|
[ wasp93 @ 20.05.2010. 11:21 ] @
| kupio sam pojacavac od 100w iz kelca,sastavio sam ga i radi odlicno al bas odlicno,samo mali problemcic se stvorio,imam zujanje pojacavaca kada je u leru i pri reprodukciji samo se tada ne primecuje zbog muzike,ima li neko ideju kako da ga otklonim??? napajanje je 24v ,a filtracija je 5500 mikro F,hvala unapred!!!  |
[ zeoN_Rider @ 20.05.2010. 11:31 ] @
Ili je vod za ulaz loš ili je transformator loš.
Probaj da menjaš redom, a nebi bilo loše da staviš nov elektrolit!
Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 20.05.2010. 11:57 ] @
He, he..
I ja sam uspeo da ga nateram da svira posle skoro godinu dana muke oko njega.!!!
I iskren da budem svidja mi se kako zvucni.!! Dal je to zbot tranzistora ili do neceg drugog ne znam..!?!
Ja sam mu umesto onog keramickog kondezatora od 1800pF stavio od 2200pF ali za 250VAC, nisam imao drugi a nije mi se narucivalo samo to.. Pa sam morao da ga zalemim ispod jer je PREVELIKI.! :D :D
Ovih dana planiram da premotam neki trafo za njega i da ga pustim u full pogon.!
Jesi siguran zeoN_Rider u onu preporuku.??
Napajanje mi je novo pa nebi da ga zeznem.!
A jel moze neko da mi pomogne oko Gainclona, ne znam sta mu je ali izgleda da nisam odradio lepo masu.?!?! Ima brujanja i na izlazu imam po 22mV bez ulaznog signala, inace bruji isto i sa kratkospojenim ulazom a i greje se... Da mozda ne oscilira.??!?!?
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 20.05.2010. 12:02 ] @
probao sam sa dva napajanja,i radi isto,da probam dal ce da zuji kada nema zica naulazu????
[ ackopk @ 20.05.2010. 12:50 ] @
@wasp93
Probaj da mu kratkospois ulaze.! Pa vidi jel ima zujanja.
Sad sam merio Zeone u uticnici gde je prikljucen pc izmedju nule i izemljenja imam neki mali napon, 6-700mV do 1v max. Citao sam da i to moze da pravi probleme.?!
Probao sam sad da stavim na masu kabla papir kako nebi dodirivao masu u uticnici i problem je isti.
Ima sustanja kad je povezan pc a kad povezem tjuner nema ni suma ni nista, ne cuje se uopste nista.!!
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 20.05.2010. 13:07 ] @
citao sam dr. borine lekcije o pustanju pojacala u rad ,isto je i sa kratkim spojem.
[ PWISTED @ 20.05.2010. 13:40 ] @
Citat: wasp93:isto je i sa kratkim spojem.
Čak i da kondenzatori nisu dovoljni, kako reče zeoN, u praznom hodu vuče malo struje pa ne bi trebalo da se dešava tako nešto...
Negde vrtloži (vraća prviše signala kroz feed back) ili ti samooscilira...
Nemam shemu tog pojačala pa ti ne mogu reći više o tome...
Probaj ovo što reče Citat: ackopk:Ja sam mu umesto onog keramickog kondezatora od 1800pF stavio od 2200pF ali za 250VAC, nisam imao drugi a nije mi se narucivalo samo to.. Pa sam morao da ga zalemim ispod jer je PREVELIKI.! :D :D
Pretpostavljam da je to onaj kondenzator koji vuče ka masi pa da je time sprečio samopobuđivanje (odnosno samooscilovanje... kako već)...
Naravno uz pitanje ackopk-u dali je time rešijo “zujanje”?
[ ackopk @ 20.05.2010. 15:06 ] @
Meni pojacalo sada radi SAVRSENO.!
Nema ni najmanjeg suma a ne brujanja.
A pre je krcao, nije zujao nego KRCAO...
Inace kondezator nisam promenio zbog navedenih problema nego zato sto mi se onaj sto dolazi uz kit bukvalno raspao dok sam ga lemio.
Pozdrav.!
@EDIT:
Da dodam samo jos ovo... I Gainclone mi bruji.. Isto ko i tebi ovaj TDA.
Postavi sliku kako si sve povezao. Mozda je do mase, ja sumnjam da mi Gainclone bruji zbog lose izvedene mase, ali nisam siguran. Inace kad prikljucim ovaj TDA na pc isto dobojam brujanja a kad ga povezem na tjuner sve je savrseno.
[ PWISTED @ 20.05.2010. 15:22 ] @
Acko, probaj da vidiš šta se dešava kada okreneš utikač, (prvo na kompu pa na pojačalu) izmeri tad, pa kaži ima li promena..
ako nema i sve je isto, probaj da izjednačiš potencijale!
Postupak:
Isključiti sve iz struje!
Zatim masu kompjutera posebnom žicom spoji sa masom pojačala!
uključiti pojačalo, zatim kompjuter u utikač i startovati...
Nadam se da će da “upali”
[ ackopk @ 20.05.2010. 16:10 ] @
Auuu..
Izgleda da i ovaj moj tda bruji... Na zvucniku koji sam mu stavljao radi probe se nista nije culo...
Sad sam ga povezao na vece kutije i bruji.... Na njima se cuje da bruji, i to onako, poprilicno...
Na ovom malom se nista nije culo..!!
Bruji i sa tjunerom i sa pc-om..!!!
---
Pokusavao sam da okrecem utikac i nista nisam dobio.
Pokusacu sad to pa javljam.
Pozdrav.!
[ ackopk @ 20.05.2010. 17:07 ] @
Evo ovako...
Kabal sa kojim sam napajao pojacalo i od kog sam uzimao masu nije uopste bio trozilni nego dvozilni, to jest nije ni imao masu.!!
Uzeo sam neki pravljeni kabal ali 3x1.5mm, uzeo sa njega masu i povezao na - kondezatora i brujanje sa TDA se smanjilo ZNATNO.!!! Ima ga jos uvek ali nije toliko izrazen.!
Sto se tice Gainclona na cvoriste mase sam doveo isto tu masu sa ovog sad utikaca i brujanje sa njega se sklonilo. Ima jos po malo ali jedva primetno, u potpuno tihoj sobi se cuje tek kad se napregne uvo ili kad stanem bas pored zvucnika.
Na izlazu i dalje imam nesto manje od 20mV ali brujanja ima manje.
Problem sa brujanjem iz PC-a jos uvek je prisutno. Sad cu da pokusam da dovedem na cvoriste masu sa kucista pa cu videti sta se desava.!
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 20.05.2010. 17:25 ] @
@ackopk izgleda da sam ti pomogao da nadjes jos neki problem,a sto se tice vas hvala vam kad uradim nesto javicu vam!!! 
[ ackopk @ 20.05.2010. 18:12 ] @
Nisam doveo masu sa kucista ali sam eksperimentisao sledeceeee...
Gainclone:
-kad je prikljucen na tjuner bruji veoma malo (skoro zanemarljivo) (pc nije upaljen)
-kad se ukljucim ulaz pojacala na PC pojavljuje se vece brujanje i neki sum na visokotoncima (pc nije upaljen)
-kad upalim PC i prikljucim ulaz poveceva se i brujanje i sum (i pojavljuju se jos neke smetnje)
TDA2030A +4 trandze
-sa masom iz uticnice kad je PC prikljucen na mrezu (pc nije upaljen) bruji kao kad se prodje pored trafostanice
-kad stavim papir na uzemljenje kabla pc-a (prekinem uzemljenje pc-a) ne cuje se nista (prikljucen na tjuner)
-kad prikljucim na pc javljaju se VELIKE smetnje (brujanja) (upaljen pc)
Masa za pojacala je koristena iz uticnice.!
Tako se ponasa...!!!
Ako imate jos neki savet recite slobodno.!
Pozdrav.!
@EDIT:
@wasp93
Hvala kolega.!
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 21.05.2010. u 16:37 GMT+1]
[ H. Simpson @ 20.05.2010. 21:28 ] @
ackopk,
Tvoj problem je zatvorena petlja koju si stvorio povezivanjem PC i pojačavača. Rešenje problema je (da ne ulazimo u objašnjenja) otkačiti uzemljenje pojačavača (ogromna većina fabričkih uređaja i nema uzemljenje). Ovo važi ako je sve ostalo OK, pravilno razvezana masa, širmovani signalni kablovi itd...
wasp93,
Tvoj problem je sasvim drugog karaktera. Moguće je da je problem takođe u povezivanju masa u pojačavaču pa se moraš malo poigrati sa tim. Takođe, zujanje može proizvesti i loš transformator, filterski kondenzator (onaj od 5500uF), ali i oboje. Postavljanje blok kondenzatora paralelno diodama u grecu može delimično rešiti problem, ali ti je sigurnije probati drugi transformator i elektrolit.
Pozdrav!
[ wasp93 @ 20.05.2010. 22:56 ] @
stavio sam drugi kond namesto onog od 1.8 nf kada je kratak spoj na ulazu necuje se nista,al kad odvezem,zuji na 50hz,stavio sam neki sa oznakom 104, imA LI neko ideju??? sta bi ovde bio problem??? pozdrav @ackopk,ne znam kako sam ti pomogao ako jesam uopste,al probaj da ga uzemis samo preko pc racunara posto on direktno je uzemljen preko uticnice,ako ne vuci kabl iz uticnice,ne prektikujem da dajem savete jer ne znam dosta,vise volim da mi neko iskusniji pomogne  DD
[ wasp93 @ 20.05.2010. 23:03 ] @
@ h.simpson
transformator je iz starog muzickog stuba,kod kojeg nije bilo zujanja,elektroliti su takodje iz njega dva komada vezana na paralelu 2200 uF + 3300 uF daje 5500 uF
sad cu probati da ispovezujem jos elektrolita paralelnno, a da dodam kondove na grec to cu tesko zato sto je grec iz jednog dela(iz racunarskog napajanja)
gore pomenuti kondenzator od 1.8 nF je zamenjen drugim vecim,da li to moze previti problem??? hvala unapred,pozdrav 
[ Pigoza @ 21.05.2010. 08:01 ] @
Kakvim kablom dovodis signal sa racunara,fabricki ili pravljen,jel oklopljen-sirmovan,koje je duzine?
Koliko ti je trafo udaljen od pojacivaca,ima li oklop trafo?
Probaj da menjanjem pozicije trafoa od pojacivaca nadjes mesto gde je najmanji brum.
Oklopi trafo limom ako nije oklopljen.
Zice unutar pojacivaca koji povezuju input-ulaze sa pojacivacem moraju biti oklopljeni kablovi.
Ako ti je pojacivac u metalnoj kutiji,mora kutija biti uzemljena i sve mase biti u jednoj tacki,o uzemljenju je Boro lepo napisao.
Selektor ulaza-preklopnik ako ga imas udalji ga sto dalje od glavnog prekidaca On/OFF i od trafoa......Probaj pa javi..Pozz!
[ ackopk @ 21.05.2010. 12:54 ] @
Citat: H. Simpson: ackopk,
Tvoj problem je zatvorena petlja koju si stvorio povezivanjem PC i pojačavača. Rešenje problema je (da ne ulazimo u objašnjenja) otkačiti uzemljenje pojačavača (ogromna većina fabričkih uređaja i nema uzemljenje). Ovo važi ako je sve ostalo OK, pravilno razvezana masa, širmovani signalni kablovi itd...
Nije moguce da otkacim uzemljenje pojacala. Stvaraju mi se brujanja i bez ulaznog signala onda. A Gainclone mi izgleda i oscilira kad nije povezano uzemljenje na GROUND STAR.!
Zeon mi rece da otkacim zuto-zelenu zicu uzemljenja u napajanju PC-a.! Al mi se ne rastura napajanje, komp mi je relativno nov.! ;)
Inace i kad otkacim uzemljenje sa pojacala brujanje se povecava kada ga prikljucim na pc.
Pozdrav.!
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 21.05.2010. u 16:29 GMT+1]
[ aleksandara 93 @ 21.05.2010. 13:10 ] @
Ako hoćeš da skineš uzemljenje bez rasturanja napajanja zalepi izolir ili neku drugu traku na priključku iz mreže tako da limovi nemaju kontakt, ja sam imao problem sa brujanjem jednog pojačala i rešio sam ga kada sam uzemljio masu ali je to bilo auto pojačalo
[ ackopk @ 21.05.2010. 15:25 ] @
Citat: aleksandara 93: Ako hoćeš da skineš uzemljenje bez rasturanja napajanja zalepi izolir ili neku drugu traku na priključku iz mreže tako da limovi nemaju kontakt, ja sam imao problem sa brujanjem jednog pojačala i rešio sam ga kada sam uzemljio masu ali je to bilo auto pojačalo
Ako si pazljivo procitao temu od pocetka video bi da sam stavljao papir na uricnicu kako nebi imao kontakt. ;) ;)
Gainclone:
Evo ovako, pokusao sam da otkacim uzemljenje sa Gainclona i kad se prikljuci na pc bruji mnogo vise nego kad ima uzemljenje sa uticnice.!
Na gainclonu se javljaju smetnje i kada se prikljuci na tjuner. Brujanje je dosta malo ali postoji.(bez povezanog GND-a tjunera)
Kad tjuner nije uzemljen na ground star pojacala javljaju se sumovi na visokotoncima, kada GND tjunera spojim zicom na ground star ostaje veoma malo brujanje isto i kada nije na nista prikljucen. (mogao bi da ga tako slusam jer mi ne smeta zaista je malo, mnogo vise se cuje ventilator na kucistu)
Na uzemljenje-masu gaiclona doveo sam kabal koji je privezan za kuciste i brujanje se smanjilo. Ima ga jos uvek i vece je nego na tjuneru.
TDA:
Kada na - kondezatora dovedem kablom masu sa kucista nestaju sve smetnje. (na - kondezatora je povezano i uzemljenje sa uticnice u isto vreme) :D :D :D
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 21.05.2010. 15:42 ] @
TDA:
Kada na - kondezatora dovedem kablom masu sa kucista nestaju sve smetnje. (na - kondezatora je povezano i uzemljenje sa uticnice u isto vreme) :D :D :D
nije mi jasno o kom kondenzatoru pricas ??? pozdrav
[ ackopk @ 21.05.2010. 16:31 ] @
Pa o kondezatoru napajanja kolega.!
Imas kondezator na napajanju koliko ja znam (i to vise njih u tvom slucaju).
Probaj i ti tako.! Mozda resis problem.!
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 21.05.2010. 16:43 ] @
aa shvatam kolega mislis na filtere,ima ih vise u mom slucaju tj 3 komada sada je filter 6500uF,javicu sta sam uradio,ali samo sam primetio da su smetnje odjednom nestale promenom pozicije stvari
@ ackopk da bi jos bolje filtrirao smetnje na ulazu dodaj 1 kond od nekih 2.2pF-1nF izmedju plusa i mase ulaza pa probaj i to pozdrav 
[ ackopk @ 21.05.2010. 17:54 ] @
Pa sto se tice TDA smetnje su nestale.
Jos da vidim za ovaj Gainclone.
Smetnje na njemu su mi prisutne samo jos na PC-u. Videcu da dodam neki kond ali ne znam dal da prelemim zice za napajanje i ulaz.?
Naravno da ima uticaj polozaj komponenti u kutiji. Pokusaj da ti kablovi budu uredno povezani i "sortirani".! Da ti npr. ulaz ne prelazi preko 220vAC ili pored trafoa, itd.!
Pokusaj ovo kao sto sam ja, trebalo bi pojacalo da se smiri. Kod mene sad zaista nema smetnji.
Inace planiram da stavim kond od 100nF da prigusim sto vise visoke jer bi trebao da sluzi samo za bass.
Pokusacu sad da stavim neki kond na ulaz u Gainclone pa da vidim jel ima poboljsanja.!
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 21.05.2010. 18:08 ] @
ja bi uradio nesto nego mi je CRKLA LEMILICA -_- o_O
sto se tice konda za bass nemoj 100nF mnogo ti je to stavi malo manji npr 70nF,posto sam eksperimentisao,znam za prelazak kabla jednog preko drugog,pazim na to,hvala kolega, pozdrav @ ackopk
[ ackopk @ 21.05.2010. 18:12 ] @
Znas sta je tu zanimljiva stvar.!>!>!>!?!?!?!??
Kad sam pre par meseci hteo da prelemim sve komponente na plocici ovog TDA crkle su mi verovao ili ne cak 3 lemilice.
Izgleda da mi se nije dalo da prosvira pre.!?!? :D ::D :D
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 21.05.2010. 18:29 ] @
[ PWISTED @ 22.05.2010. 00:01 ] @
Rekoh ja na prvoj strani još da IZJEDNAČITE POTENCIJALE!!
koristio sam prost rečnik....
gnd kompjutera na gnd pojačala!!!
to može da se uradi i dodatnim oklopljavanjem kabla košuljicom koja je povezana sa gnd (masom) kompjutera i gnd (masom) pojačala!
To se zove srimovanje!
upravo to vam je predložio Pigoza (odnosno pitao dali je kabl za dovod signala dodatno oklopljen tj srimovan)
Važna napomena!
Kada se kabl dodatno oklapa NE SPAJA se - oklop oko signalne žice već se preko izolacije navlači druga pletenica koja dodatno oklopljava kabl i nema veze ni sa čim osim sa GND (odnosno masom) oba uređaja.
E, sad ako se jave problemi probaj da “staviš papiriće” na zemljovod, kako reče da si radio, na jednom od utikača (ne bitno dali će to biti kabl za napajanje kompjutera ili pojačala -MADA je moja preporuka na kabl kompjutera ALI onda bi bilo pozeljno da budu stalno povezani jer komp ima... da ne objašnjavam...)
[ ackopk @ 22.05.2010. 11:51 ] @
Otkacio sam uzemljenje sa PC-a i na kuciste doveo kabal koji je privezan za uzemljenje na gainclonu.
Smetnje su ostale. Ima ih jos uvek, tu se.! :)
Sad ne znam jel da ga ostavim tako.?? Vise se cuje ventilator na kucistu nego te smetnje na pojacalu.!
TDA vise nema nikakvih smetnji kada se poveze tako.!
Pozdrav.!
[ PWISTED @ 22.05.2010. 14:51 ] @
E, acko, jedno je rešeno...
Citat: ackopk: TDA vise nema nikakvih smetnji kada se poveze tako.!
Ae sad drugo...
Citat: ackopk: Otkacio sam uzemljenje sa PC-a i na kuciste doveo kabal koji je privezan za uzemljenje na gainclonu.
Smetnje su ostale. Ima ih jos uvek, tu se.!  Sad ne znam jel da ga ostavim tako.?? Vise se cuje ventilator na kucistu nego te smetnje na pojacalu.!
kako se on ponaša sa kratkim spojem na ulazu?
Moguće da je problem u oklopljavanju samog pojačala...
Dali se isto čuje kad zatvoriš kutiju pojačala (pretpostavljam da si probao sa otvorenom kutijom!  )
i vidi da staviš neku (po mogućnosti aluminiumsku) pregradu između naponskog dela i pojačala...
pažljivo pročitaj šta ti je pigoza napisao da ne ponavljam...
[ PWISTED @ 22.05.2010. 15:01 ] @
Citat: wasp93: ja bi uradio nesto nego mi je CRKLA LEMILICA -_- o_O
Uvek jedna ili dve (makar i one sa buvljaka) u zadnjem džepu!
A ako hoćeš da ne crkava onda moraš da daš znatno više novca za lemilicu (termostat+na 12 ili 24 kako već)
Meni, lično, bolja računica buvljak i rezerva pa kad crkne pravac kanta i nije mi žao. To mi se više isplati...
Izvinite za skretanje sa teme... 
[ ackopk @ 22.05.2010. 17:52 ] @
Sto se tice preporuke od Pigoze stvari stoje ovako.
Eksperimente sam vrsio dok nije bio u kutiji tako da je trafo udaljen bar pola metra od pojacala.
Nacin na koji je bilo sve poredjano i povezano imate na slici u prilogu.!
To je slika povezivanja Waltera1 sa HiFi foruma koji je inace projektovao ove plocice.
Jedina razlika koja ima u povezivanju jeste ono dodato sa zelenom bojom.
Nisam povezao - signala na plocicu jer mi se tad povecaju smetnje na izlazu i dobijem preko 25mV, vec direktno na ground star.
Evo pre par sati sam ga ponovo ubacio u kutiju i smetnje su ostale iste. Kutija je prepravljano kuciste od pc-a.
Moram da povezem senzor za ventilator jer mi se previse cuje pa smetnje tad ne dolaze uopste do izrazaja. :) A bez njega mi se brzo ugreje hladnjak.
Do potenciometra je bananica na koju sam zalemio obicne kablove i oni idu u kutiju, posle potenciometra ide kabal sa HDD od pc-a. (Isti ti kablovi idu i u tda.!)
Sve je to pravljeno onako sa cim sam imao... Trafo sam premotavao od nekog TV-a, kondezatori su od po 1000uF koji su mi bili pri ruci, hladnjak je isto od starog PC-a, poteciometar je low cost, linearni od 10k...
Al stvar je u tome sto je to savrseno radilo.!! Na izlazu sam imao 2.4mV i bez traga od bruma.
Tek kada sam pravio ponovo ozicenje i postavljao sve u kutiju pojavilo se sve to, al sad radi tako i bez kutije.!!
Da je to od pocetka tako imao bi ja na sta da sumnjam... Samo 1000uF, obican NE oklipoljeni kabal... Ali to se pojavilo ponovnim ozicenjem i postavljanjem u kutiju pre toka je bilo sve ok.
Videcu da izbacim i neku sliku kutije i pojacala unutra.!
Pozdrav.!

[ ackopk @ 22.05.2010. 18:51 ] @
Evo slicica kutije i pojacala.
Sad sam ukljucio musku stereo bananicu u zensku stereo bananicu i posle nisam mogao da je izvucem, onda sam zapeo i raspala se.?!?! Ne znam sta nije u redu sa njom.??!!
Eto na slici vidite tjuner koji je povezan i sa njim nema nekih smetnji. Kad se ukljuci pojacalo bez ulaza (ulaz nije kratkospojen) cuje se veoma-veoma malo brujanje ali tek kad stavim zvucnik na uvo.!! To je mozda do kondezatora ili mozda zbog toga sto nemam uvodnik u kutiju za 220V.
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 22.05.2010. 19:36 ] @
@ ackopk kolega mogao si malo urednije da uradis ovo pojacalo u prilogu,barem da stavis zice u odredjenoj boji da bi znao da razaznas sta ti je sta,ovo sto ti je vezivano mogao si zalemiti pa posle izolovati,ne shvati ovo kao uvredu nego kao pomoc pri izradi,ranije sam i ja tako radio pa nisam mogao da se snadjem u svojoj sopstvenoj gradnji  koje ti je ovde pojacalo i koliko je jako pozdrav wasp93 
[ ackopk @ 22.05.2010. 20:22 ] @
Samo ukucaj Gainclone. ;)
Ma moram tako, nije nista konacno i zbog toga nije izlemljeno i uredno.! Sve je privremeno.
Mora nov... hladnjak, transformator, kondezatori..
Pozdrav.!
@EDIT:
Stavio sam senzor za ventilator i namestio sam ga da se pali na odredjenoj temp. Sad se ne uopste ne cuje ventilator, sa porastom temp. povecavaju se i obrtaji.
Kad se upali ventilator u zvuciku se cuje pucketanje, tj. ne cuje se tokom rada nego samo u trenutku paljenja ventilatora. A isto tako imam i pucketanje u trenutku paljenja frizidera. :D
Jel bi se resio problem kada bi stavio kond od 0.22uF na primar transformatora.?
Pozdrav.!
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 23.05.2010. u 14:27 GMT+1]
[ PWISTED @ 24.05.2010. 01:37 ] @
Citat: ackopk: Kad se ukljuci pojacalo bez ulaza (ulaz nije kratkospojen) cuje se veoma-veoma malo brujanje ali tek kad stavim zvucnik na uvo.!! To je mozda do kondezatora ili mozda zbog toga sto nemam uvodnik u kutiju za 220V.
Citat: ackopk Kad se upali ventilator u zvuciku se cuje pucketanje, tj. ne cuje se tokom rada nego samo u trenutku paljenja ventilatora. A isto tako imam i pucketanje u trenutku paljenja frizidera. 
Dali sam ja tamo na slici dobro video da si koristio brze diode u napajanju pojačala ili me je vid izdao...
Ako jesi, skidaj to prijatelju....
Ljudi stavljaju kondenzatore paralelno sa sporim diodama da ih još “uspore” a ti stavio brze pa se još čudi odakle brum i pucketanje. 
Naravno ako nisi, moje izvinjenje...
Kondenzator od 0.22uF (pa čak i 1uF) na primar transformatora nije loše. (A što ne škodi znači da koristi)
Samo mislim da ti to neće pomoći, u ovom konkretnom slučaju, puno.
Ja lično idem sa 3 kondenzatora (između faze i nule, između faze i zemlje i između nule i zemlje) pa ide prigušnica motana fazom i nulom obrnuto zbog nakupljanja vrtložnih stuja pa opet kondenzator posle pa tek onda uređaj (trafo).
Mada to kod velikih potrošača ne znači puno ali kod kompjutera koliko toliko “ublaži” pikove iz mreže...
Neki bi rekli da preterujem ali ne može da škodi...
I molim te obmotaj nešto oko tih kablova na ulazu u kutiju!!!
Usled pomeranja presećiće ti lim kablove pa može da se desi da zaigraš pored njega i bez muzike!!  (šalim se -uzemljen je, ali ipak nije na odmet oprez)
[ Pigoza @ 24.05.2010. 12:04 ] @
Bez obzira sto ranije nisi imao sum-brum, treba da stavis na ulazu-signal sirmovan oklopljen kabal,svi vodovi trebaju biti sto kraci,gledaj da nemas ukrstanje kablova,na primer 220V i signalni.
kao sto si sam rekao kad si promenio ozicenje pojavio se brum,znaci problem je u ozicenju,pomeras kablove,probaj da prvo resis jedan kanal(jednu plocicu),lakse ti je...
Mozes li da se setis kako je bilo povezivano i cime-kakvim zicama pre nego sto je poceo da se javlja brum.
Pozz!
[Ovu poruku je menjao Pigoza dana 24.05.2010. u 13:57 GMT+1]
[ ackopk @ 24.05.2010. 17:24 ] @
Diode jesu brze .... :D: :D :D
@Pigoza:
Pre je bilo mnogo neurednije, kablove sam nastavljao, vezivao, seckao... A radilo je.
Kad pomeram kabal za ulazni signal brum se povecava ali ne i smanjuje.! :(
Videcu dal negde u gradu mogu da nadjem oklopljeni kabal.
Pozdrav.!
[ PWISTED @ 25.05.2010. 02:04 ] @
Citat: ackopk: Diode jesu brze ....  :
Već sam ti rekao... Da ne ponavljam... Ako hoćeš perfekciju stvori mu uslove.
Citat: ackopk: Videcu dal negde u gradu mogu da nadjem oklopljeni kabal.
Ako... Ako ga nađeš neće biti jeftin...
A možeš da ga napraviš od običnih koaksialnih kablova tako što ćeš prevući košuljicu drugog kabla preko izolacije postojećeg kabla. Kao što sam ti rekao. 
Da ne objašnjavam kako i šta, znam da sam video da je u nekoj temi neko pisao o tome ovde na forumu (valjda 10XB)...
Znam da sam preleteo preko toga valjda OVDE ako me pamćenje služi...
U svakom slučaju čovek je tu sažeo i napisao znaje koje sam, inače, sakupljao i čitao na 100 različitih mesta na raznim jezicima (uglavnom engleskom).
Glupo bi bilo da se to ne pročita i ne razume obzirom da je maximalno pojednostavljeno i na srpskom.
Čak sam niašao, u toj temi, na stvari koje nisam našao nigde drugde a tako su logične i lepo argumentovane.
[ Pigoza @ 25.05.2010. 08:29 ] @
Mora oklopljeni kabal, za nuzdu,ali samo nuzdu uzmi onaj koaksijalni za antenu,on jeste 75 oma ali je oklopljen,a kasniej nadji oklopljeni mikrofonski kabal,koji naravno treba da bude najkraci moguci.
Diode ne diraj,mozes samo paralalno svakoj od njih da stavis 100nF-470nF kondenzator - Blok.
Sto se tice elektrolita,proveri ih moguce da je neki i probio,proveri da nije nabubrio,napn mora biti bar za 1/3 veci od potrebnog napona, i trebalo bi da imas bar 4700uF ukupnu kapacitativnost.
Najverovatnije ti brum dolazi sa ulaza,moras tu ceprkati..imas li potenciometar?
[ ackopk @ 25.05.2010. 11:39 ] @
Imam taj antenski kabal od 75oma. Pokusacu sa njim. Nego sam ga vec stavio na tv, moracu da ga seckam.!
Ma neverujem da su kondezatori.!! Nije to toliko cujno brujanje.! Vidi se da hvata neke smetnje od nekud. ;) A sa tjunerom radi odlicno. ;) Imam potenciometar na ulazu. Stereo 2x10k linearni.
Kondezatori su kao sto sam rekao 1000uF sto mislim da je dovoljno za filtraciju(bar za normalan rad pri min snagama). Planiram da stavim po 10000uF al cekam da mi naidje neki dobar trafo. Ovaj je od nekih 140w a premotao sam ga na samo 2x18VAC.! Inace gaincard se prodaje sa samo 1000uF u napajanju a kosta ko nasa (bivsa) Zastava sa plinom.! :D :D
..
Evo dok sam pisao post nasao sam jedan kabal oklopljeni od antene ali nije previse dugacak.! Jel je potreban oklopljeni kabal celom duzinom ili samo za ozicenje u kutiji, od "ulaza"(improvizovanog) na kutiju do potenciometra i od njega do plocice.?
Stavio sam regulaciju za ventilator i namestio ga da se upali na odredjenu temp ali zbog nacina na koji radi (NTC) kad pocne da se vrti veoma tesko prestaje sa radom, uvek se po malo vrti a cim se temp poveca ubrzava... Mislim da je to bolje resenje nego da se vrti punom snagom dok hladi jer se preterano cuje, ovako se ne cuje uopste i stalno po malo cirkulise vazduh.!
Ovako gledajuci sa slike jel mislite da je dovoljan ovaj hladnjak za obadva lm-a.? (hladnjak je sa pentium 3 procesora)
Pozdrav.!
@EDIT:
Evo dok sam citao one tutoriale naisao sam na link seme ovog regulatora za ventilator :D :D
http://www.webx.dk/oz2cpu/pcmod/fan-reg.htm
[ Pigoza @ 25.05.2010. 12:11 ] @
To sa NTC je normalno,ali bi trebao da si sa NTC isao na bazu nekog tranzistora recimo BD139 i to posle NTC stavis zener diodu od 7-9V tako da napon ispod 7V ne ide za ventilator da ne bi ti pregoreo, ai nema potrebe ispod tog napona.
Orijentacije radi ide se sa minimum 1000uF po amperu struje,znaci ako ti pojacivac ima snagu 100W na primer 20V je napajanje znaci trosi 5A struje, pa minimum bi bio 5A X 1000uF = 5000uF mimnimi, ili 10000uF OK,znaci 2000uF po amperu struje, u svakom slucaju ispod 4700uF ne bi trebalo da ides po pojacivacu.
Veza treba da ti bude sto kraca koaksijalnim kablom i to do ulaza do potenciometra i od potenciometra do plocice.
Probaj da kuciste potenciometra onaj metalni deo spojis sa zajednickim uzemljenjem,p aprobaj posle i masu koja dolazio na potenciometar da spojis sa zajednickim uzemljenjem.
Ako tio se cesto ukljucuje ventilator znaci da ti je premali hladnjak,nadam se da si stavio i pastu za hladjenje..
Pozzz!
[ ackopk @ 25.05.2010. 13:57 ] @
Ma kakvi vasi antenski kablovi.... :D :D :D
Napravio sam jos gore...
28mV na izlazu, kablovi su toliko kruti da cela plocica ide kako oni hoce, ima smetnje jos vise.!!!
Skidam sve ovo i vracam one tanke obicne kablove.! Tezi kablovi nego celo pojacalo. :D :D
regfan:
On se ukljci kad dostigne temp i posle kad ohladi se vrti veoma malo, ali ne staje. Ima paste i na lm-u i na ntc otporniku radi lakseg "ocitavanja" temp.
Pozdrav.!
@EDIT:
Sad ima smetnje i bez povezivanja na pc..........................................................................................
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 25.05.2010. u 16:11 GMT+1]
[ Pigoza @ 26.05.2010. 08:32 ] @
Pa nista probaj,ako budes nasao onaj tanki kabal.znas onaj na cincevima sto ide,verovatno ces naci negde,ako nista imas na buvljaku, pa raskupusaj jedan,odnsosno samo mu skini cinceve-takav kabal ti treba,proba ne vrediidi redom,budi uporan.
Pozdrav! 
[ ackopk @ 26.05.2010. 10:30 ] @
Stavio sam mu neki oklopljeni iz nekog video rekordera. Unutra ima dva tanka kabla i spolja jedan koji je obmotan oko ova dva. Na ova dva idu signali za levi i desni kanal a na ovaj su privezane mase signala i on ide na star ground.
Al samo od potenciometra do pojacala. Nego on se racva na nekih 4cm i onda idu samo za levi i desni a on nastavlja do star ground-a. Znaci ima tih 4cm gde signalni kablovi nisu oklopljeni. Nisam mogao drugacije da povezem jer su kablovi dosta kratki.
Al ja ipak sumnjam na lose izvedenu masu.!!!
Jel ima neke veze na koji su nacin kablovi spojeni na star ground.? Ja sam ih samo vezivao jedan za drugi.
Evo imate slicicu u prilogu. :D :D :D
Pozdrav.!
@EDIT:
Neko rece da kondezatori trebaju da budu za 1/3 napona vise nego sto je napajanje. Na mom fabrickom pojacalu pise u semi da je posle greca +-47V a kondezatori u napajanju su za 50v.???!!?? A radi vec dosta godina bez problema.!
I da.... jel bi mozda pomoglo ako bi izmedju izlaza za zvucnik i mase stavio neki kond od 4000-5000pF.?
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 26.05.2010. u 11:46 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 26.05.2010. u 11:52 GMT+1]
[ Pigoza @ 26.05.2010. 13:20 ] @
Moze taj kabal,bolje je mozda bilo da si posebno mu doveo kabal za levi aposebno za desni kanal,pa bi imao i posebne mase,a koristis samo jednu zicu od one dve za jedan kanal,tako i za drugi.
Probaj da masu signala za ulaz da ne uzemljujes,znaci signal od bananice preko potenciometra idi direktno na plocici bez da je povezujes na stars uzemljenje.
Kondenzatori bi trebalo da budu barem 63V,pregledaj da se neki nije naduvao odozgo li odozdo?
Probaj prvo da resis samo jedan kanal,znaci raskaci drugi i od napajanja i od ulaza/izlaza.
[ ackopk @ 26.05.2010. 13:59 ] @
Ne razumem kako da ga dovedem direktno na plocicu. Masa signala ide na star ground, moze i na plocicu (sto sam vec probao) ali i to je vezano na star ground. Ako ga ne povezem nigde nema ni muzike. :D :D
Na gainclonu su svi kondezatori za 50V a napajanje mi je +-24V. Na fabrickom su isto za 50V a napajanje mu je +-47V.!
Sto se tice kondezatora na gainclonu svi su novi i nemaju anomalije.
Posle onog prelemljivanja sa onim antenskim kablovima bruji po malo i kad nije nikakav ulaz prikljucen, a smetnje sa pc-a pocinju cim masa ulaza dotakne masu pc-a. Pokusao sam da zakacim kabal na kuciste i kad pipnem jedan kanal nema nista, pipnem drugi nema nista, pipnem masu na bananici i smetnje pocnu.!
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 26.05.2010. 20:23 ] @
@ ackopk nesto ti tu nevalja,nemogu da ti opisem zelju da ti pomognem kolega,al previse si daleko da bi mogli ista da uradimo  napravili bi ga mi kao da ga je fabrika pravila,sve bi to lepo sredili, i smetnje bi nestale,sa slike vidim da je sve to lose ispovezivano,a i nemogu da vidim sta je gde,gainclone je sa dva lm-a 3886 to je prilicno jako,al te smetnje,probaj da promenis diode,i stavi kondove od po 10000 uF ,dva konda na ulazu od po 5 pF da ti uzeme smetnje i samooscilovanja,
i to bi treebalo da resi problem,u koju skolu ides i koja si godina smer ? pozdrav wasp93 
[ wasp93 @ 26.05.2010. 20:35 ] @
@ ackopk imam jednu ideju kolega  uzmi ti sve to razbucaj,al bas sve !!!!i pocni iz pocetka ,stavi obelezene provodnike,zameni diode,stavi nove kondove(mislim vece cap.),lepo zalemi bez vezivanja zica,upotrebi kleme za 220vac
uzemi ga dobro i trebalo bi da ti to resi sve probleme,pa jesmo li mi profesionalci ili nismo  pozdrav wasp93
[ ackopk @ 26.05.2010. 21:13 ] @
Ne mogu da pocnem sve iz pocetka.... :(
Previse je tu vremena utroseno da bi sve sad rasturio i lemio sve ponovo. Ove diode su 500din... a ja da stavljam nove :D :D
Ovo pojacalo se i prodaje verovao ili ne sa 1000uF u napajanju a kosta zaista puno... Ukucaj Gaincard i videces.!! ;)
Imam jos jednu plocicu kuci koja nije sastavljena, ali treba da narucim delove. Delovi kostaju 100din a postarina 150 pa zato mi se ne narucuje.! ;)
Jedna stvar mi je zanimljiva... sve sto ga vise diram vise nece da radi lepo...!!! Kad sam sastavio prvu plocicu radila je perfektno. Sastavim drugu kad na njoj smetnje, jedan zvucnik se ne cuje drugi bzbzbbzzzzbbzzzzssssbzssbsbsszxz... Reko ajde da napravim kutiju, sve kablove ponovo prelemim pa ce verovatno da smetnje i sa njega da nestanu... Kad ja to sve lepo napravio, ukljucim u struju, bocnem u pc, upalim, bzbzbbzbzssssbbzsbzbsbzbsbzzssss... Sve sto vise prelemljavam vise ne valja... Ne znam gde gresim.
Videcu sutra da sve izvadim iz kutije i otkacim sve kablove, ocistim plocicu od viska kalaja gde su bili ti kablovi i ponovo sve zalemim. Ali prvo jedan kanal posebno pa posle drugi. (izgleda da moram iz pocetka :D :D). Kad sam ovo prelemljivao skinuo mi se stop lak pa mi sad treba pola metra zice da zalemim nesto :D :D.. Kalaj ode svugde oko rupe.. :D :D
Sta si uradio sa tvojim TDA.? Moj radi sada odlicno, cekam da odem po neki trafo i da nabavim hladnjak. Trebalo bi da uzmem i kondezatore za gaiclone i tda za nedelju dana (prodao sam stampac pa cekam uplatu) pa cu verovatno tad i da narucim delove za jos jednu plocicu pa i nju da sastavim.
Treca sam godina srednje, smer: masinski tehnicar za kompijutersko konstruisanje. Verujem da nisi cuo za taj smer ali sam zato u prilogu stavio par slicica iz moje "branse"(3d modeliranje).! :D
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 26.05.2010. 22:08 ] @
@ ackopk kod mog tda sam otkrio uzrok bzbzbzbzbzbzbzbzbzbzzb pozicija kablova je bitna i to sam promenio,stavicu ga u kutiju i stavicu mu dva ventilatora od napajanja sa zasebnim trafoom,ima veliku snagu sto mi se i dopada
ovaj moj trafo je tezak 650 grama sto bi znaccilo da ima nekih 150w,to je to kolega sve najbolje i da resis te probleme,kazem ti da nas dvoica radimo zajedno to bi bilo odlicno i bez smetnji,ja idem u elektrotehnicku skolu zemun smer elektrotehnicar racunara, druga godina,al elektronikom i racunarima sam poceo da se bavim jos od ranije . pozdrav wasp93 
[ PWISTED @ 27.05.2010. 03:08 ] @
Citat: ackopk: Ne razumem kako da ga dovedem direktno na plocicu. Masa signala ide na star ground, moze i na plocicu (sto sam vec probao) ali i to je vezano na star ground. Ako ga ne povezem nigde nema ni muzike. 
Hmm, mislim da sam ukapirao... odvoiji star GND od mase ulaznog signala!
Neka star GND bude povezan sa masom pot. i masom bananice samo preko unutrašnje veze na pločici!
Meni je jedno pojačalo ranije pravilo brum ako mu masu signala ne zalemim na mesto predviđeno za to... I ja sam tad mislio minus je minus, odnosno masa je masa ali nije... 
Ne bi smeo da bruji kad mu pipneš masu kad je dobro povezan a što se kompjutera tiče takođe nije isto masa kućišta i masa na izlazu zvučne kartice iako su u vezi... 
Tako da je zaključak probaj pa vidi možda bude ok...
Vezano za lemljenje:
Ne koristi pastu!!!!
Kalafonijum može ali ako si koristio pastu onda nije ni čudo što bruji više posle svakog lemljenja...
I pazi da ne pregrevaš (pošto sam pročitao da ti se skinuo stop lak) može da ti se desi da odlepiš štampu ako pregreješ...
I tinol žicu (kalaj) koj koristiš je isto toliko bitan jer ima da se nađe svakakvo đubre koje, po meni, može da posluzi samo za oluke. Jer napravi samo takav haos na pločici kad nešto lemiš. 
Ja sam kupovao svakakvu ali mogu da ti kažem da sam zadni put uzeo rosin core (500g) 0,6 alloy60/40 flux2,2 u SD (kod kalče), a i nije bila skupa u odnosu na druge.. malo tanka (0,6) ali takva mi tebala (tankom mogu sve a debelom samo ono što moram).
Što se delova tiče baš ako nema nigde naručuj inače, pretpostavljam da u Nišu ideš u školu, a i ako ne prošetaj malo. To ti je 25km (ako se ne varam)...
Cene se ponekad razlikuju za duplo između SD, MG i videoton pece (u obilićevom vencu kod šojke) ima i drugih ali treba se raspitati...
[ Pigoza @ 27.05.2010. 10:06 ] @
Mene zanima sta se desava ako pustis signal iz drugog izvora,deck,tuner,dc or dvd..?
Ajde prvo to proveri,verovatno bi kad bi raskacio uzemljenje na napajanju kompjutera ,prestao brum,ali ja to ne bih radio...
Pozz!
[ ackopk @ 27.05.2010. 12:30 ] @
@wasp93
Trafo od 650grama ne moze ni priblizno da ima 150w....Poredjena radi trafo koji sam juce premotavao ima 670grama i snazan je.... samo 26w....!!!
@PWISTED
Ja tebe ne razumem gde da povezem masu ulaza.... Imas u prilogu sliku plocice a sliku povezivanja potrazi u postovima iznad. Pogledaj pa mi nacrtaj gde i kako..! ;)
Sto se tice lemljenja zicu dobijam iz telekoma i jedne fabrike u gradu (wauuu u pk imaju fabrike koje rade...:D), to jest od njihovih servisera, ne uzimam po mnogo, kad mi zatreba po malo i tako. Nigde ne mogu da nadjem kasvetnu zicu. Kupovao sam sve po gradu i ili nece da se istopi ili se topi ali ne pravi lemove, tj. pravi ali hladne..! :D
Ne idem u skolu u Nisu, idem u Prokuplju. A i ne isplati mi se da placam kartu do Nisa i nazad jer ce me manje kostati postarina ;).
@Pigoza
Kao sto sam rekao vec bezbroj puta pojacalo je RADILO na tjuneru bez ikakvih smetnji... Stvar je u tome sto je pre prelemljivanja sa ovim antenskim kablovima pojacalo radilo savrseno na tjuneru i NIJE SE CULO nista kad nije bio NIKAKAV SIGNAL prikljucen.!!
Posle prelemljivanja se pojavilo brujanje i kad nista nije prikljuceno na ulaz. Kad sad prikljucujem tjuner nikakve smetnje se ne dodaju i ne povecavaju, ostaje samo to brujanje od pojacala. Zakljucak je da nema smetnji od tjunera.
I pre i posle prelemljivanja bez obzira kako i sta radio smetnje (namerno govorim smetnje jer nema da zuji i bruji nego susti) su se pojavljivale cim gurnem bananicu u zvucnu karticu.
I Zeon mi je rekao da presecem tu zicu u napajanju pc-a. Ali to ostavljam kao zadnju soluciju.
Posto sam se vratio iz skole sad cu da sve skinem i izvadim i ponovo prelazim na TEST fazu.! :D :D
Hvala svima sto hocete da mi pomognete u resavanju problema.!
OFF: @wasp93
Jesi zainteresovan za gradnju sa LM4780.? Imam ih kuci. Stereo 2x60w/4, bridge 1x120w/8, paralelna 1x120w/4. Stariji brat Gainclona ;). U Hrvatskoj su kostali 1300din po komadu. Kod nas ih nema.
Pozdrav.!

[ ackopk @ 27.05.2010. 16:29 ] @
Jedan kanal oscilira......
Ne znam sta vise da kazem o smetnjama :D :D prvo sastavio jedan i on lepo radio, sastavio drugi i on zebava. :)
Na ovom ima par mV dok na ovom drugom 25mV... Cini mi se da je ovaj dok bio sam lepse radio. Sad ponovo suste obadva.
Negde na forumu sam procitao za isti slucaj, oscilirao mu je jedan kanal bez obzira na sve. On je resio tako sto je stavio obicno napajanje.
Sta mislite, da skinem one otpornike i kondove na napajanju.? Da ostanu samo diode i kondezatori za filtraciju.?
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 28.05.2010. 00:10 ] @
@ ackopk kolega zainteresovan sam za gradnju pojacala sa lm 4780 samo mi malo detaljnije opisi sta imas koliko toga imas :) ,jel imas plocicu za to i malo mi nisu bile jasne oznake, sta znaci /4,/8?????
imam ja kuci pojacalo sa stk 4221 ii 2x80w i odlicno je :DDDDD pozdrav wasp93
[ PWISTED @ 28.05.2010. 00:59 ] @
Citat: wasp93: malo mi nisu bile jasne oznake, sta znaci /4,/8?????
Omaža zvučnika... naravno 
U prilogu sam dodao podatke podatke za to kolo...
Izvini acko, nisam video da u šemi vezivanja pločice imaju ucrtanu i štampu, nemoj nikad da ostariš...
E sad, video si oznake i na slici ove pločice što si poslednju nakačio na jednom GND-u piše S a na drugom P!
S je od star a P od power...
time je rečeno puno toga...
probaj da povežeš po ovoj šemi koju sam ti ja skarabudžio pa vidi...
Debljina provodnika je isto bitna! najdeblji bi trebao biti onaj zeleni što ide od napajanja što na star, jer od njega ide i ka zvučnicima...
e, još i ovo...
Probaj da ne račvaš mnogo koaksijalne kablove za ulaz!
Svaki put kad napraviš T račvu ulaznim kablom napraviš antenu za smetnje i izbegavaj da ti signalni (onaj u sredini) bude bez mase! Iseči višak a masu vodi na P GND!
Od ulaza signalnog kabla preko potenciometra pa na pločicu vodiš masu kroy koaksialni kabl! Ni sačim drugim i nigde ne spajaj i pazi da ti se masa ulaza i kućišta na pot. ne spoje...
mislim da će tako vezano da "polet"...
[Edit: dodato vezivanje za acka i poruka]
[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 28.05.2010. u 04:18 GMT+1]
[ ackopk @ 28.05.2010. 13:22 ] @
@PWISTED
;)
Radi... Bolje nego pre. Na izlazima ovaj sto nije pravio velike probleme ima 2.4mV a ovaj sto je imao preko 25mV sada ima samo 3.3mV.
Sto se tice smetnji kad se bocne u pc na kanalu koji je pravio probleme ima i dalje smetnji ali jedva cujnih. Nece smetati pri reprodukciji muzike. Ima ih i na ovom drugom ali su manje izrazene.
Cuju se tek kada se uvo priblizi zvucniku.
Znaci ima ih jos uvek ali ne smetaju pri reprodukciji.
@wasp93
Imam par integralnih kola, plocice nemam za njih. On se isto prodaje u kitu i skinuo sam neke seme za bridge i paralelnu vezu. To su dva lm3886 u jednom kucistu. Probao bih sa tim semama jer cim se prodaje u kitu verovatno je sve ok.!
Pozdrav.!
@EDIT:
Provalio sam... kada smanjim potenciometar do kraja tada se pojavljuju smetnje... Kad pojacam samo na 10% na potenciomentru (naravno ne pustam muziku da bi bila tisina kako bi se cule smetnje) ,ovaj sto se po malo cuje tad prestane potpuno da se cuje.
Moracu da nabavim neki drugi potenciometar, neki stereo log10k.
Hvala PWISTED, da nisam uradio kao sto si mi pokazao i dalje bi ovo bbbszbsbzssszszbbsbs..... :D :D :D
Pozdrav.!
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 28.05.2010. u 16:12 GMT+1]
[ PWISTED @ 29.05.2010. 00:50 ] @
Kažem ja, nije svaka masa ista masa (odnosno nije svaki GND isti GND) -znaš za drugi put...
Citat: ackopk: Provalio sam... kada smanjim potenciometar do kraja tada se pojavljuju smetnje... Kad pojacam samo na 10% na potenciomentru (naravno ne pustam muziku da bi bila tisina kako bi se cule smetnje) ,ovaj sto se po malo cuje tad prestane potpuno da se cuje.
BTW
Jel ti na pot. dolazi masa sa džeka pa posle od pota kroz koaksialni do P GND (na pločicu) ili?
Još ovo... možda nisi obratio pažnju... Pazi da ti masa kućišta (koje je na S GND) ne dodiruje kućište potenciometra... oće i to da zezne stvari ponekad! 
[ ackopk @ 29.05.2010. 11:53 ] @
Da, dolazi do potenciometra i onda ide na plocicu.
Trenutno je sve van kutije i razmesteno, tako da potenciometar nema nikakav kontakt sa kucistem.
Uzeo sam dva kabla iz video rekordera. Ima 3 zice, dve unutra i onda jedna spolja koja je obmotana oko ove dve.
Na ove dve unutra ide signal na IN i ide masa na P GND. A onaj oko njih ide na S GND a na drugom kraju je vezan zajedno sa masom koja ide na P GND na potenciometru.
Masu za zvucnik uzimam sa S GND-a.
Nadam se da me razumes.??!!?
Imas sliku u prilogu, nadam se da ces i nju da razumes.. :D :D :D
Pozdrav i hvala jos jednom sto se trudis da pomognes.!
[ wasp93 @ 29.05.2010. 20:32 ] @
[ PWISTED @ 29.05.2010. 21:53 ] @
Otkači onu zelenu žicu koja spaja star i pot!
S GND i P GND ne smeju imati spoj osim onog spoja kod napajanja (odakle potiču) od te tačke je svaki za sebe!
Potenciometar i star ne smeju da imaju direktne veze jer pad napona pri reprodukciji koji prouzrokuje zvučnik na staru je (ma koliko on mali bio) dovoljan da uzrokuje samooscilovanje ukoliko je on kao masa na ulazu! 
Mene je to zaintrigiralo pa sam malo ušo u dubiozu... Nastaje mala razlika zbog otpora provodnika koja uzrokuje pad napona duž same žice koji se dalje pojačava i uzrokuje da opet dođe taj signal na zvučnik koj opet skine deo napona i tako u krug... kao mikrofonija samo u manjoj meri pa se javlja kao beli šum (pre početka pištanja)...
Ako grešim u vezi nastanka šuma neka me neko ispravi...
Setih se još nešto na šta nisam obratio pažnju...
ukoliko ti bude pravilo problem kada ga staviš u kućište razveži S GND na pločici i poveži ga direktno na masu napajanja pa masu (-)zvučnika poveži na S GND... mada ne verujem da će da ti pravi problem...
Dodaću uskoro sliku u prilogu...
[Ovu poruku je menjao PWISTED dana 29.05.2010. u 23:10 GMT+1]
[ ackopk @ 30.05.2010. 09:37 ] @
Citat: wasp93: @ ackopk nebih pravio nista sa lm 4780 jer ne znam da pravim pcb,iako je jaci od 3886,gde bi mogao da kupim kit sa lm 3886 pravio bi nesto ozbiljnije, a moze i jace :D :D :D
Nema kod nas kit sa LM3886. Ja sam plocice narucio odavno... Moj Gainclone je odavno sastavljen ali sam sad resio da ga stavim u "pogon". On bio bio za satelite a TDA bi gurao samo bass.
Nisu nam potrebne plocice, sve moze da se spoji point to point metodom.!! ;)
I LM3886 i LM4780.!
U prilogu sam postavio seme za bridge i parallel vezu iz datashet-a i parallel semu iz kita.
@PWISTED
Izgleda da sam se zeznuo dok sam crtao. Ona tamno zelena linija izmedju potenciometra i star gnd-a ne postoji.
Ali oklop od ulaznog kabla ide na masu potenciometra pa na star gnd.!
Dali mislis da i nju otkacim kod potenciometra i da bude samo za jedan kraj vezana za star gnd.?? Jel ce i dalje stititi signal od smetnji.?
Pozdrav.!
[ PWISTED @ 31.05.2010. 09:38 ] @
Citat: ackopk: Dali mislis da i nju otkacim kod potenciometra i da bude samo za jedan kraj vezana za star gnd.??
Da, otkači od potenciometra. Isto će da štiti ali neće da ti se javlja ona aktivacija na minimumu kad skroz utišaš...
Eksperimentiši malo... Ni ja se nisam naučen rodio.
[ ackopk @ 31.05.2010. 10:24 ] @
Hvala PWISTED.!
Eksperimentisem ja i previse. ;)
Pre neki dan sam zaboravio da okrenem miltimetar za merenje koje mi je bilo potrebno nego je ostalo na proveravanje spoja. Privezem ga ja na izlaz Gainclona kad on poce da pisti... Posle sam video sta je... :D :D
Srecom integralac nije crko:D :D
Svira sad bolje nego pre (zahvaljujuci PWISTED-u).!
Pozdrav.!
[ ackopk @ 31.05.2010. 11:04 ] @
Evo otkacio sam kod potenciometra masu..
Mislim sta reci... PWISTED hvala ti.
Ne cuje se potpuno nista, ali POTPUNO NISTA. (mislim na smetnje, muzika se cuje itekako) :D :D
Pozdrav svima.
PS. Izvinjavam se sto pisem poruku za porukom.!
[ PWISTED @ 01.06.2010. 03:00 ] @
Nema na čemu acko i drugi put 
Drago mi je da sam napokon skapirao šta si uradio pa sam mogao da ti kažem gde je problem...
[ ackopk @ 06.06.2010. 15:44 ] @
Izgleda ljudi da sam ja veoma veliki baksuz..!!!!
Danas sam TDA stavio na hladnjak, prisrafio sve trandze i ic i povezem napajanje, proverim na izlazu da nema dc napona, itd. Sve ok.
Prikljucim zvucnik kad on i bruji i susti kao lud.!!!! Pojacalo se isto ponasao kao i pre prelemljivanja komponenti.!
Proverio sam da kola i tranzistori nisu u spoju sa hladnjakom i sve je ok. Nema spoja. Ima pasta izmedju liskuna-kola i hladnjaka.
Sa kratko spojenim ulazom nema nikakvih smetnji na zvucniku.!!!
Merio sam tranzistore i svaki pin je sa svakim u kontaktu.! To nije u redu koliko znam ali s'obzirom da ih nisam skidao nego merio na plocici verovatno imaju neki kontakt. (preko diode ili otpornika).
Slikacu sad sve pa cu postaviti.
Da napomenem da je napajanje 14vDC i filterski kond je 4700uF. Znam da nije predvidjen za rad na tom naponu ali kad sam ga povezivao ranije radio je na naponu od samo 12V.! I nisu bile nikakve smetnje.!!
Ovako se ponasao jos kad sam ga sklopio.! Onda sam ga prelemio citajuci ovu temu jer mi se vratila neka zelja da ga osposobim, iako sam digao ruke od njega. Kad sam to bio uradio radio je savrseno, kao sto sam i pisao na forumu. Evo sad posle samo nedelju dana nece da radi.! Ne znam sta nije u redu.!
Pokusao sam i da povezem bez potenciometra ali je isto. (naravno smanjim na kompu na minimum).
Hvala unapred :(
Pozdrav.!

[ ackopk @ 06.06.2010. 17:41 ] @
Jos jedna stvar mi je veoma cudna...
Kao sto sam pisao u ranijim postovima te male smetnje koje je imao sam resio tako sto sam povezao na - kondezatora uzemljenje iz uticnice i kablom masu sa kompa.
Sad kad pipnem kabal uzemljenja na - kondezatora smetnje se naglo povecaju i membrana na zvucniku izadje veoma mnogo.
A kada masu sa kucista privezem za - kondezatora nestaju smetnje ali nestaje i muzika.!!! Nema nista onda...
Smetnje sam malo smanjio tako sto sam povezao uzemljenje > masu sa kucista i masu ulaza, ali je ima jos uvek. Cuje se i na malom zvucniku a na velikim kutijama bi se tek culo.!
Ne razumem gde ne valja kad je tako pre radilo super.!!????
Ne znam vise ni sta da pokusavam ni sta da vezujem...???? Toliko kombinacija sam isprobao da vise ne znam gde da gurnem kabal... :( :( :( :(
Jedini delovi koji se razlikuju jeste trafo i grec. Onaj trafo i grec se nalaze u kutiji Gainclona i pokrecu ventilator. Ali ovaj trafo je i malo jaci ai veci mu je napon.
Razlikuje se i potenciometar, ali je isto bolji(2x10k log). Skinuo sam i ulazni kabal sa Gainclona i opet isto.
Zapetljao sam se toliko da je to strasno. Ali mi je najveca zajebancija to sto je pre radilo a sad zeza...!!!??? Ne znam gde gresim.?
Pozdrav.!
Izvinjavam se sto pisem poruku za porukom.
@EDIT:
Pokusao sam i sa starim transformatorom i grecom... ista stvar.
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 06.06.2010. u 19:12 GMT+1]
[ aleksandara 93 @ 06.06.2010. 20:41 ] @
Jel mi se čini da je ulaz na običnom kablu bez zaštite?
[ zeoN_Rider @ 06.06.2010. 20:58 ] @
Citat: aleksandara 93: Jel mi se čini da je ulaz na običnom kablu bez zaštite?
Ne činini ti se nego jeste!
Videh to odavno al..................!
ackopk: stavi širmovan kabl za ulaz!!
Pozdrav zeoN_Rider
[ aleksandara 93 @ 06.06.2010. 21:38 ] @
@ackopk
A lepo si rekao da kad je ulaz prespojen radi lepo a kad nije bruji... ae menjaj to pa javi rezltate
[ zeoN_Rider @ 06.06.2010. 21:45 ] @
Citat: aleksandara 93: @ackopk
A lepo si rekao da kad je ulaz prespojen radi lepo a kad nije bruji... ae menjaj to pa javi rezltate
Očigledno da je to pevideo!
Pozdrav zeoN_Rider
[ aleksandara 93 @ 06.06.2010. 22:05 ] @
Ma dobro desi se svakom, nego čudo bi bilo da je to lepo radelo na običnom kablu
[ PWISTED @ 07.06.2010. 02:58 ] @
Nešto se čačkam po drugim forumima pa nisam ni primetio da ima opet neki problem...
Da sagledamo to ovako:
Citat: aleksandara 93: Jel mi se čini da je ulaz na običnom kablu bez zaštite?
I ne samo to nego je najverovatnije pomešao plus i minus od ulaza (tj. izlaza iz kompjutera) sudeći po ovom:
Citat: ackopk: Sad kad pipnem kabal uzemljenja na - kondezatora smetnje se naglo povecaju i membrana na zvucniku izadje veoma mnogo.
A kada masu sa kucista privezem za - kondezatora nestaju smetnje ali nestaje i muzika.!!! Nema nista onda...
Jer kad dovede masu sa kućišta napravi kratak spoj! 
[ ackopk @ 07.06.2010. 10:17 ] @
Citat: aleksandara 93: Ma dobro desi se svakom, nego čudo bi bilo da je to lepo radelo na običnom kablu
Radilo je.... zato mi je i cudno.!
Radilo je na istom ovom kablu... Opet ponavljam da je jedina izmena to sto sad ima hladnjake. Pre ih nije imao.! Isto napajanje, kabal za ulaz, bananica, izlaz iz pc-a.
U redu je Zeone to sto ti kazes naravno, al je lepo radilo. Da je i tad pravilo problem imao bi razloga da sumnjam na to.! Hvala u svakom slucaju sto hoces da pomognes. Kako neko rece u ovoj temi "Ako zelis perfekciju stvori mu uslove".! ;)
@PWISTED
Pokusacu da okrenem ulaz, ali mislim da nisam pogresio sto se toga tice, al sam sve radio na brzaka tako da je sve moguce. Zbog toga sam i stavio slike.
Jel mogu da oko ulaznog kabla obmotam alu foliju.? Zvucni cudno ali to mu dodje kosuljica-oklop.!
Pozdrav svima.!
[ zeoN_Rider @ 07.06.2010. 10:26 ] @
Citat: ackopk
Jel mogu da oko ulaznog kabla obmotam alu foliju.? Zvucni cudno ali to mu dodje kosuljica-oklop.!
Možeš ali i foliju moraš da umasiš.
Probaj da na ulaz dovedeš signal iz CD plejera, naravno preko potenciometra da bi mogao da utišaš na minimum!
Ajd spakuj taj pojačavač u kutiju i pošalji mi, da ja probam.
Vratiću ti sigurno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Transformator ne treba!
Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 07.06.2010. 13:37 ] @
Pokusao sam da kabal obmotam folijom i povezem na uzemljenje i smetnje se cak i povecaju.!
Smetnje se nekako smanje kada obrnem ulaz i povezem masu pc-a na - kondezatora. Signal na masu a masu na IN. Ali oba kad okrenem, i pre i posle potenciometra.
Tjuner se ponasa kao i pc kad uradim gore navedeno ali u manjoj meri (valjda u manjoj, vise i ne znam...  ... )
Ukoliko Zeone imas vremena i zelis da to pogledas mogu ti poslati sa sve hladnjakom ovako kako je. Transformator, kondezator i ostale sitnice verovatno imas.!?!
Evo taman sam skupio novac da kupim po 10000uF za Gainclone i njega kad ono se nesto iskundaci.!
Pozdrav.!
[ wasp93 @ 08.06.2010. 23:54 ] @
e i da se ja malo ubacim,ja postavio temu a mene nema  ,sto se tice mog tda njega sam stevio u pristojnu kutiju,pokrece ga transformator od 24v,i filtracija je 6500uF,sto se tice smetnji kod mene su smetnje male,probaj da ulaz spojis kao ja,pokusao sam da mu napravimzajednicki minus,al kada sam sve to povezao nije hteo da svira,pa sa na ulaz stavio samo minus od ulaza i plus od ulaza preko pota,i sve je radilo,kada stavim uzemljenje na minus i meni se malo povecaju smetnje,pa ga zato nisam ni stavljao,probaj ti tako da ga povezes.kod mmene stoje i dva ventilatora koja stalno hlade pojacalo,al oni su na drugom transformatoru. samo da ti naglasim da je minimalno napajanje za tda 24v!!!!!,probao sam i ja na 12,ali na tome se dobija efekat fast dist-a koji je otprilike kao elektricna gitara kada ga pojacas,tako da pripazi,pozdrav kolega wasp39
[ ackopk @ 09.06.2010. 19:32 ] @
Ma taj trafo mi sluzi samo da ga prikacim i probam, ne pojacam ni za 1w a ne za vece snage. ;)
Aj pokusacu.! Sve mi je ovo malo cudno...
Pozdrav.!
....Hvala...
@EDIT:
Pa tako je prvobitno i spojen.!! Isto je... Ne znam gde vise da pogledam!???
Vise sam i zaboravio sta sam spajao i otkacinjao...
Pokusao sam da dotaknem hladnjak masom od kucista i uzemljenjem iz uticnice i smetnje se naglo povecavaju.!!
Ponovo sam merio dali tranzistori i integralna kola nisu u spoju sa hladnjakom i sve je ok.! Nemam nikakva ocitavanja ni na 2Moma.! Sta hladnjak tu moze da bude "los" pa da pravi smetnje kad se dodirne.?!
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 09.06.2010. u 21:06 GMT+1]
[ STK @ 09.06.2010. 22:06 ] @
Koliko vidim po broju straniá dosta problema se ukazalo pri gradnji ovog pojacala. Nemam nekog preteranog iskustva(desetina napravljenih pojacala,oko 7 VU-metara sto led-sto analognih,dva tri pretpojacala...nista vise ni manje)
ali kad god sam imao problem(nije da ih nisam imao... :-( ) uvek je bilo do mene-ili je to bio slab ispravljac(ali nikad pogresan,ima ih vise vrsta-sto sam na vreme naucio(nije ZBOG TOGA bilo belog dima)),na vreme sam naucio sta pri povezivanju znaci MINUS a sta MASA,kasno sam shvatio(ali ipak shvatio)koliko znaci uparenost,komplementarnost,dimenzija hladnjaka,smetnje transformatora... I nikad nisam imao probleme kakvi ovde postoje,zujanja,sumovi,smetnje...jednostavno su mi pojacala koja sam radio po semi koju sam imao napajana kako je trebalo zvucala lose zbog neuparenosti tranzistora,ili izgarala zbog premalih hladnjaka... Rekao bi(iako sam stvarno laik) da tu probleme stvaraju provodnici-zice(malog preseka,neoklopljeni gde trebaju biti) lose povezane mase...tako neke sitnice na koje covek jednostavno ne obrati paznju a u stvari su jako bitne! I sam sam kupio jedno pojacalce iz KELCO-a i radi super,dok je covek ovde sa foruma imao grdne probleme slicne prirode. Ukratko,mislim da se tu previdjaju jako sitne greske koje dovode do velikih nezadovoljstava... Voleo bi da vidimo blok-semu(ispravljac/pojacalo(ulaz/izlaz/zvucnici) kako ste ovo pojacalo povezali pa da se svi bolje uputimo,pa i nadjemo problem. pozdrav!
[ wasp93 @ 10.06.2010. 20:08 ] @
@ STK tacno imao sam dosta problema,al sam nasao svoje greske i ispravio sta se dalo ispraviti,al sa 8560q idalje imam mali problem posto je ventilator na istom napajanju kao i pojacalo,samo je problem zujanje koje potice od ventilatora koji izaziva oscilacije i smetnje,iako postoje kalemovi i kondovi samo na ventilator koje sam nakacio smetnje nisu nestale ,samo su se za nijansu smanjile,ali idalje probijaju usi,sta da radim sa tim ovo mi je ostao jedini problem???
@ackopk kolega probaj da promenis provodnike i stavis neke manjeg preseka koji su primereni za vod ulaznog signala,jer ako su previse debeli sluze kao antena i hvataju smetnje,ako gresim ispravite me,kod mene je kabl preseka 0.14 mm i radi odlicno,iako nije oklopljen,a jos bolje probaj da stavis oklopljen kabl ako ga imas,toliko ja mogu da pomognem.
ili ga posalji zeon_rider-u pa neka covek vidi sta mu je ima vise iskustva od nas dvojice 
pozdrav wasp93
[ STK @ 10.06.2010. 20:36 ] @
U vezi smetnji ventilatora-najbolji je nacin poseban trafo,ali...probaj da paralelno elektro-motoru postavis jedan kondezator veceg kapaciteta (oko 1000uF) radi filtriranja nizih i jedan manjeg kapaciteta(nesto recimo reda nF)radi filtriranja visih frekvencija,a u red stavi neki otpornik vrednosti koja ce smanjiti napon na ventilatoru do vrednosti oko 7-8 V,ne garantujem da ce 100% raditi,ali ima pristojne sanse da radi,meni je taj nacin dobro skidao brum u jednom slucaju samo nisam koristio male kapacitete jer mi nisu trebali. Ako vec imas kalemcic stavi i njega u red,nece odmoci. Je++ ga,makar nije skupo,probaj...nadam se da ces uspeti. Vecinu slicnih problema resavao sam eksperimentalno,i radilo je. pozdrav!
[ Pigoza @ 11.06.2010. 08:17 ] @
Koliko ti je blizu ventilator do IC kola?
Znas i sam da ventilator stvara elektromagnetno polje,hladnjak ti sluzi kao antena i to se prenosi na IC kolo i tranzistore.
Najverovatnije je da ti je IC kolo na hladnjaku a ventilator odmah blizu njega,sto povecava smetnje,video si da na PC napajanju,ventilator je na kucistu,ne znam kakva je situacija kod tebe.
Mozes li da probas da iskljucis ventilator,pretpostavljam da tada nemaju smetnje,probaj ako mozes da udaljavas ventilator dok radi,cisto da vidis dali ce se smetnje smanjiti,najverovatnije je da ti je resenje, da nadjes hladnjak potrebnih dimenzija, i izbacis ventilator.
Probaj stavi na ventilator blok kondenzator reda 100nF-1uF,u zavisnosti sta imas.
Pozdrav!
[ wasp93 @ 11.06.2010. 19:55 ] @
@ pigoza kod mog tda 2030 sam resio problem zujanja dodavanjem drugog trafoa ,ali kod 8560q je napajanje 12 v i tu sam napravio hladnjak od hladnjaka za procesor intel Exxxx lga 775,odma iza je ventilator,naravno bez njega nema nista,al sa njim smetnje -_- kako da resim ovo,jedino da stavim deblji hladnjak od starijeg lga 775 bez ventilatora,posto ne znam radnu tmp.pojacala, izvinite zbog skretanja sa teme pozdrav wasp93 :))))))
[ ackopk @ 11.06.2010. 20:37 ] @
Pozdrav svima.
Ne znam vise dali da se zamajavam oko ovog TDA.? On mi izgleda kao rupa bez dna.??? Verovatno je greska do mene, ali ja zaista nemama vise sta da probam na njemu a sto vec nisam.
Nije problem da ga posaljem Zeonu ali on covek ima drugog posla, nije stvar da se zamajava sa mojim glupostima koje nisam sposoban da resim.! ;)
Citao sam puno na forumima oko ovog TDA pojacala, veliki broj nije uspeo da ga smiri, da radi lepo. Uvek su zezali kao ovaj moj. Ovaj mali broj iskusnih koji su uspeli da ga smire kazu da veoma lako probija na pikovima i da nije pouzdan.!
Za par stotina dinara mogu da sklopim neki lm u bridge varijanti i da sluzi veoma lepo(bez hladnjaka, trafoa i ostalih stvari, samo elektronika pojacala). Tako da mi se majanje oko ovog TDA ne isplati.!
Gainclone je dobio po 10000uF u napajanju i on svira samo tako, jedino ga gusi jos trafo koji je nekih 140w tako da pojacalo ne moze da izbaci punu snagu. Nema brujanja niti nikakvih smetnji. Kutija je malo PREVELIKA jer sam je pravio od starog kucista pc-a ali sluzi. Ugradio sam mu sa zadnje strane konektore za ulaz (cinc) i za izlaz one terminale. Znam da nisu bas naj kvalitetniji ali su mi najprakticniji. Mogu da bocnem bilo sta, samo ogolim kabal.
I kod mene je slucaj hladjenja kao kod tebe.!
Stavio sam mu hladnjak od pc procesora a ispod ima ventilator od 9cm koji je povezan na kontroler koji pomocu NTC otpornika meri temp na hladnjaku i po potrebi ukljucuje ventilator. Nemam nikakve smetnje od ventilatora iako je bas ispod i pored njega prelazi ulazni kabal od ulaza do potenciometra i posle se vraca do pojacala. Onaj tranzistor koji pokrece ventilator se dosta greje pa sam morao da mu postavim mali hladnjak ali i sa njim se dosta ugreje.
Ovaj "sistem" hladjenja Gainclona je dosta efikasan, koliko god da sam pojacao (bar koliko dozvoljava trafo od 140w i +-24VDC napajanja) nisam imao problema sa grejanjem, bude mlak ili tek onako malo zagrejan.
Inace me interesuje koliko Gainclone moze da izbaci na 4oma uz navedeno napajanje (oko 140w trafo sa +-24vDC posle konda).??
Ona topologija Gainclona koja koristi po 1000uF u napajanju ne znam kome je mogla da padne napamet..??? Tako moze samo da kresti..!!! Kad sam stavio po 10000uF basovi su bili mnogo dublji i meksi, bbuuummm, visoki i dalje izrazeni.!
Sve u svemu jako zadovoljan.! :D :D :D
Ukolko ima neko konkretne predloge za TDA moze da ih iznese.!
Jos jednom pozdrav svima.!
[ zeoN_Rider @ 11.06.2010. 23:00 ] @
Citat: ackopk
Nije problem da ga posaljem Zeonu ali on covek ima drugog posla, nije stvar da se zamajava sa mojim glupostima koje nisam sposoban da resim.!
Veruj mi, meni nije ništa teško, al trenutno sam u velikoj gužvi!
Pošalji mi ga al ne očekuj da ga rešim brzo!!!!!
Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 12.06.2010. 11:09 ] @
Znam Zeone da ti nije problem, ali mislim da nije vredno da te cimam oko tog pojacala. Jos nisam sreo ljude koji su ga hvalili, samo oni koji su bili ne zadovoljni. ;)
Verovatno je sve u redu sa pojacalom ali izgleda da povezivanje pravi problem.!
Kad je ulaz kratko spojen ili nije nigde ukljucen nema smetnji, cim ga bocnem u pc ili tjuner smetnje se pojave.!
Jos jedna stvar koja mi je cudna jeste to sto je proradilo sa onim povezivanjem. Uzemljenje > masa pc-a > na -kondezatora.!
Koliko znam on koristi virtuelnu masu, a minus ulaza je spojen na tu virtuelnu masu a ne na -napajanja.! Tako da mi je skroz cudno kako je radio lepo sa takvim povezivanjem.??
Za sada ga ostavljam... Neka ceka...
@wasp93
Izgleda da si imao vise srece sa ovim pojacalom, neka tako i ostane.! ;)
Pozdrav svima.!
[ zeoN_Rider @ 12.06.2010. 11:39 ] @
ackopk, jel imaš ti šemu tog pojačavača?
Okači je ako imaš.
Koliko se ja sećam to je verzija u mostnoj vezi!
Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 12.06.2010. 11:53 ] @
Evo je sema koju sam dobio uz kit.
Jeste, bridge verzija...
Pozdrav.!

[ peca26000 @ 13.06.2010. 08:51 ] @
Bilo je reci u vezi ovog pojacala treba videti u pretragu.
Vidljiv problem na samom pocetku (ona crna kutija pojacala) ako je i dalje tako uradjeno pojacalo, ja cu dati opis problema, cudi me da ovde mnogo veci strucnjaci nisu HTELI da ti pomognu, na jednostavan nacin opisa kako da se otarasis problema.
Odmah na pocetku, ono sto upada u oci su dugacke zice, od pojacala do filtracije tj. plocica sa elektrolitima.
Uradi obavezno, kratke vodove koliko god mozes od plocice gde su elektroliti (filtracija napona) Ili stavi ispod plocice 2 komada za svako pojacalo 1000uf! To je najpozeljnije da se smetnje u samom startu uklone, kao i oscilovanje.
Ono sto moze dugacko su zice od trafoa, pod ovim se podrazumeva da ce te zice biti dalje od pojacala kao i sam trafo! Tu stavi debele zice!
Vezivanje mase pojacala nadji u pretragu, bilo je mnogo puta o tome opis kojim redosledom se vezuje. (trafo,grec,masa kutije,elektroliti,pojacalo i njegova druga po redu masa)
Najvaznije, masu kucista ne vezivati na potenciometar, vec sa plocice dovesti masu, od tog voda koristiti izolovan dzek od kutije na ulaz! ! ! Tako su sva NORMALNA pojacala uradjena, nebitno ko je pravio i da li su fabricna!
Koaks kabl za tv ne koristiti! vec onaj tanki oklopljeni kabl. Mase tog kabla nikako ne vezivati na kutiju, isto i za pot i dzekove sa kutijom!
Na sam ulaz IC1 proveri nozicu 1 da li ima napona, nesme biti napona, ako ga ima i malo, staviti redno kondezator od 1uF i povezi na srednju nozicu potenciometra.
[ wasp93 @ 13.06.2010. 12:08 ] @
@ peca 26000 moj tda radi,al ima malo smetnji na koje ne obracam paznju,smestio sam ga u kutiju i zapecatio,napajanje mu je 24 vdc,zvucnik koji guram je 35 w rms,nisam imao jaci. nego mi kazi kako da otklonim smetnje sa tda 8560q ranije pomenutog gore,probao sam sve, i kalemove i kondenzatore, i sve zivo al smetnje ne nestaju,samo se malo ublaze,a tako ublazene kopaju mozak!!! kada ga odvrnem do kraja onda nema nista,naravno bez ulaznog signala,al kko ce ga slusati tako glasno.... moze mala pomoc i malo detaljniji opis sta da uradim da to resim kad me bude volja..... -_- hvalla unapred :)
pozdrav wasp93
[ ackopk @ 13.06.2010. 12:42 ] @
@peca26000
To u crnoj kutiji je Gainclone... On radi perfektno.!!!
Problem je sa TDA2030A Bridge.! On nije ugradjen u nikakvu kutiji.
Prvo nije radio lepo, onda ga prelemio on radio, nabavio hladnjak prisrafim i on zeza.!
Znaci sve je isto osim sto sad ima hladnjak.!
Zbog toga mi je sve i cudno. Ima liskune i sve lepo zasrafljeno, nema nikakav spoj sa hladnjakom.! A kad uzemljenjem dotaknem hladnjak smetnje se pojacaju.!
Kad nema prikljucenog ulaza nema ni smetnji.!
Pozdrav.!
[ ackopk @ 13.06.2010. 12:46 ] @
@wasp93
Odgovor na tvoj problem je dao peca26000
Citat: peca26000: ...Najvaznije, masu kucista ne vezivati na potenciometar, vec sa plocice dovesti masu, od tog voda koristiti izolovan dzek od kutije na ulaz! ! ! ...
Pozdrav.!
[ peca26000 @ 13.06.2010. 14:25 ] @
A najvazniji detalj ovog foruma je, opisivanje nebitnih stvari i davanje znacaja nevaznim stvarima, zato je morao @ackopk da ponovi moj odgovor, hvala.
Pokusajte da se koncentrisete na problem a ne sta je ko rekao, ima dosta resenja kako nesto moze bez mnogo muke da se resi.
Odgovor za @wasp93 ima resenje, to su kondezatori koji se postave na izlazu samog integralca, opet nebitno koje je kolo pa cak i da nije u bridzu!
Svaki izvod izlaza vezati prema masi 100nf i 10 oma, isto tako i za drugi izvod, ako je stereo treba 4 kondezatora i 4 otpornika kada je bridz.
Ovakav uobicajni spoj, mozemo uvek videti na mnoge sheme, postavlja se bas kod izlaza da nebi prooscilovalo ali bitno da taj spoj otpornika i kondezatora ne stoji daleko, kao primer to staviti na sam zvucnik, nece doneti zadovoljavajuce rezultate.
To vam je isto kao da ste na dugacke zice vezali kondezator za filtraciju!
Zasto je to bitno, prosto je shvatiti da kondezator filtrira samo na odredjenu blizu tacku spoja, ostalo vuceno dugackim vodom i sam vod osciluje sto je sasvim normalna pojava.
Kod polarizacije je bitno sta je ispred sta je iza, dok kod nedefinisanih ili vise razlicitih signala to ostaje sve do kondezatora koji gushi signal.
Izrazavam se ne uvijenim recnikom a vama ostaje da ucite jos i da rastumacite sta sam to sad pisao.
Da vam neko drugi resi problem, jeste lepo ali nije ni korisno ni pametno ako se vec zanimate takvom materijom, imate na Borinom sajtu dosta toga, mozete nauciti puno toga sa njegovog sajta.
Pozdrav
[ wasp93 @ 13.06.2010. 16:28 ] @
@ ackopk hvala na napomeni kolega,i tebi zelim vise srece drugi put i sa ovim i sa ostalim kolima :DDD
@peca26000 hvala na detaljnijem opisu kada budem imao vremena sesci i zabavljacu se sa pojacalom i zvucnicima,dotad nista,tacno je da netreba vi niti neko drugi da resava probleme koje sam sam napravio,nego ja,al kad vec nisam uspeo da ih resim pored pomoci drugih,morao sam da pitam nekog strucnijeg hvala puno
pozdrav wasp93 :)))))
[ peca26000 @ 14.06.2010. 11:08 ] @
Evo primera o onom sto sam pisao u vezi otpornika i kondezatora na samom izlazu.

Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|