|
[ Pedja_N @ 09.05.2010. 18:05 ] @
| Izvor:http://www.seebiz.eu/sr/techno...ije-laptop-racunare,76271.html
Citat: NEW YORK - Najpouzdaniji laptopovi na tržištu su oni koji dolaze iz kompanija Asus, Toshiba i Sony. Za njima slede oni iz kompanija Apple i Dell, navodi se u istraživanju kompanije Square Trade koje je bazirano na trogodišnjoj projekciji broja neispravnosti.
Procenat nesipravnosti za laptopove kompanija Asus, Toshiba, Sony, Apple i Dell su 15.6, 15.7, 16.8, 17.4 i 18.3%, respektivno.
Isti izveštaj navodi da su laptopovi sa najvećim procentom neispravnosti oni koji dolaze iz kompanija HP (25.6%), Gateway (23.5%), Acer (23.3%) kao i Lenovo (21.5%). U prve tri godine posedovanja 31% vlasnika laptopova je prijavio neispravnost Square Trade-u.
Ovo istrazivanje me je bas zacudilo.Ipak po malo mi je neshvatljivo da Asus bude ispred Lenovo-a i HP-a. |
[ ventura @ 09.05.2010. 20:23 ] @
Verovatno jer HP i Lenovo imaju mnogo veći procenat korisnika koji stvarno eksploatišu svoj laptop, dok Acer, Toshiba i sl. imaju uglavnom kupce koji ni ne koriste taj računar nešto preterano, odnosno stoji im na stolu u kući i ne mrda odatle...
U firmi inače imamo dva komada Lenovo T43p koji za neki mesec pune 5 godina, i Thinkpad T40 koji je napunio 7 godina, dok je za Acere/FujitsuSiemens/Toshibu u firmi rekord 6-8 meseci, i imam 3-4 komada neispravnih u magacinu...
[ xtraya @ 09.05.2010. 22:05 ] @
Lenovo jeste ruzan, nije ni malo fancy, poneki je i pretezak ali RADI ...
[ combuster @ 09.05.2010. 22:22 ] @
Jbg, najjaci build quality, tastature perfektne mada su poceli od skoro malko da fuserisu na pojedinim modelima... Al' ono sto sam ja vidjao i na cemu sam radio - brrrrrrr...
[ xtraya @ 09.05.2010. 22:33 ] @
hihi, acer :) kakva skrdelj prica ... a plastika se sjajiiiii QQ ...
[ flighter_022 @ 10.05.2010. 09:38 ] @
pazi 'vako...
Imao sam Toshima M60 (od 2005 do pred kraj 2007), kada je polako poceo da otkazuje ekran (deo po deo je prestajao da radi, vertikalne zone). Radi i danas kao zamena za desktop za eksternim monitorom kod direktora u kancelariji (moja donacija firmi, haha).
Sada i supruga i ja imamo HP (ona 15" model ne secam se tacno koji, a ja 17" dv9701ea, prosirena memorija, dodat drugi hard disk i zamenjen prvi vecim). Suprugin laptop radi vec trecu godinu bez problema, dok je na mom stradao primarni hard disk (verovatno od pregrevanja, mojom krivicom) i zamenjen je novim. Osim toga, ni najmanjih problema neke druge vrste nisam imao.
Zatim, kad sam dosao ovde u firmu, koristio sam jedan matori Dell, 15", sa valjda 256 MB memorije i diskom od jedva 30 GB (2002. godina), koji je tada vec bio mator i premator, ali je radio jos minimum 5 godina. Mislim, mada nisam siguran, da ga na stolu drzi jedan mladi kolega. Ta sprava je neunistiva.
Licno, vise mi se svidja HP dizajn nego Toshiba, ali i ne kupujem racunar radi dizajna vec onog unutra ;)
[ ventura @ 10.05.2010. 10:24 ] @
Laptopove najviše ubija prenošenje i cimanje vamo tamo... Zbog toga ti jeftini laptopovi crkavaju jako brzo, jer uopšte nisu napravljeni da podnesu tu količinu cimanja, jer su im kućišta od plastike, bez ikakvih ojačanja, i generalno loše napravljeni...
[ mmix @ 10.05.2010. 10:28 ] @
Mislim da su individualne price ovde malo vazne. Ne radi se ovde o tome da je 80% HPa crklo a 20% Acera, razlike su veoma sitne u procentima. I meni je npr HP crko a skrndelj toshiba i dalje fercera, ali to ne znaci nista, isto tako je moglo da bude i obrnuto.
Zaboravljate da su laptopoovi koje kupuje obicna raja u budzetskoj klasi sve made in china consumer electronic krsine koje se verovatno i sklapaju na istim linijama, ako ne to onda se bar komponente prave na istim linijama. Brendovi su overrated, sve je to sad manje vise isto njesra a koje se vise prodaje zavisi od marketinga. Ako hoces kvalitet mozes ga naci u skoro svakom brendu ali su to uvek limited verzije do kojih se teze dolazi i kostaju $$$i za njih sasvim sigurno em vaze drugi procenti em korisnici istih ne zovu square trade da prijave kvar
[ Brodoplovac @ 10.05.2010. 12:59 ] @
Najveći ODM (Original Design Manufacturer) proizvođači laptopa su:
Clevo, Compal, Asus, MSI, Quanta, Wistron (Acer), Mitac, Arima i Inventec.
Quanta proizvodi oko 30% svih laptopova u svetu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|