[ milutinovicsm @ 11.05.2010. 00:01 ] @
Treba mi neka pomoc oko ovog zadatka,mucio sam se i mucio,i jos uvek ne znam kako da dodjem do nekog resenja.
Glasi ovako:Dat je kvadrat ABCD,pri cemu je E srediste CD.Neka je tacka M u unutrasnjosti kvadrata,tako da je ugao MAB jednak uglu MBC jednak uglu EMB.Odrediti ugao MAB.
Ako neko nadje vremena,neka pokusa da resi ovo,ja uopste ne uspevam.Unapred hvala!!
[ Farenhajt @ 11.05.2010. 02:26 ] @
Pogledati priloženi dijagram.

[att_img]

Stranicu kvadrata obeležićemo sa . Tačke i su presečne tačke prave s pravama odnosno .

Nadalje imamo - uglovi i su pravi, uglovi i su unakrsni, a . Stoga je

Potom je jednakokrak, jer je , pa je i . Međutim

Stoga dobijamo jednačinu . Rešavanjem, i uzimanjem rešenja koje je manje od , dobijamo .

Iz toga sledi . Prema tome, u pravouglom trouglu katete se odnose kao , što znači da je , te je konačno

[Ovu poruku je menjao Farenhajt dana 11.05.2010. u 07:41 GMT+1]
[ igorpet @ 11.05.2010. 07:43 ] @
Citat:
milutinovicsm: ...
Ako neko nadje vremena,neka pokusa da resi ovo,ja uopste ne uspevam.Unapred hvala!!

Ili upotrebi "grubu" silu
Imas nepoznatih 9 uglova, formiras 9 jednacina sa isto toliko nepoznatih i resis stvar. Sistem se resava relativno jednostavno.
Upotrebi: zbir uglova u trouglu 180 a u cetvorouglu 360 stepeni (dobijes 1 trougao i 2 cetvorougla), zbir uglova nad pravom 180 stepeni ... i resis
[ Farenhajt @ 11.05.2010. 07:54 ] @
Citat:
igorpet: Ili upotrebi "grubu" silu
Imas nepoznatih 9 uglova, formiras 9 jednacina sa isto toliko nepoznatih i resis stvar. Sistem se resava relativno jednostavno.
Upotrebi: zbir uglova u trouglu 180 a u cetvorouglu 360 stepeni (dobijes 1 trougao i 2 cetvorougla), zbir uglova nad pravom 180 stepeni ... i resis

Iliti "Uticaj poluprovodničkog stila razmišljanja na savremene matematičare"...

[ milutinovicsm @ 11.05.2010. 09:04 ] @
Hvala puno!!
[ igorpet @ 11.05.2010. 10:55 ] @
Citat:
Farenhajt: Iliti "Uticaj poluprovodničkog stila razmišljanja na savremene matematičare"...

Algoritamsko, algoritamsko :)