[ shadow88 @ 12.05.2010. 10:12 ] @
rekao bih da bi moglo da posluzi ali ovo nije samo jedna dioda u jednom kucistu, vec vise dioda i ko zna sta jos,

tako da nisam bas siguran da bi moglo da radi, jer je snaga od 4W verovatno rasporedjena na vise ugradjenih komponenti, a i da kupis ovako nesto, tesko ces nastelovati optiku i snop posto je dioda infra red, znaci morao bi desavanja da posmatras kroz neku kameru da bi video sta se dogadja.

iskredno ja ovu diodu ne bih kupovao, ali evo ti link ka datasheet-u pa proceni sam.

pozz

PS: procitaj sa tvog linka sve sto je u dolnjem delu stranice uokvireno plavim, pa dobro razmisli da li se isplati uzimati ovo cudo, sta god da je.
[ bogdan.kecman @ 12.05.2010. 11:51 ] @
4W ne moze da sece mdf debljine 3mm. 4W je jeeeedva dovoljno da iseces 1-2mm MDF i to da ga seces ispod 0.5mm/sec. To sto na ebay pevaju kako su ti 4W "za secenje", to pisi propalo ... mozes sa 4W da "crtas" po furniru ..

uzmi u obzir da obican onaj laser za pecate koji topi 2mm gume (mnogo meksa od mdf-a) ima 20W

imas za ~3000-3500$ da kupis masinu sa 30-40W laserom koja ce da ti sece 5-10mm MDF i do 8mm akril .. izadje mnooooogo jeftinije nego da se cimas ... bez 1000$ neces napraviti cartesian robot iole kvalitetan i to sve da kupujes polovne motore i sam da pravis delove za njega i sam da projektujes i programiras elektroniku ... jos ti treba 500-1000$ za laser i jos 200$ za dobar drajver ... dok to zapakujes ima da te kostaju samo delovi ko gotova masina ...

ja imam ovde nekoliko 100-200mW IR, 4kom 0.5W laser crveni, 1kom 0.8W laser IR, 1kom 1.2W laser IR, 1kom 2.5W laser IR i sada treba da dodje (za 15 dana) jedan 40W IR (zajedno sa cvidzama za IR) .. tako da ti pricam iz iskustva, ne iz "tablica sa neta" .. bez 20W zaboravi bilo kakvo secenje ... to sto ce 0.5W da probusi balon na 2m je super, ali on taj balon (debljine 0.05mm ili manje) busi preko sekundu!!! 0.5W laser busi rupu u plastici (LDPE, PET ..) debljine 0.1mm za oko 2 sekunde ... dakle da bi sekao 0.1mm plastiku treba ti ~5-6sec po milimetru!!! znaci kvadrat od 1x1cm ti treba 4 minuta ... sa 2W ces to da skratis ali i dalje ... takodje, posto je laser slabe snage on gomila toplotu tako da su ti ivice ocajne i rastopljene, nemas ostrinu, za osttrinu ti treba velika snaga ...

ako si sekao negde mdf, na njemu se odlicno vidi, kada ga seces recimo sa 80W laserom, nema "crnila" na ivicama, samo rez kao ziletom, kada ga seces na 40W imas skoro milimetar oko reza crno a kada ga seces na 20W 3-4mm oko reza je crno i rez nije 100% pravilan ... + je mnogo veci konus sa slabijim laserom tako da ti ivica nije pod 90 stepeni (nije ni sa 80W ali je mnogo bliza 90 stepeni nego sa 20W koji pravi skoro 80 stepeni ivicu)

nadam se da sam ti bar malo pomogao ....

samo jos jedna stvar - NEMOJ DA SE NI SLUCAJNO ZA*** BEZ CVIDZA i to nemoj da trosis one "univerzalne" za mnogo talasnih duzina, nego obavezno tacno cvidze za talasnu duzinu tvog lasera ... posebno kada je IR u pitanju ... ja kada sam prvi put kresno ovaj od 0.5W crveni 3 dana me bolela glava i imao sam zute fleke a uperio sam ga u plafon i samo pogledao na rasut krug na plafonu (nefokusiran, na plafonu je bio krug precnika 25cm)... sa IR nema sanse da ga vidis, a odbica od neki sjajni deo ako te strefi u oko, sa 100mW imas trajna ostecenja oka za milisekundu ... tako da .. pazi sta radis ..
[ miki_su @ 12.05.2010. 12:15 ] @
U pitanju je laserska dioda u YAG tehnologiji. Ova vrsta laserskog izvora se koristi za graviranje pretezno na metalima, i ne moze da radi na materijalima kao sto su tekstil, akril, staklo ili drvo (u tvom slucaju furnir).
[ Horvat @ 12.05.2010. 12:44 ] @
imam pitanje
a koliko jak laser je dovoljan za "gravuru" (da ne kazem,zigotisanje) drveta?

video sam da neki proizvodjaci drvenih buradi laserom ugraviraju (naprave zig) u roku od par sekundi

(izvinite na off-u)
[ miki_su @ 12.05.2010. 12:45 ] @
Jos sam jednu stvar zaboravio - YAG tehnologija se razlikuje od CO2 tehnologije koju spominje bogdan.kecman. Tipicni YAG laseri koji se koriste za graviranje direktno na metalu su snage 8-12W, i to im je dovoljno da na metalu urade povrsinsku gravuru, koju nijedan CO2 laser ne moze da uradi bez posebnog spreja ( kada govorimo o CO2 laserima snage do 100W), tako da je poredjenje snage lasera CO2 i YAG tehnologije bespredmetno, jer imaju razlicite talasne duzine i sam princip rada. Poenta svega je da YAG laser ne moze da ti posluzi za isecanje furnira. Inace, slazem se sa bogdanom da bi cela balada oko pravljenja diy laserske masine verovatno kostala vise nego da kupis gotovu masinu. Sto se tice reza, razlog tragova po ivici je sto masine manje snage istu debljinu materijala seku iz vise prolaza. Da bi laserski zrak ostao u fokusu, mora se korigovati fokusna daljina, tj. podici radni sto, ali tada na povrsini materijala nije vise zrak u fokusu, vec tu udara zrak vece sirine i zato ostaju tragovi. Masina vece snage sece tu debljinu iz jednog prolaza i zato ima cist rez. Ako ces da seces samo furnir, dovoljna ti je snaga lasera od 30W, ali nesto sumnjam da neces hteti da probas i neke deblje materijale (mdf, na primer), kad si vec kupio masinu. U tom slucaju, sto veca snaga, to komotniji rad.
[ miki_su @ 12.05.2010. 12:46 ] @
Za drvo - 25W je dovoljno za gravuru, za isecaje vidi moj prethodni post.
Pozz
[ Horvat @ 12.05.2010. 13:01 ] @
kako je za drvo potrebna jaca snaga nego za metal??
[ bogdan.kecman @ 12.05.2010. 13:02 ] @
imki_su, svi ovi moji jaci su *YAG .. (ne znam ni ja koji je koji .. imam za vecinu popisane talasne duzine) .. CO2 je nemoguc za rad u hobi uslovima .. ogroman je, stacionaran je, umesto da mrdas laser i fokusiras ga, ti mrdas 5 ogledala .. i svih 5 mora non stop da bude "pod konac" .. to da napravis sam kosta bubreg i levo plucno krilo ... tako da ja co2 cevkama ne prilazim :D ma koliko ih ima "nevidjeno velikih snaga" ...

a ovi *yag su svi pakovani sa po nekoliko dioda ... ovaj 40W koji treba da stigne je od 20 komada po 2W ako se dobro secam (u stvari sad gledam, nije 40 nego 50W Nd:YV04 - bas me zanima kako ce on da se ponasa posto su oni uglavnom koristeni za holograme)

a gotove masine .. http://cgi.ebay.com/CO2-LASER-...=item1c127349e7#ht_5813wt_1133

sve sa transportom i carinom to ce da bude ispod 1500E
[ miki_su @ 12.05.2010. 14:13 ] @
Citat:
Horvat: kako je za drvo potrebna jaca snaga nego za metal??

Snaga koju sam naveo se odnosi na CO2 laser, a ne za YAG, koji ne moze da gravira drvo.
Citat:
bogdan.kecman: imki_su, svi ovi moji jaci su *YAG .. (ne znam ni ja koji je koji .. imam za vecinu popisane talasne duzine) .. CO2 je nemoguc za rad u hobi uslovima .. ogroman je, stacionaran je, umesto da mrdas laser i fokusiras ga, ti mrdas 5 ogledala .. i svih 5 mora non stop da bude "pod konac" .. to da napravis sam kosta bubreg i levo plucno krilo ... tako da ja co2 cevkama ne prilazim :D ma koliko ih ima "nevidjeno velikih snaga" ...

a ovi *yag su svi pakovani sa po nekoliko dioda ... ovaj 40W koji treba da stigne je od 20 komada po 2W ako se dobro secam (u stvari sad gledam, nije 40 nego 50W Nd:YV04 - bas me zanima kako ce on da se ponasa posto su oni uglavnom koristeni za holograme)

a gotove masine .. http://cgi.ebay.com/CO2-LASER-...=item1c127349e7#ht_5813wt_1133

sve sa transportom i carinom to ce da bude ispod 1500E

Potpuno si u pravu sto se tice CO2 i teskoca koje bi imao sa podesavanjem ogledala, zato sam i napisao u nekom prethodnom postu da je vrlo tesko nabudziti mehanicku CNC masinu da radi kao CO2 laser, jer geometrija mehanike te masine mora da bude savrsena, sto je kod masina veceg formata vrlo tezak uslov.
Ako uspes da nesto odradis sa tim tvojim diodama, nadam se da ces nas informisati u vezi toga. Ova masina sa linka nema nikakvih podataka, i nesto mi je mnooogo jeftina, pa ne znam da li bi se neko usudio da kupi macku u dzaku i da se nada da nije bacio 1500$? Zanimljivo, uvek napisu "engraving-cutting machine", ne mogu da se setim tacnog broja nasih ljudi koji su kupili neki CO2 laser za kojeg je pisalo da moze i da gravira i da sece, a kad dobiju masinu, vide da u stvari moze samo da radi vektorsko isecanje, a sto se tice graviranja-zaboravi...:D Ali, svaka skola se placa....
[ bogdan.kecman @ 12.05.2010. 17:41 ] @
sto se dioda tice ... ove "slabije" sam uzeo za testiranje i generalno zabatalio posto sam ocekivao "kule i gradove" posto po raznim tabelama sa neta 0.8W laser moze da sece celik :D .. onda posto sam spucao pare zakljucio sam da sa 1W mozes da upalis sibicu (posle sekund fokusiranog zraka na forsfor) i da je to extra dobra zezancija ali je sunce + lupa mnogo efektnije :D ... u svakom slucaju, iskoristio sam te lasere male snage za neke testove i sada mi stoje " za ukras " - tj za igranje i testiranje .... ovaj 50W bi trebalo da moze da isece 5mm akrila i 5mm mdf-a po svemu sto sam ja do sada procitao mada nista ne verujem dok ga ne probam ... on ima 19 emitera unutra i svi su Nd:YV04 ... i u IR spektru je .. tako da - videcemo sta ce moci i kojom brzinom da sece ....

sto se tice tih likova sto su kupili masine pa videli da ne mogu da graviraju, problem je samo u software-u, sve te, i one vrlo jeftine, masine imaju mogucnost da za svaki kod setujes jacinu lasera 0-100% pitanje je
1. da li to ume operater da uradi
2. da li to ume da radi drajver za korel :D ...

sve te masine citaju g-code sa cam software-om moze da se izvuce iz njih mnogo vise nego sto izvlaci glupi drajver za corel draw !!

[ Horvat @ 12.05.2010. 19:31 ] @
^^nikako da skontam iz konteksta sta ti je mdf?

znaci zigotisanje drveta nikako nije moguce samo sa diodnim laserom,hvala
[ Horvat I @ 12.05.2010. 20:14 ] @
Medijapan
[ arhiTect @ 12.05.2010. 22:45 ] @
Pre svega da se zahvalim svima na odgovorima a bilo je dosta komentarisanja. Vidim iz odgovora da za secenje drveta primat drzi co2, yag je za metal a ir diode mogu da rade posao kao co2 samo bi trebale biti u odgovarajucoj snazi. E sada vecina vas mi preporucuje da to bude nesto jace snage da bi moglo da se koristi i za mdf ali ja za mdf koristim glodala i nemam neku veliku potrebu tj nikakvu potrebu za nekim ostrim uglovima na mdf-u tako da mi glodala vrse posao u tu svrhu. Znaci iskljucivo bih laserom sekao furnir a zbog montaze na masinu je po mom misljenju, i dalje, jednostavnije da se montira dioda nego co2. Naravno u koliko postoji dovoljno jaka dioda za tako nesto u koliko ne onda je najjednostavnije resenje da kupim co2 masinu i da ne komplikujem zivot i ne opterecujem se necim sto bi mi zbog neke sitnice zagorcavalo zivot i kidalo nerve. Hajde bogdane kada ti stigne ta dioda, ne bilo ti zapovedjeno ha ha salim se, i kada je testiras javi sta si uradio, naravno ako imas volju da podelis sa nama rezultate. Pa cemo videti da li se isplati sve to praviti ili kupiti lasersku masinu i resiti dilemu. Jos sam zaboravi da pitam koliki je radni vek diode jer ako je kratak a dioda velike snage skupa onda dzaba krecimo jer je u tom slucaja ta kombinacija neisplativa. A ako moze da radi priblizno kao co2 cevka onda je ok.
[ bogdan.kecman @ 13.05.2010. 12:22 ] @
I mene isto zanima sta ce biti i sta ce ta dioda moci da sece ...

generalno kada gledas po netu (ja samu tehnologiju ne znam tu ... samo imam neka prakticna iskustva) ... mozes videti da

CO2 - moze da daje konstantan izlaz dugo vremena te zato moze da se koristi (i uglavnom se koristi) za SECENJE
YAG - daje impulse velike snage (mnogo jaci od CO2 ali jako kratki impulsi) i zato ne moze da se koristi za secenje (impuls traje jako kratko) ali posto je velika snaga moze da ostavi oziljak (tackicu) na metalu tako da ga uglavnom koriste za gravuru
Nd - (ovo sto meni stize 50W) - daje impulse "ogromne" snage i uglavnom se koristi za graviranje metala

e sad .. osnovna mana CO2 je to sto je "ogroman" te mora da bude stacionaran a ti ogledalima vodis zrak .. to je za samogradnju pakao .. dodatno sto mora da se hladi na najcudnovatije nacine ...

ja se nadam da ce ovaj Nd:YV04 moci nesto da isece (bar 5mm MDF sa 1mm/sec .. kapiram da 50W 808nm moze bar toliko :D ) al i ako ne bude .. nema veze .. sta je fora - oni se isto u komercijalnim masinama navode ogledalom i to uglavnom zbog brzine (ogledala i prizme) ... ako pogledas, sa 15W Nd:YV04 laserom A4 strana alu lima se izgravira za oko 2 sekunde .. mehanicki setati laser je tu nemoguce :D tom brzinom :( ...

fora je sto ja vec imam "cartesian robot" ... tj imam par 3d printera (spominjao sam .. www.reprap.org, deo core team-a, radim na razvoju trece generacije .. blah blah) i lako mogu da zamenim glavu sa extruderom glavom sa laserom ili zabodem dremel pa ga koristim ko glodalicu :) ... tako da cu ja tu da zakacim laser da vidim sta ce da se desi ... ovu varijantu sa ogledalima necu ni da pokusavam ..

e sad, ono sto bi bilo cool je da miki_su koji ocigledno ima super prakticnog i teoretskog iskustva baci neki info / link / .. o tome kakva je tacno korelacija izmedju talasne duzine, izlazne snage u W i mogucnosti lasera da sece/gravira ... vezano za osnovnu razliku izmedju CO2 i ostalih, da ostali rade pulsno, sve i da je max duty cycle ovog 50W lasera 50% to znaci da ima izlaz u julima koji moze da se poredi sa 25W co2 laserom, a 25w co2 laser ce bez problema da isece 5mm mdf .... mene licno graviranje u celoj kombinaciji ne zanima ic :) samo rezanje
[ lumpy986 @ 14.05.2010. 10:01 ] @
Ako imas vremena skokni na Beogradski sajam tehnike, juce sam video jednu masinu sa laserom koja moze da gravira i da sece na svim materijalima, drvo, metal, staklo... Nalazi se u velikoj hali
[ arhiTect @ 14.05.2010. 13:19 ] @
Nazalost trebao sam juce da idem ali mi je iskrslo nesto drugo i nisam a danas i sutra ne mogu imam puno posla a kratke rokove i nemogu da odsustvujem iz radnje tako da ne mogu nikako da stignem da posetim sajam i strasno mi je krivo zbog toga. Pretpostavljao sam da ima dosta toga zanimljivog za videti ali ovaj put nazalst to zadovoljstvo moram da propustim. Da li si ikojim slucajem upucen u cenu te masine i cija je jel Kinez ili nesto sa zapada.
[ Horvat @ 14.05.2010. 16:05 ] @
evo kako je ovu problematiku (secenje i graviranje laserom) resio jedan lik u kucnoj radinosti za oko 1000$

clanak i site sa detaljima

ima i video,ali nema video secenja,samo graviranja

[ bogdan.kecman @ 14.05.2010. 18:56 ] @
ovo sto vidis na slici ne moze ni u ludilu u zemlji srbiji da se sklopi za 1000$ osim ako nemas pun podrum stvari iz kojih ces da povadis delove pa te delovi izadju dzaba...
[ arhiTect @ 17.05.2010. 22:44 ] @
Miki koje laserske masine ti prodajes, mislim ko ih proizvodi i kako im se krecu cene. Nije mi potreban neki prevelik format recimo radni prostor 70x100 cm. A sve u svrhu secenja furnira i eventualnog graviranja mada graviranje nije obavezno jer sam za graviranje smislio nesto drugo. I eventualno ako znas ili ima kod tebe kakve su cene Kineza a ako ih nema kod tebe gde u Srbiji mogu da se kupe.
[ miki_su @ 18.05.2010. 11:08 ] @
Mi zastupamo "Gravograph", koji je najpoznatiji svetski proizvodjac masina za graviranje, kako mehanickih CNC ("rotary", tako ih oni zovu, u stvari to su klasicne CNC masine sa mehanickim alatom, tj. glodalom), tako i laserskih. U pitanju su profesionalne masine, i u skladu sa tim je i cena. Najveci model lasera koji imamo u ponudi ima gravirnu povrsinu 610x610 mm, ne znam da li ti je to dovoljno. Ali, posto si ti hteo da modifikujes svoju masinu, pretpostavljam da ti je trenutno budzet ogranicen, pa bi mozda vise isao na opciju kineskih masina, jer je cena tog naseg najveceg modela prilicno velika za nase uslove. Kineske masine se prodaju na nekoliko mesta, znam da je prodavao neki Grk u BG, izlagao je i na sajmu grafike, i firma Everest, ne znam da li su jos uvek u igri. Najjeftinija kombinacija ti je da nadjes nekog ko dovlaci kontejnere iz Kine, to su trgovci i svejedno im je koju masinu narucis, on ti uzme njegov procenat za mesto u kontejneru, i moze da ti odradi spediciju i dobijes masinu mnooogo jeftinije nego da je kupis od neke firme koja je prodaje ovde u Srbiji.
[ guja011 @ 18.05.2010. 11:21 ] @
ostalo na mail i pp posto tema polako ide u off
[ arhiTect @ 21.05.2010. 21:53 ] @
Tema je malo utihnula haha, cekaju se bogdanove diode da stignu i da se isprobaju. Jos neko sa idejom za secenje furnira laser diodom? Ili je to i dalje slabo moguce? Hajde da jos malo pojednostavim da li moze dioda da sece onaj tanak furnir debljine 0,5-0,6 mm. Recimo samo za izradu intarzija, blind furnir od 2mm se manje i koristi mozda za neke podne aplikacije. Znaci ostali maerijali me ne interesuju jer sam stolar tako da sa plastikama i drugim materijalima ne radim a za secenje mdf-a koristim glodala i definitvno nemam potrebe da ga secem laserom. Samo bez ideja sa diodom iz rezaca ipak bih nesto malo ozbiljnije.
[ arhiTect @ 25.06.2010. 05:59 ] @
Bogdane jel stigla dioda?
[ bogdan.kecman @ 25.06.2010. 19:07 ] @
jeste, samo je vece smaranje nego sam ocekivao ...

1. treba mi vodeno hladjenje iste
2. treba mi 60-70 ampera na 2V konstantan izvor struje ...
3. treba i taj psu da se hladi ...

sve u svemu, deluje mi polako da ce ovaj test da me kosta mnogo vise nego da kupim CO2 laser od kineza
[ shadow88 @ 26.06.2010. 01:33 ] @
narode sta mislite kad bi u neku kutijicu , metalnu ili plasticnu strpao na jednu stranicu 25 belih LED snage 5W komad , unutrrasnjost kutije prespricao sa chrome efect sprejom da sve bud kao ogledalo da nema rasipanja svetla i na toj kutijici ostavio samo malu rupicu kroz koju bi svetlo izlazilo i neko socivo da fokusiram zrak , da li bi ovako nesto moglo da radi kao laser ? ili jos bolje da se te diode zaliju u tecni dvokomponentni klirit pa da se to preprska chrome efect sprejom ... mislim da bi ovako dobio mnogo jaku spravicu , ili na primer da se umesto belih LED uzmu plave ili crvene ili neke IC velike snage... samo treba odabrati pravu talasnu duzinu svetla koje emituje dioda.

sta mislite o ovome ? vredi li pokusati i sta ocekivati od ovakvog "projekta" ?
[ Aleksandar Đokić @ 26.06.2010. 02:33 ] @
laser nema veze sa le diodama, kod njega se svetlost dobija hemijskim putem, prelaskom elektrona sa jednog na drugi energetski nivo
[ veselinovic @ 26.06.2010. 06:15 ] @
Citat:
guslac: laser nema veze sa le diodama, kod njega se svetlost dobija hemijskim putem, prelaskom elektrona sa jednog na drugi energetski nivo

Ne bih da popujem, ali zbog ozbiljnosti foruma, svaka svjetlost se dobija prelaskom elektrona na drugi nivo pri cemu se oslobadja foton.
Kod lasera su ti fiotoni nekako u fazi.
Slikovito, svaki dan 4 milijarde ljudi hoda po nasoj planeti, ali hodaju tako da us im koraci nasumicni. To je obicna svjetlost.
Ako bi svi istovremeno zakoracili lijevom nogom kazu da bi izbacili zemlju sa putanje. To bi bio laser.
Kao rezonansa.
[ shadow88 @ 26.06.2010. 11:37 ] @
a ako bih umesto Ledica ubacio gomilu slabijih laserskih dioda ? npr da povadim iz starih cd citaca jedno 100 diodica pa da uradim isto sto sam hteo sa ledicama ? jel bih tako postigao nesto ?
[ bogdan.kecman @ 26.06.2010. 14:04 ] @
bi, ovi veci moduli su bas takvi, ovaj moj od 40W ima 19 dioda unutra ...

fora je samo da moras da ih sve napravis da fokusiraju u istu tacku i da sve okrenes tako da im je izlaz u istoj ravni (laserski zrak je polarizovan) sto pravi stvar jos kompleksnijom ...
[ stil @ 26.06.2010. 14:13 ] @
Malo podesećanje :

Laser od (engl. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) ili u prevodu „pojačanje svetlosti pomoću stimulisane emisije zračenja“ je izvor svetlosnog zračenja koji emituje koherentan snop fotona, kao izvor stabilan je po frekvenciji, talasnoj dužini i snazi. Za razliku od svetlosti koju emituju uobičajeni izvori, kao što su sijalice, laserska svetlost je uglavnom monohromatska, tj. samo jedne talasne dužine (boje) i usmerena je u uskom snopu. Snop je koherentan, što znači da su elektromagnetni talasi međusobno u istoj fazi i šire se u istom smeru.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Laser

[ Horvat @ 27.06.2010. 17:52 ] @
Citat:
bogdan.kecman: (laserski zrak je polarizovan)

moze kratko pojasnjenje, kako mislis polarizovan?
[ bogdan.kecman @ 27.06.2010. 18:45 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Polarization_%28waves%29

svi talasi su u istoj ravni + mislim da su kod lasera cak i svi u stoj fazi
[ shadow88 @ 28.06.2010. 19:44 ] @
znaci imacu sa cim da se igram :) ali ako to proradi ima da bude star wars :)) inace mi treba da lovim komarce po sobi , da ne bih skakutao sa peckalicom i na kraju ih promasio :)

jel zna neko koji je najjaci modul ( zeleni laser ) u slobodnij prodaji ? mislim na one spakovane kao ovi pijacarski pokazivaci (crveni na baterije ) Meni bi bilo dosta i 400 mW u ovu svrhu, nije bas da hocu da busim plafon :)
[ bogdan.kecman @ 28.06.2010. 20:00 ] @
700mW je najjace sto sam ja video u drsci bez dodatnog hladjenja na baterije ... overi http://www.wickedlasers.com/
sto se onih malih pijacnih tice .. 20W je najjaci koji sam ja video u tom pakovanju a i to je "nazivno" 20mW
[ shadow88 @ 28.06.2010. 21:41 ] @
ovi su bas "povoljni" :) za 500mW traze 4000+ dolara a za 130mW 400+ dolara , mislim sto je mnogo, mnogo je :)

mislim da cu mirno sacekati da uvedu pay-pal pa cu sa e-bay-a da pazarim nesto pametno ... ili cu se igrati slabim laserskim diodama, mozda i bude nesto od toga...

hvala na odgovorima i na trudu .
[ bogdan.kecman @ 28.06.2010. 23:28 ] @
oni su "povoljni" zato sto imaju "gotovo resenje" - na e-bay mozes da nadjes za 100-300$ 500-700mW diodu ali ona
1. zraci siroki zrak koji mozes da fokusiras u jednu tacku, ne u uzak beam - za to ti treba dodatna optika
2. zahtevaju hladjenje (greju se gore nego cpu, ja ovaj od 700mW ladim sa kulerom za amd sve sa fan-om)

e sada, to spakovati u "stapic" - optiku, elektroniku, ladjenje .. i da radi .. kosta neke pare
[ shadow88 @ 29.06.2010. 10:03 ] @
kosta pare ali sigurno ne kosta jos 4000 dolara :) slazem se da imaju gotovo resenje ali sto je mnogo, mnogo je .

odoh na buvljak da nakupujem brdo pokvarenih citaca za 10 din/kom :D
[ paga @ 01.07.2010. 09:41 ] @
Da se i ja ukljucim ...

Kad se izvade diode iz rezaca dvd ili cd , kako se te laserske diode napajaju ?
Kojim naponom i kako se povezuju?
[ ljubisa88 @ 01.07.2010. 12:19 ] @
Imam i ja neki DVD burner pa cu da ga otvorim i skinem diodu koje snage je ta dioda i sta se sa njom moze...
[ bogdan.kecman @ 01.07.2010. 17:42 ] @
http://www.instructables.com/id/Laser-Flashlight-Hack!!/
http://video.clipta.com//DIY_H...Circuit__v01d0bc124754fa7e9075
http://www.repairfaq.org/sam/lasersam.htm

dioda u burneru je 100-300mW zavisi od uredjaja do uredjaja, mozes da busis balone, zapalis sibicu na metar .. otprilike to je to (da, mozes da se oslepis)
[ ljubisa88 @ 01.07.2010. 18:54 ] @
Citat:
bogdan.kecman: (da, mozes da se oslepis)

E to i ja znam hahahaaha :D
[ ljubisa88 @ 01.07.2010. 19:28 ] @
Kad radimo sa laserima jel postoje neki djozluci da zastitimo oci moze da se svasta desi i laser se okrene prema nama i onda zlo....
[ bogdan.kecman @ 01.07.2010. 20:29 ] @
postoje djozle, ja kupio na ebaju za tridisetak-cetrdesetak dolara po komada, uzeo sam za 3 razlicite frekvencije .. nisam nasao neke koje pokrivaju "Sve" :D ... (tj nasao sam neke koje reklamiraju da pokrivaju sve ali u stvari i nije bas tako kada pogledas sta pise na njima)
[ Mladi Canke @ 23.08.2010. 21:25 ] @
Vidim laser budziti na CNC graverku ne ide. Mislio sam i ja da to nije komplikovano... ali sada definitivno odustajem.
E sada za koji laser da se opredelim. Meni treba da graviram i da secem drvo debljine do 5 mm. Da bude malja radna povrsina, da ne bude preterano skupa,
a opet da ovu debljinu kvalitetno sece. Ima li takav....sta mi predlazete?

[Ovu poruku je menjao Mladi Canke dana 24.08.2010. u 17:36 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 24.08.2010. 16:10 ] @
CO2

kinezi savrseno rade posao

imas ih sa radnom povrsinom velicine A4
[ Mladi Canke @ 24.08.2010. 16:33 ] @
A opet drugi kazu da kineski ne valjaju. Pretpostavljam da vise Kineskih firmi rade CNC lasere. E sada imaju li neke od njih predstavnistvo kod nas u Srbiji?
[ bogdan.kecman @ 24.08.2010. 17:22 ] @
ja imam dosta drugara po svetu koji imaju kineske co2 lasere i nijedan se ne zali ... hoce cevke da im traju krace nego kod nekih "renomiranih" proizvodjaca ali i dalje kineski izadje vise nego 3 puta jeftinije sve i kada kupis nove cevke .. (tj kineska cevka traje 30% krace od "nemacke" cevke a kosta 70% manje pa ti izracunaj :)) ... pogledaj ove pecatoresce po beogradu, ja sam zadnjih godinu dana radio 4 pecata u 4 razlicite firme, svi su imali kineske lasere i sva 4 su bila razlicita i svi su bili presrecni. u kliritu u zemunu imaju kineza sa radnom povrsinom "odokativno" 4x2 metra koji sece 5cm akril (mislim da bese 80W ili cak nesto jace) i prezadovoljni su sa njim ... tako da, ja sam cuo samo dobra iskustva

ono, naravno, kao i svaki kinez - nemaju bas sve moguce zastite (video sam kineza koji uopste nema prekidac na poklopcu, ladno mozes da otvoris poklopac dok radi (i potencijalno se oslepis) i slicno, ali ako nisi moron i pazis dok radis sa masinom - za te pare ...
[ Mladi Canke @ 25.08.2010. 07:38 ] @
Ima li kod nas neko da prodaje Kineske lasere nove naravno?
[ Ivan 89 @ 22.03.2011. 22:40 ] @
Dal bi moglo da se napakuje vise malih lasera iz dvd rezaca 5,10,30 nebitno samo da budu upereni u jedno socivo i da prave tacku.
[ shadow88 @ 22.03.2011. 23:39 ] @
to se ne radi socivom vec prizmom , a posle tek neka optika, ali to dok nabavis ili da ti neko napravi izaci ce te kao tri gotova DIY lasera triputa vece snage a opet nece ni blizu da radi posao...
[ Ivan 89 @ 23.03.2011. 20:59 ] @
Evo jedan zanimljiv video slucajno sam nasao
http://hackedgadgets.com/2010/04/13/diy-laser-cutter/
[ Ivan 89 @ 23.03.2011. 21:01 ] @
Moze li neko malo bolje da obnjasni kako radi co2 laser a kako DIY laser.
[ Sepa011 @ 23.03.2011. 21:22 ] @
DIY laser radi tako sto kupis CO2 cevku i DIY sve ostalo oko nje.

Inace DIY = Do It Yourself (Uradi Sam)
[ Ivan 89 @ 24.03.2011. 20:11 ] @
dal ima kod nas da se kupi ta cevka i ostali material za izradu
[ Ivan 89 @ 24.03.2011. 20:14 ] @
dal ima kod nas da se kupi ta cev za izradu
[ shadow88 @ 24.03.2011. 23:56 ] @
jedno pitanje, da li sa CO2 cevke izlazi vec fokusiran snop kao kod lasera ili treba neka optika ? drugo, ako bi se napravio ceo uredjaj u kucistu koje je hermeticki zatvoreno i moze da se vakumira , da li bi onda mogao postici precizno secenje bez nagorevanja materijala ako bi se secenje odvijalo u vakumu ? mislim da izbacim izduvavanje gasom, a hladjenje cevke bi ostalo....

trece, moze li se snop prelamati ogledalima ili moraju biti prizme ? gde to nabaviti i kakva optika ide na samom kraju ?
[ Sepa011 @ 25.03.2011. 06:04 ] @
1. Iz cevke vec izlazi snop odredjene sirine, a u zavisnosti od snage.
2. Snop se skrece ogledalima a ne prizmama.
3. Na 'radnom kraju' se nalazi optika za fokusiranje.
4. Vakuum ti ne bih preporucio, mnogo su velike sile koje deluju na kuciste. Bolje je duvkanje + ventilator za odsisavanje
[ Ivan 89 @ 25.03.2011. 18:50 ] @
Sta je sve potrebno od optike, sociva ili kako se vec zove nebitno od pocetnog laserskog zraka iz diode ili co2 lasera do zraka za secenje ili gravuru.
Ja sam na jednom rucnom laseru video da se nalazi staklo zaobljeno sa jedne i sa druge strane kao na lupu, dal ide jos sta, kako to ide redosled rada
[ shadow88 @ 25.03.2011. 22:26 ] @
pa nisam ni mislio da cevka bude u vakumu, ona bi bila spolja a snop bi prolazio kroz neko staklo samo da vidim jos kakvo, samo me zanima da li bi na ovaj nacin postigao secenje bez nagorevanja i precizno secenje i graviranje ?