[ josip77 @ 11.05.2010. 22:56 ] @
bok
htio bih izraditi mjerač protoka benzina za brod,ima gotovih proizvoda,nisu jeftini a nisu ni dostupni baš,zanima me vaši prijedlozi,najveći je problem kakav senzor protoka pronaći ili napraviti,moram zadovoljiti max protok 60L/h,ima li tko kakvo iskustvo s ovim?
pozdrav
[ robert63 @ 12.05.2010. 02:58 ] @
To bas neces moci tako lako da napravis na "cosku" stola sa turpijom.
Rotametar ne bi trebao da je skup,tacan je i nemas potrebe da ga bazdaris.

60L/h je rel. mali protok pa tako Tebi treba ovako nesto:
[ veselinovic @ 12.05.2010. 17:40 ] @
Nebitno koji je mjerac trebaju dva, jer se visak goriva vraca u rezervoar u cilju hladjenja pumpe.
[ josip77 @ 12.05.2010. 19:20 ] @
bok
u ovoj izvedbi(broda) netreba jer nema povrata goriva,samo dovod,sve proguta,postoji gotov uređaj od northstara,cca 250 eura,ni ovi senzori nisu extra povoljni,dali bi mogao iskoristit senzor za potlak,tj dok gorivo struji trebao bi se javljati podtlak na "t" priključku ,zar ne? druga mi ideja pada ,rješenje poput mini turbine,dok struji gorivo javlja se vrtnja,rpm=protok,ali zabrtviti osovinu ,benzin mediji...mislim da bi curilo na sve strane...
pozdrav
[ robert63 @ 12.05.2010. 22:31 ] @
Zaboravi na :

-Turbinsko ( Properelce uronjeno u benzin) merenje Protoka !

To je bilo u proslom Veku i pokazalo se kao jako Netacno.

Rotametar je PRAVA Naprava za Tebe,

-Pasivan deo,
-Bez zica
-Bez Struje,
-Ne Gresi,
-Vide se mehuri ( ako ih ima)
-Ne trazi odrzavanje,
-A radi "Neumorno" !

Pa sad,razmisli,

Na Tebi je da odlucis,

POZ

[ shadow88 @ 13.05.2010. 12:54 ] @
pozz svima, morao sam da se ukljucim u temu sa jednim pitanjem. Kako se meri kolicina istocenog goriva na benzinskim pumpama ? pretpostavljam da ima merac protoka pa racuna kolicinu goriva po vremenu istakanja ?
[ Horvat I @ 13.05.2010. 17:55 ] @
Mernom turbinom.
Nekadasnji terminali su je imali postavljenu na vidnom mestu da kupac vidi da nema vazduha, cak je stojalo i upozorenje da se u mernom kolu ne sme pojaviti mehur.
[ robert63 @ 14.05.2010. 01:52 ] @
Ovaj post preskocis i citas sledeci.

( Moderatori,MOLIM--da se obrise)

Nesto sam zeznuo sa Copy-Paste,

eb*ga ziva dusa,

valjda ima razumevanja,,i pozeljnog brisanja prvog sefa "postrojenja" koji se budi sutra,

a do tada ____Pozdrav sjajnoj Ekipi !

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 14.05.2010. u 03:07 GMT+1]
[ robert63 @ 14.05.2010. 01:55 ] @
@Horvat I

-To "Propelerce" koje Ti vidis kad punis rezervoar to nije "propelerce" od meraca protoka
vec je Marketiski Trick za korisnika usluge.

Merac protoka je negde "nize smesten u samoj masini" ( nije vidljiv)--za "jusera"

On jeste tacan u nekim granicama "kradje" goriva i veoma je pogodan za kreni-stani manipulaciju
krajnjim iznosom "pokazane vrednosti" utocene zapremine goriva.

Ali aj' da se ne bavimo tome na Forumu Elektronike,---ako moze,

Veoma škatljiva tema, a nema koristi od rasprave,--veruj mi,

Kako kaze u Filmu "Varljivo Leto" :

-I to je Sistem !

A u sistemu smo,ti Tato,,ti Bato i Ja !!!

Lektira je cudo !

poz