[ Bojan Basic @ 17.01.2004. 23:49 ] @
Zove me danas drug, kaže ima sledeći problem: pre izvesnog vremena je gledao film sa DiVX-a, kada je nešto puklo i zadimilo u kućištu, a posle par sekundi kompjuter je blokirao. Posle restarta je radio dobro, osim što CD-ROM nije radio uopšte, kada pritisne dugme za izbacivanje CD-a, komp se blokira i mora da ga restartuje. Ja odem kod njega, on meni kaže: "E, da, i slušaj ovo.", pa uzme kućište i protrese ga malo, a čuje se kao da je u njemu gomila slomljenog stakla. Ništa, ja otvorim kućište i učini mi se da onaj zvuk dolazi iz CD-ROM-a. Skinem ja CD-ROM, otvorim i njega, kad ono CD smrvljen u hiljadu parčića. Druga sam savetovao da kupi drugi CD-ROM, da se ne vredi igrati sa ovim, ali još uvek ne shvatam kako se to dogodilo.
[ IHThUS @ 18.01.2004. 00:38 ] @
Rzloga može biti više ali najverovatnije je u pitanju loš kvalitet CD-a.
[ Safet Beriša @ 18.01.2004. 00:42 ] @
Možda nije dobro ubacio CD u drajv pa kad je ovaj krenuo da obrće...

Desilo se i meni jednom (TEAC W540E), ali je CD pukao samo na nekolicinu većih parčaddi tako da nije bilo problematično izvaditi ih (uz to vratanca su se bez problema otvorila pa nisam imao nikakvih problema kod vađenja). To je ujedno i jedini put da mi je CD bukvalno pukao. S druge strane jednom mom drugu je CD-ROM (neki SONY) isto "pojeo" CD ali kad ga je on otvorio (dok je uređaj lomio CD) CD-ROM je prosto ispalio gomilu parčića u suprotni deo sobe, srećom nije pogodio nikog u prostoriji. Takođe to je bio jedini put da se tako nešto desilo pa ne verujem da je to neka specifičnost samog uređaja i da mora da ga menja, samo nek pažljivije ubacuje CD-ove u njega.
[ BeastMaster @ 18.01.2004. 00:49 ] @
Do pucanja CD-a u uređaju najčešće dolazi ako je CD mediji već naprsao (ono kad krene da se lomi od sredine ka kraju) pa se takav ubaci u CD Rom i pod uticajem centrifugalne sile (od velike brzine rotiranja) dolazi do pucanja... Sledi: Nije tu kriv ni CD rom niti bilo šta drugo, uglavnom je kriva ljudska nepažnja pri ubacivanju diska. Takav CD rom u kome je disk već pukao će najverovatnije da nastavi dalje da funkcioniše ukoliko nije, prilikom pucanja diska, došlo do fizičkog oštećenja samog lasera ili nekog drugog mehaničkog kvara.....

P.S. Zar nisam smorio :))))))
[ Bojan Basic @ 18.01.2004. 00:51 ] @
Ja sam ovaj CD-ROM rasparčao koliko sam mogao da izvadim parčiće CD-a iz njega, ali ipak je još ostalo unutra, tako da sam rekao drugu da može probati ovaj, ali pošto u njemu još ima parčića može da bude svinjac, tako da se i on složio da je bolje da kupi drugi.
[ Bojan Basic @ 18.01.2004. 00:54 ] @
Citat:
Safet Beriša:
Možda nije dobro ubacio CD u drajv pa kad je ovaj krenuo da obrće...

Mislim da ovo nije u pitanju, pošto je on gledao film izvesno vreme, i tek onda se to desilo.
[ McKracken @ 18.01.2004. 12:55 ] @
Losa plastika samod CD-a i pohaban alat kada su ga presovali :) CD bude u debalansu i "Vozi Misko"
[ Milos Zobenica @ 18.01.2004. 13:09 ] @
Meni je letos komp bio napolju,mogao bih tako reci,temp je oko 30C
i ubacim ja half-life cd i instalira ga,leti instalacija,dodje na 100% i nesto puce,prednji deo vratanca jeodleteo 7 metara dalje,a cdse raspao na stotine delica,i evo,posle 1 sata sam ospsobio cd,radi kao i ranije,rastavio ga i drmo ga 10 minuta,mozda ima jos delica,ali sluzi me kao i ranije,
u pitanju je LITEON cd 52x.