[ DzOnI93 @ 15.05.2010. 16:29 ] @
e ovako.. interesuje me carinjenje robe(DJ mixera) iz amerike(chicaga).Znaci, drug koji je trenutno tamo treba da mi ga donese, ali je problem to sto ne znam kolika je carina.Cijena mixera iznosi 300$(oko 230 eura), a donosi samo jedan proizvod.
Cuo sam da se carina ne naplacuje ako se unosi samo jedan proizvod i ako posjedujes drzavljanstvo zemlje u koju ulazis..konkretno rijec je o Crnoj Gori.

Hvala unaprijed..
[ Sava @ 11.06.2010. 17:03 ] @
Pa sada su naši carinici jedan izuzetak pretvorili u pravilo što je naravno potpuno protivno Zakonu o carinskoj tarifi, ali šta da se radi sila Boga ne moli! Po tom izuzetku ne primenjuje se tarifa već jedinstvena stopa od 10% na svu robu do 3.000 euro za fizička lica, a opravdanje je navodno ubrzavanje protoka robe! Naravno, na carinsku osnovicu (vrednost robe plus transportni troškovi do mesta carinjenja) pored carine naplaćuje se i porez tako da sve ukupno izađe cca 30-35 % fakturne vrednosti.

Ovo oko državljanstva nisam razumeo jer ako je on crnogorski državljanin robu ne carini u Srbiji već u Crnoj Gori. Ako želi da ostavi tebi u Beogradu to može po carinskim zakonima Srbije. Velika je šansa u putničkom saobraćaju da prođe bez carine, ali to je stvar dobre volje carinika.
[ Kovacevic Vladimir @ 11.06.2010. 18:21 ] @
Koliko shvatam, Tebi to treba da stigne u CG, ali svejedno...mislim da je Sava u pravu i da se puno ne razlikuje ni osnovica carine/poreza.

Citat:
Sava:  Velika je šansa u putničkom saobraćaju da prođe bez carine, ali to je stvar dobre volje carinika.


Slažem se i sa ovom pretpostavkom, međutim, nije to veliki iznos novca, pa je ipak, radi sigurnosti i eventualne kontrole - imati neki vlasnički list
Pogotovo, ako se bilo kada negde izađe na javnu scenu...

Pozdrav
[ DzOnI93 @ 14.06.2010. 15:45 ] @
ok, ok :) hvala na pomoci :)