Google Street View snooped WiFi for personal data
Network payloads collected 'by mistake'
Google has said that its world-roving Street View cars have been collecting information sent over open WiFi networks, contradicting previous assurances by the company.
This means that Google may have collected emails and other private information if they traveled over WiFi networks while one of the cars was in range. Previously, the company said no payload data was ever intercepted.
In a blog post published on Friday afternoon, the company said that it collected the data by "mistake" and that the data has not been used in any Google products. Street View cars have now been grounded, according to the post, and the company has promised to delete the data. But before doing so, it will be asking regulators in "the relevant countries" how this should be done.
PA OVO JE SKANDAL!!!
Dakle, vozila koja navodno sluze za skupljanje "Street View" fotografija su ujedno komotno snifovala WiFi mreze i prikupljala privatne informacije (sifre, e-mailove, ....) - Kaze Google "slucajno, mame nam"... ono, kao da snifovanje WiFi mreza ima BLAGE VEZE sa fotografisanjem terena!!! Sta oni zamisljaju da smo majmuni????
Za ovo treba da sleduje KAZNA jer je ovo nista drugo nego neovlasceno prisluskivanje. I to kazna adekvatna velicini te kompanije.
I posle se ljudi cude zasto Nemci nece da puste ove pijavice sa njihovim spijunskim vozilima.
Svako ko je do sada mahao rukom na vrlo zabrinjavajucu istinu o Google korporaciji bi sada zaista trebao da preispita svoj stav.
[ maksvel @ 15.05.2010. 23:35 ] @
Hm, čudo da su priznali... Verovatno su ih provalili, pa sad oni kao da se brže-bolje pospu pepelom i prvi objave.
U kakvoj su korelaciji snimanje za Street View i Wi-Fi i kako je moglo doći do greške (ono - teoretski)??
Sad će da se u gmailu pojavi u Advanced Search: Search everybodies mail
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2010. 23:40 ] @
U kakvoj su korelaciji?
Ne postoji ni jedno jedino tehnicko opravdanje zasto bi ti kamioni spijunirali tudje wifi konekcije.
Ja se iskreno nadam da ce ovo zavrsiti na sudu. Ovo je definitivno mnogo mnogo vece od nekakvih buzz TOS-ova - ovo je cist kriminal.
Google izgleda nema nameru da stane na spijanju korisnika SVOJIH servisa - sada su krenuli da spijaju sve zivo.
Pa ono...
[ Zekica @ 15.05.2010. 23:41 ] @
Citat:
maksvel: U kakvoj su korelaciji snimanje za Street View i Wi-Fi i kako je moglo doći do greške (ono - teoretski)??
Jedino sto mi pada na pamet je pravljenje baze wifi hotspotova za geolocation.
[ combuster @ 15.05.2010. 23:42 ] @
Pa ti koristi google dns, chrome, chrome os, android, gmail, joj oni nisu normalni ali stvarno nisu normalni...
@Zekica
Pa dobro, za to ne moraju da snifuju pakete u monitoring mode-u, dovoljno je da odrede odakle dolazi signal hotspot-a (kol'ko se ja razumem a nije bas nesto :D)
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2010. 23:53 ] @
Pise da su snimali NETWORK PAYLOAD. To je eufemizam za SPIJUNIRANJE TUDJIH KONEKCIJA.
To nije potrebno za geo-lokaciju wifi hotspotova - daleko od toga. Jedini razlog zasto je Google-u potreban tudj network payload je da iz toga izvuku korisne informacije za sebe.
Ocigledno ih je neko provalio - pa se sada posipaju pepelom.
Kao sto se svaki put pospu pepelom kada neko izvali novu "slucajnu" gresku.
[ braker @ 15.05.2010. 23:56 ] @
Bahatost dzinova - tooooliko puta videno u razlicitim pojavnim oblicima.
Samo, uz snagu kapitala, poziciju na trzistu, i situaciju da Average Joe internet poistovecuje sa google - tom, ne vidim kako tome stati u kraj.
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2010. 23:58 ] @
Btw, provalili su ih Nemci.
Zabrinjavajuca stvar je ZASTO je Google uopste imao softver za snimanje WiFi payload-a????
Sta ce to njima uopste?
Ocigledno to nema BLAGE VEZE sa StreetView-om a ni sa lociranjem WiFi hotspotova...
Mislim da ce Google morati da odgovori na neka vrlo nezgodna pitanja.
Summer 1937. What could be more fitting in the cool afternoon of an English country lane than a group of cycling tourists steadily pedalling their way from one historic site to another, stopping to camp overnight in fields along the way.
The only problem was, that summer, some of those groups of teenage boys were Hitler Youth.
In an era without satellite photography, when detailed ordnance survey maps could be hard to come by and when tension in Europe was rising, MI5 were worried that this innocent cyclo-tourism was a cover for spying.
....
Danas:
Napredovali smo, nema sta. Samo sto je ovo danas upadljivo do bola.
[ Daniel Fat @ 16.05.2010. 04:25 ] @
Dimce sto se palis...
Citat:
"In 2006, an engineer working on an experimental WiFi project wrote a piece of code that sampled all categories of publicly broadcast WiFi data.
"A year later, when our mobile team started a project to collect basic WiFi network data like SSID information and MAC addresses using Google’s Street View cars, they included that code in their software — although the project leaders did not want, and had no intention of using, payload data."
Upotrebi Hanlonovu oštricu: šta je verovatnije da je neko pogrešio ili da je Google ogromna zla firma? Ne kažem da su dobri, samo nisu zli. Koliko sam ja razumeo oni su koristili WiFi geolocation ili nešto tako kako bi GoogleMaps mogle da rade i na telefonima bez GPS-a. Uostalom zar nisu to javne mreže koje broadcastuju svoje MAC adrese?
Takođe nivo paranoje u ovom threadu su dostigli neverovatne nivoe. Google kombi = Hitler's youth? Wth?! Šta je sledeće. Eric Schmidt = Staljin? Apple ubija svoje developere (ups, ima već ta tema :) )?
[ dany12 @ 16.05.2010. 08:15 ] @
Pa mislite da M$ i druge velike kompanije ne spijuniraju korisnike,to je sve u sklopu korporacijske spijunaze koja je prisutna u svim vecim kompanijama,bilo da se one bave softverom ili nekom drugom granom industrije.
[ mmix @ 16.05.2010. 09:01 ] @
Mislim da obe strane u ovom sporu zestoko preteruju. Skupljanje ovakvih informacija daleko od toga da je "do no evil" ali isto tako nije ni krivicno zabranjeno, sasvim sigurno ne vise od slusanja javnih radia. Ovo nisu restricted frekvencije i svako ko drzi otvoren wifi javno publikuje svoje pakete, a koliko sam ja razumeo ovu celu pricu Google nije hakovao tudje wifi mreze niti ometao rad istih. Ocekivati privatnost u javnom etru bez enc je naivnost.
[ Suns @ 16.05.2010. 11:55 ] @
Google poseduje trenutno većinu stvari na internetu na kome se skuplja gooomila korisnika (osim FB-a ali i to će oni uskoro kupiti jer alavosti nikad kraja).
Google poseduje: Chrome OS, Chrome browser, Gmail, Gmaps, Okurt, YouTube + milion dodatnih aplikacija u kojima isto tako ukucavate vaše privatne podatke i slične stvari koje striktno želite da ostanu između Googla i vas.
I zar zaista mislite da Google pored milijarde i milijarde mejlova treba neki smešni podaci od nekoliko hiljada otvorenih WiFi konekcija!? Ja isto mislim da je u pitanju ovde bila greška ili nekakav propust za Payload.
[ maksvel @ 16.05.2010. 12:40 ] @
Ma da je neko drugi (ko nije pustio pipke svuda) uradio slično - ni po jada. Google je pod lupom upravo zbog svoje popularnosti, ali i više "izleta" vezanih za privatnost.
Zato su trebali i da obrate pažnju - ne mora da bude zakonskog "tretmana", ali PR nije baš pozitivan.
[ darkonsm @ 16.05.2010. 12:40 ] @
Verujem da "obican" korisnik nema razloga da se brine.
Sem sto ce mozda zavrsiti u opstoj statistici(Za sta ga u sustini bas briga) nista drugo mu se nece desiti ali poslovna spijunaza i korist od "statistike" nisu mala stvar za google
[ Horvat @ 16.05.2010. 14:15 ] @
da,kao sto ni "obicnog gradjanina" ne treba da brinu kamere koje znaju svaki tvoj pokret,tako nekako? ;)
"ako imas nesto da skrivas ti si veliki krimos"
ni meni nije jasno kakve ebene veze ima fotkanje ulica sa wifi-jem
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2010. 14:18 ] @
@Daniel Fat,
Ma da... beta kod od pre N godina, ostao u repositorijumu pa oni slucajno aktivirali taj feature... HAHAHAH reko' bi covek mala garazna firma pa se desava - dobro, ovo opravedanje je bar MALO realnije od prvog :-) Nisu uopste primetili da osim slika imaju gomilu binarnog payloada sa tudjim komunikacijama? Uh... :)
Cudo jedno kak nekako uvek slucajno Google omane bas u njihovu korist prikupljanja vise informacija - k'o onaj bug u njihovom browseru sto je slao podatke cak i kada se to iskljuci.
Mukice.
Ovo je samo "sneak preview" sta nas ceka u buducnosti od "do no evil" firme... A vi verujte u objasnjenja PR droida napisana na brzinu kada je pukla bruka.
[ Zoran Milovanovic @ 16.05.2010. 15:39 ] @
Da li je Gugl sam izasao sa izjavom da su snimili po koji ragovor? Ili pod pritiskom?
@horvat
Fotkanje ulica i belezenje wifi ap-ova, iz drugih razloga (kordinate, mac adresa, ssid i mozda jos po nesto ;-). Mozda tebi nema smisla, ali sigurno nece 87x da prodju kroz istu ulicu da bi sakupili sve podatke koji im trebaju, ako je dovoljno jednom.
[ Ognjen_Kop @ 16.05.2010. 15:42 ] @
Nije mi ovo pretjerano jak argument za mracnu stranu Google-a... mene vise brine cloud :-)
[ Majstor_Pućko @ 16.05.2010. 15:44 ] @
Ne branim Google, ali cela ova priča mi deluje kao da je neki Tajkun koji ima 20 farmi pilića, išao po komšiluku i krišom krao jaja iz kokošinjca ko najobičnija jajara...
Nekako "ne pije vodu"
[ GogaNS @ 16.05.2010. 15:48 ] @
Iskreno shta google moze da zloupotrebi da bi meni naneo neku shtetu? Pre ce to moci da urade preko gmaila nego ovako, dokle god to ide u korist poboljsanja njihovih servisa od kojih cu ja imati koristi eto im nek rade shta hoce...
[ maksvel @ 16.05.2010. 15:54 ] @
Citat:
Da li je Gugl sam izasao sa izjavom da su snimili po koji ragovor? Ili pod pritiskom?
Sam, posle pritiska
Citat:
Nine days ago the data protection authority (DPA) in Hamburg, Germany asked to audit the WiFi data that our Street View cars collect for use in location-based products like Google Maps for mobile, which enables people to find local restaurants or get directions. His request prompted us to re-examine everything we have been collecting, and during our review we discovered that a statement made in a blog post on April 27 was incorrect.
In that blog post, and in a technical note sent to data protection authorities the same day, we said that while Google did collect publicly broadcast SSID information (the WiFi network name) and MAC addresses (the unique number given to a device like a WiFi router) using Street View cars, we did not collect payload data (information sent over the network). But it’s now clear that we have been mistakenly collecting samples of payload data from open (i.e. non-password-protected) WiFi networks, even though we never used that data in any Google products.
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2010. 15:55 ] @
A sto bi tebi Google morao da ucini neku stetu pa da to bude neprihvaljivo?
Pa i kamere na svakom cosku ti ne cine "nikakvu stetu" pa opet nije bas pozeljno da kao drustvo tezimo 1984-toj godini.
@Majstor_Pucko: da je cela prica bezazlena kako ti pricas, ne bi se Google posipao pepelom i obecavao da ce unistiti podatke.
Uhvaceni su u necemu sto nisu ovlasceni da rade i odmah su krenuli u cover-up. To sto ce nekome da bude bolji rezultat za trazenje obliznje hamburgedzinice ne treba da bude blanko dozvola ovoj korporaciji da spijunira tudje komunikacije.
[ Horvat @ 16.05.2010. 16:01 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: Da li je Gugl sam izasao sa izjavom da su snimili po koji ragovor? Ili pod pritiskom?
@horvat
Fotkanje ulica i belezenje wifi ap-ova, iz drugih razloga (kordinate, mac adresa, ssid i mozda jos po nesto ;-). Mozda tebi nema smisla, ali sigurno nece 87x da prodju kroz istu ulicu da bi sakupili sve podatke koji im trebaju, ako je dovoljno jednom.
pa pitanje je "za sta im trebaju" te informacije ;)
ono,da se nadje :D
[ Majstor_Pućko @ 16.05.2010. 16:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
@Majstor_Pucko: da je cela prica bezazlena kako ti pricas, ne bi se Google posipao pepelom i obecavao da ce unistiti podatke.
Daleko je od bezazlene, i mogu da poverujem da su špijunirali, ali mi nije jasan idiotski potez, jer što da špijuniraju na taj "čobanski način" kada ionako 90% relevantnog saobraćaja(pretraga, mail itd.) ide preko njih?
Nasi kucni AP-ovi su u bazi, greske nema. Na google mapsu se jasno vidi. Znaci neko je prosao kroz ulicu u kojoj zivim, uhvatio signal, zabelezio kordinate i toliko (sva tri ssid-a, mac adrese) tesko da je mogo da se ovajdi jer su 2 zakljucane, a treca je open, ali koriste samo gosti.
Ne branim ih, cak sta vise ovo je ok. Ali ne razumem zasto su snimali i payload data? Ne verujem da se odatle moze nesto korisno izvuci, pogotovo, zato sto to nije danima snimano, vec na par sec. Ne verujem da su toliko glupi da toliko rizikuju za nesto mnogo, mnogo malo. Definitivno postoje bolji nacini.
Samo su navukli bedu na sebe i onako ih cekaju na najmanju sitnicu.
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2010. 16:13 ] @
To zasto su oni snimali payload je potpuno nebitno pitanje. U pitanju je data-mining monstrum od firme, sigurno imaju svoje razloge :-)
Poenta price je da JESU, i da su ih nemacke institucije uhvatile u tome.
A onda ide nemusta pricica o geo-lokaciji i alfa-beta softveru od pre N godina koji je slucajno ukljucen. Za geo-lokaciju nije uopste potrebno snimati network payload, vec je dovoljno samo kupiti SSID-ove, tip konekcije (open/wep/wpa) i tagovati sa GPS lokacijom. Dakle, tu pricu mogu da okace macku o rep.
Tacno jeste da ljudi sa otvorenim WiFi konekcijama imaju odgovornost - ali to uopste ne oslobadja ovu korporaciju od obaveza u pogledu data-protection direktiva. CAK ni obicni korisnici ne mogu koristiti "nisam znao" argument u postovanju propisa - a kamo li neka korporacija.
Google has admitted that for the past three years it has wrongly collected information people have sent over unencrypted wi-fi networks.
The issue came to light after German authorities asked to audit the data the company's Street View cars gathered as they took photos viewed on Google maps.
Tri godine skupljali... i niko da primeti da imaju gomilu cudnih podataka po diskovima?
I to provalili TEK kada su ih nemacke vlasti priupitale za audit? I tek sad skontali da je to nelegalno?
Ahaaam :) I ja sam crvenkapa...
[ Zoran Milovanovic @ 16.05.2010. 16:21 ] @
A sta ako je to neko iz kompanije, neki zaposleni, odlucio da se malo "ogrebe" nekih uglavnom nekorisnih podataka? Da takvo naredjenje nije doslo sa vrha?
Ok, ne kazem da tada nije odgovorna kompanija, nego se previse puca na to, cim nesto iskrsne, a mora da iskrsne jer se radi na novim stvarima, koje do sada nisu testirane, uvode se neka nova pravila itd, odmah se povezuje google = evil .
Slozio bih se sa onima koji misle da je ipak ovo prenapumpano.
edit: Zar nije malo smesno da priznaju to tek tako? Mogli su da se naprave tose i kazu nemamo ;-) znas ono, shift+ delete :)
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2010. 16:24 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic
A sta ako je to neko iz kompanije, neki zaposleni, odlucio da se malo "ogrebe" nekih uglavnom nekorisnih podataka? Da takvo naredjenje nije doslo sa vrha?
Nista, hajde da im oprostimo krsenje zakona onda i tri godine spijanja... Nije kriv CEO, pa nije kriva ni firma.
Da li si ti ozbiljan?
I ta prica o nekim ambicioznim programerima... pa nema samo "ambiciozni programer' pristup skupljenim podacima. A ako firma pusta "ambiciozne programere" da rade sta god hoce UTOLIKO GORE - mada CISTO SUMNJAM da jedna javna korporacija na berzi nema interne kontrole i da se legalni tim nista ne pita.
Taj programer ima svog sefa, i postoji lanac odgovornosti. Ultimativno, firma odgovara za akcije njenih zaposlenih.
Ako NIJE tako u Guglu nego svako radi sta mu padne na pamet, e onda je jos vise zastrasujuce i zabrinjavajuce.
Citat:
Slozio bih se sa ostalima da je ipak ovo prenapumpano.
Ma da, 3 godine skupljati privatnu komunikaciju je sitnica. A i ne znam koji su to "ostali" posto vest polako eksplodira i stigla je do glavnih medija.
Nema sta ovde da se prenaduva - postoje zakoni koji regulisu ove stvari, bar u civilizovanim zemljama. Ako ih neka firma krsi, treba biti kaznjena.
Citat:
edit: Zar nije malo smesno da priznaju to tek tako? Mogli su da se naprave tose i kazu nemamo ;-) znas ono, shift+ delete :)
Aha, genijalan plan - pa ako Nemci imaju dokaze (kao sto ih vrlo verovatno imaju), na sve to onda dodati i pokusaj unistavanja dokaza - vrrrrlo pametno :-)) Pretpostavljam da je OVO bio KONACNI momenat kada se legal department ukljucio u celu pricu da spasi stvar :)
[ Majstor_Pućko @ 16.05.2010. 16:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ma da, 3 godine skupljati privatnu komunikaciju je sitnica. A i ne znam koji su to "ostali" posto vest polako eksplodira i stigla je do glavnih medija.
Nije stigla do Glavnog Oni i dalje izigravaju toše....
[ maksvel @ 16.05.2010. 18:21 ] @
Guglova "politika" u poslednje vreme se sve više svodi na staru dobru APP (ako prođe-prođe). Ono - "samo vežbamo za film" i te stvari.
[ Blue82 @ 16.05.2010. 18:58 ] @
Hajde da stavimo na stranu da li je to sto je google uradio opravdano ili ne. Da li stvarno ima jos neko ko misli da se mnogo ozbiljnije stvari pracenja i prisluskivanja na milion nacina ne dogadjaju svakodnevno u svetu?
Ovo je era informacija, naviknite se na to. Jos gore stvari se desavaju i sigurno ce se desavati i to se jednostavno ne moze zaustaviti. Samo je pitanje sta cemo od svega toga mi obicni smrtnici znati a sta ne.
[ combuster @ 16.05.2010. 19:34 ] @
I to je sad kao ok jel' ? :D
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2010. 20:06 ] @
Citat:
Blue82
Hajde da stavimo na stranu da li je to sto je google uradio opravdano ili ne. Da li stvarno ima jos neko ko misli da se mnogo ozbiljnije stvari pracenja i prisluskivanja na milion nacina ne dogadjaju svakodnevno u svetu?
Ovo je era informacija, naviknite se na to. Jos gore stvari se desavaju i sigurno ce se desavati i to se jednostavno ne moze zaustaviti. Samo je pitanje sta cemo od svega toga mi obicni smrtnici znati a sta ne.
To sto ti pricas nema apsolutno nikakve veze sa cinjenicom da je Google debelo zagazio u krsenje propisa.
I za to MORAJU biti adekvatno kaznjeni.
Kada nekog drugog uhvate - i taj neko drugi mora biti kaznjen.
Ko se provuce, sta da se radi - fakat da ima dosta onih sa takvim namerama ne menja ni za mikrometar cinjenicu da zakoni postoje i da postoje kazne za nepostovanje istih.
Citat:
Ovo je era informacija, naviknite se na to.
Jos i dalje "ovo" nije postala era bezakonja. I mislim da ce Google morati da se navikne na to.
Bilo je i ranije firmi koje su mislile da su jace od zakona (Standard Oil, Microsoft, Intel) - pa znamo da se to zavrsi ili sa razbijanjem firmi ili sa desetocifrenim kaznama zbog krsenja zakona.
Samo je pitanje godine kada ce i Google doci na red za isplatu. Kako stvari stoje, oni se bas muski trude da to bude sto pre.
[ Horvat @ 16.05.2010. 20:12 ] @
@zoran,k.urva ne zna di sam ja ;)
"Oops! An error occurred while trying to determine your position."
pitao je da li hocu da mu pomognem,naravno da nisam prihvatio
--
a koji je cilj da ti locira ap?
"Firefox can tell websites where you’re located so you can find info that’s more relevant and more useful. "
e pazi, ff ce da deli informaciju o mojoj lokaciji na bilo ciji zahtev, how yes no ;) (trenutno stoji "ff ce da te pita da li da podeli",ali s obzirom kako se slicni igraci ponasaju,ne verujem im,pogotovo sto i google ima "udela" u ff-u)
ili jos bolje, podelis podatke o svojoj lokaciji,ali "site nije dostupan za tvoju lokaciju" :P
i google kaki kao i fb
sreca,samo sam korisnik jednog od dva pomenuta
edit:WTF?!?!?!?!
nisam ni znao za ovo
Citat:
Firefox 3.5 Beta 4 and higher starts to support W3C's Geolocation APIs[2] developed by Google.com based on Gears Geolocation API[3]. It offers your privacy information such as IP address of your PC or Wi/fi to Google server for recognizing your position under only your agreement.
srecom postoji lek
Citat:
Firefox user can change default setting for Geolocation service from Google to another 3rd party that supports W3C Geolocation APIs. You type "about:config" in address bar and change "geo.wifi.uri" from "https://www.google.com/loc/json" to another. Now there is no services to do.
k.rve -_-
[ Blue82 @ 16.05.2010. 20:30 ] @
Pa nije to ok, ali ako znam da mi neko nekad verovatno prisliskuje telefon ili makar vodi racuna gde si se sve kretao putem mobilnog, ako znam da google belezi svaku moju pretragu, svaki moj upit, ako vodi racuna koja su moja interesovanja, ako neko vodi evidenciju koji auto imas, kolika su ti primanja(porez i registracija) i jos mnogo toga, e tako me.... da li mi na sve to rade i ovako nesto. Nije to lepo al ako nema sanse da se promeni, ne pada mi na pamet da se opterecujem takvim stvarima. Toga ce biti sve vise kako tehnika napreduje, i poprilicno sam siguran da ce se u jednom trenutku putem cipova znati tacna lokacija bilo koje osobe, kad s*re, kad prca i zasto radi bas to sto radi. A nama ostaje da kukamo po forumima i da vodimo raspravu kako to nije fer. Pa ni zivot nije fer, jbg, nije fer kad lav pojede slatku antilopu a nije fer ni kad lav crkava od gladi jer ne moze da je uhvati. Mnogo stosta nije fer i nikada ni nece biti fer.
[ Horvat @ 16.05.2010. 20:35 ] @
Citat:
A nama ostaje da kukamo po forumima i da vodimo raspravu kako to nije fer.
ili da se pobunis,ne prihvatis te uslove... pa vrlo verovatno i predjes u "ilegalu" (slucajevi sa registrovvanjem prepaid mob. brojeva mi sad padaju na pamet ;))
znas kako - mogu da probaju, a moje je je da im taj njhov pokusaj sto vise otezam
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2010. 20:49 ] @
@Blue82,
Uvek imas izbor - da cutis i da gutas sta god neko pokusa da progura - ili da se suprotstavis tome.
Nemci su pre par meseci oborili zakon koji je nalagao skladistenje podataka od strane ISP-ova i telekomunikacionih kompanija. 25 hiljada pisama je stiglo na adresu vrhovnog suda sa primedbama.
DVADESET PET HILJADA. Najveci broj u istoriji nemackog pravosudja.
A mogli su i ti ljudi da kazu, "boze moj, sta nas sve ceka... ovo je neminovno", "pa sta se sve radi, ovo je OK", ili "meni licno ne smeta, ja nemam sta da krijem".
NIJE neminovno - samo zavisi od toga da li ce biti dovoljno pametnih ljudi da se tome suprotstave.
Kako se digla buka oko Google Buzz-a pa su morali da podviju rep.
I te kako moze. Samo ne treba postati defetista i prihvatiti da svako sa $$$$-om moze da bude iznad zakona.
[ Daniel Fat @ 16.05.2010. 21:06 ] @
Koliko sam ja razumeo, snimanje sadržaja javnih mreža nije protiv-zakonito u Americi. Da li su to oni znali ili ne, zakoni u Evropi su drugaciji i ako je tako neka plate odštetu. Špekulacije o tome šta radi sa svim tim podacima su mi malo absurdne. Koje koristi imaju od par sekundi informacija (osim ako ne grešim i google prolazi kroz ulicu svakih pet minuta)? Ionako, imaju više podataka o tebi preko njihovog search engina i gmail-a. Ne vidim neki realni profit u svemu ovome. Google je velika kompanija, ja ih ne branim, ali ne mislim da su ih ovde uhvatili na delu.
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2010. 21:14 ] @
Mene uopste i ne zanima sta su oni radili sa tim podacima.
To je krajnje irelevantna stvar.
Jedino sto je relevantno je da su ih oni prikupljali.
Citat:
Google je velika kompanija, ja ih ne branim, ali ne mislim da su ih ovde uhvatili na delu.
Uhvatili su ih u neovlascenom prikupljanju podataka.
To je ocigledno bilo toliko "sitno" da je odmah stiglo pravdanje i obecanje da ce da ih uklone, umesto ignorisanja.
Pametnom dovoljno.
[ Zoran Milovanovic @ 16.05.2010. 23:51 ] @
Upravo tako, Gugl ima vise informacija o tebi kroz njegove servise, nego sto moze da dobije i za godinu dana slusanja nezasticenih mreza. (sto se i onako nije dogodilo)
Ok, prekrsili su zakon i treba da odgovaraju/snose posledice. (Da ne ulazimo da li je taj zakon ok ili ne. Jednostavno krivi su.)
Ali sva ostala panika je previse. Tamo definitvno rade pametniji ljudi, da su zeleli zaista tako nesto, verovatno bi to i bilo uradjeno i niko ne bi saznao. (mozda i jeste, dok mi pricamo o ovome, ko zna sta oni rade) Kao sto Ivan kaze, nije to kompanija iz garaze, pa da dozvoli sebi da se oklizne na takvu glupost. Da se nisu malo previse opustili, pa pomislili da su iznad zakona? Ne verujem, dobro znaju da su pod mikroskopom zbog "ugrozavanja privatnosti" i sl. stvari. Definitivno bi to bilo uradjeno mnogo ozbiljnije. Odnosno mozda i jeste, a dali nam kosku da glodjemo ;-)
[ 3way @ 16.05.2010. 23:53 ] @
Kako je prekrsen zakon ako slusas WiFi?
[ zoksula @ 17.05.2010. 00:31 ] @
Da google skupla bas puno podataka - i nadam se da oni uglavnom sluze za bolji search experience i vise targeted adwords reklame ali ko zna sta jos skuplaju.
U svakom slucaju meni to nesto mnogo i ne smeta - samo ne koristim google-ove service - normalno vise ip adresa - tako da su za mene uspesni i inteligentni kao mladi majmuni.
[ sasaz2008 @ 17.05.2010. 10:15 ] @
> Kako je prekrsen zakon ako slusas WiFi?
Narušena je privatnost gradjana, a kazna koju će platiti iznosi oko 250.000 evra...
"Upad u bežične internet konekcije je kažnjiv i prema Zakonu o telekomunikacijama (član 148, stav 2). Počinilac može biti kažnjen i jednom godinom zatvora uslovno ili samo novčanom kaznom."
Samo sto ovo nije upad. Da je to upad onda je upad i slusanje ssid broadcasta.
[ andrija.panic @ 17.05.2010. 12:03 ] @
Da dodam malo ulje na vatru:
ako imas nezasticenu mrezu i treba da te snifuje, ko ti je kriv (ne mislim direktno tebi), WEP/WPA/WPA2 su davno izmisljenje tehnologije, tako da... isto kao da imas Yuga i neko ti otvori gepek ili haubu, zato sto imas los sistem zakljucavanja...pa su drugi krivi - ne, ti si sam kriv !
Mada stoji da je to malo ne-fer od njih :)
[ sasaz2008 @ 17.05.2010. 12:19 ] @
> Samo sto ovo nije upad. Da je to upad onda je upad i slusanje ssid broadcasta.
Moguće da nisu precizno preveli...
"Gugl je priznao grešku u programu. Tvrdnje da su iznajmljena vozila sa specijalnim kamerama snimala i lične podatke građana, neovlašćeno pristupajući W-LAN mrežama. Nakon priznanja, usledilo je i izvinjenje. „Radi se o zaista velikog greški, zbog koje želimo da se izvinimo“, rekao je portparol internet koncerna Gugl Kaj Oberbek."
Sigurno bi ćutali da nije krivično delo...
Ali svejedno neovlašćeno prisluškivanje i prikupljanje podataka na osnovu toga, upotreba i zloupotreba jeste krivično delo svuda u svetu.
Krivično delo u EU je i praćenje i snimanje akcija korisnika na osnovu IP-a. Slična halabuka je svojevremeno podignuta i zbog Facebook-a.
ako imas nezasticenu mrezu i treba da te snifuje, ko ti je kriv (ne mislim direktno tebi), WEP/WPA/WPA2 su davno izmisljenje tehnologije, tako da... isto kao da imas Yuga i neko ti otvori gepek ili haubu, zato sto imas los sistem zakljucavanja...pa su drugi krivi - ne, ti si sam kriv !
Mada stoji da je to malo ne-fer od njih :)
Kako uopste mozes tako nesto da mislis? Sutra ako ti obiju porsea, takodje si sam kriv. Ako ti upadnu u stan, takodje si sam kriv, ako te upucuaju na ulici, takodje si sam kriv, sto ne nosis prsluk.. I tako dalje..
Potpuno pogresno razmisljanje, ali potpuno.
[ andrija.panic @ 17.05.2010. 13:24 ] @
U pravu si, trebao bih da se korigujem:
ako ostavis otkljucanog YUGA, porsche-a ili neko trece vozilo, sa kljucevima u bravi, onda si sam kriv, jer nisi adekvatno zastitio vozilo
A, ako te bas neko upuca, tu je kriva drzava sto nema cuvare reda i zakona prisutne na ulicama, a za svoju Wi-Fi mrezu si nadlezan ti, a ne drzava
POzz
[ Horvat @ 17.05.2010. 14:26 ] @
a sta je "adekvatna" zastita po tebi?
da stavis lava da ti cuva kola dok nisi tamo?
[ Zoran Milovanovic @ 17.05.2010. 14:41 ] @
OK, sada je bolje.
Razumem tvoju poentu. Ali rekao sam gore da ne trebamo da ulazimo u to da li je taj zakon ok ili ne. Jednostavno takav je, kakav je.
Zamisli scenu, prolazis gradom, nosis diktafon u dzepu, na trgu neki miting, ukljucen diktafon (slucajno) snimis deo razgovora. Kasnije te pretresu, preslusaju i zakljuce da po zakonu nisi smeo da imas snimljen miting. Placas kaznu.
Nema nikakvog smisla optuzivati nekog ko je snimio deo nekog razgovora nekoga ko taj razgovor NIJE ZELEO da zastiti. Ali u Nemackoj ocigledno ima. ;-)
Ovo je tačno, ali "zakon" je zapravo mrtvo slovo na papiru, koji će da protumači neko koga je država ovlastila za to. Zato postoje sudije, tužioci, advokati. Pa procena objektivnih okolnosti, namere, motiva i slično.
U konkretnom slučaju, mi ovde zaista ne znamo da li je Google imao motiv, i nameru da svesno, zarad neke dobiti učini delo prisluškivanja. Možemo samo da nagađamo.
[ Daniel Fat @ 17.05.2010. 15:01 ] @
@Ivan: Jeste, uhvatili su ih u krivičnom delu ali to ne znaci da su automatski nemoralni, kao što su neke poruke sugerisale. Zakon nije isto što i moral. Ako pređeš crveno svetlo, niko te neće nazivati Hitlerovim offspringom i sl.
U svakom slučaju barem su se odgovorno poneli, priznali krivicu i predali podatke nadležnim vlastima da ih se reše na odgovarajući način.
[ sasaz2008 @ 17.05.2010. 15:16 ] @
> U konkretnom slučaju, mi ovde zaista ne znamo da li je Google imao motiv, i
> nameru da svesno, zarad neke dobiti učini delo prisluškivanja. Možemo samo da
> nagađamo.
To da li si znao da po nekom zakonu činiš krivično delo ili ne, odnosno namerno si ili u krajnjem nehatu učinio krivično delo (bio svestan toga ili ne) te uopšte ne opravdava. Može jedino da utiče na visinu kazne.
U zakonu takodje piše da niko ne sme da ti udje u stan/kuću bez tvoje eksplicitne dozvole, bez obzira da li si ti zaključao i obezbedio stan/kuću ili ne...
Dakle, na potencijalnom učiniocu je da se upozna sa propisima zemlje u kojoj namerava da radi to što planira.
[ Java Beograd @ 17.05.2010. 15:20 ] @
Citat:
sasaz2008: U zakonu takodje piše da niko ne sme da ti udje u stan/kuću bez tvoje eksplicitne dozvole, bez obzira da li si ti zaključao i obezbedio stan/kuću ili ne. Dakle, na potencijalnom učiniocu je da se upozna sa propisima zemlje u kojoj namerava da radi to što planira.
I šta, komšinica koja je 100 puta do sada bila kod tebe u gostima (na kafi), 101. put uđe bez kucanja, i ti je prijaviš (baš taj 101. put joj nisi dao eksplicitnu dozvolu), i ona robija 10 godina ?
Alo ? Jel prekršila zakon ? Ko je ovde lud ? 'Oće li je neki sudija poslati na robiju ? Pa neće naravno, nego će tvoju tužbu da odbaci kao neosnovanu.
[ Majstor_Pućko @ 17.05.2010. 15:22 ] @
Citat:
Java Beograd: I šta, komšinica koja je 100 puta do sada bila kod tebe u gostima (na kafi), 101. put uđe bez kucanja, i ti je prijaviš (baš taj 101. put joj nisi dao eksplicitnu dozvolu), i ona robija 10 godina ?
Nije bitno da li daš dozvolu komšinici-bitno je da ne vidi komšija
[ Java Beograd @ 17.05.2010. 15:25 ] @
Citat:
Majstor_Pućko: Nije bitno da li daš dozvolu komšinici-bitno je da ne vidi komšija
Mene jako zabavljaju ove teme, kad čitam kako Mali Perica zamišlja zakone, sudstvo, sudsku praksu, pravo i pravdu.
[ sasaz2008 @ 17.05.2010. 15:28 ] @
Ovde je akcenat na ignorisanju i nepoštovanju zakonskih propisa, a to Google kao gigant mora striktno da poštuje. Znao to ili ne, učinio je teško krivično delo.
A i komšinica ako ima malo respekta i kulture bez obzira da li zna za zakon ili ne, ne bi ulazila u stan neopozvana i još gore dok si u gaćama... ;)
[ Java Beograd @ 17.05.2010. 15:30 ] @
Citat:
sasaz2008: Ovde je akcenat na ignorisanju i nepoštovanju zakonskih propisa, ...
I šta misliš, da li bi neki sudija osudio komšinicu iz mog primera ? Definitivno je ignorisala propise i kršila zakon, zar ne ?
[ sasaz2008 @ 17.05.2010. 16:22 ] @
Teško pitanje... :) Da uvedemo još i to da su dva svedoka potvrdila da nije ušla, a bezbedonosna kamera da jeste i da ima, odnosno nema usmenu dozvolu da može da udje u stan kada hoće, itd, itd...? ;)
Šalu na stranu... Što se Googla tiče, postoje materijalni dokazi da je krivično delo (odnosno više njih) učinjeno i priznanje. Dalji postupak bi se sveo samo na odmeravanje visine kazne.
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2010. 18:50 ] @
@Java Beograd,
Google je i te kako znao da je ono sto rade nelegalno zato sto su uklonili hard diskove prilikom inspekcije nemackih vlasti.
To stavlja tacku na pricu o tome kako su oni tose i eliminise potrebu za glupim poredjenjima sa komsinicama i kafama. Zbog toga su brze-bolje angazovali PR masineriju za damage control.
But in Germany, Google’s collection of the data — which the company said could include the Web sites viewed by individuals or the content of their e-mail — is a violation of privacy law, said Ilse Aigner, the German minister for food, agriculture and consumer protection. In a statement Saturday, her ministry demanded a full accounting.
“Based on the information we have before us, it appears that Google has illegally tapped into private networks in violation of German law,” Ms. Aigner said. “This is alarming and further evidence that privacy law is a foreign concept to Google.”
Johannes Caspar, the data protection supervisor for Hamburg, who is leading the German government’s dealings with Google on the issue, said the company’s revelation of illegal data collection would be taken up by a panel of European national data protection chiefs that advises the European Commission.
“This is a data scandal of a much larger magnitude,” Mr. Caspar said. “We are talking here about the large-scale collection of private data on individuals.”
He declined to speculate what action European officials might take.
Mr. Caspar said he had inspected one of Google’s Street View recording vehicles at the company’s invitation this month and had noticed that the recording device’s hard drive had been removed. When he asked to view the drive, he said he was told he couldn’t read the information anyway because it was encoded. He said he pressed Google to disclose what type of information was being collected, which prompted the company to examine the storage unit.
Prema tome - dabome.
Pretpostavljam da su hard diskove uklonili zato sto su bas tada morali da idu na servisiranje ;-)
U lazi su kratke noge, kaze izreka.
Hvala bogu, pa je cela stvar eskalirala na EU nivo, i da ce vrlo verovatno ovo proci sa sankcijama. Ocigledno jos nisu svi postali leminzi koji gutaju sve sto im Google korporativna masinerija baci.
So how did this happen? Quite simply, it was a mistake. In 2006 an engineer working on an experimental WiFi project wrote a piece of code that sampled all categories of publicly broadcast WiFi data. A year later, when our mobile team started a project to collect basic WiFi network data like SSID information and MAC addresses using Google’s Street View cars, they included that code in their software—although the project leaders did not want, and had no intention of using, payload data.
As soon as we became aware of this problem, we grounded our Street View cars and segregated the data on our network, which we then disconnected to make it inaccessible. We want to delete this data as soon as possible, and are currently reaching out to regulators in the relevant countries about how to quickly dispose of it.
Shit happens,
ali na kraju krajeva, to je kao da izadjes na terasu i pocnes da se deres a posle kukas kako te slusali.
Ovo samo dokazuje kolko su opasne nezasticene mreze...
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2010. 20:06 ] @
To sto pricaju jednostavno nije tacno.
Pre cu verovati nemackom supervizoru za zastitu podataka nego nekom korporativnom blogu koga pisu PR droidi placeni od strane firme koja vec ima reputaciju pucanja one stvari za privatnost informacija - a nemacki supervizor kaze da je Google uklonio hard diskove za vreme inspekcije. Sto pokazuje da su i te kako znali da su prekrsili zakon.
A cela ta prica prikupljanja je trajala 3 godine. 3 godine skupljati network payload bez da neko to primeti, ono gomilanje cudnog "djubreta"??... pa koja naivcina moze da poveruje u tu pricu?
Ako ti kupujes izgovore sa kompanijskih blogova - samo napred.
Cudo jedno kako "shit happens" iskljucivo na stetu gradjana a u korist Google data mining masinerije uvek.
Citat:
ali na kraju krajeva, to je kao da izadjes na terasu i pocnes da se deres a posle kukas kako te slusali.
To je samo delimicno tacno. A ovde se uopste ne radi o tome, vec o krsenju zakona od strane ove korporacije. To sto je neko ostavio neosiguranu WiFi mrezu ih uopste ne oslobadja od obaveze postovanja zakona.
Ako je neko ostavio otkljucan auto, to tebi ne daje za pravo da udjes u njega i provozas se malo.
Citat:
Ovo samo dokazuje kolko su opasne nezasticene mreze.
Glavna stvar koju ovo pokazuje je koliko su opasne neobuzdane kompanije.
[ Paunic91 @ 17.05.2010. 20:34 ] @
Sreca u nesreci je ta sto nema Srbije na Street View-u....
[ CONFIQ @ 17.05.2010. 22:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ako je neko ostavio otkljucan auto, to tebi ne daje za pravo da udjes u njega i provozas se malo.
Zasto svi primeri pocinju sa automobilima? :)
I nije ti na mestu primer zato sto u ovom primeru niko nije vozio tudji auto. Radi se o frenkvencijama koje su po zakonima dozvoljene da koristis...
Mene licno vise plasi google earth/streetview nego cuvanja random uncrypted data. Na kraju krajeva, svi mi dajemo nasem ISP-u sve podatke pa nikom nista...
Zamisli da tvoja zena se sunca na terasi bez brusa i posle par godina je vidis na google streetview-u...
Naljutis se i zamolis zenu da od sada pa nadalje ide na krov i posle par godina vidis njenu sliku na google earth-u :)))
To je meni veci problem nego par randum nekriptovanih bajtova....
Ironija u ovom sto je google street/earth dozvoljen po zakonu, random uncrypted bits nije!
[ zoksula @ 18.05.2010. 00:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Nemci su pre par meseci oborili zakon koji je nalagao skladistenje podataka od strane ISP-ova i telekomunikacionih kompanija. 25 hiljada pisama je stiglo na adresu vrhovnog suda sa primedbama.
DVADESET PET HILJADA. Najveci broj u istoriji nemackog pravosudja.
Ekstra - bilo je cini mi se obavezno da se 6 meseci cuvaju podaci zar ne?
Citat:
Ivan Dimkovic:
Glavna stvar koju ovo pokazuje je koliko su opasne neobuzdane kompanije.
Za obicne korisnike da - ali uz naprednije tehnike uvek se mogu zastiti licni podaci.
[ Shadowed @ 18.05.2010. 01:55 ] @
Citat:
zoksula: Za obicne korisnike da - ali uz naprednije tehnike uvek se mogu zastiti licni podaci.
Da, ali to nije nikakvo opravdanje. To je kao kada bih ja uzeo kalashnjikov, seo na terasu i povremeno ispaljivao po koji metak. Sta sad, uz shlem i pancir mogu da se zastite. Pancirnim kisobranom jos bolje.
[ zoksula @ 18.05.2010. 08:04 ] @
Ma ne opravdavam ih to je stoka. Medjutim ne verujem da ce te informacije koristiti za ista drugo osim poboljsanje adwords-a na neki nacin.
[ euripyd @ 18.05.2010. 11:34 ] @
Google Chrome logo nije nista drugo vec jedno OKO koje vas spijunira!
[ Memomax @ 18.05.2010. 13:40 ] @
hm, da li sam pogrešio što sam kupio android telefon? jel da pređem na iphone?
pitam malo u šali malo u zbilji...
[ z@re @ 18.05.2010. 14:27 ] @
Najbolje ti je da dignes gateway/hostap na nekoj masini sa 802.11 interfejsom, skaci se telefonom na tu mrezu i upali wireshark na masini.
[ boxxter @ 18.05.2010. 18:53 ] @
Sta god da kupis isto ti je. Ne moze stoka da se pomiri s tim da internet nema vlasnika. Curi im voda na usta. Verovatno je vec bilo pitanja retardinjosa, tipa " Kolko kosta taj internet? Jel mogu ja da budem vlasnik toga?" Ukljucujuci Americke predsednike, pa do partijskih rukovodilaca tajnih sluzbi i Arapskih seika. A oni koji malo bolje poznaju te internete, cine konkretne poteze da ga prisvoje, dok balave nad njim.
[ ninjaz @ 18.05.2010. 18:57 ] @
Citat:
Memomax: hm, da li sam pogrešio što sam kupio android telefon? jel da pređem na iphone?
pitam malo u šali malo u zbilji...
Ma nisi pogresio uskoro ces moci sa njim besplatno da telefoniras
[ Milos Dedijer @ 18.05.2010. 21:42 ] @
Citat:
euripyd: Google Chrome logo nije nista drugo vec jedno OKO koje vas spijunira!
A sto to mislis, sto bas chrome?
Mislim slazem se sto se googla tice, al ne vidim da je chrome i vredan pomena pored ove price sa streetom, buzzom, gmail-om, google search, youtoube search,... Kad sve to uzmes u obzir onda ti prica o RFID cipovima pod kozom dodje ko dobar dan. :)
[ Onaj @ 18.05.2010. 23:05 ] @
"Do no evil" kompanija - da, da kako da ne...
[ Horvat @ 19.05.2010. 00:27 ] @
@milos,pa zato sto je znak stilizovano oko :)
[ vlada_vlada @ 19.05.2010. 17:59 ] @
Mislim da je odlican trenutak da se osvrnemo na govor gospodina senatora Ted Stivensa:
Ne moze tamo neki Google da... zakrcuje podatke.. jer, to su privatne cevi ljudi.. i oni traze regulativu.. jer u osnovi to su Cevi.. ma...
Internet nije TRICIKL da bacate svasta na njega! Privatnost ljudi - to su Cevi!
[ boxxter @ 20.05.2010. 04:30 ] @
General de la seguridad nacional USA: "cuánto cuesta que internets?"
soldado: "General .. google es mas grande en internet :S"
General de la seguridad nacional USA: "Dile que Google que somos los dueños de ahora! y queremos que todos!"
soldado: "yayaya!"
[ moonquake @ 20.05.2010. 09:51 ] @
Nisam iznenadjen jer mislim da u zemljama poput us svaki novi izum prvo biva proveren od vojnih i obavestajnih struktura, pa ako procene da bi mogli da ga zloupotrebe onda stave veto na njegovu slobodnu primenu dok oni ne obave svoje poslove. Tako da je moj pristup internetu od pocetka bio sa svescu da je celokupna moja komunikacija potpuno otvorena i dostupna tamo nekom. S druge strane znam da nikom nisam interesantan pa me nije briga. Mozda samo kao statisticki uzorak. Ali kolicina statistickih i konkretnih informacija koja se prikuplja sa neta je nezamislivo ogromna, a informacija = MOĆ
[ vlada_vlada @ 20.05.2010. 11:27 ] @
Citat:
Nisam iznenadjen jer mislim da u zemljama poput us svaki novi izum prvo biva proveren od vojnih i obavestajnih struktura...
Pa sad, da li je Internetz IZUM ? :)
Mislim da je g. Ted Steavens bio blizhi sa svojim mastovitim konceptom Cevi.
Teoreticari zavere nekako implicitno poturaju publici da obavestajne sluzbe imaju X puta vise resursa od Google-a, X puta kvalitetniji kadar, X puta bolju organizaciju.. da imaju naucno fantasticne sposobnosti skladistenja i obrade podatka... :)
Dok, realno - Google i sam jedva izlazi na kraj sa podacima koje prikuplja. Govorimo o vrlo slozenim distribuiranim sistemima. Kompleksnost potice iz potrebe da se obradi velika (khm, VELIKA) kolicina podataka.
"Average Joe" je potpuno izgubljen u toj prici. On ce nastaviti da kvalitetno djubri net jos dugi niz godina - potpuno anoniman u moru sebi slicnih.
Druga varijanta price veverica zavere je poredjenje Googla sa slikama hitlerovske Nemacke. Nemci to posebno dobro vide.. tu je Google hijerarhijski uredjena organizacija cija je struktura odraz militaristicke svesti i potrebe za kontrolom sirokih narodnih masa. Naredjenja stizu u tajnosti 'odozgo' odakle se kuju planovi za Gebelovskom manipulacijom potrosaca. Inzenjeri su u toj prici samo vojnici koji generisu statisticke grafove ponasanja musterija ne obaziruci se na njihovu privatnost.
Jeeste.. bas ce Brin Sergej, komunisticki podojen jevrej, da stremi ovakvoj organizaciji :)
Mah..
Sve su to Cevi ljudi... zakrchene Cevi :)
[ BBS @ 21.05.2010. 03:08 ] @
Ko hoće da izrazi revolt, prava adresa je:
Privacy Matters
c/o Google Inc.
1600 Amphitheatre Parkway
Mountain View CA 94043 (USA)
[ mmix @ 21.05.2010. 07:17 ] @
Ne bih odgovoro tvrdio al ne bi se ni iznenadio da to ostansko sanduce ima direktnu "vezu" sa kantom za djubre
[ madamov @ 21.05.2010. 07:47 ] @
Boxxter, jesi li ti učio španski preko latinoameričkih serija? B) Ovo što si napisao nema blage veze sa španskim.
Privacy Matters
c/o Google Inc.
Taman posla, pa da ih pojde mrak! ;)
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2010. 11:09 ] @
Citat:
BBS
Ko hoće da izrazi revolt, prava adresa je:
Privacy Matters
c/o Google Inc.
Nope.
U razvijenim zemljama je daleko bolja adresa lokalno drzavno telo koje se bavi zastitom privatnosti.
Njih ce Google daleko pre slusati nego pojedince ;-)
[ Horvat @ 22.05.2010. 14:29 ] @
nego, je l to google ukinuo street view?
nekii dan sam skinuo g. earth i gledam okolo i uvecam dosta, i posle primetim,nema onaj coveculjak nigde
[ mmix @ 22.05.2010. 20:26 ] @
Ja se ne secam da je ikad i bio u GE. Samo je na maps.google.com
[ ninjaz @ 22.05.2010. 22:25 ] @
Ima ga i u GE. Kod mene jos uvek.
[ Horvat @ 23.05.2010. 20:07 ] @
^^ajd mi daj lokaciju neku proverenu da probam
[ euripyd @ 25.05.2010. 09:34 ] @
Citat:
Mislim slazem se sto se googla tice, al ne vidim da je chrome i vredan pomena pored ove price sa streetom, buzzom, gmail-om, google search, youtoube search
Kako da ne, pretrazi malo u vezi Chrome i privacy....
Iako je rok za predaju diska sa slučajno prikupljenim podacima koje je zabeležilo Google Street View vozilo istekao 27.maja, Google te podatke nije predao.
Iz kabineta nemačkog Komesarijata za informacije osim ovog diska, zahtevali su i druge, tehničke informacije, kao i predaju samog vozila, radi ispitivanja.
Google je te ostale zahteve ispunio, ali je disk i dalje ostao u njihovom vlasništvu, zbog, kako kažu, bojazni da će to dovesti do mogućih “pravnih izazova” prenosi BBC.
Iako se Google poziva na nemački zakon, dr Johans Kaspar iz Komesarijata kaže da se konsultovao sa generalnim tužiocem iz Hamburga koji ga je uverio da Google neće učiniti ništa nezakonito predajom diska sa podacima.
Dr Kaspar je izjavio da očekuje da Google objasni kako je uspeo da prikupi privatne informacije koje pripadaju pojedincima i biznismenima širom sveta.
U međuvremenu čelni ljudi iz Googlea pristali su na dogovor, i ovih dana nemačke vlasti trebalo bi da dobiju na uvid pomenute podatke.
“Da budemo jasni oko svega ovoga – zabrljali smo. Ali ako ste iskreni oko svojih grešaka, najbolja odbrana je da to više ne ponovite”, rekao je Erik Šmit, Google CEO.
[ Nedeljko @ 07.06.2010. 15:46 ] @
Kome se ne sviđa chrome privacy, eto mu ga SR Iron Ware.
An analysis of Google's Wi-Fi sniffing code, paid for by Google, suggests the company could find itself facing criminal charges, according to a privacy watchdog and pressure group.
Google's lawyers Perkins Coie paid computer forensics firm Stroz Friedberg to analyse the code used, presumably in order to defend itself against attacks from several privacy authorities in Europe and elsewhere.
Consultants from Stroz Friedberg analysed the source code for "gslite" - the program running while Google's Street View cars trundled along the street.
They found gslite - part of the gstumbler programme - was made up of 32 source code files and 12 extra files with config files and changelog information.
The software worked with Kismet - packet-sniffing software. gslite then parsed header information from any unsecured wireless network it passed. Kismet hopped channels five times per second in order to grab as many networks as possible.
The paper said that frames from encrypted networks were discarded by gslite. Unencrypted bodies were written straight to disc, but not parsed by the program.
Privacy International believe this represents criminal intent - data protection law does not normally allow the interception of communications in this way.
PI said: "This action by Google cannot be blamed on the alleged 'single engineer' who wrote the code. It goes to the heart of a systematic failure of management and of duty of care."
...
The "rogue engineer" theory was further undermined by Google's legal eagles' earlier moves to patent the network sniffing technology.
Oh, siroti mali Google... oni su eto slucajno skupili te pakete... Doduse, programce im je isto tako slucajno odbacivalo kriptovane pakete i fokusiralo se na nekriptovane... To je, je li, neophodno kako bi saznali ime SSID-a i geo-tagovali ga, jel da? Ahaaaa...
Ovo takodje pokazuje i zasto Google odbija da dostavi podatke Nemcima - posto su im legalni droidi gotovo sigurno sugerisali da ce ih verovatno cekati krivicne prijave.
Ali nema veze... CEO je rekao da su zabrljali i mir mir mir - niko nije kriv..
[ combuster @ 09.06.2010. 17:17 ] @
Cuo sam da su i austrijanci pokrenuli istragu (ne znam da li ste spomenuli to vec negde)...
[ Nedeljko @ 09.06.2010. 17:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: posto su im legalni droidi gotovo sigurno sugerisali da ce ih verovatno cekati krivicne prijave.
U srpskom jeziku reč "legalno" znači isključivo "po zakonu", a u ovom značenju u kome Ivan piše se upotrebljava izraz "pravni droidi".
[ mmix @ 09.06.2010. 22:45 ] @
Pa Ivane i taj tekst je BS. Nista u tom tekstu ne porice mogucnost rogue programera ili cak idiotskog programera koji je udario Stream.save(), zlu ne trebalo. Ne kazem da nije bilo criminal intenta, ali ne vidim ni kako ovo to dokazuje? Zato sto je reko forenzicar da su unenc paketi snimani? To smo vec znali pre nego sto je "taraba zadebljana"
[ Ivan Dimkovic @ 09.06.2010. 23:14 ] @
Bilo bi to lepo da jos nisu fajlovali i adekvatan patent koji se bavi procedurom.
Citat:
The "rogue engineer" theory was further undermined by Google's legal eagles' earlier moves to patent the network sniffing technology.
Da nije to bio i rougue patentni advokat u saradnji sa rogue programerom?
Zvuci malo previse organizovano za "rogue" objasnjenje.
Sve i da je neki programer stvarno namerno ukljucio ovo u StreetView vozilima bez da ikog obavesti, to opet Google ne oslobadja ni jednog jedinog mikrograma odgovornosti. Zapravo, takav scenario je JOS GORI - jer "rogue programer" u jednoj tako potencijalno neorganizovanoj firmi bez internih kontrola moze biti i u Gmail timu (ili Google Apps timu, jos gore), npr... i, sta znas, mozda jednog dana odluci da proba svoj novi algoritam za prodavanje privatnih informacija na otvorenom trzistu i automatsko prebacivanje love od toga na svoj bankovni racun na Sejselima.
Mislim...
Ipak, kako su svi dosadasnji "incidenti" kada je Google u pitanju nekako uvek bili u njihovu korist malo je naivno proguati Google pricu.
A i sve i da je progutas - odbijanje davanja tih podataka vlastima u Nemackoj je samo dodatna implikacija da postoji namera za vrsenje krivicnog dela.
Evo jednog clanka koji se bavi ovom tematikom. Sto se tice patenta za snifovanje mreze moguce je da se on odnosi na koriscenje MAC i jacine signala iz sniffovanog header-a da bi utvrdio poziciju i strukturu zgrade.
[ Ivan Dimkovic @ 19.06.2010. 23:15 ] @
Clanak objasnjava da je Google morao snifovati kolicinu paketa kako bi radio triangulaciju WiFi hotspotova.
To ih, opet, ne oslobadja odgovornosti za skladistenje privatnih podataka.
Google je morao te podatke momentalno brisati ili dizajnirati snifer tako da ne skladisti susedne pakete kako privatni podaci ne bi mogli da se rekonstruisu. Francuska istraga je pronasla sifre i e-mailove u podacima.
Da ne pricamo da je u mnogim EU zemljama Google zapravo nelegalno prisluskivao taj saobracaj.
Tako da - UOPSTE nije bitno pitanje "za sta je Google koristio podatke" kada te podatke Google uopste nije ni autorizovan da snima.
Prema tome - moraju biti kaznjeni, i to strogo - za primer drugima.
[ Daniel Fat @ 20.06.2010. 11:39 ] @
Da, zato sto je Google automatski imun na Lava flow.
Za kaznjavanje se slazem, imaju ogromno ljudstvo na raspolaganju i trebali su da uoce tu gresku (snarky comments aside) na vreme.
[ Ivan Dimkovic @ 20.06.2010. 11:50 ] @
Ne moze lava flow biti izgovor za krsenje zakona.
IT firme nisu nekim magicnim stapicem izuzete od zakona zato sto, zaboga, oni generisu jako puno koda, pa eto, ako nesto od tog koda krsi zakon, sta da se radi...
Molim te, to su izgovori u klasi malog Perice. No, nije ni Google glup - zato su na vreme pocupali HDD-ove jer znaju da sa ovakvom "odbranom" ne bi daleko stigli.
[ Daniel Fat @ 21.06.2010. 13:59 ] @
Prva stvar to je straw-man argument. Ja nisam ni rekao da bi trebale da budu izuzete od zakona zato sto greše (ako jesam nađi, to je greška), čak naprotiv, ja sam u sledećoj rečenici napisao da ih zbog ove brlje treba tužiti.
Zakon sam po sebi je kompleksna stvar koja varira od države do države; čuo sam, ali nije provereno da je npr. vađenje ovakvih informacija legalno u SAD. Google je imao kapacitet što pravni, što programerski da ga prevaziđe. Zašto to nisu uradli je sad stvar špekulacije. Sasvim je moguće da postoji racionalno objašnjenje osim klasične conspiracy theme "Google is out to get ya" (npr. niko nije pomislio da možda još nisu extractovali WiFi headere sa diskova?).
Da rekapituliram, slažem se da treba da odgovaraju, ali ne mislim da je greška izazvana lošom namerom i da skakanje na to da je ovo dokaz Googlovih loših namera ako ne ništa onda veoma preuranjen.
[ Nedeljko @ 21.06.2010. 14:25 ] @
Sve i da podatke nisu koristili nizašta, protivpravno su ih prikupili i treba da odgovaraju.