[ gogi100 @ 29.05.2010. 11:53 ] @
dakle na poslu imam domen mrezu sa ad, dhcp i dns-om pod win server2003. u firmi postoji internet brzine 4mbps koji dobijam od provajdera i imam staticku javnu adresu. u kancelarijama van firme takodje imam racunare pod win xp pro i internet 1mbps takodje sa statickim adresama. dakle hocu da se zaposleni u spoljnim kancelarijama zakace na moju mrezu i koriste deljene foldere pokrecu program za bazu podataka. baza se nalazi na serveru na kome je ad. takodje hocu da i korisnici u lokalnoj mrezi budu u mogucnosti da se zakace na spoljne kancelarije, gde takodje postoje mali programi baza podataka i koriste ove programe. ove male baze se takodje nalaze na tim racunarima. dakle potrebno je konfigurisati vpn server na ivici moje lokalne mreze (jedna mrezna tog racunara ce biti u lokalnoj mrezi a druga ce biti javna i koristice internet). imam licencu za win serrver 2000 i tu cu instalirati rras vpn server. sad slede pitanja, konfigurisanje vpn servera i klijenta mi je jasno, interesuje me ako koristim za tunel protokol L2TP/IPSec, kako da instaliram sertifikate i odakle da ih postavim? da li je jos nesto potrebno da bi korisnici iz lokalne mreze pokretali aplikacije baze podataka na kancelarijskom racunarima van mreze- vpn klijentima? da li je potrebno vpn klijente prijaviti na domen kao sto bih prijavio bilo koji racunar u mrezi, ili je dovoljno samo uspostaviti vpn konekciju sa severom preko user i pass koji su postavljeni u ad-u? ako je potrebno prijaviti klijente u domen kako to u raditi tj. kako postaviti da cim se windows na vpn klijentu podize, automatski se startuje vpn konekcija? hvala [Ovu poruku je menjao gogi100 dana 29.05.2010. u 13:05 GMT+1] |