[ YuMERA @ 18.05.2010. 21:31 ] @
Kako da dobije vrednost sledeceg unosa ako je polje autoinkrement tj. kako da znam sledecu vrednost autoinkrement polja... |
[ YuMERA @ 18.05.2010. 21:31 ] @
[ bogdan.kecman @ 18.05.2010. 21:45 ] @
ne mozes da znas "sledecu vrednost" - mozes sam oda znas "sta je malopre dobijeno" sa last_insert_id()
[ Tudfa @ 19.05.2010. 09:47 ] @
@bogdan.kecman
Nesto sam izguglao, da polje Auto_Increment koje vrati SHOW TABLE STATUS daje tu "sledecu vrednost", al nisam jos probao ? @YuMERA Cisto iz radoznalosti da priupitam, a zbog cega ti treba sledeca vrednost autoincrement polja ? [ bogdan.kecman @ 19.05.2010. 09:55 ] @
tudfa, zavisi od storage engine-a, vecina ih ignorise to polje ... a sve i da je sadrzaj tog polja tacan (na primer za myisam je uvek tacan), to ti nista ne znaci posto ako ti procitas tu vrednost, i onda uradis insert, ne mora da znaci da je tvoj insert dobio taj id koji si procitao posto je mozda u medjuvremenu uleteo drugi thread sa insertom koji je pokupio taj id .. tako da je to potpuno beskorisna informacija koji mozes da pokupis is table statusa...
zato se koristi last_insert_id() koji ce da ti vrati id koji je tvoj thread zadnje dobio ... tako da si siguran da si procitao ID koji ti treba Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|