[ yuMoljac @ 19.05.2010. 22:03 ] @
Imam "druga" (žao mi što moram da stavljam u navodnike ali zaista je tako) koji me smara da mu pomognem oko ovog problema. Lik je kupio polovnu kameru iz naslova i (po njegovoj tvrdnji) kamera je dobro radila sve dok nije pokušao da je koristi za video u MSN Messenger-u. Pošto mu to nije uspelo, ostavio je kameru po strani dok mu nije opet zatrebala. Sada ima problem da kada uključi kameru na računar, Windows je ne detektuje uopšte. Ja sam mu pokušao pomoći (koliko se to može preko telefona uraditi za 45-90 minuta = SMOR), ali jednostavno više nemam ideju šta ne valja. Tražio sam po netu i našao širok raspon problema za različite tipove kamera, koji mogu biti: -loš kabl -pogrešan tip kabla (postoje varijante sa pinovima 4/4, 6/6 i 4/6) -loš port na kompu (mehanički kvar ili "spaljivanje" elektronike) -loš port na kameri (mehanički kvar ili "spaljivanje" elektronike) -prelaz instaliranog Windows-a sa SP1 na SP2 -priključenje kamere istovremeno na komp i na TV -priključenje kamere na baterije ili ispravljač -prebacivanje kamere između modova za playback/snimanje i SD/HD kvalitet snimanja -problematični/nedostajući fajlovi u "system32\Drivers" folderu ("1394bus.sys" , "arp1394.sys" , "nic1394.sys" , "ohci1394.sys" i "enum1394.sys"), mada ovo se odnosi samo na prelaz SP1->SP2, ne vidim da se SP3 spominje kao "krivac" Uslovi testiranja problema su ograničeni na nemogućnost nabavke drugih zasebnih firewire kartice/kamere/kompa, što znači da prosto nema načina da se testira hardverska strana problema (ni on, ni ja ne znamo nikoga ko ima firewire kameru ili komp/karticu). Znam to i da je onboard firewire kontroler neki Texas Instruments. Dok je konekcija normalno radila, prilikom priključenja kamere pojavio se prozor sa izborom za startovanje programa koji mogu da rade sa kamerom. Dajte ljudi recite šta kažem čoveku, "masira" me već nedelju dana i ja bi da mu kažem već nešto određeno i ratosiljam se "bede". Jedino mi još ostaje da odem do njega, provedem 3-4 sata nad kamerom i konačno proglasim "smrt pacijenta", pa nek traži rešenje od nekog drugog. Jedino što mi pada na pamet da ne valja jeste da je "spalio" neki od portova zbog uključivanja "nazivo" ili je neki od pinova savijen ili je uradio nešto što ni on ne zna (pitao sam ga jednom za "kamkorder", lik NIJE ZNAO šta je to, a kao bavi se snimanjem ...). Šta dalje ? Da li ova kamera dolazi u originalnom pakovanju uz CD ? Da li trebaju dodatni drajveri za nju ? |