[ HelloCode @ 21.05.2010. 15:02 ] @
Postoji plugin mastering u nuendu jel to odradi dobro mastering ili moram inport u LabWave? Ja taj plugin ukljuchim i kliknem na ok i sa trakom se nista ne desi ali procesinguje se plugin ali traka ostane ista i ja ne cujem neku promenu a bojim se da menjam sve "pluginove" jer kada jednom promenim sledeci put kad udjem ostane na tome sto sam cackao a ne znam kako mogu da vratim na default, jedno vreme sa cuvao te "banke" ali ne mogu za svaki plugin da cuvam tu banku efekata za taj plugin pa ako znas kako da cackam i da na kraju vratiim na default i kako taj mastering.. i onaj enhancing to nisam nasao gde je a equlieser to sam nasao i tu postoji vise grupa cak imaju i gotove performance za koji zanr ide glas super stvar to je ono sa strane i nije plugin jel? i http://www.youtube.com/watch?v=9H6pLWxGuzY ovo kako je uradio taj "chorus" sa equliserom? i kojim? i imaju extra plugin studio chorus za hor xD Hvala :D
[ HelloCode @ 22.05.2010. 18:30 ] @
Niko ne moze da mi pomogne? Barem nesto malo sto zna....
[ wujaymarkoff @ 10.06.2010. 15:58 ] @
Citat:
StefanCsm: Postoji plugin mastering u nuendu jel to odradi dobro mastering ili moram inport u LabWave?


O kakvom pluginu je rec??
Moja preporuka je ako zelis da se bakces sa masteringom da koristis Sound Forge, on ima neutralni master bus, preko njega ucitaj taj plugin.

Citat:
Ja taj plugin ukljuchim i kliknem na ok i sa trakom se nista ne desi ali procesinguje se plugin ali traka ostane ista i ja ne cujem neku promenu a bojim se da menjam sve "pluginove" jer kada jednom promenim sledeci put kad udjem ostane na tome sto sam cackao a ne znam kako mogu da vratim na default, jedno vreme sa cuvao te "banke" ali ne mogu za svaki plugin da cuvam tu banku efekata za taj plugin pa ako znas kako da cackam i da na kraju vratiim na default i kako taj mastering.. i onaj enhancing to nisam nasao gde je a equlieser to sam nasao i tu postoji vise grupa cak imaju i gotove performance za koji zanr ide glas super stvar to je ono sa strane i nije plugin jel?


Mastering je proces za koje trebas imati iskustvo i dobru opremu. No ni najiskusniji master inzenjeri tesko mogu ispraviti nesto sto je lose umiksovano.
Preporuka je da se ne opterecujes tim vec sto bolje naucis parametre svakog plugina ( raznih tipova eq-ova, kompresora, limitera).
Efekti poput eq i compresora imaju iskljucivo korektivnu funkciju i u nacelu vazi pravilo da ih koristis bas ako mora. Dosta stvari se moze uraditi samim korigovanjem levela kanala, panorame, preko lejeringa, koriscenjem sto kvalitetnijih sintova i semplova.

Pozz