[ Zoran Milovanovic @ 26.05.2010. 10:45 ] @
Citat:
Chrome 5 brings significant performance improvements, including a major increase in JavaScript execution speed. It also brings support for important HTML5 features, including Web Sockets and drag-and-drop. The JavaScript acceleration and robust compatibility with emerging standards are important capabilities that will enable developers to write richer and more sophisticated Web applications.

Link

Spijun no.5 je tu ;-)

Kako je na Linuxu i na Macu? (ako ima takvih korisnika). Ono sto sam ja primetio je da iz verzije u verziju Chrome nikako nije sporiji, sto je slucaj sa FF. Definitivno brz odziv, pokretanje do 2sec (cold) sve instant. Koristio sam 5 beta, ali ni tamo nisam imao problema. Koliko sam uspeo za ovih par sati da ga "probam" nisam imao ni jedno kocenje/rusenje. Ali nisam imao ni u beti.

Iskustva?
[ mmix @ 26.05.2010. 10:58 ] @
Vazno da jos nisu popravili sequence of execution bug u JSu, pa quote dugme na ESu jos uvek ne radi dobro.
[ madamov @ 26.05.2010. 11:31 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: Kako je na Linuxu i na Macu?

Skidam pa ću da probam i javljam.
[ Zoran Milovanovic @ 26.05.2010. 13:51 ] @
@mmx

To je tacno, to ne radi ni u Chromium niti u SRWare Iron. Bar nije radilo pre par nedelja kada sam probao. Da li im je to poznat bug?
[ jablan @ 26.05.2010. 14:24 ] @
Citat:
mmix: Vazno da jos nisu popravili sequence of execution bug u JSu, pa quote dugme na ESu jos uvek ne radi dobro.

Odakle to da je u pitanju bug, i to još "sequence of execution u JS-u"? Pre će biti da je skripta sa ES-a težak krpež...
[ mmix @ 26.05.2010. 14:28 ] @
znas sta, ako napises skriptu:

add("prvi"); add("drugi"); a javascript pozove prvo drugi pa prvi onda je to bug.
[ jablan @ 26.05.2010. 14:42 ] @
Otkud to da JS poziva prvo drugi pa prvi? Koliko ja vidim, problem je u tome što se pozicija kursora pri pozivu ES-ove funkcije addtag() u Hromu ostaje pre insertovanog teksta, a u FF-u posle.

Na kraju krajeva, nije mi to uža specijalnost, ali mislim da "javascript:" url nije preporučen način poziva onclick handlera.

PS: Isti bag se ispoljava i u Safariju.

PPS: Bag postoji i u FF, samo se ispoljava na drugi način. Samo prvi poziv addtag() funkcije insertuje tekst gde treba. Posle toga kursor odlazi na kraj textarea i appendovanje se nastavlja tamo. To se u mom rečniku zove kodiranje nogama.

[Ovu poruku je menjao jablan dana 26.05.2010. u 15:56 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 26.05.2010. 15:38 ] @
Takodje taj "bag" se javlja i u Arori

Bar jeste, pre jedno 8-9+ meseci kada sam je koristio.
[ staticInt @ 26.05.2010. 16:30 ] @
Nije bitno kako je napisan ES javascript(istina da je malo traljavo) bitno je da chrome ima ocigledan bug.
[ jablan @ 26.05.2010. 16:43 ] @
Aman ljudi, koji bug u Chromeu!? Evo vam mali HTML koji radi ono za šta mmix tvrdi da ne radi kako treba u Chromeu.

Je l' radi? Radi.
[ Nedeljko @ 26.05.2010. 16:57 ] @
U svakom slučaju je odgovaranje na ES kroz Chrome otežano.
[ Zoran Milovanovic @ 26.05.2010. 17:41 ] @
Citat:
Nedeljko: U svakom slučaju je odgovaranje na ES kroz Chrome otežano.

Ovo pisem iz Arora browsera, takodje ima problema prilikom citiranja. Znaci nije problem samo u Chrome.

Hoce li neko da predlozi da se ovo popravi? S obzirom da je bar 10% korisnika ES-a ugrozeno. (Chrome/Chromium/SRWare Iron + Safari + Arora + ..) ;-)
[ Zekica @ 26.05.2010. 18:53 ] @
Pogledao sam skriptu za citiranje, i sama funkcija addtag nije baš najsrećnije napisana. Da bi se ispravilo dovoljno je dodati:
es.js
Code:

...
else if(txt.selectionStart || txt.selectionStart == '0') {
// start dodatka
  oldSelectionStart=txt.selectionStart;
  oldSelectionEnd=txt.selectionEnd;
// end dodatka
 if(number == 0) txt.value = (txt.value).substring(0, txt.selectionStart) + tag + (txt.value).substring(txt.selectionEnd, txt.textLength);
 if(number == 1) txt.value = (txt.value).substring(0, txt.selectionStart) + "["+tag+"]" + (txt.value).substring(txt.selectionEnd, txt.textLength);
 if(number == 2) txt.value = (txt.value).substring(0, txt.selectionStart) + "["+tag+"]" + (txt.value).substring(txt.selectionStart, txt.selectionEnd) + "[/"+tag+"]" + (txt.value).substring(txt.selectionEnd, txt.textLength);
// start dodatka
 if(number == 0) txt.selectionStart=oldSelectionStart+tag.length;
 if(number == 1) txt.selectionStart=oldSelectionStart+tag.length+2;
 if(number == 2) txt.selectionStart=oldSelectionStart+tag.length*2+5+oldSelectionEnd-oldSelectionStart;
 txt.selectionEnd=txt.selectionStart;
// end dodatka
} else {
...

Problem je u tome što se kod webkit browsera selection ne menja nakon dodavanja teksta, a kod ff-a se selection pomeri na kraj teksta.
Sa ovom izmenom se selekcija pomera ručno nakon ubacivanja.
[ jablan @ 26.05.2010. 20:07 ] @
Da ne govorimo o tome da je potpuno sumanuto to što ES šalje isti tekst poruke dvaput, jednom u samom html-u, drugi put u argumentu addtag funkcije za svaku poruku. I da je glupo da se addtag zove više od jednom za jedan klik. Itd itd.
[ mmix @ 26.05.2010. 20:11 ] @
Mislim da je bilo nekih problema sa dugackim stringovima ranije (al bas nesto davno, mozda vise nije ni aktuelno)
[ mmix @ 26.05.2010. 20:31 ] @
U svakom slucaju, moje izvinjenje, nisam se ni potrudio da zagledam skriptu automatski sam zakljucio da je bug u chrometu. Mada, realno, zar ponasanje HTML elemenata u DOMu nije standardizovano? Ko je bad guy ovde, IE ili chrome&co?
[ jablan @ 26.05.2010. 20:49 ] @
Citat:
mmix: Mada, realno, zar ponasanje HTML elemenata u DOMu nije standardizovano? Ko je bad guy ovde, IE ili chrome&co?

Hm, koliko se ja razumem, ovde ima zapravo tri igrača: IE, Gecko (FF) i Webkit (Chrome, Safari itd). IE je već pokriven posebnim parčetom koda u inkriminisanoj ES funkciji. Ostatak funkcije radi u FF i Webkitu, ali se ponaša malo drugačije. Priča je sledeća: tvoj je kursor negde unutar textarea. Funkcija nađe to mesto, uzme tekst pre njega, sabere ga sa tekstom koji je prosleđen kao parametar funkciji i uzme ostatak iz textarea. I zatim sadržaj textarea "prebriše" tim sklopljenim stringom. Ne znam da li postoji neki standard šta u tom slučaju treba da se desi sa pozicijom kursora (čisto sumnjam BTW).

U Webkitu, kursor ostaje na istoj poziciji u odnosu na početak stringa (efektivno umeće tekst IZA kursora), a u FF-u kursor ide na kraj samog teksta. Uradi i sam sledeći eksperiment: kreni da kucaš nešto u polje za odgovor i postavi kursor negde usred tog otkucanog teksta. Onda citiraj nečiju poruku klikom. Videćeš da i FF "brljavi", tj zaglavlje citata smesti tamo gde ti je bio kursor, a sam citat na kraj poruke. Dakle, bug je postojao i ranije, samo što većina ljudi već hoće da se citat umetne na sam kraj odgovora, pa i ne primete. :)
[ mmix @ 26.05.2010. 20:58 ] @
Pa ni IE nije cvecka :) Ako se nesto nije promenilo meni je IE okidao (ali bukvalno padao) u addTag pri citiranju tekstova koji imaju nasa slova.
[ jablan @ 26.05.2010. 21:04 ] @
O IE je izlišno i govoriti. :( Mislim da su ga upristojili u skorijim verzijama, ali kasno jbg... ;)
[ NenadS @ 27.05.2010. 11:37 ] @
Ne znam da li je problem samo kod mene ali ES ne mogu uopste da otvorim iz Chrome 6?

Ostali sajtovi koje sam probao rade, uz odredjene bugove... a najvise me nervira kada kliknem na embed-ovan youtube video i on hoce da mi otvori youtube u novom tabu ali ga popup blocker blokira (pokaze ikonicu u address baru) ali strana se ipak ucita samo sto je ne vidim i zvuk se uredno cuje sve dok taj tab u koje me popup blokiran ne zatvorim...

Poz
[ Tyler Durden @ 27.05.2010. 12:07 ] @
Jesi pogledao naslov ove teme i o cemu se govori ovdje?
Chrome verzija 5 za Linux i Mac.
[ NenadS @ 27.05.2010. 12:50 ] @
Jesam... izvinjavam se, obrisite poruku, nisam pretrazio da li je neko prijavio ovaj problem pre nego sto sam upisao poruku, mada sam samo hteo da skrenem paznju da nesto nije u redu, a s obzirom da je Chrome u stalnoj beta verziji, onda je sve moguce...

Poz
[ Stator @ 27.05.2010. 14:40 ] @
El to bug ili feature a Chrome ne postuje /etc/hosts fajl ?
[ Stefan Markic @ 27.05.2010. 14:57 ] @
Citat:
NenadS: Ne znam da li je problem samo kod mene ali ES ne mogu uopste da otvorim iz Chrome 6?

Meni otvara iz šestice.
[ Stefan Markic @ 27.05.2010. 15:04 ] @
Citat:
NenadS: s obzirom da je Chrome u stalnoj beta verziji, onda je sve moguce...

Postoji stable verzija (update-ovi jednom u tri meseca), beta verzija (update-ovi jednom mesečno) i development verzija (update-ovi jednom jednom u 7-10 dana).
[ Zoran Milovanovic @ 29.05.2010. 15:11 ] @
Slucajno naleteh na http://www.chromeexperiments.com/

Ukoliko koristite chrome, probajte par eksperimenta, neki su tezak sh|t ali ima i par interesantnih ;)
[ janko.84 @ 30.05.2010. 11:21 ] @
"Slucajno naleteh na http://www.chromeexperiments.com/ "

Google Gravity vrh